ÚTIKRITIKA.HU / El Yunque - szubtrópusi esőerdő


hirdetes

útikritikák


El Yunque - szubtrópusi esőerdő

El Yunque esőerdő - bevezető| Foglalás|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| A parkon belüli közlekedés|Egyéb praktikus információk| Növényzet| Állatvilág| Érdekességek| Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

El Yunque esőerdő - bevezető

kiejtés: el gyunke

Az El Yunque Nemzeti Erdő (El Yunque National Forest) Puerto Rico északkelet részén található kb. egy órás útra San Juan-tól. El Yunque az egyetlen trópusi esőerdő az Egyesült Államok Nemzeti Erdő Rendszerében (United States National Forest System). A magas éves csapadék a parkban dzsungel hangulatot teremt számos folyóval, vízeséssel és buja lombokkal. Lehengerlő látvány fogad minket a park tetején, a Pico El Yunque-n. Az El Yunque Nemzeti Erdő lenyűgöző növény- és állatvilággal büszkélkedhet melyek némelyike csak Puerto Rico-ban található meg. Sok fajta béka van itt, például a coqui, mely csak Puerto Rico-ban honos. forrás

Nyitvatartás: 7:30-tól 18:00-ig

Kb. háromórás program  - 113 négyzetkilométeres terület

A parkba való korlátozott számú bejutást eredetileg a COVID miatt rendelték el a hatóságok a biztonságos távolságtartás címén. A pandémia lejárta után a 2022-es hurrikán okozta károkra hivatkozva tartják fent a látogatói korlátozást.

Foglalás

Ide vagy előre kell foglalni hetekkel vagy 24 órával előtte nyílik még lehetőség belépőt váltani. Izzasztó $2 a belépő, de limitáltak a jegyek.

Foglalás itt: https://www.recreation.gov/ticket/facility/300017

Napi két időpontban lehet belépni. 8-tól és 13-tól. Szóval, ha nincs jegy, akkor előző nap kétszer van lehetőség még venni. De gyorsnak kell lenni, mert tényleg elfogy 1 percen belül.

A parkba veló bejutásra 2 lehetőség közül választhatunk. Jegyet vásárolhatunk az El Portal látogatóközpontban személyenként 8 dollárért, vagy járművenként 2 dollárért. Jegyek a látogatóközpontba mindig kaphatók, de a túraútvonalon közlekedő járművekre való foglalása eltérő.

Ezt az utazás előtti napon reggel 8-kor vagy 11-kor kell lefoglalni. Gyorsan elfogynak a jegyek! Ha nem sikerül a foglalás, akkor anélkül is van még bőven látnivaló. Van egy gyönyörű ösvény, az Angelito, amely ingyenes, és a Mameyes folyóban végződik, ahol megmártózhatunk. (Itt Teva szandál vagy valamilyen vízicipő segít, hozz törölközőt).

Ha mégis sikerül a foglalás akkor sok lélegzetelállító megállót találhatunk az út mentén. Megálltunk a La Coca-vízesésnél, a Yokahu-toronynál és a Bano Grande-nál. Kirándultunk a Mt. Britton toronyhoz, ami nagyon meredek, de aszfaltozott. (2023)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az El Yunque esőerdő közepén van egy kilátó (Mount Britton). Érdemes volt megmászni azt a pár lépcsőt. A tetejéről beláttuk az egész erdőt, és ellátunk egész San Juan-ig.

2. A park jól használható útjelzésekkel van tele, s ez főleg az ösvényeken való gyalogos túrákon fontos tényező.  

3. A látványos, sokféle, buja növényzet

4. Több vízesés is van, ahol lehet fürödni

5. Ezek a fotogén helyek: a La Coca-vízesés, a Yokahu-torony, a Bano Grande.

Nem tetszett

1. A helyi állatvilágból nem könnyű bármit látni (ez nem Galapagos...)

2. Baromi nehéz egyénileg behajtási engedélyt kapni online (offline lehetőség pedig, nincs). Az utazási cégek felvásárálják, hogy aztán jó profittal eladják.

Vélemények

2023 update:

Korlátozottak a parkolási lehetőségek.

Az El Portal de El Yunque Látogatóközpontba való belépéshez nincs szükség előzetes foglalásra. A belépő a bejáratnál fizetendő.

A zsúfoltság csökkentése és a közbiztonság biztosítása érdekében a Carr folyosó látogatásához helyfoglalás szükséges. 191 N (La Mina rekreációs terület, a La Coca vízeséstől - 8,1 km, Carr. 191). Ezeket a látogatás előtt be kell szereznie a Recreation.gov platformon vagy a mobilalkalmazáson keresztül.

A foglalás internetre csatlakoztatott eszközökön, így okostelefonokon is lehetséges. Jegyek foglalásához létre kell hoznia egy fiókot a Recreation Gov webhelyen.

A foglalások 30 nappal korábban elérhetők a Recreation.gov oldalon. Jegyek korlátozott számban kaphatók 24 órával a tervezett látogatás előtt. Ezek a korlátozott jegyek helyi idő szerint 8:00-kor és 11:00-kor kaphatók. A jegyek ingyenesek, de a foglalások feldolgozásáért 2 dolláros szabadidős díjat kell fizetni.

A belépéshez a látogatóknak a nyomtatott vagy digitális jegyet kell bemutatniuk. A foglalási jegyek járműre vonatkoznak. A foglalást végző személynek a belépéskor a járműben kell lennie.

A jegyek 8 és 15 óra között érvényesek. A La Mina rekreációs terület 17:00-kor zárja be a kaput.
A kapacitást napi 300 jármű-re korlátozzák. .

Nincs szükség foglalásra a La Mina üdülőterületen (PR191) kívül (a 988-as, 186-os és 191-es autópályák délre, Naguaboban).
A PR191 bejárata lezárható a maximális kapacitás elérésekor vagy veszélyes időjárási körülmények esetén. Ha szükséges az erdő zárása, az előzetesen lefoglalt személyek értesítést kapnak.

Ha hivatalos utazásszervezőnél foglal egy túrát, nem szükséges belépőjegy.


Harmadik napra összejött, amiben kicsi volt a reményünk. Az Egyesült Államok egyetlen esőerdőjét meglátogattuk.

A nemzeti parknak van ingyenes része is, ami látogatható, de ott jóval kevesebb megálló van kialakítva. Ezen a drága vonalon viszont több megállópont is van és akár grillezni is lehetne. Akik szeretnek túrázni, azok mindenféleképpen 8-as időpontra foglaljanak. Az út végén van lehetőség felmenni két magas pontra is. Mi egy kis malőr miatt csak félig mentünk fel. A kihívást jelentőnek titulált túra elég könnyed volt, de a vége biztos combos lett volna látva a tornyot a hegyen. (sz. cs., 2022)

Időjárás

A nyári esős hónapokban az erdei utak erősen sárosokká válnak, megnehezítve mind a gyalogos, mind az autós közlekedést. Ehhez megfelelően kell persze ötözködni.

Odajutás

A park közúton 52 kilométerre van San Juantól. Átlagos forgalmi körülmények között  50 percet kell vezetni.

A 191-es közút vezet el a parkhoz.

A parkon belüli közlekedés

Magunk által vezetett autóval is be lehet hajtani a parkba és közlekedhetünk a keskeny, kacskaringós erdei utak egy részén.

Egyéb praktikus információk

1. Érdemes előzetesen információkat gyűjteni a Látogatóközpontban (Visitor Center).

2. A 2022-es hurrikán okozta károk miatt több gyalogösvény le van zárva (2023. november)

3. Ha nem sikerül az általunk kívánt napra behajtási engedélyt foglalni, azért anélkül is van bőven látnivaló. Van egy gyönyörű ösvény, az Angelito, amely ingyenes, és a Mameyes folyónálvégződik, ahol megmártózhatunk. (Itt Teva szandál vagy valamilyen vízicipő segít, hozz törölközőt).

Megálltunk a La Coca-vízesésnél, a Yokahu-toronynál és a Bano Grande-nál. Kirándultunk a Mt. Britton toronyhoz, ami nagyon meredek, de aszfaltozott.

Növényzet

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes