ÚTIKRITIKA.HU / San Juan


hirdetes

útikritikák


San Juan

San Juan Puerto Rico

San Juanról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Városba jutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg 

.

Kriszta fotója

San Juanról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 2,4 millió

San Juan a fősziget északkeleti részén fekszik. A várost 1521-ben alapították spanyol hódítók. Az USA illetékessége alá tartozó területeken a legrégeben létrejött város.

San Juan a Karib-térség egyik legjobb adottságú kikötőjével rendelkezik, az Atlanti-óceán egy stratégiai helyén.

A kikötő évente legalább 1,4 millió olyan turistát fogad, akik tengerjárókon (cruise) érkeznek jellemzeőn egy nappali látogatásra. A világ egyik legforgalmasabb tengerjáró kikötőjének számít. 

Kriszta fotója

San Juan-ban és általában Puerto Ricóban szezonálisan hurrikánok, viharok fordulhatnak elő,  időnként erős szél és eső is előfordulhat. Érdemes figyelni a helyi időjárás-előrejelzéseket, és a hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket.

San Juan kiemelkedő turista nevezetessége az Óváros.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óváros nagyon hangulatos nappal és este is

Kriszta fotója

2. A tömegközlekedési buszokon az utasok ismeretlenül is szóba állnak egymással. Roppant szórakoztató.

3. Az art deco utánzatok

Kriszta fotója

4. A Condado negyedben az Ashford Avenue akár Miamiban is lehetne 

Kriszta fotója

5. A kicsi Playita del Condado, ami lényegében az egyetlen fürdésre alkalmas városi strand - Imádtuk  

Kriszta fotója

6. A Museo del Arte Peurto Rico meglepően izgalmas festménygyűjteménye

Kriszta fotója

7. Havannával szöges ellentétben San Juan-nak pompás városi strandjai vannak, pl.:

Escambrón Beach - Kriszta fotója

8. Az óvárostól eltekintve a legtöbb közpnoti negyed (Condado, Santurce, Miramar) érdekesen vegyes jellegű

9. A közbiztonság hibátlan

10. A nagyvárosi kakasok

11. Az Escambrón strand szuper és van vécé, zuhany!!!

Nem tetszett

1. A tengerjárókról napközben az óvárosba özönlő turistatömegek kiköltekezését célzóan túl sok a vámmentes bolt, a factory outlet és a rossz ár-érték arányú étterem

2. Engem idegesítettek azok az autók, amelyekből elképesztő hangerővel bömböltetik az amúgy rokonszenves reggeaton zenét

3. Az Old Canon Battery Parkban (régi tűzérüteg park) a sok galamb, nekem túl sok(k) volt

4. Sajnos sok az elhagyott, lepukkant épület

5. A fővárosi strandok többségénél nem lehet nyugodtan fürödni a nagy hullámok miatt

Kriszta fotója

6. A Parque Luis Muñoz Marín park adottságai szuperek, azonban nagyon elhanyagolt

Kiszta fotója

7. Nyilvános vécék hiánya

8. Az éttermi étkezés meglepően drága

9. A helyi specialitások nekünk annyira nem jöttek be

10. A sok rossz állapotú járda

Vélemények

San Juan óvárosa: a színes épületek, dimbes-dombos utcák, az, hogy mindenhonnan szól a zene és az emberek nagyon lazák, hamar kikapcsolt. 3-5 nap bőven elég erre a részre. Lehet soknak tűnik, de egy nap az utcák bejárása, egy nap a két erőd (El Morro és a San Cristobal), egy nap parton lazulás (Escambron rész), de egy nap is el tud menni a part csodálásával.

Az erőd esetén van belépő, ami (2022-ban)) $10, de megnyugtatásul mindkét erődre jó. Ha jól emlékszem 3 napig érvényes. Az El Morroban fél nap simán el tud menni. Nagy területen fekszik és felsőbb részeket jól megcsinálták. Ahogy halad lefelé az ember -, mivel 5 szintes - úgy fogynak el a látnivalók. Az El Morrot kívülről is érdemes bejárni. A San Cristobal már láthatóan elhanyagoltabb. Igaz ott is vannak szép kilátópontok, de messze nem foglalkoztak annyit a kiállításokkal, mint a másiknál.

Ami még megemlítendő, hogy a helyi állatok egyike az iguana. Nem emberevő, nem kell tőle félni. De, ami miatt az állatokra kitérek az az, hogy rengeteg tyúk és kakas kószál mindenfelé a városban. (sz. cs. 2022)


Bevallom őszintén, egy éve még, ha valaki azt mondja nekem Puerto Rico, egy lepukkadt karibi országot képzeltem el, tele bűnözővel. Ha nem készültem volna fel rendesen erre az útra, most leesne az állam, milyen modern, fejlett, és tiszta (!) város San Juan. Felhőkarcolók tövében suhantunk a kikötő felé, a háromsávos úton csak úgy hemzsegnek a luxusautók. Alkonyodott már, amikor megérkeztünk Old San Juanba. Ahogy az egy óvárostól elvárható, szűk, macskaköves utcák fogadtak, színes, régi épületekkel és továbbra is feltűnő tisztasággal. A hotelünk vacak volt, de két éjszakát kibírunk itt. Viszont a szemben lévő szálloda tetőteraszán lévő étteremben isteni tortilla-t ettünk, jó áron. (2018)" forrás

Kriszta fotója

San Juan varázslatos hely, nekem nagyon tetszett. Láttunk többemeletes luxusszállodákat, de jártunk olyan helyeken is, ahol szegényebb emberek laknak. Nekem furcsa volt, hogy a házak lapos tetősek és mindenhova rácsot raknak a betolakodók ellen. Olyan érzés lehet, mintha a saját házában rab lenne az ember. De ez nekik természetes.

(n.p., 2018)


Az Old San Juan-i épületek többségének spanyol cseréptetője, kovácsoltvas erkélye van, az utcák pedig macskakővel vannak borítva és általában nagyon szűkek. Old San Juan fő látnivalói közé tartoznak azok az erődök, amiket a spanyol telepesek építettek, hogy megvédjék a várost a kalóztámadásoktól. Ezek közül a leghíresebb a 16. századi Fort San Felipe del Morro és a 17. századi Fort San Cristobal, melyek a San Juan Állami Történelmi Lelőhely (San Juan National Historic Site) részei. forrás


"Az óvárosban végre egészen más kép fogadott minket. Baromi jó utcák, felújított épületek, hangulatos kocsmák, több helyről szól a salsa. Persze ez nem Havanna, annál körülbelül annyival sterilebb (értsd: tisztább, de visszafogottabb is), mint Bécs Budapestnél. De az utcákon mászkálva rá lehet bukkanni egy-két igazán jó helyre. Az első este például egy olyan kocsmába estünk be, ahol CD-ről nyomták a klasszikus salsa-kat, a helyiek pedig saját ritmushangszereken fokozták a hangulatot.

A helyiek egyébként alapvetően nyitottak, segítőkészek. Persze tudja az ember, hogy nagy a bűnözés, a helyi újságban például egy oldal az előző napi gyilkosságokról szól, de én nem éreztem magam veszélyben soha. Persze nem voltunk durva helyeken, meg betartottuk az ilyenkor szokásos szabályokat, de Rio vagy Caracas után ez a béke szigete volt. Nem láttunk koldusokat az utcán, a helyi lapban 500-1200 dollárért kerestek napi pár órás munkára újságkihordót. Az életszínvonalról a rengeteg kocsi is árulkodott, persze viszonylag olcsó ott az autó és a benzin is. Látszott, hogy az USA nyomja bele a segélyeket rendesen. " forrás


"Könnyű beleszeretni a helybe: nagyjából 10 perc kell hozzá. A város spanyol-karibi hangulatú házai, bougainvileával borított erkélyei, pálmafás sétányai, szökőkútjai csalogatnak városnézésre." forrás

Koszorús lányok - Kriszta fotója

Városba jutás

A San Juan-i nemzetközi repülőtér (Luis Muñoz Marín nemzetközi repülőtér) kb. 13 km-re van San Juan városközpontjától, így viszonylag egyszerű és gyors a repülőtérről való eljutás a városba.

Taxi/uber

A taxi a legkényelmesebb és leggyorsabb módja annak, hogy eljussunk a repülőtérről San Juan-ba. A repülőtéren találhatóak az előre fizetett tarifákat kínáló taxiállomások, ahol a viteldíj fix áron történik. Az utazási idő kb. 15-20 perc, és a viteldíj általában 20-30 dollár között változik.

Az uber jól működik, kártyával fizethető. A repülőtéren külön posztjuk van, ahol fel tudják venni az utasokat. Általában a csúcsforgalmon kívül gyors és olcsóbb opció, mint a taxi.

Busz:

A repülőtérről lehetőség van a buszok használatára is, amelyek az Isla Verde nevű városrészben állnak meg. Innen további buszokkal lehet eljutni San Juan-ba. Az utazási idő kb. 30-40 perc.

Autóbérlés:

A repülőtéren több autókölcsönző is található, és az autóbérlés lehetősége ideális azok számára, akik több felfedezni való helyet szeretnének látni Puerto Ricóban.

Szállásválasztás

Az Isla Verde, Santurce  és Condado környékek biztonságosak, ha ez az elsődleges szállásválasztási szempont.  

Zajszint: Azok számára, akik csendre vágynak, az olyan területek, mint a Condado tökéletesek, az Isla Verde és az Ocean Park lehetnek a kevésbé jó választások. Reptér mellé költözni nem zajmentes.

Modern infrastruktúra: A Condado és az  Isla Verde környékekn kifejezetten modern és jól felszerelt szállások találhatóak.

 A San Juanban való közlekedés egyszerű, és a legtöbb szállás könnyen megközelíthető. Azok számára, akik szeretnének kényelmesen közlekedni, érdemes olyan szállásokat választaniuk, amelyek közel vannak a tömegközlekedési járművekhez vagy a főbb látványosságokhoz.

Hotel El Convento az óvárosban - Kriszta fotója

Helyi közlekedés

San Juanban roppant nehéz közlekedni a szűk, egyirányú utcákban. Bérautó a városon belül nem javasolt.

Az utak jelentős része elavult és rossz állapotban van, mindenhol parkolnak és a közlekedési dugók és a zsúfoltság is jellemző lehet.

Buszközlekedés

Van. Nagyon büszkék is rá a helyiek. Nagyon hasznos, jó, hogy van. A buszok légkondicionáltak, készpénzben kell fizetni a felszálláskor. 75.- cent egy út. A google elég jól megtervezi az utak hosszát. Ez így mind nagyon szép, ami megnehezíti a dolgot az, hogy a menetrendet olyan latinosan tartják be. Lemegyünk a megállóba a 14.30-as buszhoz és a szomszéd megállóból megyünk be az óvárosba 14.50-kor. Ez van, nem érdemes ezen senkinek túráztatnia magát, a helyiek is békés nyugalommal várnak. Utna persze 3-4 busz jön, majd üresen továbbmegy.

Ami még kevésbé kellemes: a buszmegállót minden további nélkül beparkolják a helyiek, az utasoknak az autók között kell ilyenkor leinteniük a buszt. Ha nem integetsz, simán otthagy.

Kriszta fotói

Taxizás/uberezés

Az uber a kiszámíthatóbb, ez főleg csúcsforgalomban fontos. Repülőtérre, fontos üzleti találkozóra időben el kell indulni. Az ára olcsóbb , mint Pesten, 2023 decemberében.

Kerékpár

A bicikli inkább közlekedés, mint sporteszköz. A Capitolionál, Condádoban néhol és Miramarban vannak bicajosok. Bicikliutat nagyon keveset lehet látni, a Capitolio környékén leginkább. Rollereket itt is bérelhetünk, szintén inkább a felkapottabb negyedekben divat a rollerezés.

Kriszta fotója

Étkezés

Ha középkategóriás éttermeket keresünk, akkor érdemes az alábbi helyszínek felé irányítanunk figyelmünket:

Old San Juan: Az óvárosban, ahol számos turistalátványosság található, rengeteg középkategóriás étterem található. Az itt található éttermek között szerepelnek az olasz, a spanyol és a karibi ételeket kínáló éttermek is. Legjobb fagyizó: Anita

Condado: A Condado környéke San Juan egyik legnépszerűbb szálloda- és szórakoztató negyede, és itt is sok kiváló középkategóriás étterem található. Meglepően sok a mexikói étterem és kevés a street food.

Miramar: A Miramar környéke San Juan egyik szórakoztató negyede is, a Ponce De León elején találhatóak a legjobb éttermek. Érdemes a Ponce de Leónon végigmenni, a választék szépen csúszik át drágábból, olcsóbba és vissza. Kb a 2 Pueblo közti rész az érdekes.

Santurce: A Santurce környékén a Medcadito környékét ajánjuk étterem ügyben.


Az óvárosban az Anita La Mamma del Gelato fagyijai szuperek! Hétvégéken hosszú sor áll, ami jelzi a népszerűségét.

Kriszta fotói

La Placita piactér

avagy Plaza del Mercado Santurce

Kriszta fotója

Vásárlás

Hétfőn sok bolt zárva van. Kedden is sok bolt zárva van. Sok bolt zárva van 5-től, nincs sok kereskedelmi logika a nyitva tartásukban. Ami általában nyitva van: Pueblo, Walgreens, Cvs.

The Mall of San Juan

Menő designer boltok, magas ára. A food court-ja is inkább drága éttermekből áll. Amúgy hatalmas, tiszta mall, jól néz ki.

--------------------------------------------------------------

,, Old San Juan takaros kis városrész, még a lakatlan házak homlokzata is fel van újítva. A terek szépen parkosítottak, a szűk utcácskákon egymásba érnek a butikok és kiskocsmák. És ami a fő, van Marshall áruház. Aki ismeri a valódi outlet világát az USA-ban, annak a Marshall név fogalom. Kicsit turkáló fílingje van ugyan, de gombokért hozzájuthatunk eredeti Ralf Lauren pólóhoz, vagy akár egy Michael Kors táskához. Ölik is egymást a népek rendesen. Nem számít, hogy fűzöld, vagy ronda sárga, veszik, mert rajta van az embléma. Milyen érdekes az emberi agy! Ha valaki beadja nekünk, hogy egy egyszerű, kerek nyakú trikón van egy lovaspólós hímzés, akkor az pont ötször annyit ér, mint a hímzés nélküli, (amit ugyanabban a gyárban, ugyanabból az anyagból készítenek). Elég az ízléstelen táskára egy csillogó MC, DG, LV vagy ƆC embléma, és már megőrülnek érte nők milliói. Na és mi kell hozzá? Egy erős marketing, ahol már azzal sem ámítanak, hogy jobb minőséget kapunk, egyszerűen csak elhitetik velünk, hogy akkor vagy menő, ha ilyen termékekben villantasz az utcán. Amikor meg már kiszolgálták a Maslow piramis csúcsán lévő sznobokat, jöhet a plebsz, aki örömmel nyitja meg a pénztárcáját az outlet strore-ban, mert itt csak a dupláját kérik el annak, mint amennyit valójában ér. Ezek után már nem csodálkozom, hogy a politikai marketingben is működik ez a módszer. (2018)" forrás

Szórakozás

Kriszta fotói

Néhány népszerű éjszakai szórakozóhely és élőzenei program a következő:

La Factoria: A La Factoria az óvárosban található, és egy nagyon népszerű szórakozóhely, ahol élőzenét játszanak, és a koktélkínálatuk is nagyon jó. Itt puszilgatja a szépségkirálynő az idős muzsikust. Despacito.

El Batey: Az El Batey egy autentikus, retro bár, ahol egyszerű italokat kínálnak, de hangulata fantasztikus, és gyakran itt is élőzenét hallhat az utazó.

La Placita: A La Placita a Santurce környékén található, és itt számos bár és klub található. A La Placita-ban péntek este hatalmas partyt tartanak, és az egész környék kivilágított, ami igazán fantasztikus élményt nyújt.

Oceano: Az Oceano a Condado környékén található, és egy lenyűgöző szórakozóhely, ahol a vendégek a tengerparton élvezhetik az élőzenét és a koktélokat.

Santaella: A Santaella egy étterem és bár, ahol fantasztikus ételeket és koktélokat kínálnak, és gyakran élőzenés előadásokat is tartanak.

Közbiztonság

A bűnözés San Juan-ban általában alacsony szinten van, de azért - nagyo ritkán - előfordulhatnak tolvajlások, zsebtolvajlások és más kisebb bűncselekmények, a turisták rovására is. Érdemes megfelelő elővigyázatosságot gyakorolni, és figyelni az értékeinkre, különösen a zsúfolt turisztikai helyeken és a tömegközlekedési járműveken.

Kriszta fotója

Az óvárosban a visszafogott rendőri jelenlét is elegendő tűnik ahhoz, hogy a turista biztonságban érezze magát, még a sötétedés után is.

Egy 2022-es felmérés szerint a világ 20 legveszélyesebb városának listáján San Juan a huszadik, amit elsősorban a La Perla nevű negyedének ,,köszönhet". Puerto Rico kormánya elhanyagolta ezt a térséget, annak reményében, hogy a lakosok végül majd lehetővé teszik a terület fejlesztését. Azonban ez a politika visszaütött, és a nyomornegyed a bűnözés, erőszak és kábítószerkereskedelemtől vált híressé. Szerencsére a turistáknak nincs semmi oka La Perlát meglátogatni, csak, ha kíváncsiak a Despacito helyszíneire. Ha valaki La Perlába megy, csak világosban tegye.

Egyéb hasznos információk

1. MAYAGUEZ (PUERTO RICO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Cím: Empresas Bechara Building, 637 South Post Street, Mayaguez, Puerto Rico 00681 USA
Telefon: +1-787-831-2010
Tiszteletbeli konzul: Dennis Bechara ------ E-mail: dennisbechara@hotmail.com

Érdekességek

Guavate- Manos Gigantes

Ők is megépítették az óriási kezeket, amikbe belemászva jó kis fotókat lehet készíteni. Az ára 5.- dollár/fő. Autóval Cáguas után a déli úton van, annak, aki amúgy arra jár, érdemes megállnia itt.

Olvasmányos linkek

"San Juan, a főváros repterére érkezve két lehetőséggel élhet az időeltolódástól és a pörölyként lecsapó hőségtől kába turista. Taxiba száll, vagy buszra vár. A terminálból kilépve, a tömeg patakban úszó lazacrajként húz a fix tarifával működő taxik felé. Egy hölgy regisztrációs lapot ad, ahol a megadott zónákból ki kell választani az általunk foglalt szállodát. Még a címet sem kell kikeresni, minden érdemleges hely szerepel, az ár már itt a papírra kerül, így a sofőrnek nincs esélye trükközésre. Természetesen nem minden taxi tartozik a fix áron dolgozók körébe, a városban hirtelen bepattanva már indulhat az óra - 1,75 dollár az alapdíj, ami mérföldenként 1,9 dollárral nő, de ez ritkán fordul elő, a díjszabás inkább alku kérdése.

Igazi hátizsákos, ráérő világvándorként választhatjuk a csak a fővárosban működő rendszeres buszjáratok valamelyikét. Messze ez a legolcsóbb megoldás a városba jutásra, mivel minden vonalon 75 cent egy menetjegy, és a buszok nem rosszabbak bármelyik, átlagos, itthon megszokott darabnál. Viszont ezzel kimerültek a szolgáltatás előnyei. Hátránya annál több van. Kerek egy nap alatt sem sikerült kibogoznom, konkrétan melyik járattal juthatok vissza a reptérre, az interneten fellelhető térképek verzióiból egyik sem egyezik a valósággal, a busztársaság honlapja pedig csak spanyol nyelven érhető el. Ráadásul a megállókban csak hozzávetőleges információkat kapunk, nincs pontos lista a megállókat illetően. Mintha a budapesti 9-es buszról csak annyit tudnánk, hogy Budáról Kőbányára tart, átlagosan fél óránként. Vagy még ritkábban.

El lehet kalandozni az ismeretlenbe tartó buszokon, legfeljebb kikötünk egy helyi piacon, plázánál, vagy olyan környéken, ahol első pillantásra nem akarnánk leszállni.Viszont a környező települések, a teljes sziget felfedezése tényleg megoldhatatlan kihívás a közösségi közlekedést igénybe véve. Nincs rendszeres buszjárat, és a vasút is csak San Juan és környéke között képviselteti magát. Egy lehetőség akad csak, a Públicos, vagyis a privát buszok igénybevétele.

Olcsó és biztonságos módja az utazásnak, amivel minden nagyobb település elérhető, azonban itt sem tervezhetünk okostelefonra telepített alkalmazásokkal. Emellett döntve csak telefonon, hús-vér emberektől kérdezve tudjuk megérdeklődni az utazás részleteit, és ahány vonal, annyi cég, tehát úti céltól függően kell megtalálnunk a megfelelő szolgáltatót. A público relatíve olcsó, de hátránya, hogy temérdek időt elvesz. A "járatok" csak meghatározott utasszám esetén indulnak, ez pedig akár tíz perc alatt összegyűlhet, de akár több óra is lehet. Mindenesetre kalandos vállalkozás, ami garantálja, hogy prospektusra nyomott álomkép helyett a valóságot lássuk az ablakból.

A helyiekkel eltöltött többórás zötykölődés élménye csak autóbérléssel kerülhető el, szinte minden ismert név képviselteti magát Puerto Ricón. Hertz, Avis, Budget, valamint több helyi cég kínál négy kereket, némi karosszériát, és automata váltót napi 40-50 dollár körüli induló ártól. A helyiek kedvenc játékszere a duda, szintén köszönésre, vagy a szokásos anyázás kiváltására használják előszeretettel. A zajkeltés másik eszköze a torzításig hangosított latin popzene, többen ezzel oldják a lassú haladás unalmát. Az autópark kevésbé egzotikus, elsöprő többségben tűnnek fel a japán, koreai típusok, rendkívül népszerű a Toyota FJ terepjáró, valamint a különböző pick-upok.(2014)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Condado - Kriszta fotói

Könyvek ingyen - Kriszta fotója (Santurce negyed)

Street art Santurce negyedben - Kriszta fotója

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes