ÚTIKRITIKA.HU / San Juan látnivalói


hirdetes

útikritikák


San Juan látnivalói

San Juan Látnivalók

Általános tanácsok a város felfedezéséhez| Óváros|Keresztelő Szent János katedrális|El Morro erőd|San Cristobal erőd|Capitolium| Más látnivalók| Érdekes negyedek |San Juan strandjai| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Általános tanácsok a város felfedezéséhez

1. Nem ajánlatos autóval behajtani az óvárosba. Komplikált parkolóhelyet találni.

2. Kombinált jegy létezik az egymáshoz közeli két óvárosi erőd (San Cristobal és a Morro) meglátogatására. Amúgy a Morro némileg érdekesebb, és nagyobb. A két erőd meglátogatására kb. 70-90 percet érdemes kalkulálni.  A kombinált jegy egy napra érvényes, de általában az erődök 5 körül bezárnak.

3. Az óváros meglátogatásához érdemes vinni vizet a meleg miatt. Kisboltokból, ahoyl ilyesmit venni lehet könnyedén, csal pár darab van az óvárosban.

Óváros

Nem nagy a területe, így könnyen bejárható, bár van dombos része is.

Hétvégén sokkal több a turista. Nap közben, az óeánjárók miatt sokkal több a turista.

Fő látnivalók: Paseo de la Princesa, a Szent János katedrális, a Szent József templom, a két erőd, a Plaza de Armas, és a Plaza Colón.

A spanyol gyarmatosításból megmaradt házak a 17 és 19. század közötti időszakban épültek.

Az óváros utcáin a macskakövek eredetileg mind szürkés kékek voltak, mert vassalakból (a vasérc olvasztásának mellékterméke) készítették. A kékes macskakőveket az idők folyamán sok helyen lecserélték szokványos színűre, de eredetieket még mindig sok helyen láthatók.

Íme - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Utunk első napjait Puerto Rico szívében töltöttük, Old San Juanban. A színes épületek, dimbes-dombos utcák, az, hogy mindenhonnan szól a zene és az emberek nagyon lazák, hamar kikapcsolt. 3-5 nap bőven elég erre a részre. Lehet soknak tűnik, de egy nap az utcák bejárása, egy nap a két erőd (El Morro és a San Cristobal), egy nap parton lazulás (Escambron rész), de egy nap is el tud menni a part csodálásával.
Az erőd esetén van belépő, ami most (2022) $10, de megnyugtatásul mindkettőre jó. Ha jól emlékszem 3 napig érvényes. Az El Morroban fél nap simán el tud menni. Nagy területen fekszik és felsőbb részeket jól megcsinálták. Ahogy halad lefelé az ember -, mivel 5 szintes - úgy fogynak el a látnivalók. Az El Morrot kivülről is érdemes bejárni. A San Cristobal már láthatóan elhanyagoltabb. Igaz ott is vannak szép kilátópontok, de messze nem foglalkoztak annyit a kiállításokkal, mint a másiknál.
Ami még megemlítendő, hogy a helyi állatok egyike az iguana. Nem emberevő, nem kell tőle félni. De, ami miatt az állatokra kitérek az az, hogy rengeteg tyúk és kakas kószál mindenfelé a városban. (2023)

Kriszta fotói

Keresztelő Szent János katedrális

Heyi neve: Catedral Basilica Menor de San Juan Bautista

Ingyenes a belépés. Érdemes hétköznap és 16 óra előtt jönni.

1540-ben épült fel. Az amerikai kontinens második legrégebbi temploma. (A Santo Domingo-i katedrális 1504-ben épült.)

Nemzetközi viszonylatban nem különleges, elég kicsi, és belül nagyon egyszerű.  

Meglepő, hogy a templomon belül az egyik oltáron nem egy szent látható, hanem egy ügyetlenül felöltöztetett, jelenkori pasi, még csak nem is pap. Ezt a Carlos Manuel Rodriguez Santiago-t II. János Pál pápa 2001-ben boldoggá avatta. Érdeme az volt, hogy a szigeten a liturgiából sok mindent lefordított latinról spanyolra, és sok jót tett a szigeten szociális téren anélkül, hogy politikussá vált volna. 1963-ban halt meg.

Kriszta fotói

El Morro erőd

Hivatalos neve: Castillo San Felipe del Morro

Kriszta fotója

A 16. században épült. A spanyolok az első erődjüket  Santo Domingo-ban építették, és a Morro volt a második, de nagyobb mint az Ozama. 

Belépőjegy 10 USD és csak bankkártyával lehet fizetni.

Kriszta fotója

Nagyon tanácsoljuk, hogy strapabíró lábbelivel látogassanak ide.

Ne lepődj meg azon, hogy iguanák mászkálnak ide-oda. Egyáltalán nem veszélyesek az emberre.

Érdemes vécére menni, mert még onnan is nyílik kilátás (mármint a környékre) 

A belső terekben hideg van. A szabadtereken pedig gyakran fúj a szél, szóval kell a dzseki.

A belső kiállítótermek kissé uncsik.

Kriszta fotói

San Cristobal erőd

A San Cristobal erőd (Castillo de San Cristóbal) San Juan egyik történelmi erődje, és része a San Juan Nemzeti Történelmi Parknak. Az erőd a spanyol gyarmati időkben épült a várost védelmező rendszer részeként, és a várost a tenger felől érkező támadások ellen védték vele.

Az erőd építése a 18. század közepén kezdődött és több évtizeden át tartott. Az erődöt később is kibővítették és megerősítették. Nagyon fotogén.

Az erőd hatalmas méretű, és Puerto Rico legnagyobb erődjeként ismert. Több hektáros területen terül el, és több szinten és részen keresztül lehet felfedezni.

Az erődöt azért építették, hogy megvédje San Juan városát az invázióktól és támadásoktól, amelyek a tenger felől érkezhettek. Az erődnek számos védelmi rendszere volt, beleértve a sáncokat, ágyúállásokat és lövészárkokat.

Az erőd több fontos történelmi eseménynek is színhelye volt. Például itt zajlott az 1898-as spanyol-amerikai háborúban a San Juan-i csata, amelynek eredményeként az Egyesült Államok megszerezte Puerto Ricót.

Kriszta fotói

La Fortaleza

azaz a Calle Fortaleza

Korábbana lelógatott esernyők miatt volt felkapott, de ez már nincs. Mi van? Sok mutatványos, mozgóárus, bóvli. Az utca egy része le van zárva valamilyen biztonsági okokból. Ami érdekes: vasárnap napközben a forgatag.

San Juan Central Park

Spanyolul: Parque Central Municipio de San Juan

A parkban a helyiek kocognak, futnak, kerékpároznak, sportolnak. Van ott egy uszoda is.

Paseo de la Princesa

Ez a 19. században kialakított sétány az Óváros előterében, várfalától délre, azon kívül terül el, és sok turista itt indul neki az óváros felfedezéséhez. Csodás innen nézni a naplementét. 

Kriszta fotói

Casa Blanca

A Casa Blanca San Juan-ban egy történelmi épület. A 16. század közepén építették, és eredetileg Juan Ponce de León, Puerto Rico első kormányzója számára építették. Az épület több generáción keresztül szolgált különböző célokat, és később az Egyesült Államok katonai vezetőinek is otthont adott.

Az épületet spanyol koloniális stílusban építették, és számos részlet és díszítés emlékeztet az időszak építészeti jellegzetességeire. Az épület nevét az eredeti fehér homlokzatáról kapta, ami a "Casa Blanca" (Fehér Ház) elnevezést jelenti spanyolul.

Ma a Casa Blanca egy múzeumként működik, és bemutatja Puerto Rico történelmét és kultúráját. A látogatók itt megtekinthetik az épület belső tereit, kiállításokat, műtárgyakat és érdekes információkat a sziget történelméről. Az épülethez tartoznak gyönyörű kertek is, ahol a látogatók sétálhatnak és pihenhetnek a zöld környezetben.

Museo de Arte de Puerto Rico

művészeti múzeum

Hétfőn és kedden zárva

Felnőtt jegy: 12 USD

Kriszta fotója

Ez Puerto Rico egyik legfontosabb művészeti intézménye. A múzeum bemutatja a portorikói és karibi művészetet, valamint más művészeti irányzatokat is. Nem az óvárosban van, onnan kb félórás gyaloglásnyira, Santurce negyedben.

A múzeum állandó gyűjteményében több ezer műalkotás található, amelyek között megtalálhatók portorikói művészek munkái, valamint nemzetközi művészek alkotásai is. A gyűjtemény festményeket, szobrokat, fotográfiákat, és más művészeti alkotásokat is tartalmaz.

Kriszta fotója

 A múzeum épülete is érdekes, mivel egy régi spanyol koloniális épület része, amelyet később művészeti múzeummá alakítottak át. Az épület maga is érdekes műemlék, és érdemes megtekinteni az építészeti részleteket. Kint a botanikuskertjében modern szoborkiállítás látható.

"Össszességében meglepően színvonalas múzeum. Nem ragad le a gyarmati múlt fikázásánál, kifejezetten a modern időkre - XX.-XXI.század - koncentrál. És előnyben részesíti a helyi alkotókat. Mintha 10-15 modern galériát egymás mellé költöztettek volna, mindenki talál magának olyan részeket, amiket megszeret. A másodikon külön gyerekfoglalkoztató is van, így családosan is jó program lehet. Kr"

Kriszta fotója

Museo de Las Americas

Az óvárosban található, a Morro-erődhöz közel.

Szerda és vasárnap között van nyitva délelőtt 9-től délután négyig. 12 és 13 között ebédidőt tartanak. Kb. egyórás program.

m. d. fotója

Capitolium

Az Amerika Egysült Államok minden államának van Capitóliuma, nem kivétel Puerto Rico sem. Ez a város legjobban rendben tartott néhány utcája. Kilátással a tengerre, névre szóló parkolókkal körlötte, szépen kialakították. Az Avenida de la Constitución-on található. Vele szemben 8 amerikai ex elnök szobra integet. Obama kicsit talán túl magas, de nagyon jó fotókat lehet az elnökökkel csinálni. Melletük egy nagyon gusztusos holokauszt emlékmű is van. A Capitoliumba a belépés ingyenes, de a csoportos belépőket előre le kell foglalni. Bent kevésbé érdekes, de kétségtelenül nagyon szépen rendben van. A kupola alatt az alkotmány eredetijét állították ki, az üveg alatt kicsit nehézkes az olvasása. A harag (Philadelphia) a Capitoliovan szemben áll.

Itt található még az itteni Ismeretlen katona sírja, a Memorial Monument. Amin név szerint az összes helyi háborús hős megtalálható. Minden USA megmozdulásban. Nagyon szép gesztus. A másik oldalon Keresztelő Szent János szobra, aki inkább átkozódó öregember, mint egy békés szent benyomását kelti. Innen indul a sátány a város felé, persze a parton. Az első picike strandra a Capitolio meglátogatása után akár 5 perccel le lehet érni. Hát igen, ezt azért irigyeljük.

Kriszta fotói

Bacardi Rum gyártóüzeme

Érdemes ellátogatni a Bacardi gyárba. A belépő egy kicsit drága. Úgy emlékszem 20 dollár volt, de ebben van egy koktél, és körbevisznek kisbusszal a gyár területén és a múzeumot is meg lehet nézni. Van borsosabb árú belépőjegy is, azzal a gyártást is meg lehet nézni. (n. p. 2018)

La Placita piac

La Plaza Del Mercado Santurce

Nappal piac, szabadtéri plaza, este szabadtéri szórakozó övezet. Döntően comida criolla , rum és szivarozás tematika körül forog. Sokszor lehet élő zenét is hallgatni. Zajos, hangos, magával ragadó néhány utcácska.

Calle Fortaleza utca

Óvárosban kis utca, gyakran esernyőkkel. A Ponce de Leon innen indul, néhány nagyon régi üzlet és sok szépen rendbe hozott és rendben is tartott ház a fő látnivalói.

Más látnivalók

San Jose templom

Iglesia de San José

Az óvárosban van.

Kriszta fotóiÉrdekes negyedek

Condado

A 1910-ben épített híddal Puerta de Tierra és Óváros San Juan között összekötött Condado egykor a "Karib-tenger Riviérája" volt, amely a 1920-as években élvezte a divatos hírnevet, amelyet a 60-as évekbeli és a mai újraéledés erősített meg, miután több felújított szálloda és ingatlan nyitott meg ragyogó felújítások után ebben a kerületben, amely az Atlanti-óceán és a Condado-lagúna között terül el. Ez Puerto Rico egyik legkívánatosabb környéke, és kínál tengerparti üdülőket és vendégházakat a turistáknak. Nagyon könnyű Miamiban éreznünk magunkat. De itt sokkal több a szabadstrand.

Kriszta fotói

A gyönyörű óceánparti Tenger Park a terület központjában található; az Atlanti-óceánra nyílik, és csillogó városházak és luxus tornyok előtt fekszik, amelyek otthont adnak fényűző lakhelyeknek, éttermeknek és tervezői divatboltoknak. Ezek közé tartozik a Gucci és a Salvatore Ferragamo, luxuslakások és a sziget egyik legjobb éttermének, a Budatai is. A korábbi La Concha csak most nyitott meg a szomszédjában egy 10 éves felújítás után, és luxuslakások épülnek a közeli Vanderbilt szálloda helyén is. Luxusszállodák és szerényebb vendégházak töltik be a szektort, valamint több csodálatos étterem.

Botero az Anya és fia szobra - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Santurce

Sokszínű, vibráló és művészien színes, ez a Santurce! Miami Wynwood Arts Districtjére vagy Chicago West Loopjára emlékeztetve, San Juan kerületének pezsgő személyisége azoknak az művészeknek a közösségének az eredménye, akik évről évre összegyűltek, hogy "felújítsák" egy elfeledett városrészt. A művészek közössége egy mozgalommá nőtte ki magát, amit az a gondolat motivált, hogy a művészet képes megváltoztatni és gyógyítani az épületeket, valamint az embereket.

Santurce mindössze 10 percnyire fekszik az Óvárostól kocsival, és a sziget egyik legszabadszelleműbb környéke, minden sarkon található a kreativitás. Sok művész azt állítja, hogy Santurce-ban kezdett el fejlődni Puerto Ricóban az utcai művészet mozgalma, és egy sétatúra az utcáin megmutathatja, miért. Az évek során az egyik legnagyobb művészeti kerületté vált a Karib-térségben, világhírű fesztiválokat alapítva, mint például a Los Muros Hablan és a Santurce es Ley. A kerületben található lenyűgöző művészeti galériák és múzeumok, de csak ki kell lépni az utcára és körülnézni, hogy élvezze az folyamatosan változó életképet. A Calle Cerrát érdemes a street art kedvelőinek bejárnia, nagyon szép fotókat lehet lőni, persze a nap állásától függően.

Kriszta fotói

                          Ebben a moziban szenvedtük végig a silány Napoleon-filmet, de legalább fekvős székeken - Kriszta fotója

Santa Teresita

Santurcen belül van. Kellemes parkja van, a Barbosa. 

Puerta de Terra

magyara fordítva: földkapu

 San Juan régi városfalainak keleti részén fekszik. A területet a Ponce de León sugárút szeli át, és összeköti az Óvárost Puerto Rico "szárazföldi" részével. A települést felszabadított fekete rabszolgák alapították, ma az sziget adminisztratív központként működik, és katonai és kormányzati épületek találhatók itt, beleértveaz amerikai tengerészetét. A területet a Luis Muñoz Rivera Park és a tengerparti Third Millennium Park uralja, mellette található az El Escambrón közsrand. Délre fekvő része egy kicsit izgalmasabb környék, néhány érdekes étkezési lehetőséggel.

Miramar

Ez egy előkelő lakóövezet, kis üzleti negyeddel és egy nagy kikötővel a San Juan-öblön túl. Két kikötője van, ahol halászhajók és jachtok horgonyoznak. Az egész kikötői területet a modern Puerto Rico Kongresszusi Központ fémjelzi, amelynek építészetileg érdekes szállodája épp most nyílt meg, és tervezik a luxus kiskereskedelmi, iroda- és lakóegységeket is, valamint egy hatalmas tengerparti sétányt, amely összeköti ezt a területet Óvárossal. Itt található az Isla Grande repülőtér is, ahonnan járatok indulnak a Vieques és Culebra szigetekre.

Egy központi sugárút, az Avenida Ashford halad át a Condado negyeden. Hasonlít Miami Beach-re  az art deco épületekkel, a modern luxus condokkal, hotelekkel. Népszerű negyed a nem tengerjárós turisták körében.

Kriszta fotói

La Perla

Itt forgatták a Despacito-miatt felkapottá vátl az amúgy szegénynegyed.

Kriszta fotói

Hato Rey

Valójában nem igazán érdekes.

A város pénzügyi negyede, megmosolyogtató túlzással ,,a Karib-térség Wall Street-jének is nevezik. Több utcát foglal magába. Magas (nem felhőkarcolós) épületek, egy nagy szövetségi komplexum és sok üzleti és banki iroda található itt.

Kriszta fotói

A Hato Rey-nek van egy nagyobb, inkább közép osztályos kertvárosi negyede is.

Kriszta fotói

Isla Verde

A Condado keleti részén, a repülőtér felé vezető úton található Isla Verde - hivatalosan Carolina városának egy része, de szellemében inkább San Juan része. Isla Verde nagyobb, mint a Condado, és valószínűleg több szálloda is található itt. Itt van egy óceánparti épületsor luxuslakásokkal és szállodákkal, amelyeket egy fő óceánparti sugárút szegélyez. De míg a Condado talán magasabb pontszámot ér el éttermeivel és üzleteivel, valamint idősebb és művészibb építészeti stílusával, addig Isla Verde vitathatatlanul a strandok területén nyer - itt talál egy széles, tiszta, fehér homokos strandot, amely végigterül a környék teljes hosszán, éppen a fő sugárút mellett. A főút itt Isla Verde Avenue néven ismert. A Pine Grove Beach, a vitorlázók és szörfösök kedvence, keletre található, ahol a fő strand véget ér. Isla Verde után egy községi közstrand található, majd a fejlesztetlen Piñones területe következik, vidéki partvonalaival.

Kriszta fotói

Ne jöjj ide történelemért vagy romantikáért. Az Isla Verde-turistatérképre két dolog teszi: San Juan egyik legjobb strandjai és legdeluxebb szállodái. Ez a kerület azoknak a utazóknak vonzó, akik szeretik, ha egy szálloda mindent egy helyen kínál: szórakozást, széles választékú étkezést, kényelmes vásárlási lehetőségeket, medencéket és egy sor tervezett tevékenységet.

Ocean Park

Az Ocean Park a Condado és Isla Verde versenyképes strand üdülőterületeit választja el egymástól, és valószínűleg San Juan leghangulatosabb és legkisebb hírű strandnegyede. A strandok itt szélesek, és a nap hosszabb ideig süt a tengerparton, mivel nincsenek nagy lakóparkok. Nagyszerű hely a széllovagláshoz és a sárkányrepüléshez, de itt játszanak tollaslabdát és testszörföznek is. Az örökzöld fákkal borított utcákat gyönyörű elővárosi otthonok szegélyezik, amelyek keveréke a Malibu, spanyol és karibi hatásoknak.

Az Ultimate Trolley Beach fehér, ívelő vonala határolja el az Ocean Parkot és Punta Las Mariast. Mellette található Santa Teresita negyed is, amelynek ugyanolyan lenyűgöző lakóházai vannak, és egy ugyanolyan szép parkja, a Barbosa Park.

A park általában labdarúgókkal és kosárlabdázókkal van tele. Vannak teniszpályák, egy baseball pálya és egy futópálya, amelyek mindig mozgásban vannak.

A strand egy sziklaformációba tűnik el Punta Las Mariásnál, amely egy gyalogos látogatók számára napközben nyitott kapukkal rendelkező zárt közösség. De hacsak nem vagy szörfös, aki az Ocean Park híres indulási pontjai közül valamelyiket használja, valószínűleg a Calle Loíza mentén található számos remek étterem sorának részese lesz, éppen azelőtt, hogy átváltozna az Avenida Isla Verde-be. A negyedet a meleg és leszbikus közösség is kedveli, mind a lakosok, mind a látogatók körében.

Pinones

Hosszú parti terület nagyon hangulatos boardwalk-kal. A parthoz közel rengeteg étkezőhely, bár.

Kriszta fotói

San Juan strandjai

Condado Beach

Kriszta fotói

Playita del Condado

Kriszta fotói

Isla Verde strandja

Kriszta fotója

La Posita de Piñones

A strand nagy előny, hogy hullámtörőkkel védik és így kellemesen lehet fürödni. Vécé, zuhanyozó, öltöző nincs. Messze van a centrumtól. 

Kriszta fotói

Escambrón Beach

Kedvencünk halacskákkal. Közel az óvároshoz, van vécé, zuhanyozó, fűves rész. Nincs hullám. Lehet sznorkelezni.

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Plaza Colon - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Holocaust emlékmű - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes