ÚTIKRITIKA.HU / Szlovákia


hirdetes

útikritikák


Szlovákia

Szlovákia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Eperjes - fotó by Elter

2024. július 1.: A FIFA ranglistán Szlovákia a 45., Magyarország a 27. (Na, ez változni fog.)

Szlovákia dióhéjban

 • Északi szomszédunk Szlovákia 49 ezer 035 négyzetkilométer területű, lakossága kb. 5,7 millió (2024-es becslés).
 • Szlovákia fővárosa Pozsony (Bratislava) kb. 442 ezer lakossal.
 • Egy 2021-es közvélemény-kutató felmérés (nem népszámlás!) szerint Szlovákia felnőtt lakosságának összesen 12 százaléka vallja magát első vagy második helyen magyar nemzetiségűnek. A szlovákiai magyarok körében 150 ezren lehetnek azok, akik elsődlegesen magyarnak, másodlagosan valamilyen más nemzetiségűnek vallják magukat.
 • A magyar-szlovák határvonal hossza 679 kilométer.
 • Szlovákia az Európai Unió tagja, a magyar-szlovák határon nincs útlevél-ellenőrzés, vámvizsgálat. (Schengen-tagállam mindkettő).
 • Szlovákiában a nemzeti fizetőeszköz az euró.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024): 1130 euró - (Magyarország: 900 euró)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Horváth
 • Szlovákia turisztikai vonzerejének egyik lényeges része az, hogy kis ország létére mintegy 300 vára van. A középkorban a régió (Felvidék) politikailag fragmentált volt, több kisebb feudális uradalom létezett, amelyek saját védelmi rendszert építettek ki. Szinte minden jelentősebb nemes szükségesnek érezte, hogy legyen egy vára saját birtokainak védelme érdekében.)

Löcse - Majstra Pavla tér - fotó by Elter

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Szlovákiában:

 • Vlkolinec (skanzen)
 • Banska Stiavnica (Selmecbánya)
 • Spissky Hrad (Szepes vára) és a kapcsolódó műemlékek
 • Bardejov (Bártfa) városa védett terület

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Pozsony példásan rendbe hozott óvárosában a hangulatos kávézók és vendéglők
 2. Vidéken a csodával határos módon fennmaradt fatemplomok, pl. Hervató!
 3. A népművészetük megőrzésére irányuló igyekezetük sikeressége: pl. a Farkasd-i skanzen
 4. Kassa főtere
 5. a Füleki vár, a Nyitrai vár
 6. Selmecbánya központja
 7. A Csorba-tó
 8. A Szepesi vár
 9. A Suchá Belá szurdok
 10. A Nyugat-Tátra tövében a bölényfalvi csodás szabadtéri múzeumfalu (skanzen)

Nem tetszett

 1. a rossz állapotú másodrendű utak (kátyúk)
 2. Pozsony modern része nem vonzó
 3. az emberek nem tűnnek vendégszeretőnek (egy nemzetközi felmérés ezt megerősíti)
 4. A műemlékek félig-meddig jellegű rendbehozatala
 5. A közvilágítás hiánya közép-szlovákiai településeken
 6. A szlovák síterepeken az ausztriaihoz képest nagyobb baleset-veszélyesség

Vélemények

,, - Olcsóbb a taxi Esztergomból Párkányra vagy Komáromból Révkomáromba, mint nálunk (Komáromból Révkomáromba a Volánbusz Zrt. is átvisz 150 Ft-ért).

- Vásárláshoz ajánlom a Lidl, illetve a Billa üzleteket (átszámítva néhány termék ára olcsóbb az itthoni árakhoz képest)

- Boltban, étteremben, vasútállomáson (magyar határ mentén) törve bár, de értik a magyar nyelvet, bár a boltokban és a vasútállomásokon a pénztárosok igen mogorvák.

- Olcsón lehet a szlovák állami vasút (ZSSK) járatain utazni. (Komárno - Nové Zámky: 2,5 EUR, Nové Zámky - Szob: 5 EUR)A szolgáltatási színvonal jobb, mint Magyarországon, de a pályaállapotok hasonlóak az itthoni körülményekhez, a menetrend viszont hol jó, hol katasztrófa, ettől tanulhatna a MÁV.

- Jobb az emeletes vonatuk (Skoda CityElefant)

- Ha szlovákul beszélsz, vagy ha van egy ki szlovák vagy cseh nyelvtudásod, akkor sokkal kedvesek lesznek veled.

- Nem jellemző Szlovákiában a koldulás, bár a hatóságok hatékonysága, szigora és jelenléte elriasztja a koldusokat, utcai árusokat.

- Nem nagyon beszélnek idegen nyelvet, de a vasútállomásokon csak a szlovák nyelv a sztenderd. Nagyobb városokban, bármilyen is meglepő, de beszélnek magyarul az angol meg a német mellett. (Ákos, 2022)


A Szlovákiába utazók számára jó hír, hogy az utóbbi években a múzeumi tájékoztatóktól kezdve a szállodák honlapjaiig sok helyen elterjedtek a magyar nyelvű leírások, sőt ma már az is természetesnek számít, hogy az éttermek többnyelvű étlapjain a kínálat magyarul is szerepel. Mindez a viszonylag nagyszámú magyar turista mellett a történelmi sérelmeken, a politikai görcsökön könnyen felülemelkedő üzleti mentalitásnak köszönhető, amely az elmúlt években egy jóval nyitottabb, kulturálisan többrétegű világot hozott létre északi szomszédunknál. forrás

Olvasmányos linkek

"Érdemes átautózni Trencsénbe, hiszen a város 129 kilométer távolságra található Pozsonytól. Az E 75-ös úton másfél óra alatt érünk célba, messziről látható a Vág folyó völgye fölé magasodó vár, ami egy nagy mészkőszirtre épült. A 9. században, a Nagy Morva Birodalom idejében már földvár állt itt, ennek maradványa egy négyapszisos rotunda. A nagy alapterületű és viszonylag alaposan felújított műemlék épület kalandos múltra tekinthet vissza: sikeresen vészelte át a tatárok és jóval később a husziták támadásait, volt Csák Máté székhelye, itt dőlt el, hogy Nagy Lajos lánya, Mária, Luxemburgi Zsigmond felesége lesz, sőt Mátyás király egyszer zálogba is csapta. Amíg 1790-ben le nem égett a vár, bizony zajlott itt az élet, és mintha napjainkban új életre kelt volna minden." forrás


"Az őszi északi országjárásunkkor 2 éjszakát Balassagyarmaton töltöttünk. Gondoltuk kicsit megmerítkezünk az Ipolyság tájaiban, szemügyre vesszük a “jó palócokat”, s így aztán kiderült, hogy nem kikerülhető a “tót atyafiakkal” való találkozás sem. Igen, azzal tisztában voltunk, hogy Mikszáth vidékén fogunk járni, s felkészülésként hónunk alá csaptuk a fent idézett nevek alatt ismertté vált könyvét, mely neki magának is elsőként hozta meg az irodalmi hírnevet.

Miután belekóstoltunk Balassagyarmat nem várt szépségeibe, gondoltuk irányt adunk sétáinknak, s elindultunk Mikszáth nyomán. Így aztán semmi pillanat alatt át is kerültünk Szlovákiába, az egykori Nógrád vármegye Nagykürtösi – mai neve: Vel’ký Krtiš-járásába, ahol Mikszáth szülőfaluja, Szklabonya található. De ha már ott vagyunk, térképünk előzékenyen felajánlotta a közvetlen közelben lévő Kékkő várát illetve Madách szülőfaluját, Alsósztregovát is." forrás


"Visszatérve a Hóhér bástyára azonban már szintén csak a Fejedelem szobránál készített két emlékfotót tudom becsatolni, mivel a múzeum bejáratánál kisebb bosszúságot okozott, hogy a személyzet nem volt hajlandó magyarul- vagy bármely más idegen nyelven- beszélni, csak elzárta az utat és kézzel lábbal próbálta elmagyarázni, hogy a belépő jegyet máshol tudjuk megváltani. Igazság szerint ugyan megértettük, de olyan mértékben irritált ez az egész ügykezelés, hogy nem mentünk be. Nekem egy Rákóczi emlékkiállítást kezelő múzeumban igenis elvárásom, hogy legyen valaki aki beszél magyarul, mert hozzá tartozik a hely szelleméhez. Aztán onnantól kezdve szedhet tőlem belépő díjat is." forrás

Fotóegyveleg

Kassa - fotó by Elter

Kassa - Dominikánus templom - fotó by Elter

Árva vára - fotó by Elter

Körmöcbánya - Szent katalin templom- fotó by Elter

Selmecbánya - fotó by Elter

Andrej Balco fotója

Kassa - (jólnézünk) miki fotója 

Vissza az elejére


Kommentek

Gergő, 2017. 05. 18. 15:11
Alulról a 3. kép Bled (Szlovénia).
Szép ország, számomra kedves emberekkel.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon