ÚTIKRITIKA.HU / Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Piknik - Ata fotója

Egészség

 • Szaúd-Arábiában az egészségügyi ellátás színvonalas. Járványoktól, fertőző betegségektől nem kell tartani.
 • Itthonról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, kivéve a Hajj-ra utazó zarándokoknak (Meningococcus ACWY, Influenza).
 • Az alábbi védőoltások felvétele azért javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te), hastífusz, veszettség elleni védőoltás.
 • Jóllehet a csapvíz iható, tanácsos palackozott innivalókat fogyasztani.
 • Nem árt, ha az utazónak azért  van vészhelyzet  esetére utasbiztosítása.

"A szaúdiak nincsenek motiválva a munkára, hiszen alanyi jogon jár nekik fizetés – így mindent másokkal végeztetnek. Engem is Fülöp-szigeteki nővérek láttak el, és pakisztáni takarítók ügyeltek a tisztaságra. Kezdenek azonban rájönni, hogy külföldiek kezében van a saját egészségügyük, amin szeretnének változtatni, hogy ne legyenek kiszolgáltatva. Éppen ezért született egy törvény, hogy most már nekik is kell dolgozniuk. Naponta háromszor bejött például hozzám egy szaúdi nő, aki megkérdezte, hogy elégedett vagyok-e az ellátással. Ez volt a munkája. (2014)" forrás

Közlekedés

"Írott törvény ugyan nincs arról, hogy a nők nem vezethetnek autót Szaúd-Arábiában, de az iszlám vallás és a patriarchális társadalom vezetői egyértelműen ellenzik a nők ezen kiváltságát – és mivel a hatóságok adják a vezetői engedélyeket, szinte biztos, hogy a nők ezeket semmilyen körülmények között nem kapják meg. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol a nőket ilyen módon korlátozzák. (A Valentin-nap szintén tiltott esemény itt, hiszen ez ellentétben áll az iszlám rendelkezéseivel.)" forrás


Jelenleg (2023. január) 2,3 szaúdi rijál egy liter benzin ára, ami körülbelül 230 forintnak felel meg.

A jelentős különbséget az európai üzemanyagárakhoz képest az magyarázza, hogy helyben van az olaj, méghozzá nincs is kevés belőle. A helyiek elmondása szerint régebben még ennél is olcsóbb volt az üzemanyag, néhány évvel ezelőtt 1 rijál (100 forint) körül mozgott az ára. Az volt az aranykorszak, gondolhatnánk, de a helyiek máshogy vélik. (2023) forrás

Étkezés

A nők (beleértbe a külföldieket is persze) az éttermekben csak a family section-ben (családi rész) étkezhetnek.

Van McDonalds, Starbucks, meg iilyesmik.

Szóval, a kecske fejhúsa az nagy csemege náluk

Pénzváltás

A jelentősebb, komolyabb szolgáltatóknál lehet kártyával fizetni. A kiskereskedők még ragaszkodnak a készpénzhez, inkább a helyi pénzhez. A bazárokon kívül nehéz találni pénzváltót.

Vásárlás

Szaúd-Arábia nem az az ország, ahonnan szuper szuveníreket lehet hazahozni. Egyetlen kivétel a datolya, aminél nincs a világon finomabb. Az Egyiptomban, vagy Tunéziában megízlelt datolyákhoz képest is sokkal finomabb.

A szaúdi datolyának nincsen párja....

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság és kellemetlenségek

A jemeni háború, a közel-keleti elhelyezkedés és az általános sztereotípiák ellenére talán a legbiztonságosabb ország ahol valaha jártam. Pont a „szemet szemért” típusú szigorú törvénykezés miatt az országban alig létezik bűnözés, éjjel-nappal biztonságos minden város. (2022)

A Külügyminisztérium oldala szerint, a szaúdi hatóságok beutazási tilalmat vezettek be:

 • a teljes északi határterület, valamint Hafr-Al Batin és Khafji 20 km-es körzetébe, kivéve a nyitott határátkelő-pontokat és az azok közvetlen megközelítésére alkalmas útvonalakat;
 • a teljes jemeni határtérség 10 km-es körzetébe;
 • a tiltott területre való belépést 30 hónapig terjedő elzárással és 25.000,- SR pénzbírsággal bűntetik.

Az országban tartózkodók legyenek körültekintőek, kerüljék az esetleges csoportosulásokat, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Az ország egész területén, a közintézményekbe, nagy forgalmú nyilvános helyekre, bevásárlóközpontokba történő belépéskor a reptéri ellenőrzéshez hasonló fémdetektor-kapun kell áthaladni, a biztonsági személyzet személyes átvizsgálást is végezhet (a nők és férfiak tekintetében elkülönítve).

Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó. A közúti balesetek meglehetősen gyakoriak, autóvezetésnél erre célszerű felkészülni és fokozottan odafigyelni.

Magyar külképviselet

Van a szaúdi fővárosban magyar nagykövetség és konzulátus is, melyek ugyanazon a címen és telefonszámon érhetőek el:

 • Cím: Al Wahah District, Ahmad At-Tunisi Str. 23 11693, Riyadh P.O.B. 94014
 • Előhívó: (00)-(966) Telefon: (11) 454-6707, (11) 456-8644 - Segélyhívó telefon: 00-966-556-520-390 (mobil)
 • Ügyelet: (0) 556-520-390
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Selmeci Balázs
 • A nagykövetség e-mail címe: mission.ryd@mfa.gov.hu
 • Konzul: Szegner Orsolya - A konzulátus e-mail címe: consular.ryd@mfa.gov.hu - Honlap: rijad.mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

 1. Szaúd-Arábiában a hivatalos időszámítás a Hijri, de sok helyen feltüntetik a Gergely naptár szerinti időszámítást is.
 2. A mobiltelefon és internet lefedettség Szaúd-Arábiában megfelelő. A Skype és WhatsApp alkalmazások működnek, viszont a Viber nem engedélyezett. A szállodákban, nagyobb bevásárlóközpontokban a WiFi hálózat elérhető. Az internet tartalmát a közerkölcsöt védeni hivatott cenzúra szűri.
 3. A hálózati feszültség az arab országban, helytől és létesítménytől függően 220V, vagy 110V. A fali csatlakozó aljzatok általában angol (3 lapos tüskés) típusúak, ezért tanácsos konverter csatlakozót vinni.
 4. Lesznek extra nehézségeim nőként / nem házas párként? Egészen biztosan, de ez a világ országainak nagy többségéről elmondható. Én nem vagyok nő, szóval 100%-ra nem jelenthetem ki, de úgy képzelem, hogy másképp, kevésbé nyitottan álltak volna hozzám a helyiek ha nő lettem volna. Csak egy egyszerű példa, engem szinte naponta beinvitáltak az otthonukba enni meg aludni, ha nő lettem volna, lehet, hogy kevesebb meghívást kapok. Vagy például az éttermekben külön helyiség van a nőknek és a pároknak fenntartva, ők nem ülhettek bárhova.

Fotóegyveleg

Kisebb homokvihar után - Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS