ÚTIKRITIKA.HU / Thaiföld


hirdetes


útikritikák


Thaiföld

Thaiföld

Thaiföld dióhéjban | Időjárás | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Railay Beach - Ny. Timi fotója

.

Thaiföld dióhéjban

Thaiföld a Délkelet-Ázsia nevű régió jelentős országa. Magyarországnál több mint ötször nagyobb: 514 ezer négyzetkilométer. Thaiföld lakossága közel 71,8 milliós (2024-es becslés)), a fővárosa Bangkok.

30 napot nem meghaladó, turista célú utazás esetén a magyar állampolgároknak nem kell vízum Thaiföldre!

Thaiföld jó közbiztonságú ország. A politikai helyzet évek óta forrongó, de az úti kritikus a saját és rengeteg ismerősének személyes tapasztalata alapján a leghatározottabban állítja, hogy NEM VESZÉLYES a turistának Thaiföldre utazni, mert a nyaralóhelyek teljesen biztonságosak és Bangkokban, az ország egyéb turistás helyein az utazó biztonságával nincs különösebb gond. Kötelező oltás nincs előírva thaiföldi utazáshoz. Thaiföldön a higiéniai viszonyok jók. Sokkal modernebb ország, mint azt sok magyar utazó első látogatása előtt elképzeli. Minden kapható, szuperek a szolgáltatások.

Észak-déli irányban hosszan elnyúló ország lévén egész Thaiföldre nézve nehéz megmondani azt, hogy mi az odautazás optimális időzítése. Függ a válasz attól, hogy a thaiföldi utazás során hová utazunk és milyen céllal. Európából a legtöbben éppen a főszezon idején (december-február) utaznak Thaiföldre, részben a téli hidegből való menekülés okán, másrészt, mert ezekben a hónapokban a klíma kevésbé csapadékos, és nincs durva hőség. Mert bizony a március és május közötti időszak egész Thaiföldön túlságosan is meleg a mi hazai éghajlathoz szokott szervezetünknek. Június-augusztus is jó időszak Thaiföld meglátogatásához. Szeptemberben és októberben sok az eső. A tengerparti nyaralás szempontjából nem árt tudni, hogy ugyanabban a hónapban más a csapadékosság a nyugai Andaman-tengeren lévő oldalon (Phket, Phi Phi, Krabi stb.) és más a keleti Thai (Sziámi)-öböl oldalon (Ko Samui, Ko Phangan stb.).

Baloldali a közlekedés! Autóbérlés nem ajánlott.

Leggyakoribb vezetéknév: Saetang

Thaiföldön a helyi valuta a thai baht (THB):

 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 194 ezer forintnak megfelelő baht (2023-ban)

Fő látnivalók:

 • Bangkok
 • Úszó piac
 • Ayutthaya (ájutájá)
 • Chiang Mai

"Aki elutazik Thaiföldre rá fog jönni, hogy miért hívják a mosoly országának. Ahogy beléptem az országba a mosoly egyből rám ragadt!" (Gy. Kata, 2014)

Thaiföldre utazók számára mindenképpen hasznos tájékozódás, ajánlatok dolgában felvenni a kapcsolatot azzal az utazási szakértővel, aki Thaiföldhöz legjobban ért: timea.nyul@vista.hu

Időjárás

Thaiföld időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az ázsiai úti célok közül kimagaslóan a legszuperebb!
 2. Fantasztikus tengerpartok, természeti látványosságok, gazdag kultúra
 3. A thai emberek többségébe lazák, vidámak, mosolygósak
 4. Ao Pileh-öböl, a földi paradicsom a Phi-phi Lae tengeri természetvédelmi parkban!!!!!!!
 5. Éjszakai tuktukozás Pattayán mulatságos utastársakkal
 6. Chiang Mai óvárosában az esti piac
 7. Khao San Road, Bangkok, hátizsákos miliő
 8. Piaci falatozások, üvetisztás leves (clear soup), rákocskákkal
 9. Úszó piac (Floating market)
 10. Szilveszter éjszaka a Chaweng Beach-en
 11. Koh Phayam sziget a csúcs!
 12. Thaiföldön szépek a tájak s ezért nevezik így az országot (az ilyesmikért otthon legszívesebben fejbe csapnának)
 13. Patikák, rengeteg kis kiszerelésű krém, pakolás, sampon, minden ki kell próbálni, imádom.

Nem tetszett

 1. Chiang Mai-tól eltekintve a thai városokban a régi lakóházak csúnyák
 2. A simlis taxisok a bangkoki királyi palota környékén
 3. Sok helyen van kosz és bűz
 4. A tévhit, hogy Pattaya nem több, mint egy nagyvárosnyi kupleráj
 5. Ellenszenvesek és agresszívek a lady boy-ok
 6. Sok thai bájos mosollyal, ravasz módon vágja át a tájékozatlan külföldit
 7. A túl sok építkezéssel egyre inkább elrontják Ko Samui-t
 8. Az utakon túl vad a közlekedési stílus
 9. Bangkok zajos, levegőjének szennyezettsége hamar zavaróvá válik
 10. A baloldali közlekedés miatt folyton ébernek kell lenni, kevés figyelmet fordítanak sokszor a gyalogos testi épségére
 11. Egyre több a kínai turista csoport sok bunkóval
 12. Ayutthaya nem nagy szám. Nyugodtan hagyjátok ki! Ráadásul tele van rühes kóbor kutyákkal
 13. A járdák állapota
 14. Rengeteg kóbor kutya
 15. Átvernek sokszor, de kedvesen mosolyogna hozzá. Soha nem tudhatod, mire gondolnak valójában
 16. Az átlag thai angol kiejtése, főleg telefonon
 17. Csoszogó pincérek. Mindenki csoszog, de nem kis papucskában, dehogy. Fullos, legújbb tornaipőben.

Vélemények

Azt kell, hogy mondjam, Thaiföld már nem annyira olcsó, mint egy-két évtizede, de még mindig kedvezőbb árakkal lehet találkozni, mint idehaza. Ami egyébként kész csoda, ha azt vesszük, hogy a baht nagyjából ugyanannyit ér az euróhoz képest, mint tíz éve, míg a forint... De ezt inkább hagyjuk! (2023) forrás


,, Árak tekintetében, úgy indultunk el, hogy Thaiföld nagyon olcsó. Mi ezt az olcsóságot már nem tapasztaltuk sajnos, pedig nem csillivilli éttermekbe ettünk és nem a legdrágább dolgokat vettük meg, alkudoztunk is keményen. Nekem életem utazása volt, így minden forintot megért, de aki ide utazik már ne a filléres árakkal számoljon, mint pár éve." (sz.m., 2020)


"Bejártam a világ, és ezen belül Ázsia nagy részét, és emiatt gyakran fordulnak hozzám emberek utazási tanácsért. Mindazoknak, akik életükben először igazi, egzotikus téli nyaralási célirányt keresnek, határozottan azt javasolom, hogy Thaiföldre utazzanak. Senkinek nem szoktam letagadni, hogy Thaiföld az abszolút kedvencem, 22-szer jártam ott, és nem tudok róla objektíven véleményt alkotni. Szeretném mégis indokolni, hogy miért ajánlgatom Thaiföldet mindenkinek, aki még nem volt ott. Szerintem Indiának, sőt Nepálnak is több a szenzációs kulturális látnivalója, Malajziának és Indonéziának a természeti szépségek dolgában talán több kincse van, mint Thaiföldnek. Szingapúr tisztább, Hongkong bámulatosabb, Dubai gazdagabb, Kínában megismerhető a világ leendő új ura. De Thaiföld mégis az utazó szempontjából a legkellemesebb, legegyszerűbben kezelhető úti cél.

Miért?

Sok kedvező tényező kombinációja miatt. Thaiföldön az emberek sokkal lazábbak, közvetlenebbek, mosolygósabbak, toleránsabbak, mint az ázsiai országok döntő többségében. Itt lazulhat el az európai utazó, mert itt várják el a legkevésbé szigorúan a helyi kultúrához való alkalmazkodást. A buddhista vallásuk miatt (is) nagyon rokonszenves a viselkedésük, a gondolkodásmódjuk. A világturizmusban élvezett hatalmas népszerűségük miatt olyan vendéglátó infrastruktúra épült ki, amelynek köszönhetően az ország felfedezése viszonylag könnyű. Olcsóbb, mint Malajzia, Szingapúr, Hongkong, Dubai, Japán. Ugyan a turista szempontjából valamivel drágább, mint Vietnam, Kambodzsa, Indonézia, India és Sri Lanka, de Thaiföldön sokkal egyszerűbb azon az árszinten közlekedni, étkezni, vásárolni, mint a helyiek, és ezáltal ez hátrány kiegyenlítődhet.

Thaiföldön óriási a verseny a szálláshelyek között és ezért hatalmas választékból lehet dönteni a legkülönbözőbb szempontok alapján. Thaiföldön szuper a kaja, és ha unja az ember egy idő után a thai étkeket, akkor van minden más is. Thaiföldön csodás nyaraló helyek vannak, szebb strandokkal, mint Balin, jobban kiépített partszakaszokon, mint Vietnamban vagy Kambodzsában. A thai emberek nem olyan megalázkodóak a külföldiek iránt, mint Indiában, Sri Lankán vagy Nepálban. Büszkék, öntudatosak, pozitívak. Thaiföld príma indokínai földrajzi elhelyezkedése miatt, könnyen kombinálható más desztinációkkal, pl. Kambodzsa (Angkor Wat), Burma, azaz Mianmar, Laosz, Malajzia, Szingapúr, Vietnam." (Jani, 2012)


"Az én tetszett & nem tetszett listám:

Tetszett:

 1. Az emberek tényleg mosolyognak és lehet csak jól csinálják, de őszintének is tűnik

 2. Masszázs, hazai árakhoz képest olcsó és nagyon kellemes

 3. Aki még nem látott igazi felhőkarcolókkal tűzdelt világvárost, az Bangkokban bepótolhatja

 4. Bangkok Air (turista osztályon utazóknak is nyújtott) szolgáltatásai, a váróban szendvicsek, üdítő, kávé fogyasztható ingyenesen, ha jól emlékszem Wi-Fi is volt és nem mellesleg a stewardessek is nagyon szépek (feleségem is megjegyezte)

 5. Ők még mindig azt hiszik, hogy fociban jók vagyunk. Egy taxissal sikerült beszélgetünk a fociról és ahogy kiderült ők még a Világ elitjében tartanak minket számon.

 6. Koh Samui reptér, nagyon hangulatos kis reptér

Nem tetszett:

 1. A sok helyen tapasztalható bűz Bangkokban

 2. Busszal utaztunk Bangkokból Pattayára és visszafele majd meg fagytam a légkonditól

 3. Tengerparton a nyomulós árusok, kicsit nem figyeltem oda és már összehennázták a karom

 4. A tuk tuk-osok nyomulása és pofátlan viselkedése

Hasznos információk:

Mi Koh Samuin voltunk és bérletünk magunknak motort, egész jól le lehetett alkudni. A szállodán belül üzemelő kölcsönző mellett döntöttük, mert megbízhatóbbnak tűntek, illetve itt nem kellett leadni az útlevelet a bérlés idejére. Érdemes egyébként lefénymásolni az útlevelünket még itthon és külön helyen tárolni az eredetitől. Taxiknál mindenképp a taxióra bekapcsolását kell kérni, mert azzal járunk a legjobban. Az első 1-2 nap mi is beleestünk abba a hibába, hogy elkezdtünk alkudozni a sofőrökkel és örültünk, hogy sikerült majdnem a felére levinni. Csak később jöttünk rá, hogy attól is jóval kedvezőbb, ha a taxiórát bekapcsoltatjuk. Volt olyan taxis is, aki egyszerűen nem volt hajlandó bekapcsolni, ilyenkor kicsivel arrébb biztosan találunk olyat, aki hajlandó.

Lehet ezzel nem mindenki ért egyet, de nekem a tuktukosok nem jöttek be, az elején nagyon kedvesnek és segítőkésznek látszódnak, de nagyon megvezetik az embert. Nem véletlenül gyorséttermekben található asztalalátéteken rókaként vannak ábrázolva, érdemes vigyázni velük. Aki Thaiföldre utazik, azt szinte biztosan szerencséje lesz egy olyan thai emberhez, aki járt már Magyarországon vagy családtagja tanult itt, stb.. Az is sűrűn előfordul, hogy pont azon a szigeten születtek, ahova mi utazunk a következő napokban. Nem feltétlenül a Sors keze nyúl bele az ember életében többször ebben az országban, egyszerűen a bizalmunkat akarják elnyerni, illetve több borravalót.

Érdemes megkóstolni a Singha-t, ami eredeti thai sör és igazán jó. Érdekesség, hogy az angliai Manchester United focicsapat hivatalos támogatója és a meccsein is ezt lehet inni. Az esős évszakot érdemes elkerülni, mert főleg a szigeteken elég kellemetlen tud lenni. Szerencse kérdése, hogy éppen abban az 1-2 hétben mennyi csapadék hullik, de ha pechünk van, akkor akár napokig szakadhat. Nekünk sajnos nem volt szerencsénk és Koh Samuin hatalmas esőzések voltak, utat mosott el a víz, illetve a reptér is le volt zárva pár napig, de így is az egyik legjobb nyaralásunként emlékszünk vissza rá és visszavágyunk!" (Máté, 2014)


,, Tévhit az is, hogy Thaiföld olcsó. Lehet így, hogy már jártam jó sok helyen Délkelet-Ázsiában és van összehasonlítási alapom, azt kell mondjam, hogy már egyáltalán nem olcsó. Ha innen a nyugati országokból megy az ember, akkor úgy tűnhet, hogy az. De kérlek töltsetek el kicsit több időt és rájön az ember, hogy az árak inkább közelítenek az európai standardhoz vagy hogy évről évre magasabbak lesznek (ugye a tömegturizmus miatt is.. tudnék olyan képet mutatni, amelyet 2 éve fotóztam, hogy az egyik legnépszerűbb ételük a pad thai 25 baht egy utcai árusnál, manapság ugyanezt nem kapod meg 50-60 baht alatt). (2018)" forrás

"Meglepő, hogy Thaiföldön nincsenek kéregetők, és csöves is nagyon kevés. Az ember nem gondolná ezt az országot, vagyis inkább a polgárait gazdagnak, mégsem jellemző itt az, hogy lépten-nyomon egy dollárt kérnek a turistáktól. A másik meglepő dolog a himnusz. Arra nem sikerült rájönni, milyen időközönként vagy apropóból játsszák le, de miután mindenütt van tévé, így nem maradhat le róla senki emberfia. Minket általában a buszpályaudvarokon kapott el, és csak arra lettünk figyelmesek, hogy mindenki áll, mint a cövek, illetve megáll ott, ahol van. Így felálltunk mi is, de először nem tudtuk mire vélni a dolgot. Másodszorra már nem lepődtünk meg annyira, és miután a király születésnapjáig már egy hét sem volt hátra, mindenütt emelvények álltak már feldíszítve, és képek a király életének pillanatairól, igy betudtuk a visszaszámlálás részének.

Egy tanmese:

Buszjegyet távolsági buszra csak a buszvégállomásokon vegyünk. Nagy átvágás a VIP buszként aposztrofált csotrogány, amihez képest a budapesti piros 7-es is luxusbusz, megspékelve azzal a mondattal, hogy ezen a buszon thaiok nem lesznek! Naná, hogy a thai nem olyan idióta, hogy felszáll egy ilyenre. A jegy vásárlásakor még semmit sem gyanít az ember. Végtelen mennyiségű transzferrel kezdődik a dolog, mikor az embert csomagostul kisbuszból kisbuszba pakolják, a 30 percestől a 3-4 órás etapokig hozzák viszik - természetesen folyamatosan változó útitárs-közönséggel -, míg információt ezek miértjéről és a köztes megállókról vajmi kevéssé adnak. Az idő halad (az ember is, csak sokszor nincs tisztában vele, merre is pontosan), de egyre kétségesebbé és távolibbá válik a megérkezés gondolata. Mindeközben az ember jegyét - ami nem más, mint egy kézírással készített Bangkok etikett a ruhára ragasztva -, több ízben konfirmáltatják. Mindez annyit fed, hogy leszedik az előző tapaszt, és egy más színű filctollal készült, de ugyanolyan tapaszt adnak helyette. Közben a hivatalos 'megállók' jobb esetben utcai kifőzdék, rosszabb esetben csak koszos putrik az út szélén. A kép siralmas: az előző mikrobusz már elment, a következő még nincs ott, az ember pedig egy, a ruhájára ragasztott Bangkok felirattal reméli, hogy eljuttatják épségben (és időben) oda, ahova a 'jegye' szól. Amit már az első helyen elvettek tőle... A helyzet megkoronázása a csotrogány busz, amin tényleg nincsenek thaiok, se világítás, se utaskísérő, csak egy nyugdíjas buszvezető, a busz állapota pedig rohamosan romlik az idő múlásával. Hogy defekt volt-e, vagy csak valami komoly alkatrész hibásodott meg (a hangja egy kávédarálóba szorult sárkányra emlékeztetett), azt már mi sem tudjuk, csak azt, hogy néha úgy tűnt, nem tud fékezni, vagy az utolsó pillanatban kerültük el a susnyást az út szélén. Egy rémálom volt maga az út, megkoronázásaként pedig reggel fél 7-kor Bangkokban egy kanyarban kiraktak mindenkit, amiről mi is csak azért tudtuk, hogy hol vagyunk, mert pár napja pont elmentünk arra gyalogosan (nem egy, a turisták által gyakran látogatott lehajtó volt az egyik híd után), és így tudtuk merre induljunk, és nem kellett a maffia tuktukosoknak is még a hülyeség felárat kifizetnünk.

A buszvégállomáson és pályaudvaron is résen kell lenni, mert sokan szívesen segítenek, és tuti tudnak egy jobb árat, mint amit a hivatalos pénztárnál mondanak... Általános tapasztalatunk az volt, hogy a turistainformáció felirat láttán kell sarkon fordulni, mert sok közülük csak turistacsalogató átverés.

Ami nagyon taszító volt, az Bangkok élővilága. Ez a szemétkupacoknak köszönhetően zömmel csótányokból és patkányokból állt, amik rekordméreteket voltak képesek elérni. Az éj leszálltával bizony messze el kellett kerülni a szemétkupacokat, mert ha azt valaki megmozgatta, akkor bizony többszáz láb szaladt jó pár felé... Ehhez párosult még az utcai étkezdék néha érdekes, illetve alkalmanként fojtó szaga. Ha füstöt lát valaki, ne vegyen ott levegőt, mert van egy szúrós égéstermék, amit többször is sikerült sajnos belélegezni, és utána 24 óráig nagyon kapart az ember torka, köhögött, és erős hányiger kerülgette.

Személy szerint a thai gasztronómiának nem voltam, és sajnos nem is lettem lelkes rajongója, viszont volt egy-két dolog, amit minden arra tévedőnek bártan ajánlok. Az első a mangó. Amit itthon lehet kapni, az csak gyenge és ízetlen utánzata a MANGÓnak, nem véletlenül csupa nagybetűvel. Puha, édes, lédús, igazi paradicsomi étek. Kettőt sikerült hazamenteni a feladott csomagban, de eléggé megsínylették az utat. Ennek ellenére mégis csodaszámba ment a rokonság körében, és követeltek belőle repetát. A másik ilyen örök szerelemmé a shake-ek váltak. Erős verseny alakult ki a mangós, görögdinnyés(!), epres és licsis között, nem akarnék rangsort felállítani. Érdemes mindegyiket végigpróbálni, szerencsére kifejezetten rosszat nem sikerült egyik helyen sem inni. A legjobbat Phi-Phin egy néni csinálta, aki a második után törzsivóvá fogadott minket, pláne, hogy minimum napi kétszer vásároltunk nála.

Rákok: Amit itthon nem annyira fogyaszt az ember, nem lévén tengerünk, pláne ilyen meleg, de kinn nap mint nap belekerül az ételekbe. Az ára a hazai árakhoz képest fillérekben mérhető, az íze pedig fenséges.

És végül álljon itt egy thai étel, az egyetlen, ami elismerésre méltóvá vált a nemszeretem thai konyhában: az édes savanyú. Mindenhol más összetevőkkel adták, egy kicsit más volt az íze, de egy biztos pontot képzett az étlapon. Merthogy aki előítéletes a thai konyhával és utcai étkezdékkel szemben, egy próbát tegyen egy beülős thai étteremben. Lehet, hogy nagy szerelem lesz.

A látnivalók közül Sukothai került legközelebb a szívemhez. Az egész helynek volt egy hangulata, plusz tényleg jó körbekerekezni az egyes romcsoportokat. Teljesen másként érzi magát az ember, mint autón, tuktukon vagy sétálva. Néha inkább kívülről nézi magát, ahogy a piros biciklijén teker egyik templomtól a másikig, ahol régen szerzetesek imádkoztak, Buddha-szobrok álltak, és a szépen nyírt gyep helyén is szentélyek voltak. Se nem túl gyorsan, se nem túl lassan. A szobrokból pedig ma is olyan erő árad - még ilyen romosan is -, hogy az ember néha szólni sem tud, nemhogy szavakba önteni az érzéseket, amik ilyen helyeken járva támadnak benne." (Kriszti, 2014)

Így néz ki egy vécé épülete Chiang Raiban - Dóri fotója

"Összeségében megállapítható, hogy Thaiföld már jó régóta elindult az igénytelen giccses álmennyországot kereső faszparasztok kiszolgálásának nyílegyenes ösvényén,és ebben jó messzire el is jutott. Nincsenek falvak művízesés nélkül, az árusok kínálata általában gyalázatos, de az adottságok olyan jók, hogy mégis jó itt lenni." forrás


"Amit szerettünk:

 1. A tömegközlekedést. Olcsón, tisztán, viszonylag gyorsan mindenhová el lehet jutni. A tömegközlekedésből is főleg a hajózást. A skytrain okos jegyrendszerét.

 2. Az ingyen wifit a hotelben. A 7/11-eket (SevenEleven).

 3. Az elképesztő mennyiségű, minőségű és árú ruhát, amit Bangkokban az utcán lehet venni. Az utcán árult, hűtött gyümölcsöt fillérekért.

 4. A lampioneregetést a király születésnapján. Hogy a jobb könyvesboltokban átlátszó műanyag burokba csomagolják a könyvedet, ha kéred - ingyen.

 5. A szállások tisztaságát. Hogy a Khao San Road-on nem tud olyan dolog eszedbe jutni, amit ne tudnál 5 percen belül megkapni. Otthon hagytad az átalakítód a konnektorhoz? Lemerült az i-podot? Kevés a pénzed a belépőkre? Rég láttad a Big Bang Theory-t? Itt vehetsz átalakítót, feltöltik az i-podod, vehetsz hamisított diákigazolványt és teljes évadokat töltenek le neked, csak válaszd ki a sorozatot.

 6. A felhőkarcolókat. Jól néznek ki.

 7. A Bangkokban utcán facsart és palackozott friss mandarinlét. A világ egyik legfinomabb itala.

 8. A köszönést. Van valami szép az arc előtt összetett kézben.

 9. A VIP buszt. Gyakorlatilag fotelágy, hostess, étel-ital, kiválasztható zene, film vagy játék. A busz ennél többet nem érhet el.

 10. Az utcai éttermeket, ahol iszonyat finom ételeket főznek neked a járdán felállított konyhácskában nagyon-nagyon kevés pénzért.

 11. Bangkokot. Modern, tiszta, olcsó, élhető. A rengetegféle üdítőt. A rengeteg fánkost.

 12. A kamu órákat és napszemüvegeket.

Amit nem szerettünk:

 1. Nagyon sok a turista. A hülye turista. Mentsen meg az ég mindenkit a reggeli bevásárláskor minden egyes alkalommal feltűnő, tökrészeg, kötekedő, dagadt, középkorú angol pasiktól.

 2. Hogy a szebb szigetek rohadt drágák. Az olcsóbbakért meg elég lett volna Horvátországig menni.

 3. A Sukhumvit körüli szexnegyedet estefelétől. Idősödő, nyáladzó nyugati faszik, fiatal, erősen smikelt thai csajok – tömegével.

 4. Hogy az átlag thai nem vagy érthetetlenül beszél angolul, de kézzel-lábbal nem hajlandó kommunikálni, inkább zavarba esik, nevet és rázza a fejét.

 5. Hogy a taxisofőrök szeszélyétől függ, hogy elvisznek-e. Ha nem teszik nekik a megadott cím, simán elhajtanak.

forrásM. Dávid fotója


"Először jártam Thaiföldön és egy csodálatos, spirituális utazásban volt részem. Minden nagyon szuper és nagyon jó volt, még a kisebb kellemetlenségek is, amelyek Bangkokban értek. Utólag már azon is csak mosolygok. Ha ki kellene emelni bármit is, ami a legjobban tetszett Thaiföldön, nehéz helyzetben lennék, hiszen szerelem volt első látásra. Kisebb kellemetlenség Bangkokban történt, ugyanis szinte mindegyik tuk tuk –os megpróbált olyan üzletekbe elvinni a városnézés közben, amikért ők kisebb jutalékot kapnak. Volt olyan, hogy nem mentem be az üzletbe mikor odavitt és emiatt a következő látványosságnál nem várt meg, ahogyan ígérte, hanem otthagyott. Persze megoldottam a helyzetet, beültem egy másik tuk tuk-ba. A taxisok, mint a legtöbb nagyvárosban a turistákból megpróbálnak, minél több pénzt kiszedni. Alkudni kötelező!

Bangkokba érkezéskor a repülőtéren vannak taxisok és ők általában beindítják a mérőórát, ami azt jelenti, hogy kb 360 THB – ért vittek a város egyik végéből a másikba (1,5 óra). Úgy, hogy még dugóba is keveredtünk. Előfordult olyan, hogy menet közben ki akarta kapcsolni a mérőórát a nagy dugóra és hosszú távolságra hivatkozva, azonban ne engedjük, mert sokkal, olcsóbb mérőórával, mint anélkül. Persze, mivel nagyon kevés taxis hajlandó beindítani az órát és mi már sietnénk, akkor meg kell állapodni egy fix összegben. Persze ne felejtsünk alkudni! Öltözködés szempontjából, minél kevesebb ruhát kell vinni, hiszen kint szinte mindent olcsóbban meg tudunk venni. A templomokba való belépéskor a cipőt minden esetben le kell venni, illetve a váll, térd fedve legyen. A boltokban, piacokon barátságos alkudozással nagyon kedvező árakhoz juthatunk.

A helyi emberek nagyon kedvesek, barátságosak és segítőkészek, valamint nagyon haragkerülők. Nem kapkodnak el semmit, szóval azon se lepődjünk meg, ha beülünk egy étterembe és esetleg nem egyszerre hozzák ki az ételeinket. Fontos tudni, hogy a thai emberek „wai” (kéz összetétele és az archoz emeléssel) köszönnek. Azonban, akik minket szolgálnak, (londiner, pincér..stb.) azoknak ne köszönjünk így, nekik csak elég a fej megbiccentése.


"Érdemes nemcsak étteremben, hanem a nagyobb piacokon is megkóstolni a helyi specialitásokat, sokkal olcsóbb és sokkal nagyobb adag, az út széli kis árusoktól a zacskóban árult ételeket csak a nagyon bátraknak ajánlom! Ajánlatos egy taxissal kialkudni egy fix útvonalat, meghatározott számú látnivalókat, amit szeretne megnézni, aztán kialkudni az árat és amikor visszavitt a hotel elé, a kirándulás végén, akkor fizetni, így sokkal olcsóbb, mint amiket a helyi utazásszervezők hirdetnek." (2015)


,, A dél-thaiföldi Suratthani régióban található Koh Samui – Koh Phangan – Koh Tao sziget-trió nagyon szépen kiegészíti egymást. Ugyan első pillantásra e három szigetben rengeteg a hasonlóság - a látképet mindenhol a tengerpart mentén sorakozó pálmafák, valamint a partot körülvevő türkizkék tenger uralja; viszont az egyes szigeteket közelebbről megtekintve a szigetek közötti különbségek sokkal inkább szembeötlőek, mint a hasonlóságok. Az apró Koh Tao szigete például búvár-és hátizsákos paradicsom. A közepes méretű Koh Phangan „személyisége” ugyanakkor kettős: vendégköre egy részét a féktelen bulikat hajszoló hátizsákos fiatalok, másik részét pedig a nyugodt, magányos tengerpartokon elvonulni kívánó utazók alkotják. A legnagyobb méretű sziget, Koh Samui turizmusa ugyanakkor komplex: repülőterének, valamint méretének köszönhetően a sziget hatalmas tömegeket képes ellátni, s ennek megfelelően a világ vezető turisztikai és hotel márkái is mind képviseltetik magukat Koh Samuin. (2017)" forrás


A maradék 4 boltból 1 biztos, hogy weed shop, Thaiföldön ugyanis 2021 óta legális a fű, persze csak orvosi használatra, de senki le se szarja ezt se. Kicsit furák ezek a szabályok, mert mindenre nagyon súlyos büntetést lehetne kb kiszabni, pl. ha a királlyal szemben bármilyen tiszteletlenséget mondasz, akár ki is végezhetnek, közterületen nem szabad dohányozni, elvileg tilos az e-cigi a teljes országban, a behozatal is, saját célra is, börtönbe dughatnak érte (amit szerintem el tudtok képzelni, hogy néz ki), elvileg füvezni sem szabad közterületen, elvileg közlekedési szabályok is vannak, gyakorlatilag meg semmi nem úgy működik, ahogy a törvényekben le van írva és rendőrrel sem találkoztuk egy hét alatt, aki bármiért megdorgálhatna. Bukósisakot is csak az ilyen beszari turisták hordanak, mint mi . (2024) forrás

Olvasmányos linkek

"Összeségében megállapítható, hogy Thaiföld már jó régóta elindult az igénytelen giccses álmennyországot keresõ faszparasztok kiszolgálásának nyílegyenes ösvényén,és ebben jó messzire el is jutott. Mûvízesések, az árusok kínálata általában gyalázatos, de az adottságok olyan jók, hogy mégis jó itt lenni. Ha végre látható valami az eredeti növényzetbõl, netán nem turistakényeztetõ kreténségek (pl. a magát holtnak mimikrizõ bêka leülõbuddházása) közepette figyelhetõ meg egy állat, hanem csak úgy spontán, vagy kimenni éjjel a failak teraszára és figyelni a szentjánosbogarakat (remélhetôleg), mint megannyi pislogó és mozgó szem az erdõben, a dzsungel elképesztõen horror hangjait hallgatni, szòval ez azért élmény, a nyaktörõ barlangtùrával együtt pláne." forrás


"A mosoly országa: nem csupán egy jól csengő szlogen, jóval több, mint találó leírás: a helyiek valóban rendkívül derűs, türelmes emberek, és utánozhatatlan vendégszeretetükről híresek. Jöhet dühödt monszuneső, vagy akár tragikus szökőár, a thai emberek valahogy mindig, minden helyzetben képesek megőrizni nyugodt optimizmusukat.

A thai emberek megható odaadásáról egyből a megérkezésünk után meggyőződhettem. A repülőgépünk Thaiföld legnagyobb és legnépesebb szigetén, Phuketen helyi idő szerint reggel 5-kor szállt le. Szállodánk felé menet útba ejtettük az Arany Buddha Templomot, ami a korai órára való tekintettel még zárva volt. Ám érkezésünk hallatára egyből tárt karokkal és ajtókkal vártak bennünket. A Phra Thong Templomban egy szerzetes segítségével jutottunk be.

Az állandó 30 fokos hőséget, de különösen a 70-80 százalékos páratartalmat, bevallom, nem könnyen szoktam meg. Kezdetben kókadtan nézelődtem és hagytam magam sodorni az eseményekkel. Szinte folyamatosan folyadékra volt szükségem. Így kötöttem ki egy kesudió-feldolgozó üzemben, ahol – meglepetésemre – kesidióból készült nedűvel oltottam szűnni nem akaró szomjamat. Képzeljék, kesudióból nem csak egy fajta, hanem tíz fajta létezik. Van sima, hámozott, édes vajjal megkent, csokoládés, kókuszos, sózott, mézes, fokhagymás.

Phuketen a turisták többségek Patong, Karon és Kata Beach-en sütteti a hasát. A Kharon Beach inkább a nyugalomé: ez a félsziget egyik legcsendesebb és legelegánsabb partszakasza, a homok tapintása olyan, akár a selyemé. Kínálat strandokból van bőven: a 810 négyzetkilométeres sziget partjain sziklás félszigetek, nyüzsgő „Baywatch”-ba illő buliöblök és széles, andalító strandok váltakoznak. Egyetlen közös vonás van bennük: majd’ mindegyiken van lehetőségünk kipróbálni az egyesek szerint "brutálisan élvezetes" ősi gyógymódot, a thai masszázst. Persze mindezt a szabad levegőn, napvédett helyen tehetjük.

A turistaipar által „Dél gyöngyszemének” kinevezett Phuket Thaiföld földrajzilag legváltozatosabb szigete. Varázsát furcsa sokszínűsége adja: mészkőszirtek, erdős lankák, rizsföldek, kesudió-, kakaóbab-, és kókuszpálma ültetvényeknek éppúgy megtalálhatóak, mint a sziget utolsó darabka esőerdeje. Ha gyönyörködni szeretnének a nem mindennapi kilátásban, vagy arra vágynak, hogy megnyugodjon a szívük néhány pillanatra, jöjjenek fel ide relaxálni a Kata kilátóhoz.

A gyakorlott elefánthajtók a túra alatt mindig nagy fába vágják a fejszéjüket, méghozzá szó szerint: így avatják be a turistát a kaucsuktermelés rejtelmeibe. Egy ilyen elefánttúrának a szerves része az, mikor megmutatják, a kaucsukfából miként folyik le a latex. Hát, egy ilyen elefánttúrán nem megy minden simán, kicsit döcögős a dolog, de annál jobb mulatság. Élmény ide, élmény oda, azért meg lehet sajnálni ezeket a turisztikai elefántokat. Le is szálltam Bounleng hátáról. Fáradt elefántom ezután a háláját egészen sajátos módon fejezte ki: letüsszentett. Lehet, hogy az elefánt memóriája a legcsillogóbb szerte e világon, de ezt az élményt én sem felejtem majd el egykönnyen.

Egyetlenegy dologgal vagyok képes átvészelni a közel 40 fokos forróságot: ez a szójatej, a helyiek előszeretettel fogyasztják, mert remek hűsítő. Ja, és nagyon sok energiát ad. Egy 26 országban végzett felmérés szerint Thaiföld konyhaművészete a legnépszerűbb a világon. Meglehetősen erős fűszereik ízlelése után két dolgot tehet az utazó: megszoksz, vagy megszöksz! Én mindenekelőtt kipróbálni szerettem volna. Itt még a nők is nagyon-nagyon szeretik az erőset, jó chilisen, jó currysen esznek mindent. Én sem maradhatok alul: rendelek valami betyár erőset!A tengerpartokon, így Phuketen is a tenger gyümölcseiből készült ételek a legkelendőbbek. Az előétel egy chips-szerű thai finomság, amibe rákdarabkák vannak töltve, kesudióval van ízesítve és mártogatják. Az a jó benne, hogy a chips-szekkel ellentétben nem száraz. A thaiok különleges tehetséggel készítik el a puhatestű állatokat: a rákot, a kagylót vagy éppen a tintahalat.

Hajót béreltem, mert állítólag gyönyörű nagy halak vannak Phi-Phi szigetén. Itt minden a turistákért van! Azért, hogy felülhessünk egy hajóra, kisbuszt béreltek nekünk, és a móló végéig kocsival mehetünk. Megáll az ész! Teljes az izgalom, ami érthető: megérkeztünk a Maya-öbölbe, ahol a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Part című filmet forgatták. Ez a hely még szebb, mint a filmben! Úgy tűnik, hogy egész Hollywood megfordult itt, mert ezen a partszakaszon egy James Bond-filmet forgattak: a „Tomorrow never die”-t, tudják, amikor Halle Berry kiemelkedett a habokból és megcsókolta Pierce Brosnant. Állítólag ez a világ legnagyobb természetes medencéje, amiben kristálytiszta víz van." forrás


"A százéves piac sötétbarna faépületek labirintusa. Még éppen a roham előtt érkeztünk, így komótosan sétálva fedezhettük fel annak zugait. Emberi léptékű a hely, árusok kétoldalt a folyóra néző házak többsége pedig kis-teraszos étterem. Leszámítva a néhány pultnyi banánt és egyéb zöldséget vagy halat, a főtt ételek és édességek voltak többségben. Lavórbanhal, színes, érlelt tojás, levélben gőzölt kókuszos piskóta, levesek és sültek kavalkádja.

Több betonjárda is fut le a folyóhoz. Az egyik bejáratánál két nő ült, előttük zöld és piros lavórokban békák, teknősök, halak és angolnák úszkáltak, másztak át egymáson, nyomorogtak. Mindegyik edény fölött egy ár: ennyiért lehet visszaengedni őket a folyóba. Buddhista jó cselekedet a napra. Előttünk egy család éppen az állatok között válogatott. Két közepes teknőst pakoltak bele az előre kikészített vödörbe, fizettek majd átsétáltak a néhány méterre lévő csúszdához. Le sem kell menni a lépcsőn, sőt akinek nincs hozzá gusztusa, meg sem kell érintenie a nedves állatokat.

Két csúszás és a páncélosok vidáman lubickoltak a vízben. Feltűnt egy harmadik is, együtt indultak bandázni. Egy öklömnyi varangyos béka azonban tanácstalanul ült a lépcső alsó fokán. Talán olyan sokáig tartották a lavórban, hogy már nincs kedve visszaköltözni a vadonba. Úgyis minden este begyűjtik őket, hogy legyen mit eladni a következő nap érkező kuncsaftoknak is."

forrás


"Összességében, nem tudom, hogy él meg ez az ország, egyáltalán hogyan bír működni, ennyi, láthatóan csökkent értelmű lakossal, de mégis valami hajtja ott a dolgokat, mégpedig jobban, min Mo-on, mert itt a fejlődés kézzelfogható, a válságnak pedig, nyoma sincs." forrás


"Bangkoktól első ránézésre nehéz hanyatt esni. Foleg azért, mert valószínuleg mielott hanyattesnénk egy tuktukos alánkfordítaná a tuktukját, és elvinne minket a királyi palotához "olcsón", és közben Buddha szobrokat tömködne a zsebünkbe. Aztán végül csak elindultunk...

A királyi palotát nem erőltettük, rengetegen voltak, melegítőt kellett felvenni a 35 fokban, és drága is volt a jegy, úgy döntöttünk, hogy amúgy is sok dolgok meg akartunk nézni, akkor inkább ezt kihagyjuk, úgyhogy átmentünk a Wat Po-ba, ahol egy bazi nagy fekvő Buddha volt, majd a másik oldalon lévő Wat Arunhoz, és ennyivel lezárjuk a napot. Nem tudom, hogy hány arany meg gyöngyház- meg gyémánt-buddha van Thaiföldön, de egy idő után egy kicsit úgy érzi az ember, hogy elszállt a banda a Buddha gyártással. Ennek ellenére nekem tetszik ez a fajta thai buddhista építészet." (2012) forrás

,, Thaiföld alapvetően egy fejlett ország, az alapszabályok ugyan azok, mint mondjuk Európában, de azért lehet érezni, hogy a gazdaság kicsit másképpen működik, mint amit megszoktunk. Az utcákon milliónyi ételárus kínálja a portékáit gyakorlatilag mindenhol, megszámlálhatatlan mennyiségű robogó rója a kilométereket, az egész világ jóval nyüzsgőbb és közvetlenebb, mint Nyugaton, A legtöbb helyen nem írják ki semminek sem az árát, így aki szeret alkudozni, az még élvezheti is a nyüzsgést, de ha óvatlanok vagyunk, könnyen magasabb árat fizethetünk, mint amennyit kellene. Ezek azonban nem igazán okoztak meglepetést, hiszen tájékozódtam, mielőtt ideutaztam, az már viszont annál inkább, hogy rendkívül jó a közbiztonság. A kezdeti, ismeretlentől való félelem után rájöttem, hogy nincs okom az aggodalomra, semmitől nem kell tartanom (hacsak nem a kóbor ebektől), egyedül is könnyedén elboldogul az ember bármelyik napszakban. (2018)" forrás

,, Thaiföld Ázsia Olaszországa. A déli részén két oldalról is tengerpart szegélyezi. 100-150 km megtétele után egy másik tengerben fürödhet az ember. Ráadásul mindkét oldal gazdagon meg van szórva szigetekkel. Tehát gyönyörű strandokból nincs hiány. Utunk során tudatosan elkerültük a 3 legnépszerűbbet: Phuketet, Ko Samuit és Pattaját.

Az általunk meglátogatottakra bátran állíthatom, hogy csodaszépek egytől egyig. Igen, van turista, de mivel annyi szép strand van mindegyiken, eloszlik a tömeg, és strandok egyáltalán nem zsúfoltak. Egyik sem egy Jesolo Augusztusban. Egyedül talán Phi-Phin volt a kellemesnél kicsit több ember, de Phi-Phi az Phi-Phi- a látvány kárpótol. Hála a Thaiföldön már évtizedek óta meghonosodott hátizsákos – turista kultúrának bármely szigeten lehet találni 10 €- ért szállást két személynek. Nyilván ebben nincs semmi luxus,de a célnak megfelel. (a legtöbb helyen van WI-FI) És azt is meg kell itt jegyezni, hogy Thailföldön a strandok köztulajdonban vannak- bárki bárhol strandolhat, nincsenek privát beachek. (2016)" forrás


A helyiek a kóborkutyákkal a legtöbben kedvesek, a legpuccosabb étteremből sem dobják ki őket, ott pihenget a pultnál a földön a kutyus, úgy kell átlépni és mindenhol etetik, itatják őket, egyetlen soványat se láttam, konkrétan dagik is vannak, és a legtöbben nem rühesek vagy ápolatlanok, jó kondiban vannak és boldognak is tűnnek. Biztos, hogy a buddhizmus sokat hozzátesz ahhoz, ahogy ők bánnak az emberekkel, állatokkal.


A fotóegyveleg után kommenteket lehet olvasni!

Fotóegyveleg

Prasat Mueang Sing - Varga Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 02. 01. 17:04
Thaiföldről elfogultság nélkül: https://fikatours.blogspot.com/2023/01/thaifold.html


Brigi & Dani, 2022. 11. 03. 14:00
Bangkok egy nagyon sokszínű város, a számos helyi piac és streetfood lehetőség mellett megtalálható a luxus vásárlás és fine dining is, ezért itt bárki megtalálja a kedvére való programokat, de az biztos, hogy nem lehet unatkozni, ez a város sosem alszik és rengeteg lehetőséget kínál. Nekem személy szerint a templomok tetszettek a legjobban, csodálatos a kidolgozásuk. Érdemes ellátogatni a Királyi Palotába, hajókázni a csatornákon, mindemellett az éjszakai piacok nagyszerű szórakozási és vásárlási lehetőséget kínálnak. A híres turista utca, Khao San Road, számunkra nem nyújtott sok élményt. A nyomulós árusok, behívók, fülsüketítő zene és tömeg nem nyert meg minket. Érdemes továbbá kerülni az utcán leszólító taxisokat és riksásokat. A Grab applikáció megbízhatóbb és kiszámíthatóbb közlekedési alternatívát nyújt. A rooftop bárokat is érdemes meglátogatni, Manhattant lazán verő kilátásban lesz részünk.

Bangkokból Krabira repültünk, ami tényleg úgy néz ki a való életben is, mint a fényképeken. A Phi Phi szigeteket ne hagyja ki senki, aki erre jár, a víz színe és a táj páratlanul szép. Itt érdemes a városon kívül foglalni apartmant/hotelt. Mi a Centara Grand Beach Resort & Villas Krabi-ban szálltunk meg, amit meleg szívvel ajánlok. A városba betaxizva/besétálva tudatosult bennünk, hogy érdemes volt kifizetni a prémiumot. Krabi Town és Ao Nang nem nyújtotta azt a kikapcsolódást amire vágytunk ide érkezve. Több Elephant Sanctuary is található a környéken, amik humánus megoldást kínálnak azoknak, akik szeretnének elefántokkal találkozni. Ezeken a helyeken tilos az állatokra való felülés, de lehet nekik ételt készíteni, dagonyázni velük és végezetül megfürdetni a kizárólag mentett elefántokat. Csodálatos élmény!

Itt részletesen leírtuk, hol foglaltuk le az elefántfürdetést és milyen más felejthetetlen programokat csináltunk még Krabin.
https://mindiguton.hu/krabi-latnivalok/


Ha Bangkokról olvasnátok, akkor pedig nézzétek meg ezt:
https://mindiguton.hu/bangkok-latnivalok/


útikritikus, 2019. 12. 15. 10:28
Eduárd!
A vízum ügyintézés ebben az esetben Bangkokban történik, mert a Phuket-i repülés már belföldi járat.
A nemzetközi járat az a két nemzetközi terminál egyikére érkezik, a Bangkok-Phuket járat a harmadik (domestic) terminálról indul. A nemzetközi járaton hozott csomagot fel kell venni és újra becsekkolni a belső járatra. Remélem a Bangkokba érkezése és a Phuket-i járat indulása között van minimum 3 óra. Van?


Szel Eduard, 2019. 12. 08. 12:39
sziasztok. nekem inkabb kerdeseim lennenek . Phuket a cel, bangkoki atszallasnal mar meg kell venni a vizumot ?
konnyu megtalalni a transzfer kaput phuketre?
nagyvaradi vagyok, roman allampolgar, ezert kell a vizum.koszi


Utazó Tódi, 2019. 06. 14. 08:50
Nyaralás beszámoló sorozat Krabi, Phuket, Kata, Pa Tong strandjairól:

https://utazotodi.blog.hu/2019/04/20/thaifold_i


ildikó, 2019. 03. 31. 19:14
Sziasztok!Márciusban voltunk Phuket szigetén.Bámulatos,kedves,mosolygós,segítőkész emberek.Döbbenten olvasom a hozzászólásokat,hogy milyen lehúzós emberek.aki ezt írja valószínű nem volt még Marokkóba.Ott mindez elmondható.A taxi viteldíjában előre meg kell egyezni.Ennyi.Sajnos amit tapasztaltam a leg
lehúzósabbak a Magyarok a Magyarokkal.SZÉGYEN.Itt a magyar program irodára gondolok ami a szigeten működik.Sehol nem tájékozódtunk,helyben rohantunk a magyar irodához programokat vásárolni,mivel ők tudnak magyarul,biztos a legjobbat,a legolcsóbbat ajánlják.Szerencsére csak két programot vásároltunk,nem sokat kb 13 ezer ft. buktunk.Úton útfélen program irodák,aki nem tud angolul az is megérteti magát,és azt kap amit szeretne.Ezzel a saját tapasztalattal nem a magyar iroda ellen beszélek,csak jó tanács.visszavágyunk,és szervezzük a következő utat,most már némi tapasztalattal.Igaz nem a tisztaságról és az igényességéről híres Thaiföld,de az biztos,hogy a természeti csodák,a klíma,és az ott élő emberek nyugalma,kedvessége,szívből jövő önzetlen mosolya lenyűgözött.A Thai konyha szintén csodálatos.Én senkit nem beszélnék le az oda utazásról.

Sziasztok


Krisztina, 2018. 02. 09. 10:56
Kedves Uti Kritikus,nászutunkat szeretnénk Thaiföldön tölteni, és nekünk az októbert ajánlották, viszont sok helyen olvastam, hogy az októberi hónap még elég csapadékos. Rengeteg képet láttam Thaiföldől de mindegyik más, nem igazán tudom eldönteni, hogy milyen is a víz színe igazából. Néhány képen szép tűrkíz színű pár képen azonban inkább koszos barnának tűnik a víz. Ebben tudna nekem segíteni? Köszönöm.


Peter, 2017. 12. 29. 09:13
4x jartam Thaifoldon, abbol 3x ugy hogy volt helyi thai ember mellettem. Sok helyen figyelni kell mert a penz az nekik is penz es probalnak lehuzni, foleg az arusok es a taxisok - tuk tuksokrol nem is beszelve-.
Sztem videken, vagy legalabbis nem a turista paradicsom kozepen latod meg az orszag es a helyi emberek igazi enjet. En voltam olyan kis falvakban is ahol nem is nagyon lattak feher embert meg, meg is voltam bamulva.
Sajna Thaifold is romlott az evek alatt, ezt meg a helyiek ( kozeli ismeroseim) is beismerik.Ellenben keves olyan dolog van amit Thaifoldon ne lehetne csinalni, es sztem ha megfontolt vagy akkor biztonsagos is. Szinte minden igenyt kielegit.Ha vizikacsa vagy akkor a deli szigetek, buvarkodas, jet sky, waterski, ha turaznal akkor Eszak es a jungle, Chiang Mai zip line, ha a kultura irant erdeklodsz, millio regi temple,kezdve Ayutthaja es meg sorolhatnam. Ha nagyvarosi turista vagy akkor Bangkok, akar egy Sky bar, a 65.emeleten egy koktel.
Tehat mindenki megtalalja a maganak valot Thaifoldon.
Meg annyit, hogy csak esszel a bulit, egyedul, reszegen ne maszkalj az ejszakaban, banj tisztelettel a helyi emberekkel es a kulturaval. Mondanom se kell ha a kiralyi csalad ellen teszel vmit akar borton is jar erte.
Szoval csak okosan.


Péter, 2017. 08. 09. 15:59
Kedves Utazó, jövő március elején utazunk Thaiföldre, még sosem jártunk arra. Szeretnél kérdeklődni, hogy Phuketből a Phi-Phi Islandra kb mennyibe kerül egy normál áras hajós kirándulás? A sziget mely része alkalmas a leginkább Snorkelezésre? Köszönöm


Nagy Attila, 2017. 08. 03. 05:00
Tetszett: Színes kultúra, nagyon finom ètelek, olcsósàg-(ételek), Jól szervezett turizmus. Nem tetszett; A thaiok 90% a nem tud angolul, nem annyira kedvesek mint Indonéziàban, vagy Kambodzsàban( ha igen akkor csak èrdekből). A turistàk ipari lehúzàsa, az egyszerű emberek emberek szomorúsàga, az intelligencia hiànya.Nem olyan nagy szàm Thaiföld ,mint ahogy hirdetik, sok a kosz, a szemét ès a patkànyok. Finyàsoknak ( mint èn) nem való hely...


Marianna, 2016. 07. 13. 13:49
Tisztelt Úti kritikus! Ez év novemberére tervezzük az utunkat Thaiföldre. Még nem jártunk ott és bizonytalanok vagyunk, abban, hogy melyik részre menjünk.Szeretnénk színvonalas, de elfogadható áron thai jellegű bungallóban megszállni, kilátással fehér homokos tengerpartra.Sok nevezetességet szeretnénk meglátogatni(2 hetet terveztünk), jó lenne ha nem kellene napokig utazni ezek megtekintéséhez.A tengerben szeretnénk megcsodálni az élővilágot, de nagy hullámok nem igazán szerencsések számunkra(nem vagyunk jó úszók. :) Melyik partszakaszt és milyen helyet keressünk, Előre is köszönöm válaszát!


Gábor, 2016. 03. 01. 16:16
Tisztelt Úti kritikus! Tudnátok egy privát cimet küldeni az emailom-re? Szeretnék pár gyakorlati kérdést feltenni, de inkább privátban. ;-) Köszönet!


Anita KOmlos, 2016. 02. 23. 14:17
T.Uti Kkritikus!

Szeretnem megkerdezni szemelyes velemenyet junius es juliusban valo Thai landi latogatasrol.
Sok magyar es angol nyelvu forumot olvasva kisse kaosz van a fejemben, ezert szerintem a legjobb egy expert tol megkerdezni.
Bankog es szamomra kedves Chang Mai lenne uticel kisebb nagyobb varosok meglatogatasaval a helyi csodak felfedezese keppen illetve hogy nyaralas erzese is legyen a 2 heti tartozkodasnak tengerparti tartozkodas is mondjuk 4 napban .
Koszonom az idelyet amit levelem elolvasaval es megvalaszolasaval tolt.
Tisztelettel
Anita


Lőrincz Károly, 2016. 01. 27. 18:14
Kedves Úti kritikus !
Phuketen leszünk februárban.Milyen kirándulásokat ajánlanál ?
Elolvastam a "standard" lehetőségeket,de érdekelne a Te véleményed. Snoorkelezni feltétlenül szeretnénk. Köszönöm !


úti kritikus, 2016. 01. 24. 16:59
Kedves Anita!
Ha a szervezett utazás alatt csoportos utazást ért, akkor arról lebeszélem. Nincs értelme, hiszen a kisgyerekekkel még nehezebb alkalmazkodni a programokhoz, mint egyéni utazás esetén. Ha a szervezett utazás alatt azt érti, hogy profi, hivatásos utazási tanácsadó segítségével tervezze meg az utat, akkor azt javasolni tudom. Thaiföld amúgy nem komplikált ország kisgyermekes turista családoknak, de egy szakértő nagyon hasznos lehet a kicsik számára is megfelelő repülési csatlakozások, szállodák, programtervezés vonatkozásában. Vannak pl. olyan kirándulások, amik túl megterhelők (vagy unalmasak) lehetnek kicsiknek. A legjobb ötletem ez: vegye fel a kapcsolatot Rákóczi Katával: katalin rakoczi@vista.hu. A Thaiföld-imádó úti kritikus


Anita, 2016. 01. 24. 16:45
Sziasztok

4 és 6 éves gyerekekkel szeretnénk menni Thaiföldre. Hogy a nyűgös, várakozásokkal és bonyodalmakkal teli szituációkat elkerüljük, érdemes szervezett utazáson részt venni?


Úti Kritikus, 2016. 01. 14. 17:18
Kedves Máté!
Thaiföldre mindig megéri elmenni! :-)

Ez a monszun időszaka, de ez nem azt jelenti, hogy állandóan esik az eső. Általában délutánonként 1-2 órát, bár az is előfordul, hogy van néhány teljesen esőmentes nap.

Phuketen a statisztikai átlag szerint augusztusban 19 esős nap van. Gyakran felhős az ég, de azért van annyi napos óra, hogy lehessen strandolni, napozni. Az eső miatt előfordulhat, hogy a strandokon a nagy hullámok, veszélyes víz alatti áramlások miatt egy ideig korlátozzák a tengerben fürdést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 fok körüli, éjszaka 25 fok körül van.

Bangkokban is hasonló a helyzet, itt viszont a városnézés elé gördíthet akadályt az eső, konkrétan a nem megfelelő csatornázás miatt előfordulhat, hogy egy igazán nagy zápor után esővízben gázolunk az utcán. De ez ilyen melegben még vicces is lehet. Nem tudom mennyire szempont, de a fotókon nem lesz ott a ragyogóan kék napsütéses égbolt...

Szóval nem elvetendő ötlet, annak ellenére, hogy időjárás szempontjából nem ez a javasolt időszak, más szempontból (például alacsony szezoni árak, kevesebb turista) még akár jó is lehet. Itt szeretném megemlíteni a megfelelő lábbeli fontosságát: esős időben a flip-flop (aka vietnámi papucs) nem túl praktikus, mert eléggé csúszós ilyenkor. Sokkal jobb ötlet egy, a lábfejről nem leeső nyitott cipőt/sportszandált választani amin átfolyik a víz, de azért tartja kicsit a lábat és nem csúszik a talpa.

Szerintem, ha nincs más megoldás, bátran vágjanak bele az augusztusi utazásba, viszont Phuket helyett inkább a keleti oldalt javasolnám: Koh Samui-n kevesebb az esős nap augusztusban, mint Phuketen. Koh Samui mellett pedig fel lehet fedezni a környékbeli szépséges szigeteket is, pl. Koh Tao-t.

Remélem a fentiek segítenek a döntésben!


T.Máté, 2016. 01. 14. 10:03
Sziasztok!
Augusztus elején-közepén megéri elmenni Thaiföldre? Bangkok és Phuket van tervben, de télen nem tudok szabadságot kivenni két hétre csak augusztusban. Mik a tapasztalatok?


bach mátyásné, 2016. 01. 04. 19:28
Jövő hónapban készülünk Bangkokba és /talán/ Ko Changra,a White Sand valamelyik szállodájába.Reggeli lesz.Milyen árakon lehet étkezni,inni.Milyen árak vannak a boltokban/víz,sör/,rizspálinka,gyümölcslé?Milyen kirándulási lehetőségeket ajánlanak?


utazó, 2016. 01. 01. 22:57
T. Balogh Zoltán,
a február nagyon jó időpont ebbe a csodálatos országba, azonban nem értem miért akar Thaiföldre utazni? Látatlanul feltételezi egy országról, hogy koszos? Szét nézett már a saját környezetében?


Balogh Zoltán, 2015. 12. 03. 09:59
Üdv.!

Februárban tervezünk Thaiföldre utazni pár nap Bangkok + egy hét nyaralás formátumban. Kérdésem az lenne, hogy ki melyik nyaralóhelyet ajánlja, amennyiben szeretné elkerülni a koszt, és mesés tengerparton szeretné a hasát? Nem szeretnénk teljesen elzárkózni a külvilágtól, nem baj, ha van élet az adott városban.

Köszönöm!


úti kritikus, 2015. 12. 01. 08:12
Kedves Tamara!
Thaiföldön az élelmiszerek, a turisták számára jellemzően igényelt árucikkek árai különböznek területileg. Az árszint Phuketen és Koh Samuin a legmagasabb, a kis szigetek is drágák (a magas szállítási költségek miatt), Bangkok és Pattaya olcsóbb. Boltban egy másfél literes ivóvizes palack kb. 100 forint. Ennyibe kerül egy kis palack üdítő is. Egy 1,25 literes kóla kb. 200 forint, egy üveg sör (boltban!) 400 forint körül (45-70 baht). Egyszerű ebéd üdítőitallal 900 és 1500 forint. Piacon (ott ahol a helyiek étkeznek) meg lehet úszni 400-600 forintból is.
A turistás városokban, nyaralóhelyeken óriási választékban vannak európai ételeket kínáló éttermek, gyorsétkezdék. Egyáltalán nincs gondban az, aki nem szereti a thai konyhát. Mivel azonban az európai ételeket jellemzően a turisták eszik, így azok drágábbak, mint a thai ételek. Ha a férje rántott húst akar enni krumplival, akkor azt sok helyen talál. Olasz és német éttermekből különösen sok van. Férjének nem lesz problémája. Ráadásul sok olyan étterem van, amelynek étlapján vegyesen vannak európai és thai ételek, sokszor külön kategóriában jelezve (thai food, western/european food).


Tamara, 2015. 12. 01. 04:55
Üdv.Mindenkinek! Thaiföldre szeretnénk utazni, érdekelne, hogy mi mennyibe kerül ott. pl. víz, üdítő, stb. A thai ételeken kívül, milyen ételeket lehet enni, ugyanis a férjem nem nagyon szereti ezeket az ételeket, ezért vagyunk gondban egy kicsit.Előre is köszönöm a segítséget!


úti kritikus, 2015. 10. 11. 09:24
Ha a júniusi utazásra Phuketet választja, akkor megbízható, helyben élő magyar forrás (D. Laci) alapján ezt érdemes tudni az időjárásról:
Phuketen júniusban az időjárás esős. Illetve nehezen lehet előre kalkulálni, hogy milyen.Régebben szinte órát lehetett állítani a tavaszi monszun érkezezéséhez. Ma már nem,mert a klímaváltozás rendesen szétverte a trópusi zóna szokásos menetrendjét.
Most az a jellemző, hogy 2-3 napos esős és 5-7 napos tiszta, napsütéses időszakok váltják egymást júniusban.

A sznorkelezést nem zavarja, mert a jó sznorkelező helyek a sziget és a szárazföld között (Phang Nga bay és szigetei, pl. Koh Khai szigetcsoport), Phi-Phi és a szigettől délre eső
szigetcsoportokon vannak. Szintén jók a sziget északkeleti öblei. Ezek mind védettek az uralkodó nyugati széllel szemben. Similan, a leghíresebb sznorkel szigetcsoport, viszont
zárva van, csak novembertől látogatható.

Viszont a nyugati szél miatt van két nagyon érdekes dolog:
A sziget délnyugati részén folyamatos, nagy lapos hullámzás van. Ez optimális a szörfözéshez.

A nyugati monszunszél és a hullámzás miatt a környék ilyenkor ideális a vitorlázáshoz.Nem a vitorlás nyaraláshoz, hanem az "igazi" vitorlás túrákhoz, programokhoz.


úti kritikus, 2015. 10. 10. 19:24
Azért az esők kockázatához visszatérve: ha mindenképpen júniusban kell utazni, akkor Koh Samui, Koh Tao és Koh Phangan az a 3 sziget, ahol thaiföldi viszonylatban a legkevesebb a csapadék. Ezek egymáshoz közel fekszenek amúgy. nyilván jobbak a fürdési lehetőségek, ha kevesebbet esik az eső. No de a sznorkelezési helyzet az, hogy ez a 3 sziget a Thai-öböl oldalon van, viszont a búvárkodás, sznorkelezés számára a nyugati oldal, az Andamán-tenger a jobb. Talán így a dilemma az, hogy sznorkelezés esőben, vagy kevesebb esőben több fürdőzés...


Fekszi Krisztina, 2015. 10. 10. 19:09
Kedves Úti kritikus, Nagyon köszönöm a válaszokat. Június második felében melyik szigetet ajánlanád, ahol nyugodtabb a tenger és fürdésre, snorkellezésre alkalmas? Van egyáltalán ilyen? Előre is köszönöm.


úti kritikus, 2015. 10. 09. 22:53
Kedves Krisztina!

Bizony Thaiföldön a június nagyon csapadékos, sőt az év második legcsapadékosabb hónapja.
Koh Chang a thai félszigettől keletre lévő Thaoi (Sziámi) öbölben van, míg Koh Lanta a thai félszigettől nyugatra, az Andamán-tengerben.
Koh Chang júniusban, júliusban nagyon csapadékos (augusztusban még inkább). Szerencsére gyakran van úgy, hogy a nagy esők éjszaka esnek és napközben napozni is lehet. Ráadásul júniusban a tenger is eléggé vad a sziget partjainál. Ez azt is jelenti, hogy a tengeri fürdőzés és a sznorkelezés problémás. Júniusban, júliusban Koh Chang szigetén több hotel és szolgáltatás nincs is nyitva. Persze a nyitva maradó hotelek ilyenkor olcsóbbak az éves átlagnál. Egyébként júniusban a szigeten a páratartalom is magasabb az éves átlagnál.
Ami a thai félsziget másik, nyugati oldalán fekvő Koh Lanta szigetet illeti, ott is csapadékos a június, és a július még csapadékosabb. A statisztikai átlag szerint júniusban 12 esős nap van, Koh Lantán napközben gyakran lehet záporra számítani. Koh Lantán júniusban és júliusban jellemzően hullámos a tenger, ami jó a szörfösöknek, de nem jó a fürdőzőknek és a sznorkelezőknek. Persze vannak napos órák is.
Ami nagyon valószínű, hogy júniusban és júliusban Koh Chang sokkal csapadékosabb, mint Koh Lanta.

Az úti kritikus (aki amúgy ajánlja a thaifoldnyaralas.hu oldalt is)


Fekszi Krisztina, 2015. 10. 09. 22:10
Kedves Úti kritikus, 2016. június végén tervezünk Thaiföldre utazni. Szeretnénk kirándulni, snorkelingezni. Úgy tudom, ez már esős évszak. Melyik terület biztosabb a jó időjárás szempontjából? Koh Chang, vagy Koh Lanta? Jó lenne, ha sima lenne a tenger és alkalmas lenne úszásra, snorkelingezésre. Mennyire felhős ilyenkor az ég, szeles-e az idő, hullámzik-e a tenger? Lehet-e egyáltalán napozni? Előre is köszönöm a választ.


úti kritikus, 2015. 09. 14. 21:31
Kedves KTünde!
Ha valamiért nem jelentkezik Önnél Berényi Miklós, akkor a thaiföldi utazásához mi is tudunk tanácsokat adni fél tucatnyi, általunk ismert, kint élő magyar segítségével. Tegye fel nyugodtan a kérdéseit - a nyilvánosság kizárásával - az utikritika@utikritika.hu e-mail címen.
Elnézést, hogy ennyire igyekszünk segíteni. Az úti kritikus


KTünde, 2015. 09. 14. 19:59
Kedves Miklós Berényi!
Tervezünk egy thaiföldi utazást,kérhetnék Öntől tanácsot,valamilyen módon a nyilvánosság kizárásával?
Előre is köszönöm a választ!


miklós berényi, 2015. 06. 24. 17:42
itt élek régóta és ennél varázslatosabb ország nincs.adamkó,maradj otthon.ugyanez pesten is meg van.kosz,mocsok,bűz.meg te.


Kitti, 2015. 04. 04. 23:22
Sziasztok! Képek, videók és beszámolók formájában én is megosztottam a három hetes thaiföldi nyaralásunk részletes élményeit :) http://whenwegetout.com/category/thailand/


Adamkó, 2014. 01. 01. 14:40
Az biztos, hogy aki tisztaságra, higiéniára vágyik - kerülje el Thaiföldet!
Kosz, mocsok, bűz, szemét, igénytelenség...
Fél évet töltöttem Thaiföldön (munka miatt), nem vágyom vissza.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA