ÚTIKRITIKA.HU / Pöstyén


hirdetes

útikritikák


Pöstyén

Pöstyénről bevezető|Vélemények| Szállásválasztás|Látnivalók| Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés előkészületben

Pöstyénről bevezető

szlovákul: Piešťany

Lakosság (2023-ban): 28,200

Vélemények


,, A Vág partján szelíden mosolygó városka remek célpont lehet egy hosszú hétvégére. Szlovákia legnagyobb fürdővárosát, a gyönyörű, szecessziós fürdőházat, a hatalmas folyót és a legnagyobb trópusi tündérrózsát cserkésztünk be a felvidéki Pöstyénben.

Pöstyén a legnagyobb és legjelentősebb szlovák fürdőváros, hírnevét a mélyből föltörő, 67-69 Celsius-fokos, magas ásványianyag-tartalmú víznek köszönheti. Figyelemreméltó a folyton megújuló, kénes gyógyiszap, a Vág folyó iszapja, a benne oldott ásványok és a gyógyvíz együttesen hozzák létre a világszerte egyedülálló hatást, amely rendkívüli módon gyógyítja a mozgásszervi, reumatikus és idegrendszeri betegségeket. Nem véletlenül jelképe a városnak a szobor, amelyen egy férfi éppen a mankóját töri ketté.

n. a. fotója

A fedett Kolonád-híd hídfőjénél vigyázza az érkezőket és ad reményt a gyógyulásra. Az első fürdőt 1822-ben építették, és azóta hatalmas komplexum alakult ki a fürdőszigeten, ahol termálfürdő, gyógyszállók, egészségügyi intézmények és sportcentrumok kaptak helyet. Mindez egy csodás, évszázados fákkal és temérdek virággal ékes parkban. Két oldalról a Vág öleli körbe, már a parkban sétálgatni is felér egy gyógyulással!

Az Irma-fürdő Szlovákia legnagyobbja, a szecessziós épületben kávézó is található, így nemcsak azok élvezhetik az ólomüveg ablakok szépségeit, az elegáns vakolatdíszeket, akik gyógyulni érkeztek, bárki benézhet, elüldögélhet egy kávé vagy egy süti mellett.

Pöstyént úgy emlegetik Szlovákiában, mint a „leg”-ek városát: a legnagyobb fürdő, a leghosszabb fedett híd a Vág felett, a leghosszabb szlovák folyó szeli ketté, itt van a legrégebbi fürdőház, a legnagyobb park, a legrégebbi zenei fesztivál, a legjelentősebb nyári művészeti fesztivál. (2023) forrás


Egy gyöngyszem fürdővárost ismerhettünk meg, hasonló lélekszámú, mint Komárom. Van plázája is, nem is akármilyen. Rendezett, tiszta, gyönyörű épületek, utcák vannak, sok-sok turistával.

Az árak? Teljes mértékben barátiak. Meglátogattuk a Csejtei várat (Cachticky hrad) is, amelyet pl. Csák Máté is birtokolt. Nádasdy Ferenc a kor híres, törökverő "fekete bégje" feleségének, Báthori Erzsébetnek adta nászajándékul. Annak a Báthori Erzsébetnek akit 600 fiatal lány megkínzásával és meggyilkolásával vádoltak meg. Bírói tárgyalás nélkül büntetésképpen saját várába záratták. Sokat láttunk és tanultunk. Jó kis hétvégénk volt. (2023)

Szállásválasztás

Thermia Palace - K.-T. Gyuri fotója

Látnivalók

Fotóegyveleg

K.-T. Gyuri fotója

N. A. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon