ÚTIKRITIKA.HU / Szlovákia


hirdetes

útikritikák


Szlovákia

Földrajz | Történelem | Manapság | A szlovákokról | A magyar kisebbségről | Turista etikett | Szlovák konyha

Földrajz

  • Szlovákia neve szlovákul: Slovensko, avagy a Szlovák Köztársaság neve: Slovenska Republika.
  • Szlovákia szomszédországai: Cseh Köztársaság, Ausztria, Magyarország, Ukrajna.
  • Szlovákia második legnagyobb városa Kassa (Kosice), 240 ezer lakossal.
  • Szlovákia legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs: 2655 méter.
  • A szlovák és a cseh nyelv persze nagyon hasonló. Azt mondják azonban, hogy a szlovákok jobban megérti a csehet, mint a csehek a szlovákot. Ebben az is benne van, hogy sok amerikai filmet cseh szinkronnal vetítenek Szlovákiában a mozikban és a tévékben.

Történelem

A mohácsi vész után a magyar királyság lényegében a mai Szlovákia és a mai Horvátország egyes területeire korlátozódott. A magyar királyság fővárosa 1536-tól Pozsony (Bratislava, Pressburg) volt. A 18. század végétől egyre erősebbé váltak a szlovák nacionalista irányzatok, mozgalmak. A 19. század közepén a szlovák írott nyelv alapjait is letették. A szlovák nemzeti mozgalmak Magyarországtól való függetlenséget, de legalábbis autonómiát követeltek, eredménytelenül. 1918-ban jött létre Csehszlovákia, amin belül a szlovák önálló kultúra, nemzeti tudat fokozatosan fejlődött. 1938-ban a müncheni paktum megpecsételte Csehszlovákia sorsát: szét esett. Szlovákia autonómiához jutott, majd 1939-ben, amikor a németek bevonultak Prágába, a szlovák parlament kikiáltotta Szlovákia függetlenségét. 1948-tól Szlovákia újra Csehszlovákia része lett, osztozva a csehekkel a kommunizmus átkában. 1989-ben a "bársonyos forradalom" idején nyomban megindultak Szlovákiában az önálló államhoz való visszatérésért való igyekezetek. 1992-ben feloszlatták Csehszlovákiát. Szlovákia ténylegesen 1993-ban vált önálló országgá, elszakadva Csehországtól, amellyel együtt alkotta Csehszlovákiát. 2002-ben Szlovákia megnyerte a jéghoki világbajnokságot, ami az ország számára igazán történelmi eseménynek számít. 2004-ben Szlovákia belépett a NATO-ba és az Európai Unióba.

Manapság

Szlovákia gyorsabban fejlődik, mint Magyarország. Viszont Szlovákiában nagyobb a munkanélküliség és a korrupció, mint nálunk.Szlovákia nyugati része, főleg Pozsony és környéke sokkal, de sokkal gazdagabb, mint a keleti országrész. Gazdaságilag Szlovákia a volt szocialista országok közül a második legdinamikusabban fejlődő ország, Lengyelország után. Azért az életszínvonal Szlovákiában még jócskán elmarad a csehekétől. A szlovák életszínvonal kb. a magyar szinten van.

A szlovákokról

A csehek szerint a szlovákok náluk érzelmesebbek, beszédesebbek, de ugyanakkor makacsabbak is. A csehek szerint a szlovákok náluk erőteljesebben szlávok. A szlovák - a magyarokhoz hasonlóan - hajlamosak mindig másokat okolni a hibákért, az önkritikában gyengék, de gyengék az önbizalom terén is. A szlovákok szeretnek panaszkodni, és őszintétlen válasznak tekintik, ha valaki a Hogy vagy?-ra válaszul pozitív dolgokról számol be. A szlovákok elég őszinték, megmondják egymásnak a frankót. A szlovákok többnyire tisztességesek, becsületesek, de az államtól szívesen lopnak, ha módjuk van rá. A 'nép' szerint a politikai és gazdasági elit intrikus, csaló, képmutató, ravasz. Egyesek szerint a szlovákok számítóak, a pénz kezelésében ellentmondásosak (takarékosak, de ugyanakkor képesek gyorsan elverni a pénzt).

A szlovákokra többnyire nem jellemző a sznobság, a nagyképűség. Az öltözködési ízlésük meglehetősen szegényes, s ebben hasonlítanak a csehekhez. A szlovákok humora kesernyés, fekete, néha durva. A cseheken szívesen köszörülik a nyelvüket. A szlovákoknak sajátos kisebbrendűségi érzése van a csehekkel szemben. Nem utálják a cseheket, de érzéseik zavartan vegyesek. A csehek a szlovákokat a kisebbik testvérüknek tekintik és a szlovákok ezt néha lekezelőnek tekintik. Nagy tehát a rivalizálás, és főleg ebben a szlovákok a motiváltak kisebb testvérként. Irigylik a cseheket, és kárörvendve reagálják le, ha valamiben jobbak, mint a csehek. Például nagy elégedettség tölti el őket, hogy nekik már van eurójuk, a cseheknek pedig, még nincs. A szlovákok nagyon büszkék arra, hogy ők 'Kelet-Európa Detroit-ja', mert olyan sok autógyár települt ide. Sok szlovák szerint a legszebb szlovák lányok az ország keleti részéről valók.

A leggyakoribb szlovák vezetéknév: Horváth

A magyar kisebbségről

Nem vitás, hogy Szlovákiában a szlovák többség és a magyar kisebbség nagyon eltérően éli meg a történelmi múltat. A szlovákok többnyire nem is nagyon foglalkoznak a magyar kisebbség nemzeti jellegű érzelmeivel. A szlovákok jelentős hányada abban sem biztos, hogy a Szlovákiában élő magyarok őshonos lakók-e. A szlovákok történelemszemléletében erős az alapvetés, hogy a magyarok csaknem ezer éven keresztül elnyomták a szlovákokat. A szlovákok ugyanakkor elismerik a magyarok bátor történelmi tetteit, de sokan úgy vélik, hogy a szlovákiai magyarok túlságosan nacionalisták, önteltek. Felmérések szerint a szlovákok és az ott élő magyarok zömében nem utálják egymást. Sőt, a szlovákok a felmérések szerint dicsérik a magyarok kreativitását, tehetségességét, bátorságát. A szlovákiai magyarok pedig, a magyarországi magyarok után a szlovákokat tartják a legrokonszenvesebb nemzetnek! A szlovákok a gyógyvizeken és a határ-menti szupermarketeken kívül nem igazán érdeklődnek Magyarország iránt, hazánk természeti szépségeit nem tartják sokra, hangsúlyozva, hogy nekünk nincsenek magas hegyeink.

Turista etikett

  1. Tanuljunk meg szlovákul legalább ennyit: priszim (kérem) és gyakujem (köszönöm). Valamint: Dobré rano (Jó reggelt), Dobry den (Jó napot), Dobru noc (Jó estét).
  2. Ha nem magyar nemzetiségű szlovákkal dumálgatunk, akkor tapintatosan kerüljük a magyar kisebbség problematikáját. Jó pont ha inkább sportról beszélünk és megemlítünk szlovák sportsikereket (pl., hogy jéghokiban nyertek már világbajnokságot is!).

Szlovák konyha, gasztronómia

  • A szlovák konyha egyik eminens étele az édesvízi ponty. Népszerű leves a kapustnica (káposztaleves).
  • A szlovákok étkezőasztalán gyakori a burgonyasaláta (zemiakovy salat).
  • Szlovákiában népszerű ital a szilvából készült pálinka, azaz a sligovica.

Andrej Balco fotója

Fotóegyveleg

Eperjesi házaspár - fotó by Elter

fotó by Elter

Eperjes - Antonio Caraffa vésztörvényszékének emléke (1687-)   fotó by Elter

Tájkép Szepesnél - fotó by Elter

Selmecbánya - Szentháromság tér - fotó by Elter

fotó by Andrej Balco

Kassa - (jólnézünk) miki fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon