ÚTIKRITIKA.HU / Pozsony


Pozsony

Pozsony dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Pozsony dióhéjban

 • Szlovákia fővárosa, Pozsony (Bratislava), amelynek kb. 439 ezer (2022-es becslés).
 • Pozsony és Budapest között légvonalban a távolság 163 kilométer, autópályán 206 kilométer, aminek megtételéhez kb. két óra szükséges. Pozsony mindössze egy órányi távolságra van Bécstől (kb. 50 kilométer).
 • Pozsony lakosságának csekély hányada, kb. 4 százaléka vallja magát teljesen magyarnak. Ehhez képest elég sok helyen hallani magyar szót.
 • Pozsony 1993-ban lett az akkor létrejött Szlovákia fővárosa. Pozsony fejlettségben messze kiemelkedik a szlovákiai átlagból.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1270 euró - (Szlovákia átlag: 940 euró) (Magyarország: 770 eurónak megfelelő HUF)
 • Pozsonyban az éttermi árak kb. 7-8- százalékkal magasabbak mint Budapesten (2022)

Főtér a Régi városházával - B. M. fotója

Fő látnivalók:

 • Óváros
 • Operaház
 • Prímáspalota
 • Mirbach palota a Mihály-kapuval
 • Szent Márton székesegyház (11 magyar királyt koronáztak itt meg)
 • Pozsonyi vár

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sok szellemes, hétköznapi jelenetes köztéri szobor (pl. a csatornanyílásból kinéző emberke), mutatós szökőkút

                                                                                             s.i. fotója

 1. A könnyen bejárható (3-4 óra), nem túl nagy óváros rendezettsége, tisztasága
 2. Jókat lehet enni, elfogadható árakon
 3. Pozsonytól 8 kilométerre Dévény vár romjai felől a csodás panoráma
 4. Látvány az ő Citadellájukról
 5. A felvidéki építészet láttán az "otthonosság" érzete
 6. A pozsonyi vár szépen felújított állapota, egyszerű kellemessége
 7. Pozsonyi kiflit enni Pozsonyban (inkább mákost, mint dióst)
 8. A Mlynké Nivy buszpályaudvaron a nemzetközi buszjáratokra váró utasok számára nagyon kulturált lounge áll rendelkezésre! 

Nem tetszett

 1. A külvárosi lakótelepek itt sem gyönyörködtetik a szemet
 2. A turista tájékozódását segítő táblák csekély száma
 3. Sajnálom, de én a knédlit egyáltalán nem szeretem, és a sztrapacska sem tartozik a kedvenceim közé

Vélemények

,, A legmeglepőbb számunkra talán az volt, hogy nem nagyon hallottunk magyar szót. Ismerve a történelmi viszonyokat annyira nem gondoltuk ezt szokatlannak, de mikor odaérkezik valaki talán mégis hiányolja a jól megszokott magyar nyelvet. De probléma egy szál se, angolul nagyon jól lehet kommunikálni ott mindenfelé.

Az óváros felé haladva egyenesen az első megálló rögtön ismerős kell legyen magyar szem számára. A szlovák Grassalkovich-palota, amely ma már Elnöki Palotaként szolgál, kiköpött mása a gödöllői Grassalkovich-kastélynak. Ez nem véletlen. A két kastély egykoron egy családhoz tartozott és az építész mindkét esetben Mayerhoffer András volt.

Ez a palota már az óváros kapujának is mondható. A palotán túl már sok macskaköves utca, régi épületek, díszes homlokzatok és szlovák sörök várják az odautazókat. Ezek közül kihagyhatatlan látnivaló a Mihály-kapu, a Vár, illetve a koronázótemplom (rendes nevén Szent Márton-dóm). Ezek mellett az ember nem tudja kikerülni Pozsony főterét sem, ahol a régi épületek, szökőkutak mind lenyűgözik az embert és egy kis elidőzésre csábítják ott.

A Mihály-kapu kilátóként is működik, természetesen belépő díj ellenében, így azoknak, akik szeretnének szétnézni de nem akarnak fizetni érte “súlyos” eurókat, azoknak azt javaslom csak sétáljanak fel a várhoz és onnan fantasztikus kilátás nyílik az óvárosra, a Dunára és a város modernebb Dunán túli részére,

A Dunán átívelő Most SNP egy újszerű híd, ami szintén kilátóként és étteremként is funkcionál, de UFO hatást keltő teteje mindenképp megér egy pillantást. A Duna túloldalára átsétálni is élmény, mert a híd felső részén csak gépkocsi forgalom közlekedik, és egy szinttel lentebb a híd bal és jobb oldalán van kialakítva a gyalogos forgalom, így akárhányszor egy nagyobb kocsi elmegy a felettünk lévő sávban beleremeg az egész, borzongató élmény. A túloldalon egy modern pláza és parkok várják a kikapcsolódni vágyókat

A kilátás után a várat is érdemes megnézni, hatalmas és hófehér. Nagyon szépen karban van tartva így nem érheti csalódás az odalátogatókat. A belső udvara nem túl érdekes, de aki tovább megy az megtekinthet egy vármúzeumot benne kialakítva.

A már korábban említett koronázótemplom megtekintése is kötelező elem, belépőt nem kérnek el érte és egy tényleg szép és egyszerű templomot nézhetünk meg, ahol Magyarország királyait is megkoronázták. Vitrinben a magyar koronázási ékszerek másolata, és meg lehet nézni a templomban elhelyezett híresebb emberek sírjait is.

Egy kicsit eltávolodva az óvárostól egy baba kék színű templomra találhatunk. Nekünk megérte a séta és templomra nem illően, de csak azt tudom rá mondani, hogy aranyos a díszítése és a színezése az épületnek. Besétálni sajnos nem lehet, de a kapuja mindig nyitva áll és egy vasrácson keresztül megnézhetjük a szintén baba kék színű belsejét is a templomnak. Ahogy már korábban említettem tömegközlekedésre nem nagyon van szükség a város felfedezésére, de már egy fél napos séta után talán kicsit ez a templom gyalog messze van, de abszolút megéri az odavezető út is és maga a templom is a fáradtságot.

Más: Aki Szlovákiában jár annak ajánlom, hogy kóstolja meg a házi készítésű szlovák söröket. Még az óváros utcáin is találni olyan helyet, ahol olcsóbban hozzájuthat az odalátogató turista. (2017)" forrás


,, Nyüzsgő óváros, egykori főúri rezidenciák, az első szlovák hely, ahol bevezették az elektromos világítást és békebeli sztrapacska: ezt mind megtaláltuk a barokk és a rokokó városában, Pozsonyban, ahol egy viszonylag kicsi városmagban koncentrálódik a látnivalók többsége. Ebből adódóan aztán bármerre fordítjuk a fejünket, mindenütt találunk valami érdekeset.

Pozsonynak van néhány emblematikus köztéri jellegzetessége, de a vár vagy a belváros egyes épületei mellett én ide sorolom azokat a gyönyörű kastélyépületeket is, melyek a városmagon belül és azon kívül is gyönyörködtetik a szemet. Mi a központi vasútállomástól indulva sétáltunk el az óvárosba, és közben volt alkalmunk megnézni néhányat. Például az érseki nyári palota XVII. századi épületét, és a közelében az 1760-as évektől épített, barokk Grassalkovich-kastélyt is. (2019)" forrás

Napóleon katonája, aki 1805 óta, megkövült nyugalommal a pozsonyi főtéren várja, hogy megkapja a zsoldját (akár euróban is)

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Hotel Petit , Hotel Tereza

3 csillagos: Vienna House Easy Chopin Bratislava, Michalska Brana

4 csillagos: Austria Trend Hotel Bratislava, DoubleTree Hotel by Hilton, Lindner Hotel Gallery Central

5 csillagos: Grand Hotel River Park

Egyéb pozsonyi szállodák foglalása itt - hotelscombined.com - magyarul

Közlekedés

Villamos

B. M. fotója

Étkezés

,, A központi városrésztől nem messze választottunk egy éttermet arra, hogy megkóstoljunk néhány finom falatot. A Flagship Restaurant előkelő helyen áll több utazói portál ranglistáján, s véleményem szerint megérdemelten. Az utcai pavilon ne tévesszen meg bennünket, az étterem ugyanis az épületen belül hatalmas, ahová tömegekben látogatnak a turisták, és a helyiek is. Mégsem éreztük jeleit a kapkodásnak vagy a nagyüzemiségnek, helyette elfogadható áron válogattunk a helyi levesekből és persze az elmaradhatatlan sztrapacskából, mindehhez pedig helyben főzött sört ittunk. Az étlapi ajánlat pedig bőséges, így ha legközelebb Pozsonyban járunk, már legalább egy hely van, ahová biztosan szívesen visszamennénk. (2019)" forrás


,, A Mestiansky Pivovárba ültünk be enni és végre inni egy sört. Bár a csehek viszik a prímet, azért a szlovákoknak is elég erős a sörkultúrájuk. A Pivovár egy több szintes, hatalmas étterem és kocsma autentikus és igényes belsővel. Az 1752-ben alapított helyi sörfőzde ízletes italait kóstolhatjuk itt meg, melyek közül a legkülönlegesebb a barna Bubák. Ami egyébként a két eurós árával elég jó választás. Az étlapon bőséges a választék és a szlovák tradicionális főfogásokból is bőven akad. Párolt káposzta, oldalas és gőzcipó sörrel: 12 euró. (2019)" forrás

Ata fotója

Vásárlás

,, Visszafelé a hatalmas az én Bratislavám nevű bevásárlóközpontban helyi italt vásároltunk ajándékba. Vasárnap is nyitva tart az egész, a Tesco is. Itt nem dívik az új magyar keresztény virtus, nem akarnak az álszentek viselkedni tanítani, nyitva tartják az egész bevásárló központot. Lám, templomot nézni mentünk magunktól is. (2015)" forrás

Szórakozás

,, A belváros egy szűk kis utcáján egymás mellett egy skót és egy ír kocsma is helyet kapott. Nagyjából 50-60 féle viszki közül lehet itt válogatni, mely maga a mennyország! Még egy, a szlovákok által készített fajtát is találunk az itallapon. (Bár szerintem ennek köze nincs a viszkihez és az íze is borzalmas volt.) Ajánlom viszont a 16,4 eurós 4 féle válogatás kipróbálását!

xxx

A Slovak Pubban folytattunk a kocsmatúrát. Rászolgál a hírnevére ez a hely. Ez a legnagyobb kocsma a városban. A két szintes épület összesen 11 tematikusan berendezett kisebb szobából áll, melyek a szlovák történelem különböző éráit hivatottak jelképezni. Enni nem tudtunk, mert nem volt a házi pizzájukból, az a 2-3 féle sör, ami kapható, egyszerű, de finom láger, viszont maradandó élményt nem okozott. Ennek ellenére maga a hely atmoszférája miatt kötelező meglátogatni és végig járni az összes szobát. De készüljünk fel, hogy inkább a turistákat célozza meg a hely. (Sör: 2 euró). Ilyen hely (miért) nincs Magyarországon? (2019)" forrás

Maga az Ördög csalogat a sztriptízbárba - s.i. fotója

Közbiztonság és kellemetlenségek

Pozsony alapvetően jó közbiztonságú város. E tekintetben a leginkább előforduló kockázat az, hogy éjszaka konfliktusba kerülhetünk részeg alakokkal.

A bulihelyeken, bárokban, kocsmákban ne bámuljuk túl intenzíven a rosszfiúkat, mert azok részeg álllapotban vagy anélkül is az ilyen szemkontaktust ingerlőnek tekintik és ez agressziót provokálhat a részükről.

Az óváros sűrűn be van kamerázva és elég aktív a rendőri jelenlét is. A centrumban azért vigyázzunk az értékeinkre, mert kis számban szorgoskodnak zsebtolvajok, akik pénztárcára és mobiltelefonokra vadásznak. Előfordulnak csapatban cigányasszonyok, akik így-úgy elterelik a figyelmünket, hogy meglopjanak minket. Közelségükben legyünk fokozottan éberek. 

Pozsonyban (is) sok a tarháló, lejmoló koldus, hajléktalan.

Bárokban, főleg sztriptizbárokban ott is megy a vendég durva átverése.

KGB kocsma - s.i. fotója

Egyéb hasznos információk

Jön!

Látnivalók és nevezetességek Pozsonyban

A pozsonyi vár

A nagy múltú várkastélyban 1402-ben tartották meg az első rendi országgyűlést. Luxemburgi Zsigmond magyar király pedig miután német-római császárrá választották, ide hívta össze a birodalmi gyűlést is. Az 1526-os mohácsi vereség után hosszú időn át a vár egyik tornyában őrizték a Szent Koronát, és a koronázási jelvényeket.

E. T. fotója

"Ami a képeken nyilván azonnal szembeötlik: a vár frissen tatarozott vakító fehér fala. Még magam is csak a már szinte patinát kapott sárga sziluettre emlékeztem, és ezzel találkoztam valamennyi turista fotón is. Aztán véletlenül rábukkantam erre a leírásra – még a sárga falas korszakból – a középkor kapcsán : “a várat meszelték, úgy hogy a XVI. században világosabb, barátságosabb benyomást tett a szemlélőre.” Tehát vehetjük úgy, hogy most látjuk az eredetibb formájában! Itt például már ragyogóan megfigyelhető a többi torony tetőhöz való kapcsolódása. No meg kicsit rossz májúan: ahogy megpróbálják a történelmet maguk felé fordítani – a nagy-morva fejedelem Szvatopluk lovasszobrának egy évvel ezelőtti origóba állításával a vár előtt. Egy más történelmi eseménysort sugallva..." forrás

v.j.

Várkapu - k. s. fotója

Szent Márton-dóm

Az 1526-os mohácsi katasztrófa után, illetve azt követően, hogy 1543-ban Szulejmán elfoglalta az ősi magyar koronázóvárost Fehérvárt, a gótikus dóm lett a Habsburg dinasztia magyar királyainak koronázótemploma. Az első Habsburgot, II. Miksát 1563-ban, az utolsót, V. Ferdinándot pedig 1830-ban koronázták meg a templom falai között magyar királlyá. Összesen 11 király és 8 királyné fejére került itt a korona két és fél évszázad alatt.

E. T. fotója

A koronázótemplom mellékhajója. A Szent Márton dóm helyén már a 11. században is állt egy templom, a 13. századi építkezés után Hunyadi Mátyás uralkodása alatt, a 15. században nyerte el végleges formáját. E. T. fotója

A várból leereszkedve ne hagyjuk ki a Szent Márton-dóm fenséges, XIII. századi gótikus épületét, amely egy ideig a magyar királyok és királynék koronázási székesegyháza volt. A hatalmas, lenyűgöző, masszív épület méltó párja a vele szemben magasodó várnak, és jó viszonyítási pont lehet az óvárosi sétákhoz. forrás

Kék templom

s.i. fotója

Hivatalos nevén Árpád-házi Szent Erzsébet templom. Közvélekedés szerint Pozsony legszebb szecessziós épülete, Lechner Ödön tervezte. Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként emelték, de Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve. A templom alapkőletétele Szent Erzsébet születésének 700. évfordulóján, 1909-ben volt. Felszentelése 1913. október 11-én, Lechner halála előtt nem sokkal történt. A templomot a Zsolnay gyárban készített kékes mázas cserepek és mozaikcsík vonalak díszítik, a tetőszerkezet kék majolikával és zománcozott tetőcseréppel díszített. Az egész külső megjelenésen a népies építészet elemei uralkodnak, így a templom a népies-szecesszió egyik legtipikusabb példája. A templom 30,94 méter hosszú, 10,90 méter széles, egyhajós épület. Tornya hengeres, 36,80 méter magas.
2018-ban jártam itt.

A templom szabadon látogatható a nyitva tartás óráiban:
Hétfő – szombat: 6.30 – 8.00, 17.30 – 19.30
Vasárnap: 7.30 – 12.30, 17.30 – 19.30
Belépő nincs!

A főtér

"A koronázási menet bámész seregének pompás nézőhelyet kínált a Főtér, mely a középkorban még nagyobb területet is foglalt el a mainál, hiszen nem voltak még házak a tér és a mai Lőrinc kapu utca (Laurinska) között sem. A tér másik oldala pedig eleve nyitott volt a már bemutatott Ferenciek tere felé. A téren zajlottak a város legfontosabb eseményei, ünnepségei, vagy akár a tömegek lázongásai, a nyilvános testi fenyítések, netán akasztások is. Itt voltak a kenyér és halpiacok, s élénk forgalmat bonyolított le a sarkon a Grünstübl, vagyis a Zöld szoba, ahol a vár körüli lankákon termett helyi bort mérték akárcsak a Bécsből ismert heurigereket." forrás

Nemzeti színház

Pozsonyban a Nemzeti Színház (Slovenské Národné Divadlo) a város egyik legfontosabb kulturális intézménye, amely hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik. Az épület a 19. század végén épült, és számos stílusjegyet ötvöz magában, beleértve a neoreneszánsz és a neobarokk stílusokat is.

A Nemzeti Színház számos színházi előadást kínál, amelyek között megtalálhatóak a klasszikus drámák, komédiák és a kortárs színdarabok is. Az előadásokat szlovák nyelven adják elő, de a látványos díszletek és a színészi teljesítmények nemzetközi szinten is elismerést kaptak.

Az épületben található több színházterem is, a legnagyobb befogadóképessége 1 200 fő. Az előadások mellett a Nemzeti Színházban számos egyéb kulturális programot is szerveznek, például koncerteket, táncelőadásokat és kiállításokat.

k. s. fotója

Olvasmányos linkek

"Pozsony óvárosa kicsi a világ nagy városaihoz képest, de nagyon hangulatos és egyedi. Érdemes körbejárni a főteret, megkóstolni a nemzeti eledelnek számító kürtős kalácsot (ami ugyan Székelyföldről származik, de az Európai Unió nem ismerte el mint hungarikumot, mert addigra Szlovákia bejegyeztette a „szakolcai kürtős kalácsot”), megkeresni a pozsonyi Diéta épületét (magyartanárként ilyenkor mindig Csokonai Vitéz Mihály jut eszembe, aki innen írta országgyűlési tudósításait Diétai Magyar Múzsa címmel) vagy átsétálni a Mihály-kapu alatt. A macskaköves utcák, az ódon épületek régmúlt időkről mesélnek, de a „Dolgozó ember” vagy a "Paparazzo" utcasarkon felbukkanó szobra korunk humoros avagy kissé ironikus látásmódjából is ízelítőt ad.

Ha egy mód van rá, ne mulasszuk el megnézni a kevés létező szecessziós templomok egyikét, a Lechner Ödön tervezte kék templomot, amelyet hivatalosan Árpád-házi Szent Erzsébetnek szenteltek, de valójában Erzsébet királyné (Sissi) szimbolikus mauzóleumának szántak (az alapkőletételre 1909. augusztus 23-án került sor Szent Erzsébet halálának 900. évfordulóján). Az óvárosban találjuk, de kissé messzebb a főtértől (Bezručova ulica), a szintén Lechner tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában." forrás


"Én ugyan már voltam néhányszor Pozsonyban, mégis több új észrevétellel gazdagodtam. Egyrészt megtudtam, hogyan lehet megkülönböztetni a valódi szlovák terepjáróst a szlovák rendszámú magyar vállalkozótól: úgy, hogy a szlovák fizet a parkolásért. Vagy azért, mert jobban megy neki, vagy mert ciki lenne náluk a simlis rokkant-kártya a több tízmilliós autón. Másrészt egyre több a nyugatias kávézó, dizájnbutik, amelynek a jól szituált középosztály a célcsoportja. A kis óvárosban érdemes elidőzni. A középkori épületek gyönyörűek, találgathatunk, melyik főnemesi családi címerét fedezzük fel a homlokzatokon, de itt-ott megtaláljuk az aktuális korszellem jelképeit is, a turult vagy a kétfejű sast. (2015)" forrás


,, Egyesek szerint giccses, köztéri bóvlik. Mások szerint igenis mókásak, egyediek, és üde színfoltjai Pozsony belvárosát. Ezek a köztéri szobrok Pozsony legnagyobb turistamágnesei. 

Naponta ostromolják őket az ide látogató turisták. Bohókás külsejük miatt rajonganak értük a szelfizők. Van, aki szerint méltatlanok a köztérre, mert Pozsony igazi történelmi látványosságait árnyékolják be. Ezzel dacolva is a legnépszerűbb látványosságok közé tartoznak a turisták körében, ahol sorba kell állni egy fotóért. A hírnévnek azonban megvannak a maga hátulütői, így a főváros kedvencei sokszor saját rajongóik áldozatává válnak.

Kétségtelen, hogy Pozsony egyik legnépszerűbb köztéri szobra Čumil, aki a Halászkapu (Rybárska brána), Úri (Panská) és Lőrinckapu utcával (Laurinská) való kereszteződésnél bámulja meg a járókelőket. Ez a hely szinte mindig tele van turistákkal, akik szívesen fényképezkednek a legendás Čumil-al. A csatornából kikandikáló Čumil 1997 óta figyeli széles mosollyal a Pozsonyba látogató embereket. Neve a „čumieť” igéből ered, melynek jelentése bámészkodni, bámulni. A bronzszobor Viktor Hulík szlovák művész alkotása. (2019)" forrás

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pálffy-palota

Itt, Mária Terézia császárné jelenlétében adta első hangversenyét Mozart 6 évesen.

A Pálffy-palota (Pálffyho palác) Pozsony óvárosában található, és az egyik legszebb barokk épület a városban. Az épületet az 1760-as években építették Pálffy József gróf, a Habsburg Birodalom főnemesi családjának egyik tagja számára.

Az épület impozáns homlokzata és belső terei is lenyűgözőek. Az egykori uradalmi palota jelenleg az Igazságügyi Minisztérium és a Legfelsőbb Bíróság székhelye. Az épület számos szépen berendezett terme ismert, beleértve a grófok szobáit, ahol az egykori tulajdonosok és vendégeik élték mindennapi életüket.

A Pálffy-palota ma múzeumként is működik, és több kiállítást is tartanak a belső tereiben. Az egyik legérdekesebb kiállítás az egykori Pozsony 3D modellje, amely bemutatja a város történelmi részének épületeit és utcáit.

A palota környéke is gyönyörű, és a látogatók számos kávézóban, étteremben és üzletben tehetnek látogatást. A Pálffy-palota a turisták számára egy igazi kulturális élményt jelent, ahol az épület történelmi és művészeti jelentősége mellett megismerhetik a szlovák kultúrát és történelmét is.

B. M. fotója

Fotóegyveleg

s.t. fotója

Gőzerővel épül a Duna partján az új városrész, amely egy igényesen megtervezett, kissé amerikai ízű felhőkarcoló negyed lesz. - E. T. fotója

B. M. fotói

Pestis-oszlop a Halász-téren. Az 1711-1713-as nagy pestisjárvány áldozatainak emlékére emelték. - B. M. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon