ÚTIKRITIKA.HU / Koh Samui


hirdetes


útikritikák


Koh Samui

Koh Samui dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Vásárlás | Közbiztonság |Chaweng Beach|Bophut| Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Chaweng Beach - Kriszta fotója

Koh Samui dióhéjban

 • Fontos! Október végétől december közepéig tart a rövid esős évszak. Ilyenkor gyakran, de rövid ideig tartó záporok a jellemzők. A legnagyobb hőség áprilisban van (40 fok tájékán). A szigeten a főszezon december 20-tól január végéig tart. Ilyenkor a legdrágábbak a szállások.
 • A sziget dimenzióját világosan érzékelteti, hogy a partvonalon körbehúzódó út hossza 51 kilométer és a sziget legszélesebb pontja 25 kilométer. Samui könnyen bejárható s egy felületes szigetlátogatás akár már egy 1 napos túrával is megtehető.
 • A sziget központjának a keleti partoldalon lévő, a repülőtértől mindössze 15-20 percre lévő Chaweng Beach számít. Itt a legsűrűbb az élet a hotelek, boltok, éttermek, szórakozóhelyek száma alapján. Nem véletlenül telepedett ide ilyen intenzíven a turizmus. Chaweng Beach hosszú strandja a sziget legszebb partszakasza. Chaweng strandján esténként fantasztikus élet van. Mezítláb sétálgatnak az emberek és a homokra kitelepednek az éttermek, kávézók. Fáklyafényben heverésznék mindenféle pamlagokon, gyékényeken. A három kilométer hosszú Beach Roadon az éjszakába nyúlik a pezsgő élet. Roppant hangulatos!
 • Samui persze sem csupán Chawengből áll. A turizmus, a hotelipar a sziget északi és délkeleti oldalán gyors ütemben fejlődik.
 • Kár, hogy Samui élete eléggé mesterséges, szinte kizárólag a turizmusra épül, azaz nincsenek igazi, hiteles helyi életképet mutató városok. Az igazi Thaiföld megismeréséhez a Samui-n töltött idő bizony nem elegendő. Ami hitelesen thai, az a sziget partvonala közelében végig húzódó keskeny főút forgalmának vadsága. A motort bérlő turistának nagyon óvatosnak kell lenni, mert a közlekedés balesetveszélyes, ráadásul baloldali.

Cs. Zoltán fotója

Újabban felbukkant a sziget nevének magyar átírása így: Szamuj-sziget. Mi egyelőre maradunk a Koh Samui-nál.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Thaiföldre először utazóknak Phuket mellett Koh Samui a legmegfelelőbb választás
 2. Nem túl pici, nem túl nagy, van mozgalmasság, de vannak romantikus zugok is
 3. Chaweng Beach partján a kávézók, szórakozóhelyek, éttermek az esti fényben
 4. Az éjszakai élet Chaweng Beach-en a Beach Road-on
 5. Lamai-ban a pénteki éjszakai piac, fantasztikus!
 6. Tuktuk-ot kibérelve körbe járni a szigetet egynapos programként
 7. Átmenni Koh Phangan-ra egy napra
 8. A világ legaranyosabb repülőtere
 9. Lamainál a sziget talán legszebb strandja, a kicsi Silver Beach 
 10. Szép a sziget belső része is, nem úgy, mint Phuket-en

Nem tetszett

 1. Chaweng Beach-en a keskeny járdák, vagy a járdák hiánya, este a tömeg tolongása
 2. Nincsenek olyan fergeteges hajós kirándulási célirányok, mint Phuketről
 3. A nagyszabású thai box műsorok pofátlanul magas belépődíjai
 4. Gyakran a dagály elmossa teljesen a partot
 5. Chaweng szórakozóhelyeinek némi hangulati lestrapáltsága
 6. Túlhajtott beruházások, beépítések, nem látszik a koncepció (van egyáltalán?), Koh Samuin egyre kevesebb a szabad tér, egyre kevésbé kellemes
 7. Főszezonban (december végétől február végéig) túl nagy a zsúfoltság
 8. A mozgalmasság túlságosan egy helyre (Chaweng) koncentrálódik
 9. Ha nagy eső van, akkor nagyon megnehezedik a mozgás, a közlekedés
 10. Sok helyen (a nevezetességeknél is) van kosz, szemét, üres műanyagflakonok  (a thaiok mellőzik a szemétkosarakat)
 11. Lamai Beach 2023 - lehangoló:

r.k.

Vélemények

"Egy hetet töltöttünk el Ko Samuin szeptemberben, ami nekünk elégségesnek is bizonyult. Elvileg monszun volt, de ebből csak annyit vettünk észre, hogy napi egy-két órát esett az eső délután 5-8 között. Egyébként a Thai félsziget másik oldalán Phi Phi és Phuket környékén ilyenkor elég rendesen esik. Thaiföldön érdemes szigetenként rákeresni az adott évszak időjárására, mert mindenhol elég különböző. Egyik nap pihenés, minden másnap pedig aktív ""pihenés"". Koh Tao & Nang Yuan szigetére mindenképpen érdemes ellátogatni búvárkodni a szervezett motorcsónakos túrákkal. Egy ettől különálló túra keretében az Angthong tengeri nemzeti parkban lehet kajakozni is. Mi a Lomlahk társaságot választottuk, mert új hajókkal dolgoznak. (azért írom mert a egy másik társaság hajója lerobbant a tenger közepén és mivel 4 órába tellett, mire kivontatták egy másik hajóval, így az aznapi túra ugrott, akik azzal mentek). Csak ajánlani tudom az egy napos szafari túrát is, ahol lehet elefánton menni ez erdőben, valamint sok más egyéb mellett tigrisekkel személyesen találkozni (nem kisállat simogató). Namuang Safari Park-ot mondanám itt elsősorban. Lehetőség van még jetskizésre és quad-ozásra is a dzsungelben. Mindkettő jó móka, de a quad-ozásnál vegyük figyelembe, hogy sárosak leszünk. Nekünk két sportcipő és két fehér póló bánta.

Az utazás költsége: 50% - repülőjegy 2 főre; 30% szállás - reggelivel - 7 éjszakára; 10% a túrák költsége és 10% az egyéb étkezésekre éttermekben. Tehát ha a pihenés a fő cél, és telik is a szabadságból, akkor megéri két hétre menni, mert minden eléggé olcsó. Vásárolni nem nagyon érdemes semmit, mert vagy gagyi, vagy hamis minden. Talán ha már ilyen messzire utazik az ember, akkor érdemes megnézni Bangkokot, vagy más nagyvárost is. Mindent összevetve felejthetetlen nyaralásunk volt és csak ajánlani tudom Ko Samuit." (Vista-utazó, 2013)

Cs. Zoltán fotója

,, A sziget természetesen látogatható hátizsákos költségvetéssel. Viszont ami fontosabb, hogy az itteni turizmus némely aspektusa miatt, úgy gondolom, hogy ha maximálisan élvezhető utazást szeretnénk kivitelezni lehetőleg minél olcsóbban, akkor a másik két szigeten, Tao-n vagy Phangan-on is sokkal jobbak az esélyeink. Vagy bármely más thai szigeten. Ha viszont lehetőségünk van egy kicsit magasabb költségvetéssel útnak indulni, akkor Koh Samui a legjobb választás. Koh Samuiról sem feltétlenül kell lemondanunk szűkös pénzkerettel. (2017)" forrás


,, Nekem a legnagyobb csalódás Koh Samui volt, rohadt drága. Ahol élet van, ott mozdulni nem lehet, ahol meg resortok vannak, ott dögunalom. (fcuk)"

Repülés és repülőjegy

Bangkokból, Phuketről és Szingapúrról jönnek ide repülőgépek. A Bangkok Airways monopolizálja a belső repülést.

A legjobb repülőjegy árakat Koh Samuira itt találja.

Kedvenc repülőteremen a személyszállító eszköz - t.m. fotója

Megközelítés kompon a szárazföld felöl

Hajóval Koh Samui felé - j.k. fotója

Szállás és ajánlott hotelek

A fejlesztések ellenére még mindig sok olyan szálloda választható, amely egy-egy csendes öbölben bújik meg, elszigetelt környezetben. Akik nagyon nyugis, romantikus nyaralást képzelnek el, azok Samui-n alkalmas szálláslehetőséghez juthatnak. Az elszigetelt hotelekből is könnyen lehet portyázni a mozgalmas településekre, hiszen a sziget kis méretéből adódóan maximum 30-40 percen belül szinte bárhonnan el lehet jutni egy zsongó településre.

A szigeten több, mint ötszáz szálloda létezik. Közülük nagyon sok magát négy vagy öt csillagosnak tünteti fel magát, mondjuk úgy önkényesen, hiszen ezek a besorolások egyáltalán nem hivatalosak. A csillagok számát csak a nemzetközi szállodaláncok esetében érdemes komolyan venni. Jó hír viszont, hogy a sziget szállodái higiéniai szempontból jók, ritkán fordul elő, hogy a vendégek a koszra, penészfoltokra panaszkodnak. Az ágyneműk jellemzően tiszták, frissek. Még az egyszerűbb szálláshelyeken is van valamilyen klímaberendezés a szobában.

Az európai szabványoknak is megfelelő luxusszállodák kétágyas szobáinak árai egy éjszakára - a szezontól függően - 100 és 250 euró közötti összeget kóstálnak. Jó középkategóriás szállodák szobáit már 40 eurótól meg lehet csípni. Vannak ennél is olcsóbb szálláshelyek, főleg egyszerű bungalósak. A főszezonon kívül nagyon jó ár-érték arányokat lehet kifogni: 40 euró körüli összegért igazán szuper szállásokat.

A sziget hoteljeinek többsége a turista központnak tekinthető Chaweng Beach-en vagy annak közelségében található. Ebben a térségben egymást érintve vannak nagy mennyiségben hotelek, boltok, étkezőhelyek, bárok. Este a több kilométeres főutcán hömpölyög az embertömeg. A december és február közötti főszezonban szabályosan tolongás van éjszaka a főút keskeny járdáin, de a strandokon is nagy a tömeg éjjel-nappal. Akinek az ilyen mozgalmasság, a bulizási és vásárlási lehetőségek fontosak, azoknak érdemes Chaweng-i szállodát választani. Aki viszont nyugalomra vágyik, annak érdemes a sziget más pontjain lévő hotelt választani, pl. a Lamai Beach-en (ahol azért van élet is).

Aki tud angolul, az szívesen böngészi a világháló hotelértékelési oldalait. Nem mondjuk, hogy ez nem lehet hasznos, de fenntartásokkal kell kezelni a kiolvasott információkat, mert a vélemények egy része manipulált. A szállodák nagyban "produkálják" a vendégvéleményeket, s még negatív kritikát is beleraknak módjával, hogy hihetőbb legyen az információ. Vannak szállodák, amelyek ilyen olyan kedvezményeket adnak azoknak a vendégeknek, akikkel megírathatnak ilyen-olyan véleményt a legismertebb ilyen honlapokra. A honlapunk főszerkesztője, az úti kritikus már többnyire felismeri e honlapok véleményei közül a gyanúsakat, de azokat is, amelyeket más okokból fenntartásokkal kell kezelni.

Határozottan ajánljuk, hogy a szállodafoglalást személyesen vagy e-mailen a Vista utazási iroda valamelyik tanácsadójával intézze, mert ez a cég hosszú évek óta olyan szerkesztett hotelértékeléseket ad az ügyfeleinek, amelyek jól áttekinthetők, lényegre törőek, manipulálástól szigorúan mentesek: Vista Utazási Irodák elérhetőségei

Ugyan helyben improvizálva lehet némileg olcsóbban szálláshelyhez jutni, de nem ajánljuk, mert főszezonban (decembertől márciusig) ez nem működik, más hónapokban pedig, macerás és kockázatos a keresgélés. Mondjuk a sokadik szálláshelyen mutogatják meg a szobát, de ebből nem tudjuk pl. megtudni azt, hogy milyen a részleteket illetően a szolgáltatás, a reggeli, a higiénia, a nyugalom stb.

"Mindig csóválom a fejem, amikor azt olvasom, hogy egyes magyarok panaszkodnak arra, hogy Samuin a szállodai szobában gyíkok mászkálnak a falon. Gekkókról beszélnek, amik szerintem kifejezetten aranyosak, dekoratívak, és teljesen ártalmatlanok. Félnek az emberektől, csak véletlenül mennek a közelükben. Aki a trópusokra megy nyaralni, az fogadja el, hogy itt a természetet nem lehet a szobán kívülre kiutasítani. Igen, előfordulhatnak bogarak, de - könyörgöm - nem mérges pókok, kígyók, skorpiók, hanem ártalmatlan ezek-azok. Elismerem, hogy zavarnak engem Samui strandjain, utcáin a kóbor kutyák. Szerencsétlenek csúnya keverékek, lerobbantak, tele sérülésekkel, azaz nem olyan simogatni valók. De higgye el mindenki, nem harapnak. nagyon gyávák, kifejezetten félnek az emberektől, már csak azért is, mert a helyi népek gyakran bántják őket." (Bubi)Időjárás

Hónapokra lebontott információ itt - ajánlott link

A Chaweng Beach főutcája eső után - c.k. fotója

Közlekedés

A sziget partvonalát követő, kb. 52 kilométeres főút a közlekedés fő színtere. Ezen mozognak a turisták bérelt robogókkal, taxi autóval, motorkerékpáros taxival, tuktukkal. A turisták többsége az olcsó és hangulatos tuktukokkal közlekedik. Jellemzően: 100-200 baht/fő. Hamar ki lehet igazodni a viteldíjakon és aztán már nem kell aggódni, mert az utas becsapása ritka.

pb

2500 forintnak megfelelő helyi pénzért (300 baht körül) lehet egy napra robogót bérelni. Motorozás szigorúan fejvédővel (nem úgy, mint a bohóckodó fazon az alábbi képen)! Aki otthon nem motorozott előtte, inkább menjen tuk-tukkal, ha megoldható.

"Koh Samuin belül nagyon drága a taxi, a legtöbb taxis min. 500 THB-tól kezdődik, így azt nem igazán ajánlom. A szigeten belül vannak tuk tuk –ok, amelyek lényegében olyan autók, aminek a hátulja nyitott, ezek valamivel olcsóbbak és lehet alkudni. Mégis a legnépszerűbb közlekedési eszköz a robogó. Már nagyon olcsón lehet bérelni egész napra, azonban aki nem vezetett még robogót, annak nem ajánlom, hogy itt kezdje el." (Gy. Kata, 2014)


,, Hogyan juthatsz el A-ból, B-be? Tuk-tuk (nagyobb méretben), taxi, ami ez esetben a legkézenfekvőbb. Bangkoknál az árak itt húzósabbak. Reptérről szállásig az árak elérik a 10 dollárt is. Ha lehet egy tanácsom, alkudozz, ameddig csak tudsz. Ha kalandvágyó vagy, bérelhetsz robogót is. Maga tény, hogy az útak zsúfoltak, és a thaiok az út “másik oldalán” vezetnek, kissebb veszélyt hordoz magában. Naponta 10(!) baleset történik csak ezen a szigeten. Persze nem akarom elvenni a kedvedet, de ha élsz a lehetőséggel, kérlek, légy óvatos! (2015)" forrás

pb

,, A közlekedésre aránytalanul sok pénzt vagyunk kénytelenek költeni. A sziget nagy (a sziget mentén, körben haladó út hossza meghaladja az 50 kilométert), a sétálva közlekedés tehát sehol sem opció, maximum csak akkor, ha a tengerpart közelében szállunk meg és nem is vagyunk kíváncsiak másra. Ezt kihasználva taxis monopólium alakult, ami minden egyéb tömegközlekedési eszközt, például a Thaiföldön népszerű tuk-tuk-ot, illetve egyéb buszokat kiszorította a szigetről, tömegközlekedés tehát nincs. A taxi ennek megfelelően jó drága (például egy rövid Bophut – Chaweng, 5-6 kiométeres táv 3-400 thai bath-ba kerül), s amit csupán egyetlen módon, a saját jármű, például robogó bérlésével lehet kikerülni. Ezt azonban Koh Samui szigetén nem ajánlom, még a tapasztalt motorosok számára sem: Thaiföldön, sajnálatos módon napi szintű a külföldi utazók balesetben történő elhalálozása, melynek okai között a rossz utak, az európaitól eltérő közlekedési morál, alkholos befolyásoltság, stb. szerepelnek. Aki nem biztos vezető motoron, az ne kockáztasson, s aki tapasztalt, az is körültekintően motorozzon Thaiföldön. (2017)" forrás

Taxi - i.a. fotója

Étkezés

A haspártiaknak szóló információ, hogy Samui-n is nagyon jókat lehet enni, mégpedig teljesen különböző árszinteken. Chaweng tele van príma olasz és indiai éttermekkel. A halak, tengeri gyümölcsök imádói itt jó helyen járnak. Van éjszakai piac hangulatos kifőzdékkel, szuper levesekkel. Csapvizet ne igyunk! Viszont igyunk mochitot a Central Festival bevásárlóközpont mellett. kb. 620 forintnak megfelelő bahtért kitűnő itókét élvezhetünk.

"Az ételek nagyon változatosak, szinte mindenféle étel megtalálható. Az éttermek, főleg Chaweng-en drágák. Azonban vannak éjszakai piacok, ahol nagyon finom helyben sütött ételek vannak, és nagyon olcsón. Kihagyhatatlan a Thai palacsinta! Akik már unják a thai ételeket, azok válogathatnak, hamburgerek, pizzák, illetve olasz ételek közül is." (Gy. Kata , 2014)

Cs. Zoltán fotója

,, Szívem most szakad meg, ha csak rágondolok, micsoda ízek, színek, illatok lengtek körül, bárhova mentünk. Koh Samui, maga a földi paradicsom ha szeretsz enni. Zöld curry, massaman curry, pad thai, fried rice, és társai. Aztán a tény, hogy közel vagyunk Indiához. Olyan indiait ehetsz, mint még soha.

Egy következtetést levontam, a legjobb éttermek azok, ahol úgy izzadsz mint egy ló. Nagy átlagban nincs légkondi, egyszerű ventillátorok próbálják enyhíteni a hőséget, sokszor nem nagy hatékonysággal. (2015)" forrás

Utcai kaja - k.v. fotója

Ajánlott éttermek:

Chaweng Beach-en a az Aussis étteremben kiváló a languszta. 

A strandon lévő étterem-bárban a kis üveg sör 60 baht (kb. 600 HUF), a nagy 100 baht (kb ezer HUF), és a koktélok 99 bahtba (kb. 1000 HUF) kerülnek (2019-ben) - n.e. fotója

Szórakozás

Chaweng és Lamai kínálja a legtöbb lehetőséget. Két jellemzőbb kategória van: azok a bárok, bulihelyek, ahol többnyire a külföldiek egymás között szórakoznak és azok, ahol a kurvák kínálkoznak a farangoknak (ahogy a helyiek a nyugatiakat, fehéreket nevezik).

Szöveg: Az öltözködési szabály nagyon egyszerű: csupán maradj felöltözködve

Vásárlás

Samuin a vásárlási lehetőségek nagyon fejlettek és bőségesek. Cuccok vásárlása szempontjából a Chaweng Beach rengeteg üzlete a fő epicentrum, de a szigeten van több bevásárlóközpont is. Vásárlás szempontjából a nyaralóhelyek közül csak Phuket (azon belül is Patong) versenyezhet Samui kínálatával.

Samuin egyre ritkább, hogy lehet, avagy érdemes alkudozni. Sok árús mereven elzárkozik, ha a vevő megpróbál alkudozni.

,, Ha az óceánparton lógatod a lábadat, fel-fel tűnnek sétáló emberkék, teljesen beöltözve, rengeteg holmival felszerelkezve. A parton megvehetsz bármit, és tényleg, bármit. Bikinik, ruhák, játékok, henna, ékszerek, törülköző, ételek, italok, jégkrém, dekoráció, ki tudja még mi. Kedvencem volt egy néni, akinél grillezett kukoricát, tavaszi tekercset és még rengeteg finomságot lehetett kapni. A grillezett kukorica volt a favorit, mellé mindig kaptam tőle ajándékot. Nyers kókusz, mini banán, vagy ami épp volt kéznél. (2015)" forrás

,, Feltöltöttük a készpénz állományunkat egy közeli ATM-nél, majd elmentünk piacolni. Apó nem bírta a nézelődést, én bírtam volna, de hát ugye mindig az erősebb kutya üzekedik…

Pedig voltak cuccok. Jó minőségű koppintott pólók, papucsok, dísz kacatok, ki tudja, még mi. Lacikának már-már vettem egy Monster energiaitalos kabátot, sport dzsekit, de aztán eszembe jutott, hogy az anyja úgysem fogja soha rá adni, mindig is különbözött az ízlésünk, az enyém ráadásul meg nem is jó, szóval tuti, felesleges vétel lett volna. Találtam még a kis szarosnak egy gangman style-os farmer nacit, a fenekére Psy hímezve, meg kis lánc az elején, olyan vagány forma, de annak meg a mérete nem volt(?) megfelelő.

Úgy gondoltam, magamnak vehetnék vicces pólót, de minek, mikor annyi van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. Más meg nem érdekelt, szóval majdnem üres kézzel mentem haza, de azért végül csak vettem egy papucsot, biztos, ami biztos. Talán kibírja a hátralévő időben, akkor már megérte." forrás

Közbiztonság

A szigeten jó a közbiztonság, csupán az alapvető elővigyázatossági intézkedések szükségesek a lopások elkerülésére. A szórakozóhelyeken vigyázni kell, hogy az italainkba ne rakjanak semmi ártó szert. Nem a személyzettől kell tartani, hanem olyanoktól, akik tehetetlenné akarják tenni az áldozatukat, hogy aztán a helyzetet kihasználják lopásra (lányok esetében "egyébre"). Veszélynek leginkább a robogókkal való közlekedés jelent (ugyebár a magyarnak meg kell szokni a fordított forgalmat). Veszélyes rossz időben a tengerben fürdés, főleg a nyugati partszakaszokon.

Kockázatok

A szárazföldi vadállatok élőhelye, főként a turistagettók környékén nagyon beszűkült, de a legveszélyesebb talán a millióféle kígyó, és a száraz évszakban a tavak, patakok környékén lehet gyakrabban akár 3m-es királykobrákkal is összefutni, de esett már le mellém kígyó egy pálmáról is... 😉

kockamedúza csápjainak érintése sajnos halálos is lehet, minél kisebb valaki, pl kisgyerekek, annál nagyobb eséllyel. Ha strandolsz, pancsolsz, akkor bármi neked úszhat, nem fogod látni... Ha sznorkelrezel, akkor meg érdemes néha magad elé is nézni, hogy te minek úszol neki. Hosszú felsőben szoktam sznorkelezni, hosszú alsó nem kell, mert jó szőrös a lábam. 😃

Egyébként kis flakonban szoktak kirakni a népszerűbb beacheken ecetet, de ezt vehetsz bárhol és elfér a strand-táskádban is. 😉 Ugyanis az ecetet ráöntve lehet közömbösíteni a medúza mérgének azon részét, ami még nem szívódott fel a bőrön keresztül... 😉 A téli főszezonban csak elvétve lehet találkozni medúzákkal partközelben, de a nyári időszakban, a monszun alatt partközelben több medúza lehet, mert az esővíz-befolyók és folyók sok olyan táplálékot hoznak, amit ezek esznek. Az utolsó halálos medúza-csípés Samui környékén (Phanganon) tavalyelőtt augusztusban volt.

Chaweng Beach

g.o. fotója

Bophut

Bophut strandja - k.n. fotója

Strandok

A szigeten nincsenek fizetős strandok.

A sziget strandjainak megítélése természetesen szubjektív ügy. Ha azonban lehet a véleményekből általánosítani, akkor így foglalható össze a kép - K. J. szubjektív véleménye nyomán:

"Északon a strandok nem igazán szélesek és a homok kicsit csalódást keltően sárgás színű. Bophut és Maenam strandjain a homok durva szemcsés. A strandok többnyire eléggé meredeken lejtők és nem lehet jókat kényelmesen sétálgatni. Előny viszont, hogy a Chaweng Beach-hez képest itt gyorsabban mélyül a tenger és hamarabb el lehet jutni az úszáshoz alkalmas mélységhez. Ez felnőtteknek jó, a kisgyermekeknek és a csak pancsolni szándékozó felnötteknek nem igazán. A legszebb part rész a Santiburi Beach Resort-nál található. Bophut partszakasza a hangulatos étkezőhelyek miatt emelhető ki.

A sziget északkeleti csücskében a Choeng Mon Beach pálmafás strandjai szépek, nem véletlen, hogy ide épültek menű hotelkomplexumok. Délen a partszakaszok nagyon sziklásak vagy nagy kavicsosak. Délen fotózni valóan szépek a strandok, de a fürdés nehézkes. Kelet: a Chaweng Yai Beach a leghosszabb (kb. 6 km.), a legszélesebb, szép az öböl vonulata. Nem véletlen, hogy ide épül a legtöbb hotel és szolgáltatás, így aztán a strandolás, a parti élet pompás, viszont nem egy kifejezetten nyugis, romantikus hely. Decembertől márciusig és július, augusztus hónapokban igen nagy a tömeg. Este, amikor a kávézők, bárok kitelepednek a fövenyre a fáklyák fényébem, azért abban van kellemes hatás. A Chaweng Beach problémája az ár-apály mozgásból adódó kényelmetlenségek a nap keresztmetszetében.

Nyugisabb, ugyanakkor kellően szép a Chaweng Noi (kis Chaweng) strandszakasz (kb. egy kilométeres). Vannak olyan vélemények, hogy Chaweng Noi szebb, mint a Chaweng Beach. Sokak szerint Lamai partszakasza, is nagyon szép, ugyanakkor nincs olyan nagy tömeg, mint a Chaweng Beach-en. Lamai partszakasza a második leghosszabb a szigeten. Itt jók a fürdés, úszás körülményei, szép fehér a homok, apálykor a part kellően széles, és mutatósak a pálmafák. A nyugati parton, Nathontól délre vannak egész szép magányos strandok. A legszebb a Taling Ngam Beach (avagy így egybe írva. Talingngam). Itt csodásak a naplementék."

,, Június és október között a tengerben kockamedúzák jelentenek veszélyt a fürdőzőkre. Nagyon ritkán, de ebben a jelzett időszakban  kockamedúza csípése miatt meghalt egy-két ember Koh Samui szigetén. Jellemzőbb azonban az, hogy a csípés ,,csupán,, kínzó fájdalmat okot. A kockamedúza csápjai akár 3 méter hosszúak is lehetnek. A medúza mérge megtámadja az idegrendszert és a szívet. A halálos esetekre jellemző, hogy az áldozat sokkot kap és belefullad a tengerbe." (K.J., 2015)   

Programlehetőségek és kirándulások

Samui-ról is lehet fantasztikus sziget- és tengeri túrákat tenni. Teljesen más jellegű sziget Koh Phangan, amit az elmúlt két évtizedben túlnyomóan a hátizsákos nyugat-európai, ausztrál és amerikai turisták laktak be, és ahol most már egyre több szálláshely épül a középkorúak, a vastagabb pénztárcájúak számára. Ko Phangan-nak egzotikus, romantikus strandjai vannak, ahol a tengervíz káprázatos. A Samuit körül ölelő 80 kisebb sziget közül még kiemelendő a búvárparadicsomként számon tartott Koh Tao és Koh Nang Yuan.

Magán a Samui szigetén belüli kirándulási és program lehetőségek:

 • a Na Muang vízesés
 • a dombtetőn mosolygó Nagy Buddha szobor
 • meg persze az elefántos programok

Wat Plai Naem - c.t. fotója

,, A kirándulások drágák, viszont az is igaz, hogy a körítésre is odafigyelnek, tehát a magas ár ellenére sem feltétlenül érzi magát átverve az ember: folyamatos idegenvezetői tájékoztatás (ez mondjuk engem egy picit idegesített, de legalább nem érzi azt az ember, hogy kifizet egy halom pénzt, és nem törődnek vele), egész nap behűtött italok, remek svédasztalos étkezés, hogy csak néhányat említsek azok közül az aspektusok közül, amik miatt sokak számára megér néhány száz bath felárat egy-egy itt megejtett kirándulás.

Ami az árakat illeti: például 2200-2600 bath (17 – 20.000 forint) egy főre az egész napos, motorcsónakos kirándulás a Koh Samui mellett fekvő, gyönyörű Ang Thong tengeri nemzeti parkba. A sznorkeling felejthető (annak ellenére, hogy védett tengeri terület...), főleg Indonézia után. A környező szigetek viszont gyönyörűek, melyek között a kirándulás árában foglalt kajakozás is nagy élmény.

Volt egy program, amit keserédes szájízzel éltem át Koh Samui-n, ez pedig nem más, mint a Na Muang Safari Park területén kivitelezett off road autókázás vízesésben fürdőzéssel, elefánt-trekkinggel, s egyéb állat-show-kkal. Ez utóbbiak miatt érezm úgy, hogy ez egy szuper program lehetne, ha nem lenne annyira szembeötlő az állatkínzás, ami itt folyik. A nyilvánvalóan elkábított leopárddal való fényképezkedés sokaknak nagy élmény, engem viszont elszomorított, hogy erre például igény van. Sajnos van, s amíg kereslet van, addig kínálat is lesz. Ez egyébként nem csak Koh Samui-ra igaz, a világ többi részén sem ismeretlen a védtelen állatok kihasználása. (2017)" forrás

Fisherman's Village (Bophut)- péntek esti piac

Szuper! nem szabad kihagyni!

Ko Tao

"Samuiról motorcsónakkal (kb. 2óra) el lehet jutni Ko Tao szigetekre. Érdemes megnézni, hiszen csodálatos látvány. Amikor megérkeztem a szigetre, akkor egy nagyon hosszú lépcső vezetett fel a kilátóhoz, ahol megcsodálhattam a szigeteket. Naponta nagyon sok turista fordul itt meg, ezért elég zsúfolt. Itt a szigeteken van lehetőség búvárkodásra, úgyhogy ha van búvárfelszerelés, akkor azt mindenképpen érdemes vinni." (Gy. Kata Vista utazási tanácsadó, 2014)

Olvasmányos linkek

"Csalódás! Sokkal tisztább tengert vártunk. Jártunk már Krabi környékén, Phuket-en, Perhentian-en de eddig a Koh Samui körüli tenger volt a legvacakabb a környéken, persze Penang után.. És igen, nincs messze az Ang Thong Marine Park, ami viszont tényleg csodálatos. Na jó, azért Koh Samui körül is lehet fürdeni, de ez itt azért megint egy kicsit felfújt álomsziget. " forrás


"A reptér azonban még mindig őriz valamit a sziget rég elveszett kedves bájából: két nádfedelű, nyitott légterű terminál – első pillantásra túlméretezett viskónak tűnnek - képviseli az utazási, ill. az érkezési oldalt. A sziget belsejében és néhány érintetlen tengerparton még megsejthetünk valamit a (nem is olyan) régi idők hangulatából, de aki autentikus élményre, a világ zajától távol eső édenkertre vágyik, inkább máshova menjen. Motorozás közben egy néptelen (ilyen is van azért szigeten), varázsos hangulatú tengerpartra, és egy apró étteremre bukkanunk, amit - eldugottságából, az enteriőrből és a választékból ítélve - főként helyiek látogathatnak. Merőben más világ, mint a turistás tucatkajáldák. Élvezzük a tenger moraját, a vízen lebegő, kikötött csónakok látványát, és persze eszünk is - életünk eddigi legcsípősebb kajáját." forrás

                                                                  


"Nagy élménynek ígérkezett jobb kormányos autót vezetni:o) A kereszteződésekre mindig előre készültünk- mikor, melyik sávba kell érkezni, de mivel a bérelt autók rendszáma piros ezért a helyiek tudják, hogy nem thai vezeti és még segítenek is és nem dudálják le az agyadat a helyéről. Nem mondom, néha eltévesztettük, de sebaj- mindenki tolerálta! " forrás

Kriszta fotója

"Ez volt az első olyan hely, ahol rászántam magam, hogy robogóval körbejárjuk a sziget minden zegét-zugát, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb helyszíneket keressünk egy fotózáshoz. Gondoltam, biciklizni tudok, dodzsemezni is, akkor nyilván el tudok vezetni egy robogót… Persze nem jól gondoltam... Ám a kezdeti nehézségek, és néhány sikítva röhögő Thai után belerázódtunk a közlekedésbe. Könnyű volt minket kiszúrni, mi voltunk az a két lúzer, aki egyedüliként piros bukósisakban szelte át a várost (senki más nem viselt ilyen védőfelszerelést)." forrás


"Mikor Koh Samuin leszálltunk a kompról, vagy ezer taxis és utazás szervező vett körbe minket, hogy majd Ők elvisznek. Kaptunk egy 300-as ajánlatot valami hivatalosnak tűnő kereskedőtől, de kiderült, a busz tele van, mégsem tudnak elvinni. Nem gond, csak 4km séta, gondoltuk, bármi jöhet, csak kerüljünk végre ki ebből a zsibvásárból. Megindultunk egy-egy bőrönddel a hátunk mögött. Nagyon hamar, alig egy perc múlva kezdtek el szállingózni a csalódott taxisok, akik nem tudtak madarat fogni. Egy megáll mellettünk, kérdi, hova? Mondjuk merre, erre Ő rávágja, hogy 500. Mondom neki 300. Erre elkezd kárálni, hogy nem kezd el alkudozni, vagy 500, vagy semmi. Kicsit meglepődtem, mert Ő akart utast fogni, de halál nyugodtan mondtuk neki, hogy jól van, értjük, a viszont látásra. Ezen Ő lepődött meg, kicsit gondolkozott, mondja: 400. Már nem is figyelünk rá, baktatunk szépen tovább, de egy hármast azért bemutatok neki az ablakon. Kicsit jön mellettünk, majd kikiabál, hogy OK, 300. Még szerencse, hogy nem akart alkudozni! Nem mondom, hogy profi vagyok, pláne nem, hogy azzá fogok válni, de jól esik, mikor a 450 pénzes papucs árát le tudtam alkudni 340-re. Lehet, hogy ment volna alább is, de nem érdekelt már, hogy fogok rajta további 60 vagy 120 forintot. Szóval alku. Jó dolog. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Wat Plai Naem - c.t. fotója

Strandárus - l.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Csontos Zoltán, 2020. 01. 06. 16:47
Először jártunk Thaiföldön, és Koh Samui-ra esett a választásunk. 25 éves évfordulónkra választottunk ezt az utazást. November végétől december közepéig voltunk. Mi délen Lamai beach-en szálltunk meg. Az első héten még elég felhős volt az idő, a második héttől már nem annyira, sokat sütött akkor már a nap. Ettől függetlenűl az időjárás rendben volt, azaz 26-32 fok között mozgot a hőmérséklet. Mi kifejezeten örültünk ennek, mivel sok mindent gyalog kerestünk fel, néztünk meg. Sokat túráztunk a hegyekbe. Ebben az időszakban szinte "üres" volt a sziget a turistáktól, aminek mi kifejezzetten örültünk. A legolcsóbb közlekedési mód a robogó. 1 nap 200 Bath, 3 napra 500 Bath. A taxi nagyon drága, egy rövid kis útra simán elkérnek 500 Bath-ot. Bérelj motort! Mi is azt tettük. Nagyon csodálkoztam azon, hogy senki nem száguldozott a szigeten. Az átlag közlekedési sebesség 35-40 km/h, ha pedig letértünk a főútról, akkor mondthatni senkivel nem találkoztunk. Mivel kevés volt a turista ezért nekünk szerencsénk volt, mert a vízeséseknél (amiből elég sok van a szigeten) többet is úgy láttunk (fürödtünk), hogy senki nem volt rajtunk kívül. Olyan volt mintha mindegyik a sajátunk lett volna, fantasztikus volt!
1x fizetünk be szervezett hajótúrára ami nagyon szép volt. Koh Tao & Nang Yuan szigeteket néztük meg. Angthong tengeri nemzeti park sajnos zárva volt. (Nov 15-dec 15-ig mindig zárva van) A déli szigetektre (Ko Mat Sum, Koh Tam) nem szabad szervezett hajóútra befizetni, mert a kikötőből féláron lehet bérelni hajót ami átvisz ezekre a szigetekre. Mi is ezt tettük. Az ottlétünk alatt 2 napra átutaztunk Bangkok-ba is. Ha valaki megteheti ne hagyja ki Bangkokot, feltétlenül megér 2-3 napot.
Összeségében nagyon jól éreztük magunkat, és már most nagyon vágyunk vissza. Biztos hogy nem ez volt az első és utolsó utunk Thaiföldre.


Takács Ildikó, 2018. 12. 27. 22:58
Koh Samuin és Bangkokban nyaraltunk 2018 januárjában.Felejthetetlen élményt nyújtott maga a környék, a környező emberek, az ottani kultúra. Az egyszerű, hálás szívű népek akik olyan odaadással és gondossággal készítették különleges ételeiket a piacokon, utcákon, hogy ilyet Európában soha, sehol nem látunk. Most is számban érzem ízét az igazi kókuszdiónak, amit a szemem előtt bontottak fel és tűzték virágra a szívószálat is .Az isteni thai fűszerek, szószok, zöld növények, a kockákra vágott, banánnal töltött thai palacsinta,az utcákon jégpultból frissen szeletelt mangó, papaya,sárga - és görögdinnye amit zacskóból ettünk pálcával az utcákon, vagy miközben épp tuktukon utaztuk körbe Bangkok kegyelet és imahelyeit.Az összes nemzeti parkot és látnivalót megnéztük a szigeten és a környéken. Az éjszakai élettől hemzsegő piacok,a kóbor ebek az utcákon, a szabadon lógó kábelek, a gyönyörű nők akikről kiderült, hogy nem is nők, mind mind jellegzetes és visszaadhatatlan emléket égettek szívünkbe. Hosszú volt az út az Emiratessel is, sokat bolyogtunk és várakoztunk a reptereken de megérte.Nekem még a repülős kaja is nagyön bejött.Thaiföldöt örökké imádni fogom.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Koh Samuira Repülőjegyek Koh Samuira
Olcsó repülőjegyek Koh Samuira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes