ÚTIKRITIKA.HU / San José


hirdetes

útikritikák


San José

San Joséról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények |Érkezés SzállásválasztásHelyi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk|Belváros | Parkok&Terek|Templomok| Egyéb látnivalók| Érdekes városnegyedek|A fővároshoz közeli látnivalókOlvasmányos linkek Fotóegyveleg

San Joséról dióhéjban

Az ország középső részén található főváros 1161 méter magasságban fekszik, s ennek köszönhetően elég kellemes a klímája. 

Lakosság (2023-ban):  1,46 millió

A várost 1848-ban alapították, szóval korábban épült műemlékpületekre nyilván ne számítsunk.

Két teljes napnál többet nem érdemes itt tölteni, mert nincs annyi tartalmas nevezetessége.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Lenyűgöző, hogy a fővárosban is mennyire stresszmentesnek tűnnek az emberek

2. A sok szép vagy jópofa utcai szobor, és a tarka street art falfreskók

3. A labirintusos központi piac hasznos lehet pl. gyümölcsbeszerzésre, és van autentikus Costa Rica-i feelingje a pici kifőzdékkel

4. Sok széppark, zöldterület, csinos villák

5. Olcsó a városi busz, de nagyon nehéz kitalálni, hogy egy adott busz hová közlekedik és milyen gyakran.

6. Van Uber és fele annyiba kerül mint a taxi.

7. Az Alma de Cafe nevű csodás kávéház a Nemzeti színház épületében

 

Nem tetszett

1. Nem különösebben szép város (nem is kifejezetten csúnya)

2. A buszpályaudvarai mind bizalmatlanság érzetét keltő negyedekben vannak.

3. A menő bárok, éttermek nagyon drágák

4. Az olcsó borokat jobb mellőzni (másapi fefájás)

5. Kevesen beszélnek jól angolul, szóval nagy előny a spanyol nyelv akér alapszintű ismerete is.

6. Tulajdonképpen a Nemzeti Szinházon kívül nincs igazán érdekes műemléképület.

7. A belváros unalmasan van tele gyorséttermekkel és cipőboltokkal

8. Hétköznap a repülőtérről a városba közlekedés (20 km) az Uber-rel másfél órát tartott a rettenetes közlekési dugó miatt.

Vélemények

,, Előny is, meg hátrány is, hogy San José eléggé európai jellegű nagyváros. Előny, mert az európai utazó otthonosan érzi magát, hátrány, mert nem kellően egzotikus." (aji, 2022)


" San Joséban, a fővárosban nem érdemes egy napnál többet eltöltened. Nézelődni, ráhangolódni a Costa Rica-i életritmusra itt is lehet, de ez még közel sem az a hely, ami miatt beleszeretsz majd az országba. San Joséban járd be a várost, és kóstolj frissen pörkölt kávét. Ez ugyanis az ország egyik fő exportcikke, és nem is ok nélkül: tényleg isteni, zamatos a kávé. "


"Costa Rica fővárosáról minden útikönyv szörnyűségeket írt, és bár az valóban nagyon találó volt, amely San Josét az "autószalon-építészet" legijesztőbb példájaként mutatta be, nekem semmi bajom nem volt a várossal. Igen, a központ központját leszámítva tényleg az egész olyan, mint egy amerikai előváros, ahol drive-thru patika áll a Crowne Plaza és a Wendy's közt, de nekem semmi bajom nincs az amerikai elővárosokkal, és ezerszer inkább egy ilyen helyen keresek Apple-szervizt, mint a közép-amerikai országok fővárosaként általában szolgáló kaotikus putrikollekciókban. San Joséból kétségtelenül hiányzik Panama City kozmopolitizmusa, de cserébe ez a világ egyetlen fővárosa, amely központjának emblematikus hotelje egyben világhíres bordélyházként is működik, így azoknak sem kell szomorkodniuk, akiket egyébként zavarna az amerikai tüchtigség." forrás

Érkezés

San José nemzetközi repülőtere (Juan Santamaria) a fővároson kívül,a kb. 20 kilométerre lévő elővárosban, Alajuelában van.A hiavatalos repülőtéri taxik roppant drágák. Az utcán leinthető egyéb taxik balesetvezsélyesen közlekednek. A városba közlekedő busz 15 percenként indul a parkolóház mögül.

Érdemes Uber-t hívni, a városba bemenetel kb. 15 dollárba kerül. Azt azonban tudni kell, hogy Uber csak San Joséban működik, az ország más részein illegális. No persze ataxisok gyülölik az Uber-t.

Szállásválasztás

A hotelárak mérsékeltek. Nyilván a belvárosi hotelek a legpraktikusabbak, bár a zajprobléma kockázatával. 

Az AirBnB a legelőnyösebb szállásmegoldás, ha 2 éjszakánál többet tötünk itt, vagy két hálószobár van szükségünk. 

Ajánlott szállodák:

5 csillagos: Hotel Barceló San José, Gran Hotel Costa Rica ,

Helyi közlekedés

Busz

A buszrendszer megbízható, kényelmes, kiterjedt és nagyon olcsó. A buszok egyszeri fizetési rendszerben működnek. Nincs heti vagy havi jegy és nincs átszállás. Az ár jól láthatóan megjelenik a busz ajtaja közelében, és ugyanannyit kell fizetni egy megállónyi távolságra, mint a végállomásig. A buszjáratok költsége eltérő, de a legtöbb 500 Colon (kb. 340 HUF) körül mozog utanként.

Taxi

Inkább mellőzzük, mert a taxiórát többnyire mellőzik és becsapják a külfödu turistát.

Uber

Van Uber a Costa Rica-i fővárosban!

Étkezés

Ajánljuk ezeket: Wilk Craft Beer szuper tacokkal.

Vásárlás

Az Avenida Central a belváros fő bevásárlóutcája.

Mercado Municipal de Artesanias

Ez z ország legnagyobb kézműves piaca. Nem olcsó, ha nem tudunk jól alkudozni. Előnye, hogy nagy a választék.

Szórakozás

Club Jazz az Escazu negyedben.

Közbiztonság

A belvárosban az utcákon elég sok a rendőr, ami hozzájárulhat a jobb biztonságérzetünkhöz. A főváros nappal egyértelműen jó közbiztonságú. Éjszaka nem tanácsos egyedül sétálgatni. Okostelefonnal nyugodtan lehet fényképezni, de egyéb érétket jobb nem villogtatni.

 

k.s. fotója

Egyéb hasznos információk

Turista információs iroda (Centro de Información Turística):
Cím: Avenida Central, San José
Itt információkat, térképeket, útmutatókat és további turisztikai szolgáltatásokat kaphatsz.

A Juan Santamaría Nemzetközi Repülőtér termináljában is találhatsz turisztikai információs irodát, ahol érdeklődhetsz a San José-i és a többi régióbeli látnivalókról.

Belváros

k.s. fotója (2021)

Parkok&Terek

Kellemes a Nemzeti Színház előtti tér.

Plaza de la Cultura

Ez San José főtere.

La Sabana Park

A ,, város tüdejének" becézik.

Jardin Botanico Nacional Simon Bolivar Park (botanikus kert)

Templomok

Katedrális

Costa Rica-i San José-ban található Katedrális, (spanyol nevén: Basílica Catedral Metropolitana de San José), egy impozáns vallási épület, amely jelentőségével és történelmi vonatkozásaival kiemelkedik a városban.

A katedrális San José városközpontjában található, a központi piactér (Plaza de la Cultura) szomszédságában. Az épület egyes részei az 1870-es évekre nyúlnak vissza, de az épületet több alkalommal felújították és bővítették az évek során.

Az épület stílusa főként neoklasszikus és bizánci hatásokat mutat, melyeket a vallási építészetre jellemző elemek kísérnek. A katedrális belső tere tágas és impozáns, díszes oltárokkal, szobrokkal és festményekkel díszítették.

Az egyik legjelentősebb része a katedrálisnak a főoltár. Azon kívül számos kápolna található a templomban, amelyeket különböző szenteknek és szűzeknek szenteltek.

A katedrális látogatható és nyilvános istentiszteleteket tartanak benne. A hívők mellett sok turista is ellátogat ide, hogy megcsodálja a katedrális építészeti szépségét és részt vegyen az ottani vallási szertartásokon.

A katedrális környékén elterülő tér (Plaza de la Cultura) különleges hely San José-ban, ahol gyakran rendeznek eseményeket és találkozókat. A környező utcákban pedig további történelmi és kulturális látnivalókat találhatsz, például a Nemzeti Színházat és a Nemzeti Múzeumot.

Katedrális - Elter Karcsi fotója

Egyéb látnivalók

Teatro Nacional

1897-ben épült.

A napközbeni belépő majdnem annyiba kerül, mint az esti előadásra szóló jegy.

Nemzeti színház - j.c. fotója

Nemzeti múzeum

Museo Nacional de Costa Rica

Hétfőn zárva van, más napokon 8:30 és 16:30 között látogatható

Ez az ország egyik legfontosabb múzeuma. Lenyűgöző épületben helyezkedik el, amely eredetileg egy katonai kaszárnya volt.

A Nemzeti Múzeum átfogó képet nyújt Costa Rica történelméről, természeti környezetéről és kulturális örökségéről. A kiállítások több különböző teremben találhatók, és bemutatják a prekolumbiánus idők, a spanyol gyarmati időszak és a modern kori Costa Rica történetét.

A múzeum legfontosabb kiállítása az El Jade (A jáde) kiállítás, amely bemutatja a prekolumbiánus időkben használt jáde tárgyakat, amelyek nagy kulturális és szakrális jelentőséggel bírtak a őslakos kultúrák számára.

Emellett más kiállítások is megtalálhatók a múzeumban, amelyek bemutatják a régészeti leleteket, a gyarmatosítás kori életet, a fegyvereket, a néprajzi tárgyakat és a természeti kincseket, mint például a Costa Rica-i élővilágát és a biológiai sokféleségét.

A Nemzeti Múzeum mellett a múzeum környezetében elterülő park is látványos és kellemes hely a sétákhoz vagy a pihenéshez. A múzeum területén található egy kávézó és ajándékbolt is, ahol további információkat kaphatsz a kiállításokról és vásárolhatsz szuveníreket.

Központi piac

6:30-tól 18:30-ig van nyitva. Vasárnap zárva van.

Itt vannak kisebb kifőzdék is, amiket soda-knak neveznek. 

Arany múzeum

A Kolumbusz előtti időszakból való arany ez-azok.

San José-ban található Arany Múzeum, vagy más néven a Pre-Columbian Archeological Gold Museum, egy kivételesen érdekes múzeum, amely a közép-amerikai őslakos kultúrákban alkotott aranytárgyakat mutat be. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely több mint 1600 aranyból készült tárgyat tartalmaz.

Az Arany Múzeum kiállításai bepillantást engednek a régió őslakos népeinek művészetébe és kulturális örökségébe. A gyűjteményben szerepelnek különféle aranyékszerek, szertartási tárgyak, maszkok, szobrok és egyéb kincsek. A kiállítások tematikusan rendezettek, és bemutatják az őslakosok vallási, politikai és mindennapi életével kapcsolatos jelentős tárgyakat.

Az Arany Múzeum emellett interaktív bemutatókat és információkat is kínál a régió történelméről, az aranykitermelés folyamatáról és az ősi művészet technikáiról. A látogatók megtudhatják, hogyan készültek ezek a műalkotások, és megérthetik azok kulturális és szakrális jelentőségét.

A múzeum épülete is érdekes, modern kialakítású, és a La Sabana Park közelében található, ami San José egyik legnagyobb parkja. A múzeumhoz tartozik egy ajándékbolt is, ahol szuveníreket és kézműves termékeket vásárolhatsz.

Érdekes városnegyedek

Barrio Escalante

Ez egy hipszteres negyed sok cuki kávézóval, sörözővel, street art-tal, fantáziadús boltokkal, butikokkal, nem szokványos kis éttermekkel.

A fővároshoz közeli látnivalók

Poas vulkán

A Poás vulkán kiemelkedő turisztikai látványosság, és egyike Costa Rica legismertebb vulkánjainak.

Poás vulkán egy aktív kéregvulkán Costa Rica középső részén. A vulkán elhelyezkedése a központi vulkáni tartományban található, ahol több más vulkán is található. A Poás vulkán kiemelkedő turisztikai látványosság, és egyike Costa Rica legismertebb vulkánjainak.

A Poás vulkán legfelső krátere egyike a világ legnagyobb vízzel teli krátereinek. Ez a kráteri tó savas és színes, gyakran kék vagy zöld árnyalatokban pompázik. Az erőteljes gőzölgés és az időnkénti gázkitörések a kráter környékét még látványosabbá teszik.

A vulkáni aktivitás időnként változó lehet, és az aktuális állapota változhat. A gőz- és gázkitörések mellett előfordulhat lávaömlés, bár ezek a jelenségek kevésbé gyakoriak. Fontos megjegyezni, hogy a vulkáni tevékenység veszélyes lehet, és követni kell a helyi hatóságok utasításait és figyelmeztetéseit.

A Poás vulkán nemcsak a vulkáni tevékenység miatt népszerű, hanem a környező nemzeti park miatt is, amely lenyűgöző természeti szépségeket kínál. A parkban található túraútvonalak lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a vulkáni tájat, a trópusi erdőket és a gazdag élővilágot.

Fontos megemlíteni, hogy a Poás vulkán környéke időnként zárható lehet a biztonsági okok miatt, különösen akkor, ha a vulkán aktivitása fokozódik. Tehát, ha ellátogatni szeretnél, fontos információkat gyűjteni és követni a helyi hatóságok ajánlásait.

Tanácsos maszkot felvenni, mert a tűzhányó újabban mérges gázokat ereget.

n. r. fotója

Irazu vulkán

Orrfacsaró a szag - r. a. fotója

Los Quetzales nemzeti park

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

k.s. fotója

m. v. fotója

Aji fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes