ÚTIKRITIKA.HU / A strandokról


hirdetes

útikritikák


A strandokról

Playa Hermosa|Vélemények|Playa Espadilla| Fotóegyveleg

Puerto Viejo - Playa Negra - v. s. fotója

Playa Hermosa

A vulkanikus természeti közeg alapján nyilvánvaló, hogy a strand homokfövenye sötét színű. Vannak árnyékos részek és van parkoló. 

Nyugodt strand a pihenésre. Nem túl zsúfolt és nem túl zajos. Szép naplementék. Jó ott lenni! A csendet csak a majmok üvöltözése szakítja meg időnként. Az jó, hogy errefelé kevesebb mozgóárus zaklatja a strandolókat. (2023)


Vélemények

"Montezuma tengerpart: Montezuma egy apró kis falu-szerűség amit valamikor évekkel ezelőtt hippie-k és szörfölők hoztak létre egy meredek, szinte megközelíthetetlen szakadék oldalán. A két utcából álló falu tele van laza kis hotelekkel, pizzazókkal, organikus és vegetáriánus éttermekkel, internetes kávézókkal és nagy lazasággal. Bankot nem igazán látni, csak egy bank automatát ami többet van működő képtelen helyzetben, mint működésben, és két kis közért. Kártyát majdnem mindenhol elfogadnak, és a tengerrel párhuzamos utcán végig sorakoznak az asztalkák tele ékszerekkel, amiket az helyiek saját fantáziája kitalál. Nem sokat változott a hely, habár most már van világítás a főúton, aminek nem feltétlen örülök, mivel az is hozzátartozott a helyhez, hogy esténként az árusok mind kitettek egy gyertyát asztalukra, és így az utca varázslatos gyertyafényben tündökölt.

Az első nap Kari lerohant a tengerbe - illetve óceánba - de itt olyan veszélyes és kifürkészhetetlen a víz, hogy hirtelen felkapta és éles kövekhez vágta. Nem, nem halt meg, de csurgott le róla a vér patakokban amikor jött vissza. Rohantam is a boltba alkoholért és vattáért, hogy gyorsan fertőtlenítsük, majd ma felmentünk a közeli városkába - Cóbano - ahol fel akartunk venni pénzt (mivel Montezumában az automata hallani sem akart a munkáról), és egyből egy patikába is bementünk fertőtlenítő cuccért. Komolyan mondom, az ilyenek után nagyon meggondolom, hogy mégis menjek hozzá a Karihoz, így legalább amikor egyszer majd belehal valami marhaságba legalább én örökölni fogok. De mondjuk, ez alkalommal nem az ő hibája volt, nem láthatta előre milyen itt a víz." forrás


"Limónból lekanyarodtunk egy rövid megállás után, Puerto Viejo felé, a Karib egyik legszebb része felé, ahol igazán elképesztő partok vannak, köztük az egyik kedvencemmel, ahol a homok fekete. Az út nem volt egyszerű, mivel nagyon rossz állapotban volt, de kevés volt rajta a kocsi. Karival felkutattunk, talán három különböző partot, mindegyik más volt, mindegyik egyedi volt. Volt ahol a Kari töménytelen halakat látott, volt ahol alig látott valamit. Én nem ezeket néztem, persze, én csak a vízben gyönyörködtem. Imádni való ez a hely." forrás


"Costa Rica nyugati oldalán a Csendes-óceán húzódik - ez a környék is megér egy misét. Ha vízimádó vagy, szeretsz strandolni, úszni, és élvezni a csendet, itt bármikor megteheted: rengeteg az olyan partszakasz, ahol akár több kilométert is sétálhatsz, mire egyáltalán emberekkel találkozol. Quepostól húsz kilométerre található a Matapalo strand, ami cseppet sem mondható turistalátványosságnak. Itt nincsenek kiépített sétányok és napágyak, csak a strandoló és a mangó-, kókusz-, pálmafák és az óceán. Ha néha-néha arra jár valaki friss kókuszt árulva, bátran kóstold meg: pár forintért megízlelheted a friss és hihetetlenül egészséges kókusztejet. (2014) " forrás


,, Puerto Viejo , azaz a karibi oldal: Óriási meglepetést okozva, fantasztikus ez a része (is) az országnak. Itt is nagyon zöld minden, és rengeteg az állat! Itt már szinte minden nap láttunk vagy 3 lajhárt. Viszont más a növényzet, és nyilván a partok is, hiszen az óceán után a Karib-tenger teljesen más jellegű partokat kínál. Az emberek is mások, a tico-k után itt főleg raszták élnek. Tehát, mintha egy másik országba csöppentünk volna. Gyönyörű a víz, és rengeteg a pálma. Ami viszont egyezik az összes part esetében - beleértve az óceáni részt is -, hogy mindenhol óriási hullámok fogadtak.

Legszebb partok: Playa Cocles, Manzanillo, Punta Uva " (elpé, 2019)


,, Quepos: Manuel Antonio Nemzeti Park kihagyhatatlan! A belépő ára 16 USD. A parkon keresztül haladva kilyukadunk a partra, ahol koradélután rendszerint megjelennek az állatok, mint pl. majom, mosómedve, ormányos medve, iguána, néha lajhár is, … stb. Előbbiek, - vagy ahogy mi hívtuk a majmokat és mosómedvéket – azaz a tolvaj banda kaja után kutatva előszeretettel fosztja ki a hátizsákokat, zacskókat. Óriási élmény! :D

Mi nagyon rágörcsöltünk a lajhárra, akivel nem is találkoztunk a parkban. Egyszer viszont mikor vacsorázni mentünk a parktól néhány száz méterre lévő törzshelyünkre, akkor pillantottuk meg őfelségét, aki fénysebességgel száguldott a villanypóznán… fél óra = kb. 10 méter :D

Egyébként állatokat Quepos-ban szinte bárhol lehet látni. Mi a nemzeti parktól 6-7 km-re laktunk, de rendszerint reggel majom üvöltésre ébredtünk, akik konkrétan a fejünk fölött ugráltak a fákon. (elpé, 2019)

Playa Espadilla

Egy napot töltöttünk itt. A strand szép, bár elég zsúfolt más helyekhez képest, ahol már jártunk. Az autót könnyedén parkoltuk le. Kb. 3000 colónba került a parkolás. A strand ingyenes. Sok étterem és bár van, és árusok gyakran ajánlanak neked gyümölcsöt és ételt. Mi bárban ettünk, de rossz volt és drága.

A naplemente gyönyörű volt, és éppen amikor a nap lenyugodott, majmok kezdtek a fákról leereszkedni, hogy hátrahagyott élelmeket találjanak. Volt egy hangulata ennek is. (2022)

P. Ákos fotója

Playa Conchal (Guanacaste)

Sokan Costa Rica legjobb strandjának mondják. Pedig vannak hátrányai: a kagylótörmelékes föveny picit kényelmetlen, kagyakran hullámos a víz, a mozgóárusok szinte folyamatosan zavarják a strandolókat, a stradhoz vezető út inkább terepjáróknak való. Viszont a föveny vakítóan fehér, és a strand csodásan néz ki.

 

Ilona fotója

Fotóegyveleg

Parque Nacional Manuel Antonio - Playa Espadilla Sur - Piros Ákos fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes