ÚTIKRITIKA.HU / Norvégia


Norvégia

Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

.

Közlekedés

Norvégiában irdatlanul drága az üzemanyag, holott az ország a világ egyik legjelentősebb olajexportőre. 1 liter benzin 2019. novemberében: 16 norvég korona. A világon kevés más helyen drágább a benzín (pl. Hongkongban 602 forintnak megfelelő).


,, A norvég utakon max 80 km/h órával lehet haladni, autópálya minimális a főváros környékén, rengeteg a 60-70-es tábla és az automata trafipax, az előzni tilost igen komolyan veszik, gyakran egy kerítés van a két sáv között. Szóval haladni nem lehet ezt az egész útra lehet vonatkoztatni. Ha pedig még kompozás és hegymászás is van az útvonalon akkor max 50 km/h-s átlagtempóval számoljunk.
Települések ritkán vannak, de benzinkúttal sűrűn találkoztunk ezekben. Gyakran full automata személyzet nélkül (bankkártyával működik).
Az utakon automata (autopass) útdíj szedő rendszer van, aminek a költségét utólag kipostázzák az embernek. A táblák jelzik hogy az adott helyen mekkora összeget számítottak fel nekünk. Bérelt autónál is behajtják (mondjuk azt nem tudom hogy külföldi autóknál hogyan?)
Rengeteg a komp is amelyek a közúthálózat részét képezik, sűrűn járnak és nagyok. Kamionok, lakóautók is használják.
Kompnál pedig már csak alagút van több, némelyik igen hosszú pl. a híres 25 km-es.
A forgalom közepes, és mindenki rém türelmes meg udvarias (szokatlan is volt Budapestre visszatérnem, ez itt balkán:).
Benzin ára 15-16 NOK/l (dízel olcsóbb).
Szóval gyors haladásra ne számítson senki. (2015)" forrás

,, A nagyvárosok közlekedése jónak mondható, de érdemes már előre tájékozódni, hogy az adott városban melyik társaság az illetékes (Stavanger – Kolombus, Bergen – Skyss, Oslo – Ruter), valamint az is hasznos lehet, ha előre letöltjük az adott cég applikációját a telefonunkra, hiszen a jegy gyakran olcsóbb azon keresztül, mint a sofőrnél. Még azt is hasznos tudni, hogy Bergenben és Osloban lehet vásárolni városnéző kártyát, ami többek között ingyenes tömegközlekedést biztosít (a Bergen kártya például az egész megyére, ami szintén praktikus lehet).
Ami a távolsági közlekedést illeti, az már keményebb dió. Több, független busztársaság is verseng egymással, így mondhatni bonyolult a rendszer, ráadásul a városokon kívül eső buszmegállókban semmilyen menetrend nincs kifüggesztve, így még érdekesebb a helyzet. Szerencsére szinte mindenhol kitűnő a térerő, így ha elegendő mobilnettel indulunk útnak, nem lehet túl nagy gond. A távolsági vonatjegyekről online tudunk tájékozódni (NSB), viszont amit érdemes tudni, hogy az árak változhatnak idő közben, magyarán nem fix áras a rendszer, nekem ezzel épp szerencsém volt. Akárhogyan is, városokat összekötő busz- illetve vonatközlekedés nem túl rendszeres, ha lekésünk egy járatot, akkor hosszú órákat, akár egy napot is várakozhatunk, míg a következő busz vagy vonat begurul.
Kézenfekvő megoldás lehet az autó, de nagyon sok helyen kompra kell szállni, esetleg fizetős hídon áthaladni, a méregdrága parkolásról már nem is beszélve. Természetesen ennek jóval nagyobb a komfortfokozata, és elég hasznos is lehet, mert nagyok a távolságok. (2019)" forrás

A 24,5 kilométer hosszú Lærdal alagút a világ leghosszabb alagútja.

,, Norvégiában elvileg elég magas útdíjakat kell fizetni ha valaki ráhajt az autópályára. A reptérről pedig csak a sztráda igénybevételével lehet kislisszanni. Mi próbáltunk többnyire úgy közlekedni, mégha hosszabb is volt a menetidőnk, hogy nem vezettünk a pályákon, hanem szépen lassan haladtunk a normál utakon, aminek egyébként megvan a maga szépsége.

Hét közben az árak kétszeresek a hétvégékhez és az ünnepnapokhoz képest. A pályadíjat a kölcsönző vonja le a letétből, mivel a rendszám alapján ők kapják meg a számlát az utak üzemeltetőjétől.(2019)" forrás

Étkezés

Norvégiába a bevándorlással együtt rengeteg gyorskajálda is betelepült, gyros, kebab, és a többiek. Viszonylag baráti áron hatalmas adag kebabot ehetünk a legtöbb arab vagy török kebabosnál.

V. Jancsi fotói

Ez a tojásps-paradicsomos szenya pl. 3300 forintnak megfelelő norvég koronába kerül - nem olcsó

Pénzváltás

Ha még itthon akarunk pénzt váltani, akkor úgy készüljünk, hogy norvég koronával a legtöbb pénzváltó helyen nagyon kis értékben rendelkeznek, így előfordulhat, hogy fél napos szaladgálással tudunk összeszedni annyit, amennyiből meglesz a költőpénzünk.

Vásárlás

Érdekes, hogy egy városban csupán két alkoholt árusító üzlet lehet. A falvakban nincsenek ilyen boltok.

A boltban a legolcsóbb zöldborsókonzerv magyar.

"Az alkoholárusítás állami monopólium, amelyet csak az arra szakosodott állami üzletekben engedélyeznek. A nevük VINMONOPOLET. Sört, meg cidert lehet kapni a szupermarketekben is (általában este 20h –ig, utána nem veheted meg!), de a boroktól fölfelé csak a Vinmonopoletek adhatnak vigaszt. Sört és cidert csak 18 éves kor felett, bort csak betöltött 21., míg töményt csak betöltött 25. életév után (személyivel igazoltan!)vehetsz! Az egész Vinmonopolet olyan érzés, mintha az ember folyton a repterek Duty Free-jében lenne. Csak a beszállókártya helyett itt a személyi kell... meg persze igen mély pénztárca, mert egy üveg bor átlagosan 130 NOK (kb. 20 EUR)" forrás


"Norvégiában a nemzeti eledelek listája olyan dolgokban merülnek ki, mint pizza, hamburger és hot dog. Nos, a helyzetet tovább lehet fűszerezni a maszalás csirke (of India), a kínai és thai „nudlik”, a konzerv formátumban is kapható "echte" norvég lapsaus, illetve a félkészre fagyasztott hal- és húsgombócok gyöngyburgonyával és erdei vörös-bogyós lekvárral. Ez utóbbi egyébként meglepő módon igen ízletes, aki erre jár, csak bátran! Fejlett a szabadtéri BBQ-kultúra is, így tonnaszámra lehet beszerezni „grillkész” steakeket, virsliket, bordákat, halakat. Még a burgonyát is becelofánozták előre! A grillmániát külön kiemeli az egyszeri, eldobható (!) alumíniumtálcás grillek (benne faszén és gyufa) választéka...

Az olyan szupermarketekben, mint az országosan elterjedt Rema1000 és Kiwi (nem a reklám helye!) viszonylag kulturált áron lehet kapni mindent, amire szükségünk lehet. A zöldségek közül a legáltalánosabbak mind kaphatók, sőt többségük még Norvégiában is terem – á lá címke. Amit nem értek, hogy miért kellett a narancsokra egyenként rácímkézni, hogy „100% Appelsin” (azaz narancs)! Mi mást tartalmazhat még?! Halat nagyon sokfélét lehet venni: a tőkehal, a lazacok, a lepényhalak, vörös sügérek, stb. mind széles skálán kaphatók akár frissen, akár fagyasztva. Hasonlóképpen a rákok, kagylók és herkentyűk hada.

Felvágottak hasonlóak a magyar kínálathoz és még a szalámik is meglepően jól vizsgáztak az ízlelőbimbóinknál! Külön kuriózum a pékáru-szekció: több tucat fajta kenyérrel lehet találkozni (még a magyarhoz nagyon hasonló, csak édesebb és könnyedebb fehér kenyérrel is!) valamint, a méretben a hazai Tescókat is megszégyenítő édességkínálat, a godteri: gumicukrok, a pocsék ízű savanyú cukrok és szalmiákcukrokon át, a ropogós kekszes csokikon át a mindenféle ízű és állagú édesség van, ami egyedileg porciózható. Lássuk az üdítőket! Cola, Pepsi, Fanta, olykor 7Up is akad, de inkább itt is a hazai kínálat dominál: a Fantára megszólalásig hasonlító Solo, illetve jó néhány kólautánzat norvég márkanévvel, rakás ice tea, szinte kizárólag a Tine és a Sunniva által gyártott narancs- és almalevek (a Tine a tejiparban is nyomul, jók a tejeik, joghurtjaik és vajaik is!)

Egy érdekesség, amit otthon nem biztos, hogy lehet kapni: a Russian Schweppes. Kívülről csak annyit lát az ember, hogy átlátszó rózsaszín lötty, azonban a ciccenés után kiderül, hogy ez valami málna és egyéb vörös-bogyó keverékéből összetákolt szénsavas „üccsi”, amely ízben igen jól elsimul a vodkával, de önmagában is egyedi élmény. Az igazi magyar kolbász viszont fájdalmas hiánycikk, amire a fogfájásomat a mégoly hasonló spanyol „chorizo” sem csillapíthatja tökéletesen." forrás


"Ha sörözni szeretnénk, akkor azt még a duty-free-ben vegyük meg a repülőtéren, mert kint az alkoholárusítás monopolizálása miatt nagyon cudar áron mérik a folyékony kenyeret." (N.K., 2013)

Szórakozás

Közbiztonság

Mivel Norvégia a bevándorlók egyik paradicsoma, sokféle ember keveredik - a fővárosban ez halmozottan igaz. A zsúfolt oslói belvárosban inkább csak a zsebtolvajoktól kell tartani, de a rendőrök szinte mindenhol ott vannak. Az év nagy részében nagyon korán sötétedik és ezt csak tetézi az, hogy az utcákon gyér a világítás. Tapasztalat, hogy a bevándorlók alsóbb osztályai a külvárosokban találnak megfizethető lakóhelyet, ezért a bűnözők is errefelé gyakoribbak. A nőknek különösen kell vigyázni, mert a sötét parkokban és utcákon előfordulnak a rabló- és szexuális jellegű támadások.

önvédelemre felkészülés a javából

Magyar külképviselet

Oslo-i magyar nagykövetség

  • Cím: Sophus Lies gt. 3, 0244 Oslo - Konzul: Dr. Haraszti Zsolt
  • Telefon: (0047) 22 54 76 40 - Fax: (0047) 22 44 76 93 - E-mail: mission.osl@mfa.gov.hu
  • Web: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NO/EN
  • Fogadási idők: Követség és konzulátus: H,K 8:30-16:30, P 8:30-14:00 -Időpontfoglalásos nyitva tartás: H,SZ,P 10:00-12:00

Egyéb hasznos információk

1. Vízálló ruhát nagyon tanácsos vinni egy norvégiai utazásra.

Fotóegyveleg

A Spitzbergákon (Svalbard) mindenhol érvényes figyelmeztető tábla

Norvég vécé

Neoklasszikus meki - Varga Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 09. 28. 19:59
http://www.sportscenteret.no/

Az furcsa, hogy a web-en a hatósági szabályozással foglalkozó oldal üres, megnyithatatlan.

https://en.visitsvalbard.com/things-to-do/shopping/longyear-78deg-p3500883

ezen a linken legalább van egy e-mail cím, igaz nem hatósági, de talán adnának infót a szükséges dokumentumokról. Állítólag valami gyorstalpaló tanfolyamot is el kell kint végezni.


Fuzesi Zoltan, 2019. 09. 28. 16:17
Sziasztok.
Tudja valaki hogy tudok fegyvert berelni a spitzbergakon?
Milyen dokumentumokat szerezzek be?
Elore is koszonok minden segito tippet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon