ÚTIKRITIKA.HU / Krabi / Ao Nang


hirdetes


útikritikák


Krabi / Ao Nang

Krabi

Krabi dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Szórakozás |Egyéb hasznos információk| Programlehetőségek | Fotóegyveleg

Railay Beach - Ny. Timi fotójaKrabi dióhéjban

"Krabi kovid helyzet: 2022 január 14- Erős nyomot hagyott a covid, a parti sétányon a boltok nyitva, de több az árus, mint a vásárló. A szállodák, rezortok, éttermek jórésze is zárva és nemcsak a harmadik sorban, hanem a parton is. A férjem egy közeli szállodába jár konditerembe. A szálloda nyitva, de egyetlen egy vendége van, egy svájci, az is egy hónapra bérel szobát.. Ennek ellenére nem mondanám kifejezetten olcsónak, illetve, amit mi szerettünk volna, a medencés villa kategóriájában nem volt óriási áresés. .. Itt, Krabin nincsen 9 órás zárás, de turista is alig. Tartományonként változik a szabály, gondolom, a helyi kormányzó belátta, hogy az a véget jelentené. Nekünk tetszik, hogy ilyen kihalt, olyan Thaiföld, mint huszonöt éve.  Hajni"

 • Krabi Thaiföld részének egy tartománya és egyben a tartományi központ neve.
 • Krabi-ban, mind a tartományban, mind a városban biztonságban érezheti magát a turista, még az egyedül utazó lány is, akár éjszaka. .
 • A radikális mozlimok randalírozásai, agressziói, terrorakciói az ország még délebbre lévő területein fenyegetik csak a biztonságot.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Krabi város pazar támaszpont szuper tengeri kirándulásokhoz
 2. Nagyon sok jó, egyszerű és olcsó kajálda van
 3. Krabi strandjairól különösen szép napfelkeltéket és naplementéket lehet megcsodálni, csodás strand a Railay Beach
 4. A szép Phra Nang Beach és a Hong szigetek
 5. Treetop Adventure Park, az Emerald Pool és a Tiger Cave Temple
 6. A helyi népek barátságosak és még nincsenek annyira elrontva a turizmus által
 7. Olcsóbb minden, mint Phuket-en vagy Koh Samui-n, és nem túl felkapott
 8. Naponta masszíroztatni Ao Nang valamelyik strandján
 9. Nagyon szép a tenger, jókat lehet sznorkelezni
 10. A szárazföldi belsőben is lehet sokat programozni, van dzsungel is

Nem tetszett

 1. A központi település, Ao Nang nagyon turistás, de a vásárlási, és a szórakozási lehetőségek választéka szempontjából messze el van maradva Phukettől és Samuitól, Pattaya-ról nem is beszélve
 2. Főszezonban zsúfolttá válik, állandó a zaj
 3. A strandoknál zavaró a padlógázon közlekedő, hosszú csónakok motorjának folytonos zaja
 4. Több helyen a tengerbe emberek által eldobott szemét uszkál, olajfoltok, kosz
 5. Sok a szúnyog
 6. A szolgáltatások nem annyira profik, a szolgáltatók bénáznak
 7. Rengeteg a boltokban a bóvli, a silány áru
 8. Igazodni kell az apály és a dagály játékaihoz
 9. Van jónéhány piszkos, gondozatlan strand is, valamint a Phra Nang beach-es a pimasz majmok
 10. A jobb szállodák túlságosan elszigetelt helyeken vannak
 11. A strandokon kóbor kutyák csapatba verődve, agresszíven próbálnak ennivalót szerezni az emberektől, akár harapnak is!

Vélemények

Bangkokból Krabira repültünk, ami tényleg úgy néz ki a való életben is, mint a fényképeken. A Phi Phi szigeteket ne hagyja ki senki, aki erre jár, a víz színe és a táj páratlanul szép. Itt érdemes a városon kívül foglalni apartmant/hotelt. Mi a Centara Grand Beach Resort & Villas Krabi-ban szálltunk meg, amit meleg szívvel ajánlok. A városba betaxizva/besétálva tudatosult bennünk, hogy érdemes volt kifizetni a prémiumot. Krabi Town és Ao Nang nem nyújtotta azt a kikapcsolódást amire vágytunk ide érkezve. Több Elephant Sanctuary is található a környéken, amik humánus megoldást kínálnak azoknak, akik szeretnének elefántokkal találkozni. Ezeken a helyeken tilos az állatokra való felülés, de lehet nekik ételt készíteni, dagonyázni velük és végezetül megfürdetni a kizárólag mentett elefántokat. Csodálatos élmény! Brigi & Dani, 2022)


Szigetekre könnyen ki lehet jutni a kikötőben lévő hajósokkal, de ha többen vagytok bérelhetek is. Rengeteg kis üzlet van ahol napi kirándulásokat lehet vásárolni. Aki sznorkelingozni akar annak a Bamboo Islandot ajánlom gyönyörű élővilág van. Nagyon imádtam itt lenni és a helyiek nagyon kedvesek segítőkészek, ami a legfontosabb nem lehúzósak. A turisták nekik az elsők és ezt minden helyen, körülmény között éreztem, fontos nekik, hogy jól érezzük magunkat. (2022)


,, Rengeteg a tenni- és látnivaló, ráadásul többnyire minden sokkal olcsóbb, mint Thaiföld felkapottabb részein. (Például fele annyiért lovagoltam két órán át, mint amennyiért Hua hinben fél órát lehetett volna.) Életemben elõször itt próbáltam ki a lovas túrát, a sziklamászást, a raftingolást, de legalább ennyire élveztem (ha nem jobban!), azokat a napokat, amikor egyedül indultam „útnak”, így jártam be és fedeztem fel a majmokkal zsúfolt sziklás tengerparti részt, a központi szállásomtól öt perces sétára talált mini-dzsungelt, a thaiok kedvenc parkját, ahol délelõttönként egyenruhába öltözött iskolás csoportok játszanak, a kagylókkal borított partot, és Krabi díszes, szûk utcáit még nem is említettem… Szóval, szerelem volt elsõ látásra, azóta is hiányzik a kedvenc partom, a kedvenc sziklám, a kedvenc naplementémmel." forrás


,, Szétnéztem a városban, de, hogy őszinte legyek, nagyon sok látnivaló itt nincs a hétvégi éjszakai piacon kívül. Krabi Town nem turistaváros, a turistáknak inkább Ao Nang / Railay beach a célpontja, ott található a legtöbb 4 és 5 csillagos hotel. Ao Nangra már első nap délután ellátogattam, ekkor utaztam először azzal a bizonyos songthaew-vel. Songthaew-en utazni nem túl kényelmes, viszont a látványért megéri – az utat végig magas, zöld sziklák és pálmafák övezték, egyedül a sok-sok kábel rontott picit a látványon. Körülbelül fél óra volt az út. Aznap esett az eső és a szél is fújt, ezért nem volt annyira tiszta a víz, mint azt ahogy elképzeltem. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt szép, sőt, az egyik legszebb tengerpart volt, amit valaha láttam! A Délkelet-Ázsiában népszerű “longtail boat”-ok (magyarul “hosszú farok csónak”, de szerintem nincs hivatalos magyar elnevezése) viszont innen sem hiányozhattak: ezeket a csónakokat bérelni lehet és így eljutni a közelben lévő szigetekre. (2018)" forrás

v.g. fotója

,, Krabira eljutni legolcsóbban és legegyszerűbben az AirAsia fapados légitársasággal lehet, ez ugyanúgy működik, mint bármely európai fapados légitársaság, színvonalban sincsen különbség. Étel-ital, poggyász mind extra, fizetni kell érte. Talán a légiutas kísérők kedvességét lehet kiemelni. Az utazási idő 2 óra.

Krabi nem nevezhető szigetnek. Délen található, Phukethez közel van, így ha esetleg Krabiról nem lenne jó menetrend Budapest felé, akkor még mindig lehet Phuket felől haza indulni. Krabit is Chiang Maihoz tudnám hasonlítani újdonság tekintetében. A magyar (vagy legalábbis is az Allees utasok előtt) kevésbé ismert.
Az árak magasabbak Észak-Thaiföldhöz képest. Látszik, hogy az oda érkező turisták felnyomják az árakat, de ez tengerparti desztinációknál törvényszerű és gyakori.

Krabiról kulturális szempontból nem tudok nyilatkozni, semmi újdonság nem ért. Kifejezetten pihenésre alkalmas, illetve szigettúrákra. Nagyon jó élőzenés pubjai vannak (a Full Moon bárt kifejezetten ajánlom! Isteni sültkrumplit csinálnak ).
A szigeteket (Phi-Phi, Koh Lanta, Kho Phi Phi, Poda island stb.) két kikötőből is el lehet érni. Az Ao Nang beach felőli kikötő tőlünk messze esett, így a közelebbi beachről indultunk. A Long Tail boatokkal vigyázni kell, amennyiben esős időben sikerül utazni, akkor az élmény akár felkavaró is lehet, ezek a hajók azért jobban megérzik a hullámokat, de viszonylag gyorsan eljuttatnak A pontból B pontba.

Jó tanács azoknak, akik nagyobb fővel utaznak long tail boattal: ha esik és fúj a szél, próbáljuk elkerülni az első sort, ahol már nincs a fejünk felett fedél, mert vizes és hideg élményben lehet részünk ebben az esetben.

Időjárás Krabin: január főszezonnak számít itt, mégis majdnem minden nap esett az eső. Nem túl hosszú ideig, de néha megnehezítette azért az életünket. Trópusi esőről van szó, tehát nem fog órákig esni. Jobb szállodák fel vannak készülve az időjárásra és esernyők találhatóak minden szobában, ha nem, akkor szólni kell és adnak.
Simán le lehet égni 5 perc napozástól is, magas faktorszámú naptejet érdemes vinni.

Mi a CENTARA ANDA DHEVI RESORT & SPA 4*-os (https://www.centarahotelsresorts.com/centara/cak/) szállodában szálltunk meg. Színvonalban simán teljesíti a 4*-ot, európai szemmel is, akár néhány 5*-ost is simán kenterbe ver. Közepes méretű medencéje van, a szobák ugyan nem túl nagyok, de két főnek teljesen ideálisak, az ágyak hatalmasak. A reggeli bőséges, változatos és nagyon jó minőségű volt. Kávét érdemesebb külön kérni, ezt külön is kell fizetni.

Krabin ajánlott kiemelni a Railay Beach-et, ahová szintén long tail boattal lehet eljutni. Szép kis tengerpart. Érdemes kipróbálni a Thai palacsintát!

Nászutasoknak érdekes lehet egy elzárt kis szálloda Railay Beach és Ao Nang között (Centara Grand Beach Resort & Villas Krabi), szintén long tail boattal lehet elérni, ami elsőre talán nehézkesnek tűnhet nagy csomagokkal, de a helyiek megoldják, emiatt nem kell félni!

+1 érdekesség: még krokodilt is láttunk szabadon a Haeng folyóban/csatornában. (Dóri, 2018)

,, Rengeteg látnivaló van, remek strandokat és éjszakai szórakozóhelyeket is lehet találni, kinek mi a fontos. (2018)" forrás

g.o. fotója

,, Ao Nang a leglátogatottabb, amolyan kiindulópont a legtöbb ember számára, különösen, mert hajóval innen szinte bárhova el lehet jutni. Hatalmas sziklák, hegyek ölelik körbe az öblöt, a víz szép tiszta és hosszú a strand is.

Alapvetően a legtöbb vendég itt vagy nyaraló pár/családok, vagy nyugdíjasok. Nemzetiségek tekintetében hatalmas keverék, nincs túlnyomó kínai, orosz vagy bármilyen nemzet, ami kivételesnek mondható Thaiföldön.

Az árak abszolút nem elrugaszkodottak, az országhoz képest olcsók. Van lehetőség piacon és éttermekben is enni. Az éjszakai élet alapvetően élő-zenés bárokban manifesztálódik és abszolút nyugis, barátságos környék. (2019)" forrás

Ban Ao Nang - t.c. fotója

,, Ao Nang Beach: A sétány szépen ki van építve, egymást érik az éttermek és a masszázsszalonok. A tengerpart azonban inkább egy forgalmas kikötő, semmint strand. Kb. egy  km hosszú, ebből a felén csak hajók állnak, a másik fele alkalmas lenne ugyan a fürdőzésre, ha 30 dízelhajó nem lenne folyamatosan mozgásban.

Innen indulnak ugyanis a közeli Railay Beachre, mert az szárazföldről megközelíthetetlen (potom ezer Ft / út egy irányba a 10 perces útra), és a szigettúrákra (pl. Koh Phi Phi.)

Ezek a túrák legkevesebb 10 ezer Ft-ba kerülnek, ugyanis 4 ezer Ft a belépő a tengeri nemzeti parkba, amit minden egyes túra alkalmával külön kell fizetni, azt hiszem, csak egy, vagy két sziget van, ahova nincs belépő.

Ezeken a túrákon sokak elmondása-leírása szerint „a hajók - és a szigetek is - túlzsúfoltak, nem lehet élvezni a természet szépségeit (kivéve talán a Hong szigeten), sznorkelezés közben kenyérrel etetik a halakat a túravezetők, hogy odagyűljenek, közben egymást rugdossák az emberek”. (2020)" forrás

Ao Nang főutcája - M. Dávid fotója

Megközelítés

A Thaiföld déli részén található Krabi Bangkoktól 814 kilométerre. Budapestről Krabira a legjobb repülőjegy árakat itt találja.

Szállás és ajánlott hotelek

Ajánlott hotelek (2022):

 • 2 csillag: J Hotel
 • 3 csillag: Tup Kaek Sunset Beach Resort
 • 4 csillag: The Tubkaak Krabi Boutique Resort
 • 5 csillag: The Pavilions ANANA Krabi ,

------------------------

Nem ajánlott: Aonang Ayodhaya Beach Resort & Spa

Közlekedés

Krabi térségében is a tuktukok a legnépszerűbb közlekedési eszközök. Vannak a tuktukoknak megállói, de ha van a járművön hely, akkor bárhol megállnak intésre. Ao Nang és Krabiváros között a tuktuk viteldíja kb. 50 baht.

Vannak itt is motorkerékpáros taxik. Gyorsak, de a motoros taxisok hajmeresztően vezetnek. Hátrány, hogy alkudozni kell, míg a tuktukoknál hamar tájékozódik a turista arról, hogy mi a normális ár. Ao Nang-on vannak oldalkocsis motorok is taxi szolgáltatásként. 20-50 baht/fő tarifával dolgoznak.

Vannak normál taxik is, amiket akár egy egész napra is ki lehet bérelni. Nem olcsó: akár 2500 bahtot is elkérnek, ha a társágben nagyobb tácolságokat akarunk bejárni. Ao nang és a repülőtér között a 600 baht számít korrekt árnak, Krabi város és Ao Nang között 500 baht a szokásos ár. Ha valaki Phuketre akar taxizni, az már több mint kétezer bahtba kerül.  

Tulajdonképpen közlekedési eszközök a thai hagyományos hosszú motoros csónakok (longtail boat). Ezeket is lehet bérelni, de működi iránytaxiként is. Megvárják míg kellő számú utas összejön és aztán hasítanak a vízben.

Autóbérlésre is van mód Krabi térségében: egy dzsipp egy napra kb. 1200 baht.

Valósághű fordításban: Kedves utasok. Szeretnénk tudatni Önökkel minden péntek. A sofőr egy mozlim 12.30 délelőtt és 1.00 délután között ha ő szigorú a vallásban, meg kell állnia imádkozni (20-30 perc). Sajnáljuk, hogy várakoztatnuk kell Önöket. Ezalatt az idő alatt időzhet a járművön kívül vagy akárhol ahol akarja.   

Étkezés

Nagyon féltem, hogy mit fogok enni, hiszen sok rosszat lehet olvasni a tisztaságról. A piacon az árusok nagyon tisztán dolgoztak, higiénia rendben volt. Abszolút semmi bajom nem volt az ételektől és iszonyat finom volt minden❤️ Ételek nagyon olcsók pl egy nagy adag pad thai 60/70bath, egy friss gyümölcsös turmix és kókuszvíz 50bath. Egy órás masszázs 250/300bath a tengerparton. (2022)


Ao Nang egy közel három kilométeres tengerparti útból és egy rá merőleges főútból áll, amin üzletek, éttermek, masszázsszalonok és szórakozóhelyek váltják egymást. A nyüzsgés már visszatért a Covid előtti szintre, de még a tűréshatáromon belül volt. A felkapottabb éttermekhez nyolc és kilenc óra között kisebb sorokban várakoztak a turisták, de a legolcsóbb kifőzdénél sem volt könnyű helyet találni. A középút viszont éppen megfelelt nekünk, és végül egy egyiptomi étterembe ültünk be, aminek a személyzete indiai volt és az ételválasztékuk lefedte az egész világot. Nagyjából nyolcezer forintot hagyhattunk ott, miután teli hassal visszaindultunk a szállodába. (2023) forrás


Krabi térségében általában magsak az éttermi árak thai nyaralóhelyek viszonylatában. Kivételt képez Ao nang, ahol a nagy verseny miatt az étkezőhelyek alacsony árakon dolgoznak.

Ao Nang központjában található a legbőségesebb étkezési választék. A ,,perverzek" akár német vendéglőben is étkezhetnek, a bevállalós turista azonban az éjszakai piac kifőzdéiben próbálja felfedezni a thai konyha rejtelmeit. Nagy koöckázatot persze nem vállal, aki az egyszerű kifőzdékben eszik, mert ezek is friss alapanyagokból dolgoznak. Ha az európai turistának már elege van a thai kosztból, akkor talál több olasz éttermet. A tenger gyümölcsei-halas vonulatban a legjobb éttermek az Ao nang strand nyugati végén vannak.  

A jó és egyben jutányos áru éttermek a kikötő és a piac felé vezető utcában vannak. 

Ny. Timi fotója

,, Errefelé meglepően sok a muszlim, emiatt az ételek is mások picit. Szeretjük egyébként a muszlim kajáldákat, mert nagyon finoman főznek. Finoman, de írtó csípősen. Olcsó és finom kajáldákból elég nagy volt a hiányérzetünk. Főleg amiatt, mert arra a kettőre is alig lehetett bejutni. Szinte csak előre foglalással működött, ami mutatja a hely jóságát, meg a város zsúfoltságát. (2017)" forrás

Imádom az ilyesmit kesúdiókkal megszórva - k.j. fotója

,, Egy finom thai vacsorával zártuk a napot, melyet egy neten előre kinézett, a központtól kicsit távolabbi zsákutcában lévő étteremben ettünk. Véleményem szerint érdemes egy kicsit eltávolodni a parttól és a főutcától, mert iciri-picirivel olcsóbb, viszont autentikusabb(nak tűnő) helyeken ehetünk." forrás

M. Dávid fotói

Vásárlás

,, Este a Krabi Town-ban megrendezett éjszakai piacot nem hagytam ki, hiszen ezt csak hétvégén rendezik meg és több lehetőségem nem lett volna szétnézni itt. Az éjszakai piacok nagyon népszerűek Thaiföldön; Bangkokban is meglátogattam néhányat az ott tartózkodásom alatt. Ezeken a piacokon rengeteg olyan árut találni, ami egy európai számára fura/különleges lehet. Szuvenírből nagyon sokféle van itt is, de az olcsó ruhákból, kacatokból sincs hiány. Nekem legjobban a street food tetszett, mivel nagyon sok olyan falatot láttam, amit otthon biztosan nem találok meg. A legmeghökkentőbb a sült tücsök, hernyó, skorpió volt, a kedvenceim pedig az egzotikus gyümölcsök voltak, amelyek itthon aranyáron vásárolhatóak meg. (2018)" forrás

R. Gyuri fotója

Szórakozás

Krabiban, pontosabban Ao Nangban is van néhány diszkó és bár, de olyan ledér világú utcák, mint Pattayán vagy Patongon, itt nincsenek. A prostitució itt nincs előtérben. Krabiban főleg a sörözőkben mulatnak a turisták. A főszezonban egy két strandon működtetnek bárokat, és éjszaka ezek felöl hangos zene árad a környékre. A Nopparat Beach délkeleti végén található az Ao Nang-öböl legnépszerűbb bulihelye: a Luna bár. Krabi térségében fedett diszkó nincs is. A helyi népek és az ázszai turisták frekventálják a karaoke bárokat. 

Egyéb hasznos információk

Négy-sziget túra: Ao Nangon számos cég és közvetítő kínálja a különböző kirándulásokat bódékból és weboldalakon is. Az egyik legnépszerűbb túra neve a „Négy sziget”, de van, aki öt, sőt hat szigetet emleget, hátha azzal elcsábíthatja az érdeklődőt. Valójában mindegyik útnak a lényege Poda, és az őt körülvevő mini szigetek, ami a mi strandunktól kisebb távolság, mint Balatonszemesről az északi part. Ettől persze még érdemes átnézni, mert pazar látvány fogadja az odaérkezőt. (2023) forrás

Strandok

Relay Beach

,, Ez is szép partszakasz, mindkét végén magas és látványos sziklafal határolja. A part középső részén kötnek ki a hajók, fürdeni a dél és északi részén lehet. Ha kedvünk szottyan, kajakot is lehet bérelni, hogy a vízbe nyúló közeli sziklaszirteket és barlangokat közelebbről szemügyre vehessük. Sőt, sziklamászásra is van lehetőség, ha valakinek arra van kedve a negyven fokban és tűző napsütésben. (2019)" forrás

Ao Phra Nang Beach

,, Long tail boattal átvitettük magunkat Ao Phra Nang Beachre. Már előző évben is nagyon tetszett az a partszakasz, mert közel van Ao Nanghoz, látványosabb, de nem olyan piszkos és zajos. Útközben a thai szigetvilágra jellemző monumentális sziklaformák előtt visz el az út. Magát a strandot is két szikla határolja mindkét végén, a parttal szemben, nem messze a vízben pedig áll egy szikla, amelyhez dagály idején kényelmesen be lehet úszni, apálykor meg a térdig érő vízben begyalogolni.

Ha valaki nem kedveli a napsütést, legalábbis akkora mennyiségben, amit ott kap az ember, a part mentén álló fák alatt lehet hűsölni, bár ha későn érkezik az ember, nehéz helyet találni.

Meg kell még említeni a part déli részén lévő hatalmas szikla alatti bemélyedést, melyet telehordtak különböző méretű faragott férfi testrészekkel. Ezek Indiából származó palad khik amuletek, amik a termékenységet szimbolizálják. (2019)" forrás


,, Krabi egyik legszebb,ha nem legszebb és Thaiföld egyik legismertebb strandja,a Phra Nang beach!
Ha valaki Thaiföldi képeket böngészik az interneten,ez a beach biztos ott lesz az elsők között,bár kicsit másképp,hiszen körülbelül 1 éve kitiltották a hajókat,az "ikonikus" étterem Long Tail Boat-kat is! Szerintem ez hiba volt! 😔

Rengeteg fórumon,internet oldalon szokták tévesen Railey beachnek nevezni,aztán amikor szegény turista megérkezik az igazi Railey beachre,szomorúan konstatálja,hogy teljesen más,mint amit a képeken látott!
Az igazság,hogy valóban Railey félszigeten található,ahogy Railey nyugat és kelet beach!
Itt található Thaiföld egyik legdrágább hotelje is,a Rayawadee hotel és a szintén ismert Grotto étterem!
A két kis barlangban-Phra Nang Cave-látható rengeteg fa fallosz viccesnek tűnik a túristáknak,ennek ellenére a Thaioknak igazi szent hely és bár igazi turista látványosság,a Thaiok valóban imádkozni jönnek ide! Az igaz,tiszta és örök szerelemért és gyermek áldásért!

Érdemes a strand végén található barlangba is felmászni,hiszen az onnan elénk táruló látvány igazán elképesztő!
Mivel saját hajóval voltunk,nem kellett vissza sietnünk Railey beachre 18 óráig az utolsó taxi hajót elkapni,így az innen tényleg gyönyörű naplementét is megnéztük,sőt a naplemente után,10 perccel minden nap útnak induló ezernyi óriás denevérek látványában is gyönyörködhettünk! (Csabi, 2022)

Ko Poda - v.g. fotója

Ko Tup - v.g. fotója

Programlehetőségek

R. Gyuri fotója

Chicken Island

A ,,Csirke-sziget" (Koh Gai) szuper egynapos hajós kirándulás. A hagyományos (de motoros) csónakokkal, a longtailboot-okkal lehte eljutni a szigetre, oda-vissza mindössze 300 baht a költség. A hajók először Koh Poda szigetén állnak, meg és aztán következik a Chicken Island. Lehet privát hajót is kibérelni, ami egy napra kb. 1800 baht. Ez nagyobb szabadságot ad a program kialakításában.  

v.g. fotója

Tub Island


"Kb. huszan ültünk a csónakban, a külföldiek olyan unottak voltak, mintha kötelező lett volna nekik itt lenni, a thai turisták viszont érdekesek voltak. A nők műanyag széldzsekivel védekeztek a nap ellen, kétpercenként kenték hófehérre az 50 faktoros fehérítős naptejekkel magukat. Kozmetikum vásárlásakor nagyon kell figyelni errefelé, a termékek többsége ugyanis fehérítős, még véletlenül fehérebb leszek, mint voltam, ha ez lehetséges. :) Az is hamar kiderült, hogy a thaiok többsége nem tud úszni. Nemcsak a hajóba nem szállnak be mentőmellény nélkül, a vízbe se mennek nélküle. (2013)" forrás


"2 óra felé tovább mentünk a Phang Nga öbölbe (80 km), amit nappal érdemes megnézni, mert a világ egyik legszebb természeti jelensége. Hasonló mint Vietnamban északon , a Halong-öböl. A tengerből a sziklák nyílegyenesen törnek az ég felé és a tetejükön csodálatos buja növényzet virít , mint részeg kopasz ember fején a svájci sapka!!! :) "

Ao Nang - v.g. fotója

"Railay Beach: Reggeli után béreltünk egy kajakot, és azzal mentünk egyik strandról a másikra. Itt találhatóak a képekről híres a vízből merőlegesen kiemelkedő sziklák, és a tipikus csónakok. Ha beírjuk a Google képkeresőjébe a Thaiföld szót szerintem a legtöbb kép ezeket a sziklákat és csónakokat ábrázolja. A Phi Phi szigeten is ezek dobnak sokat, ami talán innen van a legközelebb.

Nagyon élveztem a kajakozást, legszívesebben ki sem szálltam volna a csónakból. Arra jöttem rá, hogy hasonló élményt nyújt mint a biciklizés. Viszonylag kis erőfeszítéssel egész gyorsan sok mindent be lehet járni és lehet látni. Persze a gyaloglás, futás vagy úszás is élvezetes, de sokkal több energia szükséges hozzá ahhoz képest, hogy mennyit lehet haladni és megélni vele. Ráadásul mindezt önerőből mindenféle motor nélkül. Az volt a legjobb, amikor egyedül én irányítottam a kajakot, Dávid pedig csak fotózott és videót készített mögöttem. A tenger közepén evezve a gyönyörű panorámával a teljes szabadság és függetlenség élményét nyújtja, alig tudtam betelni vele.

Több parton is megálltunk, az egyiknél ettünk egy zöldséges tortilla-tekercs félességet. A legszebb strandon nem is volt olyan sok ember, ide kétszer is kikötöttünk. A víz kellemes volt és átlátszó, nem voltak kövek, puha volt és arany színű a homok. Jó volt a vízben úszkálni és hanyatt fekve nézni a felettem magasodó merőleges sziklákat. Nem akartam innen elmenni, meg akartam állítani az időt. Itt volt egy fallosz szentély, vagyis kettő, egymás melletti barlang képződményekben, ahova faragott fa-kukikat hoznak azok a nők vagy párok akik gyereket szeretnének, de nem jön össze nekik. Tele volt különböző méretű, formájú és színű faragott fával. Néhányan imádkoztak és gyertyát gyújtottak. Érdekes, mi mindenben képesek hinni az emberek.

Majmok is voltak itt szabadon, amikhez már egyre jobban hozzá is szoktunk, nagyon sok helyen felbukkannak az emberek közelében, ahol nagy valószínűseggel találnak valamit a kukákban a kedvükre, ezzel persze széthordva a szemetet, hogy tovább rontsák a hulladék szempontjából amúgy sem fényes helyzetet. (2015)" forrás


,, RAILAY BEACH: ​Ao Nangból hajóval lehetett csak megközelíteni a strandot. Messze sokkal szebb volt mint a strand Ao Nangban. Szerettük, bár iszonyatosan túl volt árazva a hely. Mondjuk ki! Thaiföld egyáltalán nem olcsó! (2017)" forrás

,, Programokat tekintve bővelkedtünk a különféle lehetőségekben. Elméletben...amíg nem szembesültünk az árakkal. Őrült sakkozás kezdődött ezek után.
​A főbb szigeteket bejárni (Phi-Phi, Maya-öböl, Koh Poda, Chicken Island), megnézni a Railay strandot, átmenni Koh Hongra, ott szintén bérelni egy kajakot és bejárni vele az öblöt, szervezett kirándulással megnézni a Bor Thor Nemzeti Parkot, ahol a barlangok falát ősember rajzok díszítik. Nos, ez a lista benne lett volna 80-100ezer Forintban. Ha az éves nyaralásunkra jöttünk volna, picit más lett volna talán a helyzet, de ilyen árak làttán kompromisszumot kell kötni. Végül összeraktunk egy fele annyiba kerülő listát, ami így nézett ki:
Szerda: Railay beach hajóval, ott strandolás egész nap. Akár kajakkal bejárhatjuk a környéket.~10ezer Ft.
Csütörtök: Bor Thor Nemzeti Park robogóval, nem szervezett túra. 50 kilométerre Ao Nangtól, ahol lakunk.~10ezer Ft.
Péntek-szombat: Sátorozás és snorkeling Koh Hong szigeten. Ha lesz lehetőség kajak bérlésre, a helyszínen dönthetünk úgy, hogy nyomunk még egy kajak túrát itt is.~21ezer Ft. (2017)" forrás

Railay Beach - Ny. Timi fotója

Eleinte nem tudtam eldönteni, hogy a Tiger Cave Temple-t látogassam-e meg, vagy fizessek be egy “négy sziget” nevű hajóútra. Végül az előbbi mellett döntöttem, és szerintem nagyon jó döntés volt! A “Tigris Barlang-templom” Krabi legfontosabb buddhista temploma. A legenda szerint valaha tigrisek éltek a barlangban, amely belsejében most is látható néhány tigristappancs-minta. De nem is maga a templom a legérdekesebb itt, hanem a panoráma, ami elénk tárul, hogyha megmásszuk az 1260 lépcsőt, amely az arany Buddha-szoborhoz vezet! Én reggel 10 körül vágtam neki, ekkor már sajnos 30-35 fok körüli volt a hőmérséklet. A túra iszonyú fárasztó, egyes lépcsőfokok a 30 centiméteres magasságot is elérhetik. Egyszerűen képtelenség pihenés nélkül feljutni a szoborhoz, én csupa víz lettem, mire felértem – mondjuk szerintem elég gyors ütemben haladtam, mert voltak olyanok, akik körülbelül egyszerre indultak el velem és 5-10 perccel később értek fel.

A panoráma tényleg csodás volt, órákat tudtam volna ott tölteni, de sajnos nagyon-nagyon meleg volt. Ami még érdekesebbé tette az egészet, az a majmok jelenléte a lépcsőknél. Nagyon közel lehet menni hozzájuk, az egyik még a kezemet is megfogta. 🙂 Viszont vigyázni is kell velük, mivel eléggé lopósak, és erre figyelmeztet is néhány tábla az út során. (2018)" forrás


,, Long tail boattal átvitettük magunkat Hong Islandre, ahol először egy lagúnába viszik be az embereket csobbanni egyet, majd a sziget egyetlen homokos partjához. A szigeten van WC és egy drága étterem, de egyébként minimális az infrastruktúrája.
Viszont előnye, hogy relatív kevés ember hajózik át, ezért nem agyonzsúfolt. Hogy véletlenül se hagyjanak embert a szigeten éjszakára, egy nagyon egyszerű szabály van: akármikor lehet érkezni, de a hajó számát meg kell jegyezni és délután háromkor mindenki ugyanazzal a hajóval megy haza, amivel jött. Az út egy óra, így négy óra után vissza is értünk a hotelbe.(2019)" forrás

Tiger Cave Hill&Temple

v.g. fotója

M. Dávid fotói

Fotóegyveleg

Railay Beach - Ny. Timi

M. Dávid fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 02. 01. 17:12
Krabiról nehéz újat írni, de frisset lehet: https://fikatours.blogspot.com/2023/01/krabi.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes