ÚTIKRITIKA.HU / Costa Rica


hirdetes

útikritikák


Costa Rica

Általános tanácsok Costa Rica felfedezéséhez|Puerto Viejo|Limon|Corcovado Nemzeti Park|Monteverde Köderdő Reszervátum |Rafting a Pacuare-folyón|Tortuguero|Manuel Antonio Nemzeti Park&Quepos| Fotóegyveleg

.

Puerto Viejo - c.s. fotója

.

Általános tanácsok Costa Rica felfedezéséhez

A nemzeti parkokba a belépődíj átlagosan 2500 HUF/fő körüli értékben van.

Ajánlott a nemzeti parkokban vezetőt felfogadni, mert nagygy többlet élmény jelentenek a magyarázatok.

,, Én itthonról, indulás előtti hetekben vettem meg a nemzeti parki belépőket, mert nem akartam kockáztatni. Most (2022.január 8-tól) meg majd pláne 50% vagy 30%-ban engedik be a látógatókat, meg ugye oltási kell mindenhová, így a látványosságok és a turista attrakciókhoz is." forrás

Puerto Viejo

,, Costa Rica nagyon szerencsés ország, mert a keleti oldalán a Karib-tenger, nyugati oldalán a Csendes-óceán húzódik, és érdemes is mindkét részt bejárni. Ha olyan helyre vágysz, ahol álomszép a partszakasz, csodásak az ételek, szívesen megtanulnál szörfözni, és szereted a pezsgő éjszakai életet, akkor választ Puerto Viejót. Az ország délkeleti részén található városka a szörfösök és a búvárok paradicsoma, de a strandoláson kívül számtalan programra van még lehetőség." forrás


,, A karibi oldalon 3 éjszakát töltöttünk, ahol egy kanadai házaspár által üzemeltetett kerti bungalóban szálltunk meg a La Paz del Caribe-ben (nagyon tudjuk ajánlani, a legjobb szállásunk volt mind közül).

A szálláshoz volt biciklit, amivel könnyen felfedeztük a környék gyönyörű tengerpartjait és dzsungeleit (Punta Uva, Manzanillo, Playa Negra, Playa Cocles).
Playa NegraPlaya Negra

Érdemes meglátogatni a helyi Jaguar Rescue centert, ahol állatok mentésével és rehabilitálásával foglalkoznak, valamint hasznos információkkal szolgálnak a helyi élővilágról.

Szerintünk a legjobb program a Cahuita nemzeti park volt. Itt aztán volt mindenféle állatság. Belépőt nem kérnek, csak annyi adományt, amennyit gondolsz. A parkon belül végig vezet egy nagyon szép ösvény, ami hol a dzsungelben, hol a tengerparton halad végig. A parkon belül bárhol lehetett tengerpartozni, így egy kis keresgélés után találtunk egy teljesen privát partszakaszt. Csak a fehér homok, pálmafák és a csábítóan tiszta, kék tenger volt körülöttünk. (2021) forrás

Limon

"Limonról sok jót, de sok rosszat is hallottam. Az autópálya viszonylag jó állapotban van, és nem annyira kanyargós. Sokak szerint ez az egyik legveszélyesebb útszakasz Costa Ricában. Reggel 7-kor vágtunk neki az útnak, napsütötte reggelen, a lehető legideálisabb körülmények között. Se eső, se felhő, és a forgalom is enyhe volt. Nem értettem mi a veszélyes ebben az útban. Egészen addig, amíg visszafelé, a sötétben egyszer csak el nem tűnt az előttünk haladó autó. Akkora köd volt kb. 20 km-es szakaszon, hogy a kocsi orrát nem láttam, nem hogy az utat. Nincs ki macskaszemezve sem rendesen, így igazi kamikaze volt, hogy vajon most jó sávban vagyunk-e vagy sem. Volt is két koccanás... Az autóút Limonba vezető utolsó részénél vigyázni kell a kátyúkra.

A megyeszékhely meglepően gyönyörű, tipikus kikötőváros. Mi egy étteremben, reggeli közben gyönyörködtünk a kilátásban. Állítólag azon a kis szigeten kötött ki Kolumbusz Kristóf először. Ami a legeslegjobb, hogy az egész városban érezni a tenger sós illatát, ami abszolút nem jellemző Costa Ricára, mert nincs még egy ekkora város, ami ennyire közel lenne a parthoz! Tényleg fantasztikus! További különlegessége, hogy míg a nyugati Csendes-óceán melletti pálmafákat fehér festékkel védik a bogarak ellen, addig itt sokkal színesebbre festik. Leginkább a raszta színek nyertek teret, de egy helyen ilyen gyönyörű "cipőben" pompáztak a pálmák.

Összességében azt mondhatom, hogy Limón gyönyörű. Ha választanom kéne a nyugati és keleti part között, akkor azt kell mondjam, hogy nem tudnék. Az tény, hogy itt SOKKAL több az elsősorban európai turista. Természetesen itt is szinte kihalt a part, de a falukban szinte több a külföldi, mint a helyi lakos. Az tény, hogy a közbiztonság rosszabb, de állítólag az a Limon és Limon-megyei falvak közti nézeteltérésből adódik. Arra itt is nagyon adnak, hogy a turisták jó véleménnyel legyenek róluk, és szívesen jöjjenek majd vissza, mert ugye abból élnek elsősorban. Kellemesen csalódtam, mert felülmúlta minden elképzelésemet. Kolumbusznak 100%-ig igaza volt, amikor Gazdag Partnak nevezte el az országot. " forrás

Corcovado Nemzeti park

A Corcovado Nemzeti Park Costa Rica déli részén, az Osa-félszigeten található. Ez a park a világ egyik legvadabb helyei közé tartozik, gazdag élővilággal és trópusi esőerdőkkel, amelyek a Costa Rica-i biodiverzitás kincsesházát jelentik.

A Corcovado Nemzeti Parkot sokan a világ egyik legjobb természeti élményének tartják, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek az esőerdők, a hegyek és a szavannák csodálatos világába. A parkot érdemes túrázással, madármegfigyeléssel és állatfigyeléssel felfedezni, hiszen itt számos különleges állatfaj él, mint például a jaguár, a puma, a tapír, a seregély, a tukán, az ara és a többi, sokszínű madárfaj.

A Corcovado Nemzeti Park a látogatók számára számos túraútvonalat kínál, ahol lehetőség van a szervezett kirándulásokon kívül önállóan felfedezni a parkot. A látogatók sétálhatnak az erdőben, úszhatnak a patakokban és a folyókban, élvezhetik a homokos tengerpartokat, és megcsodálhatják a trópusi növényzet és az állatvilág lenyűgöző sokszínűségét.

Az éjszakai kirándulások is nagyon népszerűek a Corcovado Nemzeti Parkban, amelyek során a látogatók a reggeli állatokat, mint például a majmokat, a piszkos menyéteket, a ragadozó madarakat és a ragadozókat is megfigyelhetik.

Monteverde Köderdő Rezervátum

A Monteverde Köderdő Rezervátum Costa Rica egyik legismertebb és leglátogatottabb természetvédelmi területe. Ez a különleges hely egyedülálló lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megismerjék a Costa Rica-i trópusi esőerdők és az itt élő vadon élő állatok lenyűgöző világát.

A Monteverde Köderdő Rezervátumban számos turistaútvonal vezet, amelyek a látogatókat egyedülálló kilátásokhoz és a trópusi erdők lenyűgöző szépségéhez vezetik. A látogatók megtapasztalhatják az erdők és a növényzet zöldjét, a madarak, az állatok és az egyéb élőlények sokféleségét, beleértve a majmokat, a piszkos menyéteket, a madarakat, a kígyókat és az egyéb szárazföldi és vízi állatokat is.

A Monteverde Köderdő Rezervátumban különleges élményt jelenthet a híres Canopy Tour is, amely a látogatók számára lehetővé teszi, hogy kábelek segítségével átszeljék az erdőt, és élvezhessék a csodálatos kilátást a fák tetejéről. Emellett számos más kalandos tevékenység is várja a látogatókat, mint például a kerékpározás, a madármegfigyelés és az éjszakai túrák.

j.j. fotója

Rafting a Pacuare-folyón

A rafting élménye a Pacuare-folyón Costa Rica egyik legjobb és legkedveltebb kalandja. A Pacuare-folyó lenyűgöző helyszíne egy rafting túrának, mivel csodálatos szépségű trópusi esőerdők, vízesések és meredek sziklafalak veszik körül a folyó partjait.

Az összes rafting útvonal közül a Pacuare-folyó túrája a legjobb, mivel a folyó szintje az év minden szakaszában megfelelően magas. A Pacuare-folyó rafting túráján a látogatók átélhetik a vad folyók varázsát, miközben biztonságban vannak és profi vezetők irányításával haladnak.

A rafting túra során a látogatóknak lehetőségük van megcsodálni a folyó mentén élő állatokat, mint például az oroszlánmajmokat, a tapírokat és számos madárfajt. A Pacuare-folyó rafting túrája nem csak azoknak ajánlott, akik szeretik a kihívást és az izgalmat, hanem azoknak is, akik simán szeretnék megismerni a Costa Rica-i természet lenyűgöző szépségeit.

A Pacuare-folyó rafting túrái általában egynapos vagy többnapos utazások, amelyeket a látogatók a legjobb turisztikai szolgáltatókkal tehetnek meg. A túrák magukban foglalják az utazást a folyóra, a biztonsági felszerelések és az ebédet is, így a látogatóknak csak a kalandra kell összpontosítaniuk.

Tortuguero

Aki szeretne kicsit távolabb kerülni a steril civilizált élettől annak tudom javasolni Tortuguero-t, Costa Rica-ban.
Ami van: kajálda, bolt, rum és internet
Ami nincs: csili-vili kézfertőtlenítős drága hotelek öltönyös felszolgálókkal
Nem mondom, hogy ez a hely a világ végén lenne, de közelebb van hozzá mint a Cancun-i Starbucks.
3 éve kenus túrán voltunk, nem volt rossz de az egyszemélyes kajak ezerrel jobb. Be lehet vele evezni a dzsungelbe, ami lélegzetelállító.
Ha az embernek szerencséje van akkor éjszaka szervezet túra keretein belül lehet meg hatalmas teknőcöt is nézni amint szorgalmasan rakja a tojásait a parton a homokba.
A helyre csak hajóval lehet eljutni. Érdemes valami transportation szolgáltatást igényb evenni mert így is sokáig tart mire az ember ide ér La Fortuna-bol (5h) vagy Puerto Viejo-bol (7-8h). Tömegközlekedéssel sokkal tovább tartana és rengeteget kell átszállni és szervezni nagy valószínűséggel spanyolul. (t. p., 2023)

Manuel Antonio Nemzeti Park&Quepos

Queposról külön oldal - itt

Fotóegyveleg

Gandoca Manzanillo nemzeti park - P. Ákos fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes