ÚTIKRITIKA.HU / Bergen


hirdetes

útikritikák


Bergen

Bergen dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Megközelítés |Közlekedés| Étkezés | Látnivalók | Hajós programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Bergen dióhéjban

 • Bergen Norvégia nyugati partvidékén, a déli Fjordland-nál fekszik, közvetlenül a tengerparton.
 • Norvégia második legnépesebb városa kb. 293 ezer lakossal (2024-es adat).
 • Bergen légvonalban 304 kilométerre van a norvég fővárostól, Oslotól.
 • Bergen Európa legcsapadékosabb városa, nem véletlenül nevezik az "esernyők városának". Átlagosan az év 213 napján esik az eső. Ez azonban még véletlenül se riasszon el senki Bergen meglátogatásától, mert ez egy csodálatos város. Az úti kritikus egyik kedvenc európai városa, főleg mert egyik végállomása az életre szóló élményt jelentő Oslo-Bergen vasutazásnak.

Varga Gábor fotója

Fő látnivalók és nevezetességek:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A domboldalon egy kis utcában, a turista tömegektől kellő távolságban, egy aranyos, élénk sárga faház oldalának dőlve süttettem az arcom, és mindezt 23 óra tájékán
 2. Hogy alig esett az eső, amikor ott voltunk két napot
 3. A halas szendvics a kikötőnél lévő kis piacon vételezve
 4. Kicsit kell csak felfelé mászni a hegyoldali utcákon és visszanézve a kikötő látványa
 5. Fjordok nélkül is van kétnapnyi látnivaló, nagyon hanguatos
 6. Fjordok persze

Nem tetszett

 1. A japán turista csoportok idétlen vonulása (igaz meg is mosolyogtat)
 2. Péntek és szombat este a részegek hangoskodása (szerencsére nem bántanak senkit)

Vélemények

"Bejártam egész Európát, azaz van némi támpontom összehasonlításra az utazási élmények értékét illetően. Nos, a két kedvenc európai városom: Brugge és Bergen. A kettő közül a színes faházak miatt Bergen tán még nagyobb kedvencem." (K.J., 2015)


,, Bergen az egyik legbájosabb város a hagyományőrző homlokzataival, dombjaival és erdei ösvényeivel. És a legcsapadékosabb is. Nem véletlen, hogy ha egy kicsit süt a nap, a fél város azonnal kiül valami teraszra. Nekünk mázlink volt, kifogtunk egy bivaly anticiklont. (2017)" forrás


,, Előbb javasolnám Bergen meglátogatását, mint Osloét. Osloban is nagyon sok frankó dolog van (pl. jó streetfood ami Bergenben nincs), de Bergen egy komplexebb, norvégosabb élményt ad a belvárosával, természetközelségével és könnyedén elérhető fjordokkal.

A legegyszerűbb módja, hogy a lehető legtöbb kinézett helyet megnézzünk a lehető legolcsóbban az, ha lecsapunk a Bergen Card-ra -ra. Ehhez nincs más dolgunk, mint hogy legelőször, még mielőtt bármit megnéznénk, elbattyogunk a Tourist Information centre-hez és kiválasztjuk melyik időtartamra (24h – 48h – 72h) szeretnénk megvásárolni a kártyát

Nordnes (nem a Bryggen felé néző része), Sandviken városrészek bejárása – két régi városrész, ahol az ember az igazi bergeni életérzést tapasztalhatja meg. Elbűvölő színes faházak és szűk macskaköves utcácskák. Kötelező egy rövid felfedezősétát tenni legalább az egyik környéken. Nordnes városrész könnyedén összekapcsolható az Akvárium meglátogatásával. Érdemes elkóborolni az Akvárium mögött található kis parkba. Nyáron, amikor 22-25 fok körülire emelkedik a hőmérséklet napsütéssel párosulva, ez a placc zsúfolt stranddá változik.

A város egyik sajátossága a minőségi utcai művészet. Menjetek és fedezzétek fel. Nincs más dolgotok mint nyitott szemmel járni a várost. A legtöbb esetben könnyű kiszúrni a remekműveket. (2019)" forrás


Mi Wizzairrel utaztunk Oslóba és onnan másnap reggel vonattal Bergenbe, mert szerettük volna látni a vidéki Norvégiát. Tényleg lenyűgöző volt.

Az utolsó két állomást már vonatpótló busszal tettük meg, mert javították a vágányokat, de így még jobb volt, mert a buszról megint mást láttunk.

Bergen: ami kihagyhatatlan az egy fjord túra és siklóval fel a Fløyen hegyre, 150 Kr a retur jegy már, de megéri. Fent tettünk egy nagyobb kört, elsétáltunk a tóhoz, ahol ingyen lehet kenuzni, az is szuper volt.
Halpiacon rénszarvasos hamburger 95 kr, talán a legolcsóbb kaja volt, de nagyon finom.

A városokban érdemes 24 órás jegyet venni a közlekedéshez, mert 1 jegy ára 39-41 kr várostól függően. A 24 órás pedig 60-105 kr.

Javaslom letölteni a vy app - ot, azzal minden belföldi utazást és közlekedést meg lehet tervezni, nagyon szuperül működik, a legtöbbre a jegyet is meg tudod venni rajta keresztül. Még azt is mutatja térképen, hogyan jutsz el gyalog onnan ahol éppen állsz a villamosmegállóig vagy pl. hol tartasz éppen az utazás során, hány megállót kell menni, hol kell átszállni és mire.

Bergenből Stavangerbe panorámás emeletes busszal utaztunk, olcsóbb volt, mint a komp és sokkal élménydúsabb lehetett. Lehet venni jegyet kimondottan az emeleten az első ülésekre (nem sokkal drágább, mint a többi jegy), nagyon megéri, fantasztikus amit onnan látni útközben. A busz kétszer kompra száll, így a komp élmény sem marad el.

Mivel minden iszonyúan drága a magyar pénztárcákhoz, ha olcsón akarsz kaját venni, akkor a KIWI-t javaslom. Ez a szupermarket a legolcsóbb és általában 22 vagy 23 óráig nyitva vannak, kivéve vasárnap, akkor szinte minden zárva. Erre érdemes szombaton gondolni. Egy olcsóbb pizzériában két pizza és két pici ásványvíz 490 kr volt.

Nekünk óriási élmény volt a 6 nap. Érdemes mindenképpen szállodákban megszállni, mint Airbnb-s lakást bérelni. Olcsóbb volt a szálloda és hát ott kapsz svédasztalos reggelit is, ami norvég árak mellett szinte ingyenessé teszi a szállást :) (S. Zsuzsa, 2022)

Szállás

Hát , nem olcsó. De Bergenre fokozottan igaz az, hogy érdemes a belvárosban lakni, legalább a szélén. Ezen a linken érdemes keresgélni bergeni szállások között.

Ajánlott hotelek:

Megközelítés

,, Egészen 2019 nyaráig rettenetesen egyszerű és sok esetben olcsó alternatívát biztosított a Wizzair közvetlen Budapest – Bergen járata. Sajnos a légitársaság megszünteti ezt az opciót. Ezek után sem kell elkeserednünk azonban. Bécsből például egészen október végéig továbbra is közvetlenül röpköd a Wizz. Ezen kívül egy átszállással is egészen elérhető áron lehet hozzájutni jegyekhez. A scyscanner vagy hasonló platfromok szuper kiindulási pontok utazástervezéshez. Amennyiben a Norwegian légitársasággal repülünk Oslo átszállásal és még nem múltunk el 26 évesek akkor az UNDER26 kuponkóddal durván féláron utazhatunk az Oslo-Bergen vonalon. Ezt sokan nem tudják pedig figyelembe véve, hogy így akár 12.000 Ft körüli összeget is spórolhatunk ez nem haszontalan információ. Irataink viszont legyenek nálunk, mert szúrópróbaszerűen szokták csekkolni az életkort a reptéren olyan utasoknál akik UNDER26 jegyet vásároltak.

Reptér-város vonalon közlekedés. Tapasztalatom szerint sokan nem tudnak róla, hogy a Bybane (1-es jelzéssel, villamos) egészen a reptérig közlekedik a városközpontból. E miatt sokan hoppon maradnak és a jóval drágább reptéri buszt választják. A villamos rettentő egyszerűen kiszúrható. Miután kilépünk a reptér épületéből keressünk lifteket, vagy mozgólépcsőt és menjünk le egy szintet. Voálá Villamosmegálló pipa. Ezután keressünk egy automatát és vegyünk egy jegyet. Ez ebben az esetben egy kis papírkártya lesz, amit felszállva a járműre az ajtók melletti szüre kütyünk le kell csippenteni és már érvényes is. Egy átlag jegy ára 37 kr (kb. 1000. Ft) és másfél óráig érvényes. Ez nagy különbség az otthoni tömegközlekedéshez képest. A helyi tömegközlekedési vállalat (Skyss) weboldalán – ami sajnos csak norvég nyelven üzemel, ettől függetlenül használható – tudtok utazást tervezni. (2019)" forrás

Közlekedés

,, A reptérről a városba való bejutás meglepően olcsó volt (főleg a bergeni árakhoz képest), csupán 37 NOK (1200 forint) a villamossal (Skyss lightrail). Összesen tehát 2400 forintba került a tömegközlekedés, mert ezenkívül gyalogoltunk, hisz nem olyan nagy város Bergen. (2018)" forrás

Étkezés

,, Bergen jelenleg a numbeo.com listáján a 13. legdrágább város a világon (szerencsés szám:D), 120%-kal magasabbak az árak a budapesti áraknál. (Szerintem még többel…)
Emlékeim szerint egy fél literes kóla 7-800 Ft-ba került, egy kis csoki (Mars, Snickers stb) kb 4-500 Ft-ba.
Mi úgy döntöttünk, itthonról viszünk kaját és inkább ezen fogunk spórolni, mint az “élményeken”. Az otthonról vitt kaján kívül többször vásároltunk bergeni szupermarketben is, hisz három teljes napra nehéz lett volna kaját pakolni; a szupermarket pedig az olcsóbb opció volt.
El lehet képzeni, mennyibe kerülhet egy pohár bor egy vendéglőben, ha már egy fél literes kóla is 700 forint a sarki boltban. Egyetlen egyszer ebédeltünk a halpiacon: én lazaclevest ettem, ami kb 3500 Ft volt átszámolva; egy hamburger menü pedig körülbelül 7000 forintba került.
Étkezésre szerintem összvissz kb 10 000 forintot költöttünk a három nap alatt. (2018)" forrás

"A kikötőben található halpiac életem egyik legkedvesebb emlékét idézi elő, ott kóstoltam ugyanis először (és minden bizonnyal utoljára) bálnahúst. Japán mellett Norvégia az egyetlen állam, ha jól tudom, ahol legális a bálnavadászat, a húsát pedig előszeretettel fogyasztják. Soha nem felejtem el az ízért, a szaga (illata?) és íze mindenképp a haléra emlékeztetett, az állaga viszont keményebb és vöröses volt, a sertéshúshoz hasonló." forrás


,, A korábbi királyi főváros kikötője melletti széles főtérre autóbusszal érkeztünk – a szeles, esős idő ellenére sok érdeklődő turista gyűlt össze. A közeli halpiacra siettünk, ahol hangos szóval igyekeztek a portékákra terelni a figyelmet a gumicsizmát öltött kereskedők. Az áruk között nemcsak különböző halakat és a tenger gyümölcseit láthattuk, hanem több asztalon a rénszarvas-, illetve a bálnaszalámit is felfedeztük.

A szemerkélő eső ellenére megteltek a halszendvicseket kínáló bárok és a presszók teraszai is. Az embereket nem zavarták az esőcseppek, mert hozzászoktak a zordabb a nyári időjáráshoz. (2016)" forrás,, Da Stefano $$ – olasz kisétterem, gelato, pizza stb.

Trekoneren $ – város legfrankóbb hotdogja itt kapható, viccen kívül
PastyWorld $ – angol piték, angolok keze által, változó napi kínálattal. Vigyázat a meleg pite brutális tud lenni és nem mindig értékeli a gyomrunk.
Suppologen $ – kicsi levesező, ahol a világ híres leveseit kínálják elég, köztük a gulyást is.
Søstrene Hagelin $ – halgolyók, halfasirtok, halburgerek, egy nagyon király halételekkel operáló gyorskajálda, amit a Hagelin nővérek 1929-ben alapítottak
Anne Madam $$ – egy hangulatos étterem a belvárosban ami a norvég konyhára alapul. Elérhető áron. Érdemes rárontani a rénszarvasburgerre és a hallevesre.
Roll&Rock American Dinner $$ – ahogy a neve is sugallja, egy amerikai mintára működő étterem ahol a hamburgertől a shake-ig minden fellelhető. A hangulat és a dizájn totál autentikus. Meglátod.
Horn of Africa $$ – etióp étterem a város szívében. Különlegeset és különlegesen finomakat ehetsz náluk.
Villani $$$ – olasz pizzázó. Aki csípi az eredeti vékonytésztás, buborékos, ropogósszélű pizzát annak ajánlom.
Casa del Toro $$ – csak, hogy a mexikói ízek se maradjanak le. De egyébként jókat olvastam a helyről, ha valakinek ehhez van kedve akkor ne hezitáljon.
2×2 $ – egy egyszerűbb stílust és kelet-európai ízeket kínáló étterem. Ár érték arányban rendben van.
Mandalay $$ – burmai, dél-kelet ázsiai ételeket kínálnak minőségi formában.
Unicorn Fiskerestaurant $$$$ – egy hamisítatlan norvég étterem, remek atmoszféra, magasabb árak.
Potetkjelleren $$$$ – egy norvég fine-dining étterem. Norvég konyha extrákkal, de drágán és tényleg a fine-dining sztandardnak megfelelő kis adagok.
Colonialen $$$$ – több norvégtól is hallottam már, hogy a város (egyik) legjobb étterme. Szintén elsősorban helyi ízekkel bombázzák az ott étkezőket, de szintén egy a drága kategória.
Kafe Spesial $$ – egy hangulatos kis bár/ kávézó nagy ital/étel választék, jó értékelések
Det Lille Kaffe Kompaniet $ – családi kis kávézó a Fløybanen mellett. Annak aki egy ízletes és elég egyedi kávéra vágyik.
Godt Brød pékségek $$ – a város több helyén is fellelhető pékség+kávézó kombináció. Szendvicseket is összepakoltathat magának az ember, finom péktermékek és nagyon jó kávé.
Fjellskål Fisketorget/ Fisketorget nyáron $$$ – halpiac aminek a a Tourist Office alatt található része télen-nyáron nyitva tart, viszont nyáron érdemes végigsétálni a kinti részén. Nem hosszú program. Az illatokat (szagokat?!) már mesziről érezni lehet, így nem lehet eltéveszteni. (2019)" forrás

Látnivalók

,, Többen a rakpart menti főutcán sétáltak és a cégérekkel ellátott egykori hanza házsorban gyönyörködtek. Ezek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, és Bergen egyik büszkeségének számítanak. A különböző színekben pompázó régi épületek és a különleges belső udvarok eredeti állapotukban maradtak meg a mának. Többségükben lakják is ezeket a házakat, amelyek alsó szintjén üzletek és éttermek találhatók. Bár Bergen nem volt hanza város, viszont a településen volt hanza képviselet, amely szigorú szabályok szerint működött. Ezt bizonyítják a nevezetes házsor végén található múzeumban látható emlékek is. Az emeletes épület alsó részében bemutatják, hogy az itteni hanza kereskedők milyen eszközöket használtak a halszállítmányok pontos méréséhez és ellenőrzéséhez. De láthattuk a valamikori főnök szobáját és konyháját is, illetve megtekinthettük azt a helyiséget, ahol elkönyvelték a beérkező gabonát, gyümölcsöt és fűszereket. A falon elhelyezett térkép arról tanúskodott, hogy szinte egész Európában kereskedtek, hajóik nagyon sok helyre jutottak el a kontinensen.

A főutca végén már messziről megpillantottuk az egykori erődöt. Közelebb érve kitárulkozott előttünk a reneszánsz épületegyüttes, amely stílusában a kissé a visegrádi várra emlékeztetett. Az erőd valamikor palotaként szolgált és ma is az egyik különlegessége a rakpart menti városrésznek. A körülötte elterülő gondozott parkban helybeliek és turisták sétálnak. (2016)" forrás

Halpiac, Fisketorget

(norvég kiejtés: fiszkitorge)

Királyi rezidencia, azaz a Gamlehaugen

Gamlehaugen Bergenben egy lenyűgöző kastély, a hivatalos királyi rezidencia a nyugat-norvégiai régióban.
Neogótikus stílusban épült kastély, amelyet a 19. század végén és a 20. század elején építettek. Az épület elegáns homlokzattal és tornyokkal rendelkezik, tükrözve a korabeli építészeti trendeket és a középkori várak hatását.

A kastélyt egy gyönyörű park veszi körül, amely 75 hektár területen fekszik. A parkban találhatók pázsitok, virágágyások, sétányok, tavak, és egyéb díszítőelemek. Ez a terület nyilvános park, és népszerű kirándulóhely a helyiek és turisták körében is.

Gamlehaugen parkja egész évben nyitva áll a látogatók előtt. A kastély maga is látogatható, bár csak különleges alkalmakkor vagy vezetett túrák keretében. A látogatók megcsodálhatják a kastély belső tereit, amelyek eredeti bútorokkal és díszítésekkel vannak berendezve.

Bár a kastély ritkán használt királyi rezidencia, alkalmanként hivatalos rendezvényeket és ünnepségeket tartanak itt. Ezáltal Gamlehaugen jelentős szerepet játszik a norvég királyi család életében és Norvégia nemzeti örökségében.

A kilátó

,, A bergeni felvonóállomáshoz mentünk, és rövid utazás után elértük a város feletti kilátót. A vihar elvonulása után újra kisütött a nap, így Bergen pazar látványában gyönyörködhettünk. Ilyenkor különösen vonzó ez a város, amely a norvég gazdaság, a kereskedelem, a kultúra és az egyetemek színhelye. Arra is lehetőségünk nyílt, hogy szemtől szembe lássuk, hogyan építkeztek korábban az emberek és miként emelnek faházakat napjainkban a helybeliek. A régi házakat téglából építették, homlokzatukat különféle elemekkel díszítették. Az újabbakat viszont fenyőből alakították ki és a lakások homlokzatát hófehérre festették. (2016)" forrás


,, Fløibanen funicular (sikló), amellyel feljuthatunk a Bergen melletti Fløyen hegy tetejére, ahonnan lélegzetelállító a kilátás Bergenre! Emlékszem, hogy csak álltunk és bámultuk a várost fentről, közben szép lassan megfagytunk :)) (de megérte!). A retúr jegy ára 95 NOK, vagyis kb 3100 Ft volt. (2018)" forrás

V. Jancsi fotói

Hajós programok

,, A hajóút Gudvangenből Flåm-be a Nærøyfjord -on és Aurlandsfjord-on keresztül. Én sosem voltam oda a hegyekért és a hidegért, mindig inkább a napsütéses tengerpartra tettem le a voksom, viszont Norvégia fjordjai annyira lenyűgöztek, hogy alig várom, hogy visszamehessek! Nem szeretek túlozni és nagyon sok “magasztos” jelzőt használni, de Norvégia annyira csodálatos, hogy szerintem mindenkinek el kellene látogatnia ide legalább egyszer, de inkább számtalanszor. 🙂 Biztos vagyok benne, hogy nyáron is nagyon szépek a zöldellő fjordok, de a téli hófödte fjordok még különlegesebb, egyedibb élményt nyújtanak – szerintem. Főként, hogy télen kevesebb a turista és emiatt sokkal évezhetőbb ez a túra. (2018)" forrás

Időjárás

Bergen a legcsapadékosabb európai város. Átlagos havi esős napok: 12,7, valamint a legmagasabb átlagos napi csapadékmennyiséggel : 8,8 mm.

Bergen a legcsapadékosabb európai város - j.m. fotója

Olvasmányos linkek

"Norvégia talán legszebb városa, amely színes faházaival, sokat fényképezett rakpartjával és drámai fjordokkal tarkított tengerpartjával különleges hangulatot áraszt. Festői környezetben, Norvégia délnyugati partján fekszik a hét hegy által körülvett Bergen. Kevés hely van a világon, ahol a város a természettel ilyen páratlan kombinációt alkot. Bergen toplistás nevezetességei közé tartozik a tenger állatvilágát bemutató Akvárium és a Floibanen. A belvárosból induló panorámasiklóval alig néhány perc alatt feljuthatsz a Floien-hegyre, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a környező fjordokra és szigetekre.

Bergen hangulatos központjában minden gyalogosan is megközelíthető, és néhány óra elteltével teljesen otthonosan érzed magad. Láttad Az arany iránytű című kalandfilmet Nicole Kidman és Daniel Craig főszereplésével? Egyes jeleneteit az építészetileg egyedülálló Bryggen (a szó norvégül rakpartot jelent) ihlette, amely méltán került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. Bergen régi rakpartján találhatók a város legnívósabb éttermei, a "Bryggen Tracteursted" történelmi környezetben várja vendégeit helyi specialitásokkal, a Fiske Enhjorningen étterem pedig azoknak való, akik igazán értékelik a tenger gyümölcseit. Vedd Bryggentől északra az útirányt, és rábukkanhatsz a 13. századi Bergenhus erődre, amit azért építettek, hogy megvédje a kikötőt. A városnéző programból ne hagyd ki az 1150-ben épült donga templomot (Fantoft stavkirke), és a csodálatos 18. századi kúriát (Damsgard Hovedgard), amely a rokokó építészet legfontosabb példája Norvégiában.

Bergen 300 éves nyüzsgő halpiaca nagyszerű hely egy gyors harapásra, ahol nem csupán különleges tengeri csemegéket kínálnak, hanem jávorszarvasból készült kolbászt is. Bergen a természet és ember alkotta szépség páratlan kombinációja, és bármerre is indulsz el, elakad a lélegzeted. Ha már a "fjordok kapujában" vagy, nem hagyhatod ki a világ legnépszerűbb természeti látványosságait, a lélegzetelállító norvég fjordokat, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik.

Többféle fjord-kirándulás közül választhatsz, amit érdemes farmlátogatással kombinálni, így megkóstolhatod a tradicionális ételeket, és megtanulhatod, hogyan készítik a helyi almabort, lekvárt és sajtot. A Naroyfjord és az Aurlandsfjord a leglátványosabb ága a világ második leghosszabb fjordjának, a Sognefjordnak (204 km), és a fedélzetről eléd tárul a hófödte hegycsúcsok, a vízesések és az idilli házikók csodás látványa. Felejthetetlen élményben lehet részed, ha benevezel egy sétahajózásra, hogy megkeresd a látványos sarki fényt, vagyis az aurora borealist. A szemet gyönyörködtető természeti csoda megfigyelésére legvalószínűbben november és február között lehet esélyed. "forrás

Amerikai magyarok Bergenben  

"A mai napig csodálattal tölt el, ha visszanézem a Bergenben készült fotóimat. Lenyűgöz a város egyszerűsége, szépsége, a hegyeken át a meseszép kikötőig minden megtalálható itt. Oslóból közel 8 órás vonatúttal értünk el Bergenbe, Norvégia 2. legnagyobb városába. Érdekes módon akkor, az utazás során olyan felfokozott izgalmi állapotban voltam, hogy csak kevéssé tudtam értékelni a meseszép tájat és a fjordokat, amelyeket az út során láttunk. Bergen az esernyők városa, évente átlagosan 213 nap esik csapadék. Én egy hetet töltöttem a városban, augusztusban, akkor szerencsére egy cseppnyi eső sem esett. Bergenről sokaknak a Hanza kereskedőházak jutnak eszükbe, a német fennhatóság alaposan rányomta a bélyegét a város képére. A 13. század végétől a német kereskedők külön városrészben éltek, melyben 2000 hivatalnok is dolgozott. A Hanza városrészt kerítéssel el is kerítették a többi városrésztől és a kikötő vár melletti részét foglalta el. A Hanza-házakat 1979-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé.

Valóban ezek a házak határozzák meg a város látképét, de ennél azért sokkal többet is láthat a rutinos turista, ha nyitott szemmel jár. Érdemes például kipróbálni a Fløibanent, a felvonót, mely felvisz a bergeni kilátóba. Innen csodás panoráma tárul elénk, nemcsak a városra lehet rálátni, hanem a környező hegyekre is. Meseszép! A piac mellett az óvárosi rész is kellemes volt, faházak és kőborítású terek mindenütt, nem kellett nagy fantázia ahhoz, hogy odaképzeljem a középkori hajók legénységét és a többi városlakót. A viking ősök túlzott tisztelete nem tűnt fel nekem, bár azért a helyi lakosokban is felismerni véltem viking vonásokat robusztus testalkatuk és szőke hajuk miatt."forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Varga Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Sólya Zsuzsanna, 2022. 08. 09. 10:22
Köszönöm a fenti leírást, sokat segített az utazásunk tervezésében. Néhány plusz és friss infó:
Nem érdemes norvég koronát venni (én próbáltam itthon, de a pénzváltóknál nem volt, bankban drágán nem akartam), bőven elég egy Revolut kártya mindenhez. Még a Bergeni halpiacon is tudsz vele fizetni az árusoknál, sok helyen készpénzt el sem fogadnak.
Mi Wizzairrel utaztunk Oslóba és onnan másnap reggel vonattal Bergenbe, mert szerettük volna látni a vidéki Norvégiát. Tényleg lenyűgöző volt. Az utolsó két állomást már vonatpótló busszal tettük meg, mert javították a vágányokat, de így még jobb volt, mert a buszról megint mást láttunk.
Bergen: ami kihagyhatatlan az egy fjord túra és siklóval fel a Fløyen hegyre, 150 Kr a retur jegy már, de megéri. Fent tettünk egy nagyobb kört, elsétáltunk a tóhoz, ahol ingyen lehet kenuzni, az is szuper volt.
Halpiacon rénszarvasos hamburger 95 kr, talán a legolcsóbb kaja volt, de nagyon finom.
A városokban érdemes 24 órás jegyet venni a közlekedéshez, mert 1 jegy ára 39-41 kr várostól függően. A 24 órás pedig 60-105 kr.
Javaslom letölteni a vy app - ot, azzal minden belföldi utazást és közlekedést meg lehet tervezni, nagyon szuperül működik, a legtöbbre a jegyet is meg tudod venni rajta keresztül. Még azt is mutatja térképen, hogyan jutsz el gyalog onnan ahol éppen állsz a villamosmegállóig vagy pl. hol tartasz éppen az utazás során, hány megállót kell menni, hol kell átszállni és mire.
Bergenből Stavangerbe panorámás emeletes busszal utaztunk, olcsóbb volt, mint a komp és sokkal élménydúsabb lehetett. Lehet venni jegyet kimondottan az emeleten az első ülésekre (nem sokkal drágább, mint a többi jegy), nagyon megéri, fantasztikus amit onnan látni útközben. A busz kétszer kompra száll, így a komp élmény sem marad el.
Mivel minden iszonyúan drága a magyar pénztárcákhoz, ha olcsón akarsz kaját venni, akkor a KIWI-t javaslom. Ez a szupermarket a legolcsóbb és általában 22 vagy 23 óráig nyitva vannak, kivéve vasárnap, akkor szinte minden zárva. Erre érdemes szombaton gondolni. Egy olcsóbb pizzériában két pizza és két pici ásványvíz 490 kr volt.
Nekünk óriási élmény volt a 6 nap. Érdemes mindenképpen szállodákban megszállni, mint Airbnb-s lakást bérelni. Olcsóbb volt a szálloda és hát ott kapsz svédasztalos reggelit is, ami norvég árak mellett szinte ingyenessé teszi a szállást :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon