ÚTIKRITIKA.HU / Dammám vagy Damman


hirdetes

útikritikák


Dammám vagy Damman

Dammámról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk|Külön tanácsok női turistáknak| Corniche|Heritage Village|Tarout-sziget| Marjan-sziget|Más látnivalók| Strandolás|Búvárkodás|Érdekességek| Fotóegyveleg

.

Aji fotója

Dammamban szeptemberben 39, októberben 35 fok az átlagos nappali hőmérséklet magas páratartalommal.

2023. július 30. nappali hőmérséklet, 10.53-kor: 46 fok. (Helyi - Gyehenna City - forrásaink szerint, jelenleg kb. ugyanennyi a hőmérséklet a pokolban a szurokkal teli üstöktől pár méter távolságban.)

Dammámról dióhéjban

Írható így is: Damman

Lakosság (2024-ben): 1,35 millió 

Dammam Szaud-Arábia északkeleti részén található. A Perzsa-öböltől pár kilométerre lévő Dammam Szaud Arábia harmadik legnagyobb városa (Rijád és Dzsidda után). Dammam gigantikus kikötőváros, a szaudi olajipar adminisztratív központja. Ékes magyarul: van pénz dögivel. (Egyébként a Szaud-Arábiának dúsgazdagságot hozó olajlelőhelyek elsőjét éppen itt, Dammam térségében fedezték fel amerikai geológusok 1938-ben.) 

A város struktúrája erősen amerikai mintára hajaz. Számozottak az utcák.

Dammam meglátogatásának optimális időzítése: januártól áprilisig és novembertől decemberig.

Dammam városban a páratartalom magasabb, mint a legtöbb más szaudi városban, régióban. (Az éves átlag páratartalom Dammamban általában 60% és 80% között mozog. A legmagasabb páratartalom általában nyáron tapasztalható, amikor a hőmérséklet is nagyon magas lehet, és az időjárás igen forró és párás. A téli hónapokban az átlagos páratartalom jellemzően alacsonyabb, ami a hűvösebb és szárazabb időjárással áll összefüggésben.)

Mit lehet ott látni, csinálni?

Vásárolni, megnézni egy hagyományos zenés-táncos show-műsort, megkóstolni az ország ételspecialitásait, sétálni a város piacain. Ha ez a felsorolás nem elég ütős, akkor hangsúlyozzuk a fő vonzerőt: búvárkodni, sznorkelezni a Perzsa-öbölben.

A Dammam-i Half Moon Bay (félhold-öböl) Szaud-Arábia egyik legnépszerűbb strandja.

Szerintünk a Wizzair-járatok megjelenése miatt a Szaud-Arábia meglátogatását fontolgatóknak érdemesebb a tervezést Rijádra és Dzsiddára koncentrálni.

Dammam közbiztonsága tökéletes. Gyakorlatilag nincs bűnözés.

Az alkoholfogyasztás, valamint az alkoholtartalmú italok és élelmiszerek bevitelének bármilyen formája súlyos büntetéseket von maga után Szaúd-Arábiában, beleértve a börtönbüntetést, valamint a pénzbüntetést és a kiutasítást is. Ezért a turistáknak javasoljuk, hogy tartsák be az ország alkoholtilalmára vonatkozó szabályokat, és tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól és az alkoholtartalmú termékek bevitelétől az országba, beleértve persze Dammamot is.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Tarout-sziget az óvárosias jellege miatt (szűk utcák, régi házak), és az ottani vár.

2. A belvárostól délre húzódó parti promenád, a Corniche esti forgataga, érdekes embernézés

3. Jópofa látni a parkokban a pikniező családokat pénteken és szombaton (akkor van náluk a hétvége)

4. Nagyon hasznos volt helyi wifit applikálni, mert így jól használhattuk az Ubert. Tömegközlekedés ugyais gyakorlatilag nem létezik.

5. A Corniche-ról csodálni a naplementét.

6. Hamburger Brauerei Holsten alkoholmentes sört inni, ha már alkoholost nem árulnak.

7. A központi zöldségpiacon lenyűgözött minket az áruk szuper minősége.

8. Dammam lakói Rijád és Dzsidda lakóihoz képest kultúráltabbnak tűntek.

9. A Szaud-Arábiát Bahreinnel összekötő, 25 kilométer hosszú King Fahad Causeway nevű híd látványossága, s az, hogy simán átmehettünk (taxival 1 órás utazás, busszal 3 órás) Bahreinbe, a határon megkérdezték, hogy egyszeri vagy többszöri vízumot akarunk-(egyszeri: 15 USD lett).  (Ország-gyűjtőknek jó...) -

Az a fent említett híd Bahrein felé - r. l. fotója

10. A barátnőmnek nem kellett fejkendőt hordani, bezzeg Iránban kötelező volt.


Nem tetszett

1. Jelentős kulturális turisztikai nevezetesség nincs. (Bezzeg Dzsiddában!)

2. Az iszlám törvénykezés itt szigorúbb, mint Dzsiddában.

3. Kevesen tudnak angolul. Azaz a fiatalok közül sokan tudnak, de szégyenlősködésből nem akarnak erőlködni. Az indiaiakat kell kérdezni.

4. A helyi szaudiak levegőnek nézik a turistákat, a vendégmunkásokat meg - láthatóan - emberszámba se veszik.

5. A kevés nevezetesség nyitvatartási rendjéről nem lehet megbízhatóan tájékodódni, a Google sem bizonyul ebben barátnak.

Vélemények


2023. február végén egyhetes hajóútra indultunk, ami Dubai, Abu Dhabi, Sir Bani Yas Island, Dammam, Doha útvonalat érintett. Az 5. napon hajnalban értük el Szaúdi-Arabia partját Dammamnál. Abban a pillanatban, ahogy elértük a szaúdi vizeket, a hajón nem lehetett több alkoholt kapni.

Reggel a szaúdi hatóságok a hajóra jöttek, ahol megvehettük a tranzitvízumot. Az ára 128€ volt, ami végül is 6 óráért nem olcsó. Mivel a hajón már nem tudtunk a szervezett túrára befizetni, úgy döntöttünk, hogy Shuttle busszal bemegyünk a városba. Ott sikerült egy elég nagy taxit szereznünk, ahova befértünk 6-an, mi nők.

Mivel mi arra számítottunk, hogy városnéző túrát csinálunk, nem érdeklődtük meg előre, mik a nevezetességek, mit érdemes megnézni Dammamban.

A taxissal nagy szerencsénk volt, sikerült kifognunk egy nagyon kedves szaúdi férfit, aki büszkén mutogatta a családját, és, hogy mennyi nő vezet már autót. (Tényleg a sofőrök fele nő volt. Érdekes volt, ahogy nikàb-ban vezetnek)

Megkértük, hogy vigyen minket el a legszebb helyekre, amit örömmel meg is tett.

Dammamban nincs igazán sok látnivaló. Megnéztük a promenádot, a Khobart, a Corniche-t, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik tengerre.

Ami feltünő volt, hogy rengeteg család piknikezett a füvön. A Majan- vagy Coral- sziget egy nagy parkosított, játszótérrel és egy csiga formájú kilátótoronnyal emberi kéz által létrehozott sziget. A Half Moon Bay március elején nem igen volt látogatott, és a legtöbb árus még nem nyitott ki, viszont a majdnem üres strandnak is meg van a maga bája.

Amit nem szabad Dammamban kihagyni, az a souk, a piac. Számtalan fűszert, gyümölcsöt, ruházatot, szőnyeget és különböző, az arab világ tipikus árúit lehet kapni. Kötelező alkudni.


Dammamot egy tengeren keresztül vezető híd köti össze Bahrain-nal. Taxisuk szívesen átvitt volna minket, szerinte, ha van szaúdi vízumunk, akkor oda is érvényes, de sajnos időhiány miatt nem tudtunk átmenni.

Negatív tapasztalatunk nem volt. Az emberek, akikkel találkoztunk nagyon kedvesek, segítőkészek voltak.

A mecsetbe sajnos nem mehettünk be, mert nem voltunk úgy öltözve. Az utcán normális ruházat (térd alá érő nadrág, vállat takaró póló) nem volt probléma, sőt az sem, ha nőként dohányzol.

A taxit 5 órára béreltük ki fejenként 30€-ért. A taxis angol tudása közepes volt, de mindent megtett azért, hogy megértsük egymást.

Ami feltűnt Dammamban, hogy a munkavédelmet nem ismerik, papucsban aszfaltozták az utat.

Az utcák nagyon tiszták voltak, nem láttunk sehol szemetet, vagy cigarettacsikket.

Dammam megér egy egynapos kirándulást. (N. Edina, 2023) 


Mi leautóztunk Al Hofufba is egy napra, ott azért kevésbé vannak hozzászokva a turistákhoz, de nagy élmény volt az Al Qarat hegy/barlang, illetve a belváros az ottani (2003-as tűz miatt) frissen újjáépített souq-kal, illetve a nemzeti parkban piknikező helyi családok (pedig még csütörtök délután voltunk ott, nem is pénteken). (Bálint, 2024)


,, Szaud-Arábiában az utolsó három napot már Dammamban töltöttük. Azért szántunk oda a legtöbbet, mert tervbe volt véve, hogy átmegyünk Bahreinbe is. Autóval nem lehet, hiába fizetjük ki a külön biztosítást, mert szaudi jogosítvány kell.

Busszal lehet menni, egy járat van reggel, és egy vissza késő este. Ami miatt mégse mentünk, egyrészt a sokáig tartó út, ami kilométerben nem sok, de az adminisztráció-vízum miatt ennyi, másrészt autó nélkül egész nap 40 fokban sétálni... szóval, mi nem vállaltuk, majd legközelebb, inkább ott alvással.

Dammam egyik szépsége a tengerparti sétány, tele piknikező helyekkel, szépen kivilágítva, valamint a Murjan kis mesterséges sziget. Este igazán hangulatos.

Nem messze megnéztük még a Tarut szigetet, egy várral, valamint Al-Khobart, ami egy üdülőváros, bár strandolni nem lehet. Strandolni persze máshol se nagyon lehet a környéken, kivéve a Half Moon beach-et, ahol több gyönyörű, homokos strand van. Nem tiltott a fürdőruha nőknek, csak nem ajánlott a kíváncsi szemek miatt 🙂 Szóval, inkább neeee! A víz most nagyon meleg volt, lassan mélyülő, sajnos láttunk több medúzát is.

A közértes és éttermi árak nagyjából, mint itthon, a benzin lényegesen olcsóbb. Vezetésben elég erőszakosak, de nem sokkal rosszabb, mint a mediterrán országokban, a zebrán, vagy nem zebrán, mert az nem sok van, gyakran átengednek.

Turistaként nem kell semmi extrát viselni, hosszúnadrág, vagy szoknya, és rövidújjú póló. Kendő, sál csak a mecsetekbe kell, és legfeljebb a túlhűtött éttermekben és plázákban jön jól. Akik megbámulnak, nem a helyiek, hanem az ott élő vendégmunkások. (T.A. 2023. április vége)Az Avis-tól béreltünk autót, depozitot nem vontak le a hitelkártyáról. Az autókölcsönzők ( mindegyikre igaz) autói és a turista vízum sem alkalmas arra, hogy átutazz más országba (pl: Bahrain). Ha át szeretnél menni akkor olyan taxit (nem a zöld, ami a városi) kell keresned amit szaúdi állampolgár vezet, csak így lehet átmenni. 600 SAR volt a legjobb ajánlat oda-vissza útra amiben benne volt 3 óra mászkálás vele Bahrainban.

Válts pénzt a reptéren, mert nem működik mindenhol se a Visa és az Mastercard sem. Főleg nem az utcai street-food árusoknál.

Nyugodtan sétálhatsz bárhol Dammamban és Al-Khobarban is nagyon biztonságos, barátságosak az emberek. Viselhetnek a fiúk rövidnadrágot/pólót nyugodtan és a lányoknak is maximum a régi részeken érdemes fejkendőt felvenni. Több helyen, például a hotelben is rákérdeztünk jó-e az öltözékünk és mindenki azt mondta, úgy megyünk mindenhova ahogyan szeretnénk.

Vannak ellenőrző pontok a városon kívül és belül is de ha külföldi a sofőr akkor csak intenek hogy továbbmehetsz.

Árak az üzletekben/éttermekben mint Magyarországon.

Program javaslatok: - A nyitvatartásoknak érdemes utána nézni, délelőtt szinte nincsen sehol élet, viszont hajnali 2-3-ig intenzíven vannak még mindenhol
Heritage village: 20 SAR a belépő, itt helyi ételeket kipróbálhatsz az étteremben és múzeum is van a régi szaúdi tárgyakról.
Fish/Vegetable market
Khobar Corniche
Ajdan walk
Érdemes lemenni Al Hofuf-ba, ez egy sivatagi város egy barlangos résszel és piaccal, valamint az Al-Qarah mountain-hoz is, ahol egy kiállítás van és az itteni szervezőktől bármit lehet kérdezni az országról, ami csak érdekel. Nőkről, vallásról, bármire szívesen válaszolnak, kaptunk magyar nyelven iszlám vallásról szóló könyvet is. (2023)


Dammamban a King Abdulaziz Center for World Culture néztük meg, erre szánjatok 4 órát is akár, mert gyönyörű az épület és a kiállítások is. Ezen kívül van egy óriási és szép víztorony, jó néhány mall a városban, a Heritage Village, ami egy 20 riálos belépős fizetős múzeum-étterem komplexum.

Dammamban érdemes már autót bérelni egy-két napra, mert úgy olcsóbb és gyorsabb az utazás. A Tarout szigetre már bérelt autóval érdemes menni, de a szigeten mondjuk semmi nincs, viszont utána érdemes lehet elmenni a Ras Tanura Beach-re, ahol elvileg lehet úszni. Ide nem jutottunk el.

Dammamban máshol sehol sem lehet úszni, mindegy, hogy mit mondanak az útleírások. A környéken csak a Ras Tanura, a Half Moon Beach és a Boys Beach-en lehet bemenni a vízbe. Mindenhol máshol köves a part és tábla is jelzi, hogy tilos úszni.

A dammami kikötő egy iparnegyed, így aki ott jó éttermekben tudott halat enni, azt irigylem, mert csak konténerek vannak. Viszont érdemes elmenni a Love Markethez délután, jót lehet vásárolni, illetve a Hayat Plázához is.

Hosszabb autóútra található a Jabal Qara, amit talán érdemes megnézni, de mi nem néztük meg. A Half Moon Beachhel érdemes kombinálni. (2023)


Dammam két másik várossal van “összenőve”, Al Khobarral és Dhahrannal. Modern, tengerparti városokról van szó, ahol az olajkincsből jön létre mindenl. Ismert világmárkák, csinos éttermek és kávézók, új épületek, széles utak.

Az árak, mint Szaúd-Arábia más részein is, aránylag magasak. Kártyát szinte mindenhol elfogadnak.

Maga a tengerpartja általában megerősített, így fürdési lehetőség csak a kijelölt strandokon van. De egyébként is, Bahrein közelsége miatt, sok helyen tiltott is az úszás, ez ki van írva. A nők csak (a teljes testet takaró, fürdésre kialakított) burkiniben strandolhatnak, kivétel egyes szállodák zárt strandjain.

Aki a tengerpart miatt megy, érdemes a Half Moon-öbölben megszállni, azzal a hátránnyal, hogy eléggé kiesik és nem igen van közeli étterem stb., ha valaki a szállodán kívül szeretne szolgáltatásokat igénybe venni.

A partvonaltól eltávolodva a táj teljesen sivatagos. Érdemes meglátogatni az Al Ahsa oázist, amely 3 millió pálmafájával bekerült a Guiness-rekordok könyvébe és az UNESCO Világörökség listájára. Az oázis területén található Al-Hofuf városa és a Land of civilization park, ahol a gyönyörűen kiépített Júdás barlangja is meglátogatható (a legendák szerint itt akasztotta fel magát). A város központjában, az Al-Qaisaryah Souq egy különleges és gyönyörű épület, amely minden bizonnyal Arábia egyik legrégebbi piaca.

Egész Szaúd-Arábiára igaz, hogy ha az utazás nem szervezett, mindenképpen javasolt kocsit bérelni. Mellette szól még az is, hogy nem drágább, mint más országokban és az üzemanyag nagyon olcsó.

A dahrani Ithra központba a Ramadán miatt sajnos nem tudtunk bemenni, de mindenképpen javaslom. (K. KInga, 2023)


Dammamban nem lehet sehol sem fürdeni és a Half Moon Beachen sem láttunk fürdőzőket rajtunk kívül. A Half Moonhoz autót kell bérelni, ahhoz kell nemzetközi jogsi. Taxi kivisz (Careem, Uber, Bolt), de nem biztos, hogy taxis kimegy érted úgy, hogy 40 percet kell vezetnie a bizonytalanra.

Bahreinba át lehet menni busszal, olcsó, a vízum 5 euró, és ott vannak jó strandok. Ha strandolós szabadságolást tervezel Dammamban, akkor csalódni fogsz. Nekik a tengerpart azt jelenti, hogy kimennek a partra autóval grillezni. Se búvárkodás, se sznorkell, semmi nincs.


Egy nap bőven elég volt, hogy végigjárjuk „nevezetességeit”. Abdulaziz királyról elnevezett (mily meglepő) kulturális központban kezdtünk. Itt a múzeum már nem ingyenes, de a 35,- riálért az elengedhetetlen és rém unalmas cserépedények mellé, kapunk egykét kitömött állatot és néhány számomra az újdonság erejével ható virtuális attrakciót. A belépőjegyünkért meglátogathattunk egy képzőművészeti kiállítást is, ahol néhány kortárs művészeti produktumot tekinthettünk meg, de engem a meghökkentő építészeti megoldások és szerkezeti elemek nyűgöztek le leginkább. A kavicshalomra emlékeztető épület legmagasabb, központi terme egy pazar könyvtárnak ad otthont, amely leginkább a New-Yorki Guggenheim múzeum körgangjára emlékeztet, csak itt néhány falikép helyett 315 ezer könyv kapott helyet.


A kőhalmok mellett, egy sokkal csúnyább épületben kapott helyet a szaúdi ipart bemutató kiállítás. Ez nagyjából egyet jelent az olajjal. Ha kőolaj, akkor pedig kizárólag az Aramco vállaltról beszélünk, ami a helyi Gazprom. A cégóriás a világ második legnagyobb vállalkozása, éves bevétele 500-600 milliárd dollár, ami jócskán meghaladja Magyarország teljes nemzeti jövedelmét. Az Aramcót még 1933-ban alapították Kaliforniában, amerikai-arab közös vállalkozásként. Aztán, amikor kiderült, hogy a világ legnagyobb olajkészletét találták meg. Az akkori király, a már sokat emlegetett Abdulaziz, megfenyegette az amerikaiakat, hogy államosítani fogja a teljes olajipart. (Államosítani egy királyságban? Nonszensz. Ezt a mi utcánkban lenyúlásnak hívják, a Pál utcában pedig einstandnak.) Szóval, az amcsik inkább áron alul eladták a részvényeiket.

Az Alfelwah and Aljowharah magánmúzeumot sajnos zárva találtuk, pedig állítólag itt látható egy 500 éves Korán másolat, és több mint félmillió történelmi műtárgy. Köztük veterán autók, antik gramofonok, szőnyegek és olyan érdekességek, mint a királyság első uralkodójának, ingóságai.

Jó kis látványosságnak ígérkezett a King Fahad Park, de csak egy néhány pálmával körülvett, szánalmas, beton placc fogadott. Olyan, mint a tatai laktanya alakulótere volt '79-ben. Ki sem szálltunk az autóból, hanem kerestünk egy jó nagy plázát (mall) ahol olcsón megúszhatjuk az ebédet. Amit még Iránban sem láttunk, néhány nagyobb gyorséttermi lánc külön szeparált részt biztosít a nőknek. Gondolom ott egyszerűbb betolni a hambit, nem kell folyton az arcfüggönyt emelgetni. Azért Katát nem nézték ki a férfi szekcióból sem. A kutya sem foglalkozik itt a külföldiekkel. Ennek nagy részben az lehet az oka, hogy a vendéglátóhelyeken külföldiek a munkavállalók is. 10 millió, többségében indiai és pakisztáni vendégmunkás, ami az össz lakosság egyharmada. Ez nekünk azért jó, mert az indiaiak általában beszélnek angolul. Végül a Kudu nevű műintézményt választottuk, ami külsőre ugyanolyan, mint egy meki kékben, a kajájuk viszont inkább hasonlít egy giroszoséra. Az alapítás óta eltelt 35 év alatt sikerült a legnagyobb étteremlánccá nőniük, de az ország határait még nem lépték át. (2023) forrás

Időjárás

Az éghajlat Dammamban sivatagi éghajlat, ami azt jelenti, hogy nagyon meleg és száraz nyarat és enyhe téli hónapokat tapasztalunk.

Nyáron a hőmérséklet gyakran meghaladja a 40 °C-ot, és az időjárás rendkívül forró és száraz. A nyár legmelegebb hónapja július, amikor a nappali hőmérséklet általában 45 °C és 50 °C között van, és a nedvességtartalom is rendkívül alacsony.

Télen az éghajlat enyhébb, a hőmérséklet pedig általában 10 °C és 25 °C között mozog. A téli hónapokban a hőmérséklet néha 5 °C alá is eshet, különösen éjjel.

Az esőzések a téli hónapokra koncentrálódnak, általában december és február között. Az átlagos éves csapadékmennyiség azonban rendkívül alacsony, és általában nem haladja meg az 50-100 mm-t.

Már április végén is 36 fok volt nappal, de volt, hogy a 40-et is megütötte, így nem nagyon utaznék májustól addig, amíg hűvösebb nem lesz az idő. Nem túl rövid rövidnadrág rendben lehet, de furcsa módon hosszú nadrágban komfortosabb volt az idő. (2023)

Odajutás

Dammam repülőtér érkezés után: 4 db automatánál és az ablaknál ügyintézőnél is kérhető vízum, de kp-val nem lehet fizetni egyiknél sem. Az automata nem mindig működik rendesen és az ablaknál is nehezen és lassan dolgoznak.

Érdemes igyekezni ha leszálltál a gépről, hogy az elsők között érj a vízumos részhez. Az itthon kötött biztosítás nem érdekli őket a vízum mindenképp 480 SAR. Olvastam ugyanis, hogy ez úgy tevődik össze, hogy 300 SAR a vízum és 180 SAR a biztosítás és ha van biztosításod csak a 300-at kell fizetni, de nekünk volt biztosításunk és nem veszik figyelembe. Az itthonról, előre intézett e-vízum 535 SAR egyébként. (2023)


Az országba belépéshez vízum kell, de ezt könnyen elintézhetjük a fotelünkből, csak a bankkártyánkat kell az átlagosnál jobban megélezni. Részleteket elolvashatod Vándorboy barátom honlapján.

Ha megvan a vízum és a kötelező szaúdi biztosítás, már válogathatunk is a repülőjegy ajánlatok közül. Mi egy kedvező árú, Wizzair jeggyel utaztunk Dammamba, a Perzsa-öböl partján álló városba, ahol aztán rettegve vártuk a határátlépési procedúrát.

Akárhol tájékozódtam, mindenhol azt lehet olvasni, hogy nagyon szigorúan ellenőrzik, nem viszel-e be disznóhúst, alkoholt vagy pornókiadványt. Ezért aztán csak Orsi baromfimájast pakoltunk be a vegán kolbász mellé, és a megszokott gyomorfertőtlenítőket is otthon hagytuk, akárcsak a pornó DVD gyűjteményemet.

Az útlevél-ellenőrzés nem tartott tovább egy percnél, a fehér hálóinges határőr még a kinyomtatott vízumpapírunkat és a méregdrága biztosításunkat sem kérte el, csak leolvasta az okmányok mágnescsíkját, és már mehettünk is tovább. A fickó bizonyára elveszíthette a tányérsapkáját – gondoltam –, mert ideiglenesen egy tyúklábmintás, piros konyharuhát terített a kobakjára. Aztán később kiderült, hogy ebben az országban igen gyakori a férfiak körében, hogy a súlyos sapkahiányt ezzel a megoldással hidalják át. A zöld folyosón konkrétan egy árva lélek nem volt kíváncsi, milyen tiltott árut hozunk be az országba, így aztán pillanatok alatt kiértünk az autókölcsönző pulthoz, majd frissen szerzett járgányunkkal elindultunk a város felé. (2023) forrás


A dammami reptér a világ legnagyobb kiterjedésű reptere. Ugyan ez nem látszik, amikor az ember leszáll, viszont a pozitív az, hogy számos étterem, kávézó, pénzváltó, mobiltelefonos bolt és üzlet található mindenfelé. (K. KInga, 2023)

Dammam nemzetközi repülőtere, a King Fahd International Airport (DMM) a városközponttól 50 kilométerre fekszik, konkrétan a sivatag közepén. A repülőtér jól illusztrálja a szaudi megalomániát: ez a világ legnagyobb területű repülőtere, de ehhez képest, arányosan nevetségesen kicsi a forgalma. Nem gondoljuk, hogy a Wizzairnek sokat kell költeni a leszállási jogra... 

Dammam 414 országúti távolságra van a fővárostól Rijádtól. Jó esetben 4 órás utazást jelent ez gépkocsival.

A King Fahd Nemzetközi Repülőtér (KFIA) repülőtérről különböző módokon is be lehet jutni a városba, és persze a legolcsóbb megoldás az, ha busszal utazik.

A KFIA busszai a város több pontjára közlekednek, és a jegyárak viszonylag alacsonyak. Az alábbiakban találhatók az árak és a menetrendek:

A Saptco buszok a Dammam repülőtérről közvetlenül a városközpontba (Al-Khobar) közlekednek. Az utazás kb. 45 percig tart, és az árak 15-25 SAR (4-7 USD) között változnak, attól függően, hogy melyik kényelmi osztályt választja.
A SAPTCO busszal több  más városba is eljuthat, például Riyadba, Jubailba és Dhahranba.

A SAPTCO buszok menetrendje és jegyvásárlási lehetőségei megtalálhatók a SAPTCO weboldalán.

A taxi viteldíjak ilyesmik: a repülőtér és a Dammam központi része közötti távolság alapján általában 50-80 SAR (kb. 13-21 USD) között.. Az árak egymástól eltérhetnek autótípustól és a napszaktól függően. Az éjszakai és a hétvégi (náluk: péntek-szombat) utazások drágábbak lehetnek.
A privát transzferek drágábbak,  általában 100 SAR (kb. 27 USD) feletti árat számítanak fel, de ezek a díjak is változóak lehetnek a szolgáltatótól és az autó típusától függően.

Rijádból Dammamba a Spatco busszal mentünk, online előre megvéve a jegyet, de buszra talán mindig van szabad hely. Itt is nagyon kedvesek voltak, mivel 2 órával az indulás előtt kint voltunk, de megoldották, hogy mehessünk azzal a busszal, ami már elvileg 10 perce elindult. A Saptco oldalán az szerepel, hogy az indulás előtt 1 órával ki kell menni a buszpályaudvarra. (2023)

Egyenesen: Dammam és Kuvait, jobbra Bahrein - r. l. fotója

Szállás

A szálláson megszállhatnak párok is egy szobában nem kell, hogy házasok legyenek. Ezt amiatt írom, mert a Bookingon kivétel nélkül az összes szállás oldalán megtalálható, hogy nem foglalhat nem házas pár egy hotelszobát. Az új törvényt ismerik mindenhol. (E szerint 2019 óta turista vízummal rendelkező nem házas párok megszállhatnak egy szobában.) (2023)

A városban adott minden igénynek és költségvetésnek megfelelő szálláslehetőség. Vannak nemzetközi hotelláncok,  például a Marriott, a Sheraton és a Ramada. Ezek az üzleti és turisztikai utazóknak egyaránt kényelmes és modern szállást kínálnak, többek között úszómedencével, étteremmel, bárral és fitneszközponttal.

Azoknak, akik szeretnék felfedezni a város kulturális és történelmi nevezetességeit, ajánlott lehet a belvárosban vagy a Corniche mentén található kisebb szállodákban vagy vendégházakban megszállni. Ezek a szálláshelyek  általában kisebb méretűek, de kellemes és barátságos környezetet biztosítanak, és közelebb helyezkednek el a városnézéshez és a turisztikai látnivalókhoz.

Az üzleti szállodák drágábbak, míg a kisebb vendégházak és hotel szobák olcsóbbak lehetnek. Az árak nagyban függnek a szezontól és a helyszíntől.

Dammamban a Tala Inn Cornice Hotelben voltunk, amit tudok ajánlani. Törölközőt és WC papírt kérni kellett (ugye nem szoktak hozzá az európai turistákhoz, és mindenhol van bidé). (2023)


Elkezdtük nézni a hoteleket, 2 felnőtt egy 4 éves gyerek olyat szeretünk volna ami tengerpart, van medencéje is és félpanzió, a válogatós gyerek miatt, ott a svéd asztalról több mindent meg tudok kóstoltatni vele és mindig találunk valamit ami ízlik neki.
A tengerpart opció esett ki elsőként, ugyanis a Cornisch amit eredetileg néztem tele van hotelel, csak a part nem alkalmas fürdésre, mert korlát van és hatalmas kövek, tehat egy gyönyörű sétány.
A homokos partok pedig nagyon messze vannak( Half Monn, Boys Beach, Jamina ) és érdekes azon a részen nagyon kevés szálloda van, amik nagy része ebben az időszakban nem foglalgató vagy baromi drága, milliós nagyságrendű,vagy pedig nagyon lelakott mondjuk 3,7 értékelésű.
Gyerek barát szálloda ( játszó szoba, játszó tér, gyerek medence csúszdával) kevés van, és ezeknél is volt olyan ahol olvastam, hogy a gyerek medence miatt külön fizetni kell.
Ami szintén furcsa, hogy egy csomó hotelnél, tök kedvező ár van ha 2 személyt nézünk, amint beírjuk a gyereket, már csak úgy engedi, hogy ha két szobát foglalunk.Egy 40 négyzetméteres szobában nem enged pótágyat a gyereknek.
Félpanziót is nagyon kevés hotel kínál ebben az időszakban tehát azok a szállodák amik minden kritériumnak megfelelnek de kint vannak a semmiben, szinten kiesnek mert a hotelben vacsorázni nem tudunk és a környéken sem étterem, sem bolt nincs.
A távolságok viszont nagyok, volt olyan ahol az láttam, hogy a hotel csak 3 utcányira van a tengertől aztán amikor a térképen megnéztem kiderült, hogy az 8 km.
Rengeteg olyan szálloda van ami a fotókon jól néz ki és az értékelés 5-6 korul mozog, mondjuk azok 90% arab vendégektől származik, lehet náluk más a mérce.
Szóval szállást még soha ennyi ideig nem kerestem. (2023, november)


Al Khobar nincs már olyan messze a Half Moon-tól, és nagyon kellemes város. Mi Dammamban a Corniche- on laktunk. Annak ellenére, hogy a Booking 6,9-re értékelte, nagyon kellemesen csalódtunk.
Hotel Tulip Inn Corniche al Dammam. (2023)

Helyi közlekedés

Dammam tömegközlekedése gyér. A turisták taxiznak, vagy az Ubert használják. Taxiból sok van. Ugyan vannak iránytaxik (a dubbab-ok), de ezek a nem bevállalós európai embernek nem valók, a csóró, intenzív tesztszagú dél-ázsiai vendégmunkások használják.  

A város felfedezésénél a gyaloglás alig jöhet szóba, egyrészt a hőség, másrészt a járdák hiánya, harmadrészt az építkezések porossága miatt. A tömegközlekedés használata viszont komplikált, mert nehéz a menetrendekről tájékozódni, dacára annak, hogy minden angolul is ki van írva. Marad a taxi vagy az Uber. 

Dammamban és környékén a közlekedési dugók és balesetek gyakoriak. Az utazóknak érdemes utazási terveiket előre megtervezniük, és a forgalomtól függően időben megérkezniük a célállomásukra.

Nem kell felni a vezetéstől. Már a magyar vezetési kultúra is kb oda süllyedt, ahol az arab van...


2024. január: A reptéren mi a Budget-nél béreltünk autót, ahol némi plusz pénzért kiadtak egy "hivatalos" papírt/igazolást,, amivel simán átmentünk Bahreinbe a hídon egy napra - magyar vezetőként, magyar útlevéllel. El is kérték a papírt a határon. Egyébként a kölcsönzőben ők kérdeztek rá, hogy nem akarunk-e menni, mert ha igen, akkor ők tudnak adni ilyen igazolást. Sokkal egyszerűbb volt így, mintha sofőrt kellett volna keresnünk, a buszról pedig több helyen is olvastuk, hogy sokkal hosszabb. (Bálint)

Étkezés

Szaud-Arábiában itt van a legtöbb amerikai gyorsétteremlánc.

A birkahús jelentős szerepet kap a helyi ételspecialitásokban.

Az alábbiakban néhány olyan étel található, amelyet érdemes kipróbálni Dammamban:

Machboos: Ez egy hagyományos, szaúd-arábiai étel, amely általában bárányhúsból vagy csirkéből készül, fűszerezve sáfránnyal és egyéb arab fűszerekkel, és rizssel tálalják.

Kabsa: Ez egy másik hagyományos szaúd-arábiai étel, amely általában bárányhúsból vagy csirkéből készül, fűszerezve különféle fűszerekkel, és rizst és diót tálalnak mellé.

Halételek: Dammam és a környező területek sokféle halat kínálnak, mint például a lazac, a pisztráng, a tengeri sügér és a garnélarák. A halakat általában sütik, párolják vagy grillezik, és gyakran szolgálják fel saját levükben vagy mártásban.

Arab kávé: Az arab kávé a közel-keleti konyha elengedhetetlen része. Ez egy erős, sűrű, cukrozott kávé, amelyet gyakran fűszereznek kardamommal.

Hal és tenger gyümölcsei - d. m. fotója

Vásárlás

A bankkártyával történő fizetés Dammamban általában egyszerű és elterjedt. A boltok, szupermarketek, éttermek és szállodák nagy része elfogadja a hitel- és bankkártyákat. A Visa és a Mastercard a leggyakoribb elfogadott kártyatípusok, de az American Express is elfogadott lehet egyes helyeken.

Az ATM-ek széles körben elérhetők Dammamban, így ha készpénzre van szüksége, akkor a legtöbb bankkártyát könnyen használhatja az ATM-knél történő készpénzfelvételre. Fontos azonban, hogy ellenőrizze az adott bank automatájának jelenlétét és a tranzakciós díjakat, mivel ezek változóak lehetnek.

Mint bármelyik nagyvárosban, érdemes odafigyelni a kártyájának biztonságára is. Például ajánlott az ATM-ket biztonságos helyeken használni, figyelni a környezetünket és az érintésmentes fizetési rendszert biztonságosan használni.

d. m. fotója

Othaim Mall

Az Othaim Mall Dammam városának egyik legnagyobb bevásárlóközpontja több mint 400 üzlettel. Az Othaim Mall a város keleti részén található, és könnyen elérhető a város bármely pontjáról.

Az üzletek kínálatában megtalálhatók a híres nemzetközi márkaüzletek, élelmiszerboltok, ékszerboltok, parfümériák, sportboltok és még sok más.

A bevásárlóközpont kényelmes és modern kialakítású, számos szolgáltatással és kényelmi lehetőséggel rendelkezik, mint például az ingyenes Wi-Fi hozzáférés, az ülőhelyek, a pihenőszékek, az éttermek és kávézók, a mozi, az élménypark és a játszótér.

Az Othaim Mall nagy előnye, hogy a látogatók egész nap eltölthetik itt az idejüket, hiszen a szórakozási lehetőségek és az ételek széles választéka is rendelkezésre áll. A bevásárlóközpont a látogatók számára kellemes élményt kínál, és ideális helyszín azok számára, akik szeretnék felfedezni a városi életet és élvezni a vásárlás élményét (avagy menedéket találni a brutális hőség elől).

A lábbelikkel divatoznak - r. l. fotója

Ibn Khaldoun Mall

Az Ibn Khaldoun Mall a város egyik legnagyobb és legnépszerűbb bevásárlóhelye. Területe több mint 180 000 négyzetméter, és a bevásárlóközpont több mint 400 üzletet kínál a látogatóknak. Az üzletek között találhatók nemzetközi márkák, mint például a Zara, a H&M és a Marks & Spencer, valamint helyi üzletek és butikok is.

A mall étkezési lehetőségei széles választékát kínálják, beleértve a hagyományos szaúd-arábiai ételeket, valamint a nemzetközi konyhák ételeit is. A látogatók kényelmét szolgáló további szolgáltatások között szerepelnek bankok, ATM-ek, parkolóhelyek, valamint a bevásárlóközpont belsejében található mozi- és szórakoztató központ is.

Szórakozás

Alkoholos itóka nincs, nem vásárolható, nem bevihető. Aki megszegi a drákói alkoholtilalmat az akár kaphat az ülepére vagy száz korbácsütést.

Dammam Theatre: Ez a modern színházterem rendszeresen szervez előadásokat és koncerteket a városban, amelyek közé tartoznak a helyi és nemzetközi művészeti előadások, színházi előadások, komédiák és zenekoncertek is.

Al Danah Mall: Ez a bevásárlóközpont rendszeresen szervez kulturális eseményeket, beleértve a helyi és nemzetközi zenés és táncos előadásokat, valamint kézműves vásárokat és kiállításokat.

Delfin falu

2024-es frissítés: Dolphin Village - NINCS delfin show. A pénztárnál azt mondták, hogy már legalább 5 éve nem tartanak delfineket. Marad a cirkusz és a fóka show.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Dammam városa és környéke  teljesen biztonságosnak tekinthető. A város rendőri jelenléte elég erőteljes, és az utcákon és a közterületeken való visszaélések és bűncselekmények nagyon ritkák. Ugyanakkor azonban az utazóknak, különösen az éjszakai órákban, érdemes odafigyelniük, és ügyelniük a személyes biztonságukra.

A látogatóknak fontos, hogy tiszteletben tartsák a helyi kultúrát és szokásokat, és ne kövessenek el semmilyen törvénysértést. Az alkoholfogyasztás és a nyilvános alkoholfogyasztás például tilos Szaúd-Arábiában, és súlyos büntetéseket von maga után.

Az utazóknak továbbá érdemes figyelniük a közlekedésre is, különösen az autóvezetésre, mivel Dammam városa és a környékén gyakoriak a közlekedési dugók és balesetek. A látogatóknak javasoljuk, hogy utazzanak taxisokkal vagy béreljenek autót megbízható bérleti cégektől, és kerüljék a veszélyes közlekedési helyzeteket.

Időjárás: Dammam az év nagy részében forró és párás időjárással rendelkezik, ami kényelmetlen lehet a turisták számára, akik nem szoktak hozzá. A nyári hónapokban az időjárás rendkívül meleg és szeles, így a turisták kényelmetlenül érezhetik magukat, különösen ha hosszabb ideig tartózkodnak az utcán.

A helyiek többsége nem beszél angolul. Ez nehézséget okozhat a turistáknak, akik nem tudnak arabul, különösen ha segítségre van szükségük a helyi környezetben. Érdemes az ott állandó jelleggel élő dél-ázsiaiakat (főleg pakisztáni, indiai, bangladesi) megszólítani, mert ők mind tudnak angolul (zamatos kiejtéssel).

Dammamban és az egész Szaúd-Arábiában nagyon fontosak a kulturális normák és szokások. Például a nőknek korlátozásaik lehetnek a nyilvános helyeken, és a hagyományos öltözködési szabályokat is tiszteletben kell tartani. Ezért a turistáknak ajánlott, hogy ismerkedjenek meg a helyi kultúrával és szokásokkal, hogy ne sértsék meg a helyiek érzékenységét.

Egyéb hasznos információk

Dammanban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Majed SHERBINY

Cím: P.O.Box 32 Alkhobar Kingdom of Saudi Arabia
Khobar 31952

E-mail cím: majed@sherbiny.com - contact@hungaryhc.com
Telefonszám: +966558641414 vagy +966138010231
Mobil: +966-5 5864 1414 vagy +966 5 5414 1446

Külön tanácsok női turistáknak

1. Iránnal ellentétben itt egyáltalán nem várják el a női turistáktól, hogy kendőt hordjanak. Az arcot pedig, pláne nem kell sehol fedni. Ugyan Dammamban egyelőre kevés a turista, tehát a helyiek (asszonyok, férfiak egyaránt, de eltérő érdeklődésből...) még sandán megbámulják az európai nőket, de sem hatóságilag , sem spontán nem éri semmi attrocitás, vagy akár enyhe kellemetlenség a női turistákat. Más a helyzet persze a mecsetek meglátogatásánál, mert ott kötelező a fejkendő.

2. Egyéb öltözködési szempontok: Nincs a női turistákat ellenőrző hatósági fellépés, tehát a visszafogott öltözködés inkább gesztus, tudomásul véve, hogy egy konzervatív társadalmat látogatunk meg. Amt semmiképpen nem illő (bár nem tilos) az a miniszoknya, a short nadrág, a felső lábszár, a váll fedetlensége, bármiféle dekoltázs. A helyi kb. 40  alattiak a fekete köpenyük alatt farmert és divatos sportcipőt hordanak, tehát van ott is divatozás, csak másképpen. A lényeg, hogy ne legyen az öltözék kihívó, feltételezzük azt, hogy nem nézünk ki ,,kurvásan" a férfiak szemében (nem is annyira a szaudiak, hanem a dél-ázsai vendégmunkások, akik mereszteni szokták a szemüket), és ne adjunk okot arra, hogy a korosabb helyi nők rossz szemmel nézzenek ránk. Ami tuti, hogy a fiatalok nem botránkoznak meg. Ők is szívesen hordanának farmer sortot, meg ilyesmiket, de ott a társadalom ezt nem engedi. Make-up, ékszerek vonatkozábában szabad a pálya.

3. Az éttermekben, kávézókban a külföldi nők nem érezhetnek korlátokat. Ami a női vécéket illeti:

Szaúd-Arábiában korábban csak nagyon kevés helyen voltak nyilvános helyeken női vécék, mivel a nőknek korábban tilos volt nyilvános helyeken megjelenniük. Azonban az elmúlt években a nők jogai terén történt előrelépéseknek köszönhetően egyre több helyen alakítottak ki női mosdókat és WC-ket az országban (Dammamban is), így az éttermekben és kávézókban is. Azonban továbbra is előfordulhatnak olyan helyek, ahol nincs női vécé vagy nem megfelelően van kialakítva, ezért érdemes előre tájékozódni vagy érdeklődni a helyszínen. Ha nincs, akkor ne is feltlétenül foglaljunk helyet. Nyugodtan rá lehet kérdezni előre. Egyébként már a kávézók, éttermek teraszán lehet látni, hogy csak pasik vannak-e, vagy helyiek vegyesen. Ahol vegyesen vannak, ott nagyobb a valószínűsége, hogy női vécé is van, elvégre a szaudi nőkre is rájöhet a szükség. 

4. Nagyon fontos, hogy nyilvános helyen ne ölelgessük, puszilgassuk, érzékieskedjünk a barátunkkal, férjünkkel. Ki lehet bírni addig, amg nem érsz vissza a hotelszobába. Amúgy a hoteleken belül kevésbé kell vigyázni, mint más nyilvános helyeken.

5. Idegen férfiakkal, sőt helyi ismerősük esetén is, nincs kézfogás ellenkező neműek között. Eleve kerüljünk minden testi érintkezést más férfiakkal.

6. Még egy illem dolog. Azok az európai női, akik még nem vagy rikán láttak csak a szemet nem fedő öltözékket, azok nyilván nagyon kíváncsian nézik meg ezeket. Ne tegyük feltűnően! Nem kellemes azoknak, akiket megbámulnuk. Amúgy ne higgyük azt, hogy mindegyikük parancsra öltözködik így. Sokan hagyománytiszteletből jól érzik magukat így öltözködve. A 20 év alattiak más tészta. Kb. 12-13 éves koruktól kell szabályozottan öltözködniük. Meglepődnek a külföldiek, hogy a fiatalok azért mennyire divatoznak a korlátok között is.

Aki nőként Dammamba, vagy Szaud-Arábiában máshová utazik, az vállaljon átmeneti önkéntes visszafogottságot. Ez tekinthető kulturált viselkedésnek, nem a dacos nemtörödömség. Szabadon gondolhatunk magunkban akármit, arról, hogy mennyire nem tetsző az ottani öltözködési norma.

Mint máshol megjegyeztük, Dammam az Rijadhoz, és főleg Dzsiddához képest még némileg konzervatívabb város, és ezt is tekintetbe kell venni.

Corniche

(kornis)

A Dammam Corniche egy gyönyörű és hosszú tengerparti sétány, amely a Perzsa-öböl partján húzódik végig. A Corniche sétány az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Dammamban, és a helyiek is gyakran felkeresik, hogy kikapcsolódjanak a szabadban, főleg hétvégén (náluk péntek, szombat).

A sétány hossza mintegy négy és fél kilométer, és kényelmes és tágas járdáján a látogatók gyönyörködhetnek a szép tengerparti kilátásban, a homokos strandokban és a Perzsa-öböl kristálytiszta vizeiben. A Corniche környékén több zöld park található, és a sétány mentén éttermek, kávézók és üzletek is  sorakoznak.

A Corniche területe kiváló a kikapcsolódásra és a piknikezésre is. A helyiek és a turisták gyakran látogatnak el ide, hogy piknikezzenek, felfrissüljenek a forró nyári napokon, vagy csak élvezzék a tengerparti hangulatot. A kikötő és a hajók is láthatók a sétány mentén.

A Corniche esti látványa lenyűgöző, amikor az egész sétányt szépen megvilágítják, és a helyiek (beleértve a vendégmunkásokat) sétálhatnak, biciklizhetnek vagy egyszerűen csak pihenhetnek a parton.

aji

Heritage Village

Cím: Corniche Walk Way, Ash Shati Al Gharbi, Dammam 32411. A hét minden napján déltől vannak nyitva, többnyire éjfélig, azaz a nagy hőségben akár esti programként is szóba jöhet, hiszen a múzeumfalu kellően kivilágított. 

Kulturális-építészeti örökségi falu, valójában egy skanzenszerű, de részben élő falumúzeum.

Dammam Heritage Village egy hagyományos szaúd-arábiai falu, amit teljesen restauráltak és átalakítottak turisztikai attrakcióvá. A falu arra hivatott, hogy bemutassa a szaúd-arábiai hagyományokat, a régi életmódot.

A falu érdekes, jól karbantartott, szép hely. A falusi épületek falait olyan kövekből építették, fel amiket régesrégen is használtak. A falu bemutatja a régi ruhaviseleteket, fözőeszközöket, cserépkályhákat, a hajdani kovácsok műhelyeit. stb. Élő múzeum abban az értelemben, hogy hagyományos öltözékű alkalmazottak mímelnek tevékenységeket, piaci jeleneteket. Vannak azonban tényleges termékárusítások is. 

A falu meglátogatása többnyire csoportos, vezetett formában zajlik. Belépődíj fejenként 20 szaudi riál, ami kb. 1850 HUF, azaz egyáltalán nem drága. 

Dammamban a Heritage Village nagyon tetszett. Egy kicsit csicsás, de érdekes. Múzeum, étterem, kávézó és maga az épület is csodás. (K. KInga, 2023)

Share Al-Hob hagyományos piac (Love Market)

A Share Al-Hob piac népszerű turisztikai látványosság, és gyakran nevezik a "Love Market"-nak. Ez egy hagyományos piac, ahol ruhákat, ékszereket, édességeket, ételeket és szuveníreket árusítanak.

A boltok hagyományos stílusban vannak berendezve. A piac felépítése és a hangulat kicsit visszavisz minket a szaúd-arábiai múltba.

A piac színes és izgalmas, és tele van különleges, kézzel készített szaudi árukkal. A látogatók itt megtalálhatnak olyan hagyományos termékeket, mint a beduin szőnyegek, a burkák, a hennafestékek, az ezüst ékszerek és az arab stílusú ruhák.

A piac hangulata élénk és különleges, ami nagyon különleges élményt nyújt a látogatóknak. A helyi árusok és kézművesek barátságosak a látogatókkal. Az árak alkuképesek, és a turisták számára érdekes lehetőség, hogy szaúd-arábiai ajándékokat és szuveníreket vásároljanak.

Tarout-sziget

Tarout-sziget egy kis sziget, amely a Perzsa-öbölben helyezkedik el, és közel van Dammam városához Szaúd-Arábiában. A sziget kulturális és történelmi értéke miatt vonzó turisztikai hely, amelyet érdemes meglátogatni, ha Dammamban jár.

A Tarout-sziget tele van történelmi helyszínekkel, így a látogatók megtekinthetik a régi falvakat, mecseteket és várakat, amelyek több száz évvel ezelőtt épültek. A legnépszerűbb turisztikai látványosság a szigeten a Tarout-vár, amely egy középkori vár, amelyet a helyi kormányzók a 16. században építettek.

A szigeten található a Tarout Heritage Village is, ahol a látogatók megismerhetik a sziget történelmi és kulturális értékeit. A falu színes épületekkel, szűk utcákkal és hagyományos stílusú boltokkal rendelkezik. A faluban található múzeumok, amelyek bemutatják a régi életet és hagyományokat.

A Tarout-sziget egyébként gyönyörű hely, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti kilátást, a homokos strandokat és a kristálytiszta vizet. A sziget sok lehetőséget kínál a vízi sportok szerelmeseinek, például a búvárkodásra, a szörfözésre vagy a horgászásra.

Az éttermek és kávézók széles választékát kínálják a helyi és nemzetközi ételeknek, a látogatók pedig élvezhetik a finom ételeket a gyönyörű tengerparti kilátással együtt.

Marjan-sziget

Ez egy mesterséges sziget.

Marjan-sziget a Perzsa-öbölben fekszik, közel Dammam városához Szaúd-Arábiában. Ez egy népszerű turisztikai célpont, amely gyönyörű tengerparti strandokat és kikapcsolódási lehetőségeket kínál a látogatók számára.

A sziget látványa mesés, tele van homokos strandokkal, tengerparti sétányokkal és zöld parkokkal. A sziget színes növényzettel és számos tengeri állattal is rendelkezik, és egy ideális helyszín a természet szerelmeseinek. A sziget a helyi állatvilágban is ismert, mint a madarak paradicsoma, mivel itt sok fajta madár él.

A sziget területén található az Al-Marjan Park, amely egy nagy zöld park, tele szép növényekkel és virágokkal, és egy kellemes hely a sétálásra vagy piknikezésre. A parkban számos szórakozási lehetőség is található, például az éjszakai piac, ahol az élelmiszer és a kézműves termékek vásárolhatók, és a játszóterek, amelyek ideálisak a gyerekek számára.

A szigeten található továbbá a Marjan-öböl, amely számos vízi sportot kínál, mint például a búvárkodás, a szörfözés és a jet-ski. Az öböl kristálytiszta vizet kínál, és ideális hely a fürdőzésre és a napozásra.

Más látnivalók

King Abdulaziz Center for World Culture

A King Abdulaziz Center for World Culture Dammamban egy modern, kulturális központ, amely az arab kultúrára, a tudományra és a művészetre összpontosít. Ez az épület egyedülálló megjelenéssel rendelkezik, és a látogatók számára interaktív élményeket és programokat kínál.

Az épület belső része nagyon modern, korszerű és fejlett technológiával felszerelt, beleértve a 3D-s projektorokat és a VR élményeket is. Az épület többi része magában foglalja a művészeti galériákat, a múzeumokat, a könyvtárat és az oktatótermeket.

A központ nagyon nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a kultúrára, így számos oktatótermet, konferenciatermet és műhelyt kínál. A központ számos programot kínál a látogatók számára, beleértve az előadásokat, a koncerteket és a filmvetítéseket.

A központ kertjei és teraszai szép kilátást kínálnak a városra, és remek helyek a pihenésre és a kikapcsolódásra. Az éttermek és kávézók széles választékát kínálják a helyi és nemzetközi ételeknek.

Az épület szép megjelenésével és modern létesítményeivel a King Abdulaziz Center for World Culture Dammamban egyedülálló turisztikai célpont, amely megmutatja a szaúd-arábiai kultúra és tudomány fejlődését az elmúlt évtizedekben. Ha érdeklődik a tudomány, az oktatás és a kultúra iránt, akkor érdemes meglátogatni ezt a kulturális központot Dammamban.

sz. s. fotója

Prince Mohamed bin Fahd Stadion

A Prince Mohamed bin Fahd Stadion Dammamban egy nagy, modern stadion, amelyet elsősorban a labdarúgó-mérkőzésekhez használnak. Ez a stadion egyike a legnagyobb sportlétesítményeknek Szaúd-Arábiában, és a helyi labdarúgócsapatok és más sportesemények otthona.

A stadion rendelkezik több mint 35.000 ülőhellyel, így nagy sporteseményekre alkalmas. Az épület külső megjelenése modern és impozáns, belül pedig kényelmes és modern kialakítással rendelkezik.

A stadion egyébként nem csak a sporteseményeket szolgálja ki, hanem számos egyéb rendezvénynek is helyet ad, mint például a koncerteknek, a konferenciáknak, és különböző közösségi eseményeknek is.

King Abdul Aziz tengeri kikötő

A King Abdul Aziz tengeri kikötő Dammamban egy nagy és modern tengeri kikötő, amely a Perzsa-öbölben fekszik, és a régió egyik legfontosabb kikötőjének számít. Ez a kikötő a Szaúd-Arábiai olaj- és gázipar fontos csomópontja, és a régióban található más iparágakat is szolgálja.

A kikötő nagy területet foglal magába, és modern, korszerű létesítményekkel rendelkezik, amelyek nagy számban szolgálják ki a különböző hajókat és járműveket. Az épületek, a dokkok és a munkagépek nagyon nagy és impozánsak, és korszerű technológiával és gépekkel dolgoznak.

A kikötő nemcsak az olaj- és gázipar számára fontos, hanem a kereskedelem és az áruszállítás számára is jelentős. Az épületekben számos iroda és kereskedelmi egység található, amelyek szolgáltatásokat nyújtanak a kereskedők és a hajózásban dolgozók számára.

A kikötő környezete is nagyon szép, és számos étterem, kávézó és üzlet található a közelben, ahol az emberek élvezhetik az ételeket, italokat és a gyönyörű tengerparti kilátást.

Az épület és a kikötő szépsége, korszerűsége és a nagysága miatt, a King Abdul Aziz tengeri kikötő Dammamban egyedülálló turisztikai hely, amelyet érdemes meglátogatni, hogy megismerkedjen a modern és nagy kikötőkkel, amelyek az olaj- és gázipar, és a kereskedelem számára fontosak.

Strandolás

Dammam városa a Perzsa-öböl partján fekszik, így számos gyönyörű strandtal rendelkezik, amelyek kiválóak a fürdőzésre és a napozásra.

Az egyik legnépszerűbb strand a Half Moon Bay, amely egy hosszú, félhold alakú, homokos strand, amely a városközponttól mintegy 20 km-re délre található. Ez a strand a látogatók körében rendkívül népszerű, és kiváló lehetőséget kínál a fürdőzésre, a napozásra és a kikapcsolódásra. A strand területén találhatók különböző létesítmények is, mint például éttermek, kávézók, WC-k, zuhanyzók, valamint sátorok és napernyők bérlése.

A Sunset Beach egy másik népszerű strand, amely nagyon közel van a városközponthoz, és a látogatók számára gyönyörű naplementét kínál. Ez a strand kicsit csendesebb, mint a Half Moon Bay, de számos létesítménnyel rendelkezik, mint például éttermek, kávézók, zuhanyzók, valamint sátorok és napernyők bérlése.

Más említésre méltóstrandok: A Silver Beach, a Saqr Island és a Danah Beach is, amelyek szép és kellemes helyek a tengerparti kikapcsolódásra.

Búvárkodás

Dammam és a Perzsa-öböl környéke számos fantasztikus búvárkodási lehetőséget kínál a látogatók számára, akik szeretnének felfedezni az alatta rejlő tengeri életet.

Az egyik legnépszerűbb búvárkodási helyszín a Farasan-szigetek, amelyek a Szaúd-Arábiai partoktól mintegy 50 km-re találhatók. Ez a terület a búvárok paradicsoma, mivel rendkívül gazdag és változatos tengeri élettel rendelkezik. Itt lehet látni számos halat, rákjait, polipokat, teknősöket és még sok más tengeri állatot. A Farasan-szigetek közül a legnépszerűbbek a Farasan Kabir és a Farasan Kebir Reef búvárhelyek.

A Half Moon Bay is népszerű búvárkodási célpont, különösen a sziklás területeken, ahol rengeteg tengeri életet lehet látni. A legjobb idő erre a tevékenységre a nyár elejétől az ősz közepéig tartó időszak.

A közelben található a Al-Mukhtar Beach és a Jana Island is, amelyek szintén kiváló búvárkodási lehetőséget kínálnak, ahol megfigyelhetőek a tengeri élet legkülönfélébb fajai.

A búvárkodók számára a környéken számos búvárközpont és üzlet is található, amelyek búvárfelszereléseket, oktatást és különféle búvártúrákat kínálnak.

Érdekességek

1. Mivel Dammam a szaudi olajipar központja, az Aramco cég sok ezer alkalmazottja él a városban. Aramco?: 

Aramco, vagyis az Arabian American Oil Company (Arab-Amerikai Olajtársaság) egy szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő olaj- és földgázkitermelő vállalat. A vállalat a világ egyik legnagyobb olajtermelője és -exportőre, és az olajiparban meghatározó szereplő. A Szaúd-Arábiai Királyság tulajdonában áll, és a szaúdi kormány egyik legfontosabb bevételi forrása. A vállalatot 1933-ban alapították az amerikai Standard Oil Company, a kaliforniai Chevron, a Texaco és a Mobil olajvállalatokkal közös vállalkozásként. Azonban a vállalat 1980-ban teljes egészében szaúdi állami tulajdonba került.

Fotóegyveleg

m. h. fotója

r. l. fotója


Kommentek

Bálint, 2024. 01. 11. 00:17
Néhány kiegészítés a korábbiakhoz, 2024 januári tapasztalatok alapján:
1. Dolphin Village - NINCS delfin show. A pénztárnál azt mondták, hogy már legalább 5 éve nem tartanak delfineket. Marad a cirkusz és a fóka show.
2. A reptéren mi a Budget-nél béreltünk autót, ahol némi plusz pénzért kiadtak egy "hivatalos" papírt/igazolást,, amivel simán átmentünk Bahreinbe a hídon egy napra - magyar vezetőként, magyar útlevéllel. El is kérték a papírt a határon. Egyébként a kölcsönzőben ők kérdeztek rá, hogy nem akarunk-e menni, mert ha igen, akkor ők tudnak adni ilyen igazolást. Sokkal egyszerűbb volt így, mintha sofőrt kellett volna keresnünk, a buszról pedig több helyen is olvastuk, hogy sokkal hosszabb.
3. Mi leautóztunk Al Hofufba is egy napra, ott azért kevésbé vannak hozzászokva a turistákhoz, de nagy élmény volt az Al Qarat hegy/barlang, illetve a belváros az ottani (2003-as tűz miatt) frissen újjáépített souq-kal, illetve a nemzeti parkban piknikező helyi családok (pedig még csütörtök délután voltunk ott, nem is pénteken).


Gábor, 2023. 11. 29. 10:34
Friss élmények Dammamról itt: https://fikatours.blogspot.com/2023/11/szaud-arabia.html


Balázs, 2023. 11. 13. 19:08
Köszönöm a választ!
Akkor viszont az autóbérlés már a reptérről jobban megéri, ahogy kalkuláltam


úti kritikus, 2023. 11. 13. 10:42
Balázsnak:

Dammamból óránként indulnak buszok Rijád központi buszállomására (kb. 35 USD, 6 órás út), de onnan még 14 km. a városközpont, taxival kb. 20 USD.


Balázs, 2023. 11. 12. 19:45
Sziasztok!

“Rijádból Dammamba a Spatco busszal mentünk”

Nekünk fordítva lenne a terv, de a SAPTCO honlapján nem lehet kiválasztani Dammam-ot. (Se a kiindulási se a célállomást)
Ez honlap hiba vagy nem jár már?
Mennyi volt a díja?


úti kritikus, 2023. 04. 21. 06:26
Antal Zoltánnak:

A külföldi turistanők a Dammam-i közstrandokon hordhatnak bikinit, mert nem tiltják nekik. Azonban jobb kerülni a nagyon sokat láttató bikinit, de nem a hatóság miatt, hanem a helyiek és főleg az ázsiai vendégmunkások intenzív kukkolása miatt. Én javasolnám, hogy vigyetek konzervatívabb egyrészes fürdőruhát. Ha a hotelnek van magánstrandja, vagy medencéje, akkor nem gond a bikini. A fiúk azt hordanak, amit akarnak a strandon, de utcán nem szabad fürdőruhában járniuk, és rövidnadrágban sem illik, de lehet.


Antal Zoltán, 2023. 04. 20. 07:55
Tudtok valamit mondani a strand viseletről?
Ott lehetnek bikiniben a lányok és itthon szokásos nadrágban a fiúk?


úti kritikus, 2023. 04. 06. 18:05
Ágnes Orsolyának:

Kommentedre, azaz kérdéseidre választ írtam a törzstartalomban, itt a Dammam fejezetben. Kérlek, hogy jelezzed, hogy kielégítő-e- az információ. Nyugodtan kérdezhetsz még. Személyes tapasztalatok alapján írtuk a választ. Kérünk, hogy az utazásodat követően az utikritika@utikritika.hu e-mail címre írjál beszámolót, amiben a Te tapasztalatidat is megismerhetjük. Azért praktikusabb az e-mail címre írás, mert ott nincs terjedelmi akadály.


Fuchs Ágnes Orsolya, 2023. 04. 06. 14:47
Tisztelt Utazó!

Általánosságban szeretnék érdeklődni Dammam, Riyad és Bahrein élvezhetőségével kapcsolatban, nőként. A beszámolójából nagyon sok minden kiderül, viszont nekem szükségem lenne egyéb információkra is, főleg miután az egyik kritikájában azt írta, hogy szinte csak férfi wc-k vannak a kávézókban is. 2 hét múlva utazunk kedvesemmel Dammamba, de meglátogatjuk Riyadot és Bahreint is, 1 hétre megyünk, kicsit sűrű lesz. Nőként - azon kívül, hogy a szent helyek környékén már fel kell tennem a kendőt magamra - mi az, ami még nem megengedett illetve kellemetlenségeket szülhet? Milyen ruhában érdemes általában megjelenni? Azt tudom, hogy a hosszú nadrág inkább, mint rövid és zárt felső, de például felvehetek olyan ruhát, ami bár térdalattig ér és bő, de pántos a felső része? Vagy inkább ilyenkor az utcán is takarjam el a vállaimat? Az illemhelyekre vonatkozva; végül hogyan oldotta meg hölgy kísérője, hogy el tudjon menni mosdóba? Gondolom, ha beosonok a férfi mosdóba, rám hívják a rendőröket kb. Az egész ott tartózkodás alatt legyen fedve az arcom? Vagy egyáltalán nem kell hordanom a kendőt csak akkor, ha mecsetbe mennénk be? Sajnos ahány oldal, annyi leírás így nem tudom pontosan, hogy 2023-ban egy európai női turista hogyan öltözzön/viselkedjen.

Köszönettel,
Ágnes


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes