ÚTIKRITIKA.HU / Brazília


hirdetes

útikritikák


Brazília

Brazília dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

p.a. fotója

Brazília dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 217,6 millió

Brazília óriási ország, 8 millió 517 ezer négyzetkilométer, azaz majdnem százszor nagyobb mint Magyarország! Még belső repülőjáratokkal sem érdemes vállalkozni arra, hogy valaki - mondjuk - két hét alatt felfedezze ezt az országot. A magyar turisták jellemzően beérik Rióval, az Iguassu-vízeséssel és némi tengerparti nyaralással. Ez így is életre szóló élmény, csak hát Brazíliában ezeken kívül még sok káprázatos látnivaló kínálkozik. Ott van a legendás Amazonas, a világ második leghosszabb folyója és az ország észak-keleti partvonala, ami teljesen más jellegű világ, mint a déli országrész. Nem egyszerű tehát egy brazíliai utazást jól megszervezni. Érdemes nem a földrajzi elhelyezkedés, távolság, hanem az utazási programok és az érdeklődésünk jellegei alapján dönteni.

El kell dönteni, hogy mit akarunk igazán:

 • Nyaralni, városokat látogatni, természetben kalandozni (pl. ökoturizmus)?
 • Ha ezeknek a keverékét, akkor miből mennyit, milyen arányban?
 • Akarunk-e afroamerikai jelleget látni, hisz akkor az ország észak-keleti részébe kell elutazni?

Ezek Brazília lényegesebb régiói a turizmus szempontjából:

 • A tengerparti vidék Rio és Sao Paulo között. Ez egy kb. 500 kilométeres távolság: szigetek, strandok, sok látnivaló, és persze maga Rio, esetleg Sao Paulo, ami azonban nem egy különösebben kellemes nagyváros.
 • A Salvador és Fortaleza közötti 1100 km hosszú partszakasz az ország észak-keleti részén
 • Az Amazonas vidéke Manaus várossal
 • A Santos és Porto Alegre közötti szakasz (autóval kb. 1400 km) az ország déli részén

Aki két hetet szán Brazíliára, annak irreális arra számítania, hogy két régiónál többe el tud jutni és alaposan körülnézni. Többet lehet markolni belföldi légi járatokkal történő repüléssel, de akkor kimarad sok érdekes rész, bérautóval közlekedve viszont túl sok időt kell tölteni az autóba bezárva. Rióból két órás a repülőút az Iguassu-vízeséshez. Az Iguassu-vízesés programra két napot érdemes szánni, plusz egy napot, ha át akarunk nézni picikét Paraguay-ba és Argentínába (ezek nem túl érdekes programok, csak arra jók, hogy elmondhassuk: jártunk ezekben az országokban is). A Rio-val kombinálható igazi trópusi tengerparti nyaraláshoz ajánlható pl. a 150 kilométer távolságban lévő Angra dos Reis. Ez akár egynapos program is lehet, persze érdemesebb minimum egy éjszakára ott maradni.

Időjárás és utazás

Ami az utazás éghajlattal összefüggő időzítését illeti, ugyebár ott akkor van a nyár, amikor nálunk a tél, így aztán a legtöbben november és március között utaznak oda. Ez így részben jó is, mert pl. a turisztikai szempontból nagyon érdekes észak-keleti Salvadorban május és augusztus között túl sok az eső, az ottani nyár folyamán kellemesen száraz a klíma. Viszont Rióban november és április között csapadékos a klíma, igaz az év más hónapjaiban is mindig kell számítani esőre. Sajnos december és január Rióban a két legcsapadékosabb hónap. Viszont az ottani nyáron persze meleg van, gyakran túlságosan is. Ezért is érdemes beiktatni a programba tengerparti programot, mert a partokon a tengeri szellők mérséklik a hőséget.

Az ország déli részén, így az Iguassu-vízesés tájékán is, szinte mindig kellemes a klíma, nincs hőség az ottani nyár folyamán sem. Az ottani télen persze hideg van, akár fagyok is. Ez ellene szól annak, hogy a mi nyarunk folyamán utazzunk Brazíliába.

Mégis többségi véleménnyé vált az, hogy Brazília meglátogatásának optimális időzítése az április és október közötti hónapok, ha viszont az ország észak-keleti része (pl. Salvador) is benne van a programban, akkor az október és február közötti hónapok a kellemesebbek. Ez hát a hátránya, hogy ez egy kontinensnyi ország. A klíma annyira vegyes, hogy nem lehet egyértelműen jó időzítést tanácsolni. Minden attól függ, hogy milyen területeket tartalmaz az utazási terv. Az általános tévhittel ellentétben, Brazíliában az árszínvonal az európainál magasabb. A turisták által igénybe vett szolgáltatások (közlekedés, szállás, éttermi étkezés, távközlés) a magyar árszínvonalat jelentősen meghaladják.

Brazília a 4. a FIFA ranglistán (2024. július)

Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 150 ezer HUF-nak megfelelő real

A brazíliai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

1 brazil real = 67 forint (HUF)


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A legérdekesebb, legszínesebb dél-amerikai ország, az emberek önmagukban turista látványosságok
 2. Rio de Janeiro szépsége legendás, de a valóság sem okoz csalódást, sőt...
 3. Az Iguassu-vízesés, ami látványosabb, mint a világ többi ismertebb vízesése
 4. Rio helyett Olindában karneválozni (százszor hangulatosabb és hitelesebb)
 5. Salvador óvárosa, a Pelourinho a színes koloniális építészettel, az éjszakai dobkoncert
 6. Focimeccs vagy rockkoncert (Rock in Rio) a Maracana stadionban
 7. A Pantanalban lovas ökotúrázni, elképesztően gazdag madárvilág
 8. Az Ipanema strandon nézni a helyieket egy hétvégi napon
 9. A bohém Praia Mole strand Florianópolisnál
 10. Éjszakai bulizás Rioban az Arco do teles nevű környéken
 11. A Praia do Sancho (strand) egy kis szigeten - Fernando de Noronha - Pernambuco államban

Nem tetszett

 1. Túl nagy ország, nagy fejfájást okoz a turistának, hogy praktikus, egyben élvezetes útitervet dolgozzon ki
 2. Az utóbbi években elképesztően megdrágult minden, a helyieknek és a turistáknak egyaránt
 3. A közbiztonsági veszélyek miatti gyakori aggodalom
 4. A gazdagok és a szegények közötti elképesztő társadalmi szakadék
 5. Leplezni kell, hogy az ember turista (mind biztonsági okból, mind az átverések veszélye miatt)
 6. Sok helyen lehet fantasztikus jókat kajálni, még több helyen silányat
 7. Nagyon könnyelműen vezetnek a brazilok, a nagyvárosokban örült a forgalom
 8. Sao Paulo hatalmas és a vele kapcsolatos élményem is hatalmas: csalódás, vacak, kellemetlen, ronda hely
 9. A simlis taxisok
 10. Baromi drágák a belső repülőjáratok, egyáltalán nem olcsó 2018-ban Brazília

Vélemények

Árak: Kicsivel magasabbak az árak, mint nálunk, de hamar utolérjük őket. Egy palack 1,5 literes víz kb 450 Ft volt, sajt, felvágottak magyar szinten voltak, a benzin ára kb 420 Ft. (B. Kata, 2022. március)


" A turista szemontjából (is) Brazíliában a legfőbb negatívum a rossz közbiztonság után a borzasztó ár-érték arány. Sok pénzt kérnek silány szolgáltatási színvonalért, közepes minőségű termékekért. Az a szerencséjük, hogy a Cukorsüvegről tényleg a világ egyik legszebb látványa élvezhető." (aji, 2018)


"Életem első dél-amerikai útja Brazíliába vezetett, és ott is olyan helyekre, amit kevésbé ismernek a turisták. Pantanal, Natal, Sao Paulo és maga a főváros Brasília. Összességében azt kell mondjam, hogy remek út volt. Az ország adottságai lenyűgözők, mesés tájak, elképesztő állatvilág, nyüzsgő nagyvárosok, meghökkentő építészeti alkotások, kedves emberek stb. Nekem egyelőre kimaradtak az ország leghíresebb látványosságai, de így legalább van ok, ami miatt mindenképpen vissza szeretnék még menni. Nem láttam Rio-t, az Amazonast, sem az Iguassu-t, mégsem érzem úgy, hogy ne lett volna teljes az utam.

Aki hasonló utat tervez, készüljön fel arra, hogy a hatalmas távolságok miatt rengeteget kell utazni az országon belül is. Nagyobb távolságokra ott vannak a belföldi repülőgép járatok, rövidebbekre pedig az autók. Sok időnk fog utazással telni, ebben mindenki biztos lehet. A brazilok kedves emberek, jól össze lehet velük haverkodni, bár fizikailag messze vannak, európai gyökereik könnyűvé teszik a velük való kommunikációt, nincsenek nagyon más hullámhosszon. Sehol az országban nem volt olyan érzésem, hogy milyen nagyon messze vagyok, mennyire minden más (Ázsiában ez sokkal jobban előjön).

Brazília hatalmas fejlődést él meg mostanában, lettek hiper-gazdagok, de rengeteg a nincstelen is. A városok szélén sokszor hosszú kilométereken keresztül megyünk el a szedett-vetett kis házaknak aligha nevezhető tákolmányok között, ahol emberek milliói élnek mély-szegénységben. Ugyanakkor a nagyvárosokban ott vannak a legdrágább butikok, a Ferrari-k, a vagyon. Ez a kontraszt, itt a nagyvárosokban borzasztóan erős. A nyomornegyedekbe favelákba fehér ember ne tegye be a lábát még nappal se, mert senki sem garantálja a biztonságát. Általában a helyi bűnözők gyakorolják a hatalmat, a törvény itt kevésbé ismert és betartott.

Az ittlét nem olcsó, fel kell arra készülni, hogy a turistáskodás itt drága lehet. A magyar árszintet meghaladják az árak, sokszor Ny-Európai árakkal fogunk találkozni. A kaják marha jók, a tengerpartokon rengeteg a tengeri cucc, kilószámra a rákok, halak, beljebb a szárazföldön meseszerű steakek, vagy akár piranha-leves. Gasztromániások garantálom, hogy jól fogják magukat érezni mindenhol az országban, a választék valóban lenyűgöző.

Én mindenkinek azt javaslom, hogy ide csak szervezett túrával jöjjön, de ezt a helyiek is megerősítik. A hatalmas távolságok, a sok helyen gyatra közbiztonság miatt nem célszerű egyedül flangálni, és az autóbérlést is ezen okokból nem ajánlja senki sem. Arról nem is beszélve, hogy a nagyvárosok pl. Sao Paulo világhíresek a hatalmas dugóikról. Én magam is átéltem itt 2x6 sávos úton ilyen dugót, hát senkinek sem kívánom. Mindazonáltal Brazília baromi jó hely, aki csak teheti, menjen és nézze meg magának!" (M. Gyuri)


"Sao Paolo: Sokszor ide alacsonyabb áron találni repülőjegyet, mint Rióba. Hatalmas metropolis, az ország legnépesebb városa. gazdasági központ, nem érdemes sok időt vesztegetni rá.

Rio de Janeiro: A közbiztonság köztudottan nem erőssége a városnak, látnivalókban azonban bővelkedik. Lakói barátságosak, többször figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk értékeinkre. Vendéglátásuk őszintén odaadó.

Ilha Grande: Rio és Sao Paolo között kb. félúton a tengerparton található Angra dos Reis kis település, ahonnan hajóval juthatunk Ilha Grande szigetére. Maga a sziget egy bájos kis turistaparadicsom. Innen lenyűgöző szigetekre visz a hajós sznorkel túra.

Pantanal: Fotósoknak, a természet rajongóinak ajánlom. Az itteni szálláshelyek többsége meglehetősen egyszerű szobát biztosít fürdőszobával. Nomádnak is nevezhetjük, az elektromos áram aggregátorból jut a szobába és este 10h körül le is kapcsolják. Rengeteg kajmán, kapibara (vízi disznó), számos tapír, és számtalan vízi madárfaj otthona. Sajnos leopárdot már csak a beetetéses módszer révén láthattunk.

Iguassu: Maga a csoda! Fantasztikus élmény ott állni a hatalmas robajjal lezúduló víztömeg tetején az "Ördög Torkában" mégis biztonságban.Az argentin és a brazil oldal teljesen különböző, muszáj végigjárni
mindkettőt. A helikopteres 10 perc pedig leírhatatlan. Ahogy a folyó folyásirányában megközelítjük a vízesést és a víz egyszer csak lezuhan a mélybe. Életem egyik legemlékezetesebb látványa volt.

Még az említett nagyvárosokban is nehéz volt angolul boldogulni. A kb. 20 szóból álló spanyol (!!) tudásommal tudtam a taxisofőrrel kommunikálni. Természetesen a recepciós, a felszolgáló, a koncentráltan turistás helyeken az eladók, a túraszervezők beszélnek angolul. Brazília igazi életigenlő hely, lüktet és vibrál és magával ragad. (Lia)


"Paraty: Szerintem a legszebb kisvárosa Brazíliának. 4 óra kocsival Riótól délre. Igazi trópusi környezet, kisebb - nagyobb hegyek buja növényzettel és smaragdzöld tenger. Paratyban megállt az idő úgy 150 évvel ezelőtt. Valaha gazdag kereskedő város volt, de hanyatlásnak indult és lakói elköltöztek. Brazil művészek vették meg és újították fel a régi kereskedőházakat, raktárakat és mára minden az eredeti pompájában díszeleg. A városban csak gyalogosan lehet közlekedni, mert minden gépjármű ki van tiltva. 10-12 szobás pousadákban lehet megszállni. Valamennyi ápolt kis kerttel, verandákkal, csobogókkal hívogat. A városkában közel 200 művészgaléria nyitott meg. Remek éttermek, zenés bárok kínálják a szórakozást. Fürdeni itt nem lehet a tengerben, annak ellenére, hogy óceánparti település, hanem halászhajót, csónakot lehet bérelni és a part menti szigetek homokos strandjain lehet mártózni a kristálytiszta vízben. Turista szinte nincs, minden érintetlen, varázslatos. A brazil felső tízezer vett itt szigeteket pl. Senna. Külföldi turisták közül csak franciák járnak ide, hiába van ízlésük.

Búzios: Másik kedvenc helyem Brazíliában. 3 óra északra Riótól autóval. Az óceánparti üdülőhelyen lenni olyan, mintha egy brazil szappan operába kerültünk volna. Zömmel brazilok nyaralnak itt, a strandok nyilvánosak, néhol tyúkok, kutyák futkároznak. 10-12 csendes öble kiváló a fürdésre, mert nincsenek nagy hullámok, sekély, homokos partjai vannak, és víz kellemes meleg. Itt nincsenek parti hotelek, hanem sétálni kell a strandra. Nyitott buggy-t lehet bérelni potom áron és azzal felfedezni a strandokat, mert a legszebbek 5-10 kilométerre vannak a belvárostól. A belváros estére szórakozó negyeddé alakul, jazz bárok, latin bárok, nívós és lepukkant éttermek. Hajnali tart a buli. Nagyon élő, mindenkit magával ragad. Ja és a közbiztonság tökéletes." (Ági)


"Gyönyörű, sokszínű ország, de óriási mérete miatt reménytelen vállalkozás egy út alatt átfogó képet kapnunk. Sok idő megy el az országon belüli utazással, legyen az repülő vagy a meglepően jó színvonalú távolsági buszok egyike. Kevésbé ismert, de az ország déli részén olyan partszakaszok találhatók, melyek simán felveszik a versenyt a Karib-szigetekkel, Thaifölddel. Rio-ból vagy Sao Paulo-ból kötelező a kirándulás Ilha Grande illetve Ilhabela szigetekre. Iguassu szintén kihagyhatatlan, a brazil oldalról jobb a rálátás az egész vízesésre, az argentin oldalról viszont egészen közel visznek a vízhez a jól kiépített ösvények.

Bonito, Pantanal: természetbarátoknak tippem egy snorkeling túra a Rio da Prata-n, a világ egyik legtisztább vizű folyójában. Mintha egy akváriumban úszkálna az ember!

Étel-ital: másodjára-harmadjára kicsit unalmas lesz a babos, raguszerű nemzeti ételük a feijoada, viszont a jobbnál jobb steakek megunhatatlanok! Ahogy a caipirinha is, ami egészen más, mint itthon!

Közbiztonság: igazán csak Rio volt kellemetlen, ott viszont folyamatosan rossz érzésem volt, fokozottan figyelni kell, de szerencsére végül semmi baj nem történt." (Z. Attila)


"Iguassu: A világ egyik legszebb, legérdekesebb vízesése, főleg ha éppen nagy a vízhozama a folyónak. Érdemes 2 napot rászánni, egy napban nehezen bejárható mindkét oldala (brazil - argentin) és csak rohanás lenne. Nyugodtan lehet autót bérelni, nem drága és nagy szabadságot ad, nem kell alkalmazkodni a csoportokhoz, buszokhoz. Átvihető az argentin oldalra is és kis forgalmú, vidéki utak vannak arrafelé. Az argentin oldal olcsóbb, de a brazil oldalról jobban (szemből) láthatóak a vízesések. A helikopterezést vétek kihagyni, kb. 10-15 perc, viszonylag megfizethető és felejthetetlen élmény. A 2 napba még beleférhet a környéken a hármas határ megtekintése (Brazila-Argentína-Praguay) és szintén a város mellett a Parana folyón található hatalmas vízerőmű is, ami a világon az egyik legnagyobb ilyen építmény.

Rio de Janeiro: a közbiztonságtól sokan félnek, de ha az ember betartja az alap "szabályokat" (arany ékszerek leszedése, nagy, drága fényképező a nyakban, tömött pénztárca. De az sem jó ha semmi sincs nálunk, érdemes némi készpénz a zsebben, hogy ne mérgesítsük fel a rablókat), akkor a hírhedt városrészeket leszámítva nyugodtan lehet flangálni. Az összes strand és part késő esti órákig erős reflektorokkal ki van világítva.

Tippek: a Cukorsüvegre érdemes késő du. felmenni és megvárni a naplementét, esti fényeket, mert nagyon szép a város kivilágítva is. A felvonó késő estig megy. Aki szereti a focit, annak kötelező a Maracana stadionban egy bajnoki fordulót megnéznie. A stadion elég necces környéken van, oda érdemes taxizni, ami nem drága (ha órával mérik) és a belépő sem drága. Rióban a helikopterezés nem olcsó, de hatalmas élmény. A Corcovadót többször, mindkét irányból megkerüli, csodálatos látvány a szoborra és a városra egyaránt." (Bence)


Tetszett:
- Corcovadóról a szuper panoráma (persze ha nincs köd)
- Folyamatos zsongás az Avenida Atlantica sugárúton
- Drótkötélpályán a Cukorsüvegre fantasztikus látvány
- Flamengo, Botafogo
- Selaron lépcsők
- Roda gigante (óriáskerék)
- Találkozni az általunk az Instagramon követett labradorokkal
Caopanheiro

Nem tetszett:

Copacabana, az Ipanema strandok érdekesek, de nagyon nincsenek pálmafák, árnyékos helyek.
- Rióban sokkal kevesebb szép épület van, mint Buenos Airesben, Rió építészetileg semmi, jelentős múzeumai nincsenek
- Néhol nagy kosz az utcákon.

(m. zs, 2023)

Olvasmányos linkek

"Brazíliában persze nemcsak azért népszerű a strand, mert sok van belőle, hanem mert szinte egész évben élvezni is lehet mindegyiket. Csak a legdélebbi partszakaszon túl hideg a víz télen, Rio környékén már az év bármely hónapjában nyugodtan lehet fürdeni, északon pedig a sekélyebb strandokon olyan meleg a víz, hogy szinte felesleges bemenni hűsölni a nap elől. A brazilok így bármikor mehetnek strandra, és természetesen mennek is. Hétvégente valamivel többen vannak, és a júliusi téli szünet alatt is lehetett érezni a forgalomnövekedést, de az ingadozás nem nagy. Ha egy brazilnak éppen kedd délután van kedvre strandra menni, akkor le is megy. Kivéve természetesen a Sao Paulo-iakat, akik cserébe hosszasan tudnak arról beszélni, hogy miközben az ország strandol, ők a tengertől messze termelik a GDP-t a sok lusta disznó helyett." forrás


"A brazilok úgy állnak sorba mindenhol, mint a kisiskolások! A metróbuszt már alapból úgy várják az emberek, hogy beállnak egy rendezett sorba. De a legsúlyosabb az volt, amikor a srác előrement egy másik buszhoz, megkérdezni, hogy jó-e neki az a busz, kiderült, hogy nem, erre nem állt vissza a régi helyere, hanem hátrament a sor végére! :O De ugyanez a katonás rend van a szórakozóhelyek előtt (semmi tolongás, mint a milánói clubok előtt.. de szép is volt.. annyit életemben nem könyököltem bele mások oldalába, vagy épp ahova csúszott...), a pultnál, mindenhol!

 • A szórakozóhelyekre a beugró elég húzós (több ezer forint, egy teljesen átlagos helyre is). Ezzel szűrik az embereket.

 • A metrón van egy női kocsi, ahol többnyire tényleg csak nők utaznak! Kívülről rozsaszin, és tele van nőknek szóló hirdetésekkel. A nőket egyébként minden szempontból védik, törvényekkel, előírásokkal, stb.

 • A buszokon/metrón sárgával jelölik az időseknek biztosított helyeket, amit az emberek tényleg nem foglalnak el, csak ha nincs idős a láthatáron. Tudom, hogy az otthoni buszokon is van, de szerintem ezt soha senki nem tisztelte.

 • Brazíliában normális, hogy az emberek különböző csapatok mezeiben mászkálnak, mennek suliba, stb. Ez az egyik leggyakoribb viselet fiúkon: focimez, bermudanadrág és papucs/sportcipő.

forrás


"Amennyiben csak három hetünk van, érdemes Rióval kezdeni, bulizni egy csomót, évszaktól függően északon vagy délen eltölteni néhány napot a semmihez sem hasonlítható brazil strandkultúrában, és megnézni a dzsungelt Amazóniában, vagy még inkább az állatokat a Pantanal mocsárvilágában. Ezt a programot persze csak sok belső repülőjárattal lehet teljesíteni, és akkor már talán bele fér néhány nap Minas Gerais brazilbarokk kisvárosaiban is. Az Iguazú itt is kötelező." " forrás


,, Azért szeretem Brazíliát, mert sokkal több van benne (már csak a méreténél fogva is), mint amennyi kívülről látszik. És sokkal többet ad a gyönyörű strandoknál, amiről – a bűnözésen kívül – híres.

Brazília ízét a brazil emberek adják, akiknek felmenői a világ távoli tájairól érkeztek ide, aminek köszönhetően Brazília kulturálisan is izgalmas és sokszínű országgá vált. Én a világosbarna hajammal, kék szememmel, krémszínű bőrömmel ugyanúgy lehetnék brazil, mint Blumenau vörös hajú lakói; többször előfordult, hogy azt hitték, Brazília egyik déli államából származom. Talán ennek is köszönhető, hogy nem éreztem magam kívülállónak, mialatt ott voltam. (2018)” forrás

Fotóegyveleg

Sao Paulo - kilátás  - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Attila, 2022. 07. 16. 19:10
Igen helikopterrel szép az Iguzu vízesés, de engem nagyon zavart az 5 percenként elhúzó helikopterek zaja, amikor az ember a természet hangajira vágyik. Túl sok az idegesítő Brazil turista akik ordibálnak, szemetelnek, nem tisztelik a környezetet. Ha igazán természetes öko környezetre vágysz Braziliában, ahol olcsó minden és őszintén kedvesek az emberek, akkor Amapa, Oiqupa helyeket ajánlom a Francia Guyana régióban. Szerencsére ott nincsenek turisták, még.....


Péter, 2020. 02. 23. 16:36
Brazíliába legalább két hétre érdemes jönni. Ha van ismerös, aki az országban él az sokat segít, ugyanis a helyismeret más szemléletet és sokkal nagyobb élményt biztosít azért, mert Brazília igazi arcát nem a túrista látványosságok, hanem a helyiek között eltöltött idö mutatja meg.

A közbisztonság régiónként váltakozó, ám semmiképp sem jó. Egyszerüen megelözhetö a baj az ékszerek és órák vislésének mellözésével és ne nyomogassuk a mobiltelefont séta közben. Ha netalán valakit kirabolnak, az semmilyen körülmények között ne tanusítson ellenállást, mert itt nem bicskákkal, hanem löfegyverekkel teszik azt.

Aki a belsö, erdös részekre vágyik, azoknak Pnatanal és Amazônas és Iguaçu ajánlott, a természeti kincsek és az állatvilág minden csodáját megtekinthetik. Kizárólag idegenvezetövel érdemes túrázni.

Aki tengerpartra vágyik, annak Bahia állam déli részére (Trancoso, Porto de Galinhas, Porto Seguro), a Rio de Janeiro állambeli Angra dos Reis, a São Paulo állambeli Ubatuba illetve a Sanata Catarina állambeli Florianópolis városok partjaira érdemes ellátogatni. Ezek a legszebbek és minden igényt kielégítenek. Èn személy szerint Ubatubát ajánlom, hiszen nagyon könnyen megközelíthetö, félúton van Rio és São Paulo között, megfizethetö és több, mint harminc strandot lehet meglaátogatni. Az egyetlen hátránya, hogy többet esik ott az esö, mint a többi részen, ezért érdemes elöre rátekinteni az idöjárás elörejelzésre.

Az ételek is régiónként váltakoznak, általában délebbre haladva európaiasabb. A leghíresebb étel a feijoada, ám ezen kívül van rengeteg féle helyi ínyencség, amit érdemes megkóstolni egyebek között coxinha, kibe, esfiha, pastel de feira, pão de queijo, mocotó, acarajé, mandioca frita, creme de mandioca, canja de galinha, bolo de fubá com goiaba, bolo de milho, stb.

Brazil reált érdemes már otthonról hozni, a nagyobb váltók rendelésre tudnak biztosítani.


Attila, 2015. 08. 24. 20:27
Nem tudom ki szerkesztette a hőmérséklet grafikont, de valószínűleg nem volt vele tisztában, hogy az egyenlítötől délre, minden fordítva van, tehát januárban 28 fok van és nem 6! Földrajz 1 es! És szemályesen is igazolhatom, hogy január 13 án , rio ban 29,30 fok volt....!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes