ÚTIKRITIKA.HU / Pattaya


hirdetes


útikritikák


Pattaya

Pattaya

Pattaya dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Időjárás| Szállás és ajánlott hotelek | Megközelítés | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság |Az Igazság szentélye| Más látnivalók | Kirándulások | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


Észak-Pattaya - Wong Ammat közstrand csak helyiekkel 2021. december 31-én - Kriszta fotója

.

"2022. január 7.: A pandémia előtti, januárokhoz képest kb. ötször kevesebb a turista. Amit nem bánunk, az a kínai, indiai turista csoportok elmaradása. A Terminal 21 mall bezár este 9-kor, minden 5 üzletből 3 zárva van. Felmentek az árak, mintha azon a kevés turistán kellene behozniuk minden elmaradt hasznot, akik itt vannak. A szállásárak viszont, csaknem megfeleződtek.

"Kötelező a maszk mindenhol, kültéren is. 30-32 fok van, de az orvosi maszkot elfogadják. Nagyon nyugis az egész, furcsa is. Pattaya a vigalmi élet nélkül nem az igazi. Az európaiak a nyitva maradt masszázsszalonokat is ritkábban látogatják. Beutazás nehéz.

A helyiek is idegesebbek. Kevesebb a mosoly. A taxisok itt soha nem voltak ennyire pofátlanok. A Bolt autók árainak néha a négyszeresét mondják be. Szerencsére a tuktuk még mindig csak 10 baht.

A második PCR teszthez való hozzáférés körülményei botrányosak. Persze jobb itt, mint a téli hidegben otthon, de talán jobb lett volna inkább Mexikóba menni. "

"2022 január 14.: Fogynak az éttermek, fogynak a boltok. Nagy razzia volt a bárokban pár napja, így minden bezár este 9-kor és a nyugdíjasélet teljesen átveszi a hatalmat."

"2022 január 28.: Lehet, hogy a kínai újév miatt, de egyre több a turista. Ezt a szezont már nem mentik, de néhány boltot, éttermet talán."

Pattaya dióhéjban

Thaiföld leglátogatottabb nyaralóvárosa, évente több, mint egymillió turista választja. Egyetlen más thai nyaralóhely sem kínál olyan hatalmas választékot a szórakozás, a vásárlás és a szabadidős programok terén, mint Pattaya. Pattayát évtizedek óta szokás a nagyvilágban a paráznaság városának megbélyegezni. Erre a hírhedtségre helyben is szeretnek rájátszani, például árulnak olyan trikókat, amikre az van írva, hogy "a jó fiúk a mennyországba, a rossz fiúk Pattayára mennek". Nem tagadás, hogy Pattaya éjszakai életének meghatározó látványossága, hogy a város jelentős nagyságú központi területe szinte összefüggő vigalmi zónává változik. A szórakozóhelyek százaiban nyüzsögnek a konzumlányok, sőt egyes utcákban a konzumfiúk is.

Jóllehet Pattayának markáns része a szexüzlet, a nagyváros valójában sokkal többről szól, mint csak ez. Ettől függetlenül, nem vitás, hogy Pattaya nem való "szentfazékoknak", túlságosan prűdeknek, és a kiskorúakkal utazóknak sem feltétlenül ez a legmegfelelőbb thai nyaraló úti cél. De a kiskorúakkal utazó családok számára sem azt véljük hátránynak, hogy Pattaya túlságosan erkölcstelen hely, hanem inkább azért, mert strandjai nem annyira gyerek-barátak. Pattaya egyértelműen azoknak való, akik nyüzsögni, mulatni, hülyülni, vásárolgatni akarnak. De jelezni szeretnénk, hogy Pattaya turizmusában a tendencia az, hogy egyre több házaspár és a család, s ez amiatt van, hogy Pattaya roppant mozgalmas és mégis csak egy nyaralóhely, nem úgy, mint Bangkok. A világban sokan úgy ítélkeznek negatívan Pattayáról, hogy sohasem jártak ott. Pedig Pattaya közbiztonság szempontjából sokkal jobban áll, mint sok nyugat-európai nagyváros (pl. Barcelona, Róma, Párizs).

Pattaya legnagyobb előnye Bankgok közelsége. Könnyen le lehet jönni Bangkokból egy napra is akár, másfél óra az út kb. Gyerekkel is kibírható. Viszonylag sok mindent lehet csinálni, kirándulni, Buddhákat nézni, vásárolni. Itt is van úszó piac, nagyon hangulatos, éjszakai piac, halas piac, szóval mindenféle piac.

A legelegánsabb rész az északi. Aki nyugis, családos nyaralásra vágyik, oda menjen. Kb. a Terminal 21 magasságában és attól 1-2 km-re északra. Tele van jó lakóparkokkal (condo), ahol a hivatalos tilalom ellenére persze kiadnak lakásokat. A parton remek hotelek vannak, jó medencékkel, családdal, gyerekekkel oda kell menni. Nem a legolcsóbb, de a legjobb. Ezen a részen találjuk a legkevesebb rozzant fehér öregurat ifjú thai szerelmével andalogni. Az üzletek, éttermek sem a legolcsóbbak, viszont jók. A Terminal 21-ben minden kapható, jó a Foodland nevű szupermarket, remek a Foodhall.

Central Pattaya a tipikus Pattaya, hatalmas nyüzsgés, élet, minden mennyiségben. A jó szállások itt sem olcsók, inkább pároknak ajánlott.

Jomtien a legolcsóbb, legdélibb része a városnak. Előnye, hogy még mindig minden közel van, jó a strand, nagy élet van. Még mindig nem a családos  nyaralások ideális színhelye, de jobb egy fokkal, mint Central Pattaya.

Pattayára/Jomtienre (Thaiföldre) utazók számára mindenképpen hasznos ajánlatok dolgában felvenni a kapcsolatot Pattayára/Jomtienre (Thaiföldre) specializált utazási szakértővel: timea.nyul@vista.hu

Pattayai hotelek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com !

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ott enni finomakat, ahol nem az oroszok, hanem a helyi emberek esznek, vagyis a piacokon, az egyszerű kifőzdékben
 2. A sok lökött, érdekes, furcsa ember, akiket Pattaya könnyen tolerál
 3. A festményes galériákban nézegetni az éppen divatos felhozatalt, keresgélni egy jó Botero-hamisítványt
 4. A friss mangódarabokkal töltött palacsinta az utcai árusnál
 5. A kedvenc szállodánk, a Chaba Hut Resort, mert ideális helyen van
 6. A Soi Bokhao, Pattaya leghangulatosabb utcája
 7. Éjszaka haza tuktukozni a sok vidám emberrel
 8. Az igazság szentélye nevű, még mindig nem kész fatemplom (Prasat Sut Ja-Tum) , Észak Pattayán
 9. A profi masszázsok, pl. a tendon (kötőszöveti masszázs)
 10. A Festival Mall élelmiszerboltjának választéka
 11. Minden reggel söprik az utcát. Ebben a tekintetben nagyon sokat javultak.
 12. Jomtien központi strandja és mentén a sétány egyre kulturáltabb (2022. január)

Nem tetszett

 1. Mindig a Walking Street bejáratánál kell a barátokkal találkozni, márpedig én már unom azt az utcát
 2. Több helyen baromi büdös, orrfacsaró kanálisszag terjeng, sok a szemétkupac itt-ott patkánnyal
 3. A bárokban szolgáló konzumhölgyek kellemetlen visítozása (Velkááááám!)
 4. A Beach Road-on az esti tömeg tolongása a nagyon keskeny járdákon
 5. A ladyboyok ellenszenvessége, tolakodása
 6. A fő parti sétányon a sok rosszarcú, csapatokban mozgó, kéjsóvár dél-ázsiai
 7. A túl sok kínai és indiai (már visszasírjuk a sok oroszt...)
 8. Az úttesten való átmenés kalandjai
 9. Pattaya középszerű strandjai
 10. Az, hogy nem tudom megfejteni, miért is imádok mindig Pattayára visszajönni
 11. Koh Larn (sziget) fő strandja már elviselhetetlenül zsúfolt
 12. Rengeteg kóbor kutya, gyakran a közút közepén heverednek le.
 13. Sétálhatatlan járdák
 14. Az általunk kipróbált éttermek kb. 80 százalékában történt valami kiszolgálási hanyagság: az előételt a főétel után hozták, a rendelés valamelyik tételét elfelejtették, nem azt hozták ki, amit rendeltünk stb.
 15. Elképesztő mennyiségű rozzant fehér pasi. Minden bár/ étterem teraszán vannak bőven, délutántól általában alaposan beállítva. Üdítő látvány, amikor sikerül egy hatvanas, ősz, fehér pasit látni, aki a hasonló korú partnerével sétálgat.

Vélemények


Tetszett:
- Könnyen eljutottunk Bangkokból a Jomtien Beachre
- Bkk reptérről indul buszjárat
- A Jomtien Beach nyugodt környék mert nem a központban van.
- imádtuk hogy rengeteg a pálma .
- jó a tengerpartja. lassan mélyülő, gyerekkel is kiváló .
- árusok kedvesek, nem nyomulósok .
- a szoba tiszta volt ahol laktunk jók a szállások.
- imádtam hogy este és sehol egy csótányt se láttam . Ami nagyon ritka Ázsiában és Thaiföldön
- esti piac hangulata , hatalmas élet van.
- Buddha templom a hegyen - lépcső vezet fele.( hosszú ruha kell, mert különben leorditják a fejed:( )
- jó kaják.
- nem volt szúnyog .
- azért az egyik kedvencem mert ha nyugalmat keresem megtalálom ha nyüzsögnék azt is.
- hatalmas a sétálóutca rész .
- kocsira ami viszi turistát csak felkel ülni 10 bath az ára, ha megkérdik hova mész ne halld meg mert rögtön próbálkoznak magasabb árral.

Nem tetszett:
Néhány pár helyen a romlottabb utcák, ahol megy a züllés, de inkább Pattayán és nem Jomtien Beachen.

(B. Bernadett, 2019)


"Nem kétséges, hogy Pattaya hírnevét, avagy hírhedtségét eredetileg a szexipara alapozta meg. A város éjszakai életében ma is dominánsan vannak jelen a könnyűvérű lányokkal teli, szabadtéri bárok, lokálok. Pattaya jellege azonban változóban van. Óriási beruházások zajlanak. Menő, elegáns, gusztusos bevásárló központok épülnek, egyre több az igényes szolgáltatás. Kicsinosították a part menti sétányt, a Beach Road-on. A hatóságok folyamatosan próbálják egyes utcákba, övezetekbe visszaszorítani a prostitúciót. A nyaralók többsége manapság már legfeljebb kuriózumként nézegeti a visítozó, kihívó öltözékű konzumlányokat. Az utóbbi években egyre többen lettek a fiatalabb turisták, akik inkább poénosnak tekintik a szabadosságot, az extrém külsejű transzvesztitákat, az erotikus show műsorokat." Forrás: Miért pont Pattaya? (Ajánlott link)

"Sokan lenézik ezt a várost, mert a bűnök, a fertő városa. Lehet. Én annyira fertőnek nem láttam, de ha valóban az a fertő, engem másodszorra sem zavarna, sőt, ha tehetném, máris indulnék egy következő látogatásra. Pattayán az egész városban olyan élet van, amit máshol keresve sem lehet találni. A több kilométer hosszú tengerparton minden éjjel hullámzik a tömeg, és a hasonlóan több kilométer hosszú sétáló utcában nyitott presszók százai kínálnak élőzenés fantasztikus hangulatot annak a több ezer turistának, amit ez a rengeteg szórakozóhely még képes befogadni. Elképesztő a hangulat az utcán a szórakozóhelyeken, elképesztő a nyüzsgés."

 forrás


"Pattaya nem kifejezetten a fehér homokos tengerpartról, a kék viz felé dőlő pálmákról híres. Állandó a közlekedési káosz, a parti árusok friss gyümölcstől, főtt ráktól a hamis Rolexen át a rája, krokodil és kígyóbőr árukon keresztül a parti masszázsig mindent el akarnak adni. Pattaya három részből áll: Északon Naklua, ami a csendes, nyugalmas szállodák területe, szinte alig használható strandokkal. Középen Pattaya a koszos, lerobbant strandjával, illetve a helyi "Rózsadombnak" számító félszigettel, ahol a strandok szintén nagyon elhanyagoltak. Délen van Jomtien beach. Ez az igazi strand, noha ez sem a turisták vágyálma. Inkább egy élő, örökmozgó, árusokkal, mozgó thai "lacipecsenyésekkel" telített látványosság." forrás

Időjárás

Pattayán a szeptember / október a legesősebb időszak, februárnak viszont a legszárazabbnak kellett volna lennie. De most is, amikor kohónak kellene lennie volt 2-3 nap hogy szinte fáztam és esett az eső és 5 napja szinte végig felhős. (sz.g. 2022, május eleje)

Szállás és ajánlott hotelek

Airbnb és Vrbo

Mindkettő van bőséges kínálattal. A helyiek (és a külföldi tulajdonosok is!) a központi szabályokat és a helyi condók szabályait is eléggé könnyen félre teszik némi bevételért cserébe. Azok a legdrágábbak, amelyek a tengerparton vannak és medencések. A belső utcai condók között érdemes a szolgáltatások, medence mérete, emelet alapján válogatni. A tizedik felett már jó, nem elviselhetetlen az éjszakai zaj.

" A Viewtalayban szerettünk volna lakást kivenni, mert nagyon tetszett a központi elhelyezkedése. Megtaláltuk az irodát, megnéztük az egyhálós, egyébként hibátlan lakást. Minden nagyon tetszett. De kiderült, hogy az ára 5000.-baht lenne éjszakánként, ami az airbnbs áraknak kb. a duplája, így nem is alkudoztunk, kihagytuk ezt a lehetőséget. Az internet tényleg a barátunk volt. Kriszta 2022 január"

Megközelítés

A repülőtérről

Pattaya Bangkoktól délkeletre, 150 kilométerre fekszik, a Thai-öböl keleti partján. Aki a Bangkok központjától 25 kilométerrel keletre fekvő Suvarnabhumi nemzetközi repülőtérről taxival vagy busszal utazik Pattayára, annak 110 kilométeres, autópályán történő közlekedésre és 80-90 perces időtartamra (esős évszakban akár két óra) érdemes kalkulálnia. A repülőtéren bőséges választék van a Pattaya-ra való eljutás taxis verziójához. Vannak, akik esküsznek arra, hogy az érkezési oldalon könnyebb olyan taxist találni, aki 800-1000 baht közötti összegbe esetleg hajlandó belemenni. A szabvány viteldíj a reptérről Pattayára 1500 baht, jobb autótípus esetén 1500 és 2000 baht között. Meg kell alkudni előre a viteldíjról. Az utasnak meg kell fizetnie a két autópályadíjat is, ez összesen 60 baht a kialkudott viteldíjon felül. Pattayáról a reptérre a viteldíj a nagy verseny miatt 1000 baht, s ezt még kialkudni sem kell. Busszal is lehet utazni a reptérről Pattayara. Reggel héttől kétóránként, kerek órakor indulnak a buszok és a viteldíj 200 baht/fő.

Bangkokból

A főváros több buszállomásáról is közlekednek buszok Pattayára, a viteldíjak 113 és 140 baht/fő mozognak. Légkondicionált, jó állapotú járművekről van szó, amelyek többségében még vécé is van.

Közlekedés

Csuda móka, társasági élmény tuktukozni

A turisták Pattaya jellegzetes kisteherautós személyszállító járművét tuktuknak nevezik, pedig egyáltalán nem hasonlít a Bangkok-ban közlekedő max. 4 embert szállítani képes motorkerékpáros riksára. A Pattaya-i játmű igazi neve songthaew, és a városban közlekedik belőle több, mint 700. A kis teherautó platóján mindkét oldalon van egy-egy pad, amin kétszer 6-7 ember is elfér testtömegtől függően. Külön móka, hogy a teherautó végében egy-egy ember szabályosan ,,tujázhat, azaz állva utazhat, kilógva, de nem veszélyesen. Az egységár 10 baht és ezt fizeti a helyi is, meg a "farang" is. De csak a fix útvonalon közlekedő tuktuk esetében. Vigyázat! Ha leintünk egy teljesen üresen közlekedő ilyen iránytaxit, akkor az taxiként működik és ennek megfelelően sokkal többet kell fizetni, lényegében egy autós taxi viteldíját, átlagban 100 baht-ot, ami persze még mindig nem sok pénz, ha többen is vagyunk. Az alku ebben az esetben kötelező, 200-ról indul, 100-ért elvisz. Ha valaki az egyik menő bevásárlóközpontnál próbálkozik, az ár 300.- lesz.

Bolt

Ez egy aplikáció, ami mindenkinek mindig ajánlott. Helyi net kell hozzá, de nagyon gyorsan és pontosan megmondja cserébe a normál viteldíjakat mindenhová. Foglalható , rendelhető. Készpénzzel érdemes használni, kártyaadatot csak az adja meg, akiben órási a bizalom.

2022-ben a Bolt messze a legjobb! És ennivalót is szállít házhoz, pont, mint otthon.

Motortaxi

Rengeteg van, Bolton is lehet hívni. Nyilván nem családi utazásra.

Bicikli

Nem tudjuk jó lelkiismerettel ajánlani senkinek. Az itt élő, zömében fehér farangok szeretik. De a valóságban a kivilágítatlan bicajosnak a kivilágított , de esetleg kicsit részeg autóssal szemben vajon milyenek az esélyei? Nincs járda, bicikliút, türelem, támogatás. Szerintünk egyszerűen bele sem kell itt kezdeni. Aki mozogni akar, ússzon, fusson, teniszezzen, supoljon.

Beach Road 2021. december végén - s.r. fotója

Étkezés

A legjobb dili a piacokon étkezni a hosszú asztaloknál a helyiekkel együtt. Közösségi élmény, interakciókkal. Nagyon kell tudni azonban, hogy a sok kifőzde közül melyik a jó. Lehet, hogy 10 közül van egy szuper és azt kísérletezések révén bizony meg kell találni. Kerüljük azokat az éttermeket, amelyekbe az oroszok járnak. Ezek a drága éttermek.

Update 2022: minden étterembe oroszok járnak, a külföldieknek legalább a fele orosz.  És az éttermek drágák, az árak felmentek mindenhol.

Amikor pár hét után már hiányoznak a megszokott ízek: legjobb rántott csirkemell, gyerekes családoknak Észak Pattayán: German Corner Piccolo vagy Viener Küche Nachrichtentreff. (Az Old Germany tutira rajta van a térképen, ezek pedig pont ott vannak) Legjobb olasz szintén erre: Fusillo és vagy Grottino. Persze az értékelés teljesen szubjektív. Legjobb kenyér: Zurich Bread Café.

600-900 forintba kerül egy egész (alaposan besózott) hal a piacon - én gyakran eszem ezt

Egy német vendéglőjében: Sertéspörkölt galuskával, megfelelő magyar ékezetekkel - k.k. fotója

Szeletelt gyümölcsöket kínáló mozgóárus - j. ili fotója

Vásárlás

2021. decemberi helyzetkép: Víz: 5-30 baht, 3 decis szóda: 10-40 baht, dobozos üdítő: 15-50 baht, Thai kaja: 40-150 baht, sör: 35-180 baht, helyi rizs vodka: 150-200 baht / 0.7 deci boltban, helyi rum 200-251 baht / 0.7 boltban, pálcás fagyi 15-60 baht boltban, Ice coffee: 10-20 baht boltban, egész ananász: 10-30 baht, mangó: 15-75/kg.

s.i. fotója

Pattayán az üzletek a hét minden napján késő estig nyitva vannak. Rengeteg a kis üzlet, sok piac található és nagy választékban bevásárlóközpontok. A bevásárlóközpontok között a legmodernebb jelenleg a Terminal 21 és a Central Festival, amelynek van bejárata a Second Road és a Beach Road felöl is. Régebbi de nivós a Royal garden Plaza. A Big C és a Beach Road-on található Mike Shopping Mall az olcsóbb árfekvésűek közé tartozik.

Legjobb -és legkönnyebben elérhető - angol / külföldi nyelvű könyvesbolt és bár: Canterbury Tales Bookshop. Hatalmas, kicsit kaotikus, de mindenki találhat magának valamilyen olvasnivalót, aki képes idegen nyelven olvasni. A bárban iddogáló angol öregurak rémesek, hangosak és minden negatív külföldi sztereotípiának pontosan megfelelnek.

Alkudozni jó és szinte kötelező is, hacsak nincs kiírva konkrét ár... én is azt tettem nagyon sokáig, már csak a poén kedvéért is, röhögcsélés és sikerélmény volt turistaként.
Egy idő után rájöttem hogy hol helyénvaló és hol nem. Ezekkel az árusokkal a strandon semmiképp. ( a lehúzós strand ágy bérbeadókkal, kamu óra árusokkal stb. meg mindenképp kell alkudozni ) Gondolj bele, leginkább a kajaárusok 30-40 bahtokért árulják a portékáikat egész nap gyalogolva a forró homokban a nehéz tálcákkal, üstökkel, akármikkel.... vajon mennyi lehet a profitjuk egy adag eladott ételen ? Nekem legalábbis visszataszító, amikor ezekkel a keményen gürcölő árusokkal 5-10 bahtokon alkudoznak a turisták, pláne akkor amikor azokat látom alkudozni, akik az előző este a GOGO bárokban fizettek 150-200 bahtot fél deci fantáért vagy szimpla vízért mint ladydrink és ott még jattolnak is. De ez csak az én személyes véleményem. (sz.g., 2023)

Szórakozás

Walking street

Dél-Pattaya (South Pattaya) Beach Road-ja, a folytatását képező híres Walking Street-tel egészen elképesztő választékot kínál a szórakozási lehetőségeket illetően. A számtalan jelző nagyon indokolt a bárok mennyiségére vonatkozóan. Este, éjszaka kb. 3-ig dübörög a zene, többnyire élő zenekarok révén. A főutak közötti mellék utcákban (soi) több helyen szakosodást látni, pl. egyes összekötő utcák meleg-bárokkal, transzvesztita show műsoros helyekkel vannak tele. A Walking Street éjszakai forgataga döbbenetes élmény. Minden éjszaka tulajdonképpen karnevál van. Van több olyan mulató hely, ahol kifejezetten nívós az élő zene.


A pocak nem hátrány a hódításban...

 • Vannak Pattayán gigadiszkók, pl. a Palladium, ahová egyszerre 6 ezren (!) is beférnek.
 • Pattaya északi részén is van szórakozási lehetőség, de az éjszakai élet ott visszafogottabb.

most az egyes számú

Habár felül a pultra, alul a víznek árja, azért a víz az úr!

,, Mikor Pattayára jövök, meg kell szoknom, hogy minden más mint otthon. Nincs kocsim, gyalog meg tuktukkal megyek mindenhová. Vannak nyitott büdös csatornák, nem hűtőben tartott főtt sült ételek, vannak az egy dézsában elmosott műanyag evőeszközök, néhol hihetelen kosz, a néhol hihetetlen tisztaság mellett, hiper szuper kórházak, utcai manikűr és masszázs, csodás gyümölcsök, baromian csípős üvegtészta saláták, olcsó és drágább csajok, mosoly amerre csak megyek, kedves és morgós emberek, szép tengerpart, langyos úszómedence, és olyan dögmeleg, amitől mindenki ájuldozik. De én nem tudnék élni, ha néha nem tapasztalhatnám meg.

Pattaya egy falu volt mikor először láttam, és a szemem láttára vált milliós nagyvárossá. Főszezonban a helyi lakosság többszöröse a turisták hömpölygő áradata. Ömlenek ide északról a helyi rossz anyagi körülmények elől menekülő csajok, és olcsó árucikké válva, mennek haza a falujukba egy gyógyíthatatlan betegséggel, sokszorosan megalázva, kihasználva, kitéve magukat a fizikai és leki életveszélynek naponta, éjszakánként sokszor. Ha rájuk gondolok, valahogy nem jut eszembe a Rákóczi tér, a kocsisor, a párizsi szajhák, és a Bécsben flangáló erdélyi lányok. Sem a hamburgi Repeerbahn, sem az amszterdami kirakatbabák. Itt olyan érzésem van, mintha egy nagyra nőtt hentesboltban kéne válogatnom a mócsingok, és a bélszín között, és nem vagyok benne biztos, hogy egy idő után nem válnék e vegetáriánussá. Sőt a vegán is belefér.

Mióta nyaralok, még nem voltam a Walking Streeten, ami mint tudvalevő a pattayai vágóhíd. Itt a gogo bárokból, és meztelenkedő kurvatanyákról évente sok lány tűnik el a süllyesztőben, és ebben az a borzasztó, hogy senki de senki nem is keresi őket. Sem északon a szülők, sem a hátrahagyott fel nem cseperedett gyerekeik, sem a pattayai szállásadó kurvafuttató álbarátok. Itt a mélységes sajnálatom tárgyai a csoda szép hosszú combú, sápadt fehér ukrán és orosz lányok hadserege, akik a kíméletlen, pénzéhes, Pattayára telepedett, ruszki maffia áldozatai. Vagy a kliensek verik, rugdalják őket össze, vagy a rabszolgatartóik. Ez a világ legősibb foglalkozásának, a szexiparnak a kitelepített áldozatai. Szextrénerek tanítják őket arra amire a thai csajokat nem kell: minél több pénzt keresni, minél rövidebb idő alatt. (R.G., 2019)

Közbiztonság & Kellemetlenségek

Jetski bérlésnél óvatosnak kell lenni, mert nem ritkán próbálják becsapni a külföldit. A jetski visszaadásakor a vizi jármű olyan sérülésért kényszerítenek ki kártérítést, ami korábban keletkezett. Ne béreljünk jetskit túl nyomulós, simlis tekintetű emberektől, illetve nézzük meg alaposan, hogy milyen álllapotban vesszük át a jetskit. Próbáljunk ehhez tanút szerezni. Szomorú tény, hogy régebben Pattayán élő simlis magyarok csinálták ezt a lehúzást magyar nyaralók rovására. 

,, Pattaya híres vörös lámpás negyedében nem ritkák a turisták ellen elkövetett erőszakos cselekmények. A tengerparti üdülőhelyen a rendőrség több intézkedést is tett, különösen a Walking Street környékén, hogy javítsa a helyzetet, például arra utasította a kidobó embereket, hogy ne maguk intézzék el a problémás ügyeket. (2016)" forrás


"Sokáig nem jártam a beachen mert nem igazán vonz a zsúfoltsága és a szemét, ami ott van. Rendezettebbek lettek egy kicsit a körülmények, de a homok tisztasága még mindig a régi. Nappal azért kellemes sétákat tehetünk. Éjszaka ez a környék más eseményektől híres. Persze a Walking St közelsége miatt itt is szép számban árulják a testüket a lányok és sok a sötétség miatt a rablás vagy zsebtolvajlás. Nappal is vannak lányok de csöndesen elücsörögnek a padokon. Jó időben elég kellemes kiülni a napágyakba és sörözgetni. " forrás

Orosz nehézbombázó a strandon

,, Pattayán a kábítószer dealerek nagy százaléka rendőr és ha nyúlsz utána, kattan is a bilincs."(sz.g., 2019)

Az Igazság szentélye

(Sanctuary of Truth)

Aki Pattayán nyaral és kulturális élményre is vágyik, annak e nevezetesség meglátogatása kihagyhatatlan. A szentély Pattaya északi övezetében található, a tengerparton. 10 bahtos tuktukkal közvetlenül nem megközelíthető. Ajánljuk a Bolt alkalmazás használatát, mert a taxisok hiénás árakat ajánlanak.

Belépődíj felnötteknek fejenként 500 baht. Preferálják a bankkártyás fizetést. Nyitva 8-tól 18-ig. A szentély kizárólag csoportosan (max. 30 fő) látogatható, idegenvezetővel (ez benne van a jegyárban). Van angol és orosz idegenvezetés (a thai és a kínai mellett).

Lévén, hogy a szentélyen még bőven vannak kiegészítő építkezések, így biztonsági okból a belsőterekben védősisak hordása kötelező. Nem kényelmes. A csoportos idegenvezetés közel 45 perces, valójában 30 perc elegendő a csodás szentély meglátogatására. Az idegenvezető thai akcentusú angolját amúgy is nehéz megérteni, főleg ha maszk mögül beszél.

Kriszta fotója

,, Szerintem ez egy kötelező program Pattayán. Noha nem szentély, nem vallásos hely, nem régi. 1981-ben kezdték építeni és a mai nap is épül. A covid miatt a 30 fős csoportot hatan alkottuk, az idegenvezető aranyos volt, az angolja eléggé érthető. A szentély csodaszép, gyönyörű helyen van, ezért is érdemes ide látogatni. A Boltba /googlebe érdemes az utcát beírni, mert a Google maps például minket még 10 percet szerett volna gyalogoltatni a bejárattól. Szóval a cím: Na Kluea Soi 12 utca a Family Marttal szemben. Na, oda kell menni, az a bejárat. Alaposan körbe van kerítva, nincs belógás. Van a csoport indulása előtti kötelező kézmosás, maszkviselet, sisak viselet. Kicsit nehézkesen indul, de utána klassz lesz. Délelőtt vagy délután érdemes menni, akkor a fafaragó melósokat is lehet munka közben látni, akik délben 1-2 órát ebédelnek. Maga a szentély gyönyörű, a hozzá tartozó ideológia kicsit zűrzavaros, zagyva. Van itt minden, mint a vursliban. Idézetekkel, okosságokkal. Nem is ez a lényeg. Kb 30-40 percet jól el lehet tölteni benne. És nagyon szép innen a tenger, jó a kilátás.  Utána lehet helyben elefánton utazni. Mi ezt a fajta állatkínzást rosszul tűrjük, kihagytuk. Helyette dinnyeturmix és séta kifelé. Jó kis program volt.(Kriszta, 2022)

,, The Sanctuary of Truth vagyis az Az Igazság Szentélye (thaiul: ปราสาทสัจธรรม) egy befejezetlen múzeum Pattayában, Thaiföldön, amely az ayutthaya időszakon és a buddhista, hindu hiedelmeken alapuló templom és kastély hibridje. Lek Viriyaphan thai üzletember tervezte Ayutthaya stílusban. Az épületet teljes egészében fából építették, különösen Mai Deangból, Mai Takienből, Mai Panchaatból és Teakből, és csak fából faragott bálványokat és szobrokat tartalmaz.
A 13 hektáros területen található templom 2115 m2 belső térrel rendelkezik, a legmagasabb torony pedig 105 m2-ig terjed.
Az épület 1981 óta épül, és legkorábban 2025-ben fejeződhet be. Bár építés alatt áll, a turisták fejvédő sisakban meglátogathatják a szentélyt.
Szerintem a nyaralók jó része meglátogatja a szentélyt. Olyan rossz helyen van, hogy csak taxival érdemes kimenni és gyönyörködni ebben a csoda szentélyben. (2022)

Kriszta fotói

Más látnivalók

Mini Siam

Pattaya északi részén (Naklua városrész Banglamung körzetében), a 3-as főút (Sukhumvit Road) mentén található. 1986-ban nyílt, ennek megfelelően már kicsit használt állapotban van. Amiért érdemes odamenni: szórakoztató. Az első kert a világot mutatja be, nem kicsit viccesen.

Hófehérke és a hét törpe a Diadalív és az Eiffel-torony mellett és Abu Simbel előtt - Kriszta fotója

kr

De miután az ember kiröhögte magát a hét törpén, a második kert Dél-Kelet Ázsiával foglalkozik, legrészletesebben persze Thaifölddel. És ott kb. 10 perc alatt nagyon könnyű belátni, miért kell még vagy tízszer visszajönni ebbe régióba, annyi rengeteg látnivaló van még, amit nem láttunk.

Kriszta fotói

Gyerekes családoknak jó program, mindenki találhat neki tetsző részeket. Ami egyértelműen ellene szól: nincs árnyék, tehát reggel vagy este jó menni.  Vannak napernyők kikészítve, de úgy is megterhelő délben. A Covid alatti nyitva tartás 9-18.00 között van, nem igazán látogatóbarát. Normáli körülmények között reggel 7-től este volt nyitva, reméljük, ez majd visszaáll.

Belépődíj (2022-ben): 300 baht felnőtteknek. 

Érdemes kombinálni a közeli - tényleg, gyalog kb 5 percre van - templom komlexummal. Wat Nong Yai.

Wat Nong Yai

Pattaya északi részén (Naklua városrész Banglamung körzetében), a 3-as főút mentén található ez a templomkomplexum. Turisták ritkán járnak errefelé, legfeljebb a 7-8 perc gyalogtávolságra lévő Mini Siam meglátogatásával kombinálva. A komplexum területén van egy kórház is. Egymástól külön álló épületek és egy szokásos óriási aranyozott Buddha. Nagyon szép, nagyon jól karban tartott. Külön érdekessége, hogy egy igazi lakóházas faluban vagy hasonlóban van, a mindennapi élet ott zajlik körülötte. 2022-ben ingyenes volt, de csak kívülről lehetett megcsodálni.

Kriszta fotói

Big Buddha Temple

Itt is van egy 18 méteres, aranyozott Budhha, rendkívül fotogén helyen. Könnyű megközelíteni, szép a kilátás innen és ingyen is van. Észak Pattayáról 90 bathért vitt el a Bolt. Érdemes reggel vagy este menni, a nagy melegben megterhelő lehet a felfelé caplatás. A vállakat és a térdeket kötelelező eltakarni. Kendő hiányában a kölcsönzés a helyszínen 100.- bath/kendő. Kb. félórás program. Innen könnyű - kb 20 perces - sétával le lehet sétálni a partra, a Jomtien Beach központjának eléréséhez újabb plusz 20 perc kell még.

"A mai bejegyzés a pattayai buddhista templomokról fog szólni. Nem lesz hosszú... Sok mindent nem tudok róluk, másfél év távlatából sokszor már a nevükre sem emlékszem, ami azért nem túl meglepő, csak egy példa: Wat Mai Hat Krathing Thong. (Remélem, most éppen nem káromkodtam.) Amiért mégis külön bejegyzést szánok nekik, az az, hogy rettenetesen tetszenek! " forrás

"A templomba járnak a helyi szerzetesek is, így őket is láthattuk. A templom előtt vásárolhatóak különböző előre elkészített kis ajándékcsomagok, melyeket meg lehet vásárolni és oda lehet adni a szerzeteseknek, hozzájárulni az ő tiszta életükhöz. úgyszintén található még itt egy úgynevezett 3 korszak Buddhájának csarnoka és a pagoda, melyet a közeli Koh Larn sziget érceinek (fém) felhasználásával építettek. " forrás

Strandok

Central Pattaya strandja 2021. decemberében - s.r. fotói

Jomtien strandja - Kriszta fotója

Kirándulások

"Koh Larn, Pattaya nyugati oldalán helyezkedik el, mely gyönyörű homokos partokat, tiszta tengervizet, lélegzetelállító kilátást és tündöklő naplementét biztosít az oda érkező turistáknak. Csak 7.5 km, 45 perc komppal és 15 perc speedboattal Pattaya kikötőjétől. A sziget 4 km hosszú és 2 km széles. Amikor kisétáltunk, beléptünk a puha, meleg, hófehér homokba és a víz? Hát szóhoz sem jutottunk, elmondhatatlanul gyönyörű szép színe volt, tényleg, mint a képeslapokon. :)" forrás


"Ami a kerteket illeti, a pálmát mindenképpen a Nong Nooch Trópusi Kert viszi el, szó szerint. A világ legnagyobb pálma-kollekcióját találod meg itt. Ezen kívül vannak bonsai fácskák, kaktuszok, orchideák, cikászok, és így tovább. Nong Nooch látogatható része két négyzetkilométert ölel fel. Mi egy egész napot szántunk arra, hogy egyetlen négyzetcentimétert se hagyjunk ki, és mondhatom, nem bántuk meg. (2013)" forrás

Olvasmányos linkek

"Hogy a gyerekes családok és mi mit kerestünk itt, azt azóta sem értjük. Ha Thaiföldön jártok semmiképp se menjetek Pattaya-ba! " forrás


"A tengerpart itt egy kicsit zsúfolt. Nem az a 2 pálmafa, homokos part, senki sehol érzés. Azonban a tenger kb. 27-29 fokos, nem mélyül hirtelen és a parton van élet (ez itt azt jelenti, hogy pénzért mindent lehet kapni, időként azt is, amit nem kívánsz). Azért jó lenézni a partra időnként." forrás


"Végül essen egy-két szó a tengerről. Nem voltam elájulva. Túl sok turista, túl sok szemét, bennfentes információnk meg nem volt, hogy hová érdemes menni. Bár sokszor kiutaztunk a környező szigetekre is motorcsónakkal, elhagyva a nagyvárosi forgatagot, nagyon messze és szinte veszélyes utakon jutottunk ki csak tényleg szép, magányos partokra. Az első napok egyikén történt, hogy valamelyik szigetre kiérve csalódottan láttuk, hogy bizony itt sem lehet lefektetni még egy törölközőt sem. Nem baj, gondoltuk mi, kicsi a sziget, addig megyünk, míg nem találunk egy alkalmas helyet. Másztunk mi sziklán, gyalogoltunk térdig érő vízben, de végül megtaláltuk, amit kerestünk. " forrás


"Nagyon sok emberrel beszélgettem, akik otthonról jöttek és a legmulatságosabb mindig azokkal beszélgetni, akik először vagy másodszor vannak itt és frissek az élményeik. Jó nézni, ahogy szinte önkívületi állapotban, sok esetben a punciszagtól átitatva beszélnek a terveikről , hogy majd itt szeretnének élni, mert itt milyen kedvesek és mosolygósak az emberek, meg minden milyen olcsó és hogy azonnal valami üzletet szeretnének csinálni és itt élni boldogan a kis thai lánnyal, akit 20 perce cibált le egy gogo-bár póznájáról." forrás


"Meglepően sok thai lány vonzódik a farang lányokhoz. Elég egy diszkóba lemenni és máris csodálják az európai hölgy bőrét vagy haját és ha kell, elég rámenősek is és nem igazán rejtik véka alá mit is szeretnének. Akik ilyen szórakozást keresnek, azoknak nem rossz Pattaya. Jó látni a sok európai vagy amerikai turista lányt (ja és persze oroszt), akik próbálnak mindent megtenni ,hogy szexisebben nézzenek ki, mint a thai lányok és mindenki őket nézze a sétalóutcában. Na persze a thaiok mellett azért akad külföldi munkaerő is a piacon, amiről mondjuk a koreai vagy a japán turista tudna sokat mesélni. A Walking St.-en van egy orosz bár, aminek az emeleti kirakatában mindig valami számukra egzotikus hölgy táncol és ők szájtátva állnak az utca közepén." forrás


Fotóegyveleg

Tujázás a tuktuk-on - Kriszta fotója

Koh Larn sziget - örökifjú magyar legény

r.c. fotója

Wat Nong Yai - Kriszta fotója

A fiúk vadászni mennek - j. ili fotója

Vissza az elejére


Kommentek

fFerencf, 2023. 06. 04. 20:54
Bangkok Suvarnabhumi repülőtérről 07-21 óra között óránként van buszjárat Jomtien autóbusz állomásra (ha sokan vannak sűrítik is), a földszintről indul, menetidő -forgalomtól függően- kb. 2 óra, viteldíj 143 THB.


Khee Niaow, 2017. 12. 26. 21:01
Pattaya a szexturisták paradicsoma, ide az jöjjön, aki éjjelente szórakozni akar. A klasszikus nyaralók a sokkal szebb de drágább Phuketre , esetleg az olcsó és nyugis Jomtienre menjenek.
Pattayán aki egy gyors menetre vágyik, annak ott a Soi6 számtalan bárja szobákkal az emeleten, a nívós jacuzzis szexmasszázs kedvelőit pedig a Second road (Saisong) északi részén található nagy ,csillogó "soapy" szalonok várják, pl a Sabaidee vagy a Rasputin (nem keverendők össze a mindenfelé ezerszám megtalálható "rendes " masszázsszalonokkal!).
Bulizni pedig a Walking Str helyett célszerűbb a Soi Buakhaow és a Soi Diana sarkán lévő LK Metro utcába menni , az itt élő Farangok ide járnak, míg a Walking Str a turistáké.


Nagy Róbert, 2016. 05. 08. 19:56
Mi 2016 januárjában töltöttünkel 1hónapot a városban...Pattayát meg kell ismerni és meg kell szeretni,ugyhogy véleményem szerint minimum 2 de inkább 3 hétre kell menni és akkor belefér egy pár napos sziget túra is...A város nagyon koszos és helyenként irtózatos bűz uralkodik de higyétek el 4-5nap és hozzászokik az ember.Ami pozitív sok látványosság van a közelben egy robogoval bárhova el lehet jutni+google térkép☺teljesen felesleges helyi magyaroknak 4-5szörös pénzt fizetni a programokért csak lehozzák az embert...A Walking street az valami fenomenális kötelező mindenkinek aki nem prűd☺Mi semmi nyelvtudás nélkűl mentünk ki és semmiben nem szenvedtünk hiányt.Nagyon sok a helyi utazási iroda ahol nem túl drágán lehet elmenni bárhova Thaiföldön mi Koh Samet en voltunk imádtuk azt is egy teljesen más világ.Hajrá mindenkinek Pattaya


Döme Attila, 2015. 09. 15. 10:04
Most februárban jöttem meg szeptember 21 megyek vissza. Aki nem járt ott soha nem tudja meg, hogy miért?! Igen igaz, rengeteg a kosz mocsok, sok a prostitzált, rengeteg a jó és a rossz. Ez alkot egy nagy kerek, semmihez nem hasonlítható csodát. Olyan igazi Ázsia. Meglátni és beleszeretni egy pillanat műve.


Kruppa Geza, 2013. 01. 18. 01:54
Ebben a varosban a kosz, a buz, a zaj, a szufoltsag ellenere jol erezheted magad, a helyiek eletorome a budapesti fanyalgokat is magaval ragadja. A depresszio itt tajidegen, olyan mint ha valaki a Vidam Parkban az orias kerek toveben elkampicsorodna.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes