ÚTIKRITIKA.HU / Katar


hirdetes

útikritikák


Katar

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés

"2014. május elején megnyílt Doha új repülőtere, a Hamad Nemzetközi Repülőtér. Jelenleg 10 légitársaság üzemel a Hamad Nemzetközi Repülőtérre. Ezek a következők: Biman Bangladesh Airlines, flydubai, Air Arabia, Iran Air, Air India Express, Yemenia, Pakistan International Airlines, Syrian Airlines, Pegasus Airlines and Nepal Airlines. A Qatar Airways, a Katar Állam nemzeti légitársasága május 27-től fogja használni az új dohai hub-ot. Jelenleg évi 30 millió utas befogadására kész a létesítmény, de a teljes befejezés után ez a szám 50 millióra emelkedik. A repülőtér területe 29 négyzetkilométer és 60 százalékban a Gulf öböltől (sic!) visszahódított területen épült. A Qatar Airways Katar Állam nemzeti légitársasága az elmúlt 17 évben gyors ütemben növekedett, jelenleg 134 gépből álló flottájával 138 üzleti és nyaraló desztinációra üzemel világszerte. (2014)" forrás

,, A Doha-i reptér ép ésszel felfoghatatlan gazdagságban tobzódik - a leghosszabb sor az aranyékszer üzletnél volt. Ezen kívül a következő különlegességek fogadtak még:

A mosdók ajtajában sebészmaszkos, gumikesztyűs urak és hölgyek állnak. Engem is egy ilyen dolgozó kísért a fülkéig, udvariasan az ajtót is kinyitva... Ha pedig bármi félrecsöppenne (igen, ez sajnos megesik a fiúknál), az ugye nem maradhat a márványon...
A máshol egy teljes i-bolt készülékfelhozatalának megfelelő számítógép-kiállítás itt csak az ingyen internetet biztosítja
Fél liter ásványvíz drágább, mint másfél liter a Coca termékcsalád bármelyik tagjából
A terminál galériáján saját vonat közlekedik (ugyan ki akarna 300 métert sétálni a következő kapuig)
A reptér jelképe és fő látnivalója egy 5 méteres plüssmaci szobor, olvasólámpával
Hogy a gyerekek se unatkozzanak, több játszóteret is kaptak, óriási robotokkal. (2017)" forrás


,, Érkezés: a Hamad nemzetközi repülőtér a világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb reptere, azonban ez ne rettentsen meg, szerintem az egyik legjobban kialakított reptér, ahol valaha megfordultam, óriási mérete ellenére a navigáció igen könnyű (de ha csak rövid átszállásod van itt, akkor azért a távolságok miatt könnyen beüthet némi szitkozódás). Rövid tartózkodáshoz nem szükséges vízum magyar állampolgárként.

Bejutás a városba: Én egy elég közepes kategóriájú helyen szálltam meg Dohában, de még ez a hotel is biztosított ingyenes reptéri transzfert odafele, és visszafele is (az éjszaka közepén), ez nagyon általános szolgáltatásnak számít itt. (2018)" forrás


,, Repülés: Qatar Airways, napi két járata van, az „oldschool” repülés érzést hozza. A menetidő kb. öt óra, visszafelé pár perccel hosszabb.
Budapest-Doha reggeli járat: kisebb A320-as gépekkel teljesítik a reggeli járatot (mert a délutánihoz vannak jó csatlakozások Ázsia felé, ezért azt többen használják és az A330-as géptípus jár). Economy osztályon ültünk, az ellátás egy melegétel felszállás után, leszállás előtt egy szendvics (választható mindkettő), plusz italszerviz többször. Oryx One a neve a szórakoztató rendszernek, van sok film, játék stb. (ebben a műfajban viszont az Emirates nyer, az ő rendszerünk ennél jobb)
Doha-Budapest járat: A330-assal jöttünk haza, business osztályon. Így kifejezetten rövidnek tűnt az 5 óra repülési idő. Bő választék ételben, italban, itt van bőven alkohol is, borlap, fekvésig állítható ülések, nagy képernyő, kényelem, magasélet.
Doha repülőtér: szuperül megtervezett, átlátható reptér, egy központi csarnokkal és az onnan induló kapukhoz vezető épületszárnyakkal. A budapesti járat épp egy távoli kapunál szállít ki/be, de a reptér központjától van belső vasút, ami jelentősen lerövidíti az utat. Ha valakinek hosszabb csatlakozása van, lehet javasolni a lounge-k és a spa/úszómedence igénybevételét, ezek a második szinten találhatók a reptér központjában. (2019) forrás: Bono

Szállás

,, Csak luxusszállodákat néztünk meg, érdemes az árakat megnézni, mert nem feltétlenül eget rengetőek a szállásárak. Mindegyik hotel jó, szuper éttermekkel, spa-val, ízlés kérdése, hogy melyiket érdemes ajánlani.
A legjobban a Ritz Carlton tetszett, ide most építenek egy tengerparti strandot egy mesterséges szigeten, februárra kész is lesz. Kifinomult, nyugodt légkörű, sok szolgáltatást nyújtó hotel. Inkább resort mint városi hotel.
Intercontinental: gyönyörű spa, szép tengerparti strand, kényelmes szobák. Ez is resort.
Marsa Malaz Kempinski: szép belső terek, nekem már kicsit túl sok is a giccs, viszont a szobák (ill. a bútorok) – annak ellenére hogy csak 4 éves a hotel – kicsit leharcoltnak tűnnek. Szintén resort.
Mondrian – Alice csodaországban a témája a hotelnek, gyönyörű belső terek, tágas szobák. Szuper dizájn hotel. Lifestyle szálloda, az új negyed gyöngyszeme lesz.
Sharq Village – közel-keleti stílusú resort hotel, tengerparti stranddal. A szobák kisebb épületekben találhatók. Aki az autentikusabb, ezeregyéjszakás stílust keresi, szeretni fogja.
Souq Waqif Boutique Hotels – a souq területén 9 szálloda tartozik a lánchoz. A szállodát előre nem lehet kiválasztani (preferenciát jelezni lehet), érkezéskor irányítják el a vendéget a hoteljéhez (golfkocsival). Igazából sok jelentősége valóban nincs hogy melyikben laknak, a dizájn és a szobák nagysága és felszereltsége majdnem ugyanolyan. Ezek a hotelek a megfelelők a várost megismerni kívánó, Dohában csak egy-két éjszakát eltölteni kívánó turistáknak (a reptérhez való közelsége miatt is). "(B.K., Bono)

Vízum és vám

  • A magyar állampolgároknak Katarba kell vízum, de azt felvehetik a repülőtéren vagy más határállomásokon. A Katarba való belépéshez rendelkezni kell a belépést idejétől számított 6 hónapig még érvényes útlevéllel.
  • Az egyszeri belépésre jogosító turistavízum maximum 30 napos tartózkodásra szól. A vízumdíjat bankkártyával kell kifizetni, 100 katari rijál az összeg (kb. 7600 HUF).
  • Amennyiben valaki Izrael után kívánja felkeresni Katart, annak elviekben nincs akadálya, de az aktuális beutazási feltételekről javasoljuk Katar Állam budapesti nagykövetségéhez fordulni.
  • Élelmiszer bevitel: Főként vallási okokból szigorúan tilos alkoholt és sertéshúst (valamint pornográf tartalmú kiadványokat) bármilyen formában bevinni az országba. Katarban csak a szállodákban lehet alkoholos italokat kapni, de rendkívül magas áron.
  • Műszaki cikkek bevitele: Nagyobb értékű műszaki cikkek (pl. professzionális fényképezőgép, kamera) papírjairól, a műszaki adatokról célszerű több (legalább angol nyelvű) fordítással ellátott másolattal rendelkezni.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes