ÚTIKRITIKA.HU / Dammám vagy Damman

Dammám vagy Damman

Dammámról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk|Corniche|Heritage Village|Tarout-sziget| Marjan-sziget|Más látnivalók| Strandolás|Búvárkodás| Fotóegyveleg

Aji fotója

A Wizzair 2023 április 20-tól október 26-ig hetente kétszer (csütörtökön és vasárnap) repül a szaud-arábiai városba, Dammamba.

Repülési időtartam: 5 óra 10 perc.

Csak ,,csendben" megjegyezzük, hogy Dammamban májusban 36, júniusban 39,4, júliusban 40,4, augusztusban 40,7, szeptemberben 39, októberben 35 fok az átlagos nappali hőmérséklet.

Dammámról dióhéjban

Írható így is: Damman

Lakosság (2022-ben): 1,3 millió

A Perzsa-öböltől pár kilométerre lévő Dammam Szaud Arábia harmadik legnagyobb városa (Rijád és Dzsidda után). Dammam gigantikus kikötőváros, a szaudi olajipar adminisztratív központja. Ékes magyarul: van pénz dögivel.

A város struktúrája erősen amerikai mintára hajaz. Számozottak az utcák.

Dammam meglátogatásának optimális időzítése: januártól áprilisig és novembertől decemberig.

Mit lehet ott látni, csinálni?

Vásárolni, megnézni egy hagyományos zenés-táncos show-műsort, megkóstolni az ország ételspecialitásait, sétálni a város piacain. Ha ez a felsorolás nem elég ütős, akkor hangsúlyozzuk a fő vonzerőt: búvárkodni, sznorkelezni a Vörös-tengerben.

Szerintünk a Wizzair-járatok megjelenése miatt a Szaud-Arábia meglátogatását fontolgatóknak érdemesebb a tervezést Rijádra és Dzsiddára koncentrálni.

Az alkoholfogyasztás, valamint az alkoholtartalmú italok és élelmiszerek bevitelének bármilyen formája súlyos büntetéseket von maga után Szaúd-Arábiában, beleértve a börtönbüntetést, valamint a pénzbüntetést és a kiutasítást is. Ezért a turistáknak javasoljuk, hogy tartsák be az ország alkoholtilalmára vonatkozó szabályokat, és tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól és az alkoholtartalmú termékek bevitelétől az országba, beleértve persze Dammamot is.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Tarout-sziget az óvárosias jellege miatt (szűk utcák, régi házak), és az ottani vár.

2. A belvárostól délre húzódó parti promenád, a Corniche esti forgataga, érdekes embernézés

3. Jópofa látni a parkokban a pikniező családokat pénteken és szombaton (akkor van náluk a hétvége)

4. Nagyon hasznos volt helyi wifit applikálni, mert így jól használhattuk az Ubert. Tömegközlekedés ugyais gyakorlatilag nem létezik.

5. A Corniche-ról csodálni a naplementét.

6. Hamburger Brauerei Holsten alkoholmentes sört inni, ha már alkoholost nem árulnak.

7. A központi zöldségpiacon lenyűgözött minket az áruk szuper minősége.


Nem tetszett

1. Jelentős kulturális turisztikai nevezetesség nincs. (Bezzeg Dzsiddában!)

2. Az iszlám törvénykezés itt szigorúbb, mint Dzsiddában.

3. Kevesen tudnak angolul.

4. A helyi szaudiak levegőnek nézik a turistákat, a vendégmunkásokat meg - láthatóan - emberszámba se veszik.

5. A kevés nevezetesség nyitvatartási rendjéről nem lehet megbízhatóan tájékodódni, a Google sem bizonyul ebben barátnak.

Vélemények

Időjárás

Az éghajlat Dammamban sivatagi éghajlat, ami azt jelenti, hogy nagyon meleg és száraz nyarat és enyhe téli hónapokat tapasztalunk.

Nyáron a hőmérséklet gyakran meghaladja a 40 °C-ot, és az időjárás rendkívül forró és száraz. A nyár legmelegebb hónapja július, amikor a nappali hőmérséklet általában 45 °C és 50 °C között van, és a nedvességtartalom is rendkívül alacsony.

Télen az éghajlat enyhébb, a hőmérséklet pedig általában 10 °C és 25 °C között van. A téli hónapokban a hőmérséklet néha 5 °C alá is eshet, különösen éjjel. Az éjszakai hőmérséklet azonban akkor is általában magasabb, mint a hidegebb éghajlatokban.

Az esőzések a téli hónapokra koncentrálódnak, általában december és február között. Az átlagos éves csapadékmennyiség azonban rendkívül alacsony, és általában nem haladja meg az 50-100 mm-t.

Odajutás

Dammam nemzetközi repülőtere, a King Fahd International Airport (DMM) a városközponttól 50 kilométerre fekszik, konkrétan a sivatag közepén. A repülőtér jól illusztrálja a szaudi megalomániát: ez a világ legnagyobb területű repülőtere, de ehhez képest, arányosan nevetségesen kicsi a forgalma. Nem gondoljuk, hogy a Wizzairnek sokat kell költeni a leszállási jogra... 

Dammam 414 országúti távolságra van a fővárostól Rijádtól. Jó esetben 4 órás utazást jelent ez gépkocsival.

Dammam városában a King Fahd Nemzetközi Repülőtér (KFIA) a legnagyobb repülőtér. A repülőtérről különböző módokon is be lehet jutni a városba, de a legkényelmesebb és legolcsóbb megoldás az, ha busszal utazik.

A KFIA busszai a város több pontjára közlekednek, és a jegyárak viszonylag alacsonyak. Az alábbiakban találhatók az árak és a menetrendek:

A Saptco buszok a Dammam repülőtérről közvetlenül a városközpontba (Al-Khobar) közlekednek. Az utazás kb. 45 percig tart, és az árak 15-25 SAR (4-7 USD) között változnak, attól függően, hogy melyik osztályt választja.
A SAPTCO busszal számos más városba is eljuthat, például Riyadba, Jubailba és Dhahranba. Az árak és az utazási idők változóak, attól függően, hogy hová szeretne utazni.

A SAPTCO buszok menetrendje és jegyvásárlási lehetőségei megtalálhatók a SAPTCO weboldalán.

A taxi árak az alábbiak szerint alakulnak: a repülőtér és a Dammam központi része közötti távolság alapján általában 50-80 SAR (kb. 13-21 USD) közötti árat számíthat. Az árak változóak lehetnek az autótípustól és az időtől függően. Az éjszakai utazások drágábbak lehetnek.
A privát transzferek drágábbak lehetnek, általában 100 SAR (kb. 27 USD) feletti árat számítanak fel, de ezek a díjak változóak lehetnek a szolgáltatótól és az autó típusától függően.

Fontos megjegyezni, hogy a költségek változhatnak az időjárástól, a forgalomtól és az utazás céljától függően. Az árak általában magasabbak lehetnek az éjszakai vagy hétvégi utazások során. Érdemes előre tájékozódni az utazási lehetőségekről, hogy előre tervezhessen és költségvetést készíthessen.

Szállás

A városban számos szálláslehetőség áll a látogatók rendelkezésére, amelyek megfelelnek minden igénynek és költségvetésnek.

A városban számos nagy nemzetközi szállodalánc működik, például a Marriott, a Sheraton és a Ramada. Ezek az üzleti és turisztikai utazóknak egyaránt kényelmes és modern szállást kínálnak, többek között úszómedencével, étteremmel, bárral és fitneszközponttal.

Azoknak, akik szeretnék felfedezni a város kulturális és történelmi nevezetességeit, ajánlott lehet a belvárosban vagy a Corniche mentén található kisebb szállodákban vagy vendégházakban megszállni. Ezek az egységek általában kisebb méretűek, de kellemes és barátságos környezetet biztosítanak, és közelebb helyezkednek el a városnézéshez és a turisztikai látnivalókhoz.

A szálláshelyek kínálata magában foglalja a luxus szállodákat, a középkategóriás szállodákat és a kisebb vendégházakat is. A városban számos szálláslehetőség található azok számára, akik szeretnék a költségvetésüket a lehető legkevesebb pénzre korlátozni.

Az árak változóak, de általában az üzleti szállodák drágábbak, míg a kisebb vendégházak és hotel szobák olcsóbbak lehetnek. Az árak nagyban függnek a szezontól és a helyszíntől, de általában a turisták megtalálhatják az igényeiknek megfelelő szállást a városban.

Helyi közlekedés

Dammam tömegközlekedése gyér. A turisták taxiznak, vagy az Ubert használják. Taxiból sok van. Ugyan vannak iránytaxik (a dubbab-ok), de ezek a nem bevállalós európai embernek nem valók, a szegényebb dél-ázsiai vendégmunkások használják.  

A város felfedezésénél a gyaloglás alig jöhet szóba, egyrészt a hőség, másrészt a járdák hiánya, harmadrészt az építkezések porossága miatt.  

Dammamban és környékén a közlekedési dugók és balesetek gyakoriak. Az utazóknak érdemes utazási terveiket előre megtervezniük, és a forgalomtól függően időben megérkezniük a célállomásukra.

Étkezés

Szaud-Arábiában itt van a legtöbb amerikai gyorsétteremlánc.

A birkahús jelentős szerepet kap a helyi ételspecialitásokban.

Az alábbiakban néhány olyan étel található, amelyet érdemes kipróbálni Dammamban:

Machboos: Ez egy hagyományos, szaúd-arábiai étel, amely általában bárányhúsból vagy csirkéből készül, fűszerezve sáfránnyal és egyéb arab fűszerekkel, és rizssel tálalják.

Kabsa: Ez egy másik hagyományos szaúd-arábiai étel, amely általában bárányhúsból vagy csirkéből készül, fűszerezve különféle fűszerekkel, és rizst és diót tálalnak mellé.

Shawarma: Ez egy közel-keleti étel, amelyet tortillába csomagolnak, és amelyben húst (általában csirkét) készítenek fűszerekkel és zöldségekkel, és gyakran tálalnak fokhagymás mártással.

Hummus: Ez egy közel-keleti különlegesség, amely különféle hüvelyesekből (általában csicseriborsóból) készül, és fokhagymával, citromlével és olívaolajjal ízesítik. Általában falafellel vagy pita kenyérrel tálalják.

Falafel: Ez egy közel-keleti étel, amely kis labdákból áll, és általában csicseriborsóval, fokhagymával, hagymával és zöldfűszerekkel készül. Általában pita kenyérrel, salátával és tahinivel tálalják.

Halételek: Dammam és a környező területek sokféle halat kínálnak, mint például a lazac, a pisztráng, a tengeri sügér és a garnélarák. A halakat általában sütik, párolják vagy grillezik, és gyakran szolgálják fel saját levükben vagy mártásban.

Arab kávé: Az arab kávé a közel-keleti konyha elengedhetetlen része. Ez egy erős, sűrű, cukrozott kávé, amelyet gyakran fűszereznek kardamommal.

Vásárlás

A bankkártyával történő fizetés Dammamban általában egyszerű és elterjedt. A városban található boltok, szupermarketek, éttermek és szállodák nagy része elfogadja a hitel- és bankkártyákat. A Visa és a Mastercard a leggyakoribb elfogadott kártyatípusok, de az American Express és a Discover Card is elfogadott lehet egyes helyeken.

Az ATM-ek széles körben elérhetők Dammamban, így ha készpénzre van szüksége, akkor a legtöbb bankkártyát könnyen használhatja az ATM-knél történő készpénzfelvételre. Fontos azonban, hogy ellenőrizze az adott bank automatájának jelenlétét és a tranzakciós díjakat, mivel ezek változóak lehetnek.

Mint bármelyik nagyvárosban, érdemes odafigyelni a kártyájának biztonságára is. Például ajánlott az ATM-ket biztonságos helyeken használni, figyelni a környezetünket és az érintésmentes fizetési rendszert biztonságosan használni.

Othaim Mall

Az Othaim Mall Dammam városának egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, amely több mint 400 üzlettel rendelkezik. Az Othaim Mall a város keleti részén található, és könnyen elérhető a város bármely pontjáról.

Az Othaim Mall modern és jól felszerelt bevásárlóközpont, amely mindenféle vásárlási igényt kielégít. Az üzletek kínálatában megtalálhatók a híres nemzetközi márkaüzletek, élelmiszerboltok, ékszerboltok, parfümériák, sportboltok és még sok más.

A bevásárlóközpont kényelmes és modern kialakítású, számos szolgáltatással és kényelmi lehetőséggel rendelkezik, mint például az ingyenes Wi-Fi hozzáférés, az ülőhelyek, a pihenőszékek, az éttermek és kávézók, a mozi, az élménypark és a játszótér.

Az Othaim Mall nagy előnye, hogy a látogatók egész nap eltölthetik itt az idejüket, hiszen a szórakozási lehetőségek és az ételek széles választéka is rendelkezésre áll. A bevásárlóközpont a látogatók számára kellemes élményt kínál, és ideális helyszín azok számára, akik szeretnék felfedezni a városi életet és élvezni a vásárlás élményét.

Ibn Khaldoun Mall

Az Ibn Khaldoun Mall egy nagy bevásárlóközpont Dammamban, Szaúd-Arábiában. A bevásárlóközpont a város egyik legnagyobb és legnépszerűbb bevásárlóhelye, ahol a látogatók számos üzletet, éttermet, mozi- és szórakoztatóközpontot találnak.

Az Ibn Khaldoun Mall területe több mint 180 000 négyzetméter, és a bevásárlóközpont több mint 400 üzletet kínál a látogatóknak. Az üzletek között találhatók nemzetközi márkák, mint például a Zara, a H&M és a Marks & Spencer, valamint helyi üzletek és butikok is.

A mall étkezési lehetőségei széles választékát kínálják, beleértve a hagyományos szaúd-arábiai ételeket, valamint a nemzetközi konyhák ételeit is. A látogatók kényelmét szolgáló további szolgáltatások között szerepelnek bankok, ATM-ek, parkolóhelyek, valamint a bevásárlóközpont belsejében található mozi- és szórakoztató központ is.

Az Ibn Khaldoun Mall egy modern és jól felszerelt bevásárlóközpont, amely egyaránt alkalmas a helyiek és a turisták számára. A látogatók számára széles körű lehetőségeket kínál a bevásárlásra, az étkezésre és a szórakozásra, így ez az egyik leglátogatottabb hely Dammamban.

Szórakozás

Pia nincs, nem vásárolható, nem bevihető. Aki megszegi a drákói alkoholtilalmat az akár kaphat az ülepére vagy száz korbácsütést.

Dammam Theatre: Ez a modern színházterem rendszeresen szervez előadásokat és koncerteket a városban, amelyek közé tartoznak a helyi és nemzetközi művészeti előadások, színházi előadások, komédiák és zenekoncertek is.

Al Danah Mall: Ez a bevásárlóközpont rendszeresen szervez kulturális eseményeket, beleértve a helyi és nemzetközi zenés és táncos előadásokat, valamint kézműves vásárokat és kiállításokat.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Dammam városa és környéke  teljesen biztonságosnak tekinthető. A város rendőri jelenléte elég magas, és az utcákon és a közterületeken való visszaélések és bűncselekmények nagyon ritkák. Ugyanakkor azonban az utazóknak, különösen az éjszakai órákban, érdemes odafigyelniük, és ügyelniük a személyes biztonságukra.

A látogatóknak fontos, hogy tiszteletben tartsák a helyi kultúrát és szokásokat, és ne kövessenek el semmilyen törvénysértést. Az alkoholfogyasztás és a nyilvános alkoholfogyasztás például tilos Szaúd-Arábiában, és súlyos büntetéseket von maga után.

Az utazóknak továbbá érdemes figyelniük a közlekedésre is, különösen az autóvezetésre, mivel Dammam városa és a környékén gyakoriak a közlekedési dugók és balesetek. A látogatóknak javasoljuk, hogy utazzanak taxisokkal vagy béreljenek autót megbízható bérleti cégektől, és kerüljék a veszélyes közlekedési helyzeteket.

Bár Dammam egy nagy és fejlett város, mint minden városnak, van néhány hátránya és kihívása a meglátogatás szempontjából. Néhány példa a következő:

Időjárás: Dammam az év nagy részében forró és párás időjárással rendelkezik, ami kényelmetlen lehet a turisták számára, akik nem szoktak hozzá. A nyári hónapokban az időjárás rendkívül meleg és szeles, így a turisták kényelmetlenül érezhetik magukat, különösen ha hosszabb ideig tartózkodnak az utcán.

Közlekedés: Dammam városának közlekedése nehéz lehet a turisták számára, akik nem ismerik az utakat és a közlekedési rendszert. Az autóforgalom nagyon sűrű, és a városban a tömegközlekedési lehetőségek is korlátozottak. A taxik és az Uber elérhetők, de drágábbak lehetnek, mint a tömegközlekedési lehetőségek.

Nyelv: Az arab nyelv az elsődleges nyelv Dammamban, és a helyiek többsége nem beszél angolul. Ez nehézséget okozhat a turistáknak, akik nem tudnak arabul, különösen ha segítségre van szükségük a helyi környezetben.

Kulturális különbségek: Dammamban és az egész Szaúd-Arábiában nagyon fontosak a kulturális normák és szokások. Például a nőknek korlátozásaik lehetnek a nyilvános helyeken, és a hagyományos öltözködési szabályokat is tiszteletben kell tartani. Ezért a turistáknak ajánlott, hogy ismerkedjenek meg a helyi kultúrával és szokásokkal, hogy ne sértsék meg a helyiek érzékenységét.

Egyéb hasznos információk

Dammanban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Majed SHERBINY

Cím: P.O.Box 32 Alkhobar Kingdom of Saudi Arabia
Khobar 31952

E-mail cím: majed@sherbiny.com
contact@hungaryhc.com
Telefonszám: +966558641414 vagy +966138010231
Mobil: +966-5 5864 1414 vagy +966 5 5414 1446

Corniche

Dammam Corniche egy gyönyörű és hosszú tengerparti sétány, amely a Perzsa-öböl partján húzódik végig. A Corniche sétány az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Dammamban, és a helyiek is gyakran felkeresik, hogy kikapcsolódjanak a szabadban.

A sétány hossza mintegy 4,5 kilométer, és kényelmes és tágas járdáján a látogatók gyönyörködhetnek a szép tengerparti kilátásban, a homokos strandokban és a Perzsa-öböl kristálytiszta vizeiben. A Corniche környékén számos zöld park található, és a sétány mentén éttermek, kávézók és üzletek is találhatók.

A Corniche területe kiváló a kikapcsolódásra és a piknikezésre is. A helyiek és a turisták gyakran látogatnak el ide, hogy piknikezzenek, felfrissüljenek a forró nyári napokon, vagy csak élvezzék a tengerparti hangulatot. A kikötő és a hajók is láthatók a sétány mentén.

A Corniche esti látványa lenyűgöző, amikor az egész sétányt szépen megvilágítják, és a helyiek és a turisták számos tevékenységet élveznek az éjszakai élet részeként, például sétálhatnak, biciklizhetnek vagy egyszerűen csak pihenhetnek a parton.

aji

Heritage Village

Kulturális-építészeti örökségi falu.

Dammam Heritage Village egy hagyományos szaúd-arábiai falu, amelyet restauráltak és átalakítottak egy turisztikai attrakcióvá. Ez a falu mutatja be a szaúd-arábiai kultúra hagyományait és életmódját a múltban.

A falu érdekes és szép hely, ahol a látogatók megismerhetik a régi szaúd-arábiai életmódot és kultúrát. Az épületek és a falu falai eredeti kőből és homokkőből készültek, és az életmódjuk, a viseletük és az ételeik a múltbéli szaúd-arábiai életmódot tükrözik.

A faluban a látogatók megtekinthetik a hagyományos szaúd-arábiai életmódot, beleértve a házakat, a régi cserépkályhákat, a falu falait és a régi kovácsok műhelyeit is. A faluban bemutatják a régi életmódot, az öltözködést, az élelmiszereket és a falu napi rutinját.

A faluban továbbá található egy hagyományos mecset, egy piac, ahol kézművesek dolgoznak és hagyományos ételeket árusítanak, valamint egy amfiteátrum, ahol hagyományos táncokat és zenei előadásokat tartanak.

A falu szép és jól karbantartott, és a látogatók számára nagyszerű lehetőséget kínál a szaúd-arábiai hagyományok megismerésére és megértésére. A falu általában csoportos látogatásokkal nyitva áll, és a látogatók számára vezetett túrákat is kínálnak.

Share Al-Hob hagyományos piac (Love Market)

Dammam-ban található a Share Al-Hob piac, amely népszerű turisztikai látványosság, és gyakran nevezik a "Love Market"-nak. Ez egy hagyományos piac, ahol ruhákat, ékszereket, édességeket, ételeket és szuveníreket árusítanak.

A boltok hagyományos stílusban vannak berendezve. A piac felépítése és a hangulat kicsit visszavisz minket a szaúd-arábiai múltba.

A piac színes és izgalmas, és tele van különleges, kézzel készített szaudi árukkal. A látogatók itt megtalálhatnak olyan hagyományos termékeket, mint a beduin szőnyegek, a burkák, a hennafestékek, az ezüst ékszerek és az arab stílusú ruhák.

A piac hangulata élénk és különleges, ami nagyon különleges élményt nyújt a látogatóknak. A helyi árusok és kézművesek barátságosak a látogatókkal. Az árak alkuképesek, és a turisták számára érdekes lehetőség, hogy szaúd-arábiai ajándékokat és szuveníreket vásároljanak.

Tarout-sziget

Tarout-sziget egy kis sziget, amely a Perzsa-öbölben helyezkedik el, és közel van Dammam városához Szaúd-Arábiában. A sziget kulturális és történelmi értéke miatt vonzó turisztikai hely, amelyet érdemes meglátogatni, ha Dammamban jár.

A Tarout-sziget tele van történelmi helyszínekkel, így a látogatók megtekinthetik a régi falvakat, mecseteket és várakat, amelyek több száz évvel ezelőtt épültek. A legnépszerűbb turisztikai látványosság a szigeten a Tarout-vár, amely egy középkori vár, amelyet a helyi kormányzók a 16. században építettek.

A szigeten található a Tarout Heritage Village is, ahol a látogatók megismerhetik a sziget történelmi és kulturális értékeit. A falu színes épületekkel, szűk utcákkal és hagyományos stílusú boltokkal rendelkezik. A faluban található múzeumok, amelyek bemutatják a régi életet és hagyományokat.

A Tarout-sziget egyébként gyönyörű hely, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti kilátást, a homokos strandokat és a kristálytiszta vizet. A sziget sok lehetőséget kínál a vízi sportok szerelmeseinek, például a búvárkodásra, a szörfözésre vagy a horgászásra.

Az éttermek és kávézók széles választékát kínálják a helyi és nemzetközi ételeknek, a látogatók pedig élvezhetik a finom ételeket a gyönyörű tengerparti kilátással együtt.

Marjan-sziget

Ez egy mesterséges sziget.

Marjan-sziget a Perzsa-öbölben fekszik, közel Dammam városához Szaúd-Arábiában. Ez egy népszerű turisztikai célpont, amely gyönyörű tengerparti strandokat és kikapcsolódási lehetőségeket kínál a látogatók számára.

A sziget látványa mesés, tele van homokos strandokkal, tengerparti sétányokkal és zöld parkokkal. A sziget színes növényzettel és számos tengeri állattal is rendelkezik, és egy ideális helyszín a természet szerelmeseinek. A sziget a helyi állatvilágban is ismert, mint a madarak paradicsoma, mivel itt sok fajta madár él.

A sziget területén található az Al-Marjan Park, amely egy nagy zöld park, tele szép növényekkel és virágokkal, és egy kellemes hely a sétálásra vagy piknikezésre. A parkban számos szórakozási lehetőség is található, például az éjszakai piac, ahol az élelmiszer és a kézműves termékek vásárolhatók, és a játszóterek, amelyek ideálisak a gyerekek számára.

A szigeten található továbbá a Marjan-öböl, amely számos vízi sportot kínál, mint például a búvárkodás, a szörfözés és a jet-ski. Az öböl kristálytiszta vizet kínál, és ideális hely a fürdőzésre és a napozásra.

Más látnivalók

King Abdulaziz Center for World Culture

A King Abdulaziz Center for World Culture Dammamban egy modern, kulturális központ, amely az arab kultúrára, a tudományra és a művészetre összpontosít. Ez az épület egyedülálló megjelenéssel rendelkezik, és a látogatók számára interaktív élményeket és programokat kínál.

Az épület belső része nagyon modern, korszerű és fejlett technológiával felszerelt, beleértve a 3D-s projektorokat és a VR élményeket is. Az épület többi része magában foglalja a művészeti galériákat, a múzeumokat, a könyvtárat és az oktatótermeket.

A központ nagyon nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a kultúrára, így számos oktatótermet, konferenciatermet és műhelyt kínál. A központ számos programot kínál a látogatók számára, beleértve az előadásokat, a koncerteket és a filmvetítéseket.

A központ kertjei és teraszai szép kilátást kínálnak a városra, és remek helyek a pihenésre és a kikapcsolódásra. Az éttermek és kávézók széles választékát kínálják a helyi és nemzetközi ételeknek.

Az épület szép megjelenésével és modern létesítményeivel a King Abdulaziz Center for World Culture Dammamban egyedülálló turisztikai célpont, amely megmutatja a szaúd-arábiai kultúra és tudomány fejlődését az elmúlt évtizedekben. Ha érdeklődik a tudomány, az oktatás és a kultúra iránt, akkor érdemes meglátogatni ezt a kulturális központot Dammamban.

sz. s. fotója

Prince Mohamed bin Fahd Stadion

A Prince Mohamed bin Fahd Stadion Dammamban egy nagy, modern stadion, amelyet elsősorban a labdarúgó-mérkőzésekhez használnak. Ez a stadion egyike a legnagyobb sportlétesítményeknek Szaúd-Arábiában, és a helyi labdarúgócsapatok és más sportesemények otthona.

A stadion rendelkezik több mint 35.000 ülőhellyel, így nagy sporteseményekre alkalmas. Az épület külső megjelenése modern és impozáns, belül pedig kényelmes és modern kialakítással rendelkezik.

A stadion egyébként nem csak a sporteseményeket szolgálja ki, hanem számos egyéb rendezvénynek is helyet ad, mint például a koncerteknek, a konferenciáknak, és különböző közösségi eseményeknek is.

King Abdul Aziz tengeri kikötő

A King Abdul Aziz tengeri kikötő Dammamban egy nagy és modern tengeri kikötő, amely a Perzsa-öbölben fekszik, és a régió egyik legfontosabb kikötőjének számít. Ez a kikötő a Szaúd-Arábiai olaj- és gázipar fontos csomópontja, és a régióban található más iparágakat is szolgálja.

A kikötő nagy területet foglal magába, és modern, korszerű létesítményekkel rendelkezik, amelyek nagy számban szolgálják ki a különböző hajókat és járműveket. Az épületek, a dokkok és a munkagépek nagyon nagy és impozánsak, és korszerű technológiával és gépekkel dolgoznak.

A kikötő nemcsak az olaj- és gázipar számára fontos, hanem a kereskedelem és az áruszállítás számára is jelentős. Az épületekben számos iroda és kereskedelmi egység található, amelyek szolgáltatásokat nyújtanak a kereskedők és a hajózásban dolgozók számára.

A kikötő környezete is nagyon szép, és számos étterem, kávézó és üzlet található a közelben, ahol az emberek élvezhetik az ételeket, italokat és a gyönyörű tengerparti kilátást.

Az épület és a kikötő szépsége, korszerűsége és a nagysága miatt, a King Abdul Aziz tengeri kikötő Dammamban egyedülálló turisztikai hely, amelyet érdemes meglátogatni, hogy megismerkedjen a modern és nagy kikötőkkel, amelyek az olaj- és gázipar, és a kereskedelem számára fontosak.

Strandolás

Dammam városa a Perzsa-öböl partján fekszik, így számos gyönyörű strandtal rendelkezik, amelyek kiválóak a fürdőzésre és a napozásra.

Az egyik legnépszerűbb strand a Half Moon Bay, amely egy hosszú, félhold alakú, homokos strand, amely a városközponttól mintegy 20 km-re délre található. Ez a strand a látogatók körében rendkívül népszerű, és kiváló lehetőséget kínál a fürdőzésre, a napozásra és a kikapcsolódásra. A strand területén találhatók különböző létesítmények is, mint például éttermek, kávézók, WC-k, zuhanyzók, valamint sátorok és napernyők bérlése.

A Sunset Beach egy másik népszerű strand, amely nagyon közel van a városközponthoz, és a látogatók számára gyönyörű naplementét kínál. Ez a strand kicsit csendesebb, mint a Half Moon Bay, de számos létesítménnyel rendelkezik, mint például éttermek, kávézók, zuhanyzók, valamint sátorok és napernyők bérlése.

Más említésre méltóstrandok: A Silver Beach, a Saqr Island és a Danah Beach is, amelyek szép és kellemes helyek a tengerparti kikapcsolódásra.

Búvárkodás

Dammam és a Perzsa-öböl környéke számos fantasztikus búvárkodási lehetőséget kínál a látogatók számára, akik szeretnének felfedezni az alatta rejlő tengeri életet.

Az egyik legnépszerűbb búvárkodási helyszín a Farasan-szigetek, amelyek a Szaúd-Arábiai partoktól mintegy 50 km-re találhatók. Ez a terület a búvárok paradicsoma, mivel rendkívül gazdag és változatos tengeri élettel rendelkezik. Itt lehet látni számos halat, rákjait, polipokat, teknősöket és még sok más tengeri állatot. A Farasan-szigetek közül a legnépszerűbbek a Farasan Kabir és a Farasan Kebir Reef búvárhelyek.

A Half Moon Bay is népszerű búvárkodási célpont, különösen a sziklás területeken, ahol rengeteg tengeri életet lehet látni. A legjobb idő erre a tevékenységre a nyár elejétől az ősz közepéig tartó időszak.

A közelben található a Al-Mukhtar Beach és a Jana Island is, amelyek szintén kiváló búvárkodási lehetőséget kínálnak, ahol megfigyelhetőek a tengeri élet legkülönfélébb fajai.

A búvárkodók számára a környéken számos búvárközpont és üzlet is található, amelyek búvárfelszereléseket, oktatást és különféle búvártúrákat kínálnak.

Fotóegyveleg

m. h. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS