ÚTIKRITIKA.HU / Karib-térség


hirdetes

útikritikák


Karib-térség

Vélemények | Queen Mary 2 | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Miami - R. Gyuri fotója

Vélemények

"2014 márciusának első hetében vettünk részt a Karibi álomutazáson. Az utazás, címének megfelelően alakult. Szervezett utunk Madridból indult. Előtte 2 éjszakát töltöttünk kitűnő olcsó szállodánkban, - Hotel Asturias, - melyben a Vista ajánlására már máskor is megszálltunk. Az oda vissza úton a Lufthansa szolgáltatását vettük igénybe, kellemes jó utunk volt. A Pullmanntours útjára fizettünk be, de magával az utazási irodával nem találkoztunk. A repülő társaság az Air Európa volt. Puritán ellátás, rohanó utaskísérőkkel. A 9 órás úton innivalót kérésre adtak. Dominikán derült ki, hogy a hajó sem Pullmanntours, hanem Croisieres de France zászlaja alatt közlekedik. Persze ez nem jelentett problémát. Az utazásszervezést felsőfokon művelték. Az egyébként komplikált belépést Dominikára észre sem vettük, mindent elintéztek. Csomagunk a kajüt előtt várt minket. Pillanatok alatt kinyomtatták a hajóigazolvány kártyát, lefényképeztek, és a továbbiakban minden belépéskor monitoron ellenőrizték a belépő arcképét.

A hajón luxus körülmények vártak és tartottak az utolsó pillanatig. pl. Naponta kétszer törülköző csere. Étkezési lehetőség 1/2 7-től éjfélig. A francia főszakácsnak köszönhetően ételkülönlegességek. Ha valaki vette a fáradtságot és felöltözött a vacsorához, az étteremben luxus körülmények, (2 asztalt 2 pincér látott el egy főpincér és egy segéd pincér,) számozott asztalok, mindenki a saját asztalához űlhetett, ez a belépő és fizetésre is alkalmas kártyánkon is fel volt tüntetve, a felszolgálók minden rezdülésünkre oda figyeltek és hozták a kívánt italt, bort, pezsgőt, koktélt, stb. Születésnapunkon tortát gyertyával szolgáltak fel, 12 pincér körbe véve minket énekelte a születésnapi köszöntőt. Sokan maradtak a büféknél, ezek is nagyszerűek voltak. 40 féle tömény ital, koktélok, borok, sörök, kávé, tea, üdítő, stb.

A hajón uszoda, minden nap friss tengervízzel föltöltve, kb. 28 fokos vízzel. Kis bárok, színház, kaszinó, stb. Egy karibi tánczenekar, a bárokban dzsessz együttes. Nagyszerű énekesek. A sötétben haladó hajó túrta vizet, kiállva az egyik teraszra, szopogatva Bladdi marit, a langy karibi levegő legyezte arcunkat. Távolba fel-felbukkant egy másik hajó, vagy egy sziget fényei. A hajó közönsége nagyrészt francia, de sok spanyol, kevesebb más nemzetiségű. Magyarok 4-en voltunk, természetesen egy asztalhoz ültetve. A hajó minden munkatársa segítőkészen, mosolyogva állt rendelkezésünkre. (A legtöbben mauritiusiak voltak.) Nagyon jól éreztük magunkat.

A fakultatív utakra a jelentkezés azonban egy-másfél órás sorban állást igényelt. 2 ember csigalassúsággal intézte az 1200 utas jelentkezését. Mi ritkán vettük igénybe, mert tapasztalataink alapján szigetlátogatásainkat magunk intéztük féláron negyed áron. Ez persze, mint az egész utazás némi nyelvtudást igényel. Mi a magyaron kívül 3 nyelven beszélünk, de a spanyolt is megértjük. Például említem meg Martinique szigetét. Kisétáltunk a fővárosba, körbe jártuk, megnéztük a látványosságokat, - szinte minden sarkon állt egy idegeneket segítő fiatal-. Azután kerestünk egy öreg taxisofőrt a 26 éves fa burkolatú gyönyörű Mercedes taxijával és megbeszéltük hová és mennyiért visz el és mit tanácsol. Nagyon jól sikerült. Hazafelé is kitűnő volt a szervezés. Csomagjainkat reggel kitettük kajütünk elé, a kézi poggyászt a hajó megőrzőjébe. Elmentünk egy dominikai rövid szafarira, majd vissza jőve élveztük az uszoda és a bár szolgáltatásait, amit az elindulásig igénybe vehettünk.

Most, pár szót a szigetekről.

St. Lucia

Gyönyörű sziget. A szigetek közül talán a leghegyesebb. 617 nkm, 174000 lakossal. Kiszállás után megnézve a kikötőben szolgálatukat ajánló taxisofőrök és egyéb ajánlkozók javaslatait egy kis motoros hajóval alkudtunk meg. A hajócskán 10 turista volt, a hajósok angolul beszéltek, amit egyik turista társunk fordított franciára. Nekünk az angol megfelelt. A sziget mellett hajózva gyönyörködtünk a csodaszép domborzatban, növényzetben. A luxus villákban. (Pl. Mick Jagger, Freser, stb. házában.) A ketté hasadt vulkán, (Piton) jellegzetessége a szigetnek, felejthetetlen. Ott kikötöttünk és egy terepjáró vitt a sziget belsejébe. Megnézhettünk egy működő vulkánt. Lehetett a hegy oldalából kifolyó kb. 42 fokos patakban fürdeni, iszapfürdőzni, ezt főleg a hölgyek kultiválták. Azt mondták, hogy ettől rendkívül finom lett a bőrük. Az iszapot két nap után sikerült lemosni. Volt meleg vizű vízesés, ami alá be lehetett állni. A dzsungel szép érdekessége leírhatatlan. A virágzó fák, különleges pálmák stb. Visszafelé a hajó rövid időre kikötött a szerelmesek kapujánál, ami egy természetes kőkapu a tengerben. Aki átúszik alatta, páne megcsókolja a párját örökké tart a kapcsolata. A korlátlanul fogyasztható grog nélkül is kitűnő hangulatban hajóztunk a jellegzetesen kék, langymeleg Karibi tengerben a nagy hajóig. (Ez felébe sem került a hajón foglalható fakultatív útnak.)

Barbados

A sziget területének háromnegyedét alkotó lapos fennsík karsztosodott korallzátonyból alakult ki. A Kis-Antillák legkeletibb tagja Az egykori leghíresebb kalózsziget. Csak 1996-ban vált független állammá, az angol turisták kedvelt célpontjává. Nincsenek meredek hegyoldalak, mint a többi szigeten. Itt találhatók érdekes barlangok. Arborétumok. A Karibi tenger mossa az egyik oldalt, ahol a hajók kikötnek, míg a másik oldalon az óceán hatalmas hullámaival találkozhatunk. Itt jellegzetes kőgombák állnak a vízben. Ezeknek a szikláknak a puhább kőzetét a hullámok kimosták, így egy keskeny nyakon van a sziklatömb. A szigeten a dzsungel mellett cukornád ültetvényeket és a helyi lakosok jellegzetes kis fa házait láthatjuk. (Megjegyzés: itt igénybe vettük a fakultatív lehetőséget, valószínűleg nem kellett volna.)

Martinique

Gyönyörű vulkanikus sziget. Franciaország egyik megyéje. A Kis-Antillák második legnagyobb szigete (1102 km²) testvérszigetéhez, 1946óta Franciaország tengerentúli külbirtoka, ezért igazgatási rendszere és nyelve szorosan összefügg az anyaországéval. Északi része hegyvidék, számtalan vulkán emelkedik rajta. Az 1397 m magas Mount Pelée legutóbb 1902-ben tört ki. A sziget laposabb déli részén mezőgazdasági termelést folytatnak, a parton gyönyörű strandok sorakoznak. A sziget belsejében karibi-indián őslakosok laknak, máig megőrizve őshonos kultúrájukat. Hatalmas felhők által borított vulkánok, (pitonok.) A patinás fővárosi koloniál centrumon kívül a szegény negyedek. A szép kilátású helyeken hatalmas villák. Aki erre jár, ne hagyja ki az arborétumot. Ez gyönyörűen gondozott útjaival, fák között függő folyosójával mutatja be a sziget növényvilágát. Jellemzőnek találtam a szigeten mindenfelé tűzpiros-narancssárga színekben pompázó, virágzó Dzsakaranda fákat. Taxisofőrünk megmutatott egy vízesést, és mintha a Montmárton lennénk a hegyoldalban a Sacré Coeur másolatát.

St. Kits

Szent Kristóf beceneve egyúttal sziget Névadója. A kikötőből egyenesen a főváros közepébe érkezünk. Az angol koloniál stílusú rendezett város anglikán és katolikus temploma és maga a városka utcaképei nyújtják a látványt. Ezeken a szigeteken ne várjunk építészeti csemegéket. Mindenütt a természet a csoda. Mindegyik szigetnek kicsit más a flórája, klímája. Ezen a szigeten is magas hegyek vannak a középpontban, melyek csúcsán általában felhők gomolyognak, de ahogy elhagyják a csúcsokat, akár mennyire gorombáknak néznek is ki, eloszlanak. Ezen a szigeten viszonylag kevés a strand és kisebb az idegenforgalom , de azért a turistát még jobban megbecsülik. Itt is vagy befizetünk egy szafarira, vagy a helyiekre bízzuk magunkat, megmondva mennyi időt szánunk a bolyongásra.A hajóhoz azonban minden alkalommal érdemes ideje korán visszaérni. A "túravezetők" időérzékére ne számítsunk. A hajón azt mondták, hogy az indulásra mindig pontosan kell számítani. Aki nem ér vissza ott marad. Nem baj, egy hét múlva a hajó vissza jön. A velünk utazó magyar pár, majdnem így járt. St. Kits-en különösen szép gyűrűket és gyönyörű, állítólag nem drága brilleket lehet kapni. Amíg ők a gyűrűket nézték, - aznap tartották eljegyzésüket, - elfelejtkeztek az időről. A hajó ködkürtje felbőgött. A fiú beszaladt pénzért, de már nem engedték leszállni. A hölgy ott volt a parton egy szál hajókártyával. Aztán sikerült futva a már felhúzott hajóhíd helyén lévő pallón beszállni, miközben a mellettünk álló MSC 2500 német utasa hangosan szurkolt neki. És a hajókürt bömbölt. Pontosan indultunk.

Tortola

A Brit Virgin szigetek leg lakottabb, legnagyobb szigete szigete (24000 lakos.) Szinte kizárólag luxus terepjárókat láttunk. A sziget tele meredek hegyoldalakkal, nehezen járható utakkal. Pazar villákkal. A hegytetőről fantasztikus panoráma, sok kis sziget. Ezek nagyrészt egy-egy ember tulajdonában vannak. A tengerparton, mint a többi szigeten is, gyönyörű homokos öblök. Legszebb a hajóról is a sok sziget látványa a csodálatosan karibi-kék tengerben. Ezt az utat mindenkinek csak ajánlani tudom.

Jamaika

Az MSC hajója a sziget északi részén Falmouthban köt ki. Szépen kiépített kikötő, amit 2011-ben adtak át. Hangulatos terek, szökőkutak és megannyi szuvenírüzlet várja az utazókat. A Dunn's River vízesés kiránduláson vettünk részt, ami nagyszerű és szerintem a leginkább érdekes. 1 óra buszúttal érhető el a vízesés, ami a tengerbe ömlik. Csodás trópusi környezet, hosszú, homokos tengerpart és izgalmas mászás 200 métert felfelé a vízesésben. Gumicipő szükséges a csúszós kövek miatt. Érdemes a tengerparti fürdőzéssel kezdi a programot és ha lement a Cruise hajók utasainak tömege kb. 12:00 felé megmászni a vízesést és fotózni.

Grand Cayman sziget

A rájás programon vettünk részt, ami fantasztikus. A rájákkal lehet úszni, simogatni őket, a karunkra venni , etetni és megpuszilni. 40-50 rája úszkál a sekély vízben az egészen kicsiktől a nagy 1,5 méter átmérőjűig. Két helyen is lehet rájákkal úszni, a Stingray city a nyílt tengeren egy terület, amit hajóval lehet elérni és víz kb. mellig ér. Stingray sandbar pedig egy öböl, ahová a kisgyerekesek is mehetnek, mert az öböl partjáról lehet bemenni a sekély vízbe.

Cozumel

Taxit fogtunk a kikötőben 25 USD / fő áron körbe vitt a szigeten 4 óra alatt. Megálltunk egy tequila lepárlóban, ami érdekes és kóstolással egybekötött ingyenes program. A sziget nyílt tenger felőli oldalán hatalmas hullámok és drámai partok találhatók. Érdemes egy csendes vizű öbölben megmártózni a vízben és a strandon tacót, enchilladát vagy más helyi finomságot enni. Pipát, búvárszemüveget vigyünk, mert nagyon szép a tenger élővilága.

Great Stirrup Cay - Bahamák

Strandolós nap. Azúr, tiszta víz, 4 homokos öböl, nyugágy bőven van 3000 emberre is. Érdemes a kikötőtől messzebb gyalogolni, ott egyedül lehetünk. Akik a zenés, aktív programos strandolást szeretik azok az első öblöt válasszák, ahol az animátorok szórakoztatják a vendégeket folyamatosan." (Láng Csaba és Cs. Ági beszámolói nyomán, Vista, 2014)

Queen Mary 2 - Luxus, ami nem érhet véget

"Semmilyen 5 csillagos szálloda nem ér fel hozzá. Különlegesen exkluzív és elegáns. Aki bulizós élményt akar, annak ez nem ideális, de aki kivételes környezetben szeretne pihenni és élvezni az extra kényelmet annak tökéletes. Az utasok legnagyobb része amerikai, kanadai és inkább a nyugdíjas korosztály a jellemző. LESZÁLLTUNK, ÉS KÉT NAPIG SÍRTUNK, HOGY VÉGE VAN. A felsőbb kategóriás (superior balkonos) kabinoknál lehetőség van a Britannia Club külön kategóriát választani. Ez abban kiváltságos, hogy az ültetéses étkezéseknél nem a több száz fős étteremben kell enni, idegenekkel osztozva az asztalon, hanem egy elszeparált kis étteremben, ahol az út folyamán a vendégnek egy saját pincére van, csak rá figyelve."

Bezerédi Zsuzsin (Vista Westend, zsuzsanna.bezeredi@vista.hu) keresztül fel lehet venni a kapcsolatot azokkal, akik már átélték a Queen Mary 2 élményét. Szívesen adnak részletesebb tájékoztatást!

Olvasmányos linkek

Fettfagel Blogja: Miami és Karib szigetek

Fotóegyveleg


Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2019. 01. 03. 17:00
Mi is kipróbáltunk egy karibi hajóutat, ennek tapasztalatait itt olvashatja el, akit érdekel:
https://fikatours.blogspot.com/2019/01/karib-tengeri-hajout.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon