ÚTIKRITIKA.HU / Szaúd-Arábia


Szaúd-Arábia

Szaud-Arábia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Szaúd-Arábia - Utazás

.

Hoppá! Ezentúl a magyar állampolgárok (sok más európai ország állampolgáraihoz hasonlóan) az eddigiekhez képest sokkal, de sokkal könnyebben juthatnak szaudi turista vízumhoz!!! Elektronikus úton, nagyon egyszerűen kb. 10 perc leforgása alatt ki lehet tölteni a vízumkérelmet és 24-72 órán belül választ kapunk arra. A vízumkérelmet nem lehet kérelmezni a várható belépési dátum előtti 2 héten belül.

Feltételek:

Az útlevélnek a Saudi-Arábiába történő belépéstől számított 6 hónapon belül érvényesnek kell lennie.

Egy, útlevélbe való méretben (200 x 200 pixel), színes fényképet kell csatolni (fehér háttérrel). A fotón az egész arcnak kell látszódni, és a kamerába kell nézni egyenesen.

A beutazó útlevelében két üres lapnak (nem oldalnak) kell rendelkezésre állni.

A vízumnak díja van: 80 USD. Csak bankkártyával (PayPal-lal is) lehet fizetni. A vízumkérelem elutasítása esetén nem térítik vissza a vízumdíjat.

A turista vízum egyszeri belépésre és maximum 30 napos tartózkodásra érvényes.

Információként meg kell adni az utazó teljes nevét, címét, születési adatát, az útlevél releváns adatait, az utazás időpontját és információt az előre lefoglalt szállásról, valamint írni kell az úti tervről és programok jellegéről. Az utazó egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre is válaszolni kell. Nyilatkozni kell a büntetlen előéletről is.
Meg kell még adni egy e-mail címet is. 

A vízum nem jogosítja fel a nem mozlim utazókat, hogy ellátogassanak Mekkába és Medinába! Oda tilos!

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaud-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nőknek adhatnak vízumot. 

Azért nem adunk meg egyelőre linket, mert minden e jogosultságban érintett országra vonatkozóan külön oldalt készítenek, és a magyar verzió még nem készült el. Ez nem jelenti azt, hogy bizonytalan az egész a magyar állampolgárok számára. Más kelet-európai országokra vonatkozó verzióra is még kicsit várni kell (de pl. a lengyel már kész van). Nem jelentős, apróbb eltérések vannak, pl. a német állampolgárokhoz képest a görög állampolgároktól egy-két plusz információt kérnek a vízumkérő oldalon.

Ez a link is bizonyítja, hogy Magyarország a listán van.

A turista nőkre vonatkozóan (Iránnal ellentétben) nem teszik kötelezővé a fejkendő viselését, de elvárják a helyi szokásokhoz azért alkalmazkodó, visszafogott öltözködést (semmi dekoltázs, fedetlen váll, combmutogatás), harsány viselkedéstől való tartózkodást. 

Érkezéskor is kérhető vízum öt repülőtéren, tovább az Emirátusok, illetve Bahrain felől közúton. Jordánia és Omán felől belépőknek előzetesen kell kérelmezniük az elektronikus vízumot.

.

Szaúd-Arábia dióhéjban

 • A közel-keleti Szaúd-Arábia az Arábiai-félszigeten terül el. Északon Jordániával, Irakkal és Kuvaittal határos, keleten az Egyesült Arab Emírségekkel, Délen Jemennel és Ománnal.
 • Hatalmas ország a maga 1,96 négyzetkilométeres területével. 21-szer nagyobb Magyarországnál. Az arab országnak 20,6 millió állampolgára van, de a lakosság része pluszban a kb. 9 millió "vendégmunkás". Egy 2021-es becslés szerint kb. 35,2 millióan élnek ott.
 • Szaúd-Arábiában az arab a hivatalos nyelv. A lakosság 100 százaléka muzulmán.
 • Az abszolút monarchia államformájú Szaúd-Arábia fővárosa Rijád 3518 kilométerre van Budapesttől. Nincs közvetlen repülési lehetőség a két ország között.
 • Alapvető információ: Mekka és Medina, azaz a két iszlám szent hely meglátogatása a nem-muszlimok számára tilos, lehetetlen! Szaúd-Arábia két legfontosabb és legérdekesebb látnivalója tehát kiesik a turista programból a hitetlen magyar számára (is).
 • Amúgy Szaúd-Arábia nincs is felkészülve infrastruktúra terén a külföldi látogatók fogadására. Annyi infrastruktúra van, ami a belföldi turizmushoz, az ott dolgozó tehetősebb külföldi népségnek szükséges. Más dolog a hatalmas zarándok turizmus. Arra nagyon rá vannak állva, a tekintetben a vendégfogadás feltételeit módszeresen kialakították, csak hát oda mi hitetlenek nem juthatunk el.
 • Budapesten amúgy van Szaúd-Arábiának nagykövetsége
 • Üzleti utazók a helyi szaúdi partner, az úgynevezett "szponzor" révén tudnak beutazási engedélyt szerezni.
 • Szaúd-Arábia a világ egyik legjobb közbiztonságú országa. gyakorlatilag nincs bűnözés a rendkívül szigorú törvények és rendőrségi ellenőrzések miatt.
 • Ha valahogy sikerül megoldást találnunk Szaúd-Arábia meglátogatására, akkor az optimális időzítés az időjárási viszonyok miatt ezek: április, május és szeptember-november. Júniusban, júliusban, augusztusban az 50 fokot megközelítő pokoli hőség miatt minden nappali szabadtéri program ellehetetlenül.
 • Havi nettó átlagfizetés (2021-ben): 520 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Khan

Fő látnivalók:

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Abha város, ahol legalább van értelme az utcán sétálgatni, illetve érdekes a keddi piacuk
 2. A Bin Hamsan Heritage Village
 3. A Rijádi Radisson SAS könyvesboltja
 4. Dzsiddában rendkívül ízletes datolyát enni (sokkal finomabb, mint amit itthon lehet megkóstolni)
 5. A kilátás az Al Faisaliyah felhőkarcoló (majdnem) tetejéről
 6. Rijádban a Kingdom Tower
 7. Dzsiddában a Balad, ami lényegében az óváros (sokkal eredetibb, patinásabb, mint Dubai kissé mesterkélt óvárosa)
 8. Rijád egy meglepőn nyüzsgő város (kivéve hétvégén, amikor szinte minden csak délután 4-től nyit ki), főleg az Olaya Street
 9. Lazulnak a korábbi szigorú erkölcsi szabályok, nem érezni olyan merevséget az utcákon, mint, amit a turista előre feltételez, a turista nő egyedül is elég szabadon mozoghat, nem nézik rossz szemmel, egyáltalán nem bámulják meg a turistákat

Nem tetszett

 1. Rijádban minden út egyenes, ettől ez egész olyan merev, mesterséges jellegű (igaz az éjszakai megvilágításban a főutak fenségesek)
 2. A túl szigorú erkölcsi szabályozásokból azért maradt sok minden, pl. a food court-ban külön sorban állnak a nők és a férfiak 
 3. Nagyon körülményes lefotózni a helyieket, mert rohadtul ellenzik
 4. A szaúdi állampolgárok nagyon lenézik a külföldieket, az ázsiaiakat durván, a fehéreket kevésbé nyíltan
 5. Látni Rijádban a Deera teret és arra gondolni, hogy péntekenként a déli imádkozás után itt gyakran nyilvános lefejezéseket tartanak (nem szeretem a fejetlenséget)
 6. Az örült helyi aranyifjak autóvezetési stílusa
 7. A Jeddah King Abdulaziz nemzetközi repülőtér kaotikus, cigiszagú, büdösek a vécék
 8. Rijadban a szmog
 9. Szuper volt a Najd Village hagyományos étteremben enni, de nehezen bírtam a törökülésben étkezést (nekem kell az asztal, rendes székkel, a fene enné meg)
 10. A Petrához hasonló, de sokkal kevésbélátogatott Mada'in Saleh romvárosban a kevés turista minősíthetetlen, bunkó viselkedése

Vélemények

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Meglepő: Van utcai csajozás!

A férfi barátságba náluk teljesen belefér a kéz a kézben járás és semmiképpen nem a homoszexualitás jele

Vissza az elejére


Kommentek

Fülöp Gergő, 2019. 01. 30. 13:39
Sziasztok!

A terv: Bécs-->Jeddah-->Jakarta. Utazás időtartama 15 nap. Jeddah-ban odafele, 6 óra a csatlakozásra való várási idő, visszafelé 8 óra. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e az útlevelen, személyin kívül bármi dokumentum az utazás során?(vízum?)

A repülőteret nem hagynánk el.

Választ előre köszönöm!

Üdv,


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS