ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Rico


hirdetes

útikritikák


Puerto Rico

Puerto Rico

Puerto Ricoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

San Juan - óváros - Kriszta fotója

Puerto Ricoról dióhéjban

magyarul: gazdag kikötő

Puerto Rico a Karib-tengerben található szigetcsoport, földrajzilag a Kis-Antillákhoz tartozik.

Lakosság (2023-ban): 2,6 millió - Puerto Rico lakosságának 85 százaléka római katolikus. És kb 5 millió puerto ricói dolgozik az USÁban.

Puerto Ricóban a hivatalos nyelv a spanyol, de a lakosok többsége tud angolul. Az amerikai dollár (USD) a fizetőeszköz. (A helyiek gyakran peso-nak mondják.)

Puerto Rico az USA társult állama, avagy külső területe, nevezik szabad államnak (Free State) is. Puerto Rico nem az az USA egyik állama, de ténylegesen nem is egy szuverén ország. Az USA törvényei az érvényesek, a lakosok amerkai állampolgárok, de az amerikai elnökválasztásokon és kongresszusi választásokon nem szavazhatnak. 

Az USA 1898-ban hódította el a a spanyoloktól a szigetet a spanyol-amerikai háború  során.

Van egy mondás, miszerint Puerto Rico nem egy ország, de úgy viselkedik. Imádják a fiestákat, minden hónapban van legalább egy hétvégi nagy utcai fiesta valahol a szigeten. De olyan hónap is van, amikor hetente táncolnak egyet az utcán. Ez hozzájuk tartozik.

A főváros, az USA és Puerto Rico zászlói San Juanban - Kriszta fotója

Puerto Rico államfője a mindenkori amerikai elnök, de ténylegesen a helyi kormányfő irányítja a sziget ügyeit.

Puerto Rico és a kontinentális USA közötti legrövidebb távolság Floridához közel található. Például Miami és San Juan közötti távolság kb. 1600 kilométer, míg a New York és San Juan közötti távolság kb. 2800 kilométer.

Puerto Rico területe 8,897 négyzetkilométer, alig nagyobb mint Bács-Kiskun vármegye. A sziget hossza mintegy 160 kilométer, szélessége pedig átlagosan 56 kilométer.

Puerto Rico főszigetét a helyiek egyszerűen csak így nevezik: “la Isla Grande” , azaz a Nagy Sziget.

A főváros, San Juan a fősziget északi részén fekszik. Puerto Rico körülbelül 300 kisebb szigetet is magában foglal. A fősziget után Vieques és Culebra a két legnagyobb sziget. San Juan óvárosa is szigetnek számít. A többi sziget lakatlan.

A magyar állampolgárok számára a beutazás feltételei ugyanazok, mint az USA-ba.

Látnivalók: San Juan gyönyörű óvárosa, csodás strandok, a koloniális műemlékek. La Fortelaza és San Juan óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1740 USD - Mig az USA egészére vonatkozóan ez: 4200 USD. Puerto Ricoban a fogyasztói árindex mindössze 9 százalékkal alacsonyabb mint az USA átlaga.   

Legmegfelelőbb időzítés az odautazásra: december és április között, mert ez a száraz évszak.

A 2017 szeptemberi Maria hurrikán a sziget nagy részén súlyos károkat okozott. 2022-ben volt egy Fiona nevű hurrikán, ami azonban nem volt olyan kemény, mint a Maria.

Érdekesség: Használatban van a metrikus és az imperial (brit)  mértékegységrendszer is. Kissé kaotikus. Például az országutakon kilométerekkel jelzik a távolságokat, de mérföld/órában a sebességkorlátokat. Méterrel történik a földmérés, viszont az építési terveken láb és hüvelyk szerepel. Az üzemanyagot litermértékkel árusiítják, viszont a tejet galloban mérik.

Annak, aki még nem látta a Despacito-t, azt ajánljuk, nézze meg a youtube-on. Luis Fonsi és Daddy Yankee műve több látogatót hozott a szigetnek szerintünk, mint a turisztikai hivatal. 2023-ban még mindig a második legtöbbet nézett klip. (Az első a baby shark, de arra ne kattintson senki...)

A másik, indulás előtt megnézendő mű a Rumnapló című film Johnny Depp-pel.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. San Juan óvárosa példás állapotban, a kékes macskakövek

Kriszta fotója


2. Isla de Vieques (sziget) természetessége, igazán érintetlen, vakítóan fehér homokos strandokkal
3. A Playa Flamenco nevű szuper strandjuk és a Playa Sucia
4. Az Escambrón strand San Juan-ban
5. A jó biztonságérzet az egész országban
6. Jópofa, hogy a helyi népek mindig találnak valami ürügyet, apropót arra, hogy ünnepeljenek, azaz bulizzanak, ropják a salsát.

7. A fővárosban egy toronyházas negyedben a hajnalban kukorékoló kakasok

8. A San Germán városka délnyugaton (pedig nem tengerparti)

Kriszta fotói

9. A nyugati parti Boqueron nyaralóhely és a gyepes&homokos szuper strandja

10. A nyugati parton a hullámmentes beachek - pl. a Crash Boat Beach (Aguadilla)

Kriszta fotója

11. Az 1 USD/liter körüli benzinár (2023. december)

kr (2023 december)

12. A városi kakas-kultusz (kellemesebb a hajnali kukorékolást hallgatni, mint az ugatást)

Nem örült, hogy fotóztuk, pedig, testbeszéddel engedélyt kértünk - Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A strandokon a törpeszúnyogok csípései (órákkal később érzi az ember)

2. San Juanban az óvárosi autós csúcsforgalom

3. Hogy San Juanban meglepően sok bolt bezárt 17 órakor

4. A szigetek közötti kompok gyakran túlzsúfoltak, kellemetlen hangulatúak

5. Az hogy nem látogathattuk meg a világ legnagyobb rádióteleszkopját, a 900 tonnás Arecibo-t, mert 2020-ban végzetesen összeomlott (a drótkötelek már nem bírták el a hatalmas terhelést).

6. Az északi parti Arecibo város központja borzasztó, lehangoló, lepukkant volt (a város peremén vannak az amerikai jellegű szabadtéri üzletközpontok)

7. A járdák sok helyen rossz állapotban vannak, s ezért mindig a lábunk elé kellett nézni. 

8. A következetlenségek, pl:

Szemetelek: mert neveletlen vagyok, mert nem érdekel, mert idióta vagyok

A kiírás alatt viszont hiányzik a szeméttartó helye... Jó a szándék, szellemes a megvalósítás, de mégsem az igazi.

Amit tetszik, nem teszik, mindenki észrevesz: a helyiek szeretnek betépni. Meg is teszik, amilyen sűrűn csak megtehetik. De a marijuana nem legális a szigeten, előre szólunk. Csak az orvosi, receptre árult marijuana a legális. A boltokban csak ezt árulják. 

Vélemények

"Puerto Rico nagyon különbözik azoktól a karibi szigetektől, amiket eddig meglátogattunk. A karibi érzésvilágot valahogy rontja a sziget erősen amerikanizált képe, helyzete. Az jó, hogy a szolgáltatások színvonalasabbak, mint sok független karibi országban (pl. Trinidad és Tobago vagy Jamaica), az is jó, hogy San Juan olyan szépen rendben rakott. Valahogy a szigetben nincs meg az a nyers egzotikusság, mint pl. Kubában vagy a Dominikai Köztársaságban. Van cserébe kényelem, kiszámíthatóság.

Azért a karibi feeling nincs száműzve Pierto Ricoból, és ez a helyieknek köszönhető. Ők is lazák, lomhák, kicsit felelőtlenek, mint más karibi szigeteken. Ez San Juanban kevésbé érződik, mint a nem turistás vidéki helyeken.

Van sok természeti szépség, szuper strandok, és kulturális látnivalók, elsősorban a régi városkákban. Amúgy az árak floridai szinten vannak. lehet persze olcsón is kajálni, mivel a szigeten a körutazásunk folyamán rengeteg kajás kioszkot láttunk (úgy nevezik, hogy ramshackle kiosks). Ezek nagyon egyszerű kunyhós étkezdék, büfék, amiket a helyiek kultiválnak. Muci miatt nem ettünk ezeknél, mert kételkedett a higiéniai állapotok dolgában.

Ha van időtök vidékre, akkor a Yunque nemzeti parkot ajánlom programnak. Izgalmas kis vízesések, sűrű tropikus növényzet, rengetegféle fa, páfrányok, orchideák, na is színes nagy Egy természetes medencében meg is fürödtünk.

Voltunk a Culebra szigeten, mert hallottuk, hogy milyen szép a Flamingo Beach. Komppal mentünk át a kis szigetre. A település nem annyira vonzó, de a strand szuper volt. A pálmafák árnyékában bámultuk órákon át a panorámát." (Pociék, 2016)


A turisták által látogatott tengerpartok tiszták és rendezettek. Sétáink során gyakran összefutottunk a nem túl bizalomgerjesztő, de ártalmatlan iguanákkal.

Mi többször mentünk át Bayamonból San Juanba kishajóval. Olcsó és kényelmes. A hajóállomás előtt áll meg egy gumikerekű kisvonat ami körbevisz az öreg városrészen. a végállomás az Del Moro erőd bejáratánál van. A kisvonat ingyenes. Egy csodálatos temető van az erőd lábánál.

Tettünk egy körutazást a sziget déli részére is. Ott az időjárás nagyon száraz. A Karib-tenger homokos partja szinte fehér. Itt nagyon sok sólepárló telepek vannak.

Útközben megálltunk Arecibóban, ahol a világ legnagyobb obszervatóriuma van. Fantasztikus látvány. Itt forgatták Jodie Fosterrel a Kapcsolat című filmet.

A sziget közepe hegyvidékes. Több édesvízi mesterséges tó is van.

(n.p. 2018)

Boqueron - nyugati part üdülőhely - Kriszta fotója

Fajardo és környéke (főként Las Croabas) tökéletes bázis pár napra strandoláshoz, vitorlázáshoz, sznorkelezéshez, és az őserdőben való túrázáshoz. Szintén jó program, bár nekünk kimaradt, a Cabezas de San Juan természetvédelmi terület bejárása. Csak vezetett túrával lehet menni, amire időben kell jelentkezni, mert főleg az angol nyelvű gyorsan betelik. A túrán elvisznek a világítótoronyhoz is, bár úgy tudom, most bemenni nem lehet.

Rengeteg szúnyog van, erre készüljünk fel, a meleg miatt kalapot és naptejet sem árt vinni.

Ponce példája számomra azt mutatta meg, hogy a Lonely Planet ajánlásait (sem) kell készpénznek venni, érdemes minél több forrásból utánanézni az adott látnivalónak. (2019) forrás


Puerto Rico egy egyedülálló hely. Ez egy az egyetlen az USA-ban, ahol a spanyol a hivatalos nyelv. Ezenkívül gazdag történelemmel és gyönyörű spanyol gyarmati építészettel büszkélkedhet, mivel a múltban spanyol gyarmat volt.

A Puerto Rico-iak büszke emberek, akik meleg fogadtatásban részesítik a látogatókat és megmutatják milyen a karibi vendégszeretet. Puerto Rico az USA szerves része így az ESTA engedélyed lehetővé teszi, hogy meglátogasd ezt a karibi trópusi szigetparadicsomot.

A látogatók számára Puerto Rico első számú belépési pontja Sun Juan lesz, a sziget fővárosa. San Juan-t 1508-ban alapította a spanyol felfedező, Ponce de Leon. A város lakossága épphogy 400,000 alatt van és dübörög az energiától. A legtöbb turista Sun Juan megtekintését Old San Juan-ban kezdi. Old San Juan a város spanyol gyarmati magja.

Puerto Rico egy kompakt sziget jó infrastruktúrával, így a szigeten történő utazás gyors és zűrzavar mentes. Ha idelátogatsz, kóstold meg az ízletes helyi ételeket és italokat. Puerto Rico leghíresebb fogása a mofongo, egy sült banán alapú étel.

A Piña Colada-t is Puerto Rico-ban találták fel az 1950-es években. Finom ételeivel és italaival, csodás tengerpartjaival és gyönyörű gyarmati építészetével Puerto Rico minden ide utazót elkápráztat." forrás

Luquillo Beach - Kriszta fotója

A hajózás után maradt pár napunk. Bázisnak San Juan volt kiszemelve. Most Condado nevű városnegyedben foglaltunk szállást. Rendkívül jó helyen és a szállás is rendben volt.

Első nap nyugatnak indultunk. Arecibo obszervatórium volt a legfőbb cél. Van egy gigászi és egy szomorú atmoszférája a helynek. Előbbi, mert egy hatalmas dolgot építettek régen. Utóbbi pedig azért, mert eljárt felette az idő és már nem üzemel. A vevőegység leengedésével a parabolatányér is eléggé sérült. De minek is finomkodtak volna. Utána visszafelé úton pedig Reserva Marina La Cueva del Indio-nál álltunk meg. Vulkáni képződésű sziklák. Nagy üregekkel, ennek következtében nagy hullámverésekkel. Még terveztük, hogy megnézzük a sziklába vájt fejet, de későn indultunk aznap, így azt kihagytuk.

Második nap kissé bohókásra sikerült, mert nem voltunk elég felkészültek. Gondoltuk tesszünk egy látogatást a San Cristobal kanyonban. A GPS megtréfált minket. 4. alkalommal már rájöttünk a turpisságra. Ahová vitt volna minket, oda már gyalog kellett volna mennünk. Mivel reggelente esni szokott, így szép kis dagonya várt minket. Parkolónak nevezett salakos placc egy kanyarban nem túl meggyőző. Így végül elengedtük. Pont mire rájöttünk, érkezett egy autó és abból felkészültebb túrázok szálltak ki. Túracipő és alapos felszereltséggel vettétek magukat a természetbe. Utunk során próbát tettünk Humacao nevű rezervátumban. Úgy látszik az állatoknak is jár a szabadság, mert be voltak zárva. Gondoltuk egye fene, akkor elmegyünk és befizetjük magunkat az éjszaka világító vízpartos kajakozásra Fajardoban. A poént gyorsan lelőve, az sem volt nyitva. De belefutottunk egy oldtimer találkozóba. Rengeteg izomautó, bogárhátú, Barkas. Ott kürtöltek, nyomták a gázt üresben és természetesen bömbölt a latin zene.

Utolsó napunkon pedig a vízben világítós partot elengedtük az időjárás előrejelzése alapján. Így maradt egy kis kocsikázás. Faro Las Cabezas de San Juan vettük célba, ami egy világítótorony. Ott is a GPS próbált vicces lenni, de megoldottuk. Majd a biztonsági őrtől megtudtuk, hogy a hurrikán óta lezárva a terület. Bár a part mentén odamehetünk, ha nagyon szeretnénk. Megnéztük a partot és azért nem volt annyira könnyen járható út, így feladtuk. Bár távolról nézve nem tűnt annyira romosnak. De még a közelébe sem lehetett menni.  (sz. cs., 2022)


Felejthetetlen két hetet töltöttem ebben a csodás országban. Érdemes megnézni Areciboban a világ legnagyobb obszervatóriumát. Nem kell tartani az útszéli büféktől. Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak! Biztos, hogy visszamegyek mèg! :) (2018, n. p.,)

Időjárás

Puerto Rico klímája trópusi, forró és nedves, és éves szinten általában 26-28°C közötti az átlaghőmérséklet. Az esős évszak általában szeptember és november között van, de az egész évben előfordulhatnak záporok és viharok.

Olvasmányos linkek

A Dorado Beach, a Ritz-Carlton Reserve medencéje - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

San Cristobal erőd San Juan óvárosában - Kriszta fotója

La Perla negyed San Juan óvárosában - Kriszta fotója

Kriszta fotói

A nyugati parti Mayaguez főtere Kolumbusszal - Kriszta fotója

A nyugati part Rincón-nál egy szörfös strand (Playa Maria) - Kriszta fotója

San Juan-i macska - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes