ÚTIKRITIKA.HU / Hajóutak


hirdetes

útikritikák


Hajóutak

Vendégkártya | Fizetés a hajón | Borravaló | Öltözködési tanácsok | Étkezések és italfogyasztás | Fedélzeti üzletek és szolgáltatások | Szórakozás | Hírlevél | Gyermek a fedélzeten | Telefon és Internet | Orvosi ellátás és tengeri betegség

Az alábbi információink elsősorban az MSC hajóira érvényesek. Más társaságok hajóira vonatkozó információkat érdemes megnézni a hajókról szóló fejezetünkben. A nap 24 órájában nyitva tartó recepción szívesen segítenek, nyugodtan lehet hozzájuk fordulni bármilyen kérdéssel.

Vendégkártya

A vendégkártyát (board card) az utasok a bankkártyájukkal (Visa, Visa Electron, Mastercard, Diners, Amex) vagy készpénzes befizetéssel aktiválják (kb. 250 EUR/kabin). A vendégkártya az útlevéllel együtt személyazonosításra szolgál. Kirándulásoknál le- és felszálláskor az utas ezzel tudja magát azonosítani. Ezzel a vendégkártyával történik az italok és az egyéb extra fizetős szolgáltatások kifizetése. A kaszinóra ez nem vonatkozik.

"A bankkártyás fizetést választottuk, és utólag is jó döntésnek bizonyult. Sokkal gyorsabb, egyszerűbb. A kicsekkolásnál, például aki kártyával fizetett, egy papírt aláír, leadja és készen is van. Nem kell sorban állni! És nagyon jól tudjuk, hogy azt senki nem szeret. A hajóút elején átvett vendégkártya fizetőeszközként működik. Szerepel rakta a név, kabinszám, a gyülekezési hely veszély esetén, az italcsomag kódja és nem mellesleg kulcsként is funkcionál. Azért figyeljünk rá, hogy ha kilépünk a kabinból, a kártyánk nálunk legyen. Ha elveszik vagy a mágnes nem működik, azonnal jelezni kell a recepción, ahol újat adnak. A fedezetet naponta ellenőrzik, ha nem elég, készpénzzel fizetnünk kell még. Három recepció volt a Poesia hajóján, különböző szerepekkel. A recepció személyzete segítőkész és udvarias." (Jetta, MSC Poesia, 2012)

Fizetés a hajón

Fontos! A hitelkártyákat naponta ellenőrzik, hogy van-e rajta megfelelő fedezet. Ha nincs rajta fedezet vagy túllépik a hitelkeretet, akkor a felmerülő költségeket készpénzben azonnal ki kell egyenlíteni.

Borravaló

Általában az utazás végén egy összegben szoktak a vendégek borravalót adni a felszolgálóknak. A borravaló adása kötelező! Azt automatikusan hozzáírják a számlához.

Öltözködési tanácsok

Minden hajóúton van kapitányi, illetve gálavacsora. Ezekre ruhailag is fel kell készülni nőknek kisestélyivel vagy más elegáns ruhával, férfiaknak öltönnyel és nyakkendővel.

"Az étkezéseknél nem kell túl puccosan öltözni. Esténként előre megadják, hogy milyen jellegű legyen a ruházat. Casual, informal, formal lehetséges. Casual esetén még farmerben is lehet menni az ültetett étterembe. A kapitányi és a gála vacsora hivatalosan estélyis, de a tapasztalatom, hogy elegendő elegánsan felöltözni. A férfiaknak a nyakkendő viszont javasolt." (Andrea, MSC Poesia, 2012)

Étkezések és italfogyasztás

Étkezések

 • Reggeli: Ez büféreggelit jelent. Lehet reggelit kérni a kabinba is, de ez esetében kontinentális reggelit szolgálnak fel.
 • Ebéd: ez is általában svédasztalos. Van hajó, ahol ültetés van és van olyan, ahol lehet szabadon asztalt választani. Az ebédeltetés általában 15-15.30-ig tart.
 • Délutánonként szokásos, hogy süteményt kínálnak.
 • A vacsora ültetéssel történik, két turnusban (első és második ültetés). Hetente kétszer ünnepélyes jellegű vacsora van (gálavacsora és kapitányi vacsora). Az ilyen vacsorák elnevezése a formal night. Elegánsan kell felöltözni. Férfiaknál ez minimum sötét öltönyt jelent, a nőknél estélyi vagy koktélruha, de jó a kosztüm is, akár nadrágkosztüm is. Fő az, hogy elegáns legyen...
 • Van éjféli büfé is.
 • A hajókon léteznek fizetős éttermek is.
 • Lehet kérni különleges étrendet (pl. gluténmenteset)

Italfogyasztás

 • Reggelihez kávé, tea, gyümölcslé jár, az ebédhez és a vacsorához azonban nem jár csomagárba foglalt ital.
 • Fizetni kell a szénsavas italokért, ásványvízért, alkoholos italokért, a koktélokért.
 • Érdemes italcsomagot venni, mert ezzel 20-25 százalékot meg lehet takarítani.

"Bár a hajón teljes ellátás van, folyamatosan lehetne enni. Kétfajta étkezés közül lehet választani: ültetett és büfé. Az ültetett étkezések sokkal nyugodtabb légkörben zajlanak, étlapról lehet választani, felszolgálják nekünk, viszont aki csak a magyart beszéli, annak komoly fejtörést okozhat, hogy mi is szerepel az étlapon, mit válasszon. Nagyon finomak, változatosak az ételek. Az ültetett vacsoránál a felszolgálás nagyon lassú volt, sokszor nem értünk a kiválasztott menüsor végére, és bizony az első ültetésben evőket finoman, de kitessékelik, ha kezdődik a második ültetés. A büfé étkezések választéka már sokkal egyhangúbb, bár szintén finomak az ételek.

Általában 3-4 féle verzió van mindenből (saláták, tészták, pizzák, desszertek, köretek, gyümölcsök) húsféléből viszont csak 1 . Aki szereti az amerikai kajákat, az is megtalálja számítását, mert mindig volt hamburger, sült krumpli , hot-dog. A büfé étkezés légköre viszont kevésbé nyugis, nagy a zaj, sokszor hosszú sorok kígyóznak, és nehézkes szabad asztalt találni." (Brigitta, MSC Poesia, 2012)


"A teljes ellátás a hajón abszolút fedi a valóságot, valóban biztosított a folyamatos étkezés. Reggel, délben és este is garantált a bőséges svédasztal az éttermi emeleten, de ezen kívül választható a körasztalos, ültetett éttermi fogyasztás is, ahol étlapról lehet választani a fogásokat, sorbaállás nélkül. A vacsoránál mindenképpen az a la’ carte éttermet javaslom, fenséges menüt válogatnak össze minden estére, bár leginkább az olasz konyha dominál. Az all-inclusive ellátásban csak az ételek vannak benne, az italok nem, kivéve a svédasztalos fogyasztásnál a víz és a reggelinél a tea, kávé és a gyümölcslé. A bárokban és az éttermekben lehet alkoholt és koktélt is rendelni napközben, de azok már mind külön fizetendők, így érdemes olyan italcsomagot vásárolni a hajón, amivel korlátlan italfogyasztás biztosított egész nap minden bárban a teára, kávéra, üdítőkre, koktélokra, alkoholra.

Az extra költségeket fakultatív kirándulások, és az italok fogyasztása emelheti meg a hajón, de ez is megoldható egy gazdaságos italcsomaggal, amit több kategóriában is meg lehet venni indulás előtt és a hajón is később. Egyébként egy kávé kb. 2-3 EUR, egy koktél pedig 4-6 EUR között mozog, amire még rájön 15% felszolgálási díj. De ha korlátlan italcsomagot veszünk, akkor a felszolgálás díjat már nem számítják fel külön az italokra." (Gigi, MSC Poesia, 2012)


"Kettős érzések vannak bennem. A hajón (MSC Poesia) van egy büféétterem és 2 a’la carte étterem, illetve egy sushi étterem.

Büfé étterem: hatalmas terület, szűkös helyek. Minden étkezést igénybe lehet itt venni- reggeli, ebéd, vacsora. Hatalmas tömeg, 10-15 percet sétál körbe-körbe az ember, hogy helyet találjon. A választék megfelelő, nagyon sok olasz étel: tészták, pizzák. Főételből 2 féle van + köretek. Érdekes, hogy hamburger, hot-dog is van a büfé étkezésnél. A saláta és gyümölcspult óriási, választék bőséges. Mivel a hajón rengeteg az olasz, hatalmas a hangzavar, lökdösődés, sokan nem állnak be a sorba. Víz és kávégép van az étkezéseknél, a reggelinél gyümölcslevek is.

Az a la carte éttermekben ültetett az étkezés. A hajós azonosító kártyán szerepel, hogy melyik étterembe mehet az utas, és melyik ültetéssel. Az ültetett étkezéseket nemcsak a főékezések alkalmával, de a reggelinél is igénybe lehet venni. Akinek van ideje, és nyugalomra vágyik, az mindenképpen ide menjen. A vacsorát azonban annak is ajánlom itt elfogyasztani, aki a többi alakalommal a büfébe megy enni. Nyugodt, kellemes hangulatban tud az utas itt étkezni. 4-6 személyes asztalok vannak, 5-6 fogást tud az utas végigenni. Figyelmes pincérek, isteni finom, ínyenc ételek. Sokkal jobb a minőség, mint a büfében. Itt a vízért is fizetni kell.

Mivel ez most egy pozicionáló hajó volt, a személyzet egy részének is most kezdődött a szezon, így az első este voltak apró problémák a pincéreknél, még valószínű nekik is sok minden újdonság volt, kicsit lassú volt a kiszolgálás. De másnap már flottul ment mindent. Érdemes italcsomagot foglalni már itthonról, mivel a hajón vásárolt italokra a helyszínen 15% szervízdíjat számolnak fel. Ízelítő az árakból: egy cappuccino 2.50 EUR, egy liter ásványvíz 2.50 EUR, egy alkoholmentes koktél 4,5 EUR, alkoholos koktél 6-8 EUR, 2 dl bor 3 EUR. Javasolt az all inclusive csomag megvásárlása, mert azzal a minibáron kívül korlátlanul lehet fogyasztani (kávék, üdítők, italok). Ezt előre be kell fizetni, a hajón erre nincs lehetőség. A shusi étterem nincs benne az árban, aki ott szeretne vacsorázni, annak a helyszínen fizetnie kell." (Andrea, MSC Poesia, 2012)


"Ami talán a legfontosabb az italok ára, hiszen azok nincsenek benne az árban, ezért így-úgy, de mindenképpen meg kell vásárolnunk. Az üdítők kb. 3 EUR, 1 l ásványvíz 2,30 EUR, alkoholmentes koktélok 3,90 EUR, alkohol koktélok 6,90 EUR, kávé 2 EUR, sör kb. 5 EUR, borok 4,50 EUR. Fontos, hogy ezekre az árakra minden esetben rájön 15% kötelező szervízdíj. Lehet rendelni italcsomagokat is, a legkomplettebb italcsomag 23 EUR/nap, gyerekeknek 12 EUR/nap. Ezt az utazás teljes idejére meg kell venni és annyi italcsomagot kell vásárolni, amennyien az adott kabinban tartózkodnak. Ebben az esetben nem számolják fel az előbb említett kötelező 15% szervízdíjat." (Ildi, MSC Poesia, 2012)


"Étkezés? Erős különbségek mutatkoztak meg az étkezések között. A reggeli nekem kifejezetten tetszett, de én imádom az angol reggelit. Nekem ez a nap legfontosabb étkezése. Meleg és hideg ételek bőséges választéka, gyümölcsökkel és péksüteményekkel. Imádtam az angol pirított bacont, igazán ropogós volt. Az ebéd már nem kapott ötöst a listámon, zajos és zavaros szavakkal jellemezném, valamint nagyon szűk kínálattal. Érdemes ültetett ebédre menni, mert ott a felhozatalt kivéve a többi negatívum nincs. A vacsora ízletes és nagyszerű, abszolút LIKE! Tengeri ételek, isteni levesek, csábító desszertek. Nekem kedvemre volt minden! A gálavacsora előkelőbb, de elég az elegáns öltözék, nem kell szmoking és báli ruha.

Amit viszont már az első fél nap után elhatároztam, az az volt, hogy ha hazatértem, mindenkit rábeszélek az all inclusive-ra. Az okok egyszerűek és logikusak: nálam a kávé első dolog a reggeli ébredés után. Az, hogy az ellátásban csak az általam lötyinek hívott amerikai típusú kávé szerepel, nagyon nagy negatívum volt. Nekem lefőzött kávé kell. Cappuccino, latte vagy espresso is legyen az, de kávészemekből, frissen. Ugyanez vonatkozott az üdítőkre is. Vagy a szörpis folyadék, vagy normál nemzetközi márkák. Nem beszélve arról, hogy aki egy pohár bort vagy sört szeret meginni a vacsora mellé, az rögtön 5-8 euróval van beljebb. Ugyanez vonatkozik a vízre is! Vannak másféle csomagok is (víz, alkoholmentes), de valamire ruházzunk be, megéri. Ami fontos, hogy az egy kabinban utazóknak be kell fizetniük ugyanarra a csomagra (kivétel gyermekek). Érdemes utastársunkat is meggyőzni az előnyökről!" (Jetta, MSC Poesia, 2012)


"Az étkezés pazar, a séfek igazán kitesznek magukért. Célszerű bő ruhával készülni a vacsorára, mert az ötödik fogás után repülnek a gombok J Több féle ételkölteményből is lehet választani, és gyakorlatilag minden percben lehet valamit enni, nevezzük azt késői reggelinek, korai ebédnek, vagy bárminek. A svédasztalos reggeli bőséges, változatos, a kávé az automatából természetesen pocsék. A reggelihez felszolgált gyümölcslevek valódi gyümölcsöt szerintem sosem láttak. Legközelebb előző este betárazok valami üdítőt, amit reggel magammal tudok vinni. Az ebédet az ültetett, pincéres étteremben is el lehet fogyasztani, de a büféétteremben is megkóstolhatjuk ugyanazokat az ételeket. A tenger gyümölcsei végigkísérték az egész hajóutat, de természetesen mindig volt húsétel, vegetáriánus választék is. A vacsorák tényleg a nap megkoronázásai. Választhatjuk a séf menüjét, de összerakhatjuk a saját menüsorunkat is. Az olasz ételek mellett a nemzetközi konyhák is helyet kapnak, például a magyar gulyás. A pincérek segítőkészek, és meglepő módon emlékeznek ránk a sok száz utas közül is." (Zsófi, MSC Poesia, 2012)

Fedélzeti üzletek és szolgáltatások

A hajón fizetni kell az italokért, spa kezelésekért és bizonyos éttermekért. Az árakat a nyugat európai szárazföldi árak jellemzik. Egy kávé 1,30 EUR, egy üveg (1L) ásványvíz 2 EUR, egy koktél 6,25 EUR. Ezekre az árakra minden esetben rászámolnak 15% felszolgálási díjat. Érdemes már az út foglalásakor italcsomagokat (ásványvíz, sör, kávé, koktél) vagy all inclusive csomagot foglalni. Így nem ér minket nagy meglepetés a végszámlánál. Fontos hogy minden előre foglalt italcsomag esetén nem számolják fel a 15%-os felszolgálási díjat!

A ruha tisztítás szintén fizetős és borsos az ára. Egy ing mosása és vasalása 5,15 EUR. Mivel a hajón nincs vasaló, ezért egy az utazás során a bőröndben nagyon összegyűrődött ruhát csak a szolgáltatás igénybevételével tudunk gyűrődés-mentessé varázsolni. Az egy hetes hajóutak során lehetőség van mosodai csomagot is vásárolni. Ennek az ára 25 EUR és 30 db ruhadarabot lehet leadni, mosni, vasalni, tisztíttatni...

A hajón van duty-free bolt, ékszer, ruházati és a hajó saját termékei értékesítő bolt is. Az út folyamán több akciót is tartanak, bár ennek ellenére is elég magasak az árak. A Spa központban kap helyet a fitnesz terem is, ami tengerre panoráma üvegének köszönhetően csak úgy vonzza az edzések szerelmeseit (használata ingyenes). A masszázsok és a kezelések ára nagyon magas 75-250 EUR között mozognak. Az út vége felé is találkozhatunk akciókkal (30-50%).

Összegezve, ha egy jól megválasztott italcsomagot foglalunk az út elején, akkor nem úgy szállunk le a hajóról, hogy de drága volt az egész és hogy többé nem jövünk. A sportolási lehetőségek, a fitneszterem zömében ingyenes. Vannak medencék, jakuzzik. A spa szolgáltatások fizetősek, sok esetben előre be kell jelentkezni, mert sok az érdeklődő. A foglalás akár online is intézhető. A szépségszalon fizetős. Van könyvtár, ahol társasjátékok is találhatók. Az internet fizetős.

Napágyak: a fedélzeten sok helyen, és a medencék mellett vannak és ingyenes a használatuk. Strandtörölköző igényelhető a vendégkártyával. Van mód jelképes esküvőre is. A hajóút előtt jelezni kell a Vistának, vagy közvetlenül a hajón, a recepción (MSC Wedding Planner). Jelképes ceremóniát tudnak szervezni, tehát szó nincs hivatalosan érvényes esküvőről.

Szórakozás

A hajók igyekeznek minél több programot ajánlani:

 • Vannak koktélkészítő vagy főző tanfolyamok.
 • Lehet sportolni (a hajó felszereltségétől függően, kosarazni, teniszezni, mini-golfozni).
 • Azoknak is van program, akik inkább az agyukat tornáztatnák meg. Ott a kártya, sakk szoba vagy a hajó saját könyvtára, ha nem hoztunk magunkkal könyvet! Magyar nyelvű könyv viszont nincs!
 • Kipróbálhatjuk szerencsénket a kaszinóban vagy a délutáni bingó sorsoláson.
 • Este pedig a bárokban vicces programokat találnak ki.
 • Aki még éjjel is bulizna, azoknak a panorámaüveggel ellátott diszkót lehet javasolni.
 • A színházi és show műsorok ingyenesek.
 • 18 év alattiak nem látogathatják a kaszinót, értsd, be sem léphetnek a területére.

"A vacsora után minden este zenés, táncos színházi előadás van, ami nagyon látványos megéri elmenni. Napközben használni lehet a medencéket és a jakuzzit. A Spa és a fitnesz terem, pedig a hajó órában van, ahonnan látni lehet a tengert tornázás közben. Ezen kívül teniszezni és mini golfozni lehet a fedélzeten. A gyerekeknek animációs programok vannak, a lobby felett, pedig kis ’shopping center’ üzemel különböző boltokkal, ahol parfümöket, ékszerek, ruhák és szuveníreket lehet vásárolni. Esténként minden bárban élő zene szól, különböző stílusban, így minden korosztály tud választani." (Gigi, MSC Poesia, 2012)


"Ha épp nem kötött ki a hajó sehol és nem tudjuk a parton múlatni az időt, akkor ’kénytelenek’ vagyunk mindent kipróbálni a hajón. A gyerkőcöket játszótér és animációs programok kötik le, a felnőttek jó idő esetén napozhatnak, pancsolhatnak vagy jakuzzizhatnak, de sportolási lehetőségek is a rendelkezésre állnak: teniszeztél már egy luxushajó legfelső szintjén, ahol akármerre nézel, a nyílt tengert látod? Szoba-bicikliztél már a hajó panorámaüveges orrában, mintha a végtelen tengeren bringáznál át? Bármilyen sport hirtelen érdekesebbé válik egy mozgó hajón a víz kellős közepén. A lustábbakat a kávézók, bárok, szivarszoba várja, de a könyvár több nyelvű könyvei között is körül lehet nézni. A vállalkozó szelleműek a kaszinóban tehetik próbára szerencséjüket, és ha ez nem elég, még mindig ott van este a színház elképesztő akrobatákkal, felnőtt animáció, esténként vetélkedők, hajó szépe választás, satöbbi. A spa részlegben becsücsülhetünk a szaunába, kérhetünk egy masszázst, vagy csináltathatunk frizurát az esti vacsorára. Este pedig ott az eresztd-el-a-hajam a hajó diszkójában, ahol a fiataloktól az idősekig mindenki együtt bulizik. Az otthoniakkal az internet caféban lehet tartani a kapcsolatot, már ha éppen működik a (fizetős) internet. Ha valakinek pedig túl sok pénze van, a vámmentes boltokban válogathat a márkás órák, elegáns csokoládék és híres parfümök között, no meg begyűjtheti a hajótársaság logózott csecsebecséit is. Elég nehéz unatkozni a hajón..." (Zsófi, MSC Poesia, 2012)

Hírlevél

Ez egy fedélzeti napilap. Esténként teszik be a kabinba a másnapra vonatkozó hírlevelet. Ebben minden program benne van, valamint az éttermek nyitvatartási ideje, a szórakozási lehetőségek, színházi műsorok.

"A hajón minden utast a kabinjába bedobott MSC magazinnal tájékoztatnak a napi programokról. A 4 oldalas színes, A4-es méretű magazin tartalmazza az aznapi kikötést és indulást, az ajánlott öltözéket a vacsorához, az időjárás előre jelzést, információt az érintett városról, a színházi műsort és a szórakozási lehetőségeket." (Gigi, MSC Poesia, 2012. november)


"A fedélzeti újságot érdemes átolvasni, mert olyan hasznos infók vannak benne a következő napra vonatkozóan, mint például időjárás, hol köt ki a hajó, mikor, milyen kirándulások lesznek, mikor kell visszaérni a hajóra, melyik bárban milyen koktél lesz akciós, milyen egyéb fedélzeti programok lesznek és a következő esti a’la carte vacsorára milyen ruha viselése az elvárt." (Ildi, MSC Poesia, 2012)

Gyermek a fedélzeten

Gyermekprogramok:

 • 3 éves kortól külön programok (Mini, Junior, Teenage)
 • Gyermekfelügyelők (nem bébiszitterek!) büfébe, étterembe kísérik a kicsiket (gyermekmenü)
 • Teen Card (30-50 EUR) kabinkulcs és vásárlásra

Telefon/Internet

Az MSC-nél internetezéshez meghatározott időkeretben, részletenként is használható ’bérletet’ lehet venni. Van például 30 perces. Többek szerint az internetezés elég lomhán működik.

"Szóljunk előre a család/barátok otthon hagyott tagjainak, hogy nem fogunk sűrűn életjelet adni. Először is, mert annyi minden program van, és észre sem vesszük, hogy repül az idő, másodszor mert elég nehézkes a kommunikáció. Netezni vagy saját számítógéppel vagy a netcaféban lehet, mindkettő fizetős, időre kell fizetni, és akkor is ketyeg az óra, ha a rendszer leállt… ami bizony előfordul. Telefonálni szinte mindig lehet, viszont ha nem vagyunk partközelben, a hajó szatellit rendszerét használjuk, ami persze ismét csak drága és szakadozhat. Ezért nem is a külföldi tarifákkal, hanem annak többszörösével kell számolnunk. Lehet időzíteni a ’bejelentkezést’ a parti kirándulásokra, és akkor a külföldi roaming díjak alapján számláz a telefontársaság." (Zsófi, MSC Poesia, 2012)


"Térerő főleg akkor van a hajón, ha közel vagyunk a partokhoz, a nyílt vízen kevésbé. Ha a partoknál járunk, akkor az adott ország szolgáltatója szerinti díjakon tudjuk használni a telefont, ha viszont messzebb vagyunk, akkor az MSC-s műholdon keresztül lehet, ez viszont elég költséges, nagyon magas tarifát kér a telefonálásért. Ingyenes wifi szintén nincs a hajón, kikötőknél lehet találni. A hajókon általában van internetsarok, ahol 1 óra 10 EUR, de nagyon lassú, így valószínűleg több órára meg kell venni, úgyhogy tényleg csak az netezzen, akinek feltétlenül szükséges." (Gabi, MSC Poesia, 2012)

Orvosi ellátás és a tengeri betegség

Ha valaki tengeri beteg, akkor első menetben nem kell az orvost keresnie, elég ha a recepciónál kér gyógyszert.

"Érdemes tengeribetegség ellen készülni, mert tényleg érződik a hajó ringatózása. Figyelmesen el kell olvasni a fedélzeti újságot, sok hasznos információt tartalmaz, mind a különböző kikötésekkel kapcsolatban, időjárás jelentés, hajón található programokról." (Gabi,)


"Számomra ez volt az első hajóút, és nagyon vártam, bár kis félelmekkel a tengeri betegséget illetően. A félelmem nem igazolódott be, bár néha zavaró volt, hogy egy nagyobb hullámnál azért megéreztem a hajó imbolygását. Hasonlóképp nem volt számomra kellemes érzés, amikor fordult a hajó. Azt gondolom, hogy akinek kissé érzékenyebb a gyomra, mindenképp fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a hajó mozgása rossz közérzetet okozhat. Nem nevezném azonban tengeri betegségnek. Igazából ez pillanatnyi érzés, és elterelődik az utas figyelme minderről, ha talál magának programokat, beszélget." (Szandra, MSC Poesia)


Tengeribetegség: én nagyon tengeribeteg szoktam lenni. Oké egy dunai hajón nem, de a kanyargós utat már nem bírom, tengeren kis hajón mindig rosszul vagyok. Férjem azzal nyugtatott, hogy ilyen nagy hajón észre se veszem, hogy mozog. Nos jelentem: ne higgyetek senkinek! De, mozog. De nem annyira vészes. Bújtam hónapok óta a külföldi facebook csoportokat is hajózás témakörében. Ott ajánlottak egy kupac cuccot a travel sicknessre. Elsőnek említették a travel sickness band-et. Ez egy akupresszúrás csuklópánt. Találtam is ilyet itthon egy vitorlás boltban a 3. kerületben. Ahogy olvastam róla, azt írták, hogy kb az emberek 50%-nak segít. Tuti biztos voltam benne, hogy én nem vagyok benne. Sose vagyok benne… De most igen! Tényleg használ. Az éjszakákat simán lehoztam azzal.

Teljes tengeres napon kellett csak bogyó, mikor jó nagy hullámok voltak. Amúgy ezen kívüli javaslat volt még: gyömbér cukorka, zöldalma, ami természetes és egyre erősebb hatóanyagú gyógyszerek. Én a leggyengébbet választottam a Bonine-t mert „less drowsy than Dramamine” (Dramamine az erősebb). Ezt bármelyik Wallmartban tudtam venni az USÁban (vagy CVS vagy bármi más ami nyomokban is árul gyógyszert). Rágótabletta és 24 órás a hatása. Tényleg minimálisan álmosít csak. És tényleg 24 órát hat. Engem a Deadalon totál kiüt, csak viszonyításképpen. (2022)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon