ÚTIKRITIKA.HU / Norvégia


hirdetes

útikritikák


Norvégia

Norvégia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Aukland, Rogaland - Varga Gábor fotója

Norvégia dióhéjban

 • Norvégia Észak-Európa skandináv országainak egyike. Egy hatalmas félszigeten osztozkodik Svédországgal.
 • Északon határos Finnországgal és Oroszországgal is.
 • Norvégia 324 ezer négyzetkilométer területű, közel 5,4 milliós lakossággal (2023-as becslés).
 • Államformája királyság, fővárosa Oslo (975 ezer lakos).
 • Oslo légvonalban 1481 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar álllampolgároknak nem kell vízum, és be lehet lépni kártya típusú személyi igazolvánnyal is, azonban javasoljuk, hogy inkább útlevelet vigyenek.
 • Norvégia a NATO tagja. Nem tagja az Európai Uniónak (mégis része a schengeni térségnek).
 • Havi átlagos nettó fizetés (2023-ban): 1,1 millió forintnak megfelelő norvég korona
 • A magyar fogyasztói árak átlagosan 60 százalékkal alacsonyabbak, mint a norvégek. A bolti üveg sör négyszer drágább náluk.
 • A leggyakoirbb vezetéknév: Hansen
 • Norvégia hivatalos fizető összege a norvég korona (NOK).

Troll - A norvég hitvilág emblematikus élőlénye (innen ered a trollkodás kifejezés)

Időjárás

Norvégia időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kiemelkedő, és életem egyik legszebb utazási élménye: az Oslo-Bergen utazás vasúton
 1. Bergen elképesztő, fantasztikus, imádom süttetni az orcámat este 11-kor
 2. A Myrdal és Flam közötti vasutazás
 3. A romlatlan, érintetlen természet!
 4. A fjordok világa, a Sognerfjord és a Hardangerfjord
 5. Tonsberg, Norvégia legrégebbi városa Trondheuimben a katedrális
 6. Rokonszenvesen visszafogottak, puritánok a norvégek
 7. Nyáron az emberek örömteli sütkérezései a napfényben
 8. Szépek az emberek, kevés a túlsúlyos és sok a szép nő
 9. A friss halak
 10. Vannak sötétben kivilágított gyalogátkelők (zebrák)

Nem tetszett

 1. Hát Oslo nem nagy szám, nem csúnya, de nem lenyűgöző
 2. Baromi nagy a drágaság (nekünk)
 3. A bevándorlók között sok a bűnöző és a hajléktalan
 4. Hatalmas az ország, nagyon nehéz rövid időkeretnél az utazástervezés
 5. A szállodaárak nagyon magasak
 6. A sok fizetős országút
 7. Hogy csak az év 4-5 hónapja jöhet szóba a meglátogatásához
 8. A nyugati parton a gyakori esők
 9. Az hogy irigykedtem a jólétük miatt
 10. A helyi túrákon könnyű tehén-, birka-, vagy lószarba lépni


Vélemények

Norvégiában csodálatosan gyönyörű a táj. A fjordok és a végtelen vízesések. A 4-8km-es alagutak. Fantasztikus élmény. Ami kell: aláöltözet, (mi augusztusban voltunk és volt 4 fok is) jó minőségű vízálló legalább softshell kabát (mai napig az ottani turistaboltban vettet használom) és pénz. Nem olcsó. Mi 10 napos autós körúttal bejártuk Ålesundig alegszebb helyeket majd Lillehammer. Végig airbnbztünk, feléből jött ki mint a szálloda. A végén elengedtük az árakat…(2022)


"Budapestről közvetlen járattal lehet elrepülni a norvég fővárosba. Oslo maga nincs tele világhírű látványosságokkal, de érdekes képet ad a skandináv városi életről és az olajgazdagságukból, meg persze hosszú évtizedek tisztességes és békés fejlődéséből adódó magas életszínvonalról. És aztán jön a csodasorozat: Oslóból a turista felszáll az Atlanti-óceán parti Bergen kikötővárosba vezető vasútra, hogy kényelmesen ülve, autóvezetés nélkül változatos tájképeket láthasson.

Az Osló és Bergen közötti vonatozás a megszakítatlan változatban 7 órás. Csak kulcsszavakkal próbáljuk leírni a leírhatatlant: jellegzetes, vörös-bordó színű, fehér színnel keretezett ablakú norvég házak a természet tág és békés terében, drámaian szabdalt, itt-ott kétezer méter magasságú hegyek, gyors sodrású folyamok, amelyeknek mély intenzitású kékjét kiemeli a mezők zöldje, végtelennek tűnő vízesések, nyáron hófoltos, meredek sziklák kevély szürkéi, holdbéli, elképesztően izgalmas hangulatú befagyott tavak, döbbenetes szögekben forduló alagutak. A vonatozás legmagasabb pontja 1300 méteren van. Az utazás lényege a táj hirtelen és meglepő változása. A nyárból, avagy tavaszból a vonat behatol olyan havas vidékekre, amelyekhez többnyire nem vezetnek autós megközelítések, és ha igen, akkor sem adnak olyan szögben rálátást a legizgalmasabb részekre, mint amilyenre lehetőség van a vonatról. Nem tagadjuk: kevés olyan vasúti utazás van, ahol ilyen nagy előnye lehet az ablak melletti ülésnek. (A családosok, párok időnként előzékenyen cserélgetnek is üléshelyet.)

A vonatozás csúcspontja, amikor vagy félúton az utasok leszállnak fent a hegyek közepén Myrdal állomáson, és felszállnak egy kisebb, bűbájos vonatra (Flamsbana), amellyel egy lassú (20 kilométer 55 perc alatt) utat tesznek meg egy Flam nevű festői szépségű településig, amely egy fjord partján van, alsóbb magasságban. Ez egy panoráma vasutazás, amely többször lassít, sőt megáll, mert ami az ablakokon keresztül látható az elmesélhetetlenül gyönyörű. Flamnál a turisták hajóra szállnak és megbámulhatják Európa egyik legkeskenyebb fjordját. Éppen a keskenység adja a rendkívüli élményt, mert így a természet szinte drámaian képes hatni ránk. A Naeroyfjord persze hivatalosan is a természeti világörökségek egyike. Majd jön egy buszos utazás kis farmokon, hegyvilágon keresztül Voss állomásig, ahol az utasok újra felszállnak az Oslóból Bergenbe menő vasútra.

A vasúti utazás benyomásaitól elszédülten érkeznek a turisták Bergenbe, hogy kiderüljön az utazás újabb szenzációt tartogat. A kikötőváros ugyanis bámulatos. Tele van kis, keskeny, girbegurba, macskaköves utcácskákkal, aranyos faházakkal, hangulatos vendéglőkkel, kocsmákkal. A kikötő partján egységes arculatú, mégis változatos hajdani kereskedőházak sorakoznak (Bryggen). A kikötőben hömpölyögnek a turisták, részben, mert itt van a kihagyhatatlan, délelőtti halpiac. Mindenki tengeri eleségeket majszol állva, élvezettel telített, elégedett tekintettel. Innen indulnak a kirándulások a fjordokhoz. Bő választékból, különböző idő- és élménytartalmú kirándulásokból lehet válogatni. A fjordok miatt önmagában megéri ide utazni." forrás


idegenforgalmi troll a kikötőben (Andelsnes) - k.k. fotója


"A norvégiai út nagyon jól sikerűlt. Hasznát vettük a Vista javaslatoknak. Oslóban voltunk két éjszakát a javasolt Grand Hotelben, ami nagyszerű volt. Onnan a hires vonattal Bergenbe. Ott véglegesítetük a további utat. Először mentünk egy 1 napos hajó- és vonatútra: hajóval Sognefjord, Flamból vonat Myrdalba, tovább egy másik vonattal vissza Bergenbe. Még egy nap Bergenben, azután éjszakai-nappali Hurtigruten hajóval Alesundon keresztül fel és le a Greirangen fjordon, este és éjszaka Alesundban, másnap reggel repülő Oslóba, még két éjszaka és nap Oslóban, 7.-én haza. A pocsék időjárás ellenére minden nagyon tetszett." (Robi, Vista-ügyfél, 2015)

" Szerintem Norvégia azon országok egyike, amelynek “esszenciája” nem a nagyvárosokban, hanem a káprázatos természeti adottságaiban rejlik. A csodás fjordok, tiszta levegő, elképesztő túralehetőségek, szerintem mindenképp erre fókuszálj, ha az országba érkezel, és ne állj meg a városoknál." forrás


,, A nagyvárosok központja rendszerint nem a legszebb, legtöbbször a beton és a praktikusság dominál, ez alól talán Oslo az üdítő kivétel, ahol a központ is gyönyörű. Viszont, ahogy haladunk a települések pereme felé, az arculat úgy válik egyre inkább kellemessé, élhetőbbé, néhol már-már meseszerűen tökéletessé. A vidéki Norvégia pedig észveszejtően gyönyörű, valóságos palotákat húztak fel a semmi közepén, vagy épp a hegy tetejére, vagy egy szigetre, el is gondolkodtam azon, hogy oda nem lehet egyszerű visszaevickélni egy átmulatott éjszaka után. A házakat nem mondanám csicsásnak vagy felvágósnak, egyszerűek, de épp ebben rejlik a bájuk, engem minden esetre lenyűgöztek. (2019)" forrás


Meglepő volt látni, sőt, megtapasztalni, mennyien vannak úton Norvégiában. Lakóautók falják a kilométereket, a kempingek és a pihenőhelyek csordultig vannak.
Hozzá kell tenni, hogy 8-12 fok volt jellemzően, és legalább a nap felében csepergett, esett az eső.

A táj csodálatos! Magas hegyek, mindenhonnan ömlik a víz, a zöld millió árnyalata.
Az ország évtizedekre előttünk van. Nem kellett sem autópálya matricát, sem komp díjat előre fizetnünk. Az út-, komp -, alagút használatot központilag fizettük. Annyit, amennyit igénybe vettünk.

A mi keresetünknek magasak az élelmiszer árak. Az élelmiszer boltokban is. Egy gyros 90 NOK, egy goffri 100 NOK, egy pékárú 20 NOK, egy 2 személyes zacskós tészta 40 NOK, egy hamburger 114 NOK.
Ugyanakkor egy múzeumi belépő 140 – 180 NOK.
A szállás: az oslói hostel után zömében önálló magánszállásokon voltunk. Az egy éjszakai ár kb 325 NOK fő / éj. Hűtő, mosó és mosógép szinte mindenhol volt, törölközőt és ágyneműt nem mindenhol adnak. Az egyik helyen finn szaunát is élvezhettük.
A kertekben szamóca, ribizli, áfonya csábítgatott. A cseresznye még nem érett meg.
A fehér éjszakák idején voltunk, így aztán éjfélkor is még csak enyhe szürkület volt, hajnali 4 kor pedig már ragyogó napsütés.(2022)

Olvasmányos linkek

"Tévhit: Norvégia a legdrágább. Valóság: Ha abszolút értékben nézzük, akkor megközelíti a top 5-öt, viszont ha a relatív értékét vesszük a dolgoknak, a magyar keresetekhez képest Magyarország sokkal drágább. Ez a szomorú igazság. Nehéz elképzelni, hogy otthon valaki önfenntartó legyen két nap pincérkedéssel például.

Tévhit: A norvégok síléccel a talpukon születnek. Valóság: Majdnem. Rengeteg sífutó apuka után kötött babaszánkóban utaznak igazán apró gyerkőcök fel-le a városból szerteágazó, télen hófedte túrautakon.

Tévhit: Csak az olaj miatt megy ilyen jól minden. Valóság: Ez azért is összetettebb, mert az olajkitermelés egyik húzó országa, Oroszország, például nem jóléti állam, és nem pont a szociális juttatások ápolgatását juttatja eszünkbe. Ráadásul a norvégoknak van egy Olajalap nevű nemzeti megtakarításuk, ahova az olajbevételek nagy része vándorol minden hónapban, arra az esetre, ha egyszer csak elapadnának a források.

Tévhit: Sok halat esznek. Valóság: Közepesen sokat. Többet, mint mi, de nem olyan rengeteget, mint gondolnánk. Ráadásul a legpopulárisabbnak tűnő és leggyakrabban készített étel (persze nem családi közegben) a polse&lumpe, ami tulajdonképpen a hot dog norvégosított, egyszer használatos, grillen elkészített verziója, pirított hagymával és gyakran majonézes rákkal vagy krumplival.

Tévhit: Felfele pöndörödő manó orruk van és főként szőkék. Valóság: A legtöbbjüknek csak akkor pöndörödik fel az orra, ha felfele néznek, és habár sok szőke norvég van, az embernek nincs az a benyomása, hogy akkor ő most kivirít a tömegből barna hajjal, vagy akármilyen bőrszínnel.

Tévhit: A norvégok nagyon udvariasak. Valóság: Ez attól is függ, milyen nyelven szólalnak meg. Míg gyakran ugyanaz a személy norvégul „Kaffe”-ként adja le a rendelését, addig angolul, ez „I would like a coffee”-ként hangzik el. A norvég nyelvet ilyen szempontból megdöbbentően leegyszerűsítve és mindenféle udvariaskodástól mentesen használják. Lassan kezdek belejönni, hogy ne vegyem lelkemre a mindenféle formulától mentes, kérést helyettesítő direkt közléseket.

Tévhit: A norvégok ridegek és nem barátságosak. Valóság: Ez így nem egy fair és helytálló kijelentés, viszont az egyik legelterjedtebb sztereotípia. A norvégok furcsák, mint ahogy mi is furcsák vagyunk, viszont abban nagyon hasonlóak, hogy sokkal jobban megnyílnak, ha az ember beszél norvégul. Ennek nem csupán praktikus okai vannak, hiszen itt szinte mindenki fantasztikusan beszél angolul, hanem egyfajta falbontogató hatása van." forrás


"A páratlan természeti adottságokkal megáldott országtól talán elsősorban árszínvonala tartja távol a turistákat, hiszen konkrétan a világ legdrágább országa, bizonyos termékek, szolgáltatások többe kerülnek mint Tokióban, New Yorkban vagy Moszkvában. Ha viszont nem sajnáljuk az időt a szervezésre, akkor hátizsák és stoppolás nélkül is bele lehet férni egy elfogadható költségvetésbe, ha az igényeket kicsit lejjebb adjuk. A kaja a legdrágább, így értelemszerűen azon lehet legtöbbet spórolni. Az árak mellett az időjárás okozhat még problémát, illetve ha autóbérlésre adjunk a fejünket járjunk el előtte jógázni 3 hónapig, de erről majd később.

Ezek ellenére mégis miért Norvégia?

Nem voltunk még Norvégiában, Norvégia 5 év múlva sem lesz olcsóbb (sőt az euróhoz rögzített svájci frank helyett az új menekülő deviza lehet, ami még drágábbá teszi majd az országot), az időjárás nagyjából a 3 nyári hónapra korlátozza be az utazás lehetőségét, tényleg menekülni akartunk a budapesti 40 fokos betonkatlanból . Sokkal inkább aktív nyaralás, mint egy hétig tengerparton fekvés volt a cél. Aztán amire számítottunk, de a helyszínen duplán beigazolódott: fantasztikus burjánzó természet, lenyűgöző táj, fjordok mindenhol. Azaz nem az mint mondjuk Ausztria, ahol zúzunk 100-200km-t autópályán és akkor van egy nagyobb hegy, szebb kilátó, esetleg egy vízesés, hanem 1300km-t vezettünk úgy, hogy folyamatosan volt látnivaló, minden kilométeren volt valami, a fjordoknak köszönhetően pedig a szárazföld belsejében is folyamatosan víz mellett haladtunk. " forrás

Fotóegyveleg

Geiranger fjord - cs. j. fotója

Skudeneshavn - B. Feri fotója

Ålesund - g.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Pólyik Hedvig, 2024. 02. 20. 20:03
Ha valaki egyszer tervez Norvégiába jönni, akkor Lofoten szigetet ne hagyja ki.


Zbik Aladárné, 2023. 06. 21. 10:52
Milyen áram van Norvégiába, kell átalakitó?


Rácz Csaba, 2023. 01. 23. 22:05
Tisztelt Admin.

Nyáron tervezünk utazni Norvégiába. Lehetséges az, hogy az Önök közreműködésével felvegyem a kapcsolatot Sólya Zsuzsanna kommentelővel? Ahogy olvasom, ők 2022. évben voltak ott, utaztak az országban is. Szeretnék tapasztalatot, és segítséget kérni Tőle.
Köszönettel előre is:
Rácz Csaba


Sólya Zsuzsanna, 2022. 08. 09. 09:54
Most töltöttünk 6 napot Norvégiában. Oslóban csak egy éjszakát, mert másnap reggel indulunk tovább. Ez az egy délután nekünk pont elég volt, végig sétáltunk a belvárosi részen, szép, de ahogy más már írta, semmi különleges. Sokkal nagyobb élmény volt Bergen, Stavanger és a fjordok vidéke, hajókázás, a túrázás, a gyönyörű természet, a sok vízesés, a hegyek, a tiszta levegő.


Litkei Julia, 2019. 05. 29. 20:35
Most keszulunk Osloba. A termeszeti szepsegek legendai visznek oda. Az a hatas amely abban tajban rejlik, evek ota vonz mint a magnes. Meglatjuk...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon