ÚTIKRITIKA.HU / Dzsidda (Jeddah)


hirdetes

útikritikák


Dzsidda (Jeddah)

Dzsiddáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Óváros| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Tayebat múzeum (Al Tayebat International City)- K. Jani fotója

A Wizzair hetente kétszer (kedden és szombaton) repül Budapest és Dzsidda, avagy Jeddah (JED) között. A repülés időtartama: 5 óra.

Április és október között nappal 35 fok fölötti hőség. Júliusban és augusztusban gyakori a közel 40 fokos forróság. Ez még mindig enyhébb, mint Rijádban, ahol augusztusban egyáltalán nem ritka a szinte elviselhetetlen 42-43 fok. Szerintünk a nyári hónapok turistáskodásra nem alkalmasak. Január, február, március az ajánlott.

.

Dzsiddáról dióhéjban

(angolul: Jeddah)

Kb. 3,6 milliós a lakossága (2023-as adat).  A nagyváros lakosságának kb. 55 százaléka külföldi állampolgár!

A nagyváros a Vörös-tenger partján fekszik, Szaud-Arábia nyugati részén. A királyság második legnagyobb városáról van szó. Dzsidda az ország kereskedelmi központjáak számít.

Dzsiddába érkeznek légi vagy szárazföldi úton a világ különböző részeiről a mozlim zarándokok, akik a Dzsiddától néhány óra távolságra lévő Mekkában és Medinában, az Iszlám két legszentebb városában teszik meg az úgynevezett Haddzs-ot.

Dzsidda óvárosa az UNESCO kulturális világörökség az egyik helyszíne.

K. Jani fotója (2022)

A Szaud-Arábia-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

A női utazók számára (a férfi párral utazókra vonatkozóan is) a Dammam fejezetben írtunk részletesen információkat, tanácsokat:

https://utikritika.hu/szaud-arabia/dammam_vagy_damman#kulon-tanacsok-noi-turistaknak

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Rijád meglátogatása után feltűnő, hogy Dzsidda mennyire szabadosabb, lazább hangulatú. A helyi nők kendői kicsit kevesebbet takarnak, és többnyire vidám színűek. Mondják, hogy Dzsidda ,,a legkevésbé szaudi város".

2. A furcsán elnevezett Al Tayebat International City valójában egy nagy múzeum, ami kívül izgalmasan szép, és belül is érdekes, bár európai múzeológusok valószínűleg megmosolyognák a belső elrendezés némi kuszaságát.

Aji fotója

3. Az Al Balad nevű óvárost kötelező megnézni, főleg 2023-ban vagy még inkább 2024-ben, amikor a 2022-ben zajló nagy helyreállítási munkálatok már teljessé tették szépségét.

Aji fotója

4. Az Atallah Happy Land Park-ban nézni a mozgalmasságot, a családok piknikezését, a multikulturális nyüzsgést. 

5. A vízre épült Al Rahma mecset különleges elhelyezkedése

6. A népszerű South Obhur Beach késő délutánonként

7. Sétálni a Corniche-on, a gyönyörűen kialakított tengerparti promenádon. Csütörtök és péntek este van itt a legérdekesebb életkép piknikezőkkel! 

8. A köztéri szobrok ultramodernek, nem giccsesek. Kár, hogy nehezen lehet lefotózni őket, mert gyalogosan komplikált a közelükbe jutni. 

9. Egy hajókiránduláson rádöbbenni, hogy Szaud Arábiának nem csak végtelen sivataga van, hanem sznorkelezéshez csodás tengeri korallszirtes terepe is. A kiránduláson résztvevő helyi lányok a strandon bikiniben virítottak!

10. A futurisztikus nemzetközi egyetemi város, a KAUST (King Abdullah University of Science and Technology). Elképesztő! Az itteni mecset is káprázatos. Sajnos nagyon messze van a városközponttól, Uberrel is közel másfél óra.

Nem tetszett

1. Kár, hogy a tradicionális, régi építészetet megmutatni hivatott óvárosban (Al Balad) 2022-ben még sok volt a lehangolóan elhanyagolt, omladozó ház, lakatlan, és a sok indiai vászon, textil bolt látványa bánatos, a kereskedők is totál bágyadtak.   

Aji fotója (2022)

2. 2022-ben látni az 1 kilométer magasságúra tervezett Kingdom Tower-t ahogy az építkezés az egyharmadnyi készültségnél (egyelőre) leállt.  Úgy készül mint a Luca széke?

3. A kóbor macskák tragikusan véznák és imigyen elég csúnyák szegények.

4. Dzsidda szászszor jobb, mint Rijád, de ez a város sem turistabarát a jelenlegi szerkezetével. Vagy csoportos látogatásra alkalmas, buszos szállítgatásokkal, vagy egyéni turistáknak folyton uberezni kell. A tömegközlekedési buszok nem zsúfoltak, és angol kiírások is is vannak, de nehéz elképzelni, hogy a nem túl sok nevezetességet ezekkel érje el egy magyar turista. 

5. A szép, kulturált,nagyon hosszú parti sétány a hétvégi (itt ez péntek és szombat) délutánokon, és estéken kívül nagyon kihalt. A hétköznapnak számító vasárnap délelőtt csak üzbég zarándokokat láttunk (Dzsiddától 67 kilométerre van Mekka).

Vélemények

Turizmus szinte semmi, turisták alig. Kedves, segítőkész emberek, jó és sok étkezési lehetőség, boltok tömve kínai cuccokkal, de minden ismert nyugati márka is képviselteti magát. Jellemzően tiszta utcák. Árak, mint itthon, vagy egy kicsit fölötte. Benzin 200Ft, gázolaj 60Ft. Az eurót nem szeretik. (p. j., 2023)


Rijádot felejtsük el. Ha mindenképpen bele akarunk kóstolni Szaud-Arábiába, akkor ide. Na nem a 40 fok feletti hónapokban. (aji, 2022)


Öltözködés: a barátom rövidnadrág, rövidujjú póló, én hosszú nadrág, rövidujjú póló, fejkendő nélkül. Sehol nem szóltak ránk az öltözködés miatt. Jó párszor megnéztek minket, főleg a 10 év körüli gyerekek.

Egyébként az emberek kedvesek, érdeklődőek, többször megkérdezték, hogy honnan jöttünk. Sok ember segítőkészsége mögött a haszonlesés van. (Pl. ha sétálsz az utcán rengetegen megállnak, hogy elvigyenek-e, természetesen nem ingyen.)

Rengeteg macska van az utcákon. Sok helyen nincs járda, zebra is kevés van.

Jeddah-ból Budapestre a beszállókártyát NEM kell kinyomtatni!

Egyszer jó hely lesz ez a Dzsidda, de most még nincs felkészülve a turistákra. (2023)

Aji fotója

Időjárás

A klíma száraz és forró. Januárban és februárban a leginkább elviselhető a hőség. Júliustól októberig a tenger víze kifejezetten meleg.

Odajutás

Wizzair.

E-visa: 480 SAR (kb. 39 ezer HUF)a reptéren. (kb. 1 órát vártunk rá) Nekünk automatánál kellett kitölteni az adatokat, ott kellett fizetni is. Az e-vízumot se kinyomtatva, se emailben nem kaptuk meg. Így azt sem tudjuk, hogy meddig érvényes. (A vízum kifizetéséről kaptunk egy számlát.) Ujjlenyomatot kb. 4-szer vettek. (2023)

Szállás

Nincs igazi városközpont, szóval csaknem mindegy hol van a hotel. Azért a Corniche közelében lévők a legkellemesebbek.

Kilátás a Corniche-ra a Rosewood luxushotel szobaablakából - Aji fotója 

Helyi közlekedés

Dzsidda főútvonala a Medina Road, ami az Óváros (Al Balad) északi oldalától húzódik végig az egész városon át.

Taxi

Fura módon előfordulhat, hogy a taxisöfőrrel való előzetes alkudozás révén kevesebbe kerülhet a viteldíj, mintha bekapcsolja a taxiórát.

A reptérről négyünket 2 különböző negyedben található szállodába 30 USD-ért vitt el egy helyi taxis hiéna. Pénzt is Ő váltott nekünk 50 USD-ért kaptunk 190 SAR-t (ez speciel korrekt).

Uber

A legjobb megoldás!

Busz

Nem vészesek, de nehéz eligazodni a menetrenden. 

Al Sulimaniyah vasútállomás - Al Balad között közlekedik (25-50 perc a menetidő, forgalomtól függően) a 14-es busz. (Egyébként a tömegközlekedés kb. 5 buszvonalból áll, ami csak egy kis részét fedi le a városnak.) A jegy ára fejenként 3.45 SAR. A buszon csak készpénzt fogadnak el. 20 SAR-ért kapható SAPTCO kártya, amiből az első alkalommal 10 SAR leutazható. Utána az utazások alkalmával a sofőr, vagy valamelyik alkalmazott tölti fel a kártyára a pénzt, ezután pedig lecsippantja a kártyát. (2 embernek elég 1 kártya) Al Balad-ban a busz végállomása a Golden Palm Mall előtt van, kb. 100 méterre egy Lulu xpesstől. Egyébként a buszmegálló helyek nincsennek sehol jelölve, tehát fogalmad sincs, hogy hol lehet fel és leszállni.

Al Sulimaniyah vasútállomás-Jeddah repülőtér közötti 20 perces vonat út ára: 14.95 SAR, ha interneten veszed. (a menetjegy ára tartalmaz egy 25 kg-os bőröndöt és egy kis táskát) Ugyanez a jegy automatában véve 20.70 SAR, jegypénztárban váltva 32.20 SAR. A vonat a Terminal 1-re érkezik, ami kb. 25 perces busz útra van a North Terminaltól, ahonnan a Wizzair indul! A két terminál közötti shuttle busz (13-as jelzésű) természetesen nem ingyenes, 20 SAR fejenként. (A taxi a 2 terminal között 100 SAR. (2023)

Étkezés

2023: Olcsó étteremben egy főétel kb. 2300 forintnak megfelelő helyi pénz (35% olcsóbb mint Budapesten).

Egy középkategóriás étteremben 2 főnek háromfogásos étkezés kb. 16 600 forint

Rijádhoz hasonlóan itt is nagy a választék indiai éttermekből. Minél elszigeteltebb helyn s minél szerényebben néz ki, annál jobbat főznek.

Vásárlás

Semmi sem olyan kifejezetten olcsó, hogy a vásárlás fontos programunkká váljon.

Red Sea Mall: Ez a modern, légkondicionált bevásárlóközpont a város legnagyobb bevásárlóközpontja. Itt számos nemzetközi és helyi márka üzleteit megtalálhatja, és számos étterem, mozi és játékos terület is rendelkezésre áll.

Balad: A város történelmi városközpontja, amely tele van hagyományos üzletekkel és piacokkal. Itt megtalálhatók a helyi különlegességek, például az aranysál, a helyi édességek, a helyi ruhák és az ékszerek.

Aziz Mall: Ez a bevásárlóközpont számos nemzetközi márka üzletét kínálja és számos éttermet, valamint mozi és játszóteret is tartalmaz.

Roshan Mall: Ez a modern bevásárlóközpont az észak-dzsiddai körzetben található és több mint 300 boltot tartalmaz, többek között ruhaüzleteket, cipőboltokat, ékszerboltokat és szépségszalonokat.

Pláza, bevásárlóközpont, kisebb-nagyobb bolt, parfüméria egymás hegyén-hátán. Az üzletekben lévő áruk tömkelegén túl csak az emberáradat, meg a pénztáraknál levő sor, ami nagyobb, főleg este 10-11 körül. Szuvenír téren nagyon el vannak maradva, illetve az a néhány dolog ami megtalálható drága. (2023)

                                       Vannak olyan boltok, ahol legalább 50-féle datolyát árulnak. Ata fotója

Az Óváros egyik vásárló utcája - Ohotin Viktor fotója

Ata fotója

Souq al-Alawi

Ez egy hagyományos piac. Az épületek tradicionális arab stílusban épültek, és számos helyi árus kínálja a hagyományos szaúdi termékeket, mint például fűszerek, édességek, bőráruk, kézműves tárgyak és textíliák. A piac nagy mérete és forgalma miatt nagyon látogatott. A Souq al-Alawi ideális hely a vásárlásra, az arab ételek és italok kipróbálására, valamint a helyi élet megismerésére. Alkudozni lehet és kell.

Aji fotója

Szórakozás

A város északi részén van egy tengerparti övezet, ahol a szigorú szaudi erkölcsi szabályokat ellenőrizni hivatott vallási rendőrség, a mutawwa nincs jelen. Ennek köszönhetően itt olyan buliélet van, ami sehol máshol nics az országban. Itt mulatnak, lazulnak a nagyváros gazdag, nyugatosodottabb családjainak sarjai. 

Közbiztonság&Kellemetlenségek

A hirhedten szigorú iszlám törvéykezés Dzsiddában is érvényben van, bár némileg puhábban, mint Rijádban. A gyilkosságért, nemi erőszakért, kábítószerkereskedésért halálbüntetés jár, és bizony ez elrettenti a bűnözőket.

Kerüljük azt, hogy az utcán idegen lányt, hölgyet bármi célból megszólítsunk, mert az iszlám hagyományok miatt ez konliktust okozhat. Ha a férfi turista tájékozódáshoz akar segítséget kérni, akkor inkább szólítson meg férfit.

Egyéb hasznos információk

1. Nagyok a városon belüli távolságok. Erre kalkulálni kell.

2. Készpénzfelvétel Revoluttal a Riyad Banknál ingyenes (tranzakciós díj nincs). Mindenhol Revolut Visaval fizettünk, kivéve egy boltot, de ott nem lehetett egyéb kártyával sem fizetni. (2023)

Óváros (Al Balad)

Figyelemre méltó Al-Balad régi kerület, ahol a 7. században is éltek már emberek. Szűk utcák és rozoga, mézeskalács házak faragott fa erkélyekl és ajtók. Itt már szinte senki sem lakik. A 60-as évek olajrobbanása után sokan meggazdagodtak, és a város északi részébe költöztek, távol a szegényes gyermekkorukat idéző ​​negyedből.

Aji fotói (2022)

Misi fotója

Ata fotói

Egyéb látnivalók

Naseef House

Aji fotója

Asfan vár

Az Asfan vár Dzsiddában egy történelmi épület, amely a 16. században épült. Az épület állapota erősen romos, azonban a helyi hatóságok folyamatosan dolgoznak az állapotának javításán és megőrzésén. Az épületnek kulturális és történelmi jelentősége van a régió számára, és népszerű turisztikai látványosság a városban. A vár egyedülálló építészeti jellegzetességei közé tartozik a hatalmas falak, az íves kapuk és a torony, amelyek a látogatókat visszarepítik a múltba. A helyszín különösen látványos az esti órákban, amikor a vár megvilágítása és a csillagos ég összehozzák a romantikus hangulatot.

Aji fotója

Waterfront (Corniche)

A Waterfront (Corniche) Dzsiddában a Vörös-tenger partján húzódó, több kilométer hosszú sétány és park, mely csodálatos kilátást nyújt a tengerre és a környező hegyekre. Az útvonal mentén számos étterem, kávézó és üzlet található. Az esti órákban az épületek és a sétány szépen kivilágítják az egész területet, így az egyik legkedveltebb helyszín az esti sétákra, vagy éppen a piknikezésre. Az egyik legismertebb látnivaló a King Fahd's Fountain, ami a világ legmagasabb szökőkútja, amely a tengerbe önti a vízadagot.

Hétköznap napközben kevesen vannak. - Aji fotója

Hétvégén - Aji fotója

Az új vízparti övezet - Ohotin Viktor fotója

Olvasmányos linkek

Ata fotója

Fotóegyveleg

Tengerpart - Ohotin Viktor fotója

Aji fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes