hirdetes

útikritikák


Oslo

Oslo dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


Oslo júliusban - 21 fok - R. Gyui fotója

Oslo dióhéjban

 • Norvégia fővárosának, Oslonak 2023-as becslés szerint közel 1,1 millió lakosa van (egyharmada bevándorló hátterű). Oslo Norvégia déli részén fekszik, kb. az orosz Szentpétervárral egy szélességen.
 • Budapest és Oslo között közvetlen járat esetén a repülési idő: 2 óra 20 perc.
 • A norvég főváros a világ egyik legdrágább városa. Oslo lakói többnyire sokat keresnek és ahhoz képest az árak (számukra) nem magasak. Támpontként: A világon Oslóban kerül a legtöbbe egy üveg sör: 2830 forint! (Prágában a legolcsóbb: 370 forint). 
 • Oslo területének közel fele zöldterület (sok erdő)
 • (Magyar szövegekben van ahol rövid, van ahol hosszú ó betűt használnak a szó végén. Eldöntethetetlen, hogy melyik a helyes.)
 • Átlagos nettó havi fizetés (2023-ban): 1,2 millió forintnak megfelelő norvég korona
 • A fogyasztói árak átlagosan 55 százalékkal magasabbak, mint Budapesten.

Fő látnivalók:

 • Vigelandsparken szoborpark 212 bronz- és gránitszoborral (mindegyiket Gistav Vigeland szobrász alkotta) - ez Oslo egyik legnépszerűbb turista látványossága
 • Az ultramodern Operaház (a központi pályaudvarhoz közel)
 • Az Oslofjord szigeteinek meglátogatása komppal
 • Holmenkollen símúzeum és Ugrótorony (a kilátóhellyel)
 • A Nemzeti Múzeumban megnézni Edvard Much világhírű festményét a Sikolyt
 • Az Oslo városháza, ahol a Nobel-Békedíjat osztják ki minden év december 10-én
 • Viking hajók múzeuma
 • A Királyi palota (Karl Johans gate)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nem túl nagy, könnyű bejárni turistaként
 2. Nagyon jó a közbiztonság
 3. Sok a kellemes kávézó
 4. Nagyon jól szervezett a tömegközlekedés
 5. A fővárosiak ízléses öltözködési kultúrája (visszafogott, sportos és valamennyire elegáns is, minőségi anyagok)
 6. Az operaház, mint remek modern építészeti alkotás
 7. A Vigeland Park a sok érdekes, meghökkentő szoborral
 8. A Fram sarki tengerjáró hajós múzeum
 9. Nézni vasárnap délelőtt a fővárosiakat a Frogner parkban
 10. A magas épületek összképe, a skyline (Barcode) az esti megvilágításban

Nem tetszett

 1. Túl gyakran esik az eső, és sokszor szürke az égbolt
 2. Baromi nagy a drágaság (nekünk), az éttermi árak brutálisak
 3. Nincs sok igazán ütős látnivaló, nevezetesség, max. két napra való
 4. Meglepő egy ilyen gazdag ország fővárosában a sok utcai kéregető és hajléktalan
 5. Este sok helyen nem szolgálnak fel sört
 6. Gyér az utcavilágítás, a belváros kivételével sötétség van - furcsa, mert az év nagy része amúgy is sötét...
 7. A norvégok egy része túlságosan tartózkodó a külföldiekkel szemben (esetenként a barátságtalanság szintjéig)
 8. A Nordmarka erdős program nem lett igazán érdekes, izgalmas
 9. A népességhez képest túl terebélyes a város
 10. Hét közben nem isznak, de péntek este a fővárosiak túlságosan is beindulnak a szeszre

Vélemények

,, Bergenhez képest persze Osló nem vált igazán emlékezetes élménnyé. Pedig, nem rossz hely. Tiszta, színes és sok a zöld terület. Építészetileg a modern és a régi megfelelő arányban van. A modern épületek a tengerparti sétány térségében a legmutatósabbak. Nagyon tetszett az Operaház kivülről és a Városi tanács épülete belülről. A pályudvartól a királyi paotáig elnyúló Karl Johans Gate (főutca) késő délután roppant hangulatos a sok nyugis, de mégis sietős norvéggal. A rengeteg múzeum közül végül kettőre volt időnk: a viking hajó múzemra és a skanzenes jellegű Népművészeti múzeumra. A Vigeland parkba feltétlenül el kell menni. Csúcs! Tulajdonképpen ez is egy múzeum, de nagyon sajátos a sok szabadtéri szoborral, amiket egy szobrász (Gustav Vigeland) alkotott. Még belépőjegy sincs, hiszen ez egy közpark. 

A hotelünk Vulkan nevű laza negyedben volt. 20 percet szívesen gyalogoltunk be a centrumba. Oslóban ugyanis jó a levegő. 

Kedvesek, elégedettek a polgárok. Két teljes napot bőven megérdemel. Az árnyoldal az a piszok drága étkezés." (lilak, 2015) 


,, Azonnal szemet szúrtak az árak, gondoljatok a legdurváb árra egy adott terméknél, amit valaha láttatok itthon és szorozzátok meg kettővel 😀 Igen. Pont annyi.


Oslo építészetileg kiemelkedő,ha szeretitek a kortárs dolgokat.
Programok közül amit ajánlok, az a fjord cruise(kb 2 órás), ami nyílván nem olyan látványos,mint vidéken, de azért szép tájakat lehet látni, de ha valakinek több pénze/ideje van,a Norway in nutshell túra valszeg izgalmasabb.
Múzeumok közül a Fram lett a kedvencem,gyerkőccel is jó lehet mert interaktív,meg hát elég látványos(más is beparázott a jeges-zombis kabinban?), illetve a viking hajók is menők.
Tömegközlekedés elég jó,de sokszor ugyananniy idő eljutni a belvárosban busszal valahova, mint gyalog,í gy aki bírja a tempót annak nem érdemes napijegyet váltani.
Összességében nagyon megszerettem ezt a várost,a helyiek lazák és udvariasak, angolul jól beszélnek, volt néhány fura dolguk ( pl piros lámpán mindenki halál lazán átmegy,pont nem érdekel senkit az se ha jön az autó , pedig 2 piros lámpa van egymás alatt minden zebránál-ha vki tudja miért, írja meg légyszi), de összességében pozitív volt minden, kedvet kaptam más tájait is felfedezni ennek a szép országnak💕(sz.m., 2019)


Oslóban csak egy éjszakát töltöttünk. Egy délután nekünk pont elég volt. Végigsétáltunk a belvárosi részen. Szép, de - ahogy más már írta - semmi különleges. (S. Zsuzsanna, 2022)

e.k. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

---------------------------

A szállásom a központi pályaudvartól csupán két sarokra helyezkedett el, de más előnyét nem tudnám kiemelni. Pedig gyanakodhattam volna az Oslobox elnevezésnél... Talán közelebb jártak volna az igazsághoz, ha a Shoesbox nevet választják. A szoba, vagy inkább fülke teljes mérete nem haladta meg a 9 négyzetmétert, és abban már a fürdő is benne foglaltatik. Már amennyire fürdőnek lehet nevezni azt a zuhanyfülkét, amibe egy emberes méretű férfi csak úgy tudja betuszkolni magát, hogy a kiálló részeit leszorítja, nehogy az üvegajtó lemetélje. (2022) forrás

Közlekedés

Villamos

R. Gy. fotója

Étkezés

2023-ban: Két főnek egy közepes étteremben háromfogásos étkezés kb. 36 ezer forintnak megfelelő norvég koronába kerül.

Olcsó étteremben egy főétel kb. 6400 forintba kerül.

A norvégek jellemzően keveset esznek reggelire és ebédre, annál többet vacsorára.

Gondoltam, beküldök egy hambit vacsora gyanánt, de fejvesztve menekültem ki a Mekiből, amikor megláttam, hogy 2500,- Ft a legolcsóbb burger. A közértekben sem rózsásabb a helyzet. Ahogy megfigyeltem a legalapvetőbb élelmiszerek árát (pl. sör), három-, négyszerese az itthoninak. De például a legolcsóbb másfél literes ásványvizet mindenhol ezer forint felett árulják. Utoljára húsz évvel ezelőtt jártam Norvégiában, akkor sem volt egy olcsó hely, de a mostani árak átlépik a pofátlansági limitemet, úgyhogy beértem a szállodában egy automata kávéval. (2022) forrás

Vásárlás

Az élelmiszerboltok vasárnap zárva vannak!

,, Javaslom emiatt,hogy olyan szállást foglaljatok ahol van konyha, és tankoljatok fel smack levest meg ilyesmiket,szintén jó ötlet(ezt asszem itt olvastam,köszi a tippet) a kb mindenhol kapható hotdog 35-40 koronáért,elég laktató és még kb a legolcsóbb itt. Nekem nagy streetfood kedvencem lett a hasonló árban kapható waffel barna sajttal,ami egy édesebb sajt, izgalmas íze van 🙂 (sz.m., 2019)

Szórakozás

"Jóllehet Oslo alig egymilliós nagyváros, az éjszakai élet tekintetében többmilliós metropolisnak érződik. Egyszerű magyarázat lehetne az, hogy sok a turista és még több a bulizásra fokozottan nyitott bevándorló. Valójában Oslo "őshonos" norvég lakói - főleg a fiatalok - egyáltalán nem gubbasztanak otthon. Persze a helyzet nagyon is szezonális, hiszen nyáron az enyhe időt és a késői sötétedést minden helyi igyekszik a legjobban kihasználni - nem véletlenül, az év nagy része zord és sötét. Az Aker Brygge tájékán ilyenkor megtelik minden apró kerthelyiség, étterem és üzlet. A sétálóutcák forgataga nap közben lehengerlő.

A belvárosban a kisebb-nagyobb bárokban egész este nyomják a zenét, megy a tánc. A fiatal vagy fiatalos magyar turista meglepődhet, hogy Oslo milyen bulis hely. Persze közel sem annyira bulis, mint a norvég fiatalok látogatása hazánkban. Az alkoholárusítás korlátozott, és ez érződik a szórakozókon is. Talán már csak a külföldiek próbálkoznak meg az utcai alapozással, de ezzel nem árt vigyázni, a rendőrség nagyon szigorúan bűntet érte - és rendőrből aztán van bőven a főváros utcáin. Nem árt tudni azt sem, hogy a bulizáshoz kötelező vinni személyit vagy útlevelet, mert igazolvány nélkül tuti nem engedik be az embert sehova." (N. K., 2014)

Közbiztonság

Mivel Norvégia a bevándorlók egyik paradicsoma, sokféle ember keveredik - a fővárosban ez halmozottan igaz. A zsúfolt oslói belvárosban inkább csak a zsebtolvajoktól kell tartani, de a rendőrök szinte mindenhol ott vannak. Az év nagy részében nagyon korán sötétedik és ezt csak tetézi az, hogy az utcákon gyér a világítás. Tapasztalat, hogy a bevándorlók alsóbb osztályai a külvárosokban találnak megfizethető lakóhelyet, ezért a bűnözők is errefelé gyakoribbak. A nőknek különösen kell vigyázni, mert a sötét parkokban és utcákon előfordulnak a rabló- és szexuális jellegű támadások.

Közbiztonsági szempontból a bűncselekmények előfordulásának valószínűsége Oslóban, illetve annak egyes kerületeiben sokkal nagyobb, mint az ország más területein.

Oslo egyes részein (különösen: Grønland, a Sentralstasjon/Központi pályaudvar környéke, parkok) javasolt a fokozott elővigyázatosság, különösen esténként.

forrás

Egyéb hasznos információk

1. Oslóban a csapvíz nyugodtan iható.

2. Minden helyi tud angolul, szóval meg sem kérdezni azt, hogy Do you speak English?

3. A repülőtérről vonattal a leggyorsabb eljutni a városközpontba. Itt van az express vonat – 214 NOK és a sima vonat – 114 NOK.
A pályaudvaron vettünk 1 napos Oslo passt, amivel 24 órán keresztül használhattuk a város tömegközlekedési eszközeit – a kompokat is! -, továbbá 30 múzeumba ingyenes a belépés. Ennek 445 NOK az ára. Nagyon megérte. Nem csak az ára, hanem a szabadság, amit adott.
Belefért a 48 órás ott létünkbe a Munch múzeum – 21:00 óráig nyitva van! -, a Fram museum – a netes információkkal ellentétben 10:00 kor nyit -, a KonTiki múzeum, egy tengerészeti kiállítás és a Néprajzi múzeum, az erőd. A Viking museum zárva van.
Az ingyenes látnivalók közül a Királyi palota és az őrségváltás, az Opera épülete, a Frognerparken, a Vigelandsparken, a Nemzeti színház, Ibsen és Munch emlékmű a temetőben. (2022)

Látnivalók

Az oslo-i operaház

Az első, ami a reptéri buszról szemet szúr az embernek. A nemrég épült operaház jellegzetes formavilágú, szögletes és fehér... nagyon fehér! A fehérségét a speciális kövezet adja, ami a teljes tetőt és a bejárható területeket fedi. Az épület olyan kialakítású, hogy nyugodtan felsétálhatunk a lejtős tetőre, ahonnan nagyszerű rálátásunk lesz az öbölre és az üzleti negyedre is.

sz. l. fotója

A burkolat fehérsége bántó, annyira, hogy a fénytűrésükről híres barna szemű utazóink is úgy nyilatkoztak róla, hogy majd megvakultak – ez bizony hóvakság, hó nélkül! Állítólag az operaházat építő munkások nagy része maradandó látáskárosodást szenvedett a norvég napsütésben. Nekünk azért turistaként nem kell ettől félni, annyit nem leszünk ott, de egy napszemüveg mindenképp ajánlott a látogatás erejéig. A fotózáshoz inkább keressünk árnyékot adó falakat, különben bizarr-mód hunyorgós fotók egész sorát fogjuk törölni a fényképezőről.

Az épület belseje már közel sem annyira nagy szám, mint a külseje. A faberakásos falak egész jól néznek ki, de ennyi. Különös formavilágú még a tetőről látható üveg-acél tákolmány az öböl közepén, amit állítólag maradékanyagból sikerült összeeszkábálni... hát, művészet... biztos.

Gyakran a Sidney Operával hasonlítják össze, pedig csak annyi a közös bennük, hogy mindkét helyen visítoznak kimaszkírozott nők, és érthetetlen szöveggel dalolásznak öregedő urak. Kétségtelenül látványos a 2008-ban, az Oslo-fjord partjára felhúzott épülettömb, de ferde egyeneseket rajzolni egy papírlapra azért nem akkora mutatvány, mint mondjuk a Magyar Zene Háza tervrajza. forrás

Városháza

Osló városháza (Oslo rådhus) egy impozáns épület, amely a város egyik legfontosabb épülete. Az épület Norvégia fővárosában, Oslóban található, és a városi kormányzat székhelye. Az épületet 1931 és 1950 között építették, és az építészet stílusa a funkcionális modernizmus, amely egyedülálló kombinációját adja a hagyományos norvég építészeti elemeknek és a modern ipari formáknak.

Az épület kívülről nagyon impozáns, magas, fekete és fehér épület, amelynek homlokzata sok íves részt tartalmaz, amelyek díszítik az épületet. Az épület tetején egy magas torony található, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a fjordokra. A városháza előtt egy nagy tér található, amely a városi eseményeknek, koncerteknek és más rendezvényeknek ad otthont.

Az épület belseje is rendkívül impozáns. Az épületen belül találhatók a városi tanácsülések, a városi kormányzat irodái és a városi ügyfélszolgálat is. Az épület belső terei nagyon díszesek és nagy művészi értékkel rendelkeznek. Az egyik legimpozánsabb helyiség az épületben az Aranytermek (Gyllenalsen), amely egy hatalmas, díszes terem, amely az épület középpontjában található. Az Aranytermek falai és mennyezete freskókkal díszített, és Norvégia történelmének eseményeit ábrázolják.

e.k. fotói

R. Gy. fotói

Aker Brygge városnegyed

(kiejtés: áke brigge)

Az Aker Brygge egy új építésű városrész, jól mutatja a norvég főváros hihetetlen iramú fejlődését. Ezt a részt érdemes estefelé (8-9 óra) meglátogatni, mert nyáron ilyenkor kezd itt élénkülni az éjszakai élet. Kis kerthelyiségek, éttermek tömve jó hangulatú turistákkal meg helyiekkel. A parton sétálva néhány nagyon vicces szoborra is bukkanhatunk, a lemenő nap pedig nagyon pazar látvány innen.

p. m. fotója

A parton végigsétálva eljuthatunk a kikötőkhöz, ahol a nagy tengerjárók és yachtok pihennek. A kikötő megtekintése ideális délelőtti program, ahol egyes hajókra is felengednek (na nem az óceánjárókra, legalábbis ingyen nem), ha szerencsénk van. A kikötőtől sétálhatunk fel az erődbe, ami mondjuk nem nagy szám, ha nincs éppen valamilyen rendezvény, ennek jó utánajárni előre.

Norvég királyi palota

Norvégia királyi palotája (Det kongelige slott) Osloban található, és Norvégia királyi család egyik fő rezidenciája. Az épületet a 19. században építették, és az építészeti stílusa klasszicista.

Az épületet egy hatalmas, impozáns, szimmetrikus homlokzat jellemzi, amely egy nagy főbejárat előtt található. Az épületet a kertek, szökőkutak és művészeti alkotások által díszített park veszi körül, amely egyedülálló kilátást nyújt a városra.

Az épület belső részei is nagyon impozánsak és elegánsak. Az épületen belül található a hatalmas Nagyterem (Stiftstaden), amely Norvégia egyik legnagyobb terme, és gyakran használják állami ünnepségekre és fontos rendezvényekre. Az épület többi része azonban nem nyilvános, mivel a királyi család használja őket magánügyeik intézésére.

A királyi palota épülete és környezete maga is nagyon szép látványt nyújt, és az idelátogató turisták gyakran keresik fel. A látogatók számára lehetőség van az előre meghirdetett időpontokban részt venni az épület belső területeinek vezetett túráin, amelyek lehetőséget biztosítanak az épület történelmi és művészeti értékeinek megtekintésére.

p. j. fotója

Szoborpark (Vigeland Park)

A szoborpark végigjárásához számoljunk jó 1-2 órát, ha minden műalkotást meg akarunk nézni és fotózni is szeretnénk. Az utazók közül sokan úgy nyilatkoznak, hogy a szoborpark kihagyhatatlan. Amikor ott járunk már, akkor nem biztos, hogy mi is így fogjuk gondolni... A szobrok ugyanakkor fantasztikusak, hihetetlen ahogy megelevenednek az emberi alakok, szinte érezhető az élet bennük. A park legismertebb és legtöbbet vegzált szobra a lépő kisfiú, aki olyan arcot vág, mintha hisztizne... Nos ennél szerintünk sokkal szebb és hatásosabb darabok is találhatók a parkban. Mindenesetre ez a leghíresebb, így ezt tapizza mindenki, és ennek sikerült elhagynia az egyik kezét - köszönhetően egy "műgyűjtőnek".

Apa küzdelme a gyerekeivel - e.k. fotója

Ha nincs sok időnk a szoborparkra, akkor a középen helyet foglaló oszlopot és a körülötte lévő szobrokat viszont mindenképpen nézzük meg, mert ezek igazán csodálatos műalkotások. Az élet egyes szakaszait tekintik át szobrok formájában - varázslatos és hátborzongató egyszerre.

Viking múzeum

A Viking Múzeum (Vikingeskipsmuseet) Oslóban található, és Norvégia egyik legnépszerűbb múzeuma. A múzeum a vikingek híres hajóinak és tengeri kalandjainak bemutatására szakosodott.

A múzeumban az idelátogatók a világ legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt viking hajóit is megtekinthetik, amelyeket a 9. és a 10. században használtak. A múzeumban található hajók közé tartozik az Oseberg-hajó, a Gokstad-hajó és a Tune-hajó, amelyek mindegyike gyönyörűen megőrzött és nagyon jól dokumentált állapotban vannak.

A múzeum további kiállításai a viking kor kultúrájára és életmódjára összpontosítanak, és bemutatják a vikingek mindennapi életét, ételeiket, viseletüket és kultúrájukat. A múzeumban találhatók interaktív kiállítások, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék a viking életét és kultúráját.

A múzeum mellett található egy ajándékbolt, ahol a látogatók olyan souvenireket és ajándéktárgyakat vásárolhatnak, amelyek a viking kultúrához kapcsolódnak. Továbbá a múzeum egy kávézót is üzemeltet, ahol a látogatók ellátogathatnak és egy kis pihenőt tarthatnak a múzeum felfedezése közben.

Régesrégi szekér - e.k. fotója

Temetkezési hajó - e.k. fotója

Holmenkollen - Sísánc

A sísánchoz a metróval juthatunk el - és itt felhívnánk a figyelmet, hogy: Igen! Metró bizony hegyre is mehet! - plusz egy kis sétával. Ezt a sétát érdemes kiélvezni, mert ilyen tiszta levegőt biztosan nem sűrűn szívhatunk magunkba, mint a norvég hegyeken. Külön érdekesség, hogy a hegyoldalon lévő házak egy részének a tetejét földel rakták meg, ami jó táptalajt ad a fűnek, így gyakorlatilag fűszőnyeg borítja őket. Sejtésünk szerint ez egy szuper hőszigetelési módszer és öko-zöldpártiságból is jeles.

Nyilvánvaló, hogy a turistáskodás szempontjából legalkalmasabb tavaszi-nyári időszakban a sísáncon nem nagyon lesz hó, se síbajnokság, de ettől eltekintve nagyon ajánlott program. Már a sísánc tövéből is fantasztikus kilátásban lehet részünk, ha pedig felmegyünk a csúcsába (borsos 100 koronáért), akkor valami ilyesmit fogunk látni:

 • A bátrabbak itt nyáron olyan kötélpályán csúszhatnak le, ami a sísánc tetejétől az aljáig tart.
 • A környéken találhatóak egészen nagy troll-szobrok
 • A sísánc tövében lévő szuvenírboltba javasolt benézni, mert rengeteg apró ajándéktárgyat lehet itt venni a belvárositól alig magasabb áron, és a bolt múzeum-szerű díszlete is ötletes
 • A hegyről lefelé vezető úton érdemes elkalandozni mindenfelé, mert gyönyörű kilátással fotózkodhatunk le több helyen is és a rendkívül tiszta levegőt addig élvezzük ki, ameddig csak lehet!

Hajós kirándulás a kis szigetekre

"Ha azt mondom, hogy májusban strandon napozhatunk majdnem este 7-ig, miközben az otthoniaknál esik az eső és hideg van, akkor mindent elmondtam. Persze nem csak ezért érdemes áthajózni a kis szigetekre, hanem azért is, hogy hódoljunk a norvég BBQ kultúrának. Bármelyik szupermarketben bevásárolhatunk olyan kis előre csomagolt instant grillből, amit csak be kell gyújtani. Kolbász vagy virsli és a norvég specialitás, az előre zacskózott pirított hagyma meg mustár... Nyamm! Itt talán még a rendőrbácsik se lesznek annyira szőrös szívűek, ha bontunk egy doboz sört a barátokkal közterületen.

A szigeteken egyébként szuper jókat lehet sétálni, akár még el is tévedhetünk, mert pár percen belül úgyis belebotlunk egy ösvénybe, olyan kicsi mind. Van néhány ösvény, amik nem vezetnek sehová - minket is ért meglepetés, mikor vendéglátómmal egy meredek sziklás fallal találtuk szemben magunkat. De megmásztuk és visszataláltunk a grillező csapathoz! :)" (N.K.)

Olvasmányos linkek

Hogy a király, V. Harald mennyit visz haza havonta, azt nem tudom, de a kecóját csak takarítatni egy vagyon lehet. A Det kongelige slott felújítására persze az államtól kért pénzt, de legalább azzal hálálja meg, hogy ott is lakik, nem úgy, mint elődei. A XIX. század első felében épült palota csak nyáron látogatható, amiért nem bánkódtam, mert 145,- koronát spóroltam meg minden lelkiismeret-furdalás nélkül. (Most negyvennel kell szorozni.)
A parkon átvágva, eljutottam a Nemzeti Színház és az Egyetem impozáns épületeihez, amikor még mindig csak dél volt. Lerogytam egy újabb padra, és azon elmélkedtem, miért kell a norvégoknak ennyire túltolni a píszíséget. Az, hogy nem vagyok rasszista, és toleránsan viszonyulok a mássághoz, elég, ha én tudom, nem szükséges folyamatosan hangoztatni, mert pont akkor válok gyanússá. Szerintem... Vagy látott valaki olyan bigott gondolkodású embert, aki megváltoztatta a véleményét néhány zászló vagy plakát hatására? (2022) forrás


"Arra számítottam, hogy nagy hajóforgalom lesz az Oslo-fjordban, de sajna csak a kompokat látom. Egy kilátónál állok meg, ahonnan az amatőr ornitológusok kukkolják a sekély öböl madarainak szexuális életét. Én is beállok a kukkolók közé, közben az oslói programomat tervezgetem. Récegágogással alszom el. A biztonság kedvéért esernyővel, esőkabáttal indulok a buszhoz és le Oslóba. Először az új operaházhoz megyek, mázlimra ma nyílt nap van. Aztán csak kedvemre császkálok, már napsütésben az Akerhus erődben, ami mellett horgonyoz egy ugyanakkora hajó is. Aztán a Aker Brigge kikötői forgalmában és a sétáló oslóiak tömegében vegyülök el. Végül a királyi palotától lesétálok a főutcán az állomásig." forrás


"Oslo a világ legdrágább városa. Még szerencse, hogy csak egy estét töltöttem a norvég fővárosban, így nem volt lehetőségem elkölteni az összes pénzemet, amelyet Norvégiára szántam. És hogy mit láttam Oslóban? Láttam kívülről a Városházát, ahol minden évben átadják a Nobel-békedíjat, megnéztem a királyi palotát, a Slottetet zászlóval a tetején (ami ugye azt jelenti, hogy otthon volt a királyi család), készült közös fotóm Ibsen szobrával (ígérem, lassan újra elolvasom A vadkacsát), gyönyörködtem az impozáns Operaházban és kóstoltam finom, ám méregdrága cidert a nagyon hideg kikötőben. Utóbbi élmény igencsak elevenen él az emlékezetemben tekintve, hogy nyári este volt,de legfeljebb 20 fok lehetett. Oslo tehát igencsak kurtára sikerült, egy másik norvég várost, Bergent viszont sikerült alaposabban is megismernem és megszeretnem." forrás

Kilátás a városházából - e.k. fotója

"A belvárossal kezdtem. Ennek főbb állomásai a következők voltak: Parlament, Karl Johans sétálóutca, Nemzeti Színház, Egyetem, Királyi Palota épülete és kertje, és a Városháza. Fönt északon minden úgy működik, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Először a belváros útleírásokban kevésbé hangsúlyozott szépségeit néztem meg, majd célba vettem a Parlamentet és környékét, ahol jó fotókat tudtam készíteni, egészen meg lehetett közelíteni az épületet. Nincs elkerítve, szinte a bejáratig lehet menni. A tér túloldalán van a Nemzeti Színház, ide az Osloban már megszokottá vált szökőkút mellett elhaladva lehet eljutni. Szinte minden jelentősebb téren van egy kisebb vagy nagyobb szökőkút. A Nemzeti Színház előtt áll a híres norvég író Henrik Ibsen szobra. A klasszicista homlokzaton belépve egy rokokó stílusú színház előterébe jut a kíváncsi turista. A Városháza épületében történik a Nobel békedíjak átadása. Előtte a norvég mondák világát idéző fafaragások találhatók.

Nemzeti Színház mögött található a norvég fővárosban megszokott szökőkutak közül a legszebb. Egyetem elegáns épülete előtt elhaladva egy kisebb emelkedőn eljutottam a Királyi Palota épületéhez, ahol az őrségváltást figyeltem meg a többi turistával együtt. Palota előtt egy Európában már megszokott jelenséget láttam újra, ugyanis kínaiak fényképezgették egymást percekig, de a csodálatos Királyi Palota még véletlenül sem volt a fotó hátterében, gondolom számukra az úgyis "sokad-rangú". Én velük ellentétben jól körüljártam a palota épületét és hosszú sétát tettem a díszes kertjében, ahová minden különösebb probléma nélkül bárkit beengedtek.

Esti vacsorára bálnából készült sonkát ettem zöldségekkel. Nagyon finom volt. Meglepő volt, hogy este 11-kor is tök világos volt; a teli hold is érdekes volt ilyen világosságban. Hajnalban Másnap az Akerhus erőd felé vettem az irányt, amely a XIV. században épült. Belépve érezhető volt a hely ódon hangulata. Az erőd egyik bástyájáról tökéletes kilátás nyílt az Oslo-fjordra, és az alatta elterülő kikötőre, ahová éppen érkeztek a hajók, mozgalmasan zajlott az élet. Itt határoztam el, hogy befizetek egy fjordos hajóútra. Érdekes volt, bár ez sajnos azért nem az az igazi fjord, amit az ember elképzel. Vagyis nincsenek több száz méter magas falak. Du-n már csak bóklászással telt. Nagy nehezen megleltem a couchsurfinges szállásomat. Vasárnap megvettem az Oslo Pass kártyát, mely igaz, hogy nem olcsó, de mindenképp megéri kiváltani. Össze kellett hangolni, hogy mit akarok megnézni, és így már kedvezőbb volt a kártya. " forrás

Fotóegyveleg

t.m. fotója

Városháza - falfestmény - e.k. fotója

Kellemes park a Parlament és a Királyi palota között - e.k. fotója

Búvár - p.s. fotója

R. Gy. fotói

Három közvécé egy-egy francia felirattal: Testvériség, Egyenlőség, Szabadság - R. Gy. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 10. 04. 14:12
Egynapos séta Oslóban.
https://fikatours.blogspot.com/2022/10/oslo.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon