ÚTIKRITIKA.HU / Thaiföld


hirdetes


útikritikák


Thaiföld

Közlekedés | Mit vigyünk? | Pénzváltás | Egészség | Étkezés | Vásárlás |Szórakozás| Borravaló | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk |Vélemény az utcai evésről| Fotóegyveleg

.

Triciklis tuktuk - b.a. fotója

.

Közlekedés

Egy 2018-as nemzetközi statisztika szerint a világ országai közül Thaiföld áll a 2. helyen a halálos kimenetelű közlekedési balesetek gyakorisága tekintetében. A fő okok: ittas vezetés, rengetegen motoroznak bukósisak nélkül, vezetnek autót a biztonsági őv becsatolása nélkül.

,, Alapvetően vonatról, buszokról, kompokról és repülőkről beszélünk. Szerencsére mind olcsó, viszont a repülő kivételével egyiket sem éri meg online foglalni. (van rá lehetőség, aki biztosra akar menni, de valamivel drágább, mint a hagyományos forma: 12go.asia) Én szinte mindig „utazási irodától” vettem a jegyemet, amelyek egymást érik bármelyik turisták által frekventált helyen. Az árak igen eltérőek lehetnek, általában a kisebb bódé alacsonyabb árakat takar, és még abból is lehet alkudni, a nagy, légkondicionált irodák pedig bizalmat árasztanak, de csak addig, amíg meg nem látjuk az árcédulákat. Ne legyünk bátortalanok nemet mondani, ha az ár nem tűnik megfelelőnek, gyakorlatilag mindenhol szinte ugyanazt a szolgáltatást kínálják. Persze lehet venni jegyet az állomásokon is, viszont ezek nem sokkal olcsóbbak, valamint el is kell oda jutni valahogyan, amelyek eléggé messze esnek a központoktól, míg az ilyen kialkudott jegyeknél házhoz jönnek az emberért. Sok utazóval találkoztam, akik szerint nevetségesen egyszerű stoppolni errefelé, én nem próbáltam (még), de aki kalandvágyó, annak sok sikert. Mindenesetre, aki valamelyik szigetre akar ellátogatni, annak a komp megkerülhetetlen, amit a korábban említett irodákban a legegyszerűbb lefoglalni. A vonattal nem sok tapasztalatom van, viszont két dolgot biztosan állíthatok: egyrészt rendkívül olcsó a jegy, másrészt a vágányok hálózata nem túl kiterjedt, sok helyre nem lehet eljutni vasúttal. (2018)" forrás

Autó és/vagy motor bérlése

Autó, motorkerékpár vagy moped bérlését csak olyanoknak ajánljuk, akik kellően magabiztosan, rutinosan tudnak igazodni a baloldali közlekedéshez. Thaiföldön rendkívül sok a közúti baleset a felelőtlen, vad vezetési stílus miatt. Az országban naponta 38 ember hal meg motorkerékpáros balesetben. Motorosoknak kötelező a bukósisak viselése, és hatalmas felelőtlenség, ha a turista ehhez nem tartja magát! A thai országutakon rengeteg baleset adódik abból, hogy teherautók, kamionok vezetői a volán mögött ülve elalszanak. Mindenféle stimuláló szerekkel próbálják megoldani azt, hogy a sok-sok órás vezetés folyamán ébren maradjanak, csakhogy ez gyakran nem sikerül. Rengeteg országúti baleset következik be abból, hogy sok thai autóvezető elképesztő helyzetekben és módon próbál előzni kétszer egysávos utakon.

Egyébként Thaiföldön a nagyvárosok között gondozott, jó állapotú autópályák vannak jól kiépített hálózatban. E tekintetben is modernebb ország, mint Magyarország. Az észak-déli utak kétszer kétsávosak, de például Bangkok és Pattaya között, valamint a nagyvárosok körül nem ritka a kétszer három- vagy négysávos autópálya. Az autópályák többsége fizetős, de nem drága, s kapuknál lehet készpénzben fizetni. A külföldinek nem túl nagy gond a tájékozódás, ugyanis a legtöbb helyen a számunkra olvashatatlan thai feliratok mellett van angol kiírás is. Nem ajánlatos éjszaka vezetni, mert óriási a teherautó- ill. kamionforgalom és kellemetlen ebben a közegben vezetni, különösen ha nagy az esőzés. Akát sötétben, akár nappal, jellemző a thai közutakon, hogy a teherautók vadul vezetnek és nincsenek tekintettel a kisebb autókra. Az autó- vagy motorbérlésnek persze van legalább egy hatalmas előnye, mégpedig az, hogy el lehet jutni egy csomó olyan hiteles, érdekes thai környékre, ahová a turisták többsége lusta ellátogatni.

A városi közlekedés szempontjából a legnagyobb rettenet Bangkok, így egyáltalán nem ajánljuk, hogy ott bérelt autóval vagy motorral közlekedjen, egyrészt a tájékozottság hiánya miatt, másrészt a durva vezetési morál miatt. Kivételt csak az jelent, ha a turista a fizetős expressz utakat használja, mert azokon gyorsan,, kényelmesen, gondok nélkül lehet vezetni. Bangkokban ráadásul kissé kaotikus éllapotok vannak a kijelzéseket illetően, azaz nem lehet mindig bízni bennük. Tény, látszik, hogy Bangkokban küzdenek azért, hogy javítsák az áldatlan közlekedési helyzetet gyors utak építésével.

 • Ha autót vagy motort bérel, akkor kéretik alaposan tisztázni, hogy mik káresetekben a felelősségi kötelezettségek.
 • Nem árt átvételkor valamennyire meggyőződni, hogy műszakilag rendben van-e a jármű.
 • Egy napra az autó bérlése átlagban 40 euróba kerül, de azért nagy a szórás.
 • Településeken belül általában 60 a max. engedélyezett sebesség, kívül 90-100. Nagyon sűrűn vannak sebesség ellenőrzések, sok a közúti ellenőrzés. A biztonsági öv használata kötelező, alkohol kizárva.
 • Thaiföldön a legtöbb autó ólommentes benzint használ, de dízelt is lehet mindenhol tankolni. Az üzemanyag-állomásokon lehet fizetni bankkártyával is.
 • Thaiföldön az üzemanyag olcsó, litere 230-260 forintnak megfelelő helyi pénz között van.
 • A turistának a jogosítványon kívül rendelkeznie kell magánál útlevéllel is. Gépkocsit csak 21 év felett lehet bérelni.

"Szörnyű nap volt a mai... Reggel kitalálták, hogy apukám fizessen a motorkölcsönzőben 2500 Batot az kb. 20000ft, mert lett a motor alján egy 5cm-es karcolás (amit persze nem ő okozott). Olyan tökéletes színjáték volt az egész kölcsönzős család részéről, hogy öröm lett volna nézni külsősként. De addig fajult az ügy, hogy majdnem összeverekedtünk, már egymásba fröcsögött a nyálam a thai arccal." (V.V.,),, Ha körbe akartuk járni a környéket, sokszor béreltünk kismotort, az egyik legjobb és legolcsóbb lehetőség. 24 órára átlagosan kb. 1800 Ft, de északon még olcsóbb, kb. 900 egy teljes napra.
Mindig T vezet, főleg mert bal oldali közlekedés van Thaiföldön, mint Angliában, ez alapból kihívás, másrészt életemben egyszer próbáltam meg otthon motorozni, bár jól ment, de úgy döntöttem nem itt fogok megtanulni kismotort vezetni.

Egyébként a legtöbb balesetet, ahogy thai barátaink is mesélték, a külföldiek okozzák, mert túl gyorsan száguldoznak, amit néha még felelőtlenül alkohol és drog hatásaival is fokoznak. Az önálló gépjárművezetés a helyi közlekedésben csak rutinos vezetőknek, kellő helyismeret esetén tanácsos szerintem. Érdemes jól megnézni a robogó állapotát, mi volt, hogy le is fotóztuk a sérüléseket, mielőtt elindultunk, nehogy ránk verjenek olyan károkat, amiket nem is mi okoztunk, mert biztosítást nem mindig kötnek a motorokra. Szerencsére mindig rendben volt minden.

A motorozás nagyon közkedvelt a thaioknál, a nők sokszor lepipálják a pasikat is, ahogy száguldoznak, már babakoruktól rajta ülnek, hozzá vannak szokva, magabiztosan, lazán vezetnek. Ja és van, hogy 4-5 ember, barátok, komplett családok utaznak egyszerre, no problem. " forrás


,, Van jogosítványom, de amikor valaki arról beszél, hogy Thaiföld és vezetés, az egyenlő azzal, mintha azt mondanám, hogy holnap teszek egy kirándulást a Marsra. Sajnos több esetről hallottam, amelyeknek tragikus végkimenetele lett és hiába hisszük mi nyugatiak, hogy tudunk vezetni (és persze, hogy tudunk), de a helyiek sajnos nem a legjobban. Valamint ugye baloldali közlekedés van és azt is egy kis idő megszokni (amikor visszajöttem Európába és át kellett kelnem az úttesten, automatikusan először mindig az ellenkező irányba néztem, annyira berögződött aztán). Motorral, avagy kis robogóval sem nagyon közlekedtem, inkább a biciklit részesítettem előnyben és valószínű egyetlen voltam az egész településen, aki biciklizett. Ez így utólag visszagondolva vicces, de ott helyben nekem ez a megoldás tűnt a legbiztonságosabbnak. (2019)" forrás


,, Motorbérlés utáni extra pénz követelés, károkozás címén

Thaiföldön például nem csak motor, hanem például jet ski kölcsönzők is híresek erről a trükkről.

Ennek lényege, hogy a motor visszaszolgáltatása után átvizsgálják a motort és találnak rajta néhány karcot, repedést, stb., ami valószínűleg már a bérlés előtt ott volt. Viszont ha még nem hallottunk az ilyen átverésről, akkor nem biztos, hogy átverést feltételezünk, ezért könnyen elmaradhat a jármű szemrevételezése és ezt a kölcsönzők figyelik is. Bérléskor természetesen ők is jelen vannak, látják, hogy megnézzük-e a motor hibáit magunknak vagy sem. Nézzük tehát meg, sőt, lehetőleg fényképezzük is le a nagyobb karcokat, repedéseket. Így, ha balesetmentesen közlekedünk, átadáskor csak a régi hibákra tudnak hivatkozni, így az átverés könnyen kivédhető, hiszen fényképes bizonyítékunk van róla, hogy a hiba még a bérlés előtt keletkezett. (2017)" forrás


Mindenhol óvva intettek attól, hogy a turista odaadja az útlevelet a robogó bérlésnél. Hát, ha nem adod oda, akkor good luck, Koh Phanganon legalábbis mindenhol azt kérték depositnak, így el is engedtük az ezen való aggódást és onnantól a párom útlevelének a fénymásolata volt a tárcájában, ha igazolni kellene magát. Máshol sehol nem akarták elkérni, csak a becsekkoláskor lefénymásolták szállásokon.

Koh Samuin már volt olyan robogós hely, ahol 3000 bath is lehetett a deposit, de inkább az útlevelet adtuk.

Bangkokban meg nem béreltünk robogót, szeretünk élni 😅.

A másik a köbcenti és jogsi kérdés, mert ugye az itthoni autós jogsival nem vezethetnél kint 125 cc robogót, annál kisebb viszont nem nagyon van, nem is tudna felmenni ezen a sok hegyi úton egy 50 cc-s motor két fővel. A jó hír, hogy sehol nem kérték a szintén fél napos időtöltéssel megszerzett nemzetközi jogsit (bármelyik kormányablakban intézhető, vinni kell igazolványképet és a magyar jogsit, azt hiszem 2000 Ft volt a díja), a rossz, hogyha baleset ér és nem volt olyan jogsid, ami arra az adoitt méretű motorra van, a biztosító nem fizet, ami szerintem nonszensz, mert rajtuk kívül a kutya le se szarja, hogy van-e jogsid, vagy mire van, nem egyszer láttunk 7-8 éves gyerekeket hármasával ülni robogókon és ahogy már írtam, a bukósisak mániánkkal is eléggé egyedülállók voltunk 😀

Robogó nélkül Koh Phanganon és Koh Samuin is meg vagy teljesen lőve, gyalog nagyok a távolságok, 5 perc alatt rommá égsz a napon, kegyetlen meleg, por van és a járdák sem mindig léteznek, a zebrán nem engednek át, egyszóval másodrangú polgár vagy, ha nincs a feneked alatt robogó. Autóbérléssel nem találkoztunk sehol, bár biztos van ilyen is, de őszintén abban jobban féltünk volna, hogy valakit elütünk.

A robogók amúgy működtek megbízhatóan, de a sok hegyi út miatt a fékje mindegyiknek katasztrófa, érdemes már a lejtő legtetején lassítani 😆

Volt amúgy olyan beach, ahová le se lehetett jutni robogóval, annyira földutas, meredek, salakos volt, ez a Bottle beach pl., ne legyetek kemények és üljetek át a taxi ponton a taxiba, jó pár embert láttunk nagyon kimerülve felfelé robogót tolni, mögötte a nagyon elcsigázott asszonnyal 😆

Még ami nekem szimpi volt, hogy maga a robogóbérlős kérte, hogy fotózzuk körbe a járgányt, semmi kellemetlenség nem volt ebből, ami viszont fura volt, hogy a szerződés mindenhol egy példány, az meg az övék. A végén összetépik, amikor visszaviszed.

A benzin nagyon olcsó és ezek nem is fogyasztanak sokat, ja és mindenhol árulják az út szélén is ilyen 1 literes whiskeys üvegekben 🤣 Mondanom se kell, amellett is dohányoznak 😅

Szerintem a bukósisakon nem érdemes vagánykodni, írtam már a kultúrsokk posztban, hogy milyen a közlekedés, nem kell kísérteni a sorsot. (2024) forrás

Vasút, hajó, komp, távolsági buszok

Thaiföldön a vasútvonalak minősége és a vasúti járműpark állapota gyatra, még a nem túl fényes magyarországi állapotokhoz viszonyítva is. Az elmúlt években előfordultak bizony halálos áldozatokkal is járó vonatszerencsétlenségek.

"A vonaton kényelmesen átaludtuk az éjszakát, sőt, 9 óráig tudtunk szundítani, itt Thaiföldön nem óbégatnak az árusok pirkadattól a vonatokon. A szomszéd ágyakon alvó hollandok is jól aludtak, mert este sikerült betermelniük 2 üveg whisky-t az étkezőkocsiban, ami éjszakánként diszkóvá alakul, és egy nagyon meleg fiú a pultos. Olyan 50-esnek nézhettek ki a hollandusok, otthon hagyták az asszonyt, és eljöttek dorbézolni meg golfozni 2 hónapra, úgy viselkedtek mint aki osztálykiránduláson van. Az étkezőkocsiban reggeliztünk, majd a délután 3 órás érkezésig volt időnk figyelni a tájat (errefelé északon ritkább a csapadék, így a növényzet sem olyan zöld) olvasgatni és blogolni. (2013)" forrás

A turista Thaiföldön igénybe vehet vízi szállítási szolgáltatásokat is, hajókat, kompokat. Feltűnően túlzsúfolt hajókra, kompokra tanácsos nem felszállni. Előfordult nem egyszer, hogy hajók, kompok felborultak, elsüllyedtek a túlterheltség és a viharok következtében. A Telihold partikra utazókat szállító hajókat például gyakran felelőtlen túlzsúfoltsággal üzemeltetik.

Bolt, Grab - a legjobbak. Helyi netes kártyával és készpénzes fizetéssel érdemes. A taxisok sokszor trükköznek itt is. Bevállalja a fuvart, odaér, érkezéskor lemondja, de közben te békésen beszállsz a kocsiba. Érkezéskor ordibálás. Ő mond egy árat, ami nyilván ötszöröse a Bolt által kalkuláltnak. És akkor mindent bele, igazad van, ha az eredeti árat akarod fizetni. Ha a megkárosítandó turista sokszor , erős hangon a rendőrséget emlegi angolul, általában beválik.

A tuktuk

Előre meg kell beszélni az ára és így is át fognak verni. Viszont hangulatos, jópofa közlekedési mód.

"A negyedik lépés a fizetés. Ha korábban egyáltalán nem alkudtunk meg, a sofőr bármennyit elkérhet, és azt illik is kifizetni. Persze ha a napi átlag bevételénél többet akar, természetesen arcátlansággal lehet küzdeni az arcátlanság ellen. Ha nem sikerül megegyezni, a körénk gyűlő tömeg bölcsességére és belátására is bízhatjuk a dolgot, az általában beválik.. " forrás (és minden a tuktuk témában)


,, MOTORIKSA: A legnépszerűbb közlekedési eszközök Thaiföldön. Háromkerekű, motoros taxi, sokféle változatban, bárhol leinthető, ki kell próbálni, autentikus élmény. Néha nem tudják, hova tartanak, érdemes figyelni közben, nehogy máshol tegyenek ki és otthagyjanak, aztán csak állunk a fejünket vakargatva, hol is vagyunk. (2016)" forrás

Éjszakai busz, távolsági busz

"A turistabuszokon manapság aggasztó mennyiségű lopás történik, így állami busszal akartunk lejutni Krabiig. A Bangkok Délt kiszolgáló buszállomásáról este hétkor indult meglepően borsos árú (több mint hatezer Ft egy jegy) éjszakai buszunk. Az állomás szürreális keveréke volt egy kínai piacnak, egy pláza ételszintjének és egy hagyományos buszállomásnak. Az elvileg 12 órás útra tapasztalt és professzionális utazóként megfelelő mennyiségű élelemmel és itallal készültünk. Ásványvíz, fánk, kóla, az utazás móka. A majdnem száz platform közül némi küzdelem után megtaláltunk a sajátunk (a 71-est, kis kíváncsiak), ahol kiderült, mindig két busz indul öt perc különbséggel ugyanoda: a luxus busz a gazdagoknak (és azoknak, akiket a kasszában elfelejtenek tájékoztatni, hogy kétféléből lehet választani, és ezt vetetik meg velük) (sajnos ezek ugyanazok az emberek, akik nem képesek alaposan elolvasni az útikönyvet, ami említi a szóban forgó tényt) illetve a béna busz öt perccel utána. Akaratlanul váltott VIP utunk valóban öt csillagosnak bizonyult. Míg Marci morgott a pénzkidobás miatt, én gyermeki lelkesedéssel vetettem bele magam a busz felfedezésébe. Egy repülőgép business osztályához lehetne hasonlítania körülményeket: egyenruhás kiszolgálólány, tökéletesen hátradönthető, álomkényelmes szék, elegendő lábtér, Nintendo játékok, nézhető – mondjuk thai nyelvű - filmek, hallgatható zenék. (2010)" forrás

Motoros taxi

"Narancssárga, egyen-mellényt viselő motorosok suhantak el mellettünk nap mint nap. Mi is utaztunk párszor motoros taxival. Nem itt, szélesebb utakon. A száguldásra emlékszem. Meg arra, hogy kapaszkodom az ülés mögötti fogantyúba és a kanyarokban próbálok nem jobban oldalra dőlni, mint a kormányt markoló ötvenöt kilós férfi. Arra, hogy az autók közti kacsázás vagy a padka meg a fekvőrendőr széle közötti rés kicentizése néha összerándította az ember gyomrát. A motoros taxik a bangkoki közlekedés legegyszerűbb, de talán legfontosabb elemei. Nélkülük végérvényesen bedugulna vagy leállna itt az élet. Használják őket rövid távon, a buszmegálló, a metróállomás és az otthon vagy piac között, valamint hosszabb távolságok megtételére is. Amikor beáll a forgalom és már eleve késésben vagyunk, ha nincs időnk a busz vagy a taxi csúcsforgalomban lassú kényelmére és gyors izgalomra vágyunk. Ha a reggeli kávé nem ébresztett fel és jól esne egy adrenalin-fröccs.

A taxikkal vagy a tuk-tukok többségével ellentétben a motoros taxisok nem cirkálnak az utakon utasokra vadászva, hanem forgalmasabb helyeken, bekötőutak elején vagy végén, zsúfolt plázák előtti metrómegállóknál vagy a magasvasút lábánál, csoportokba verődve várják a kuncsaftokat. A sofőrök rikító mellényt viselnek, a hátukon egy azonosító számmal és a környék nevével, ahol dolgozhatnak. Így nem lesz keveredés. Bárhol is működjenek, mindig van a közelükben egy fából összetákolt pad, néha kopott fotel vagy akár egy napernyő alatt tartott tévé. Sokszor van egy eldugott utcai irodájuk is, egy fatáblával, amin a sofőrök képe és kulcsok lógnak. Valamint a környékbeli úti célok és a hozzájuk tartozó árak listája. A hosszabb fuvarok díja általában alku tárgyát képezi. Kicsivel drágább, de sokkal izgalmasabb, mint a taxi.

Csúcsforgalomban tényleg gyorsan célba repít a motoros és még élvezetes is lehet az utazás, ha az ember elfogad pár dolgot: aki a kormányt tekeri tudja mit csinál és valószínűleg sokkal nagyobb bangkoki vezetési tapasztalattal rendelkezik, mint mi. A sorban álló kocsik között ügyeskedve, az út szélén, néha a járdán, vagy ha kell egy darabig három sávnyi gépjárművel szemben haladva ez természetesen nem könnyű. A piros lámpánál mindig előre furakodnak így elsőként rajtolhatnak tovább. Néha azt érzi az ember, hogy a kaszkadőr helyett neki kellett beugrania egy akciófilm komolyabb jelenetébe. Az egyirányú utcák, a rendőrök és a piros lámpák mind csak akadályozó körülmények ebben a ‘Juttassuk az utast minél előbb célba’ nevű társasjátékban.

Ha kinyílik előtte az aszfalt, a sofőr gondolkodás nélkül húz bele a gázkarba. Ez elsőre nagyon félelmetesnek tűnhet, főleg mikor a sűrűjébe visszatérve csak az utolsó utáni pillatatban lassít. Vannak bolondok is, akik félelmet nem ismerve pillanatok alatt kibillentik az embert a komfortzónájából. Ilyenkor érdemes megkocogtatni a vállukat, hogy itt tegyél le, most tegyél le. Természetesen minden alkalommal érdemes arra is figyelni, hogy se lábunk, se térdünk, ne lógjon ki jobban, mint a sofőré. Ami néha komoly mutatvány, de megéri, mert egy szűkebb fordulónál a kisebb testekhez szokott sofőrök lekerekíthetnek belőle pár centit. Ha rövidebb távon nem is, de szerencsére a hosszabbakra bukósisakot azért adnak. Általában kedves és jópofa srácok a motoros taxisok, együtt mozognak, szoros közösséget alkotnak. Ha nincs munka, egymást ugratják, vagy zacskó halomba turkálva esznek valamit. Esténként sokukat valamilyen ismeretlen erő a whiskys standok közelébe gravitálja. Rossz nyelvek szerint nyolc után már nem érdemes bizonyos helyeken igénybe venni a szolgáltatásukat, mert annál már többet ittak, hogy biztonsággal betaláljanak két pár hátsó lámpa közti résbe. (2012)" forrás


"Késett a busz, először egy kisbolt/étkező féleséghez vittek, ott vártunk fél órát, közben megérkezett még egy kocsi. Megtelt a minibusz, innen két óra alatt Surat Thani – ba vittek (ide érkeztünk a repülővel is északról). Megint csak egy étterem/kisboltnál kellett várni legalább másfél órát, hogy megérkezzen a nagy busz. A sok minibusz embereit mind itt rakták ki. Meggyőződtünk róla, hogy ez nem lehet hivatalos, helyiek által is használt buszjárat mint amire mi eredetileg gondoltunk, de mégis mindenhol csak erre lehet jegyet kapni. Biztos hogy nem véletlen, hogy ennyit kell várni és hogy ezeken a magán üzemeltetésű helyeken, ahol még az igénytelen wc-jük is fizetős.

Rájöttem, hogy sosem lehet tudni, hogy kiben lehet megbízni és hogy át akarnak verni vagy sem, a rendes árat kérik vagy csak le akarnak húzni, főleg ha szállításról van szó mint a taxi, tuktuk, hajó vagy az ilyen buszok. Rendes jegyet soha egyiknél sem kaptunk fizetés után (csak Bangkokban a helyi járatokon). Ez a buszjegy is az első irodában 1200-ról indult, majd lett belőle 1000, végül 800-ért sikerült megvenni egy másik helyen, de mindenhol ugyanazt mondták, hogy “csúcsszezon miatt magasabbak az árak és hamar elfogynak a jegyek”, majd telefonál, aztán megtudjuk, hogy még épp van szabad hely és gyorsan döntsük el, sőt már le is foglalta nekünk. Kitudja, mennyi belőle az igaz. Csak felesleges idő és energia pazarlás egyik helyről a másikra menni, hogy megtudjuk hol mennyit kérnek ugyanarra a buszra. Ugyanez igaz a taxikra is, sőt náluk meg rosszabb a helyzet. " forrás

Mit vigyünk?

 1. Golyóstollat a kézipoggyászunkban, mert szükség lesz rá érkezéskor az úgynevezett érkezési kártya (arrival card) és a vámnyilatkozat kitöltéséhez. Felesleges bénázáshoz vezet, ha érkezéskor azzal kell bajlódni, hogy valaki (pl. akinek éppen úgy akkor szüksége van rá) kölcsön adja a golyóstollát. Sőt ha többen utazunk, nem árt fejenként egy golyóstollat vinni, mert mindenkinek ki kell tölteni az arrival card-ot. Szerencsére a vámnyilatkozat lehet közös is.
 2. Nem árt vinni egynél több bankkártyát, hogy legyen pótlék, ha az egyik elveszik, vagy ezért-azért használhatatlanná, elfogadatlanná válik.
 3. A thai szúnyogok elég agresszívak és már az érkezés napján támadásba lendülhetnek, tehát jobb, ha már egy, otthonról hozott riasztószerrel fel vagyunk fegyverkezve. Helyben a boltokban azután lehet könnyen utánpótlást vásárolni, de az első nap talán felesleges a beszerzésre időt pazarolni. Amúgy helyben a nagyon praktikus 7-Eleven vegyesboltok valamelyikében 40 bahtért (kevesebb, mint 300 forint) lehet venni egy Skeletone nevű, sárga üveges, nagyon hatékony szúnyogirtószert.
 4. Dacára annak, hogy trópusi melegbe utazunk, tanácsos vinni pulóvert, vagy valami könnyű dzsekit, kardigánt, mert a thaiok rémesen lehűtik a levegőt a taxikban, a vonatokon, a buszokon, az áruházakban, a metrón, szinte minden zárt helyen. Ilyen esetekben jó, ha nálunk van valami cucc, hogy ne fázzunk és ne fázzunk meg.
 5. Minden, otthon rendszeresen szedett gyógyszert
 6. A hétköznapi dolgok mindenhol kaphatóak, ráadásul utazóknak való kiszerelésben. Kisadagos arckrémek, olyan mosószer, amiben csak 5 kapszula van, utazó méretű arclemosó, krém, stb. Általában mindennek normális ára van, egyetlen kivételt találtunk: a koffeinmentes kávé volt piszok drága. Hát, az élet nehéz.

"A Mit húzzak a lábamra? kérdéssel ne terheljük túl sem idegrendszerünket, sem bőröndünket indulás előtt. Az otthoni árak töredékéért (is) tudunk itt papucsot venni - és amekkora a kínálat, úgysem fogjuk tudni megállni :-). Ugyan nem fog minket évekig szolgálni, de az itt tartózkodásunkig biztosan kitart. És legalább nem sajnáljuk (annyira) kidobni, ha elkap bennünket a "futó nyári zápor", amit itt trópusi esőnek hívnak, és ami tökéletesen alkalmas tönkretenni a legjobb/kedvenc cipőnket (és így akár a nyaralásunkat is), amikor váratlanul a nyakunkba zúdul.
Ha pedig éppen a forró évszak van? Örülsz, ha még papucsot sem kell venned..." forrás


Mindenki azt mondja, hogy ne vigyél semmit, kint minden olcsó, de 1. nem azért megyek, hogy kínai piacok csótányos öltözőjében próbálgassam a ruhákat 42 fokban ahelyett, hogy a stradon legyek, vagy várost nézzek, 2. sajnos 2 éve meghíztam és nagyon nehezen találok olyan ruhát, amiben nem hányom le a tükröt 😅, 3. nem akarom ezzel cseszni az értékes időt. Ráadásul ok, hogy a Chinatown-ban van minden, de ugyanazok a kínai vackok vannak, mint itthon, semmi különbség nincs, max annyi, hogy kicsit talán olcsóbb, szalmakalap pl. 350 Bath volt, ami itthon még olcsóbb is szerintem utcai árusnál.

Koh Samuin voltak már igazi made in Thailand dolgok, meg a kötelező fullmoon party pólót persze megvettük, valóban nem voltak drágák, kb 200 bath volt, meg van az éjszakai piacon second hand is, ahol még olcsóbb (legalább ennyit tettem a környezetért), de mindenhol ugyanazt a 10 dolgot árulják, nadrágot pl. sokadik nekifutásra se találtam, pedig azért nem egy tonna madonna vagyok, "csak" 40-42-es kellett volna, de egy méretű minden, standard S-es lányoknak. Szóval aki érzékeny erre, inkább vigyen ruhát, úgyse nagyon van olyan légitársaság, ahol vehetsz csak hátizsákos jegyet, 20-23 kg feladott poggyász szerintem mindenhol a díj részét képezi, és amúgy hazafelé is kár aggódni a túlsúly miatt, mert nem kérnek érte egyáltalán sokat.

6. Minden nagyon olcsó

Ez félig-meddig igaz, de azért az infláció és a kimaradt covid időszak bepótlása látszik az árakon. Koh Phangan olcsóbb volt, ami engem meglepett, oda nem megy repülő, mindent hajón kell behozni, így logikus lett volna, hogy drágább, mint Koh Samui, de Koh Samuin sokkal régebb óta élnek a turizmusból, több a puccos hely, kevés a kedves kis útszéli kajálda, ami van, az is drágább, így ott sokkal többet költöttünk.

Egy helyi, egyszerű, húsos főétel olyan 60-80-100 bath rizzsel, tengeri herkentyűvel +20 bath kb, a kis kóla 50 bath, a sör 60-100 bath, a pia általában elég drága. A víz 10, a nagy víz a seven elevenben 10, a kókuszvíz kókuszdióban 50, a gyümölcs shakek 50-60 nem puccos helyen. A közvetlen tengerparti beach bárban persze minden drágább, de nem sokkal, Koh Phanganon legalábbis nem olyan nagy a difi, Koh Samuin már jóval nagyobb. (2024) forrás


A nagy TE MIT HOZOL KI THAIFÖLDRE témakör..
Réges régen, amikor az egyetlen pirítósnak való szeletelt kenyér még lángolva elégett, a pirítóban, mint egy papírlap, amikor a bolognai spagetti egy luxus étel volt méregdrágán sajt nélkül, már ha volt, akkoriban én is hoztam ki tonnányi kaját.
Most, hogy nagyjából van minden a farang közértekben és hála az élelmiszer inflációnak, már nem is olyan drágán a magyarhoz képest, Pattayán meg legalábbis, már rengeteg a magyarországi éttermi árakhoz képest ultra olcsó farang étterem. erősen leszűkült a paletta... De sokan - talán a távolság miatt ? - még mindig cipelik ki pl. a füstölt kolbászokat, amik végül a mélyhűtőmben landolnak, mert leginkább rákapnak a helyi kajákra vagy találnak érdekesebb farang kajákat.

Az én listám, amiket a mai napig hozok ki és kérek, ha mások jönnek:
Füstölt valamilyen hús szilveszterre ( lencse már van itt is ) és húsvétra, magyar torma, GLOBUS csípős mustár, HURKA, piaci édes csalamádé, ecetes, csípős almapaprika káposztával töltve ( savanyúságokban a mai napig nagyon gyenge a felhozatal, persze miért is ne lenne, ez egy olyan kelet-európai cucc ), szárazbab ( van itt is, de gagyibb ) csoki / marcipán ( ebből is gyenge a felhozatal, vagy még mindig méregdrága ) , puding por, Nespresso kapszulák ( drága és gagyi a felhozatal ) Nekem kb ennyi... száraz kolbászokat, szalámikat otthon se nagyon eszem. (sz.g., 2024)

Pénzváltás

Leginkább amerikai dollárt vagy eurót érdemes vinni Thaiföldre. A thai baht itthoni beszerzésére felesleges igyekezetet fordítani. Az amerikai dollárnál figyelni kell arra, hogy lehetőleg 2000 után nyomott 100 dolláros bankót vigyünk. A régebben nyomottakat egyes thaiföldi pénzváltóknál elutasítják. Thaiföldön rengeteg helyen lehet bankkártyával fizetni, mégis azt javasoljuk, hogy inkább készpénzt használjunk. Nem kell egyszerre, érkezéskor túl sokat váltani. A bangkoki repülőtéren közvetlenül az útlevél-ellenőrzés vonala után, a bőröndök felvételének csarnokában van két-három pénzváltó helye a Thai Military Bank-nak ((TMB), ahol gyorsan és korrekt kurzuson lehet váltani. Javasoljuk kb. 50 USD/fő összeg váltását, ami elég az első egy-két napra. A thai taxisoknál bankkártyával fizetni aligha lenne örömünnep. Hülye ez a farang? - gondolná a taxis.

Lehet thai baht-ot vételezni pénzautomatákból, amelyekből rengeteg van Bangkokban és a turistás városokban. Számolni kell azonban arra, hogy a thai bankok 150 baht díjjal terhelik meg a tranzakciót. A legtöbb turista naponta vagy kétnaponta vált pénzt kisebb összegeket, reménykedve, hogy az átváltási kurzus számára kedvezően alakul. Előfordult már e sorok írójával, hogy így csinálta, és picit jól járt. Nagy előny ebből bizonyosan nem jön össze. Vannak kisebb különbségek (1-2 baht különbség dolláronként vagy eurónként) a pénzváltók árfolyamai között, akinek van türelme, az összehasonlítások után dönthet. Érdemesebb és egyszerűbb utcai hivatalos pénzváltóhoz járni, mert a bankokban nem kínálnak jobb átváltási kurzust, ráadásul sokszor sorba kell állni. A pénzváltóknál kérjünk kisebb címleteket is, mert hajlamosak főleg 1000 bahtos- bankókat adni. Csakhogy az ezer, sőt az 500 címlettel sok helyzetben körülményes fizetni. A taxisofőrök is riadtan reagálnak, ha ezressel akarunk fizetni. Legyen nálunk mindig sok 20-as és 100-as címlet, mert azok praktikusak.

Revolut működik remekül. Egyetlen hátránya, hogy váltásonként 100-120 bath költséget számol fel azoknak az ügyfeleknek, akik az ingyenes számlával rendelkeznek. Update 2022: több helyen már minimum költéshez kötik a használatát vagy simán 3%-ot számolnak fel minden bankkártyás fizetésre. Ha ki van írva, nem érdemes vitatkozni.

"A 100 és 50 dolláros bankjegyeket sok helyen jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb bankókat, így érdemes ezeket a kis különbségeket is kihasználni, és zömmel nagyobb címletekkel készülni. " (Kriszti)

,, A reptéren és hotelek recepciójánn tilos pénzt váltani, mert mindig itt vannak a legrosszabb árfolyamok. A bangkoki Suvarnabhumi reptéren azonban van egy kivétel, egy titkos sarok, ami még a reptér hivatalos térképén sem szerepel.  Le kell menni a legalsó szintre, ahonnan a reptéri gyorsvasút indul (Airport Link néven szerepel a táblákon, az emelet pedig a B, vagyis a Basement). Itt a gyorsvasút bejáratával szemben állva, a bal oldali sarokban, a vasút pénztára mögött eldugva, a ma már nem működő Express Link állomásán van néhány független pénzváltó. Az első a Super Rich volt, mára viszont van legalább féltucatnyi itt. Mind jobban vált, mint a többi reptéri váltó, sőt, még a városi sima banki váltók árfolyamánál is jobbat kínálnak. Szóval itt nyugodtan be lehet váltani nagyobb összeget is. A váltók talán 1-2 éve jelentek meg itt, az utazók többsége nem ismeri ezt a sarkot, eléggé el van dugva. De megéri megkeresni. (Bangkok Charlie, 2017)

"A Revolut mostanában pontosan ugyanazon az árfolyamon terheli a bath-os kötéseket a forintos számlámra, mintha váltás lenne. Vagyis váltásonként megspórolom a váltás árát és a készpénz felvátel díját is. Kriszta 2022"


Egészség

Feltétlenül érdemes még az elutazás előtt, itthon teljes körű egészség-, baleset-, utasbiztosítást kötni.  Bangkokban és a turisták által frekventált nyaralóhelyeken, és főképpen a magánklinikákon kifejezetten jó, korszerű az orvosi ellátás, egyes klinikákon a hazai viszonyoknál lényegesen jobbak a körülmények (nyugat-európai színvonal). Csakhogy ennek meg van az ára, és emiatt fontos biztosítással utazni. Ha nincs biztosítás, vagy a biztosításunk az adott ellátást nem fedezi, akkor az alábbi költségekkel kell számolni: egy konzultáció vagy kisebb kezelés pl. Bangkokban 150 baht körüli összegbe kerül, míg egy szakorvosnál (specialista) a konzultáció 500 és 1500 baht közötti összeget kóstál. A szállodák szükséghelyzetben gyorsan kerítenek orvost. Ez sokszor életete menthet. De , ha nem élet-halál kérdésről van szó, az orvos kihívása előtt feltétlenül tisztázzuk velük annak anyagi  feltételeit a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Először úgy voltam vele, hogy mi aztán minden ellen beoltatjuk magunkat, de aztán rájöttem, hogy az mennyi oltást, mekkora kiadást, és hány héttel ezelőtt meg (nem) kezdett rákészülést jelentett volna és letettem erről.

Oltás Thaiföldre nincs kötelező, ajánlott van jó sok, de irtó drága mindent beadatni és itt a thai öbölben nem is igazán kell semmi ezek közül. A malária is inkább északon para, ott se nagyon, a környező országokban gond, így a határ mentén nagyobb a veszély, de azért itt is van szúnyog és hiába kenegettük magunkat, így is csípnek, pedig a helyi, mérgező cuccal kenjük magunkat, ami az EU-ban állítólag tilos hatóanyagú is, mégis lett egy-egy csípés. Erről még nem tudok nyilatkozni, hogy elkaptuk-e, mert több hét a lappangási idő, de kétlem, hogy kifogtuk volna azt a 0,5% maláriás szúnyogot. (2024 ) forrás


,, Addig jó a helyzet amíg csak a sarki gyógyszertárba egy zacskó viagráért és egy marék gumiért besurranunk. Egy testet és lelket felüdítő Happy Hour with Happy End masszírozásnál is elég ha gyorsan készpénzzel egyenlítünk. „Az idegenként érkezel és barátként távozol“ szolgáltatásoknál nem fog sokat egy előrelátó betegbiztosítás segíteni.

Másképpen alakul a helyzet ha véletlenül megharap minket egy kóborló kutyus, belelépünk egy borotvaéles kőbe, elcsúszunk a motorunkkal stb. stb. egyszóval orvosi segítségre szorulunk.
Nos, az első 3-400 bahtos számla nem fog ugyan a következő orvosnál minket kiütni, még akkor sem ha ebben csak a barátságos bemutatkozás költségei rejtőznek. Később azonban ha elkezd a doktor bácsi minket megvizsgálni, elsősegélynyújtást adni, gyógyszert eladni, nos, legkésőbb akkor derengeni fog mindenkiben, hogy ezek az orvosi látogatások gyorsan több ezer bahtba is kerülhetnek.
Én nem kívánom senkinek, de sajnos még az is előfordulhat, hogy egy súlyosabb baleset vagy betegség miatt valaki napokra vagy hetekre kórházi ápolásra szorul. Természetesen, ha van betegbiztosításod, ha nincs, főleg sürgős esetekben Thaiföldön is fognak az orvosok segíteni. (Ez különben sajnos nem mindig igaz, gyakran előre kérik a fizetést még kórházakban is.) Csak az nem mindegy, hogy hol és hogyan és hogy ki.

Thaiföldön választhatnak a betegek privát kórház, állami kórház és az un. clinic (magyarul ezek az orvosi rendelők) között. (Még van ugyan néhány kisebb dolog, de most nem fontos.) A thaiföldi kórházak és klinikák színvonala jó vagy nagyon jó, nem kell szégyenkezniük. Amíg meg vannak fizetve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Thaiföld nem gondoskodik a túlnyomórészt pénznélküli lakosságáról (és pénztelen turistáiról). Szinte még a legkisebb falvakban is található egy orvos, minden körzetnek van kórháza, ahol a legszegényebb és nincstelen betegeket úgy ahogy ellátják. Lényegében véve kifizetnek szimbolikus 30 bahtot és ezzel rendezték is a bent tartózkodás költségét, akár hetekre, hónapokra is. Ez ugyan így talán szépen hangzik, a valóság azonban sokkal szürkébb.

Miért is nincs nekem sem biztosításom? Mert ha nincs, akkor orvosi kötelesség ide vagy oda bizony nem fogják az orvosok egy kis anyagi támogatás nélkül Thaiföldön valószínűleg még a nyelvünket sem megnézni.

De mibe is kerül egy doktor látogatás pl. Bangkokban? Erre nagyon nehéz konkrétan válaszolni mert a számla sok tételből áll össze mindig.
Fix árak nincsenek ezért sokat kellett érdeklődnöm, míg találtam néhány példát.
Napi kórházköltség (gyógyszerek nélkül) 100-150 euró. A gyógyszerek különben itt sokkal drágábbak mint egy kinti patikában és zacskóban adják, kimérve.
Tüdő röntgenvizsgálat (tüdőgyulladás gyanú miatt) és gyógyszerek, 70 euró.
Kéztörés röntgen, 70 euró.
Vesegyulladás vizsgálat 50 euró.
Kutyusharapás miatt tetanus és veszettség elleni oltás, gyógyszerek, sebkezelés, 100 euró.
Sérvoperálás, 3000 euró.  (2018)" forrás


A 7. naptól mindketten fostunk folyamatosan, de nem ilyen Dumb és Dumneresen, irányíthatatlanul és azonnal WC-ért könyörögve, de normális kakánk nem igazán volt 😆, gondolom a sok rost, a sok folyadék, a sok zsír és az európai gyomrunknak túl sok, túl idegen fűszer hatása volt ez. Ennek mondjuk megvolt az a hátránya, hogy többet kellett ennünk, de azért gyógyszerre egyszer sem szorultunk.Hoppá! Most megvilágosodtam! Ezért esznek ennyit! 😅 És ezért ilyen vékonyak! 😃 forrás


,, Thaiföldön nagyon vigyázni kell, hogy ne legyünk betegek. Olyan magasak a magánkórházak árai, hogy egy Magyar ember számára szinte megfizethetetlenek. Vannak állami kórházak is, de azok csak a thaioknak olcsók-, vagy ingyenesek, a külföldieknek nem.
Nekem sajnos eddig háromszor sikerült a vendégszeretetüket élvezni. Hadd ne mondjam hogy mennyibe került ez a három kiruccanásom. Amúgy nagyon modernek a kórházak. Jól felszereltek. A személyzet roppant udvarias. Nincs sorállás, egyből visznek a vizsgálatokra, és ha komolyabb a baj, pillanaton belül már az egy- vagy kétágyas kórteremben találod magad. No meg állandóan 3-4 nővérke tipeg be, hogy minden rendben van-e, állandóan betakarnak, lesik a kívánságodat. Van benn TV, hűtő, és a nagyobb kórtermekben minikonyha. Szóval ez nagyon jó. És az ételek is bőségesek és finomak. De hozni is lehet be ételeket. A kórteremben pótágyak is vannak, a hozzátartozók bármikor benn lakhatnak, alhatnak, ezzel is segítve a gyógyulást. (2019)" forrás

Külön a thaiföldi utazáshoz semmilyen védőoltásra nincs szükség. Aki túlságosan óvatos ebben a tekintetben, forduljon az oltásokkal, a járványokkal és a higiéniai helyzettel kapcsolatos kérdésekkel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Infektológiai Tanszékéhez (1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35.; Tel: 3-203-091, 3-203-092).

 • Thaiföldön előfordul a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Utazás előtt tájékozódhat az az aktuális járványügyi helyzetről az Egészségügyi Világszervezet hivatalos honlapján: www.who.int
 • Thaiföldön tanácsos fokozott figyelmet fordítani a járványokat is terjesztő vérszívó rovarok elleni védekezésre. Használjanak rovarriasztót, természetjáráskor viseljenek hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.
 • Az ország időjárása trópusi jellegű - ebből és a helyi higiéniás viszonyokból következően speciális megbetegedések fordulhatnak elő (pl. kiszáradás, napszúrás, erős hasmenés stb.).

A nyomasztó hőséghez nem könnyű hozzászokni az első napokban az Európából érkezést követően. Az intenzív izzadás folyadékveszteséget és sóhiányt okoz a szervezetnek. Igyunk sok ásványvizet, akár többet is mint, amit szomj alapján igénylünk. Viseljünk szellős öltözéket. A nem kellően szellős öltözék és a zárt cipők ártatlanabb gombás fertőzéseket okozhatnak, a bőr alá szoruló veríték viszkető bőrkiütéseket okozhat. A thaiok hűtő hatású porral védekeznek, ez a dobozban kapható Prickly Heat Powder, nyugodtan kipróbálhatjuk bőrkiütések esetén. Legyünk kiemelten óvatosak a barnulási igyekezetünkben és erre figyelmeztessük útitársunkat is. Főleg a szigeteken napközben a nap sugarai nagyon intenzívek, ezért jobb árnyékban időzni vagy napvédőkrémeket bevetni, fejfedőt hordani.

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvizet ne igyuk, de fogmosásra azért használhatjuk, ha nem nyeljük le. A nagyvárosokban, turistás helyeken a jégkockákat ivóvízből csinálják, és ez látható azon is, hogy a jégdarabokban van valami bemélyedés. A bizonytalan eredetű, nem szabvány formájú jégkockák fogyasztását inkább kerüljük! A helyiekkel való szexuális kapcsolatok eshetősége kapcsán nem árt tudni, hogy a felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

Nagyüzemi masszázs - Varga Gábor fotója

Tájékoztatás a gyógyszerekkel beutazók számára

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol – ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

A legjobb hírű kórházak, klinikák:

Mielőtt bárki igénybe vesz bármilyen orvosi ellátást, tisztában kell azzal lennie, hogy Thaiföldön minden ellátás fizetős. Az utasbiztosítással rendelkezőknek ajánlott alaposan átolvasni a kötvény feltételeit, felhívni a biztosító ügyfélszolgálatát és velük konzultálva elmenni az adott klinikára. Ellenkező  esetben a biztosító kétségbe vonhatja az ellátás szükségességét. És esetleg a kifizetést  illetően is kétségei támadhatnak. Aki valamilyen gyógyszert  szed állandóan, feltétlenül vigye magával a gyógyszer ismertetőjét, amiből annak hatóanyaga kiderül. 

"Trópusi ország lévén Thaiföld nagyjából tizenötezer különböző növényfaj hazája, melyek közül mintegy ötszáz gyógyhatású. Ezek évszázadok óta komoly szerepet kapnak a népi orvoslásban. A különböző rügyeket, növényi szárakat, fakérgeket és gyökereket alkoholba áztatták, mert rájöttek, hogy az több szempontból praktikusabb az víznél. Jobb oldószer, fokozza a véráramlást, valamint azt is észrevették, hogy az emberek sokkal szívesebben fogyasztják alkohollal keverve a gyógyszert, ahogy a gyerek is előbb beveszi a lekvárba vagy mogyorókrémbe rejtett aszpirint." forrás


"A wc probléma állandóan fennáll, olyanok mint a kukák, csak nagyon elszórtan fellelhetőek és azok is mindig tele vannak. Ami a legmeglepőbb hogy nincs minden helyen. Például egy kávézóba vagy a mekibe is csak hasonló célok miatt tesszük be a lábunkat, reménykedve hogy normális körülményeket találunk, aztán meglepődve tapasztaljuk hogy hát mosdó az nincs, ki kell menni a nyilvános wckhez, ami általában még fizetős is. Persze szinte semmibe sem kerül, és igyekeznek tisztítani is, de nem mindig sikerül. Állandóan sor van és tömeg, a tisztaságról nem is beszélve, a slagos megoldást meg már nem is említem. Sokan mégis bele dobják a papírt amitől eldugul, és gyakoriak a török WC-ék is. Szappan is csak ritkán található. Azt hiszem a legtöbb higiénés problémáikat megoldanak kukák kihelyezéseivel és mosdók kialakításával.

A piacos nyilvános mosdók után megkönnyebbültem amikor megláttam a plázát, és hál istennek azok is többnyire európai normák szerint működtek, de a bevásárlóközpontokban is sokat kellett bolyongani, hogy rátaláljak, mert alig lehet őket megtalálni. Kevés van és szintén tömeg, papír még itt sem volt mindenhol (de slag sem). Nem is értem az itteniket hogy csináljak, lehet a melegtől elpárolog belőlük a nedvesség és csak ritkábban kell végezniük a dolgukat, vagy eleve nem is isznak. Na de nem akarok leragadni ennél az apróságnál, csak mégis sokat számít ha az ember már hozzá van szokva egy minimálisnak tűnő komforthoz, az pedig itt jelentős mértékben eltér a mi normáinktól. " forrás

Az még valamennyire érthető, hogy a férfiakat kinti pisilésre száműzik, na de mi is az a ,,choking", amit itt tiltanak?

Kérjük, hogy ne dobd be a tampont (vécépapírt és egyebeket) a vécébe, mert különben nagy szarban leszünk, konkrétan - R. Gyuri fotója

Étkezés

A Thaiföldre először utazó magyarok gyakori kérdése, hogy kockázatos-e utcai kifőzdékben étkezni. Az úti kritikus határozott válasza az, hogy nem kockázatos, sőt élményektől fosztja meg magát az, aki csak konszolidáltnak tekintett (amúgy drága) éttermekbe jár az ázsiai országban. Referenciaként elég látni, hogy a piacokon, a teljesen egyszerű utcai kajáldákban európaiak sokasága étkezik, mindenfajta aggodalom nélkül. Az egyszerűbb kifőzdék higiéniai körülményeinek láttán csóválhatja a turista a fejét, de sokak szerint a frissen sült, főzött étkek nagyon ritkán okoznak gyomorbántalmakat, ráadásul az egyszerűbb kajáldákban sokszor finomabbat is ehet az ember.

Az éttermek tiszták, az árak azonban felmentek 2022-re, a kovid megtette a hatását. Aki nem akar magának felesleges konfliktusokat, jobban teszi, ha az étlapról rendel, és semmiképpen sem variál. Ugyanis nem fogják érteni. Nevetgélni fognak, ha valaki reklamál az extra kérései miatt. Nem rosszindulatból, hanem azért, mert nem értik. Már az eredeti extra kérést sem értették...

,, Nem kell félni semmitől, a legtöbb ételt előtted az utcán, friss alapanyagokból készítik és ott biztosan tudod mit kapsz és mit eszel (soha az életben nem lett bajom semmitől, ezzel ellentétben számtalan olyan esetet hallottam, hogy nívósabb éttermek vagy drága büfék után rosszul lettek emberek és ételmérgezést kaptak, mert néha napokig tárolják az ételt, amit olyan melegben és olyan körülmények között nem szabadna). Feltétlenül ki kell próbálnotok a különböző smoothie-kat is, valamint a frissen, szeletekben árult gyümölcsöket (görögdinnye, maracuja, mangó és banán nálam vittek mindent, volt olyan nap, hogy csak ezeken éltem). (2018)" forrás


"Éttermek, kifőzdék, piacok vannak mindenhol, de még ha egy helyben állunk, akkor is előbb-utóbb elgurul mellettünk egy házilag komplett konyhává átalakított kordé vagy motorbicikli. Az evés a thaiok egyik központi témája. A mi volt reggelire vagy ebédre a legtöbb szituációban előhúzható kezdőmondat. A válasz sokszor ugyanaz: rizs, ami olyannyira életük része, hogy a nyelvben az enni és a rizst enni kifejezések megegyeznek. A helyiek előszeretettel fogyasztják azt, már a nap korai óráiban is. A gyors kávéhoz, lekváros pirítóshoz vagy a szendvicshez szokott gyomornak persze furcsa látvány a rizses savanyú-csípős hal vagy a reggeli harminc fokban is erősen gőzölgő, fűszeres tésztaleves, amit a helyiek munka vagy iskola előtt kanalaznak befelé.

A thai konyha négy fő meghatározó régióból szövődik össze. Ezek a csili szószáról ismert északi, a laoszi és kambodzsai hatást tükröző észak-keleti, a központi és az ördögien csípős, maláj jegyeket is hordozó déli. A főzéskultúra négy alap ízre, a csípősre, a savanyúra, a sósra és az édesre épül, az legtöbb fogás ezen összetevők egyensúlyára törekszik. Az ételek túlnyomó részben friss alapanyagokból és friss fűszerekből készülnek, általában pillanatok alatt. A következő alapelemek a legtöbb kifőzdében, és nagy részük az utcai árusok kiskocsiján is megtalálható: citromfű, kaffir lime levele, tamarind, fokhagyma, lime, gyömbér, kókusztej, halszósz, szójaszósz és természetesen a különböző csili paprikák.

Thaiföldön használják frissen, savanyítva és szárítva is, attól függően milyen ételt ízesítenek vele. Lehet zöld vagy piros, de mindkettő ugyanúgy csíp. Legveszélyesebb a hüvelykujj-körménél nem sokkal nagyobb, zöld, szó szerinti fordításban egér-kakát jelentő változat. Az első harapás meglep, de a következő néhány újabb falat közben még nem önti el a tűz az ember száját. Csak azért, hogy hirtelen robbanjon be és lángba borítson mindent. Mintha egy forró kályhacsövet nyomnának a szánk köré. Ilyenkor kezdődik aztán az öngyilkosságnak tűnő étel-belapátolás. Először reménykedünk benne, folyamatosan törölgetve gyöngyöző homlokunkat, hogy elmúlik, aztán egyre jobban ráérzünk az ízére. És elkezdődik a vad se veled se nélküled orgia. Azon kívül, hogy szeretik, számos praktikus oka is van a csili széleskörű elterjedésének. Kiemeli az étel többi karakterét, a kínai medicina szerint erősíti az immunrendszert, távol tartja a betegségeket valamint jó hatással van a szívre és a keringésre. Persze a legtöbben megszokásból eszik. És imádják!

A fent említetteken kívül az erős fűszerezés miatt a korán reggel kisült hal vagy hús, trópusi országról lévén szó, szabad levegőn és melegben is egész sokáig, akár egészen estig is eláll. Ráadásul, ha délutánra kicsit megcsiccsent a hús a piacon, a csiliben lévő enzimek elpusztítják a hasmenést vagy egyéb kellemetlen mellékhatásokat okozó baktériumokat. Azaz újra értelmet nyer a régi mondás: nincs büdös hús, csak kevés csili. Egy thai konyhából egytálételek, sűrű levesek, sült tészták vagy rizs és sok feltét kerülnek ki. Ilyen esetben általános szokás, hogy a vendégek számánál több fogás kerüljön az asztalra: zöld currys csirke, bazsalikomos disznó, csípős hal, tojássaláták, a tenger gyümölcsei, és írhatnám az oldal aljáig. Mindenki szed a tányérjára a hatalmas rizses fazékból, majd több feltétből is merít rá egyszerre. Itt kezdődik a soha meg nem unható kulináris lapátolás. Egy kanállal a csípősből, kettővel a savanykásból, egy darabka polip és kezdődik elölről a kör, egészen addig, míg el nem fogy a rizs.

A legtöbb thai étel felszeletelve érkezik elénk. Így késre nincs is szükség. Ha mégis vágni kell valamit, ott a kanál. Az étkezés menete jobb kezesek esetében a következő: A kanál a jobban, a villa a balban, majd ez utóbbival az ételt a kanálra halmozzuk. Az pedig mehet befele. Praktikus és nagyon könnyű hozzászokni. Amire figyelni kell: villát a szájba venni itt illetlenség, oda csak a kanál juthat be. A pálcika a tartalmas tészta-levesek vagy kínai eredetű ételek fogyasztásakor kerül elő. Vannak olyan ételek, amik minimális fűszerezéssel készülnek és a fogást a vendég saját kedve szerint ízesíti. A legtöbb asztalon megtalálható a tört csili, a cukor, a halszósz és a karikára vágott ecetes paprika négyese, amiből mindenki maga merhet. A bangkokiak közismerten édesszájúak, így a nagy kanál paprika mellé még két kiskanál cukrot is hintenek az ételre." forrás

M. Dávid étele

Az egyszerűbb étkezdékben felesleges keresnünk vagy kérnünk kést. A thai emberek az evéshez villát és kanalat használnak, a pálcika kevésbé elterjedt, mint azt a látogató eredetileg elképzelte.

"Thaiföldön könnyen lehet olcsón jót enni. A konyha kevésbé változatos, mint az európai, már ami az elkészítési módokat illeti – szinte minden wokban készül. Viszont a felhasznált fűszervilág sokkal gazdagabb, rengeteg szószból, és érdekesnél érdekesebb fűszernövényekből válogatnak. Köretnek két dolgot ismernek: rizst és tésztát, az utóbbi szinte mindig rizstészta, tehát tulajdonképpen számolhatjuk őket másfélnek. Ez a változatosság kevéssé meglepő, annak tudatában hogy Thaiföld a világ legnagyobb rizsexportőre. A rizst párolják vagy sütik, a rizstésztát legalább annyiféle módon csurgatják és szeletelik, mint az olaszok. Külön műfaj még az üvegtészta, ami áttetsző és nyúlós.

Nem az Európában megszokott hús-köret vonalon gondolkodnak, hanem minden fogás egységes egész, amihez rizst szolgálnak fel, külön tányéron, de szinte csak mellékesen. A nálunk ismert leves fogalma teljesen hiányzik, majdnem minden leves, amit kanalakkal mernek rá a rizsre, miközben egy másik kanállal a levesestányérból is eszik. Nincs reggeli, ebéd, vacsora, az átlag thai megállás nélkül zabál, ha teheti ötször étkezik, kisebbeket. Ugyanazt a meleg ételt a nap bármelyik szakában szívesen belapátolják, a nálunk kötelező reggelik (müzli, tojásrántotta) ismeretlenek. Tojásból amúgy iszonyatos mennyiséget esznek, napi átlagban egynél többet. A legalapabb étel a korábban már említett Pad Thai: sült rizstészta, mogyoróval, babcsírával, tofuval, szójaszósszal, valamilyen hússal (általában garnélával) és rakat különféle fűszerrel. Ettől, és a szószok mennyiségétől függően a színe fehértől mély-barnáig váltakozik, de mindig a békésen vállalható alapételek közé tartozik. A sült rizs a másik ételtípus, amit kavargó gyomorral is nyugodtan ettünk. Ilyenkor egyszerűen beszórnak a wokba húst, zöldséget, szószt, rizst (nem ebben a sorrendben) és egy-fél percig rázzák. Az átlag thai étlapon két oldalon keresztül sorolják fel a sült rizseket, lényegében három változó (hús-zöldség 1 –zöldség 2) összes lehetséges kombinációját felsorolva.

Se elő, se utóételeik nincsenek, a tavaszi tekercs talán a kivétel, amit édes csiliszósszal szolgálnak fel, de az is a kínai konyhából jön. A saláta szintén főétel, hatalmas tányéron érkezik, gyakran húsdarabokkal (garnéla, csirke, marha, tonhal, disznó, amit akarsz) keverve. A legérdekesebb a papaya saláta, ami mindig csípős, de frissítő. Édességből viszont erősek, de azt csak a piacon lehet találni, frissen sütve, nem étteremben. A turistásabb részeken, minden vendéglátó egységen kinn lógott ugyanaz a tábla (különféle módon elgépelve): Breakfast available – all day! A legtipikusabb turistareggeli az ún. American Breakfast, vagy ABF. Ez két tojásból (rántotta, vagy tükör, ahogy kéred), két pirítósból, dzsemből, vajból, kávéból vagy teából (ismét csak, amit a vendég parancsol, de szigorúan csak az egyik), narancsléből, és a sonka-bacon-virsli szentháromság egy, helytől függő részhalmazából állt. Volt ahol mindhármat adták, volt ahol egyet kérhettél a háromból, de olyan is volt, hogy a virsli mellé kérhettél még valamit. Egy város árszínvonalát jól jellemezte az ABF ára, ugyanaz a reggeli hatvan és százötven baht között ingadozott.

A túra során szépen lassan belerázódtunk a gyümölcsevés rutinjába is, megtanultuk, melyiket hogy kell enni, és mennyibe kéne, hogy kerüljön. Krabiban rendszeresen fejenként egy kiló mangót ebédeltünk, ami olyan hatvan dekát jelentett nettó, a többi a héja, a legkülső, erősen szappan ízű hús, és a mag. Egy tál étel valahol negyven és száz baht között volt, ez nem az ételtől vagy a minőségétől függött, hanem a helytől. Pontosan ugyanaz a sült rizs északon egy kifőzdében harmincöt baht volt, Koh Taon kilencven. Az európai ételek százharminc bahtnál kezdődtek, ennyi a legolcsóbb nyomorult spagetti volt, és szinte kivétel nélkül a rettenetes és az éppen csak ehető között ingadoztak. Így a menü európai részéről csak heveny gluténelvonási tünetek produkálása közben étkeztünk, amúgy maradtunk a tucatnyi bejáratott thai étel ciklikus ismételgetésénél.

A legdrágább az import hús volt, egy első osztályú új-zélandi marhasztékért többet kértek el, mint egy napnyi szállásért, négyszáz és ezer peták között ingadozott az ára. Emiatt, bár szemeztünk vele végig, a smucigság győzött és végül egyszer sem ettünk. Italfronton sem jobb a helyzet. A thai sörök rosszak. Némelyik kicsit rossz, némelyik nagyon rossz, de egyik sem jó. Viszont legalább drágák, relatíve és objektíve is. Másfél eurónyi baht egy nagy üveg a tűrhető kategóriából, ami nagyjából a Borsodi Borzasztó ízvilága fölötti lebeg egy hajszállal. Ennyiért Magyarországon már nagybetűs sört kapni, és ha összevetjük az átlagárakkal, akkor egy sör egy főétel árába kerül. A koktélok százhúsz-százötven bahtba kerültek, happy hour alatt százba, és sehol sem spórolták ki az alkoholt belőlük, de igazából nem volt igényünk alkoholra, a negyven-akárhány nap alatt ketten összesen talán tíz sört ittunk meg. Ez az arány a következő országokban sem fog javulni, lévén mind Malajziában, mind Indonéziában csak félig meddig legális dolog az alkohol. " forrás


Ny. Timi kajája


"A thai sör jellemzően láger típusú, és habár számos külföldi márka is jelen van a piacon a fogyasztóközönség általában a hazai ízekre esküszik. A négy, szinte mindenhol beszerezhető márka a Singha, a Chang, a Leo és az Archa mellett számos olyan regionális sör is létezik, mint például a Phuket vagy a csak importra gyártott Bangkok." forrás


"Bangkoki nagy reptér: Miután leadtuk a csomagokat körbejártuk a hatalmas repteret, a kevés készpénzünket valami szuvenírre akartuk költeni, de minden túl modern és drága volt (mint a komolyabb reptereken általában), semmi érdemleges tipikus dolgot nem találtunk amit szívesen vettünk volna, vagy nem került volna egy vagyonba amire már nem volt elég a nálunk levő készpénz. Végül jobb híján, csak sült krumplit vettünk a szégyenletes Burger Kingben, amitől csodák módjára elmúlt a gyomorfájásom." forrás


,, Hol ettünk? Újfent beigazolódott, hogy az utcán készített helyi ételek a legfinomabbak. Mindössze kétszer tértünk be étterembe, vagy bevásárlóközpont food courtjébe,de nagyot csalódtunk. Nem is tudjuk miért van annyi különböző pult ezeken a helyeken, mikor 20 ból 19 ugyan azt az ételt készíti (természetesen csak húsos, előre elkészített ételeket) a 20.pedig egy rosszab minőségú, ám drága indiai. Szóval maradtak a kis kocsik, a piacok melletti asztalkák és a finom, tiszta étel minősítésű falatozók." forrás


,, Az étkezés sem drágább, mint a szárazföldön. Mivel a helyiek maguk sem otthon főznek, ezért a szigetek is tele vannak olcsó kifőzdékkel. Persze azért nagyobb számban lehet találni európai ételt, a turisták igényei szerint. Mi tényleg nagyon szeretjük az ázsiai ízeket, de 3-4 hét után úgy föltelsz ezekkel, hogy úgy érzed soha többé Pad Thai. Na Ilyenkor muszáj 1-2 nap szünet. Merthogy hiába van 40 fogás az étlapon, azért ezeknek az ízvilága nagyon hasonló ám. (2016)" forrás


,, Az utcákon mindenhol street food árusok sorát lehet felfedezni, akik portékáikat árulják (friss, szeletelt déli gyümölcsök, friss gyümölcslevek, thai ételek és megannyi más finomság). Nem mindegyiket vállalnám be szívem szerint, javaslom, hogy ott egyetek, ahol a szemetek előtt készítik el az ételt. Az ilyen ételek egyébként meglehetősen olcsók (30-70 baht ~ HUF 250-600), ebből az okból kifolyólag maguk a thaiok sem esznek otthon. A porció nem európai, jól megtermett férfiembernek való, hanem 60 kilogrammos thai emberekre méretezett. Ezzel azért érdemes tisztában lennünk. 🙂

Aki Bangkokba téved, számítson rá, hogy lépten-nyomon át akarják verni (ez egyébként egész Thaiföldre igaz). Általános érvényű, hogy az elsőre bemondott árat (ezt vicces módon a legnagyobb létező számlappal rendelkező, de ultra gagyi kalkulátoron mutatják) nem szabad elfogadni, mert jó eséllyel közel 50%-kal lejjebb szorítható. Mindez érvényes a tuk-tuk és taxisofőrökre, de az árusok többségére is. Az éttermekben is szeretnek túlszámlázni. Az étlapon hirdetett ár hirtelen a duplája lesz a számlán, de előfordul, hogy az étlapon kizárólag 0-ra végződő tételek ellenére a számla páratlanra végződik. Hehe. Thaiföldet behálózza a korrupció, a nyerészkedés és a lehúzás. (2016)" forrás


,, Az egyik, amit megkóstoltam, egy lárva, a másik szöcske volt. És teljesen semleges íze van. Mondjuk volt benne valami kemény fekete kis gömb... na azt kiköptem."  (Dóri, 2018)


,, Természetesen 40-60 baht között be lehet egy tányér nagyon ízletes kaját az utcán dobni. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, - amit sokan nagyon tévesen hisznek – hogy napi 100-150 baht elég lesz napi kiadásainkra. Itt egy kávé, itt egy narancslé, egy kis fagyi, egy csövecske kukorica, egy süti, egy ragacsos rizs mangóval. Igaz, valamennyi fillérekbe fog kerülni, de ha este mindent összeadunk akkor már nem néz ki a dolog ilyen vidáman. Ne felejtsük el, hogy közben csak az utcán kajáltunk nem mindig higiénikus lábasokból.

Egészen másképp néz ki a helyzet ha egyszer csak elfogy a hazai téliszalámi, sőt sajnos még a kedves anyósunk által gondosan és szeretettel becsomagolt fazék töltött káposzta is. Akármennyire is ízletes a thaiföldi kaja, mi európaiak szeretnénk néha rizs helyett egy vajas kenyeret, sajtot, tejet, szalámit vagy akár egy bundás kenyeret is reggelizni. Ezek a tápszerek már semmivel sem lesznek kedvezőbbek, mint odahaza. Hasonlóan néz ki a dolog, ha meglátogatunk egy kulturáltabb éttermet, tiszta asztallal és székekkel, bizony sem a pizza, sem a McDonald’s, sem a steak nem lesz pénztárca kímélő. És még a söröcskéről nem is beszéltem. Már a híres-neves 7 Elevenben is egy üveg ihatatlan folyékony kenyér drágább mint a legtöbb európai országban. (2017)" forrás


,, A tagadhatatlanul vonzó pirított csótány szinte kötelezően szerepel a választékban. A maga teljes nemes valóságában esszük szép fokozatosan előrehaladva a termetes test ropogtatásával. Elfogyasztása kicsit macerás, viszont a kényszerű csámcsogás révén kellően látványos a bevállalási produkcióhoz. Valamit magára adó helyeken pálcikára szúrják az ínyencséget. A magam szerény és ritkán ismétlődő élménytapasztalata alapján e témában a szöcskét merem kedvencemnek nevezni. A sült libacomb evése okozta örömhöz nem hasonlítva, tán azzal dicsérném a sült szöcskét, hogy kellemesen ropogós, és – ha csekély mértékben is – ízlelőbimbóim számára valamennyire karakteresnek bizonyultak.

A selyemhernyó nem vált kedvencemmé. Ráharapva a számban a túl pépes húsbelső tolakodóan spriccelt szét. Nehogy már diktálják nekem a tempót! A 2-3 centis bambuszféreg átlagos. Ha valaki csak a balhé kedvéért és a többieknek imponálva akar rovarevést demonstrálni minimális undort vállalva, akkor merem ajánlani ezt, az angolul bamboo worm elnevezésű piciséget. A skorpió a többiekhez képest termetesebb, ízben semmilyen, viszont előnye, hogy az evésével való hivalkodás a többihez képest hatékonyabb lehet. (további émelyítő részletek itt)


,, Érdekes, hogy a hotelekben egyebek mellett helyi ebéd fogásokat is felszolgálnak reggelire. Curry's csirke, pad thai, fish cake, stb. Gyakorlatilag nagyobb választék van ezekből, mint nyugati reggeli fogásokból, aminek az az oka, hogy a thai emberek inkább ilyen fogásokat reggeliznek. Nekem mondjuk összerándul a gyomrom a currys csirke gondolatára is kora reggel, pedig este vígan tolom. (2019)" forrás


,, Van egy fehér por, ami az ázsiai konyha híres hírhedt ízfokozója, a nátrium-glutamát, az MSG. Én mindig külön szólok, hogy nem kérek az ételembe, illetve ma már sok étterem ki is írja nagybetűkkel: NO MSG.
Mindenképpen fontos és hasznos kifejezés, ha Thaiföldön étteremben rendelünk - vagy mondjuk máshol a világban thai szakáccsal kerülünk szembe: "meszáj pongcsürot", vagy a biztonság kedvéért mutassuk meg így thaiul leírva: ไม่ใส่ผงชูรส" (B.C., 2021)


A sóban sült tengeri hal legendája.... ami annyira népszerű a tengerparton és nem is olcsó.... Csak, hogy tudd, az nem tengeri hal, hanem a vietnámi édesvizi mocsarasokban tenyésztett tilápia.... [https://kiskegyed.blikk.hu/.../eletveszelyes.../dzzn99q](https://kiskegyed.blikk.hu/.../eletveszelyes.../dzzn99q...)
A másik helyi jellegű átverés a Dory fish ( ami amúgy egy méreg drága, nemes tengeri hal máshol ) ami gyakorlatilag egy másik vietnámi tenyésztett édesvizi hal ( nevezetesen a Pangasius ) itt eufémisztikusan vagy csak szimplán megtévesztve Dory fishnek nevezve, vagy csak egyszerűen fishnek... Ahol nincs megnevezve az étlapon, hogy milyen fish azaz csak hal, azt kerüld el messzire. 
Amúgy furcsa, az éttermekben / piacokon ezeken kívül csak a makréla ( a TESCO-ban 25 baht / kiló, a farang kajapiacon 200-250 baht egy 20-30 dekás darab grillezve ) fordul elő, vagy a tényleg nagyon jó seabass ( 150-200 baht / kiló a piacon , az éttermekben 3-400 baht egy 30-40dekás darab ) , miközben a halpiacon ezer féle halat lehet kapni a kardhaltól kezdve a cápáig, OK nem mindig olcsón.... de rengeteg olcsó apróbb hal is van, amik baromi finomak akárcsak grillezve is... OK, Koh Larnon árulják a 150 baht / kilós sárga szárnyú tonhalat faszénen grillezve .... 200-250 baht egy max 20 dekás darab. Más kajáknál nem látom ezt a fajta kimaxolt lehúzást, csak a halaknál... még a rákoknál, tintahalaknál sem, mert azok tényleg drágák, a piacon is, olykor olykor drágábbak, mint az otthoni Auchanban mélyfagyasztva. (sz. g. , 2022)


Mi élelmiszert nem nagyon vettünk, csak rágcsákat, innivalót seven elevenben. A magok magyar áron vannak, vagy kicsit drágábban, a chipszek, egészségtelen rágcsák olcsóbbak, a víz, üdítő, sör, jeges kávé olcsóbb, mint itthon. A pipere cuccok elég drágák, naptej, napozás utáni krém pl 300 bath alatt nem volt és a "patika olcsó" is számunkra megdőlt, 450 bath volt egy szemcsepp.

Szállás mindkét szigeten 21-21 ezer Ft volt/éj, mindkettő teljesen rendben volt. Volt még egy éjszakánk egy másik helyen Koh Phanganon, arról lesz egy külön poszt, annyira félelmetesen borzalmas volt 🤣, az is ugyanennyi volt, nem is élrtettem sem azt, hogy miért ennyi, sem azt, hogy hogy lehet ennyi jó értékelése. A bangkoki szállás egy rémálom volt, viszont csak 5000 Ft két főre egy éjszakára.

A robogó 200-250 bath/nap, a benzin 40 bath/liter.

A piacon a ruhákról már írtam, ami nagyon tetszett, azok a nagyon magas minőségű hamisítványok, vettem pl. egy the north face utánzar nagy övtáskát 500 bathért, meg a szuvenírek is szépek voltak és nem voltak drágák.

A piacon sem drágábbak a kaják, vannak mindenféle nyársak, gőzgombócok, tengeri herkentyűk, én egy kicsit extrémebbre számítottam, de a skorpión, bogáron kívül, amivel csak Bangkokban találkoztunk, a legextrémebb a csiga és a krokodil volt, amit ettünk, pedig nagyon vadásztunk valami jó rántott kígyóra, vagy békacombra, ha már ilyen extrém dolgokat lehet Ázsiában enni. (2024) forrás

Vásárlás

Köztudott, hogy Thaiföldön a fővárosban és a jelentős nyaralóhelyeken (pl. Pattaya és Patong) elképesztő vásárlási választék kínálkozik. Az áruházak, üzletek jellemzően a szállodák közelébe telepedtek, ami azt mutatja, hogy a kereskedelem nagyon számít a bevásárló turizmusra. Bangkokban a központban 4-5 óriási bevásárlóközpont lényegében (gyalogos hidakkal) össze van kötve egymással. Gigantikus komplexum az egész. A minőséget és persze az árukat tekintve szakadék van az utcai árusok és a színvonalas áruházak kínálata között. Az előbbiben a hamisított divatmárkák uralkodnak, az utóbbiakban vonzó áron lehet jó minőséget vásárolni.

A turisták gyakran már csak azért is időznek a nagy bevásárlóközpontokban, mert ott a kinti párás, meleg levegőhöz képest le tudnak hűsölni a légkondicionálásnak köszönhetően. Jobb tudni, hogy az áruházakban, konszolidáltabb üzletekben többnyire felesleges alkudozást kezdeményezni, mert az árak rögzítettek. Kisebb boltokban már bepróbálkozhatunk, de ha értésünkre adják, hogy fix árakkal dolgoznak, akkor ne szívózzunk feleslegesen. Érdekes módon a legdrágább áruknál, pl. az arany ékszereknél szokták természetesebbnek venni, ha a vevő elkezd alkudozni.

Az árszinthez támpontként megadjuk forint értékben (2012. november: 1 baht=7 HUF alapján) néhány termék átlagos árát:

 • 1 palack ivóvíz 50-70 HUF
 • egy doboz kóla 90 HUF
 • egy kis üveg sör étteremben 350 HUF
 • egy egész darab ananász 70 HUF
 • egy 20 szálas doboz Marlboro Lights 390 HUF

Ahol lehet alkudni, ott az eladó által először mondott árból max. 30 százalékos engedmény elérése a reális. Az alkudozásnál akkor lehetünk eredményesebbek, ha lazán, viccelődve, türelemmel, harsánykodás nélkül kommunikálunk az eladóval. A bőröndben egyáltalán nem szállítható, nagy méretű áruk (pl. fabútorok) nemzetközi szállításával kapcsolatban a kereskedők roppant felkészültek és megbízhatóak.
Miket vásárolnak a turisták a ruhákon kívül? Keleti régiségeket, faszobrokat, fametszeteket, festményeket (többnyire másolatokat), selymet, batikot, ruhaanyagot, öltönyöket, drágaköveket, aranyat, ezüstöt, karórát stb.

Általános tanács: válasszuk meg szabadon azt, hogy hol vásároljunk, ne engedjünk az utcai csábítgatóknak!

"Az éttermeken kívül, a fő ételforrásunk a 7-11 (Seven-Eleven) szupermarket lánc volt. Majdnem négyezer egység szolgálja ki Thaiföldet, a nagyobb városokban mindig legalább kettő van látótávolságon belül. Mindig nyitva van, megbízható minőségen, alacsony áron árulja pontosan ugyanazt északon és délen. Vizet, naptejet, szúnyogriasztót, vécépapírt szereztünk be elsősorban innen, de ha úgy esett, akkor olcsón be lehetett reggelizni előrecsomagolt pékárúból, vagy félre lehetett tenni egy hosszabb út túlélésére. Az összes 7-11 el volt látva egy meleg-víz géppel, ami mellett sorakoztak a ramenes dobozok, szinte kivétel nélkül csípősek. Egyszerűen kinyitottál egyet, feltöltötted forró vízzel, megetted a tartalmát a boltban álldogálva, és fizettél a pénztárnál. Rettenetesen rossz hamburger és hotdog készítő szolgáltatásuk is volt, előre, egybecsomagolt zsemlét és húst bedobta a pultos a mikróba, majd a salátabárból magadnak megtölthetted zöldséggel. Ez jobban hangzik, mint amilyen a végeredmény igazából volt, a zsömlék kicsik, a húsok pocsékok voltak, és az egész túl sokba került. Forró kávé, jegeskávé, illetve csoki is rendelkezésre állt, és mindenféle egyéb "színes lötty" kategóriájú italok is. Amíg még nem szoktunk hozzá a meleghez, addig a kiló jég - hatvan forintért szolgáltatást is gyakran igénybe vettük, reménytelen kísérleteket téve a légkondi mentes szobák lehűtésére, erről később letettünk." forrás


"Összesen tizenháromezer Ft-ból kényelmesen és lemondások nélkül pihentünk és dőzsöltünk a külföldiek pihenésére és dőzsölésére szakosodott országban. Ez lehetne (bőven) több, ha többet éttermeztünk volna (vagy ha minden szép ruhát megvettünk volna nekem, ami tetszett), de mivel Thaiföld így is a legdrágább ország volt eddigi utunk során, erre most nem akartunk többet költeni, különösen, hogy az utcán a megfelelő helyeken legalább olyan jól főznek. " forrás


"Az első fontos felfedezésem az volt, hogy nagyon sok otthonról ismert márka itt is kapható. Ez első pillantásra hervasztó lehet a kalandvágytól fűtött útitársaknak, akik arra éhesek, hogy itt minden, még egy közönséges tusfürdő is egzotikus meglepetés. Valljuk be azonban, hogy az idegenben ránk köszönő, otthonról ismerős dolgok valójában a biztonság és az otthonosság érzetével ajándékoznak meg. Különösen, ha nem pár hétre, hanem hosszabb időre terveztük a tartózkodást...

Tehát a lényeg, hogy nem feltétlen kell felpakolnunk a fél fürdőszobát, hogy komfortzónánkat magunkkal hozzuk. Én ugyan (nem tudván a régi beidegződésektől szabadulni) megtettem - de teljesen felesleges volt. Az illatszerek, a szépség- és testápolók területén minden nemzetközi márka itt van a polcokon. Sőt, némelyik SOKKAL JOBB minőségű, mint az otthon kapható. És a hazai árakhoz mérve kb. feleannyiba kerülnek...

Egyetlen apró gondom az arc- és testápolók terén akadt. Ezen a polcon hosszabban kellett keresnem a számomra megfelelő termékeket, a szépségideálokról szóló hatékony marketingmunkának hála itt ugyanis minden csoki-barna nő FEHÉR bőrt akar. Így majdnem az összes termék fehérítő komponenst és magas faktorú fényvédőt tartalmaz. Az utóbbival nincs is baj, az előbbi viszont nekem határozottan nem tetszett: most tényleg az a terv, hogy a nehezen megszerzett barnaságomat egész éjszaka a fehérítők fakítsák?! Nagyon funny egyébként a dologban, hogy nálunk meg ugye a hölgyek/urak a fél fizetésüket a szoliba hordják... Jól meg vagyunk mi "reklámilag" manipulálva - világméretekben!

A ruházkodás megoldására sem kell különösebb terveket szövögetnünk, és különösen nem kell otthoni bevásárló-körúton felfrissíteni a ruhatárunkat, hogy itt káprázatosan nézzünk ki. Egyrészt, mert az itt élők zöme erre nem nagyon ad, viszont olyan holmikat hord, amiket mi nemhogy Európában, de itt sem nagyon veszünk fel... :) " forrás


"Bangkok: Az MBK center egy hatalmas, turisták számára kialakított áruház. 7 emeleten a különböző márkaboltok mellett a piacos stílusú árusok is megtalálhatóak, hasonló kínálattal mint a városban, bár én sok mindent hiányoltam. A márkaboltok ugyanannyiért kínálják az árukat mint otthon (viszont vannak újdonságok amiket otthon nem lehet kapni). A bazáros árakon pedig erősen érezhető, hogy itt már a légkondit, rezsit, helybérletet, a mosdók és lift használatát, és egyéb szolgáltatásokat is megfizetjük az árun kívül. Ráadásul a legtöbb mindent, amit első napokban kinéztem nem is találtam, így úgy döntöttem mégiscsak maradok a másnapi vásárlásnál a városban, ahol emlékszem is mi hol volt, ráadásul kedvezőbb árakon. Ajándékba és magamnak is szerettem volna venni pár dolgot. " forrás


,, Ami nagyon elkeserítő, az a piac vagy market specializálódása a turizmusra. A probléma az, hogy a nyugati igények miatt legtöbbször a helyi termékek háttérbe szorulnak. És mindenféle egységgyártott szemetet adnak el.

Kezdetben ez nekünk sem tűnt fel eléggé. De 3 hónap DK Ázsia után már messziről kiszúrjuk, hogy ki az aki valóban maga készíti a portékáját. Itt, ebben a kínálatban illetve az éttelek változásában egyértelműen a turizmus hatása tapasztalható. Másrészt ebből élnek azok a helyiek, akik valamilyen szinten mégis őrzik a kultúrát. A kérdés már csak az, ha nem akarnának nyugatosodni, illetve nem lenne turizmus, akkor mennyire maradnak meg a kultura. " forrás


,, Való igaz a nevezetes Chatuchak bazár megtekintése kötelezö De nem csak itt, hanem Thaiföld minden részén és zugában millió és millió vásáros tonnaszámra kínálja a látszólag kedvezőbbnél kedvezőbb áruját. Thaiföld nem más, mint egy hatalmas börze. Nos, azért azt remélem nem kell senkinek elmondanom, hogy valamennyi „eredeti“ Adidas, Puma t-shirt, cipő, gatya vagy Rolex óra meg minden kacat amelyeket két kézzel szórnak utánunk az utcán, az mind hamisítvány. Vegyük azt is figyelembe, hogy minőségük egyenlő a semmivel. 1-2 mosás, tisztítás és elvesztették színüket vagy kétszeresére tágultak.

A 100 bathos órák is csak a hotelszobánkig fognak ketyegni, az automata szíjunkat ollóval kell levágnunk ha sietős dolgunk van az illemhelyen, mert éppen nincs kedve kinyílni. Az sem igaz, hogy az elektromos, digitális áruk kedvezőbbek mint Európában. Az is egy nagy hátrányuk, hogy ha bedöglenek akkor a garanciánkat, ha egyáltalán érvényes, lehúzhatjuk a klotyón. Alternatíva, visszarepülünk néhány percre Bangkokba reklamálni. Ne felejtsük el, hogy a hamisított áruk thaiföldi kivitele vagy európai behozatala büntetendő, még akkor is ha csak egy Adidas ingről beszélünk. " forrás

Borravaló

A legtöbb étteremben eleve felszámolnak 10 százalék szerviz díjat (service charge). Ha elégedettek vagyunk a felszolgálással vagy/és az ételekkel, akkor 5 és 10 százalék mértékben adhatunk borravalót, vagy százalékot nem számolgatva 20 és 40 közötti összegben baht-ot. 10 baht vagy annál kevesebb pénzzel ne alázzuk meg a felszolgálót, akkor inkább ne adjunk semennyit. Ha az étterem nem számít fel 10 százalék szervizdíjat, akkor a 10 százalék borravaló tán illő, de nem kötelező. A szállodai londiner és a takarítónő nyomulósan nem várhat el borravalót, de persze szívesen veszik. Csomagonként adhatunk kb. 20 baht-ot és a takarítónőnek naponta 20-30 baht-ot, a párnára kihelyezve, a napi takarítás előtt.

Szórakozás

,, Voltunk élőben thai box meccsen is. Sosem voltam a küzdősportok szerelmese, de esküszöm ott nekem is megjött hozzá a kedvem és elkezdett jobban érdekelni, valamint ha legközelebb megyek Thaiföldre, szinte biztos, hogy alap szinteken szeretnék én is részt venni egy pár hetes tanfolyamon, edzésen. A sport maga – és a meccsek – sajnos nem tartoznak a legolcsóbb hobbik és látványosságok közé (maga a mérkőzés, mint olyan), de nekem az aznap esti körmeccsek minden pénzt megértek. " forrás

Közbiztonság

Thaiföldön alapvetően jó a közbiztonság, ésszerű körültekintéssel könnyedén biztosítható, hogy ne érje sérelem a turistát. Fontos az értékeinkre, repülőjegyeinkre és útleveleinkre való fokozott figyelem. MIndenképpen tanácsos még otthon az útlevél lényeges oldalairól (vízum pecsét. személyi azonosító, fotós oldal stb.) másolatot vagy beszkennelést végezni. Inkább a fénymásolatot hordjuk magunknál az ott tartózkodás folyamán, és az útlevelet hagyjuk a szálláshelyen, lehetőleg széfben.

A téli turista szezon idején különösen aktivizálódnak a lopások, de akkor sem aggasztó mértékben. Jellemzően azokat lopják meg, akik ésszerűtlenül és hivalkodóan hordanak maguknál/magukon értékeket, vagy ittas állapotban képtelenek vigyázni magukra és dolgaikra. Azok az utazók, akik nem beszélnek angolul, ajánlatosabb a hotel által rendelt taxiba szállni, ha bizonytalanok az útirányt és a végcél helyét illetően. Ha taxiba ülünk, válasszunk legálisan üzemelőt (meter-taxi). Akik bérelnek autót vagy motorkerékpárt, mopedet, külön vigyázniuk kell arra, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amikor hamis ürügyek alapján kártérítési követelést támaszt velük szembe egy helyi lakos.

Tanácsos óvakodni a túlságosan olcsón kínált drágakövek, illetőleg ékszerek megvásárlásától, mivel többnyire silány minőségű áruról van szó; a "becsapott" vevő a Turista Rendőrséghez (Tourist Police telefonszám: 1155) fordulhat segítségért - angolul (de többnyire csakis angolul) beszélő munkatársai készséggel segítenek szinte minden ügyben. A turisták kárárára elkövetett visszaélések esetén javasolt elsők között a Turista Rendőrséggel (is) felvenni a kapcsolatot.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják).

Ritkábban, de előfordulnak külföldiek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények is, vagy tettlegességek szórakozóhelyeken kialakult verekedések esetén. Több esetben is megtörtént már, hogy a turista italába szórakozóhelyeken kábítószert kevertek, majd kirabolták. Turista lányok, hölgyek szórakozóhelyeken ne fogadjanak el idegentől italt, mert előfordulhat, hogy a bele kevert tudatmódosító szer hatását kihasználva megpróbálják megerőszakolni. Hangsúlyozzuk, hogy a turisták óriási többségével nem szokott semmi fentebb leírt baj megtörténni, de nem árt kicsit óvatosnak lenni.

Újságban néha olvashatók információk Thaiföldön történt merényletekről vagy tüntetésekről. Az elején le kell szögezni, hogy ilyesmik jellemzően nem a turisták által frekventált nyaralóhelyeken történnek meg. A muzulmán szélsőségesek által elkövetett merényletek Thaiföld legdélebbi tartományaihoz - Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun - kötődnek, de ide nagyon kevés turista utazik.

Kockázatos országrésznek számít a Si Sa Ket tartomány, a thai-kambodzsai határon, pontosabban a két ország között vitatott hovatartozású Preah Viehar hindu templom környéke, és az Aranyaprathet tartományi várostól északra lévő területek. Ugyancsak kockázatos vidék a thaiföldi-mianmari határtérség thaiföldi oldala. Ha ezekre a helyekre akarunk mégis utazni, akkor alaposan tájékozódni kell előzetesen az aktuális biztonsági helyzetről.

A fenti területektől eltekintve máshol Thaiföldön a közbiztonság általános állapota megfelelő a turisták szempontjából. Ami a tüntetéseket illeti, elsősorban Bangkok központi kerületeiben fordultak elő az elmúlt években, de mivel a főváros elég nagy kiterjedésű, a turisták viszonylag könnyen el tudták kerülni a tüntető tömegeket. Tüntetések idején mindenesetre nagy óvatossággal kerülni kell a tüntető csoportosulásokat.

Thaiföldön a külföldi nyaraló biztonságban érezheti magát...

"Egy sárga ruhás ladyboy vasárnap este a pattayai Walking streeten támadt rá magas sarkú cipőjével a lengyel turistanőre, aki zokon vette a férjének tett szexuális ajánlatot. Gyaníthatóan lehetett itt azért még nagyobb szóváltás, mielőtt lekerült a cipő, mindenesetre a turista húzta a rövidebbet, nagy sebet kellett összevarrni a szeme felett. Thaiföldön felesleges komoly konfliktusba keveredni ilyen utcai szituációban ladyboyokkal. Eleve ingerlékenyebbek lehetnek a felborult hormonszint miatt, arról nem is beszélve, hogy az éjszakai életben dolgozó ladyboyok jó része droghasználó, főleg a ya ice nevű kristálymeth rabjai. Még ha zavarnak is bennünket, a legjobb taktika mosolyogva továbbmenni." (Bangkok Charlie, 2015)


"Egész nap utaztunk, s mikor megérkeztünk, elmentünk enni. Tök jó 40B-ért csirkés pad thai. A faszi, aki csinálta, látszott rajta, hogy már nagyon gatya és kb. a 80 000. Pad thai-t csinálja aznap. Apuci mondta is, hogy ez hazamegy, és felakasztja magát! :(( Erre a végén adom a 80b-ot a kajánkért, és kiderül, hogy nem annyi, hanem 10-zel több!!! De, mondom, ez van kiírva! :D (80Ft-ról beszelünk) erre a f*sz megfog egy konyhakést és nekem támad!!!"- írta Viktor közösségi oldalán, majd hozzátette, hogy a thai-ok vendégszeretete és mosolya csak álca, ráadásul, legutóbbi szállásukon patkányokkal kellett osztozniuk." (V.V.)


"Sehol sem volt semmi gond, de persze, mint mindenhol figyelni kell az értékeinkre. Ha van rá lehetőségünk, a szálloda séfében hagyjuk az útleveleket és a pénzünket, csak annyi pénz legyen nálunk, amire úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz." (Gy. Kata)


Magyar külképviselet

Bangkoki magyar nagykövetség

 • Cím: President Park Condominium, 20th Floor, Oak Tower, 99 Sukhumvit Soi 24, Klongtoey, Bangkok 10110
 • Telefonszám: (00 66) (2) 661-1150 / 51 / 52 / 55
 • Fax: (00 66) (2) 661-1153
 • E-mail: mission.bgk@mfa.gov.hu
 • Ideiglenes ügyvivő: Bálint Anna Erzsébet
 • Helyettes-konzul: Soóky Viktória

Egyéb hasznos információk

 • Időeltolódás: Az itthonihoz képest plusz 6 óra, a nyári időszámítás idején 5 óra.
 • Internet: Aki nem visz Thaiföldre laptop-ot vagy Ipad-et, az nyugodtan számíthat arra, hogy töménytelen internetezési helyet talál. Legtöbbjük 10-től 24 óráig nyitva van. A percdíj többnyire 1 baht. Van, ahol adnak kedvezményt a hosszabb idejű használatra. A szállodák többségében jelentősen drágább internetezni. Sok hotelben a recepción kell kérni kulcskódot (password-öt) és ezért fizetni kell.
 • Belépődíjak: Ne lepődjünk meg azon, hogy Thaiföldön sok helyen többet fizettetnek a módosnak tekintett külföldi turistával, mint a helyiekkel. A vásárlásnál, a szállodákban, az állatkertben, a vidám parkokban, a nemzeti parkoknál, sőt még a templomoknál is kettős árrendszer létezik. Például vannak olyan nemzeti parkok, ahol a thai állampolgár 40 bah-tot, a külföldi turista pedig, 400 baht-ot fizet a belépésért!
 • Áram: 220 Volt-os Thaiföldön az elektromos rendszer. Az itthon használható elektromos eszközök kint is használhatók, annak ellenére, hogy náluk az aljzat más alakú. Elvétve előfordulhat, hogy emiatt konverter, azaz átalakítóra lehet szükség. Kint ilyen könnyen beszerezhető.
 • Telefonálás fülkéből: Ha fülkéből vagy egyéb köztéri helyről telefonálunk, akkor 001-et kell tárcsázni, majd utána az országhívót és a többi számot. Nem minden telefonfülkéből lehet külföldre telefonálni, vannak erre kijelöltek. Ráadásul többféle szolgáltató is üzemel náluk, és csak olyan fülkéből lehet külföldre telefonálni, ahová az adott szolgáltató be van kötve. A komplikáltságot ki lehet kerülni a PhoneNet kártyával, mert ez esetben csak egy kódszámot kell használni. A Seven Eleven szupermarketekben lehet ilyet kapni.

2017. október: A főbb turistastrandokon megtiltják a dohányzást. Phuket szigetén is. A döntés annak hatására született meg, hogy az ország strandjain több tízezer cigarettacsikket szedtek össze. Ez a tengerparti hulladék több mint egyharmadát teszi ki.

Azokat, akiket dohányzáson csípnek a hatóságok, akár 100.000 thai bathra (kb. 780000 ft) is büntethik. A strandokon természetesen majd kialakítanak külön dohányzásra kijelölt helyeket.

Az új törvényt egyelőre 20 strandra vezették be többek között Phuket, Prachuap Khiri Khan, Chon Buri, Songkhla, Samui és Pattaya partjain. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, akkor az egész országra kiterjesztik az elkövetkezendő hónapokban.

Az egzotikus ázsiai országba egyébként az elektromos cigarettát is tilos bevinni és használni.

Ünnepnapok

 • január 1 Újév
 • március 7. buddhista ünnep
 • április 6. I. Rama király ünnepe
 • április 16 thai újév ünnepe
 • április 18 Vesak, azaz Buddha születésnapja
 • május 1. a munka ünnepe
 • május 7. a jelenlegi király megkoronázásának ünnepe
 • augusztus 2. buddhista ünnep
 • augusztus 12. a jelenlegi királynő születésnapja
 • október 23. V. Rama király halálának évfordulója
 • december 5. a jelenlegi király születésnapja
 • december 10. az Alkotmány napja
 • december 31. szilveszter

Homoszexualitás

Thaiföldön a hétköznapi társadalmi életben jobban tolerálják a homoszexualitást, mint Magyarországon. Ez nem jelenti azt, hogy a homoszexuális párok közterületi viselkedésére ne vonatkoznának azok az erkölcsi elvárások, amik a heteroszexuális párokra. Tehát a meleg párok ölelkezését sem nézik jó szemmel, persze a turista övezetekben ezt is, de sok minden mást is könnyedebben elfogadnak. Ha azonos neműeket látunk kézen fogva sétálni, akkor nem kell mindenképpen azt feltételezni, hogy homoszexuálisok. Ázsiában, az arab világban ugyebár barátságban lévő férfiak szoktak kéz a kézben járni.

Thaiföldön a turistás szigeteken, városokban feltűnően sok transzvesztitát látni. Katoey-nek nevezik őket, bár az érintettek ezt a megnevezést nem túlságosan kedvelik. A transzvesztiták gyakran dolgoznak bárhölgyként (konzumhölgy), pincérként vagy manökenként. Sokan közülük sikeresek a show business-ben.

Vélemény az utcai evésről

,, Az, hogy Thaiföld milyen olcsó az már a múlt, hacsaknem " csótányosban " étkezel... ami attól még lehet akár jó is, de a thai kaja egy szerencsejáték... Van, hogy 70 bahtért kapok egy kedvenc kacsás nudlilevest egy negyed kacsával  , van hogy 60-ért pár csonttal... mindkettő ugyanolyan " csótányos " hely, ahogyan Marcel fogalmazott...de helyismeret nélkül látatlanban vesztes vagy.

Igaz, hogy a farang kaja összegben drágább - és persze, hogy minden turista thai kaját akar enni - de sokszor relatíve olcsóbb, mint a thai kaja, amennyiben a hozzávalókat és a környezetet nézzük... legalábbis Pattayán, ahol a nyugdíjas angol vízvezetékszerelők élnek és az egy közbotrány, ha egy angol reggeli  többe kerül, mint 99 baht...ami lássuk be, lehet akármilyen nem szimpi, de hozzávalókban messze felülmúlja a spórolós thai kajákat.

Szóval én pl. ma trendy drága étteremben... előétel norvég füstölt lazac saláta, vajban sült lazacfilé 265 baht egy bögre teával... Arányaiban nem drága szerintem. (hol kapsz ugyanilyet otthon ennyiért ? )

Ugyanakkor azt sem értem, hogy sokan megvesznek egy repjegyet majd 200.000 forintért, megveszik a belépőjegyeket súlyos ezresekért és szarevősködnek 100 bahton, hogy kizárólag az utcán egyenek a " csótányosban " thai kajákat, mert az az autentikus.... Elárulom, hogy nem az ( illetve nem nagyon az, ahhoz nagyon kell tudni a helyeket, hogy hol igen és véletlenül senki nem fogja megtalálni helyismeret nélkül... pláne nem a turista sétányokon ) ... Kb ugyanaz, mintha egy külföldi a magyar konyhát a lángossal azonosítaná.

Amennyiben tényleg autentikus kaját ennél, akkor az nem az utcai pad thai... ( habár az is tud nagyon jó lenni )


És végül... tudom nem leszek népszerű... Tudom, a vízesések, a templomok, a strandok... és még a saját ismerőseim közül is sokan úgy értékelnek egy tál ételt, hogy az vajon 5 bahttal olcsóbb volt, szinte versenyszerűen.... bármilyen kaja jobb volt, ha 5 bahttal occsóbb volt, miközben hencegnek a milliós bankszámlákkal, ami sokszor még igaz is... Amúgy megértem, régi reflex azok között, akik régóta járnak ki, amikor még minden minőségi volt... de azok az idők már rég elmúltak....

Ez nem arról szól, hogy valaki megengedheti-e magának vagy nem... Aki megengedheti magának, hogy ide jöjjön, annak mindez megengedhető.... max xarik rá, hogy mit kajál és a többi élmény a fontos, ami szintén nem baj, de szerintem az egy hamis kép amikor az utcai " csótányost " emelik piedesztálra, mint a legjobb és autentikus kaját. Mert nem. (sz.g., 2021)

Fotóegyveleg

thai ropi

Nem tudja, hogy ezen a strandon tilos a topless?


Vécéhasználati utasítás

Gyalogút

Vissza az elejére


Kommentek

Béla, 2019. 07. 28. 11:38
Tamás:
https://www.mizzthai.com


Tamas Bakos, 2019. 07. 28. 11:08
Szeretnék januárban kiutazni. Azt hallottam lehet lányokat bérelni a kintartozkodas időszakára interneten. Tudna nekem ebben valaki segíteni. Esetleg bővebb infót adni. Köszönöm


Barney, 2019. 01. 02. 12:14
Februar kozepen utazunk Thaifoldre 2,5 honapra hatizsakos korutra baratnommel. Mindent helyben szeretnenk intezni, nincs nagyon behatarolva, hogy hol meddig vagyunk, ami biztos hogy az elso 2 het utan megyunk tovabb Thaifoldrol (Chiang Mai - Luang Prabang Laos), Rengeteg helyen olvastam, hogy szukseges Proof of onward travel landolas utan amivel igazoljuk hogy elhagyjuk thaifoldet 30 napon belul, ilyenunk nekunk nincs es allitolag csak repulojegyet fogadnak el. Mennyire veszik ezt komolyan? Nagyon koszonom a segitseget! :)


L. Ágnes, 2018. 12. 15. 22:28
Sziasztok! Itt azt olvastam, hogy gyógyszerek kiviteléhez hitelesített engedély kell. Az OGYÉI és egyéb honlapokon azt olvastam, elég az orvos igazolása. Most akkor mi az igazság? Januárban megyünk a férjemmel Thaiföldre. Két heti gyógyszert kell vinnünk autoimmun betegségre.


úti kritikus, 2018. 12. 01. 12:11
Klára!
Nagyon nehéz felelősséggel válaszolni erre. Szerintem ráér helyben dönteni, de bizony alaposan kell válogatni. Előre szinte lehetetlen felmérni az ár-érték arányt, mert ugyanaz a szervező sem biztosít egyenletes minőséget. A legkevésbé ajánlom, hogy a hotelben keressen ajánlatokat, mert azok biztosan drágábbak, mint az utcai irodásoké.


Klára Antal, 2018. 12. 01. 11:53
Kedves Kritikus :)!
Januarban utazunk Phuketre és érdeklődni szeretnek hogy érdemes-e itthonról foglalni különböző kirándulásokat (Phi Phi, Similan stb) vagy pedig jobban megéri helyben akar a szállodában levő ajánlatok közül válogatni? Nem tudom h mi a reális ar-ertek arany egy ilyen túraert. Hozzávetőlegesen például a Similan szigeteki kirándulásra olyan 100€/fő-t olvastam. A legtöbb tervezett túra amit találtam (tripadvisor) tartalmaz ebédet is de nem tudom h megéri-e vagy pedig ott helyben lesz-e lehetőség ételt venni vagy étteremben enni. Előre is köszönöm a segítséget!
Szép napot
Klara


origin1991, 2018. 06. 28. 02:05
Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy én itthon pollen allergiàs vagyok, vagyis nyàron a melegben mikor szàll a pollen, tüsszögök mint az àllat😅ott is ez lenne? Mit gondoltok?


úti kritikus, 2018. 01. 13. 19:41
Anna!

Bármilyen valutát, így thai bahtot is be lehet vinni Thaiföldre, de a vámnak nyilatkozni kell, ha az összes bevitt pénz összege meghaladja a 10 ezer amerikai dollárt. Az említett mennyiségű piát és a szalámit nyugodtan lehet vinni. Sok magyar visz több hónapos ottani pihenésre mindenféle magyar kaját és még nem hallottam hogy valamit elkoboztak volna, kivéve ha: a kereskedelmi mennyiséget nem tűrik. Az értékes órák, a sok üveg alkohol és a túl sok doboz cigaretta okozhat problémát.


Sellei Anna, 2018. 01. 11. 10:31
Hamarosan utazunk Phuketre és onnan tovább. Nem tudom igazán eldönteni, h mi az igaz. THB egyáltalán bevihető, ha igen mennyi? Alkoholos ital / pl pálinka 1/2 v 1 l engedélyezett-e - ajándék lenne Ausztráliába - vagyis kivihetem-e?/ Bolti, lezárt csomagolású szalámi bevihető-e? Ezt nem viszem tovább! Köszönettel: Anna


úti kritikus, 2017. 11. 27. 09:53
Petyapu!

nem vagyok benne biztos, hogy a kérdés a Phuket-ről PhiPhi-re való eljutásra vonatkozik, vagy a PhiPhi Don-ról a Phi Phi Lae tengeri nemzeti park területére való eljutásra. Phuketről Phi Phi Don-ra eljutás hajós költségénél nincs igazán átverés, valamennyire egységes és Phuketen jól átlátható a kínálat. Ezek nem privát egyezkedések. A lakott Phi Phi Don-ról a nemzeti park csodás helyeire való eljutásnál válik fontos megfontolás tárgyává, hogy nagy hajóval, sok emberrel kirándulunk és ott állunk meg és annyi ideig, ahogy az a szervezett programban van, vagy kibérelünk egy hagyományos, úgynevezett longtail boat-ot és azzal mi diktáljuk a programot. Ez utóbbinál már résen kell lenni, hogy mi számít reális árnak. 3 órás program 1500 baht körüli, de szerintem érdemes inkább egy órával hosszabban időzni Phi Phi Lae térségében, és főleg inkább délután, amikor már nem olyan hervasztóan nagy a tömeg. De ha a nagy hajó visszaindulása miatt csak 3 órás program fér bele, akkor ez az 1500 baht lehet irányt adó.


PetyApu, 2017. 11. 26. 23:28
Kedves Kritikus!

Holnap indulunk :) Remélem, lesz némi napsütés, és nem nagyon lesz csapadék...

De amiért írok; ha hajóval mennénk át Phi-Phi-re, kb. milyen díj lehet az elfogadható, amiért már szívesen elvisz, és meg is vár :) és mégsem húz le nagyon?

Köszönöm előre is!
PetyApu


úti kritikus, 2017. 11. 07. 07:15
PetyApu!

A reptéren a csaomafelvétel után kilépünk az érkezési oldal belső folyosójára (az épületet még el nem hagyva) és ott van több pult, ami kifejezetten turistáknak árul SIM-kártyát. Én az AIS-t ajánlom. Van 299 és 599 baht-os csomag.


PetyApu, 2017. 11. 07. 06:59
Köszönöm a gyors és alapos válaszokat, kedves Kritikus!
:)
Nemzetközi jogsit pénteken intézem, 2,6e és 8 nap alatt megvan.

Gyógyszerként valami színtablettát vagy ilyesmit, Bolus Adringenst... ártani nem árt.

A szigetet max. kisszigetek miatt hagyjuk el, PhiPhi, Surat Thank, Bamboo...

Még annyit, hogy valahol azt olvastam, megérkezéskor adnak thai sim kártyát. Ez igaz?
Milyen költségekkel jár az ilyesmi?

Köszi még sokszor
:)
PetyApu


úti kritikus, 2017. 11. 06. 18:47
Petyapu!
A jogsi téma kicsit ellentmondásos. Ugyanis a thai közlekedésrendészeti szabályzat szerint a külföldi turista használhatja a saját országának a jogosítványát és azt a rendőrnek el is kell fogadnia. De, és jön a 22-es csapdája. Ha a jogosítványunkon semmi sincs angolul (márpedig a magyar ilyen), akkor a rendőr mondhatja azt, hogy a dokumentum nem bizonyíthatóan jogsi és akár meg is büntethet. Szóval ha van idő és energia nemzetközi jogsit kiváltani, akkor azzal ez megoldható, de sok turista ezzel nem bajlódott és megúszta a magyar jogsival. Tény, hogy gyakran vannak ellenőrzések. Thaiföldön a rendőrség komoly valami. Ha ellenőrzés van, igazoltatás, nehogy elkezdjenek hepciáskodni, mert a thai rendőr nagyon könnyen bepöccen és kellemetlen módon intézkedik.
Ami az oltásokat és a malária gyógyszert illeti: NEM KELL, ha olyan turistás helyre mennek, mint Phuket. Felesleges aggódni. Szúnyogírtó szerek legyenek, és ami a higiéniai óvatosságot illeti, az ne terjedjen ki az utcai kajálásra. 27-szer voltam Thaiföldön és még soha nem volt ott semmilyen gyomorrontásom, és amúgy egyéb bajom. Azaz csak egy bajom volt: haza kellett jönni...


PetyApu, 2017. 11. 06. 18:31
Szia, kedves Kritikus!

November végén megyünk Phuketre, a rentalcars.com-on bérelünk autót, az Avistól.
Valaki azt mondta, a rendőrök utaznak a nemzetközi jogosítvány meglétére. Igaz ez? Úgy tudtam eddig, elég a magyar jogsi és az útlevél...

10 éves kislánnyal megyünk. Érdemes oltatni előtte őt és magunkat? Vagy elég szigorúan betartani a higiéniai igényeiket, és folyamatosan védekezni a szúnyogok ellen? Nem szívesen terheljük szervezetünket elkerülhető oltóanyagokkal...

Milyen malária elleni szert szedjünk?

Köszi előre is a válaszokat
:)

Üdv,
PetyApu


úti kritikus, 2017. 09. 15. 20:13
Antal!
27-szer voltam Thaiföldön (idén is) és soha nem ellenőrizék a repülőjegy meglétét vagy hogy mennyi pénz van nálam. Ingyenes a belépés. Amire azonban nagyon kell vigyázni, mert komolyan veszik, hogy az útlevélnek érvényesnek kell lenni az onnan való visszautazástól számított 6 hónapig.


H.Antal, 2017. 09. 15. 19:38
2018 februárban mennék T-re. Ellentmondásos infókat olvastam arról mi a beutazás jelenleg megkövetelt feltétele?
- Repülőtéri érkezéskor ingyen szerezhető 30 napos engedély.
- Vissza- vagy továbbutazást bizonyító teljesen kifizetett (confirmed) repülőjegy.
- Fejenként 20.000 Baht (vagy ennek megfelelő dollár) készpénzben.


Jancso annamaria, 2017. 05. 30. 19:13
Mi is szeretnenk menni juiusba es kerdezni szeretnek....


Fodor Tibor, 2017. 02. 24. 17:08
23 éve december végétől március közepég
Pattayán nyaralunk-élünk.
Segítünk, ha tudunk.
Tibor


Fazekasné Szabó Tünde, 2016. 10. 10. 18:05
Sziasztok,tudna valaki segíteni 2017-évben mennénk a férjemmel Bangkokba..utazási irodán keresztül vagy magunknak szervezzük? Mikor olcsóbbak a repjegyek és melyik légitársasággal...köszönöm...


P. Tibor, 2016. 09. 16. 10:05
2016.októberét szeretném Phuketen tölteni. Szobát bérlek 8000 bath-ért egy hónapra. Útitársat keresek.
palfalvi.tibor@gmail.com


Magyarics Csilla, 2016. 02. 19. 16:36
Érdeklődnék hogy 2 fő férjemmel mennénk Pattajába hol érdemesebb foglalni utazási irodával? vagy saját módon. Árakat tudnátok mondani?


úti kritikus, 2015. 09. 20. 12:16
Októberben a nappali átlaghőmérséklet 28-29 fok körül mozog. Éjszaka sem hűl le a levegő 25 fok alá. Az októberi időzítés hátránya, hogy az ég csaknem mindig felhős, s nagyon ritkán van verőfényes napsütéses idő. Vigyázni kell, mert a felhőn keresztül is le lehet égni. Október elég csapadékos. Sőt az október a szeptemberrel együtt az év legcsapadékosabb hónapja Pattaya térségében.Kb. 40%-os az eső esélye bármely nap az október folyamán.Októberben magas a páratartalom. Van azért az októberi Pattaya-i utazásnak előnye is: nincs olyan nagy turistatömeg és az árak is némileg alacsonyabbak. A bárok többször hirdetnek happy hours-t, azaz az italok árleszállítását a nap bizonyos óráiban.
Ami az étkezést illeti. A saját konyhában csak akkor érdemes főzni, ha nem szeretik meg a thai kajákat. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb az utcai, piaci kifőzdékben enni. Nem kell megijedni ettől, mert alig fordulnak elő gyomorrontások. A konyhát érdemes inkább arra használni, hogy visznek a bérelt lakásba szuper trópusi gyümölcsöket, amiből lehet falatozgatni. Olyan fonom leveseket vagy tésztaékeket úgysem lehet a konyhában készíteni, amit a thaiok tudnak csinálni. Ha túl finnyásak és csak turistás éttermekbe hajlandók járni, akkor az már kerül annyiba, hogy alternatíva legyen esetleg az otthoni főzés. Egy tartalmas leves 500-800 forintnak megfelelő összegbe kerül, egy tésztás kaja, a pad thai egyszerűbb pattayai kifőzdékben maximum 800 forintnak megfelelő bahtba kerül. Ami meglepően durván drága: az a halételek és a tenger gyümölcsei. Egy egész hal az éttermekben akár 4000 forintnak megfelelő helyi pénzbe is bekerülhet. A pattayai piacokon sok helyen kínálnak termetes sült halat (mindenféle zöldségeket raknak a hal kitisztított belsejébe). Igazán finom és sokkal olcsóbb, mint az éttermekben: 90-150 baht (700 és 1200 forint között). A piacokon lehet kisebb halakat enni, amik 30-50 bahtba kerülnek (300-400 forint) és jól lehet velük lakni. Tényleg nem érdemes aggódni a piacon való kajálás miatt. Nekem soha nem volt pattayai piaci evés miatt gyomorrontásom, márpedig 27-szer nyaraltam ott.
Kívánom, hogy szerencséjük legyen és az átlagoshoz képest kevesebb legyen éppen akkor, októberben az eső. Úti kritikus


Matúz György, 2015. 09. 20. 09:55
Októberben megyünk hárman Pattayára egy hétre. Milyen az időjárás? Étkezés saját konyhánkban lesz, érdemes-e inkább vendéglőben enni?


Török Józsefné, 2015. 05. 30. 09:47
Mi már 3 x voltunk Pattayán egy apartman hánapzba általában január hóban szoktunk menni és el mondom 70 éven felüliek vagyunk kint tartozkodásunk általában 30 nap én általában 800 eu volt a költségem szállásal és a kirándulásokkal együtt amennyiben kérdésed van szivessen válaszolok most 2016 januárjába szintén fogunk menni Ica Kérlek ha kérdésed van e-mail cimemre tes fel -icatorok@gmail.com


Péter Zoltán, 2014. 01. 31. 22:50
Szia .Olvastam ezt a jó kis Útbaigazítást .Sok minden megtudható és értékelhető.Egy kérdésem lenne.1 hónapra szeretnék kiutazni Pattayára mennyi pénzt vigyek magammal?Nem vagyok nagy lábon élő csak érdeklődnék hogy mennyi az az összeg amivel kitartok 28 napig.Köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes