ÚTIKRITIKA.HU / Zsolna


hirdetes

útikritikák


Zsolna

Zsolnáról bevezető|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Más praktikus információk|Óváros|Zsolnai vár|Szent Borbála-templom|Budatín vára|Más látnivalók|Érdekességek|Fotóegyveleg

L. R. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Zsolnáról bevezető

szlovák neve: Žilina (zsiliná)

Lakosság (2024-ben): 84,360 - Szlovákia negyedik legnéépesebb városa

Zsolna egy Északnyugat-Szlovákia-i város, a Zsolna-i adminisztratív régió központja.

Zsolna az egyik legfontosabb kereskedelmi központ volt a középkorban, ami hozzájárult gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

A város jelenkorában az egyik meghatározó tényező a dél-koreai Kia Motors autócég nagy gyára. Az itt dolgozó dél-korai alkalmazottak kiszolgálásra a helyi zupermarketekben koreai sarkok láthatók és van több koreai étterem is.

Zsolna fontos közlekedési csomópont, ami összeköti a délt (Pozsony és Bécs) északkal (Krakkó, Varsó) és kelettel (Kassa, Ukrajna), nyugattal (Osztrava, Prága).

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az árkádok hangulatossága és praktikussága

k. k. fotója

Nem tetszett

1.

Vélemények

Odajutás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

3 csillagos. Hotel Grand, Hotel Villa Nečas Žilina,

4 csillagos: Hotel Holiday Inn Zilina, Hotel Dubna Skala , Palace Hotel Polom ,

Helyi közlekedés

Az óváros legjobban gyalogosan fedezhető fel, így lehetőség nyílik a szűk utcák, árkádos átjárók és történelmi épületek alapos megismerésére.

Étkezés

Az óváros számos étterme kínál helyi szlovák ételeket, valamint nemzetközi konyhákat is.
A Mária tér és a környező utcák tele vannak hangulatos kávézókkal, ahol helyi süteményeket és kávékat kóstolhatunk meg.

Regionális ételspecialitások:

"kapustnica" - savanyúkáposztás-kolbászos leves


sz. p. fotója

"bryndzové halušky" - Galuskás étel lágy juhsajttal (bryndza)

d. j. fotója

Sztapacska ("strapačky") - Gauskás étel savanyúkáposztával

A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyú káposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt kínálnak ezen a néven, a juhtúrós galuskát (ennek szlovák neve bryndzové halušky). Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban ahhoz képest, hogy reszelt nyers burgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel.

Vásárlás

Az óvárosban található számos kisbolt és kézműves műhely, ahol helyi termékeket és ajándéktárgyakat vásárolhatunk.
Időszakos piacok és vásárok is gyakran látogathatók, ahol friss helyi termékeket lehet kapni.

Szórakozás

Más praktikus információk

Óváros

Zsolna óvárosa Szlovákia egyik legjobban megőrzött történelmi városközpontja, gazdag történelemmel és kulturális örökséggel. Az óváros látogatása igazi időutazást kínál a középkortól napjainkig, ahol a múlt és a jelen harmonikus elegyét tapasztalhatjuk meg.

Mária tér

(Mariánske námestie)

Zsolna óvárosának szíve, amelynek történelmi központját a középkorban alakították ki. A tér körül 15. és 16. századi polgárházak állnak, jellemzően árkádsoros homlokzattal.
A tér gyakran ad otthont szabadtéri rendezvényeknek, piacoknak, és kulturális eseményeknek.
A téren több szökőkutat és szobor látható, amelyek a város történelmét és jelentőségét tükrözik.

m. o. fotói

k. k. fotója

Városháza

A reneszánsz stílusú városháza épülete a 16. században épült, azóta többször is felújították. A tornyából csodálatos kilátás nyílik az óvárosra és a környező területekre.

Szent Pál Apostol-templom

Az óváros egyik legfontosabb vallási épülete, a 15. században épült gótikus templom, amely az idők során többször is átépítésre került.
A templom belső tere gazdag művészeti kincsekkel, freskókkal és szobrokkal.

Szentháromság-templom és Jezsuita Kolostor

A 18. században épült barokk templom és kolostor komplexuma. A templom belseje gazdagon díszített, különösen a főoltár és a freskók.
A kolostor történelmileg fontos szerepet játszott az oktatásban és kulturális életben.

Makovický-ház

Kortárs művészeteknek ad otthont, rendszeresen szervez időszaki kiállításokat.

Szent Borbála-templom

A Szent Borbála-templom (szlovákul Kostol sv. Barbory) Zsolnaegyik legjelentősebb vallási és történelmi épülete, amely a város történelmének fontos részét képezi.
A Szent Borbála-templom építése a 15. században kezdődött, és gótikus stílusban épült. Az építkezés valószínűleg a 15. század második felében zajlott, és a templomot Szent Borbála, a bányászok és tűzszerészek védőszentje tiszteletére szentelték.
A templom az évszázadok során jelentős szerepet játszott a helyi vallási és társadalmi életben.

A 17. és 18. században a templomot barokk stílusban alakították át, ekkor kapott többek között új oltárokat és belső díszítéseket.
A 19. században a templomot ismét felújították, főként az ekkoriban elterjedt historizáló stílusban, amely a középkori eredetű épületeket idézte.

20. század és napjaink: A templom a 20. században is megőrizte vallási funkcióját, és a második világháború után további felújításokra került sor, hogy megőrizze az épület állapotát és értékes belső díszítéseit.

Az eredeti épület gótikus stílusban készült, amely jellemzően magas, csúcsíves ablakokat, támpilléreket és gazdagon díszített homlokzatot foglal magában.
A gótikus szárnyas oltár a templom egyik legfontosabb eleme, amely a középkori templomi berendezésekre jellemző.

A 17. és 18. századi barokk átalakítások során több új oltárt, szobrot és freskót kapott a templom, amelyek gazdag díszítésükkel lenyűgöző látványt nyújtanak.
A templom központi terét egy nagy kupola díszíti, amely a barokk építészeti stílus jellemzője.

A belső teret gazdag freskók és domborművek díszítik, amelyek bibliai jeleneteket és szenteket ábrázolnak.
A templomban számos barokk szobor található, amelyek finoman megmunkáltak és jelentős művészeti értékkel bírnak.

A Szent Borbála-templom ma is aktív vallási központ, ahol rendszeresen tartanak miséket és vallási ünnepségeket. A helyi katolikus közösség számára fontos találkozóhely.
 A templom gyakran szolgál esküvők, keresztelők és más vallási események helyszínéül, amelyeket gazdag belső tér tesz különlegessé.

A templom művészeti és építészeti értékei miatt népszerű turisztikai célpont. Látogatók számára különösen a gótikus és barokk elemek nyújtanak érdekes látványt.

Nyitvatartás: A templom általában napközben nyitva áll a látogatók előtt. A misék ideje alatt azonban érdemes előzetesen tájékozódni a pontos nyitvatartásról.

A templom általában ingyenesen látogatható, bár adományokat elfogadnak a fenntartási és felújítási munkák támogatására.

A templom Zsolna város központjában található, így gyalogosan könnyen megközelíthető. Tömegközlekedéssel is jól elérhető, mivel közel van a város fő közlekedési útvonalaihoz.

Budatín vára

Budatin vára (szlovákul Budatínsky hrad) Zsolna városában található, a Vág és a Kiszuca folyók összefolyásánál. T

Budatin vára a 13. században épült őrtoronynak, valószínűleg eredetileg a tatárjárás utáni időszakban. Az építmény később várrá bővült és erődített szerkezetet kapott.

A 14. század elején Csák Máté, a híres magyar nagyúr (kiskirály, oligarcha, földesúr) birtokolta a várat. Ő uralta a régiót, és a várral biztosította hatalmát.

A következő évszázadok során a vár különböző nemesi családok birtokában volt, beleértve a Szunyogh családot, akik jelentős átépítéseket végeztek rajta a 17. században.

A 18. és 19. században a vár több átépítést is megélt, főként a Szapáry család kezében. Az erődítmény középkori várból inkább barokk és klasszicista kastéllyá alakult át.

sz. k. fotója

Az eredeti, középkori részből származik a hengeres őrtorony, amely ma is a vár egyik legjellemzőbb eleme.
Az épület barokk stílusú része a 18. század átalakításainak eredménye, amikor a várat inkább reprezentatív kastéllyá alakították át.
A környező park és kert szintén a barokk korszakban alakult ki, és egy kellemes sétálóhelyet nyújt a látogatóknak.

A vár jelenleg a Povážské Múzeumnak ad otthont, amely különböző kiállításokkal várja a látogatókat. Itt láthatók régészeti leletek, történelmi tárgyak, valamint a drótostót (huzalszövő) mesterséggel kapcsolatos bemutatók, amelyek a vár környékén hagyományosan elterjedtek voltak.

Az állandó és időszaki kiállítások mellett, a vár rendezvényeknek és kulturális eseményeknek is helyet biztosít.

Látogatók számára elérhetők vezetett túrák, amelyek során megismerhetik a vár történetét, építészeti jellegzetességeit és a benne bemutatott műtárgyakat.

Nyitvatartás: A vár általában egész évben nyitva tart, de a pontos nyitvatartási idő és belépőjegy árak a szezontól függően változhatnak.
Zsolna városából könnyen megközelíthető, a vár a város központjától mindössze néhány kilométerre található.

Budatin vára nemcsak történelmi és kulturális szempontból jelentős, hanem a Vág folyó partján fekvő festői környezete miatt is kedvelt úti cél. Érdemes meglátogatni mindazoknak, akik érdeklődnek Szlovákia középkori és újkori történelme, illetve a kastélyok világa iránt.

Más látnivalók

Neológ zsinagóga

Zsidó Kultúra Múzeuma

Vág Menti Múzeum

A drótos mesterség a mai Szlovákia északnyugati részén, Zsolna környékén alakult ki a XVII. - XVIII. század fordulóján. Ezért a zsolnai Vág Menti Múzeum az egyetlen a világon, amelyik rendelkezik a korabeli magyar szóhasználatban "drótos tótoknak" nevezett mesteremberek munkáit őrző gyűjteménnyel. Mintegy hatezer darabot számlál az intézmény kollekciója.

A Zsolna környékéről elvándorló több ezer drótos mester az egész világot bejárta, és már-már ipari méretekben dolgozó drótos üzemeket hoztak létre több kontinensen. forrás

Környékbeli látnivalók

Érdekességek

Fotóegyveleg

k. k. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon