ÚTIKRITIKA.HU / Katar


hirdetes

útikritikák


Katar

Katar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Aranyos hüvelykujj szabály - g.s. fotója

.

Katar dióhéjban

 • A közel-keleti Katar területe 11.400 négyzetkilométer, 2.9 milliós a lakosság (2023-as becslés). Katar fővárosa Doha.
 • Katar a Perzsa-öbölbe benyúló kis félszigeten terül el. Keleten Szaúd-Arábia és Bahrein, nyugaton az Egyesült Arab Emirátusok a szomszédja.
 • Katar államformája a monarchia. Arab a hivatalos nyelv, de nagyon elterjedt az angol. A helyi lakosság 95 százaléka mozlim hitű.
 • Katarban a közbiztonság és a higiéniai helyzet teljesen jó. Katar politikailag stabil ország, nincs háború, nincsenek feszültségek, lázadások.
 • Katar turista célú meglátogatására a legmegfelelőbb időzítés az október vége és az április közötti időszak. Nem ajánljuk Katar meglátogatását a nyári hónapokban. A hőség borzasztó, 36-37 fok felett, de lehet akár közel 50 fok is! Olyankor senki nincs az utcán, két lépést nem lehet tenni a szabadban (43 C, feels like 65 C). A téli hónapokban 20-30 fok között van a hónaptól függően, kellemes az idő nappal és este is.
  Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt, kiskabátot, fülessapkát, bukósisakot.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Khan

Kinek ajánlható?
Akik nem akarnak tizenórákat utazni, hogy kicsit feltöltődjenek télen
Akik szeretik a luxust, a jó minőségű ételeket és szeretnek vásárolni
Akik teljesen más kultúrát szeretnének megismerni.
Akik nem akarnak turistahordákat – itt még nem jellemző a tömegturizmus.
Akik már voltak Dubajban, és szeretnének egy másik olajországot is megismerni.

Fő látnivalók:

 • A Souq Waqlf (hagyományos, régi piactér/egyfajta óváros) egy igazi közel-keleti souq, patyolattiszta, állandóan felmossák, és nem nyomulósak a boltosok (nincsenek rászorulva). Itt található a sólyomkórház, sólyombolt, lehet macskát, madarakat vásárolni. Amit turistának érdemes megvenni: pashmina, olajos magok, szárított gyümölcsök. Kiváló éttermek vannak itt, itt lehet igazán jó áron enni, az olasztól a szír konyháig van minden. Este van itt igazán élet, nappal nyugi van.
 • Az Iszlám Művészet Múzeuma (nagyon szép gyűjtemény)
 • The Pearl (a Dohához híddal kapcsolt, mesterséges sziget): sok elegáns étterem, kávézó és butik
 • Mathaf (Arab museum of modern art)
 • Katara kulturális falu
 • Vilaggio Mall (Velencét utánzó bevásárló központ)
 • Aquatic Funfair (vízi vidám park)
 • Nemzeti Múzeum (sivatagi rózsa formájú épület)
 • Mushereib múzeum (tipikus katari házak és kultúra)
 • mecsetek és színházak, amfiteátrum
 • A West Bay üzleti negyede, felhőkarcolók
 • Dhow hajózás – nappal és este is van, akár vacsoráva
 • Corniche – tengerparti sétány
 • Sealine Beach – ide hoznak a sivatagi jeep-es programon.

Ramadán 2023-ban: március 22.- április 20.

     

                                                      Katar a narancsszínű

                                                      UAE = Egyesült Arab Emírségek (benne Dubaj)


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Megtapasztalni, hogy rengeteg pénzből, hogy lehet várost fejleszteni. A modern építészet több ötletes alkotása.
 2. A tiszta, tökéletesen rendbe hozott óvárosban este kiülni egy tartalmas vacsorára
 3. Sétálni a Corniche-on
 4. Mulatságos a Villagio Mall, ahogy próbálja bénán utánozni Velencét
 5. A Nagy Mecset környezete
 6. Mivel eleve nem számítottam semmi különösre, így Katar nem okozott csalódást.

Nem tetszett

 1. Érzékelni, hogy mennyire felsőbbrendűnek tekintik magukat a helyi állampolgárok a vendégmunkásokkal szemben
 2. A gyalogosok semmibevétele a közlekedésben
 3. Mindenhol építkezési zaj és félkész látvány

Vélemények

"Négy napra utaztunk Katarba, nem tranzitszállás céljából. Mivel Budapestről közvetlen járattal, egyszerűen el lehet jutni Dohába, gondoltuk, hogy ilyen időtartamra tudunk ott értelmes időtöltést találni a hidegből a melegbe kerülés élvezetén túlmenően. Nem ez volt életünk nagy utazási élménye, de nem bántuk meg, hogy megnéztük. A kora tavaszi hűvös időt jó volt felcserélni a hotelünk (Four Seasons) szuper medencéiben való lubickolással. A tengeri fürdés nem volt annyira nagy szám. Többnyire a bevásárlóközpontokban kajáltunk és amúgy is a katari programozás egyik fő eleme az volt, hogy nézegettük a hétköznapi életet. Márpedig a hétköznapi mozgalmasságot ott elsősorban a bevásárlóközpontok világa jelenti. Doha modern részein az utcákon jószerével nincs gyalogosforgalom. Bámultak is minket, hogy csak úgy az utcán sétálgattunk. Utcai sétálgatás van, de csak az óvárosban és a tengerparti sétányokon. Az óváros kicsi, de nagyon helyes, hangulatos, igaz kicsit mesterkélt. A tengerparti sétányok nagyon szépek." (Spenót, 2013)


,, Doha egy tökéletes “stopover city”, azaz ha tényleg csak annyira vágysz, hogy egy hosszú tengerentúli utat megtörj egy kis pihivel út közben, akkor szerintem Doha az egyik legjobb város, hogy ezt megtedd.

Doha tele csillogó, elképesztő felhőkarcolók százaival , úgyhogy talán nem az a legjobb megfogalmazás, hogy Dubajhoz képest sokkal inkább “emberi léptékű”. Másfél napot töltöttem itt. Azzal az érzéssel távoztam, hogy szívesen visszatérnék még, mert annyira jó volt a hangulata. 

Látkép (este) – szerencsére a járataim időpontja miatt úgy jött ki, hogy, bár csak másfél napom volt a városban, ez két estét is magában foglalt, és ahogy a poszt elején is említettem, a kivilágított város látképe, a különleges, csodás felhőkarcolókkal, az egyik legbombasztikusabb volt, amit valaha láttam, ha szereted a modern építeszetet, akkor ez a város egy álom lesz számodra.

Szerintem Doha is szuperül megállja a helyét, mint önálló desztináció, ugyanakkor a fő dolgok tényleg felfedezhetők úgy is, ha az embernek csak rövidebb ideje jut ebben a városban. Ha hosszabb dohai átszállással utazol, szerintem mindenképp szánj rá időt, hogy egy kicsit barangolj a városban, annyira biztonságos, nyugis, jó hangulatú hely szerintem, és tényleg nagyon gyorsan megközelíthető a belváros a reptérről, és  vízum sem szükséges, úgyhogy nem igényel különösebben szervezkedést vagy tervezést a dolog. (2018)"  forrás


,, Dohát Dubai-jal „szokás” összevetni, de igazából nincs összehasonlítási alap a pénzen és felhőkarcolókon kívül (bár az embargó nem tesz jót a gazdaságnak). A város nyaralásra, pihenésre alkalmatlannak látom, nincsen semmilyen attrakciója, amivel a turistákat magához tudná csábítani, de vélhetően ez a jövőben változni fog. Már csak azért is, mert a 2022-es labdarugó VB-t Katar rendezi. Itt fontos megjegyezni, hogy dohai látogatásunk alkalmával egy szállodát látogattunk meg, ami a legközelebb esik a reptérhez és ez a Marriott volt, amit több dolog miatt is érdemes kiemelni: mert emellé építik az egyik stadiont, ennek a szállodának van a legnagyobb medencéje, és különösen jó, de drága a Friday Brunch. Ilyen széles repertoárral és tematikus éttermekkel rendelkező szállodát még nem igen láttam. A felújított szárnyak nekem kevésbé tetszettek, mint a régiek, de ez ízlés kérdése. (A VB miatt az egyik legfelkapottabb szálloda lesz!!)
Érdemes említést tenni az ingyenesen látogatható Iszlám múzemról, illetve a soukról.
Érdekesség még a sólyom kórház.

Dohai kiléptetés: A városba lépés előtt, a reptér elhagyásakor készítenek rólunk egy fotót, megkérdezik miért jöttünk és meddig maradunk. Szigorúnak tűnik, de nem kell tőle megijedni. (Dóri, 2018)


,, Katar egy pici ország a Perzsa-öbölben, kb. két magyar megyényi területen , sivatag, semmi más, de a föld kincseket rejt: kőolajat és földgázt. Itt a legmagasabb a GDP a világon, a katariak (akik hatvan éve kb. a télen a sivatagban hajtották az állatokat, nyáron pedig gyöngyhalászattal foglalkoztak) 10%-át adják a lakosságnak, a 90% külföldről érkezett vendégmunkás. A hangulat ezért nagyon multikulti Dohában, a társasági élet nagy része a szállodákban zajlik, ide járnak kikapcsolódni, bulizni, alkoholt inni. Nincs szigorú öltözködési előírás, csak annyit kérnek, hogy a nők válltól térdig legyenek takarva. Nagyon biztonságos a város, akár egyedülálló nőként is bátran lehet sétálni, vásárolni, egy rossz pillantást sem fog kapni senki. Elképzelhetetlen ütemben építkeznek, komplett városrészeket húznak fel egy-két év alatt, mesterséges szigetekkel együtt. (2019) forrás: Bono


Olvasmányos linkek

"Katar legexkluzívabb része, a Pearl. A Ferrari Szalontól kezdve a legdivatosabb designer boltokon át a legdrágább és legelőkelőbb lakótornyokig minden megtalálható ott. Viszonylag gyorsan haladunk, szerencsére, mert errefelé a forgalom kiszámíthatatlan és idegőrlő. Hátul ülve, a centrum fele közeledve elnézem Katar gyönyörű modern épületeit. A Corniche öleli körbe a gyönyörű kékeszöld tengerpartot, pálmafákkal, modern szobrokkal, a Souq-kal, vásárcsarnokkal. Leírhatatlanul és fájdalmasan gyönyörű. Folyamatosan azon jár az agyam, hogy hogy lehet valami ilyen szép és mégis ilyen borzalmas.

Hátulról ránk dudálnak. Egy türelmetlen katari egy ronda babakék Rolls Royce-ban arrogánsan akarja tudtunkra adni, hogy húzódjunk arrébb, mert ő nem hajlandó kikerülni minket. Ez alapvetően a jobbik eset, mert az sem ritka, amikor nemtetszésüket kifejezve inkább megelőznek és satuféket nyomnak, hogy a vezető halálra rémüljön. Az exponenciálisan növekvő, száguldozó méregdrága luxusautók száma csalhatatlan jele annak, hogy lassan megérkezünk a Pearlre. Színvilágukban régi matchboxra emlékeztető rózsaszín Lamborghinik, oldtimerek, Porschék és persze vadonatúj Land Cruiserek tömkelege torlódik fel ezen az útszakaszon, és mindet fehér ruhába bújt katari férfiak vezetik, vagy ütődött tinédzserek.

Lassan rákanyarodunk a Pearlre vezető útra, és mintha egy másik világba érnénk. Mesterséges fűvel szegélyezett itt minden, és a tenger még kékebbnek, még csillogóbbnak tűnik ezzel a luxussal körbevéve. A munkahelyemnek számító lakótorony felé haladva elvétve látni sétáló embereket, többnyire modern kori filippínó cselédek vagy egyéb munkások vannak az utcán. A Pearl másik oldalán egy hatalmas és drága yachtokkal, köztük a katari herceg és emír hajóival is teli kikötő található. Lakást bérelni itt elképzelhetetlenül drága: nagyjából 2 millió forintnál kezdődik a havi bérleti díj, és ennek költsége felmehet a duplájáig is. Ingatlant vásárolni egyedülállóan mégis ezen a helyen lehet Katarban. Ennek a mesterséges szigetnek az építési költsége most 15 milliárd dollár környékén van, de ennek még mindig nincs vége. Jellemzően itt is külföldiek laknak, a helyiek többsége csak alkalomszerű használatra vesz itt lakásokat.

A sofőröm hirtelen nagyon nézni kezd valamit, és követem a szeme irányát. Egy rövidnadrágos, kutyát sétáltató nőt bámul, amin én megütközöm. Itt különösen feltűnő és büntethető a magamutogató öltözködés, ami ilyen leírhatatlan melegben (+50 fok) egy logikai ellentmondás. Nem beszélve arról, hogy ebben az országban a nők többnyire még mindig tárggyá vannak degradálva, amit a biztonság kedvéért jobb fekete leplekkel eltakarni, különben magának köszönheti, akármi történjék vele (klasszikus példa a megerőszakolt nő esete, aki teherbe esett, és házasságon kívüli szexuális kapcsolatért őt ítélték börtönbüntetésre). (2017)" forrás


"Katarban még nem minden vásárlást bonyolítanak az emberek hatalmas szupermarketekben. Errefelé a piacok még szervesen hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Sőt, Katarban járva egyenesen az volt az érzésem, hogy az a színes, hangos, no, és persze szagos piacok országa. Tulajdonképpen annyi indiai arcot látni nem csak a piacon, hanem egyébként mindenfelé, hogy az ember néha egyenesen Indiában érzi magát. Van, aki a kis halat szereti, és van aki a nagyot, van aki a csíkosat, van aki a színeset, van aki a sima bőrűt, van aki a pikkelyest, van aki a ragadozót, van aki a szelídet. De egy biztos MINDENKI a friss halat szereti.

Halal azaz arabul "megengedett", ellentéte a haraam, azaz "tilos". Az iszlám szabályok amelyek emberi fogyasztásra alkalmassá tesznek valamit, nagyon hasonlítanak a zsidó vallás kóser előírásaihoz a kashruthoz. Ami tilos: a disznóhús, a vér, általában a ragadozó állatok, kivéve talán néhány ragadozó halat, és a síita iszlámban a kagylók, rákok is. Illetve minden olyan hús fogyasztása, ami nem Allah nevében levágott állatból származik. És természetesen az alkohol is a tiltólistán van! Fontos még az is, hogy az állatokat szigorú szabályok szerint a lehető legkevesebb szenvedést okozva kell leölni. Egyetlen éles metszéssel kell elvágni a nyaki ütőereket és a vénákat, hogy teljesen kivérezzenek. Ezeknek a szabályoknak annak idején egyébként gyakorlati egészségügyi jelentőségük is volt. A vértelen hús például sokkal kevésbé romlandó. A katariak egyébként általában imádják az állatokat, sokan tartanak például kedvtelésből madarakat, a papagájok, galambok, és egyéb szárnyasok között szintén egy külön piacon lehet válogatni. Aztán a sivatag hajói mellett a lovak is igen nagy népszerűségnek örvendnek. Bár a fogadást az iszlám tiltja a lóversenyt magát nem. Az állatok királya errefelé, legalábbis a katari szívekben azonban egy ragadozó madár: a sólyom." forrás


"A nők feketében, a férfiak fehérben járnak, hajukat lefedve. Dzsámikba a turisták is csak kendővel lefedve mehetnek be, külön a férfiak és a nők számára fenntartott terembe. Még a kávézókban is elkülönített bokszokban ülnek az egyedülálló férfiak és nők. Sok kávézóban tradicionális élő zene van: dobosok, furulya és egy énekes. Nem ritka látvány, hogy a zene hallatán a férfiak felpattantak a helyükről és a dob ütemére ritmusosan táncolni kezdtek, a nők pedig a fejükkel bólogattak. Persze a nők sem maradnak szórakozás nélkül. Olyan bevásárlóközpont van Dohában, ahova Velencét felépítették kanálisostól, gondolástól. A fekete csador alatt a nők rengeteg ékszert, tűsarkú cipőt, és a legnevesebb divattervezők legújabb kreációit hordják. Az asszonyok mögött pedig a házi alkalmazottak cipelik a szatyrokat, kísérik a gyerekeket. Az országnak csupán egy ötöde katari állampolgár. Bevándorlók csak dolgozni jöhetnek, segélyek nincsenek, állampolgárságot pedig nem kaphatnak. A turizmus azonban egyre erősebb, mert ez az ország a nyugat és a kelet kellemes találkozása. " forrás


Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

Hagyományos katari galamb toronyok bemutatása a Katari Kulturális Faluban - m. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 02. 28. 20:27
Ester!
Magyar állampolgároknak tavaly augusztus óta egyáltalán nem kell vízum, sem tranzit, sem turista. Érkezéskor az oda-vissza jegy és az útlevél bemutatása mellett adnak egy engedélyt, ami nem minősül vízumnak.


Ester, 2018. 02. 28. 20:00
Szóval ha jó értem tranzit utasnak nem szükséges vízum? Köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes