ÚTIKRITIKA.HU / Szaúd-Arábia


hirdetesSzaúd-Arábia

Szaud-Arábia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Dzsidda - óváros - K. Jani fotója (2022)

.

A Wizzair 2023 elejétől induló szaud-arábiai járatai kapcsán feltétlenül érdemes belenézni a három városról - Rijád (Riyadh), Dzsidda (Jeddah), Dammam - eddig összerakott aloldalainkba.

(Azt gyanítjuk, hogy a dúsgazdag Szaud-Arábia most erősen szubvencionálja a Wizzair odaközlekedő járatait, mert a Mekkába és Medinába özönlő muzumán zarándokokon kívül, - lévén az ország más városaiba turisztikai infrastruktúrát épít - kerül amibe kerül,  beutazók tömegét akarja odacsábítani. Persze, mi, az utazók, használjuk ki ezt a ritka lehetőséget, de - azt javasoljuk - ne a 38 fok fölötti hőség hónapjaiban.)

.

Hoppá! Ezentúl a magyar állampolgárok (sok más európai ország állampolgáraihoz hasonlóan) az eddigiekhez képest sokkal, de sokkal könnyebben juthatnak szaudi turista vízumhoz!!! Elektronikus úton, nagyon egyszerűen kb. 10 perc leforgása alatt ki lehet tölteni a vízumkérelmet és 24-72 órán belül választ kapunk arra. A vízumkérelmet nem lehet kérelmezni a várható belépési dátum előtti 2 héten belül.

Feltételek:

Az útlevélnek a Saudi-Arábiába történő belépéstől számított 6 hónapon belül érvényesnek kell lennie.

Egy, útlevélbe való méretben (200 x 200 pixel), színes fényképet kell csatolni (fehér háttérrel). A fotón az egész arcnak kell látszódni, és a kamerába kell nézni egyenesen.

A beutazó útlevelében két üres lapnak (nem oldalnak) kell rendelkezésre állni.

A vízumnak díja van: 80 USD. Csak bankkártyával (PayPal-lal is) lehet fizetni. A vízumkérelem elutasítása esetén nem térítik vissza a vízumdíjat.

A turista vízum egyszeri belépésre és maximum 30 napos tartózkodásra érvényes.

Információként meg kell adni az utazó teljes nevét, címét, születési adatát, az útlevél releváns adatait, az utazás időpontját és információt az előre lefoglalt szállásról, valamint írni kell az úti tervről és programok jellegéről. Az utazó egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre is válaszolni kell. Nyilatkozni kell a büntetlen előéletről is.
Meg kell még adni egy e-mail címet is. 

A vízum nem jogosítja fel a nem mozlim utazókat, hogy ellátogassanak Mekkába és Medinába! Oda tilos! (Medinába legfeljebb az érdektelen külvárosokba lehet bejutni.)

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaud-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nőknek adhatnak vízumot. 

Azért nem adunk meg egyelőre linket, mert minden e jogosultságban érintett országra vonatkozóan külön oldalt készítenek, és a magyar verzió még nem készült el. Ez nem jelenti azt, hogy bizonytalan az egész a magyar állampolgárok számára. Más kelet-európai országokra vonatkozó verzióra is még kicsit várni kell (de pl. a lengyel már kész van). Nem jelentős, apróbb eltérések vannak, pl. a német állampolgárokhoz képest a görög állampolgároktól egy-két plusz információt kérnek a vízumkérő oldalon.

Ez a link is bizonyítja, hogy Magyarország a listán van. E sorok írója, magyar állampolgár, 2022. októberében 25 perc alatt beszerezte  az oline turista vízumot!

A turista nőkre vonatkozóan (Iránnal ellentétben) nem teszik kötelezővé a fejkendő viselését, de elvárják a helyi szokásokhoz azért alkalmazkodó, visszafogott öltözködést (semmi dekoltázs, fedetlen váll, combmutogatás), harsány viselkedéstől való tartózkodást. 

Érkezéskor is kérhető vízum öt repülőtéren, tovább az Emirátusok, illetve Bahrain felől közúton. Jordánia és Omán felől belépőknek előzetesen kell kérelmezniük az elektronikus vízumot.

.

Szaúd-Arábia dióhéjban

 • A közel-keleti Szaúd-Arábia az Arábiai-félszigeten terül el, annak óriási hányadát birtokolja. Északon Jordániával, Irakkal és Kuvaittal határos, keleten az Egyesült Arab Emírségekkel, Délen Jemennel és Ománnal.
 • Hatalmas ország a maga 1,96 négyzetkilométeres területével. 21-szer nagyobb Magyarországnál. Az arab országnak 20,6 millió állampolgára van, de a lakosság része pluszban a kb. 9 millió "vendégmunkás". Egy 2023-as becslés szerint kb. 36 millióan élnek ott.
 • Szaúd-Arábiában az arab a hivatalos nyelv. A lakosság 100 százaléka muzulmán.
 • Az abszolút monarchia államformájú Szaúd-Arábia fővárosa Rijád 3518 kilométerre van Budapesttől. Közvetlen repülési lehetőségre lesz lehetőség a két ország között.
 • Alapvető információ: Mekka és Medina, azaz a két iszlám szent hely meglátogatása a nem-muszlimok számára tilos, lehetetlen! Szaúd-Arábia két legfontosabb és legérdekesebb látnivalója tehát kiesik a turista programból a hitetlen magyar számára (is).
 • Amúgy Szaúd-Arábia nincs is felkészülve infrastruktúra terén a külföldi látogatók fogadására. Annyi infrastruktúra van, ami a belföldi turizmushoz, az ott dolgozó tehetősebb külföldi népségnek szükséges. Más dolog a hatalmas zarándokturizmus. Arra nagyon rá vannak állva, a tekintetben a vendégfogadás feltételeit módszeresen kialakították, csak hát oda mi, hitetlenek nem juthatunk el.
 • Budapesten amúgy van Szaúd-Arábiának nagykövetsége
 • Üzleti utazók a helyi szaúdi partner, az úgynevezett "szponzor" révén tudnak beutazási engedélyt szerezni.
 • Szaúd-Arábia a világ egyik legjobb közbiztonságú országa. gyakorlatilag nincs bűnözés a rendkívül szigorú törvények és rendőrségi ellenőrzések miatt.
 • Ha valahogy sikerül megoldást találnunk Szaúd-Arábia meglátogatására, akkor az optimális időzítés az időjárási viszonyok miatt ezek: április, május és szeptember-november. Júniusban, júliusban, augusztusban az 50 fokot megközelítő pokoli hőség miatt minden nappali szabadtéri program ellehetetlenül.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 670 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Khan

Ramadán 2023-ban: március 22 - április 20 (tanácsos nem ebben az iőszakban ott turistáskodni)

A Szaud-Arábia-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Fő látnivalók:

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Abha város, ahol legalább van értelme az utcán sétálgatni, illetve érdekes a keddi piacuk
 2. A Bin Hamsan Heritage Village
 3. A Rijádi Radisson SAS könyvesboltja
 4. Dzsiddában rendkívül ízletes datolyát enni (sokkal finomabb, mint amit itthon lehet megkóstolni)
 5. A kilátás az Al Faisaliyah felhőkarcoló (majdnem) tetejéről
 6. Rijádban a Kingdom Tower
 7. Dzsiddában a Balad, ami lényegében az óváros (sokkal eredetibb, patinásabb, mint Dubai kissé mesterkélt óvárosa)
 8. Lazulnak a korábbi szigorú erkölcsi szabályok, nem érezni olyan merevséget az utcákon, mint, amit a turista előre feltételez, a turista nő egyedül is elég szabadon mozoghat, nem nézik rossz szemmel, egyáltalán nem bámulják meg a turistákat

Nem tetszett

 1. Rijádban minden út egyenes, ettől ez egész olyan merev, mesterséges jellegű (igaz az éjszakai megvilágításban a főutak fenségesek)
 2. A túl szigorú erkölcsi szabályozásokból azért maradt sok minden, pl. a food court-ban külön sorban állnak a nők és a férfiak 
 3. Nagyon körülményes lefotózni a helyieket, mert rohadtul ellenzik
 4. A szaúdi állampolgárok nagyon lenézik a külföldieket, az ázsiaiakat durván, a fehéreket kevésbé nyíltan
 5. Látni Rijádban a Deera teret és arra gondolni, hogy péntekenként a déli imádkozás után itt gyakran nyilvános lefejezéseket tartanak (nem szeretem a fejetlenséget)
 6. Az örült helyi aranyifjak autóvezetési stílusa
 7. A Jeddah King Abdulaziz nemzetközi repülőtér kaotikus, cigiszagú, büdösek a vécék
 8. Rijadban a szmog
 9. Szuper volt a Najd Village hagyományos étteremben enni, de nehezen bírtam a törökülésben étkezést (nekem kell az asztal, rendes székkel, a fene enné meg)
 10. A Petrához hasonló, de sokkal kevésbélátogatott Mada'in Saleh romvárosban a kevés turista minősíthetetlen, bunkó viselkedése
 11. Van, hogy a boltok naponta ötször is bezárnak.

Vélemények

Ha röviden szeretném összefoglalni az élményeket, akkor azt mondanám, hogy menjen mindenki, aki tud. Nagyon barátságos ország, de természetesen a turizmus még gyerekcipőben sem jár. Terv szerint 3 nap Rijád, 2 nap Dammam, 1 nap Bahrain és 3 nap Katar lett volna, a keleti part bérautóval. Rijádból vonattal mentünk volna Dammamba, de ahogy a SAR oldala mutatta, tényleg nem volt szabad jegyük, csak ezt nem hittük el, így személyesen mentünk el a rijádi vasútállomásra. Így maradt a Saptco busz. Relatíve kényelmes, de 5,5 órás az út. Sajnos Katarba csak egyetlen egy cég adott volna autót, de kételkedtünk benne, hogy át is tudunk menni a határon, így nem kockáztattunk. Ehelyett Bahraint hosszabbítottunk, és ez jó döntés volt.

Árakról: Szaud-Arábia tán olcsóbb, mint Magyarország, főleg az éttermek, de talán még a boltok is. Taxi nagyon olcsó. Vízum 130 Euró, szállás 40-50 € / szoba / éj. Napolajat vigyetek.(2023)


Nőket mindenhol lehet látni, kávézók teraszain, utcán, múzeumban, butikokban, van, aki mindent eltakar és feketében jár, van, aki csak a haját rejti el, van, aki azt sem, a haja, az arca is szabadon van. Nincs olyan női viseletre vonatkozó szigorú törvény, mint ami például Iránban volt akkor, amikor ott jártam. Az a lány, akit azért akartam lefotózni, mert ő volt az első, akinek az arca és a haja is szabadon volt az utcán, azt mondta, nem szeretne "going viral" lenni egy másik országban, de ha sok fedetlen arcú és hajú szaudi nőt akarok látni, menjek el abba a diszkóba, ahol táncolnak is, mert van ilyen is a fővárosban.

Szinte mindenki beszélt angolul, akikkel eddig találkoztam. Nőknek is lehet önállóan mozogni, nincsenek szigorú öltözködési szabályok. Amikor megérkeztem Szaúd-Arábiába, a reptéren a kezembe nyomtak egy térképet és egy kis üdvözlő brosúrát, amiben arról is írtak, hogyan öltözködnek a helyiek, férfiak és nők. Az öltözködési tanácsok között pedig azt írták, hogy karokat, lábakat takaró öltözettel tiszteljék meg a helyieket. Pontosan idézem hogyan írták, hogy ne lehessen félreérteni. "As a tourist, you are not expected to wear the same attire as locals, or cover to the same extebt, but it is highly recommended that you dress modestly. For example, loose-fitting clothing that covers to the elbows and ankles is recommended for both men and woman in public."

Láttam más országból érkezett nőket (egyedül, de helyi kísérő lánnyal és kettesben, barátnővel is) farmerban. Hallottam egyedül stoppoló európai lányról (vele személyesen nem találkoztam), az egyik helyi férfi mesélt róla, azt is elmondta, hogy lefotózta, mert ilyet még soha életében nem látott. Szerintem mindent lehet, amit egy másik országhoz vagy kultúrához tisztelettel közeledő utazó magától is érez, hogy megtehet. Nem kell az arcot és a hajat eltakarni a helyi lányoknak sem, járhatnak egyedül is az utcán, lányok, nők, asszonyok üldögélnek kávézók teraszain kisminkelve, aranyosak, kedvesek, fotót nem nagyon engedik a családjukra hivatkozva.

Azt érzem, hogy Szaúd-Arábia inkább a nyitott, utazó - felfedező emberek célpontja lesz. (PetersPlanet.travel, 2023)


Ha valaki történelmi nevezetességekben, turista látványosságokban akar tobzódni, akkor nem ez a legjobb választás. Tudtuk, nem is ezért mentünk. Kíváncsiak voltunk egy nem régen "nyitó" ország hangulatára, az ottani életre, amit annyi titokzatosság lengett körül.

Sok arab országban jártunk már, a környéken is, de ez mindig olyan "fekete lyuk" volt. Nagyon pozitívan csalódtunk. Tisztaság, rend, kivéve a vendégmunkások lakta részek, nagyon kedves, segítőkész emberek, kívülről nézve nyitottságot, szabadságot láttunk, persze a saját hagyományaik keretei között. Olyan ország, ahonnan úgy jöttünk el, hogy vissza fogunk menni.

Első két napunkat Al Hofufban töltöttük. Ott megnéztük az Al Qarah barlangot. Nagyon látványos, némi túlzással 🙂 de valamelyest Petrához fogható. Színvonalas körülmények között járhatjuk be az egész területet. A múzeum részében meglepetés ért minket, mint külföldi turistákat, megajándékoztak egy kis "saudi" ajándékcsomaggal. A szállodai szobánkba be volt készítve egy nyomtatott lap, amin a helyi nevezetességek, ajánlott éttermek szerepeltek QR kóddal. Kitűnően működött, útközben el tudtuk olvasni, hová érdemes menni. (t.a., 2023. április)


,, 2022. novemberében egy hetet töltöttünk Szaud-Arábiában, két városra - Rijád és Dzsidda - korlátozva. Mi már bejártuk a turisztikai szempontból érdemleges arab országokat, és így kíváncsiak voltunk erre a hatalmas, gazdag országra. Érdekes volt látni, de a Wizzair közelgő ide irányuló dömpingje miatt határozottan kijelentjük, hogy Szaud-Arábia a jelenlegi turisztikai struktúrájának gyenge állapota miatt nem egy jó desztináció. Szerintünk az utazzon ide a Wizzair közvetlen járataival, akinek az arab világban már megvolt Jordánia (Petra!!!), Egyiptom (Kairó, Giza), Marokkó (Marrakesh), esetleg Libanon, és a térségbeli (bár nem arab) Irán. 

Rijádról mindenkit lebeszélünk. 2024-ben talán már alkalmasabb lesz egyéni vagy csoportos turizmusra, de most nem!!! Dzsidda messze jobb és hangulatosabb, mint Rijád, szóval oda érdemes utazni, bár ott is inkább 1-2 év múlva, amikor már rendezettebb állapotban van a potenciálisan csodás óváros.

Dammamról nem nyilatkozunk, mert ott nem voltunk, de okkal gyanítjuk, hogy nyaralási, sznorkelezési, búvárkodási adottságain ott is ront az, hogy még nem nőttek fel a bejövő turizmus igényeihez.

2022. novemberében (tehát a borzasztó forróság szenzonján kívül) szinte nem láttunk európai turistákat, és ez nem lehet véletlen. 

A meglátogatott országokat számolgatók mmnjenek, hiszen mi is valamennyire ebben a kategóriában volnánk. Akkor is inkább Dzsidda, Rijád pedig, nagyon is kihagyható.

Aki viszont a 40 fok feletti hőmérsékletű hónapokban jön ide, annak kifejezzük előre a mély részvétünket.

Biztosak vagyunk abban, hogy 2024. után ez az izgalmas ország jobb turista desztináció lesz, de mi - bocsi - már nem jövünk vissza ezt leellenőrizni.

A tévedés jogát fenntarjuk. (Aji, 2022) 


Beszélnek angolul? A nagyobb városokban, turistásabb helyeken nem lesz gondod angolul beszélő embert találni, de az ország nagyrészén azért nem annyira elterjedt az angol, szóval vigyél magaddal kezet és lábat a mutogatáshoz.

Drága ország? Egyáltalán nem, olcsóbb mint a szomszédos Jordánia! Én helyben az egész út alatt kevesebbet költöttem 30000 forintnál, mondjuk szállásra nem költöttem semmit.

Miért érdemes idelátogatni? Azért, mert nagyon nagy és változatos ország Szaúd-Arábia havas hegycsúcsokkal, Maldív-szigetekhez hasonló szigetcsoporttal, kozmopolita nagyvárosokkal, és eldugott kis oázisfalvakkal. Ha érdekel az arab kultúra, akkor Szaúd-Arábia jelenleg egy soha vissza nem térő alkalmat jelent, mert ahogy egyre turistásabb lesz, úgy fog erodálódni a jelenleg még szinte érintetlen autentikus arab kultúra.

Mit érdemes meglátogatni? Al Ula, Wadi Al Disah, Jeddah, Najran, Al Hufuf, Rijád, Rijal Almaa, Al Yanfa, Farasan-szigetek… (n. d. 2022)


Szaud-arábiai látogatásom összegzése:

1. A társadalmi egyenlőtlenség jelentős. A királyi családhoz közeli 10-20 ezer ember iszonyúan gazdag.

2. Meglepően sok helyen van kosz, szemét. Nem derült ki számomra, hogy kik szemetelnek többet: a pakisztáni vendégmunkások vagy a helyiek.

2. Autóvezetési kultúra nincs. Veszélyesen és számomra  idegesítően vezetnek.

3. A turisztikai infrastuktúra fejletlen. A nevezetességek egy részének nyitvatartása vagy rövid, vagy gyorsan elfogy a szűk látogatói kvóta. 

4. A minőségi szolgáltatások méregdrágák.

5. A helyiek nagyon barátságosak.

6. Túl sok a macska.

7. Ugyebár nem árulnak, szolgálnak ki alkoholt.

8. Másodszor nem szívesen jönnék vissza.

(p.m. 2021)


A világ peremén - Viktor fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Meglepő: Van utcai csajozás!

Ryiadh közelében a Jebel Fihrine sziklái - Viktor fotója

A férfi barátságba náluk teljesen belefér a kéz a kézben járás és semmiképpen nem a homoszexualitás jele

p.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Fülöp Gergő, 2019. 01. 30. 13:39
Sziasztok!

A terv: Bécs-->Jeddah-->Jakarta. Utazás időtartama 15 nap. Jeddah-ban odafele, 6 óra a csatlakozásra való várási idő, visszafelé 8 óra. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e az útlevelen, személyin kívül bármi dokumentum az utazás során?(vízum?)

A repülőteret nem hagynánk el.

Választ előre köszönöm!

Üdv,


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes