ÚTIKRITIKA.HU / Florianópolis


hirdetes

útikritikák


Florianópolis

Florianópolisról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Programlehetőségek| Strandok| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A Joaquina vasárnap - Kriszta fotója


Flórianópolisról dióhéjban

Santa Catarina brazil szövetségi állam fővárosa. Kb. 482 ezres a lakossága (2018-es becslés). A város nagy részben a Santa Catarina nevű (424 négyzetkilométer területű) szigeten helyezkedik el. A helyiek a várost ,,Floripának" becézik, azaz pontosabban a szigetet értik ez alatt. 

Brazília legszebbnek tartott strandjai közül több is itt van. Óriási a belső turizmus és renegetgen jönnek Uruguayból, Argentínából és Chiléből is. Sok a szörfös, nagyon jók itt a szörfözéshez a körülmények.

Floripa lakosságának 90 százaléka fehér, elsősorban olasz, német és portugál származásúak.

Decembertől márciusig van itt a nyár. A legcsapadékosabb hónap a szeptember. Ideális hónap: április. Kellemes még: januárban, februárban, márciusban, májusban, októberben, novemberben és decemberben. Hideg van: június, augusztus, szeptember. Nagyon hideg van: július (10 fok).

Sétány a Beira Mar negyednél - Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett:

1. Kellemes, hogy itt nem kell félni a haramiáktól

2. A Beira Mar elegáns promenádon biztonságban sétálgatni

3. Barra Lagoa, mert hangulatos, rokonszenves

4. Általában nagyon kedves, segítőkész népek. Semilyen nyelven nem beszélnek, de a spanyolt könnyen megértik.

5. Aranyos kis lepukkant utcácskákból áll a bevásárlónegyed közepén a Katedrálissal. Érdemes szombaton délelőtt arra járni.

6. Szombaton a délelőtti piac.

7. Street art, rengeteg festett fal, középületeken is. Kifejezetten vidámmá teszi a helyet.

8. A Mirante da Lagoa da Conceição - a tóra és a tengerre egyszerre néző kilátó

Nem tetszett:

1. Mivel a helyiekkel ellentétben sokat gyalogoltunk, így a házak kutyái folyton vadul megugattak minket

2. Sok amúgy szép strandot elcsúfítanak a szemeteléssel

3. Nem látszik, de nagyok a távolságok. Simán el lehet tölteni egy órát azzal, hogy az ember kijut a strandra busszal

4. A helyiek, ha kérdezel valamit, mindig nagyon kedvesen válaszolnak. Sajnos akkor is, ha fogalmuk sincs a válaszról. Így simán elküldenek ellenkező irányba a busszal, mert azt nem mondják, hogy nem tudom. 

5. A folytonos közlekedési dugók

6. Vasárnap a népszerű strandokon a tömegnyomor

Vélemények

Bárhol odamentem egy hotelportáshoz (!) vagy londínerhez azzal, hogy szeretném a wifijüket használni arra, hogy hívjak egy ubert, azonnal segítettek. Ezt sajnos Pesten nem tudom elképzelni. (Kriszta 2018)


Odajutás

Sao Pauloból napi 25 járat közlekedik ide. A repülés időtartama: 1 óra 15 perc. 

A helyi repülőtér és a központ közötti távolság 12-14 kilométer (két alternatív út van). Reáis tarifa: 37-43 reál (3000-3400 HUF).

Szállás

Renegeteg olcsó és drága szállás között lehet válogatni, de a szezonalitásra nagyon kell figyelni. A nyári szünet itt télen van, decembertől februárig. Érdemes olyan helyen megszállni, ahol medence is van. A szállodaválaszték elfogadható, hostelekből dömping van a Lagoa körül.

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Majestic Palace,

Helyi közlekedés

A repülőtérről a központba: taxi vagy uber. Van azért busz is. Onibus névre hallgat, félóránként jár, 3-5 reálért visz be a központi buszpályaudvarra. A taxi a legdrágább mulatság, az uber ugyanazt tudja, csak olcsóbban. 1-2 embernek uberx, csomaggal vagy 3-4 utasnak ejecutivo.

Buszközlekedés a strandokhoz:

A centrumból buszok tucatjai közlekednek a sziget valamennyi strandjához. A buszjegy 3-5 reál. A központból a strandokhoz busszal 30-60 perces az út. A fő strandokból mennek légkondicionált sárga buszok (linhas execitivas) direkt a belvárosba. A főszezoni csúcsforgalomban előfordul, hogy a központból akár 2 órás is lehet az út a strandokhoz. 

A buszok lassan közlekednek és a mentrendet sem tekinthetjük Szentírásnak.

A buszforgalom abszolút közontja a buszpályaudvar, TICEN (Terminal de Integração do Centro), mivel a városi járatok többsége is innen indul. A strandoknál sem a strand neve, hanem az elérendő buszpályaudvar neve van kiírva.

Gyerekeknek ingyenes, de át kell bújniuk a forgó ajtó alatt - Kriszta fotója


Étkezés

Egy átlagos beülős étteremben a főétel ára átlagosan 50 real, azaz közel 4 ezer forint. Nem olcsó, viszont itt is elterjedt a street food, nagyon finom dolgokat lehet találni. Ami még nagyon jó: "a kilo" jelzéssel sok étteremben van svédasztalos ebéd és vacsora. Érdemes megnézni, kipróbálni, így egy tál étel általában 30-40 reálra jön ki. 

Ez a piacon van, de délelőtt még nem voltak vendégek - Kriszta fotója

Vásárlás

Beiramar bevásárlóközpont

Esős időben ide is lehet behúzódni. Közpoti helyen van a parton, szép a kilátás, nagyon jó kis bevásárlóközpont, a food court is remek.

Központi piac (Mercado Publico Municipal)

Kötelező látnivaló a központban. Vasárnap nincs nyitva, és szombaton délelőtt van a legnagyobb nyüzsgés. A halas, tenger gyümölcsei puiltok lenyűgözőek.

Kriszta fotói

Szórakozás

Érdemes a szörfös telepek körül keresni a bulikat. Az egyetemi város is jó opció lehet, de szünetben nem. A városban egyébként éjszakai bárok is találhatóak szép számmal.

Közbiztonság

Brazíliai viszonylatban kitűnő itt a közbiztonság. Ezt például bizonyítja, hogy a helyiek a nap bármely időszakában, bárhol nyugodtan mobiloznak, mert nem félnek attól, hogy kikapják a kezükből (mint Rióban). Ez nem jelenheti azt, hogy az alapvető biztonsági óvatossához ne tartsuk magunkat.

Egyéb hasznos információk

1. Van a városban egy tiszteletbeli magyar konzul, Christina Vasconcelos Lago személyében. (Nem tud magyarul)
Címe: Rua Otávio Cruz, 451 - Florianópolis - SC CEP 88063-620 Brasil
telefon: +55-48-9972-9830 - e-mail: chrisl@uol.com.br

Látnivalók

Katedrális

Az óváros központjában van, el sem lehet téveszteni. Nagyon aktív hitélet folyik benne, mise alatt is látogatható.

Hercílio Luz Híd

Az első híd, amelyik a szárazföldet és a szigetet összekötötte. Mára már a város - éppen használaton kívüli - jelképévé vált. A felújítása húzódik, de legalább már elkezdődött. Érdemes megnézni este kivilágítva. Nagyon jól látható és fotózható a Mirante de Ponte Hercilio Luz-ról.

Kriszta fotója

Mirante Morro de Cruz

Aki túrázni szeret, ki ne hagyja. Szép időben remekül belátható mindkét oldal.

Cidade Universitaria

Az egyetemi város. Szép nagy kampusz, viszonylag elfogadható árú szolgáltatásokkal.

Programlehetőségek

Lagoa da Conceição (lágoa dá konszéjszan)

A 330-as busz visz arrafelé, strandolós napon érdemes leszállni a Mirate-nál, ami egy aranyos kis kilátó, ahonnan látszik a tenger és a tó is. Onnan akár gyalog is lejuthatunk a tópartra, cca 3km-es gyaloglással kell számolni. Hátránya, hogy nincs mindenhol járda. A másik alternatíva, hogy némi fényképezés után vissza lehet szállni a következő buszra és az lemegy a városba. 

A Lagoa valójában két tó. Nagyon idilli a hegyekkel körülvett tó, amin mindenféle vizisportokat űznek. Vagy csak pihennek mellette. Rengeteg étterem, bár található a Lagoa partjainál. Vigyázni kell a nyitva tartással pl. vasárnap délután hajlamosak bezárni. 

A Remény nevű bárka - Kriszta fotója

Káprázatos kilátás - Mirante da Lagoa da Conceição - Kriszta fotói

Santo Antônio de Lisboa

Aranyos kis halászfalu Jureré felé félúton. A városhoz való viszonylagos közelsége miatt sokan szoktak lenni.

Ribeirão da Ilha

A helyi kis Azori szigetek. Érdemes elmenni és sétálni a csodaszép kis portugál házacskák között és enni egy osztrigát valamelyik helyi vendéglőben. Osztriga telepeiről híres egyébként, annak, aki ezt  szereti , kötelező program. Éjszakai élete nincs.

Szörfözés, vízi sportok minden mennyiségben, túrázás. Florianópolis hegyes-völgyes, renegetg szép túraútvonalat ajánlanak z erre szakosodott irodák.a

Strandok

Floripának 42 strandja van. A strandok 3 alap régióhoz sorolhatók: északiak, keletiek és déliek.

A legismertebb északi strandok ezek: Praia dos Ingleses, Praia Brava (!), Pontas das Canas, Canavieiras, Cachoeira do Bom Jesus, Jureré

A legismertebb déli strandok: Barra da Lagoa, Praia da Galheta, Praia da Joaquina, Praia Mole (!), a 12 km hosszú Praia Moçambique

A leismertebb déli strandok: Praia do Saquinho, Praia de Naufragados (!), Armação, Campeche, Praia da Solidão, Matadeiro (!), Pântano do Sul.

Közös bennük, hogy felkapottságuk okán a szolgáltatások árai eléggé elszálltak a strandokon található éttermekben és egyéb szolgáltatóknál. Viszont nagyon kellemes egy étterem teraszán üldögélve ebédelni, közben nézni a mozgalmas trandéletet az árnyákból. Egyszer mindenképpen megéri. 

Praia Mole

Ez elsősorban szörfös strand, tehát hullámos a tenger, kivéve e partszakasz egy kis öblös részét.

Joaquina

Szintén szörfös hely első sorban. Gyönyörű végtelen partszakasz, eléggé komplikált megközelíteni. Ennek ellenére nagy a tömeg a hét végén, magasak az árak. Érdemes a dűnékre is felmászni, a homokszörfözést kipróbálni.

,, A strand látványa önmagában magával ragadó (igaz, a sziklák közül égnek törő fenyőfélék nem őshonosak, hanem a gyarmatosítók ültették őket). A pár éve itt rendezett szörfvilágbajnokság révén a Joaquina egyre több szörfös térképére kerül fel. Ami a hely egyedi bukéját adja, azok a strand mögött elterülő magas homokdűnék, amelyeken sandboardozni is lehet. Egy cseppnyi sivatagi hangulat, a távolban párába vesző fehéres-kékes hegyek, és az égen szétáradó napfénymennyiségtől függően hol szürkéskék, hol lángoló türkiz árnyalatú óceán – mintha valami furcsa, világvégi helyre került volna az ember, ahol minden mindennel keveredik, és már azt sem tudja, milyen koordináták alatt heverészik pontosan a puha homokban, ami amúgy is mindjárt betemeti, elfedi ebben a szélben…(2018)" forrás

Vasárnapi nyüzsi - Kriszta fotói

Barra Lagoa

Kis halászfalu, legalábbis eredendően. Aranyos színes házak. Szép az elhelyezkedése. Központi része nagyon turistás. Sok más floripai strandtól eltérően nem szemetes! Rengeteg errefelé a hippi vagy hippit játszó fiatal. Nagy élet van esténként és nap közben is úgy kettő után. Senki ne lepődjön meg nagyon, a helyiek bizony ipari mennyiségben füveznek.

Jureré Internacional

Amolyan floridai jellegű, laza légkörű beach, gyakran zsúfolt. Maga a település a sziget északi csücskén fekszik, látszik rajta, hogy minden új, nem lerobbant. A strandon a víz általában kellemes meleg, biztonságos a fürdőzés. Rengeteg az árus és mindent árulnak. Az más kérdés, hogy ugyanezt rendes boltban olcsóbban bárki megveheti. Pl. egy suco, friss gyümölcslé itt 15 real, általában 8-10 között van.

Ötye pancsolás - Kriszta fotója

Tanga - Kriszta fotója

Érdekességek

1. A várost nevezik ,,Brazília Szilikon-völgyének" is, mert kimagaslóan erős itt az IT-szektor. 

Olvasmányos linkek

,, A város amolyan hippisziget. Már csak azért is, mert egy szigeten fekszik: a sziget különböző részein elszórtan találhatók a különböző városnegyedek, sokszor egész nagy távolságra egymástól.

Ha Magyarországon lennénk, ezek a városrészek önálló falvak vagy kisvárosok lennének, de Brazíliában, a nagy települések és nagy távolságok országában közigazgatásilag összetartoznak. Helyközi buszjáratok kötik össze őket, és nem ritka, hogy egyik városrésztől a másikig 20-30 perc a buszút, sűrű, párás esőerdő mentén.

Én a sziget keleti oldalán, Lagoa da Conceição és Barra da Lagoa negyedekben laktam, amelyek közel vannak a szigeten található tóhoz, illetve az óceánparthoz is, és jellemzően ide koncentrálódik a turizmus.

Gyönyörű strandok és túraútvonalak találhatók itt, és a természeti szépségek mellett az is e negyedek mellett szólt, hogy biztonságosnak számítan ak. Minden félelem nélkül fogtam a laptopomat, és kiültem vele a tópartra vagy az egyik óceánparti strandra. Nem fente senki a fogát a (materiális) értékeimre.

Lagoa da Conceição és Barra da Lagoa a szörfösöknek és a természet szerelmeseinek Mekkája. Raszták és laza arcok közt jártam-keltem az utcákon. Minden második házra graffitit fújtak itt, mintha nem is számítana „tisztes háznak” az, amelyiken nincs falfestmény.

Persze Floripának is megvannak a tehetősek lakta negyedei, ahol a kondomíniumok sorakoznak (pl. Beira Mar negyed), de az egy egészen más világ. Azoknak ajánlom Floripát, akik fogékonyak az öko-életmódra és szeretnek túrázni az esőerdőben. Viszont a fergeteg partykat és a nagy pörgést másfelé érdemes keresni. (2018)" forrás


,, A közbeszédben általában a dél-brazíliai Santa Catarina sziget egészét Florianópolis vagy egyszerűen csak Floripa néven emlegetik, ám a valóságban a szigetet a szárazfölddel összekötő hidak két oldalán elhelyezkedő közel félmilliós városról beszélünk. Eddigi dél-amerikai tartózkodásunk alatt nagyon sokan áradoztak róla, így mindenképpen meg szerettük volna látogatni. Ha az ember délebbről, esetemben Uruguayból érkezik, itt szinte arcba csapja a civilizáció szele, Floripa ugyanis tele van modern épületekkel, új autókkal, flancos éttermekkel, ki tudja hány sávos autópályákkal, és még hosszan lehetne sorolni.

A látványos külső egy igen élhető várost takar, amely egész Brazíliában a legjobb humán fejlettségi indexszel (HDI) mutatóval büszkélkedhet (ez a mutató többek között a várható élettartamot, az iskolázottságot és az elérhető vagy meglévő keresetet mutatja). Mivel a foci világbajnokság kapcsán elég sok rosszat hallottam Brazíliáról, így a nagyobb városokkal kapcsolatban fenntartásaim voltak. Mondhatni féltem, és semmiképpen sem terveztem az utcán járkálni kevésbé forgalmas helyeken vagy sötétedés után. Floripában viszont nyomát sem látni a Dél-Amerikában megszokott, hajléktalanokkal tarkított utcáknak vagy a tizenévesekből álló rablóbandáknak.

Az ide látogató utazónak az étkezés miatt sem kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia. A forgalmas sétálóutcán végigsétálva a brazil hagyományoknak megfelelően egymás hegyén-hátán vannak az all you can eat éttermek, ahol kilóra mérik a svédasztalos kaját, egészen jó áron. A helyi piacokra is érdemes elnézni, ahol az eladók ráérősen, hangos brazil zenét hallgatva és mosolyogva szolgáltak ki minket.

A brazilos hangulat a belvároshoz közeli botankus kertben is érezhető volt, ahol a helyiek előszeretettel ütik el az idejüket. Az idősebbek egy hatalmas, több mint százéves fűzfa alatt cseverésztek, míg a fiatalabbak pár méterrel odébb kártyáztak. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

A ,, Jól vagyok Floripában" kiírás mellett húzza be a hasát a magyar pasi  - Kriszta fotója

Népművészet - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes