ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Rico


hirdetes

útikritikák


Puerto Rico

Puerto Ricoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Puerto Ricoról dióhéjban

Puerto Rico a Karib-tengerben található, a Kis-Antillák csoportjához tartozik. Puerto Rico az USA társult állama, avagy külső területe, nevezik szabad államnak (Free State) is.

Puerto Rico és a kontinentális USA közötti legrövidebb távolság Floridához közel található. Például Miami és San Juan közötti távolság kb. 1600 kilométer, míg a New York és San Juan közötti távolság kb. 2800 kilométer.

A sziget hossza mintegy 160 kilométer, szélessége pedig átlagosan 56 kilométer. Puerto Rico körülbelül 300 kisebb szigetet is magában foglal.

Lakosság (2023-ban): 2,6 millió - Puerto Rico lakosságának 85 százaléka római katolikus.

Puerto Rico főszigetét a helyiek egyszerűen csak így nevezik: “la Isla Grande” , azaz a Nagy Sziget. A főváros, San Juan a fősziget északi részén fekszik. Puerto Rico körülbelül 300 kisebb szigetet is magában foglal.

Puerto Ricóban a hivatalos nyelv a spanyol, de a lakosok többsége tud angolul. Az amerikai dollár (USD) a fizetőeszköz.

Puerto Rico államfője a mindenkori amerikai elnök, de ténylegesen a helyi kormányfő irányítja a sziget ügyeit.

A magyar állampolgárok számára a beutazás feltételei ugyanazok, mint az USA-ba.

Látnivalók: San Juan gyönyörű óvárosa, csodás strandok, a koloniális műemlékek. La Fortelaza és San Juan óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része!

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban):1740 USD - Mig az USA egészére vonatkozóan ez: 4200 USD. Puerto Ricoban a fogyasztói árindex mindössze 9 százalékkal alacsonyabb mint az USA átlaga.   

Legmegfelelőbb időzítés az odautazásra: december és április között, mert ez a száraz évszak.

A 2017 szeptemberi hurrikán a sziget nagy részén súlyos károkat okozott. A Maria hurrikán által okozott károkat Puerto Rico részben helyreállította, a turizmusnak nincs akadálya.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

San Juan óvárosa példás állapotban, a kékes macskakövek
Isla de Vieques (sziget) természetessége, igazán érintetlen, vakítóan fehér homokos strandokkal
A Playa Flamenco nevű szuper strandjuk és a Playa Sucia
Az El Yunque esőerdő
A sebes iguanák (lüke, aki fél tőlük)
A jó biztonságérzet San Juan óvárosában az erős rendőri jelenlétnek köszönhetően
San Juanban sétálni a szépen rendbe hozott kikötői promenádon
Jópofa, hogy a helyi népek mindig találnak valami ürügyet, apropót arra, hogy ünnepeljenek, azaz bulizzanak, ropják a salsát.

Nem tetszett

A strandokon a törpeszúnyogok csípései (órákkal később érzi az ember)
Rendkívül erős a napsütés, egyikünk leégett
A sok kéregető, lejmolós
Sötétedés után a rendetlenebb utcarészeken a patkányok
Hogy nem mehettünk az amúgy szép La Perla negyedbe este, mert ismerősök nem tanácsolták
San Juanban az óvárosi autós csúcsforgalom
Hogy San Juanban meglepően sok bolt bezárt 19 órakor

A szigetek közötti kompok gyakran túlzsúfoltak, kellemetlen hangulatúak

Vélemények

"Puerto Rico nagyon különbözik azoktól a karibi szigetektől, amiket eddig meglátogattunk. A karibi érzésvilágot valahogy rontja a sziget erősen amerikanizált képe, helyzete. Az jó, hogy a szolgáltatások színvonalasabbak, mint sok független karibi országban (pl. Trinidad és Tobago vagy Jamaica), az is jó, hogy San Juan olyan szépen rendben rakott. Valahogy a szigetben nincs meg az a nyers egzotikusság, mint pl. Kubában vagy a Dominikai Köztársaságban. Van cserébe kényelem, kiszámíthatóság. Azért a karibi feeling nincs száműzve Pierto Ricoból, és ez a helyieknek köszönhető. Ők is lazák, lomhák, kicsit felelőtlenek, mint más karibi szigeteken. Ez San Juanban kevésbé érződik, mint a nem turistás vidéki helyeken.

Van sok természeti szépség, szuper strandok, és kulturális látnivalók, elsősorban a régi városkákban. Amúgy az árak floridai szinten vannak. lehet persze olcsón is kajálni, mivel a szigeten a körutazásunk folyamán rengeteg kajás kioszkot láttunk (úgy nevezik, hogy ramshackle kiosks). Ezek nagyon egyszerű kunyhós étkezdék, büfék, amiket a helyiek kultiválnak. Muci miatt nem ettünk ezeknél, mert kételkedett a higiéniai állapotok dolgában.

Ha van időtök vidékre, akkor a Yunque nemzeti parkot ajánlom programnak. Izgalmas kis vízesések, sűrű tropikus növényzet, rengetegféle fa, páfrányok, orchideák, na is színes nagy Egy természetes medencében meg is fürödtünk. Voltunk a Culebra szigeten, mert hallottuk, hogy milyen szép a Flamingo Beach. Komppal mentünk át a kis szigetre. A település nem annyira vonzó, de a strand szuper volt. A pálmafák árnyékában bámultuk órákon át a panorámát." (Pociék, 2016)


A turisták által látogatott tengerpartok tiszták és rendezettek. Sétáink során gyakran összefutottunk a nem túl bizalomgerjesztő, de ártalmatlan iguanával.

Mi többször mentünk át Bayamonból San Juanba kishajóval. Olcsó és kényelmes. A hajóállomás előtt áll meg egy gumikerekű kisvonat ami körbevisz az öreg városrészen. a végállomás az Del Moro erőd bejáratánál van. A kisvonat ingyenes. Egy csodálatos temető van az erőd lábánál.

Tettünk egy körutazást a sziget déli részére is. Ott az időjárás nagyon száraz. A Karib-tenger homokos partja szinte fehér. Itt nagyon sok sólepárló telepek vannak.

Útközben megálltunk Arecibóban, ahol a világ legnagyobb obszervatóriuma van. Fantasztikus látvány. Itt forgatták Jodie Fosterrel a Kapcsolat című filmet.

A sziget közepe hegyvidékes. Több édesvízi mesterséges tó is van.

(n.p. 2018)


Fajardo és környéke (főként Las Croabas) tökéletes bázis pár napra strandoláshoz, vitorlázáshoz, sznorkelezéshez, és az őserdőben való túrázáshoz. Szintén jó program, bár nekünk kimaradt, a Cabezas de San Juan természetvédelmi terület bejárása. Csak vezetett túrával lehet menni, amire időben kell jelentkezni, mert főleg az angol nyelvű gyorsan betelik. A túrán elvisznek a világítótoronyhoz is, bár úgy tudom, most bemenni nem lehet.

Rengeteg szúnyog van, erre készüljünk fel, a meleg miatt kalapot és naptejet sem árt vinni.

Ponce példája számomra azt mutatta meg, hogy a Lonely Planet ajánlásait (sem) kell készpénznek venni, érdemes minél több forrásból utánanézni az adott látnivalónak. (2019) forrás


Puerto Rico egy egyedülálló hely. Ez egy az egyetlen az USA-ban, ahol a spanyol a hivatalos nyelv. Ezenkívül gazdag történelemmel és gyönyörű spanyol gyarmati építészettel büszkélkedhet, mivel a múltban spanyol gyarmat volt. A Puerto Rico-iak büszke emberek, akik meleg fogadtatásban részesítik a látogatókat és megmutatják milyen a karibi vendégszeretet. Puerto Rico az USA szerves része így az ESTA engedélyed lehetővé teszi, hogy meglátogasd ezt a karibi trópusi szigetparadicsomot. A látogatók számára Puerto Rico első számú belépési pontja Sun Juan lesz, a sziget fővárosa. San Juan-t 1508-ban alapította a spanyol felfedező, Ponce de Leon. A város lakossága épphogy 400,000 alatt van és zúg az energiától. A legtöbb turista Sun Juan megtekintését Old San Juan-ban kezdi. Old San Juan a város spanyol gyarmati magja.

Puerto Rico egy kompakt sziget jó infrastruktúrával, így a szigeten történő utazás gyors és zűrzavar mentes. Ha idelátogatsz, kóstold meg az ízletes helyi ételeket és italokat. Puerto Rico leghíresebb fogása a mofongo, egy sült banán alapú fogás. A Piña Colada-t is Puerto Rico-ban találták fel az 1950-es években. Finom ételeivel és italaival, csodás tengerpartjaival és gyönyörű gyarmati építészetével Puerto Rico minden ide utazót elkápráztat." forrás


A hajózás után maradt pár napunk. Bázisnak San Juan volt kiszemelve. Most Condado nevű városnegyedben foglaltunk szállást. Rendkívül jó helyen és a szállás is rendben volt.

Első nap nyugatnak indultunk. Arecibo obszervatórium volt a legfőbb cél. Van egy gigászi és egy szomorú atmoszférája a helynek. Előbbi, mert egy hatalmas dolgot építettek régen. Utóbbi pedig azért, mert eljárt felette az idő és már nem üzemel. A vevőegység leengedésével a parabolatányér is eléggé sérült. De minek is finomkodtak volna. Utána visszafelé úton pedig Reserva Marina La Cueva del Indio-nál álltunk meg. Vulkáni képződésű sziklák. Nagy üregekkel, ennek következtében nagy hullámverésekkel. Még terveztük, hogy megnézzük a sziklába vájt fejet, de későn indultunk aznap, így azt kihagytuk.

Második nap kissé bohókásra sikerült, mert nem voltunk elég felkészültek. Gondoltuk tesszünk egy látogatást a San Cristobal kanyonban. A GPS megtréfált minket. 4. alkalommal már rájöttünk a turpisságra. Ahová vitt volna minket, oda már gyalog kellett volna mennünk. Mivel reggelente esni szokott, így szép kis dagonya várt minket. Parkolónak nevezett salakos placc egy kanyarban nem túl meggyőző. Így végül elengedtük. Pont mire rájöttünk, érkezett egy autó és abból felkészültebb túrázok szálltak ki. Túracipő és alapos felszereltséggel vettétek magukat a természetbe. Utunk során próbát tettünk Humacao nevű rezervátumban. Úgy látszik az állatoknak is jár a szabadság, mert be voltak zárva. Gondoltuk egye fene, akkor elmegyünk és befizetjük magunkat az éjszaka világító vízpartos kajakozásra Fajardoban. A poént gyorsan lelőve, az sem volt nyitva. De belefutottunk egy oldtimer találkozóba. Rengeteg izomautó, bogárhátú, Barkas. Ott kürtöltek, nyomták a gázt üresben és természetesen bömbölt a latin zene.

Utolsó napunkon pedig a vízben világítós partot elengedtük az időjárás előrejelzése alapján. Így maradt egy kis kocsikázás. Faro Las Cabezas de San Juan vettük célba, ami egy világítótorony. Ott is a GPS próbált vicces lenni, de megoldottuk. Majd a biztonsági őrtől megtudtuk, hogy a hurrikán óta lezárva a terület. Bár a part mentén odamehetünk, ha nagyon szeretnénk. Megnéztük a partot és azért nem volt annyira könnyen járható út, így feladtuk. Bár távolról nézve nem tűnt annyira romosnak. De még a közelébe sem lehetett menni.  (sz. cs., 2022)


Felejthetetlen két hetet töltöttem ebben a csodás országban. Érdemes megnézni Areciboban a világ legnagyobb obszervatóriumát. Nem kell tartani az útszéli büféktől. Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak! Biztos, hogy visszamegyek mèg! :) (2018, n. p.,)

Időjárás

Puerto Rico klímája trópusi, forró és nedves, és éves szinten általában 26-28°C közötti az átlaghőmérséklet. Az esős évszak általában szeptember és november között van, de az egész évben előfordulhatnak záporok és viharok.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes