ÚTIKRITIKA.HU / Síelés Szlovákiában


hirdetes

útikritikák


Síelés Szlovákiában

Szerkesztés folyamatában

Olvasmányos linkek

,, Míg az északi oldal öt hatalmas parkolója közül négy is remek helyen, rögtön a sípályák mellett helyezkedik el, addig délen csak egy parkoló van igazán jó helyen, de az olyan pici, hogy már reggel kilenckor kitették a megtelt táblát.

A kettes számú parkoló csak a síalpinisták számára használható, hiszen innen nem indul felvonó, a harmadik pedig bár a pálya mellett van, innen csúcsidőben, nagy tömegben még csaknem egy órán keresztül kell felvonózni, mielőtt először csúszhatnánk. (2016)" forrás,, Donovalyban a kutyaszánozásnak komoly hagyománya van, itt rendezik minden évben az európai kutyaszánhúzó bajnokságot. A táv 5 és 20 km között változik.
Képzeljétek, van háromnapos szánhúzó program is hóban sátrazással. Mekkora ötlet, nem? Ez a program úgy zajlik, hogy három napra elvisznek kutyaszánnal a Donovalyt körbevevő hegyekbe. Az első nap betanítanak mindenre, majd irány a természet! Este bográcsban főznek, hóban alszanak. Egy ilyen szánhúzó napon, 50 kilométert is megtesznek kutyákkal. Tuti! :)

De nem ilyenen voltunk.

Mi csak egy kört tettünk a kutyákkal, de az is nagy élmény volt! A kutyák elég izmosak és csontosak voltak -milyenek legyenek, ha egész nap szánt húznak?!- de látszott és hallatszott az izgalom. Amint ráültünk a szánra rögtön felálltak és izgatottan csaholni kezdtek, majd kiadták nekik a vezényszót, és húzni kezdtek.

Az ár nem borsos: 1 km 4 euró, 2 km 6 euró fejenként.

A kutyaszánozás után sétára indultunk a hóban, elmentünk egész messze, majd jól megéhezve kerestünk egy kajáldát. Ez nem volt egyszerű, mert a létesítmények többsége zárva volt.
Több helyet is kipróbáltunk, az elsőben borzasztó olajszag volt, viszont meleg. Ott ittunk meleg Cappyt. Itthon miért nem lehet kapni? Tök finom volt! Feketeribizlis forró ital. Nyami! Egyébként volt még vagy 4 féle, de ez volt szimpi.

Persze végül találtunk egy helyet, ahol nem volt tömeg, meleg is volt és ételt is adtak. De micsoda finomságokat! Szlovákiában egyáltalán lehet rosszat enni??? Azt hiszem még sosem ettem ott rosszat.

Összefoglalva: ha hóra vágysz, érdemes elmenned Donovalyba. Nem a világ teteje, de legalább van hó, és gondoskodnak a szórakoztatásodról is. A kutyaszánon kívül van lovasszán is meg rengeteg felvonó, szánkót is vihetsz magaddal. És Budapesttől csak 200 km. (2015)" forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon