ÚTIKRITIKA.HU / Thaiföld


hirdetes


útikritikák


Thaiföld

Repülőjegy | Szállásválasztás | Beutazás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

M. Dávid fotója

Repülőjegy és repülés

COVID: minden információt kétszer kell ellenőrizni, mindent időben - 5-6 különféle papír- beszerezni és utána drukkolni, hogy az állandóan változó helyzetben be is engedjenek.  Lásd országinfo.

Európából egy átszállással rengeteg légitársaság repül Bangkokba. Árban hasonlóak, mindig nagyban függ a helyektől és a szezontól. Főszezonban igyekezzünk nagyon előrelátóak lenni, mert rettenetesen nehéz jó árat találni. Akár fél évre előre is bátran megvehetjük a jegyet amennyiben biztosan tudjuk, hogy utazunk. A lenti árak az elérhető legalacsonyabb opciók, természetesen kiemelt időszakokban és helyek függvényében.

 • Egypt Air: Kairóban átszállással,, jó szokott lenni az ára, viszont elég hosszú várakozási időkkel kell kalkulálni, amely 5-6 órákat jelent.
 • Turkish Airlines: szintén kellemes áron, isztambuli éjszakai átszállással. Több járat van, változó átszállási időkkel, ami lehet akár nagyon jó is. Ha több időnk van, akár beiktathatunk egy városnézést is, hisz könnyű szerrel bejuthatunk a központba a csomagunk kivétele nélkül.

"A Turkish Airlines esti járata nagyon jó Isztambulba, bár éjfél - fél 1, mire az ember beverekszi magát a Sultanahmet negyedbe. Cserébe másnap gyalogosan felfedezhető Isztambul belső része, ha az ember nem vesződik sorbaállással sehol. Egy jó tanács: ha megalszik az ember Isztambulban, akkor érdemes a bőröndöt/hátizsákot Bangkokig feladni Pesten, mert csak kézipoggyásszal könnyebben lehet mozogni Isztambulban, és minden belefér, ami egy éjszakára kell." (Kriszti)

 • Finnair: Helsinki átszállással. Kedvelt útvonal az utazók körében
 • Austrian Airlines:  bécsi átszállással. Kedvelt a közvetlen Bécs Bangkok járat .
 • Air France: párizsi átszállással. Ugyanez az ár vonatkozik a Klmre is, amszterdami csatlakozással, jó várakozási időkkel.
 • Qatar Airways: előnye az útvonal iránya, illetve a repülési idő. Nem kell ellenkező irányba kezdeni a repülést.
 • Emirates: turistán is a legjobb

"A repülőút nagyon jó volt, először repültem 10-12 órát, de mivel éjszaka repült a gép, szinte végig lehetett aludni az egész utat. Tudni kell, hogy a hosszú járatokon van mindenféle szórakozási lehetőség, filmek, zene, számítógépes játékok, amikkel eltelik az idő. Érdemes azonban valami melegebb pulcsit vinni, mert sajnos a légkondi miatt nagyon hideg van a repülőn." (Gy. K.)


Megérkezés este hatkor bangkoki reptérre. Nagyon sokan érkeznek ide folyamatosan, ezért a
leszállástól a kilépésig másfél óra telik le. Ha nem jársz úgy, mint én. Az én feladott csomagom
ugyanis nem jött meg. Először jön a mindent elsöprő méreg. Lenyugszol, keresed a szokásos claim
irodát. Hát, olyan nincs. Egyre idegesebb vagy, stresszesen keresel tovább. Na, van egy reptéri
általános csomagintéző iroda, ott kézbe vették az ügyemet. Jegyzőkönyv, iratok ellenőrzése, másolása,
újabb 40 perc. Ezután a BST vonatra ülés (45 bht), 30 perc utazás a végállomásig. 5 perc, míg taxiba
tudok szállni (1500 ft), mindössze 8 perces az út a fertelmes dugó ellenére. A szálloda (Dinsomon) a
jól ismert 2x6 sávos út mellett van (Ratchadamnoen Klang road), az ablakunk pont a Democray
Monumentre néz. Ez a legszebb látnivalókkal teli városrész legközepe. (Trepper Endre, 2024)

Belső járatok

Csaknem minden tartományi központot és a turisztikailag jelentősebb szigetet el lehet érni Bangkokból belső légi járattal, mégpedig viszonylag olcsón. Pl. a Thai Airways-szel a Bangkok-Phuket egyirányú repülés kb. 60 euróba kerü. De ugyanebben a relációban az Air Asia, a Bangkok Airways, a nok Air vagy a One-Two-Go még olcsóbb repülőjegyeket kínál. Az Air Asia nagyon rugalmas árpolitikával dolgozik: naptól, sőt napszaktól függően is más-más árakat kínál. A belső járatoknál adót ( Passanger Service Charge vagy Airport Tax) kell fizetni, jellemzően 30 baht-ot. Aki Koh Samui szigetéről belföldi járatra száll ennek tizszeresét, 300 baht-ot kénytelen fizetni.

Covid update: a belső utazgatás is komoly szervezést igényel. Pcr tesztet kérnek csomószor, kb. repüléshez mindig, buszozáshoz időnként.

"Bangkokból Air Asia–val repültem, ami nagyon szuper volt, mert Bangkokból először Nakhon Si Thamarat-ba repült a gép, onnan busszal elvittek (kb. 2órás) Don Sak-ba, ahonnan kb. 4 órással komppal jutottam be a szigetre. Visszafelé, pedig Don Sak-ból busszal vittek Surat Thani-ba és onnan repültem Bangkokba. Hosszú utazás volt, de úgy, hogy először jártam Thaiföldön örülök, hogy így döntöttem, mert az utazás során is jobban megismertem Thaiföldet." (Gy. K.)

Szállásválasztás

Szezonok

A december végétől március közepéig tartó időszakban jön a legtöbb látogató Thaiföldre, következésképpen ilyenkor a legmagasabbak a szállodai szobaárak. Ha a főszezonban akarunk oda utazni, akkor bizony minimum három hónappal korábban el kell kezdeni a hotelfoglalást. Nem mintha a hatalmas kínálatból nem maradna valahol valamilyen lehetőség akár aznapi improvizáláshoz is, csak hát az igényeinknek, elképzeléseinknek legmegfelelőbbeket már nagyon nehéz lesz kifogni, soványka marad a választék. Pl. Phuketen a főszezonra a legjobb hotelek szobái elkelnek már október tájékán. A főszezonon belül is januárban a legmagasabbak a hotelárak, akár az éves átlagár kétszerese is lehet. Februárban valamennyire már olcsóbb, majd márciusban egy fokkal még olcsóbb. Május és augusztus között egész jó speciális ajánlatokkal jönnek ki a hotelek, szeptemberben és októberben (amikor a legnedvesebb és párásabb a klíma) pedig különlegesen előnyösökkel. Novemberben és decemberben a főszezon közeledtével lassan kúsznak fel a hotelszoba árak.

Árszint helyenként

A nyaralóhelyek közül a legismertebb és legkapósabb településeken - Phuket, Koh Samui és Ao Nang Beach (Krabi) a legmagasabb a hotelszobák árszintje. Chiang Mai-ban kíváló választék van középkategóriás és még olcsóbb szálláshelyekből. Ár-érték arány szerint a legvonzóbb árfekvés Pattayában és a szomszédos Jomtien-ben tapasztalható, mégpedig az elképesztő választékból adodó kemény árversenynek köszönhetően. A Pattayán nyaralók amúgy is hajlamosabbak kevésbé kényeskedők lenni a hotel kiválasztásában, mivel abban a városban jellemzően kevés időt töltenek az emberek a szállodaszobában. Ami Bangkok-ot illeti, ott szálláshely vonatkozásában minden van, a végletekig is.

Praktikus tanácsok

Thaiföldön egyáltalán nem érdemes teljes panzióra befizetni, sőt még félpanzióra sem igazán. Kivételt jelent az, ha olyan hotelt választunk, amelynek közelében, gyalogtávolságra nincsenek étkezőhelyek, vagy nagyon kis választékban. Vagy, ha az ember családanya és pihenni vágyik. Thaiföldön azonban jellemzően olyan hatalmas és elég olcsó étkezési választék kínálkozik a hotelek közelében, hogy felesleges és unalmas a szálláshelyen étkezni a reggeli vagy esetleg a vacsorán kívül. Persze sokan odavannak a svédasztalos étkezésért, no de egyszer-egyszer be lehet fizetni ilyenre a hotelünkben az ottlétünk folyamán.

 • Nyaralóhelyeken a szállodák vonatkozásában az egyéni elvárások, szempontok függvényében az alábbi adottságokat érdemes tisztázni:
  • a hotel elszigetelt helyen van-e vagy mozgalmas környéken
  • milyen távolságra van (nem légvonalban...) a strand
  • a strand vize lassan vagy hamar mélyülő, arrafelé erősen hullámos-e a víz vagy sem
  • a hotelhez közel van-e elérhetőség tömegközlekedéshez
  • a szálloda sík területen van, vagy magaslaton, azaz milyen gyalogosan a megközelíthetősége
 • Tanácsos tisztázni, hogy az adott szálloda vállal-e és milyen feltételekkel (ingyen vagy extra fizetősen) transzfert a repülőtértől vagy a kikötőtől. (Sok szigeten a legszebb elhelyezkedésű hotelek pont távol vannak a kikötőhöz.)
 • Főszezonban egyáltalán nem érdemes arra számítani, hogy improvizálva a hotel az utcáról betérő turistának valami kedvezőbb árat ajánl az előre foglalókhoz képest.

Hotelértékelések

Talán a bangkoki hotel megválasztásának nincs olyan nagy kockázata, de az, hogy hol és milyen szállodában nyaralunk több napot, akár több, mint egyhetet, annak mág komolyabb tétje van. Akár el is ronthatjuk az egész nyaralást, ha csupán az ár alapján döntünk a szállodáról, és nem nézünk körültekintően utána, hogy az elképzeléseinknek, elvárásainknak és persze a költségvetésünknek melyik hotel felelhetne meg a legjobban.

A hotelválasztáshoz érdemes ezen a linken tájékozódni.

Az úti kritikusnak van ötlete e téren: A Vista Utazási Irodák ügyfelei 6-8 éve élvezik annak az egyedülálló szolgáltatásnak az előnyeit, amely abból áll, hogy az utazási tanácsadók a kijelölt időpontok, szabad szobakapacitások és árkeretek alapján ajánlott hotelekről 100 százalékig tárgyilagos, teljesen kritikus, őszinte, alapos elemzést adnak. Igen, tudjuk, hogy sokan idegen nyelveken hozzáférnek ismert véleményoldalakhoz, csakhogy a Vista által kínált elemzések összefogottabbak, szerkesztettek, és az egyedi szempontokra fókuszáltak. Ez hatalmas segítségnek bizonyult már rengetegszer!

Alternatív szálláshelyek: Airbnb, aparman hotelek, hostelek

Az Airbnb létezik, működik. A fő probléma az, hogy hivatalosan és legálisan minimum egy hónapra kell(ene) kibérelni a lakásokat. Ezt a szabályt senki sem tartja be, pedig csúnya büntetést kockáztat a bérbeadó, aki ennél rövidebb időre adja ki a lakását. Sok lakóparkban (condo) tilos a bérbeadás, ezt ki is írják. Persze attól még a tulajdonosok simán kiadják a befektetésnek vagy nyaralónak vett lakásukat. A lakások felszereltsége változó, a döntő szempont itt is, mint mindenhol az elhelyezkedés. Pattayán például mindenkinek ajánlott North Pattaya, holott Central Pattayán sokkal nagyobb a lakásválaszték. Annak, aki azért szeret airbnb-be menni, mert bevásárol, főzőcskézik, nem lesz felhőtlen sikerélmény. Ugyanis, ha a konyha jól felszerelt, az alapanyagok beszerzése még mindig igen nagyon macerás marad. Áthidaló megoldást az apartman hotelek jelentik. Kicsit magasabb árért portaszolgálattal, takarítással, minden földi jóval. Nagy előnyük, hogy szinte kötelező a medence megléte.  

A hostelek nagyon más szintet képviselnek, belevaló , igényszintjüket alacsonyabban tartó ifjak a célcsoportjuk.

"Szerencsére arra nincs sok esély, hogy a külföldi valamilyen színtelen-szagtalan bangkoki szálláshelyen találja magát. Bár e két szálloda négycsillagos, az alacsonyabb kategóriájú szállodák is helyi stílusban vannak berendezve. Utólag azt mondom, hogy a Chao Phraya folyó menti volt a jobb választás, sokkal nyugtatóbb a hektikus város után és minden szálloda ingyen hajós transzfert biztosít a metró állomásig. Reggel élvezetes nézni, ahogy a város életre kel, este pedig kellemes a punnyadás, mintegy felkészülés a napzártára. Minden szállodának más hajója van." forrás


"Olcsó szállások: A thaiföldi ágyakról egy dolgot el kell mondanunk:nagyon kemények. Mintha az ember a földön aludna. Általában egy fa lapra van rárakva egy vékonyka matrac. Mi ennek igazából örültünk, mert szeretünk kemény ágyon aldni,de elég sok utazónak okozott ez gondot. Na de hol aludtunk Thaiföldön? Sajnos a Couchsurfingelés itt sem nagyon sikerült, de szerencsére itt nagyon sok olcsó szállaslehetőség van, csak nem szabad interneten fogalalni. Ezek a szállások persze tényleg elég puritániok, általában közös mosdóval, hidegvizes zuhanyzóval és papírvékony falakkal. De a szállásadók általában nagyon aranyosak, segítőkészek és nagyon igyekeznek megéretni a kérdéseket angolul." forrás


,, Felmerül a kérdés, foglaljunk egy hotelszobát előre az utazási irodán keresztül vagy keressünk személyesen ha már Thaiföldön vagyunk. Természetesen előre foglalni sokkal kényelmesebb. Hátránya, nem csak, hogy drágább lesz (ez különben nem mindig igaz) hanem kellemetlen meglepetések várhatnak minket, ami a higiéniát vagy a családi ágy rugalmasságát illeti. A penészes falakat, a nem működő wc-ket, a túl hangos légkondit nem fogják előre az orrunkra kötni. A közel a strandhoz is lehetséges, hogy 3 kilométert fog jelenteni.

Annak is sok előnye van ha magunk vadászunk egy kétszemélyes matrac után. Természetesen rögtön tudunk mindent ellenőrizni és nagyokat is tudunk alkudni. Vegyük azonban figyelembe, hogy decembertöl februárig a népszerűbb üdülőhelyeken szinte minden szoba előre ki van adva, lehet, hogy keresgélhetünk 2 héten keresztül. Összefoglalva, szerintem 800-1400 bathért tiszta, rendezett szobákat lehet találni, 2 személyre, reggelivel. Nem fog kiütni minket. (2017)" forrás


,, A szállások palettája igen nagy, a napi 120 bathostól egészen a csillagos égig terjed az árak skála. Én csak nagyon ritkán fizettem 200 feletti összeget egy éjszakáért hostelben, és alapvetően egyikkel sem volt különösebb problémám. Tudom, a legtöbb magyarnak idegen ez a fajta szállásforma, alkalmazkodni is kell, én viszont nagyon élvezem az ilyen helyeken való pihenést, hiszen rendkívül sokféle emberrel találkozhat az ember, jó tippeket kaphat az utazótársaitól, és természetesen nevetségesen olcsóak a „rendes” szállásokhoz képest. Tudom, a legtöbben most az gondolják, hogy az ilyen helyeken mindennaposak a lopások meg hasonlók, de határozottan ellent kell mondjak ezzel a teóriával, még egyetlen helyen sem tűnt el semmim (igaz ott felejtettem már pár dolgot néhol), az értékeim pedig mindig lakat alatt vannak a szekrényben. Sok helyen kérnek letétbe néhány száz bathot a kulcsért cserébe, amit természetesen mindig visszakaptam kijelentkezéskor, ez is fura volt először, de mára már fel sem tűnik a dolog. (2018)" forrás

Beutazás

Amennyiben 30 napnál kevesebbet fogunk Thaiföldön tartózkodni, a Visa no. (=vízum száma) mezőbe nem kell semmit sem beírni, mert nem kell vízum. Ha többet leszünk Thaiföldön, akkor írjuk be a vízumunk számát. Jobbra fent (szám nélkül): Flight or Other Vehicle No. = járatszám vagy jármű száma. Ide a repülőgép járatszámát írjuk, pl. QR836. Ez a beszállókártyánkra van írva, vagy a kinyomtatott elektronikus jegyen illetve menetrenden. Azt a járatszámot írjuk ide, amivel megérkezünk Thaiföldre.

Az egyik felét lepecsételve visszaadják, majd az ország elhagyásakor fogják kérni.

Beutazási feltételek Thaiföldre 2022. július 1-től:
Mire van szükség az oltott turisták esetén:
✅ Érvényes útlevél
✅ Felnőtteknek igazolás a védőoltásról, amit érkezés után kérhetnek a thaiföldi határon
✅ Gyerekeknél (5-17 év között) nincs szükség védőoltásra, amennyiben együtt utaznak az oltott szülőkkel.
Védőoltással nem rendelkező turisták:
✅ Érvényes útlevél
✅ Érdemes indulás előtt 72 órával készíttetni egy negatív PCR vagy ATK tesztet (vagyis hivatalos helyen készített gyorstesztet is elfogadnak).
✅ Ha valaki védőoltás és teszt nélkül utazik Thaiföldre, akkor azt érkezéskor tesztelhetik, ennek a költsége természetesen az utazót terheli.
Mindenesetre jól látható, hogy az utazás majdnem pont olyan egyszerű, mint a Covid előtt volt, ugyanis július 1-től:
❌ Nem kell előzetes regisztráció
❌ Nincs Thailand Pass
❌ Nincs kötelező utasbiztosítás.
❌ Nincs kötelező hotelfoglalás
➡️ Bangkok Charlie tanácsa: bár nincs kötelező biztosítás, véleményem szerint felelőtlenség enélkül ilyen messzire utazni, hiszen egy baleset esetén a kórházi számla nagyon komoly tétel lehet. Nem érdemes a biztosításon spórolni

Vízum és vám

Vízum

FIGYELEM! 2011 óta a 30 napot nem meghaladó, turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Az útleveleinknek a Thaiföldre való beutazástól számított minimum hat hónapig még érvényesnek kell lennie. Tessék ellenőrizni az útlevelet, hogy mi benne az érvényességi dátum. Senkinek nincs szüksége arra, hogy a bangkoki repülőtéren érje dráma ez ügyben az útlevélellenőrzéskor. Előfordul gyakran, hogy nem szúrják ki, ha ez az érvényességi dolog nem stimmel, na de mi van, ha mégis? Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

Thaiföld 48 ország állampolgáraira terjesztette ki a plusz 30 napos vízummentességet, többek között Magyarországra is – ám nem adják ingyen a hosszabbítást. A módosítás azoknak az állampolgároknak jár, akik 30 napig eddig is élvezhették a vízummentességet. Most ezt – a lejárattól számítva – további 30 nappal meg is hosszabbíthatják.

A hosszabbítás 1.900 bahtba, vagyis 14.000 forintba kerül, és ha valamilyen oknál fogva nem fogadják el a kérelmet, akkor a kérelmezőnek az eredeti vízummentességi idő – vagyis 30 nap – lejártát követően 7 nappal el kell hagynia az országot. A vízummentes tartózkodás megfelelő indoklással egy alkalommal meghosszabbítható (az időtartam elbírálása a bevándorlási hivatal hatásköre) a thaiföldi Bevándorlási Hivatal bangkoki központjában:

Bangkok Immigration Bureau Immigration 1 Division - Bangkok Immigration Division

 • Government Center Chaengwattana Building B , No. 120 , Moo 3 , Chaengwattana Road, Tungsonghong Sub-District, Laksi District, Bangkok 10210
 • Tel : 0-2141-9889
 • Fax : 0-2143-8228
 • Weboldal: www.immigration.go.th
 • Call Center: 1178
 • Ügyfélfogadás: 08:30-16:30
 • Területi irodáiban szintén lehet ügyeket intézni (ezek címei és telefonszámai a Bevándorlási Hivatal honlapján megtalálhatók).

A hosszabbításhoz személyes megjelenés, útlevél és másolata, 4x6 cm-es fénykép és 1.900 THB eljárási díj szükséges. Ezt követően a tartózkodás meghosszabbítására nincs lehetőség, az országot el kell hagyni.

Új év, új szabály a thai határokon. 2016 december 31-től él az új rendelet, mely szerint a vízummentes belépést a thai szárazföldi határon egy évben mindössze kétszer engedélyezik. Kifejezetten a visa run lehetőségével visszaélő külföldiek miatt hozták az új szabályozást, ugyanis sokan úgy éltek régebb óta Thaiföldön, hogy időnként elbuszoztak az egyik határra, majd kaptak egy újabb 15 vagy 30 napos pecsétet. Ezt a kiskaput régóta próbálják bezárni a thaiok, rávenni ezeket az embereket, hogy csináltassanak rendes hosszútávú vízumot. Ezért az új limit, az évi kétszeri belépés engedélyezése. Átlagos turistát ez nem feltétlenül fog érinteni, mert a limitbe nem számít bele természetesen a repülős belépés. Viszont ha valaki egyszer busszal átmegy Kambodzsába Angkort meglátogatni, majd visszajön Thaiföldre és Laoszba is átnéz, szintén busszal, akkor el is használja ezzel az évi keretet. Nem árt ezt tudni és észben tartani, ha tervezzük az útunkat. Képen a Thai-Kambodzsa határátkelő Poi Petnél, az Angkorba igyekvő turisták fő csapásiránya. #BangkokCharlie

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő

A nem turista célú, illetve a 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A nagykövetség 1x, 2x vagy 3x belépéses turista vízumot állít ki. Ezeknek a díja a következő:

 • 1x belépéses turista vízum (90 napos): 35 EUR + 1 EUR kezelési költség
 • Többszöri belépéses turista vízum (90 napos): 150 EUR + 1 EUR kezelési költség
 • 1x belépéses üzleti vízum (90 napos): 60 EUR + 1 EUR kezelési költség
 • Többszöri belépéses üzleti vízum (90 napos): 150 EUR + 1 EUR kezelési költség
 • A vízumdíjat még leadás előtt valamelyik MKB bankfiókban kell befizetni a nagykövetség bankszámlájára.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján lehet részletesebben tájékozódni. Konkrét ügyekben tanácsos megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét. Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi. A beléptető pecsét hiányában az utast (annak ellenére, hogy a mulasztást a thai hatóságok követték el) idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek kőkemény szigorral járnak el a Thaiföldön jogszerűtlenül tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell fedeznie. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell lehúzni. Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet. A magyar külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Vám

A thai jogszabályok drákói szigorral büntetik a kábítószerrel kapcsolatos bármilyen tevékenységet (birtoklás, fogyasztás, szállítás, kereskedelem, előállítás stb.). Kábítószer- kereskedelem bűntettének elkövetése miatt akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

 • Vámmentesen bevihető:
  • 1 liter szeszes ital
  • 200 szál cigaretta vagy 250 gramm szivar/dohány
 • Tilos az alábbi tárgyak behozatala és kivitele (az említett kábítószereken kívül):
  • Hamis bankjegyek, okmányok
  • Közszemérmet sértő és pornográf termékek
  • A tilalom megsértőit megbírságolhatják, de akár sittre is vághatják.

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol – ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik. A 20.000 USD-összeget meghaladó külföldi valuta ki- és behozatalát be kell jelenteni a vámhatóságnál. Kilépéskor az 50.000 THB-ot meghaladó összeget a vámhatóságnál be kell jelenteni, kivéve Laosz, Mianmar, Kambodzsa, Malajzia és Vietnam felé történő kiutazáskor, mely esetben az összeghatár 500.000 THB.

ÁFA visszaigénylés

A következő feltételek együttes teljesülése esetén igényelhető vissza az ÁFA Thaiföldön:

 • Az igénylő nem életvitel szerűen tartózkodik Thaiföldön és az adóévben Thaiföldön eltöltött napok száma nem haladja meg a 180-at.
 • Az igénylő nem Thaiföldről induló repülőgép személyzete.
 • Az igénylő Thaiföldet nemzetközi repülőtéren keresztül hagyja el.

Az ÁFA visszatéréséhez igazolni kell, hogy a vásárolt termék valóban elhagyja az országot. Ehhez először kapcsolatba kell lépni a repülőtéri vámhivatallal, ahol a következő dokumentumokat kell bemutatni:

 • Útlevél
 • 10-es számú un. ÁFA formanyomtatvány
 • Az áru vásárlását igazoló eredeti számla
 • A számlán szereplő - exportálni kívánt - termék

Amennyiben a Hatóság mindent rendben talál, a vámtisztviselő aláírja és lebélyegzi a formanyomtatványt, matricát ragaszt az exportálandó terméket tartalmazó poggyászra/bőröndre, és minden eredeti okmányt visszaad az igénylőnek. A vámvizsgálatot követően a tisztviselő által aláírt és lepecsételt formanyomtatványt át kell adni az Adóhivatal (Revenue) repülőtéri képviselőjének. Amennyiben az ÁFA-t nagy értékű, de kis méretű termék (pl. ékszer, óra, nemesfém, toll stb.) után szeretné visszaigényelni ezek újbóli bemutatását kérheti az Adóhivatal képviselője.

Biztosítás nélkül nincs beutazás. A kovid miatt amúgy is kérik, a fedezet nagyságára figyelni kell. A szabályok a kovid miatt kb. havonta változnak.

Érkezés a repülőtérre

"A bangkoki repülőtérre megérkezve nem egészen volt világos először hova kell sorba állni (Immigration 1,2,3? Oltáskönyvet lepecséltessük? stb.), de néhány felesleges kör és másfél óra után sikerült a csomagjainkhoz eljutni, melyeket már aggódó de mosolygós repülőtéri munkatársak vettek körbe és keresték az elveszett gazdákat. A légkondi már addigra megtette a hatását (Kairóban sikeresen túlhűtöttek), és bár végig talpig fel voltam öltözve, a 35 fokba tüsszögve léptem ki :). City line-nal és Sky train-nel eljutottunk egy óra alatt az elvileg nagyjából belőtt szállásunktól jó messzire (mi sem voltunk túl precízek, de kár is volt a légi vonat munkatásaitól megkérdezni a merre az arrát). Végül egy helyzetmentő sör után (nekem volt rá legnagyobb szükségem) egy normál árra lealkudott taxiba ültünk (de hiába a letekert légkondi, ott is hideg volt!), és némi városnézéssel egybekötve kértük a vidám fickót, vigyen minket a szállásra. Fogadtatásunkra a Király is felvonult előttünk. Néhány homokzsákból kialakított barikád, illetve itt-ott felfegyverzett lézengő katonákon kívül nem volt nyoma az elmúlt hetek eseményeinek, szerencsére. Az egyik kifejezetten turistás utcából nyíló kertes hostelt választottuk ideiglenes lakhelyünknek, egyrészt mert "úgysem maradunk sokáig", másrészt ezt tűnt biztonságosnak első körben, mégsincs itt minden rendben alapon.  forrás

Fotóegyveleg

elégedett magyar strandoló

Ennyire való pénzt vigyünk

Thaiföld - kényelmes gyümölcsszüret

M. Dávid fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes