ÚTIKRITIKA.HU / Árva vára


hirdetes

útikritikák


Árva vára

Árva vára bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Parkolás|Fotóalbum

V. Jancsi fotója

Árva vára bevezető

(slovakul: Oravský hrad)

Szlovákia egyik legismertebb és leglátványosabb várkastélya, amely az északi szomszédunk északnyugati részén található, Árva vármegyében.

A várat a középkorban építették, és az évszázadok során több átépítésen és felújításon esett át. A vár gyönyörű természeti környezetben található, egy hegy tetején. Alatta halad az Árva folyó.

V. Jancsi fotója

A várat a 13. században építették a Pázmány nemzetség, majd később a Szapáry család tulajdonába került. A vár történelmi szerepe katonai védelmi célokat szolgált, és sok háborús esemény helyszíne volt.

A várat részben reneszánsz stílusban építették át, és később barokk stílusú elemekkel is gazdagították.

Ma a vár múzeumként működik, ahol a látogatók megismerhetik a vár történetét és a környék történelmét. A múzeum kiállításaiban láthatók középkori fegyverek, művészeti tárgyak és más történelmi relikviák.

A vár panorámás kilátást nyújt az Árva folyó völgyére és a környező hegyekre. Az épület és környezete egyaránt lenyűgöző látványt nyújt.

A várat több film forgatásánál is felhasználtak díszletként. Például az 1922-ben készült némafilmben, a "Noszferátu, a vámpír" című alkotásban. Emellett a vár számos művészeti alkotás inspirációjául szolgált a történelem során.

Elter Karcsi fotója

Vélemények

Ezt megmásztam augusztusban, 30 fokban, levegőm nem sok maradt a végére, de megérte! Csodálatos vár, csodálatos panoráma.


A legszebb és legizgalmasabb vár azok közül, amiket eddig láttam. Az nagyon jó volt, hogy az utolsó teremben vetített videón láthatóak voltak azok a részek is, amik nem látogathatóak. (2022)

V. Jancsi fotója

Árva vára nem csupán Észak-Szlovákia ékköve. Az Árvaváralja fölé tornyosuló látványos mészkősziklára épült, az egykori várbirtok székhelyéül szolgáló épületegyüttes az ország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik. E

A vár fenséges látványt nyújt, a fekvése ugyanis egészen egyedi: felső része egy 112 méterre magasodó sziklaszirtre épült. Az alsó, középső és felső várból, az ezt alkotó palotákból, erődítményrendszerből és bástyákból álló komplexum négy évszázad alatt nyerte el mai formáját, az egyes épületek és belső terek a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk mellett újabb kori stílusjegyeket is magukon viselnek.

A 13. században emelt kis erődítmény 1611-re kiterjedt várkomplexummá vált. A vastag falak mögött 155 helyiség bújik meg. Bár nem mind látogatható, az 1800-ban kitört tűzvész ugyanis komoly károkat tett a belső terekben, mégis néhány helyiség egyedülálló díszítése és a fennmaradt berendezési tárgyak alapján a látogatók szinte teljes képet alkothatnak arról, hogyan is éltek a vár lakói.

A vár először IV. Béla király tulajdonában volt, később Trencséni Csák Máté, Corvin Mátyás, majd Árva akkori ura, a Thurzó család birtokolta. Jelenleg nemzeti műemlékként tartják nyilván. A Thurzó-palota helyreállításáért az alsókubini Árvai Múzeum 2019-ben elnyerte az Év Műemléke díjat. A felújítás öt hosszú éven át tartott, ám ennek köszönhetően a vár fegyvertárában 17. századi reneszánsz festményeket is megcsodálhatunk. A vár büszkeségei közé tartoznak Thurzó György és Imre 500 éves öltözetei is. Az Árvai Múzeum egyébként Szlovákia legrégibb múzeuma: az 1868-ban létrejött intézménynek több gyűjtemény és az Árvai Erdei Vasút is a kezelésében áll.
Vámpír és solymász

A festői környezet és a vár borongós hangulata immár csaknem száz éve vonzza a filmeseket. 1922-ben itt forgatták a Nosferatu című horrort, amelyet Bram Stoker regénye, a Drakula ihletett. A vár falai közt játszódnak olyan mesefilmek is, mint a Rigócsőr király, A hercegnő és a koldus vagy a Solymász Tamás.

A vár vonzerejét a köré szőtt mondák is fokozzák. Árva ékkövének létrejöttéhez állítólag maga az ördög is hozzájárult. Egy helyi gazdag ember azzal bízta meg, hogy építsen egy várat. Azt ígérte, ha egy éjszaka alatt sikerül megépítenie, cserébe megkaphatja a lelkét. Amikor azonban a gazdag ember rájött, hogy a lelke mégiscsak értékesebb az anyagi javaknál, imádkozni kezdett Istenhez, imája pedig meghallgatásra talált. Az ördög a kakas harmadszori kukorékolására nem készült el a várral, a befejezéséhez ugyanis még három óriási kőtömb hiányzott.

Azt is beszélik, hogy a várban Thurzó György nádor második felesége, Czobor Erzsébet szelleme kísért. Állítólag éjszakánként ellenőrzi, minden rendben van-e a vár falai között. forrás

Odajutás

Parkolás

Fizetős. A parkolóból még jó darabot gyalogolni kell a várhoz.

Fotóalbum

G. Gy. fotói

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon