ÚTIKRITIKA.HU / Hajóutak


hirdetes

útikritikák


Hajóutak

Hajóutak dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Fotóegyveleg

A hajóutak dióhéjban

"Aki még nem próbálta soha, el sem tudja képzelni a hajózás élményét. Valami szavakkal nehezen megfogalmazható, ismeretlen mégis ismerős érzés volt úgy utazni, ahogy elődeink tették még messze a gépkocsi és repülő előtti korszakokban. És ezek nem nagy szavak, valóban ezt érezni a fedélzeten állva vagy reggel a kabinunkban, amint elhúzzuk a függönyt , és meghatódva nézzük, ahogy a napfelkeltével együtt mi is egy új város új kikötőjébe érkezünk.

Csodálatos és felemelő pillanatok, ahogy ezeken a hatalmas, előkelő és számunkra technikai csodának tűnő monstrumokon közlekedünk. Kényelmes és igen elegáns módja a városok felfedezésének, ennyi helyet ilyen rövid idő alatt úgy bejárni, hogy útközben pihen és kikapcsolódik az ember, csak egy hajón lehet. Nincsenek üres várakozások személytelen reptéri várókban, passzívan, egy helyben töltött órák az utazás alatt, itt az ember a kényelmes kabinjában pihen vagy aktívan sportolva, szórakozva tölti a két város közötti időt. Színház, kaszinó, szórakozóhelyek, boltok várják az utasokat, egy kisebb városban érezhetjük magunkat, ahol minden szolgáltatás megtalálható sétatávolságban.

A filmekben megismert, klasszikus hajózás érzését hozzák vissza a kapitányi vacsorák és estek, ahol elvárt a megfelelő öltözet, de ezt sem érezzük kényelmetlennek, sokkal inkább ehhez a nagyvilági utazási típushoz illeszkedő hagyománynak. Kikötéskor pedig, választhatunk, hogy szakszerű idegenvezetőkkel tartunk, és úgy fedezzük fel az aznapi várost vagy inkább egyedül egy jó útikönyv társaságában, esetleg, ha úri kedvünk úgy tartja, a hajó szolgáltatásait vesszük igénybe és a wellness központokban, spakban élvezzük, hogy végre nincs nagy tömeg körülöttünk és csak miénk a jakuzzi.

A svédasztalos ebéd után pedig, finoman ringó kabinunkban tartunk sziesztát, még mielőtt a lelkes városnézők visszatérnének. A finoman ringó kabin persze csak egy szófordulat, hiszen ezeken a hatalmas hajókon semmit sem érzünk a mozgásból, ha csak nincs valami nagyon ritka vihar a tengeren, tehát azoknak sem kell lemondaniuk egy ilyen útról, akik tengeribetegségre hajlamosak. És egyáltalán senkinek sem kell lemondania róla, hiszen folyamatos akciókkal csábítják a társaságok az utasokat, sokszor már egy középkategóriájú repülőjegy áráért kipróbálhatjuk a fenti, életre szóló élményeket. És a tapasztalatok szerint, ha egyszer kipróbáltuk, ez a szerelem már örökké tart." (Hegyi Zsolt, 2012)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A hajózás más közlekedési eszközzel össze nem vethető hangulata
 2. A reggeli kikötőbe érkezések és a már kivilágított városok elhagyása
 3. A sokszínű, vidám tömeg, utazók, akik izgatottan fedezik fel a hajót
 4. A hajó számos szórakoztató létesítménye, hogy sosem lehet unatkozni
 5. Az utazás ilyen formájának nagyvilági miliője, az "életérzés"
 6. Ennyi várost ilyen rövid idő alatt így a legkényelmesebb bejárni
 7. A végtelen tenger látványát csodálni a kabinból az ágyon fekve
 8. A színvonalas színházi előadások
 9. Az ízletes vacsorák illata keveredik a friss tengeri széllel
 10. Egy pohár borral a fedélzeten sétálni és élvezni az utazást

Nem tetszett

 1. A szűkös belső és külső kabinok, főleg gyermekkel
 2. A tengeren töltött napok túl hosszúnak tűnnek
 3. A személyzet motiválatlansága és lassú reakciói
 4. A medencék túlzsúfoltsága
 5. A tolongás az éttermekben
 6. A drága parti kirándulások és italcsomagok
 7. Sokszor nagyon messze van a kikötő a várostól
 8. Előfordulnak túl trehány öltözékben vacsorázó vendégek
 9. A néhányak számára elkerülhetetlen 'tengeri-betegség'

Vélemények

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Orsolya Kovács, 2021. 07. 13. 17:30
A legjobb nyaralásaim a hajóutak voltak! Semmivel nem tudnám összevetni. ALig várom hogy eljussak egy norvég fjordos hajóútra is.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon