ÚTIKRITIKA.HU / Kassa


hirdetes

útikritikák


Kassa

Kassáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás |Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Szent Erzsébet-dóm|Jakab-palota|Rodostói ház - II. Rákóczi Ferenc emlékház| Városfal, Alsó kapu| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Elter Karcsi fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Kassáról dióhéjban

Hivatalos (szlovák) neve: Košice (szlovákul a kiejtése: Kosice)

Kassa neve a  "kaszás" származéka.

A kelet-szlovákiai Kassa Szlovákia második legnagyobb városa.

Lakosság (2023-ban): 240,700

Szlovák hivatalos adat szerint Kassa lakosságának mindössze 2,8 százaléka vallja magát magyarnak. Kb. 4500 cigány él a városban.

2021-ben Ferenc pápa a szlovákiai látogatása folyamán ellátogatott egy kassai cigánytelepre. Az erről készült egyik videó magyar  kommentelői ilyeneket írtak: A látogatás végén majd csak négy téglán lesz a pápa mobil, felni nélkül.
Miután befejezte a látogatást: "hova lett a sapkám?!" :) - Legrosszabb hírű hely, nincs meleg víz, áram, a gyerekek sarat kennek a falra játék gyanánt, de azért a BMW ott virít a szartelep előtt. Prioritások.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1020 euró

Kassa középkori emlékkel teli óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A főtér igazán impozáns

Nem tetszett

1. A sok cigány koldus, akik a kisgyerekeiket is bevetik, hogy elnyerjék a járókelők sajnálatát, és - persze - elsősorban a pénzét.

Vélemények

"A Kassán keresztülfolyó Csermely-patak szinte észrevehetetlen, mert a látogató többnyire a furcsa, orsó alakú főtér környékét barangolja be - itt találhatók ugyanis a város főbb nevezetességei. A történelmi városmagot körülvevő, a szocializmus „szőnyegbombázásának” tekinthető, borzalmas lakótelepek érthetően senkit sem érdekelnek. A kötelező startpozíció a téren egy csokorban levő katedrális (Szent Erzsébet Székesegyház,) a mellette levő Szent Mihály-kápolna, amely valójában temetőkápolna volt, az Orbán-torony és a XV. században épült városháza. A katedrális számunkra érthetően fontos hely, hiszen 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebbik fia, Rákóczi József hamvait. Kassán nem hallani magyar szót.

A főtéren működő több tucatnyi kávéház és étterem közül – gyorsan hozzáteszem mindegyik színvonalas és viszonylag olcsó! – mindössze kettőben találtunk magyar étlapot. Magyarul tudó felszolgálót azonban kétnapos barangolásunk során sehol sem. Az egykori Megay cukrászdában kinagyított és magyar feliratos archív képeken az egykori Fő-utcza életképei köszönnek vissza; és ha máshol nem, itt megérinti az embert a századforduló polgári Kassájának levegője. A zarándokok második számú célpontja a Rodostó-ház, amely a főtértől kőhajításra áll, s amely Rákóczi egykori, törökországi lakóházának pontos mása. Múzeummal, kávézóval, és persze életnagyságú szoborral - ahonnan soha nem hiányoznak a koszorúk és virágok. (2015)" forrás


"Mindenképpen szerettük volna megnézni II. Rákóczi Ferenc sírját Kassán, mivel a Szent Erzsébet-székesegyház alig tízperces sétaútra van a kassai pályaudvartól. Amikor délelőtt negyed tizenegykor megérkeztünk, kissé csalódottan vettük tudomásul, hogy a dómban lévő turistairoda zárva van. Márpedig az altemplomban elhelyezett koporsókhoz csak vezetéssel lehetett lemenni. Szerencsére néhány perc múlva megérkezett Márta néni, aki azonnal magához vette a kulcsot, és pár pillanattal később ott álltunk az egykori erdélyi fejedelem koporsója mellett. Márta néni morgott egy sort, mert a takarítók megint elvittek pár összeszáradt koszorút, de aztán megenyhült, és pár perces előadást tartott nekünk. Így tudhattuk meg, hogy Rákóczin kívül itt nyugszik a fejedelem édesanyja, Zrínyi Ilona, Rákóczi Ferenc idősebbik fia, József, generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere, Sibrik Miklós, valamint Bercsényi Miklós gróf és annak felesége, Csáky Krisztina grófnő. A dóm oldalán szlovák nyelvű emléktábla jelzi II. Rákóczi Ferenc kassai nyughelyét. Jó lett volna mindezt magyarul is elolvasni, de ne legyen telhetetlen az ember. Márta néninek megköszöntük az idegenvezetést. (2016)" forrás


,, Az óváros feltétlenül megér egy sétát. Magyarország egykor volt második legnagyobb városa egyébként nem sokban különbözik bármelyik Kárpát-medencei nagyvárostól. Egy magyar szemnek tökéletesen ismerős városmag, amit Kassa (Kaschau) esetén ugyanúgy körbeépítettek Kosicé-vel, mint mondjuk Kolozsvárt (Klausenburgot) Cluj Napocá-val, vagy Marosvásárhelyt (Neumarktot) Tirgu Muressel. Az egykori várhegyet leszámítva, semmi érdemleges nincs pár száz méternél messzebb egymástól. Bár már rég nem "magyar város" (pár ezer magyar él a több, mint 200 ezres városban), de örömtelien gyakran látni magyar márványtáblákat, feliratokat. Éttermek, sörözők is dicséretesen sűrűn vannak, így egy-két napra van program körbejárni, körbeenni-inni. (2017)" forrás


"Egy esős januári pénteken érkeztem meg II. Rákóczi Ferenc sírjához. Amíg arra vártam, hogy kinyisson a Szent Erzsébet-székesegyház, odakint tébláboltam a csepergő esőben. A hosszúkás alakú téren kevesen jártak, a villamos is távolabb csattogott.

A főteret amúgy 2013-ban újították fel, amikor Kassa volt Európa kulturális fővárosa. Sokan azt sem tudják, hogy a Szent Erzsébet Európa legkeletibb gótikus székesegyháza. Vagy ha jobban tetszik, kelet felé az utolsó. Az altemplomban pihen II. Rákóczi Ferenc, rajta kívül itt nyugszik a fejedelem édesanyja, Zrínyi Ilona, Rákóczi Ferenc idősebbik fia, József, generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere, Sibrik Miklós, valamint Bercsényi Miklós gróf és felesége, Csáky Krisztina grófnő. Kassa belvárosa és ez a tér nagyszerű hely, ha arra járnak, semmiképpen se hagyják ki. (2016)" forrás


"Kassa nyüzsgő, vibráló főtere, ahol hajnalig meg nem áll az élet, szintén nagyon tetszett, esténként az emberek babakocsikat tolnak, sétálgatnak, üldögélnek a kávézókban, sörözőkben, éjfélnél előbb soha nem keveredtem vissza a Hotel Bristolba. Másnap reggel elindultunk a Széles-tóhoz (Zemplínska Šírava), amely egy mesterséges tó, Szlovákia második legnagyobb felületű állóvize 1961–1965 között létesült. A Laborc árvízi víztöbbletét vezetik bele, az átlagos mélysége 3,5 méter, területe a vízmennyiségtől függően változik, hol több, hol kevesebb a 30 négyzetkilométernél. A keleti részén madárrezervátum található, körülbelül száz, különböző madárfajtával, az északi részén vannak a kempingek, az egész tó körül egyébként közel háromtucatnyi különböző kategóriájú szálláshely, több mint kétezer ággyal várja a nyaralókat. Délután az egy évvel korábban megnyitott Thermalpark Šírava medencéiben, szaunáiban múlattuk az időt. Este a vacsora az Europenzion Salasban, tatárcené pirohy-t, magyarul barátfülét ettünk. Azt követően kisbuszba szálltunk és elindultunk megnézni Oroszsebes, Ruská Bystrá XVIII. század húszas-harmincas éveiben épült görög-katolikus fatemplomát. A Szent Miklós-templom 2008-as évben a Kárpátok ívének további 7 fatemplomával együtt felkerült az UNESCO Világörökség Listájára. Fatemplomát a 18. század elején, az 1720-as és 1730-as évek során építették. Három részre tagolt, zsindelytetővel fedett ácsolt építmény. (2015)" forrás,, A kassai belváros sétálóutcája a leghosszabb Szlovákiában, ezt mi is érzékeltük. Nem csak hosszú, de rendkívül bájos is a rengeteg műemlék jellegű épülettel, elszórtan elhelyezkedő templommal, éttermekkel, kávéházakkal. Egyszerűen nem lehetett csúnya házat találni. (2018)" forrás


Az első, amit megnéztünk, az egy kis "patak" volt, ami az utca közepén folyik. Két oldalán sínek mentek – amiken már nem jár villamos, csak azért hagyták meg, hogy ha baj lenne a városban, akkor kintről betudnak szállítani élelmiszert vagy egyéb fontos dolgokat – a két szélén pedig bicikli út ment végig. (2019)

Odajutás

Budapesttől a távolság: 270 kilométer, kb. 3,5 óra.

Kassának van nemzetközi repülőtere. Például ezekbe a városokba van járat: London, Liverpool, Doncaster/Sheffield, Bécs, Düsseldorf, Prága, Varsó.

Szállásválasztás

A városban található a világ egyik legrégebbi folyamatosan működő hotelje, a Hotel Rákóczi. Az épületet 1600 körül építették és azóta is működik.

Kassa városnézését úgy terveztük meg, hogy maradunk mindenképpen a városban éjszakára is. Ehhez olyan szállást kerestünk, ami a belvárosban van, tartalmazzon wellness szolgáltatást és étkeztetést is. Több lehetőség közül, végül a Golden Royal Boutique Hotel & Spa-ra esett a választásunk. A sétáló utcától mindössze 2 percre található hotel, egy rendezett, tiszta és különböző stílusú szobákból álló szálloda. A wellness részlege kicsi, viszont annál élvezetesebb. Található itt egy kisebb méretű medence, pezsgőfürdő, két fajta szauna és gőzkamra is. Végül pedig szálloda éttermében kiváló ételeket ehetünk. (2021) forrás

Helyi közlekedés

Parkolás

A városközpontban az ingyenes parkolóhelyek korlátozottak, és általában fizetős parkolási rendszer van érvényben.

A városban található több parkolóház és parkoló. A legismertebb parkolóházak: a VUB Parkolóház, a Apollo BC I és a Ispot Parkolóház. Ezek a parkolóházak a városközpontban találhatók, és az árak változóak lehetnek attól függően, hogy milyen hosszú ideig kívánják parkolni az autójukat.

Ha szeretne ingyenes parkolási lehetőséget találni, akkor érdemes keresni a város szélén található parkolókat. Sok parkolóhely áll rendelkezésre a Kassa melletti bevásárlóközpontok és szórakozóhelyek környékén, például a Tesco vagy az Ikea parkolóiban. Ezek a parkolóhelyek ingyenesek, és könnyen megközelíthetők autóval vagy tömegközlekedéssel.

Fontos megjegyezni, hogy a városközpontban és a forgalmas területeken általában nehéz parkolóhelyet találni, különösen a csúcsidőszakokban.

Étkezés

Kassán a legtöbb vendéglő a belvárosban található, különösen a Hlavná utca (Fő utca) mentén és annak környékén. A belvárosi területek forgalmasak és turisztikai látnivalókban gazdagok, így a legtöbb vendéglő a turisták kényelmére van kialakítva.

Az ételek tekintetében Kassa és Szlovákia is híres a húsos ételekről, a halakról, a káposztáról, és a különféle kolbászokról. A legnépszerűbb helyi ételek közé tartozik a bryndzové halušky, ami a krumplis tésztára reszelt bryndzával, hagymával és szalonnával készült étek. Emellett érdemes kipróbálni a goulash-t, ami egy húsleves és a loksa-t, ami egy hagyományos szlovák kenyér.

A legtöbb étteremben találhatók helyi ételek, de az olasz, a spanyol és az ázsiai konyhák is népszerűek Kassában. A városban számos olyan étterem van, amelyek különleges ételeket kínálnak, például a Hviezdoslav étterem, a Csáky étterem és a Le Colonial étterem.

Vásárlás

Az egyik legnépszerűbb bevásárló utca a Hlavná utca (Fő utca), ahol számos üzlet és butik található. A Hlavná utca környékén számos kávézó, étterem és bár található, így a turisták élvezhetik az étkezési lehetőségeket és a pihenést a vásárlás közben.

A Kassa belvárosában található plázák közül a legnépszerűbbek a Aupark és a Galéria Kaufhof. Mindkét pláza számos üzletet és éttermet kínál, és a turisták kényelmesen vásárolhatnak a legújabb divatból, cipőkből, ékszerekből és egyéb ajándéktárgyakból.

A városban található piacok is népszerűek a turisták körében, különösen a Hlavné námestie (Fő tér) piaca. Itt helyi termékek, édességek, gyümölcsök és zöldségek kaphatók, valamint kézműves termékek, mint például a hagyományos mézeskalácsok és kerámiák is megtalálhatók.

Elter Karcsi fotója

o. s. fotója

Szórakozás

A legtöbb szórakozóhely az óvárosban van és a főutcán (Hlavná).

Az éjszakai szórakozóhelyek közül a legnépszerűbbek a klubok, amelyek különféle zenei stílusokat kínálnak, mint például a rock, pop, elektronikus és hip-hop zene. A legjobb klubok közé tartozik a Subclub, a Jazz Café, a Tabacka és a Tabačka Kulturfabrik.

A városban számos szórakozóhely található a fiatalabb korosztály számára is, különösen a Hviezdoslav utca és a Námestie SNP (SNP tér) környékén. Ezek az éjszakai szórakozóhelyek közül a legnépszerűbbek a kávézók, bárok és klubok.

Elter Karcsi fotója

Közbiztonság

A turistáknak éjszaka ajánlatos kerülniük a pályaudvar környékét és a parkokat.

Egyéb hasznos információk

1. Kassán van a Magyar Köztársaságnak főkonzulátusa.

Cím: 040 01 Kosice, Hlavná 67. - Telefon: 00-421-55 728-2021 (munkaidőben)

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): (kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36 Külföldről: 0036-80-36-80-36

Főkonzul: dr. Hetey Ágota - Konzul: Gris Emese Diána

E-mail: mission.kas@mfa.gov.hu - Honlap: kassa.mfa.gov.hu

Szent Erzsébet-dóm

Itt található II. Rákóczi Ferenc síremléke is.

Elter Karcsi fotója

A Felvidék legszebb gótikus katedrálisa és Szlovákia legnagyobb temploma Kassa főterén a Szent Erzsébet székesegyház. Építésének története 1380 körül kezdődött és mindvégig viszontagságos körülmények között zajlott: tűzvészek, földrengések és háborúk akadályozták, hogy elkészüljön.
Az építkezés két legnagyobb támogatója Zsigmond és Mátyás király volt, így két tornyát róluk keresztelték el. Végül Steindl Imre a 19. század végén alakíttatta öthajóssá a templomot.


A fennmaradt gótikus templomok sorában a kassai dóm, vagy teljes nevén a Szent Erzsébet-székesegyház a felvidéki Kassa városának szimbóluma, ami nemcsak a régió, de a közép-európai egyházi építészet kétségkívül párját ritkító alkotása. A templom legszebb és legértékesebb műkincse a gazdagon díszített gótikus főoltár, legnépszerűbb látnivalója pedig vezérlő fejedelmünk II. Rákóczi Ferenc kriptája. A teljes történet azzal egészül ki, hogy a 13. században egy templom állt, miután porig égett jópászor így, nagyon sok felújítás és építésen ment keresztül a Dóm. 1877-96 között alakíttatja öthajóssá a templomot. Ekkor épül az északi hajó alá a Rákóczi-kripta. Ferenc József császár engedélye után, a magyar országgyűlés döntésére, 1906-ban II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait hazaszállították, Kassán a Szent Erzsébet-dóm kriptájában helyezték örök nyugalomra. A városra azért esett a választás, mert a fejedelem nemcsak többször megfordult a városban, de a felkelés irányítását is intézte innen. (2022) forrás

F. Andris fotója

Sz. G. fotója

Rákóczi-emléktábla a dóm északi falán. A székesegyház sírboltjában nyugszanak II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek, édesanyjának Zrínyi Ilonának, fiának Józsefnek és három hűséges társának a csontjai. - F. Andris fotója

Orbán-torony

Az Orbán-torony, amit néha Vörös toronynak is neveznek, középkori eredetű, és a városközpontban, a Szabadság téren található. A torony eredetileg a városi védőfal része volt, és a 14. században épült.

Az épület magassága 45 méter, és lépcsők vezetnek a tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező tájra. A toronyban található kiállítások és múzeumi tárgyak is bemutatják a város történelmét és kultúráját.

A torony restaurálása és felújítása több évtizedet vett igénybe, és ma már büszkén áll a Szabadság tér közepén, mint a város egyik jelképe.


F. Andris fotója

Zsigmond-torony

Fel lehet menni a toronyba? Már szedtem is a toronyba vezető – egyenletesnek és kiszámíthatónak egyáltalán nem mondható – lépcsőfokokat: 160 lépcső 60 méter magasság.

Jakab-palota

A Jakab-palota a városközpontban, a Fő utca (Hlavná) mentén található, és az egyik legismertebb történelmi épület Kassán.

A Jakab-palota az 1890-es években épült, és a neogótikus stílusú építészet remekműve. Az épületet Sztáray Jakab, a régió egyik leggazdagabb vállalkozója és mecénása építtette, hogy otthont adjon családjának és üzletének. A palota impozáns homlokzata és csodálatos belső terei, például a nagyterem és a díszes lépcsőház, lenyűgöző látványt nyújtanak.

A palota a második világháború után állami tulajdonba került, és a Kassai Magyar Társaság székháza lett. Ma a Jakab-palota a Kassai Magyar Társaság tulajdonában van, és számos kulturális és művészeti eseménynek ad otthont, például kiállításoknak, koncerteknek és színházi előadásoknak.

A Jakab-palota a Kassai óváros egyik fő látványossága, és remek példája a város gazdag történelmi és kulturális örökségének. Ha Kassába látogat, érdemes megnézni ezt az impozáns épületet, amely egykor a város gazdag polgárai számára készült.

Rodostói ház - II. Rákóczi Ferenc emlékház

Ha Kassán vagyunk, akkor kötelező látogatást tenni a Rodostói házban is. 1906-ben került haza 24 ládában a rodostói ház ebédlőjének berendezése, majd a világháború sodrásában kalandos körülmények között lezárva egy pincében a feledés homályába merült.

A Rodostói Múzeumba belépve magyar nyelven ismerhettük meg a ház történetét. A kiállítás két szinten vezet végig.  Rákóczi életének egy részéről és felkeléséről szóló kiállíási  anyagokat, valamint a hazaszállításáról kapcsolódó információkat néztük meg. (2022) forrás

Városfal, Alsó kapu

Kassán található a városfal (Mestské hradby), amely az egyik legfontosabb történelmi és kulturális emléke a városnak. A városfal részei közé tartozik az Alsó kapu (Dolná brána), amely az egyik bejárat a középkori városba.

A városfalat eredetileg a 14. században építették, hogy megvédjék a várost a külső támadásoktól és rablóktól. Az Alsó kapu egyike volt az eredeti 6 kapunak, amelyekből 4 ma már nem létezik. Az Alsó kaput a 18. században átépítették, és ma is látható a városfal egyik legimpozánsabb építményeként.

Az Alsó kapu és a városfal jelentősége a város történelmében miatt is nagy. A városfal hossza közel 4 kilométer, és a város központját öleli körül. Az Alsó kapu a középkori Kassa egyik fő kapuja volt, és fontos szerepet játszott a város életében.

A városfal és az Alsó kapu ma is áll, és fontos látványosság a városban. A turisták érdemes meglátogatniuk ezt az impozáns építményt, amely a város történelmi és kulturális örökségének fontos részét képezi.

Más látnivalók

Szent Mihály kápolna

Szent Mihály kápolna  a város egyik legrégebbi műemléke. Az épület a Kassai vár déli oldalán található, a Mária Terézia falak mentén.

A Szent Mihály kápolna a 13. században épült, a vár alapítása idején. Az épület a román stílusú építészet egyik példája, és az évszázadok során többször is átalakították és felújították.

A kápolna ma már nincs hitéleti használatban, turisztikai látnivalóként szolgál. A látogatók beléphetnek az épületbe, és megcsodálhatják a kápolna belső részét, ahol a középkori freskók és szobrok láthatók. A kápolnától csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre, és a látogatók élvezhetik a nyugodt és békés környezetet.

Címer szobor

A Kassai címer-szobor egy emlékmű, amely a város szimbólumára emlékeztet. Az emlékmű a város központjában található, a Hlavná utca (Fő utca) és a Mlynská utca sarkán.

A címer-szobor egy bronz szobor, amely a Kassai címert ábrázolja. A címer a városi címert jelképezi, amelyben egy kettős keresztet, egy ék alakú pajzsot és az ékben egy hagyományos szlovák fűrészt ábrázolnak.

Az emlékművet 1928-ban állították fel, és a Kassai címer tiszteletére emelték. Az emlékmű az évtizedek során több alkalommal is felújítást kapott, és ma is büszkén áll a város központjában, mint a város egyik fontos szimbóluma.

A Kassai címer-szobor a város egyik legismertebb és legjelentősebb emlékműve.

K.-T. Gyuri fotója

Dominikánus templom

Kassán a Szent Dominikus-dombon található a Dominikánus templom (Dominikánsky kostol), amely a város egyik legismertebb és leglátogatottabb történelmi épülete. A templomot a 13. században építették, majd később a 14. és 15. században többször átépítették, amelynek eredményeként a mai formáját kapta.

A templomot a gótikus stílus jellemzi, és két harangtornya magasodik fölötte. A belső térben számos műalkotás és díszítés található, köztük oltárok, szobrok, festmények és faragott részletek. Az egyik legkiemelkedőbb műalkotás a templom főoltára, amelyen Szent Dominikus látható.

A Dominikánus templom a város egyik legfontosabb látnivalója, és érdemes ellátogatni ide, ha valaki Kassában tartózkodik. A templom központi elhelyezkedése miatt könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról, és számos szervezett túra és program is elérhető a turisták számára, hogy jobban megismerhessék a templom történelmét és kulturális jelentőségét.

Elter Karcsi fotója

Pestis emlékmű

(Immaculata)

Kassán található a Pestis emlékműve (Morový stĺp), amely a város egyik legfontosabb történelmi emlékhelye. A Pestis emlékműve a város főterén, a Hlavné námestie-n (Fő tér) található, és a város egyik legjellegzetesebb látványossága.

Az emlékművet a 18. században állították fel, hogy megemlékezzenek a várost sújtó pestisjárványokról, amelyek számos áldozatot követeltek. Az emlékmű egy oszlopból és a tetején elhelyezett szoborral rendelkezik, amelyen Mária, a Segítségnek az alakja látható.

Egykori premontrei templom

Ez egy Jezsuita templom és kolostor.

Elter Karcsi fotója

sz. g. fotója

Zenélő szökőkút

Aa Zenélő szökőkút (Hudobná fontána) a Hlavné námestie (Fő tér) közepén található, és számos kulturális program helyszíne.

A Zenélő szökőkút évente április és október között üzemel, és színes vízsugarakat, LED-fényeket és zenét kombinál a látványos hatás érdekében. A zenéket különböző zenei stílusokból válogatják össze, így a látogatók számos különböző műfajt hallhatnak, mint például klasszikus, rock, pop, jazz és filmzenék.

A Zenélő szökőkút rendszeres programokat és eseményeket kínál a turisták és a helyiek számára, például a Kassai Nyári Művészeti Fesztivál keretein belül, amelynek keretében koncerteket és egyéb művészeti előadásokat rendeznek. A Zenélő szökőkút egyedülálló látványosság, és érdemes meglátogatni, ha Kassában tartózkodik a látogató.

Máray Sándor szobra

A szobrot a Márai Sándor Társaság alapította, és a Szent Erzsébet székesegyház közelében található. A bronzszobrot a művész, Pátzay Pál készítette, és az 1990-es évek elején avatták fel.

K.-T. Gyuri fotója

sz. g. fotója

Kassa Történelmi Gyermekvasút

Kassán található a Történelmi Gyermekvasút (Historická detská železnica), amely egy igazi élményt kínál a gyerekeknek és az egész családnak. A gyermekvasút a város egyik leglátványosabb és legkedveltebb turisztikai attrakciója.

A Történelmi Gyermekvasút hossza körülbelül 2,5 kilométer, és 10 perces utazásra lehet vele részt venni. A vasútvonalat eredetileg 1955-ben építették, és a 80-as években újították fel, hogy azóta a gyerekek szórakozását szolgálja. A gyermekvasút végállomása a Városi Parkban található, és a vonat a kassai városközpont és a Városi Park között közlekedik.

A gyermekvasút utazás során a gyerekek számos érdekességet láthatnak a városból, és egy igazi vasúti élményben lehet részük. Az utazás alatt a gyerekeknek lehetősége van vezetni a vonatot, és a személyzet is szívesen mesél a vasút történetéről és működéséről.

A Történelmi Gyermekvasút egy kellemes és izgalmas program lehet a család számára, amely emlékezetes élményt nyújthat mindenkinek. A vonat a nyári hónapokban üzemel, és általában napi néhány órában közlekedik.

Botanikus kert

Kassán található a Botanikus kert (Botanická záhrada), amely a város egyik legszebb és leglátogatottabb parkja. A Botanikus kert több mint 200 éves történettel rendelkezik, és a látogatók számos egzotikus növényfajt láthatnak itt.

A Botanikus kert különböző tematikus zónákból áll, amelyek az éghajlati és földrajzi régiók növényeit mutatják be. A park területén több mint 4000 különböző növényfajt találhatunk, köztük ritka és veszélyeztetett fajokat is. A parkban számos botanikai gyűjtemény található, köztük trópusi és mediterrán növények, évelők, cserjék és fák.

A Botanikus kert nemcsak a növényekről szól, hanem különböző programokat és rendezvényeket is kínál, például koncerteket, tárlatokat és botanikai előadásokat. A parkban található egy kávézó és egy ajándékbolt is, ahol a látogatók vásárolhatnak növényeket, magokat és más botanikai termékeket.

A Botanikus kert Kassa egyik legkedveltebb helyszíne, és egy kellemes sétát kínál a természet közepén. A park minden évben több ezer turistát vonz, akik élvezhetik a kert nyugodt és csendes környezetét, és megcsodálhatják a különleges növényfajtákat.

Olvasmányos linkek

Szlovákia második legnagyobb városa ugyan távol esik Budapesttől, de gyönyörű látnivalói kárpótolnak minket a megtett kilométerekért. A majd’ kétszázötvenezer – ebből kb. hatezer magyar – lakosú város kenterbe veri Magyarország összes vidéki nagyvárosát lakosságszámban és fontosságban: ha figyelembe vesszük, hogy a szlovák fővárosban négyszázharmincezren élnek, hasonló arányokkal Debrecenben egymillió ember élne a budapesti 1,7 millióhoz viszonyítva.

Kassa legfőbb látnivalója a Szent Erzsébet-dóm: az 1378 és 1508 között épült impozáns templom az érett gótika legkeletebbre eső alkotása. A rodostói ház annak a törökországi háznak a pontos másolata, ahol II. Rákóczi Ferenc élete utolsó éveit töltötte. Érdemes végigmenni a Fő utcán (Hlavná ulica) is, ahol a megkapó gótikus épületekben gyönyörködhetünk. Ha beülnénk egy italra, a Tabačka Kulturfabrik tökéletes választás, nagyon hangulatos, és az áraik is barátiak.

Kassába eljutni a nagy távolság miatt sajnos nem két fillér, oda-vissza a jegy 26,4 euró, vagyis körülbelül 9200 forint. Viszont ha Miskolcig diákkedvezménnyel (1710 forint), majd onnan vesszük Kassába a jegyet (4,2 euró, vagyis 1470 forint), akkor oda-vissza 6360 forintra jön ki az utazás, ami jóval kevesebb. A városba minden nap 6:30-kor indul vonat, és 18:02-kor indul haza Budapestre, ami nyolc óra városnézésre ad lehetőséget. Mivel Kassában az összes látnivaló a kicsi belvárosban van, mindent kényelmesen meg lehet nézni ennyi idő alatt. forrás


A templom melletti épület, a Miklós börtön, Kassa mindmáig megmaradt legrégibb épülete, melyet két kora gótikus, 13. és 14. századi polgárházból alakítottak ki.

Eleinte fazekas műhelynek adott otthont, majd 1618-tól 1909-ig városi börtönként szolgált. Nevét II. Rákóczi Ferenc egyik kegyetlen hóhéráról kapta. Mert Kassa több mint 500 éven át rendelkezett pallós joggal, ami megkövetelte hóhér alkalmazását is, kinek lakóhelye a ház első emeletén volt.

Rettenetes börtöne volt Kassának ez a mogorva ház már az 1600-as évek elejétől.

Aztán száz év múlva lépett itt hivatalba „Miklós mester”, a városi hóhér, akinek hamar híre szaladt egész Felső-Magyarországban. Ugyanis Miklós mester tényleg mestere volt a szakmájának, és olyan kínvallatásokat tartott, hogy a szerencsétlenek üvöltése elhallatszott még a piactérig is. Kínzó szerszámainak tárháza kiállításra került a múzeumban. Az építményben végzett ásatások kapcsán került napfényre az a földalatti folyosó, ami összeköti a börtönt, a Hóhér bástyával, melynek udvarán a köztörvényes bűnözőket szokták kivégezni. Innen is kapta a nevét. Irodalmi műben Jókai örökítette meg a régi kivégzési módszereket A kassai bíró c. novellájában.  forrás

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotói

K.-T. Gyuri fotói

F. Andris fotója

A Vitéz-ház egy palota-szerű romantikus épület reneszánsz ablakokkal. - sz. g. fotója

Belvárosi látkép színházzal, dómmal. - sz. g. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon