ÚTIKRITIKA.HU / Bangkok


hirdetes

útikritikák


Bangkok

Bangkok - bevezető | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

M. J. fotója

Bangkok - bevezető

Bangkok, Thaiföld fővárosa, az ország központi részén található. A Chao Phraya folyó deltájában helyezkedik el, a Thai-öböl mentén.

Lakosság (2023-ban): 8,2 millió, a vonzáskörzetével együtt 11 millió (Sok a regisztrálatlan ott élő, azaz pontos adatok nem léteznek)

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 232,000 HUF-nak megfelelő baht

A 18. század vége óta ez a thai királyság fővárosa. Hajdan a vízi csatornák (klong-ok) sűrű hálózatán bonyolódott a közlekedés, olyan Velence-szerűen. A piaci élet is a vizekre alapult, és még ma is láthatók úgynevezett úszó piacok, bár az igazi, és a turisták által leglátogatottabb, az Bangkoktól távolabb található.

Bangkok az ország üzleti, kormányzati, oktatási és hitéleti központja, és itt él a király is.

Bangkokban közel 400 templom (wat) működik. Közülük a leghíresebb a Wat Phra Kaeo, ahol a smaragd Buddha látható. Bangkokban van az ország legértékesebb Buddha-szobra, a Treimitr, amelynek arany tartalma több, mint 5 tonna (!).

A thai főváros a felhőkarcolók, buddhista templomok, a tuktuk-ok, az utcai kifőzdék, a luxus bevásárlóközpontok, a piacok, a bárok, a mulatóhelyek, a vörös lámpás utcák és ínyenc éttermek városa. Egyszerre kaotikus és lenyűgöző. Sokan utálják zajossága, az embertömeg, a szmog, a szagok miatt, sokan imádják mozgalmasságát, másoknak tetszik, de nem tovább, mint 2-3 napig.

Bangkok hivatalos helyi neve Krung Thep, ami annyit jelent, hogy az Angyal városa. Szép név, bár a turistában a helyi tapasztalatok alapján felmerülhet, hogy ez találó-e. A hatalmas város két legismertebb útja a Silom Road és a Sukhumvit Road. Ezekre jellemző, hogy fölöttük fut a szuper-modern magasvasút, a Skytrain.

m.j.

"A városi szálloda legnagyobb előnye a mellette elterülő piac volt, aminek csak a szélére merészkedtem, mert féltem, hogy az életben ki nem találok. El sem tudom képzelni, hogy mi lehetett a metró előtt. Bár a város fel van lámpázva, mi egyik oldalról a másikra csak úgy tudtunk átkelni, hogy rátapadtunk egy helyire. Néha megszántak minket és átsegítettek. A taktika, hogy el kell indulni. Teljesen mindegy, hogy mekkora a forgalom, soha nem lesz kisebb. Nagyon sok felüljáró van, ami azért segít, ha valaki fitt és/vagy formás feneket akar. A metró viszont maga a csoda. " forrás

Pénzváltás és árfolyamok

Bangkokba (Thaiföldre) utazók számára mindenképpen hasznos tájékozódás, ajánlatok dolgában felvenni a kapcsolatot Bangkokra (Thaiföldre) specializált utazási szakértővel: Jani  (utikritika@utikritika.hu)

Bangkoki hotelek foglalása - hotelscombined.com, többi mint a booking.com!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az izgalmassága, lüktetése, a grandiózus jellege, az energiái
 2. A kajálási és vásárlási lehetőségek elképesztő választéka
 3. A piacok hangulata (pl. Chatuchak)
 4. A jellegéhez képest meglepően jó a közbiztonság i
 5. A Skytrain szuper modernsége, az Airport Rail Link és a hajós tömegközlekedés a Chao Phraya folyón
 6. Elképesztően szép templomok (pl. Wat Po, Wat Phra Kaeo, Wat Arun, Wat Saket)
 7. Éjszaka soha nincs unalom, főleg a Sukhumvit tájékán
 8. Kézműves műhelyekkel, régies boltokkal teli negyedek, pl. Ko Ratanakosin, a Chinatown
 9. Nincs drágaság, főleg a ruhacikkek terén
 10. Szuper szállodák korrekt árszinten

Nem tetszett

 1. Nincs szép fekvése, alapvetően nem egy szemet gyönyörködtető város
 2. Iszonyatos nagy utcai forgalom, óriási hangerővel, rettenetes közlekedési dugók, kaotikus metropolis
 3. A mellékutcák sok helyen elég dzsuvásak, de akár a főutcák is
 4. A templomon kívül nincs sok szép régi ház, csak a legújabb modern épületek néznek ki jól, rengeteg az elhagyatott, lepukkant ház
 5. A taxisok, tuktuk vezetők között itt is van jócskán simlis, pofátlan
 6. Este az utcai bazár sorokban fárasztó a tolakodás a túl keskeny járdaterület miatt
 7. Gyakori a szmog, és egészségtelen a levegő, 3 nap után menekülni kell, a párás levegő beszorul a toronyépületek közé
 8. Nagyüzemi turizmus kifinomultságok nélkül, rengeteg átveréssel, gyenge színvonalú programokkal
 9. A királyi palota egyszerűen nem élvezhető ekkora tömegben
 10. A bangkokiak nem olyan kedvesek, mint máshol Thaiföldön
 11. A járdák rémesek sokszor

Vélemények

Azt kell, hogy mondjam, Thaiföld már nem annyira olcsó, mint egy-két évtizede, de még mindig kedvezőbb árakkal lehet találkozni, mint idehaza. Ami egyébként kész csoda, ha azt vesszük, hogy a baht nagyjából ugyanannyit ér az euróhoz képest. (2023) forrás


Tetszett&Nem tetszett (2022. január, a COVID-19 által kifacsart Bangkokról)

Tetszett

1. Nagy kedvencünk wat műfajban, a Wat Arun

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A Khao San Road lehangoló légköre

(Aji, 2022. február 3.)


"Nem tudom kinek milyen kép él a fejében Bangkokról, nekem személy szerint egy büdös, koszos, szegény, túl népes. Egy igaz bűn városának képzeltem (főleg a Hangover miatt is ugyebár). Ez a képem azonnal összedőlt, ahogy felszálltunk az első city trainre. Gergő rögtön hiányolta a graffitiket, sehol nem volt, a vonat se volt megrongálva azt hittük ez csak a repülőtér kivételessége, de nem, legalábbis eddig nem. Bár nem hinném, hogy csak épp jó helyeken jártunk. Tehát eddig egy roppant tiszta város, sehol egy cigi csikk, egy rágó, egy zacskó.


Ny. Timi fotója

Az idő először szörnyű volt, ahogy megcsapott minket ez a 79%os páratartalom, rögtön leizzadtunk, és alig kaptunk levegőt, hát igen ez az esős évszak hátránya. Ezért is döntöttünk úgy, hogy inkább légkondicionált helyek meglátogatásával kezdenénk utazásunkat, míg sikerül megszoknunk az itteni időt. Így történt, hogy a Siam square felé vettük az irányt. Ez Bangkoknak egy bevásárlóközpontokkal és vásárlási lehetőségekkel teli tűzdelt része. Persze nem volt célunk első nap elkölteni az összes pénzünket, nem is vettünk semmit se, csak ételt és Metro, Bus, city train illetve Skytrain jegyeket.

Igen, itt ilyen sokféle sínen közlekedő alkalmatosság áll a rendelkezésünkre. Persze erre mind mind külön jegy kell, gondolom, mert külön cég üzemelteti így nincs egységes bérlet se, legalábbis tudomásunk szerint nincs. Mivel a tuktukról a legtöbb vélemény negatív volt, így döntöttünk a metrózás és egyéb mellett, még ha néha szardíniaként passzírozódtunk be. Az ittenieknek gondolom az intim szférájuk elég szűk lehet különben lehetetlenség lenne így betolongani. Egyébként eddig a helyiekről abszolút pozitív a kép, előzékenyek, segítőkészek, és udvariasak nagy általánosságban. " forrás


Bangkok egy nagyon sokszínű város, a számos helyi piac és streetfood lehetőség mellett megtalálható a luxus vásárlás és fine dining is, ezért itt bárki megtalálja a kedvére való programokat, de az biztos, hogy nem lehet unatkozni, ez a város sosem alszik és rengeteg lehetőséget kínál. Nekem személy szerint a templomok tetszettek a legjobban, csodálatos a kidolgozásuk. Érdemes ellátogatni a Királyi Palotába, hajókázni a csatornákon, mindemellett az éjszakai piacok nagyszerű szórakozási és vásárlási lehetőséget kínálnak. A híres turista utca, Khao San Road, számunkra nem nyújtott sok élményt. A nyomulós árusok, behívók, fülsüketítő zene és tömeg nem nyert meg minket. Érdemes továbbá kerülni az utcán leszólító taxisokat és riksásokat. A Grab applikáció megbízhatóbb és kiszámíthatóbb közlekedési alternatívát nyújt. A rooftop bárokat is érdemes meglátogatni. (Brigi&Dani, 2022)


Ezt a kozmopolita világvárost nem lehet nem szeretni. A thaiok mindent megtesznek azért, hogy a COVID előtti turistalétszámot visszahozzák. Még a marihuána legalizálását is bedobták (szerintem) tavaly ennek érdekében, és a Khao San Roadon, a világ egyik legbulizósabb helyén nyíltan árulják: 20 db. cigi 200 baht. Jó ár! Persze távol tartottuk magunkat ezektől, ugyanúgy, mint a marokkói Chefchauenben, de ott félő volt, hogy kiprovokálják a vásárlást, majd lebuktatják a felelőtlen fehér embert.

Elkaptunk egy, rendszeresen este jelentkező trópusi felhőszakadást, de felkészültek lévén, esőkabátjaink már kéznél voltak. A szokásos esti program három tétele, melyet nem untunk meg soha- hogy is lehetne- a Khao San Road (ilyen talán a Hanoi-i Beer Street, vagy a Siem Reap-i Pub Street) végigtülekedése a DJ-k pokoli dübörgésével, az utcai árusok agresszív nyomulásával, a bepiált, belőtt turisták lökött hadával. Ezt egy láb- vagy hátmasszázs követte (30 perc 1500 Ft, nagyon profi, alapos), végül egy vacsora (a hazainak negyede, harmada áron) a Ram Buttri Road-on egy Leo sörrel leöblítve. Többször egy negyedik tételként egy kitűnő banános palacsintával tettük kerekké az estét.
A hatnapos ottani tartózkodásunk alatt- a távolsági kirándulások mellet- felkerestük a még nem látott viszonylag új, de gyönyörű szép Wat Rachanatdaram templomot, a most sem elérhető (már le is bontották) Winamnek palotát a Dusit negyedben, kipróbáltuk a BTS skytraint, a II. vonalat végigjárva, megismételtük Bangkok Városligetének, az Aranyhegynek felkeresését, és a legszebb, a legpompásabb templom, a Wat Arun meglátogatását, persze újabb hajózásokkal. (2023) forrás

Csilla műfagyit nyal a plázában

"A városban keverednek a vallásos kegyhelyek, a nyomorult viskókkal és a szupermodern épületekkel. Az ember soha nem tudja mi vár rá a sarkon túl. Teljesen mindegy, hogy milyen szállodában szállunk meg, a szegénység elől nem menekülhetünk. A Wat Phra Kaeo a királyi palotával, a Wat Pho és a Wat Arun kötelező állomások. A modern központ lelke, a Siam tér. Ejtőzni ideális a Dusit park és vásárláshoz a Pratunam piac. Idő kellett a vásárlásra is. Az árak olyan alacsonyak, hogy én az alkunál felfelé kerekítettem, szerintem néhány árus abban a hónapban már ki sem nyitott. Szerettünk este sétálni a városban, elmenni az éjszakai piacra. Nem hagyhattuk ki a Wat Pho templomnál az igazi thai masszázst sem. Egyébként a talpmasszás annyira az élet része, hogy a helyeik is beugranak esténként revitalizálni fáradt lábaikat. " forrás


"Az épületek és parkok csodálatosak és egy nagyon szép régi kultúráról árulkodnak, csak épp az utcán sétálva, a látványosságoktól két utcával beljebb már nyomát sem látom. A pénzhajhászás, a drog, az átverések, a sok nyomorúságos körülmények között tengődő család látványa bepiszkítja a képet. Mindemellett az egyszerű emberek végtelenül kedvesek, mosolygósak és segítőkészek. " forrás


"Bangkok egy lüktető ázsiai metropolis, néhol futurisztikus épületekkel, máshol palatetős szegénynegyedekkel tarkítva, magán hordozva a két ellentétes világ összes átkát és áldását. Nem tartozik a nagyon szép városok közé: kaotikus, elképzelhetetlenül zsúfolt, zajos és koszos. Építészetileg a formai gátlástalanság és átgondolatlanság jellemzi: a szűk, egyszintes épületből álló utcákat váratlanul töri meg a két üzlet közé bezsúfolt piros homlokzatú, lampionos templom. A legvalószínűtlenebb alakú toronyházak tövében koloniál stílusú épületeket láthatunk - különféle fantáziaszínekkel. " forrás

"Az 'Angyalok Városában' megtaláljuk a régi emlékeket, a hagyományos negyedeket éppúgy mint a gyorsan fejlődő területeket és a változás jeleit. A megszámlálhatatlan kolostor, a járdán ülő utcai árusok és kiskocsin ebédet kínálók elvegyülnek a globalizációval együtt megjelent McDonaldsokkal, Starbucksokkal, Kentucky csirkésekkel, Mango és H&M üzletekkel együtt a toronyházak és plázák tövében. Az egész város hangulata eklektikus. Jól öltözött, irodaházból haza igyekvő lányok kosztümben pattannak fel a kedvelt kismotoros taxis mögé a hátsó ülésre - természetesen oldalra fordulva, ahogy egy hölgynek illik és - bukósisak nélkül. Öltönyös úriember iPhone 5-tel a kezében a 60 emeletes irodaház árnyékában veszi meg az ebédjét idős nénitől, aki a többiekkel együtt árulja a füstölt pálcás húsgolyót, polipot, levest és pad thait. " forrás


"Bangkok egy olyan város, ami szerintem nagyon sok emberből jó vagy rossz érzést hoz ki, hiszen Bangkok hatalmas város, zajos, de ennek ellenére azt mondom, hogy jól éreztem magam. Először fura volt nekem, a rengeteg ember, az épületek, a szagok, a helyi sütödék, aztán megpróbáltam ettől elvonatkoztatni és a szép oldaláról nézni a várost. Sikerült. Gyalog nagyon nagy távolságok vannak, így a legjobb ha tuktukkal, vagy esetleg skytrain-el közlekedünk." (Gy. Kata )


"Ami tetszett: a Sukhumvit negyed hétköznap, ebédidőben, a Chinatown büdös, szűk utcái, a Siam Paragon foodcourt-ja, és hogy a moziban a film előtt felállva kellett hallgatni a himnuszt." (Andris)

N. K. fotója

,, Minden egyes percét imádtuk Bangkoknak. Én egyszer már voltam, akkor is szerettem, most még jobban megszerettem. New York után ez lett a második kedvencünk a nagyvárosok listáján. Mit ne mondjak, sokat dobott az egész thaiföldi élményeinken. (2017)" forrás


,, Bangkok hangos, színes, óriási. Tele van fényekkel, szagokkal, érzésekkel. Odaúton a repülőn Fejős Éva Szeretlek, Bangkok könyvét olvastam, ez igazából egy riportkönyv a városról, a thaiokról, a egész távolkeleti életszemléletről (…és persze Éva életéről is). Ezekután kíváncsian vártam, mit kapok. Most már nyugodtan mondhatom nagyon sokat. Szeretem a thaiokat, nyugodtak, mosolygósak – nem kényszerből… -, segítőkészek. (2018)" forrás


Tetszett:
- A rengeteg szép Buddha templom
- Jó fotótémák.
- A folyón hajózni
- Megnézni egy plázát és ott enni egyet
- A parkokban lesni a varánuszokat
- A rengeteg virág.
- A kedves emberek.
- Az esti piacon nézelődni, megkóstolni a thai ételt
- A BKK repterhez közel eső rész: Lat Krabang.

Nem tetszett:
- Túl zsúfolt
- A nagy távolságok
- A tuktuk árak magasabbak mint máshol Thaiföldön
- A taxik lehúzó árai
- Légszennyezettség
- Drágább szobaárak

- Nem beszélnek angolul

(B. Bernadett, 2019)


,, Sokat sétáltam Bangkokban – ha nem a tömegközlekedést használtam, akkor egyszerűen gyalogoltam. Meglepődtem azon, hogy alapjában véve nincs szemét az utak mentén vagy a járdákon. Csak a félreesőbb utcákon, az árusok közvetlen közelében láttam szemetet elszórva, de a városvezetés láthatóan kényes arra, hogy a széles sugárutaknál ne rondítsa szemét (sem pisi, sem kutyakaki, sem egyéb csúfság) a betont. Ez nem volt mindig így: néhány évvel ezelőtt a thaiföldi hatóságok egy „nagytakarítás” keretében odébb penderítették a járdákról az utcai árusokat és mindennemű hozzájuk köthető felfordulást. Hogy ez mennyire volt emberséges, azon lehet vitatkozni. Mindenesetre manapság teljes lelki nyugalommal lehet sétálni az utcán, és nem kell azon aggódni, hogy mibe lépünk bele a következő pillanatban. (Sajnos Thaiföld egészére ugyanez nem igaz.) (2019)" forrás


,, Ne menj főszezonben! Én szeptember második felében jártam Bangkokban, és habár ez még esős évszaknak számít, nem éreztem úgy, hogy hátrányt szenvednék. Napi egyszer esett, inkább este vagy a délután második felében, így napközben zavartalanul, sőt napsütésben mehettem várost nézni. Az esős évszak rossz híre viszont elég arra, hogy távol tartsa a turistadömpinget (amiről amúgy Thaiföld híres) – mindenhol kezelhető és elviselhető mennyiségű turista volt, sehol nem kellett sorban állnom, és sehol nem zavart be tumultus a képbe. Igaz, hogy az esős évszakban még szeptember második felében is akadnak napok, amikor órákon át esik, de következő napra jellemzően kiderül az ég. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"Egyetlen város van a világon, ahol ingyen is ki lehet próbálni ezt a meseszerű élményt, ez pedig Bangkok. Mint minden pénzkereső szegény ember, a tuktukos is az utolsó pillanatig küzd a viteldíjért. Bangkokban is. Ott azonban egy olyan rendszer működik, ami miatt időnként eltekintenek a pénztől. Ez úgy néz ki, hogy a gyanútlan turista mellé pöfög egy tuktuk, aminek a vezetője elkezdi sorolni a lehetséges programokat: elvisz az óriás Buddhához, az arany Buddhához, a fekete Buddhához, na meg a fekvő Buddhához, és csak 10 bathot (körülbelül 55 forintot) kell érte fizetni. Arról viszont szemérmesen hallgat, hogy útközben beugrunk egy-két boltba, ahol nagyon olcsón aranyat meg mindenféle kézműipari remeket árulnak, és nem ártana vásárolni - természetesen nem kötelező. A nyugati vevőért cserébe a tuktukos benzinkupont kap, így ő sem jár rosszul egészen addig, amíg lát arra esélyt, hogy előbb-utóbb vásárolunk is. Az ajándékvásárlás az egyetlen program, amit sosem teszek, így meg is kértem őket, hogy további boltokba ne vigyenek, mert be sem megyek, inkább hagyjuk az egész körutat, majd megyek máshogy. De addigra megnéztük már a Buddhák nagyját, és az utolsó felé haladunk. " forrás


"Gyere pingpong-showra!" - állított meg egy kacsintós törpe thai. Ha kínai lett volna, talán az asztalitenisz jut eszembe, de így a punciból célba lövés, kisfiúsan nőies thai csajok, és nyáladzó német sörivók társaságára gondoltam először. "Itt van a kedvesem" - mutattam magam mögé, hárítva ezzel a biztosan remek programot. "Nem baj, majd ha vele végeztél, gyere!" forrás


"Bangkokban nagyon nagy a szmog és a forgalom, és elég kaotikusnak tűnik minden, de valamiért mégsem annyira zavaró, hanem olyan természetesnek tűnik, mintha mindent kézben tartanának. Látszik, hogy hozzá vannak szokva ehhez az életformához, csak nekünk európai szemmel tűnik még minden furcsának. Azért estére eléggé megfájdult a fejem. Valamiért sehol sincsenek kukák, így elég szemetes is minden, és időnként nagyon zavaró tud lenni, hogy folyamatosan cipelnem kell a szemetet, mert nem tudom hova kidobni. Hihetetlen, hogy ehhez képest mennyi szemetet is termelnek, a szupermarketben nem spórolnak a nejlon szatyrokkal, és mindenből elérhető a kis kiszerelés is (vagy szinte csak az), legyen szó élelmiszerről, vagy tisztálkodási szerekről, ami csak még több szemetet generál. Mondanom sem kell, hogy az utcán vett elvitelre szánt ételek és italok után (szinte mindenki ilyen árusoknál eszik-iszik) is mennyi hulladék képződik.

A kínai negyedből fogtunk egy helyi tuktukot, ami egy mini nyitott taxi feleség. Gyakorlatilag egy háromkerekű motor. Kipróbálni érdemes, mert eléggé egyedi élményt nyújt, de a rendes taxi ebben a szmogban és forgalomban kétségtelenül előnyösebb és komfortosabb megoldás, legalábbis a fővárosban mindenképp. Estére a szállásunkhoz közel fekvő és a hátizsákos turisták számára talán leghíresebb Khao San Road útjára vettük az irányt. Szintén tele van árusokkal, különféle ételekkel, gyümölcsökkel és italokkal, itt már az utcai hűtött sör is megjelenik a fiatal turisták számára, tele van különböző éttermekkel, bárokkal és pubokkal, mindenféle szórakozási lehetőségekkel. Itt aztán tényleg mindent meg lehet kapni, még diákigazolványt, jogosítványt, személyit vagy akár útlevelet is elkészítenek, de tetoválásért sem kell messze menni. Én csináltattam egy hennát. :) Az olcsóság egyébként becsapós, mert minden tényleg csak töredéke az otthoni áraknak, és ez vásárlásra készteti az embert. Látszólag minden a turistáknak lett kialakítva. Bár direkt kevés ruhát hoztam, hogy majd itt szerzek be néhány felsőt, azért igyekeztünk visszafogni magunkat, mert holnap az egyik legnagyobb ázsiai piacra megyünk, ami állítólag még olcsóbb, és csak vasárnap van. Amúgy meg nem is akarunk felesleges súlyokat cipelni a hatunkon, mert még sokat fogunk utazni velük. Majd inkább az utolsó nap, amikor indulás előtt visszatérünk ide próbálunk rá sort keríteni. Nem is számítottunk rá, hogy már ma is ekkora bazárba keveredünk.

Minden nagyon tetszik, és magával ragad, attól tartok túl kevés lesz az itt eltöltött idő. Negatívumként a szemetesek hiánya mellett a mosdók hiányát és higiéniáját sem tudom szó nélkül hagyni. Amit azt hiszem, hogy nehezen fogok megszokni az az, hogy itt sehol sem használnak wc papírt. A wc mellett van egy slag egy zuhany-fejjel amin található egy nyomás szabályozására alkalmas kis kar, és azzal kell tisztálkodni. De még csak szappan sincs. Emiatt egyébként az összes publikus wc-ben áll a víz, és mivel nincs megfelelő csatorna-hálózatuk ami a papírt is elbírná, így tilos a wc-be dobni, különben eldugul. A gond csak akkor van, mikor meglepő módon még egy kukát sem helyeznek el. Mondjuk, ha belegondolok, nekünk európai embereknek mennyire normális és higiénikus, hogy papírt használunk. Ugyanakkor mennyivel ésszerűbb, higiénikusabb és környezetbarátabb is ez a megoldás. Viszont mindenképpen fel kell legyünk szerelkezve szappannal és kis törülközővel. " forrás

.

N. K. fotója

,, Bangkok – nekünk – nem volt sem elsőre sem nagy szerelem. De azért a bájától amit szégyenlősen megmutatott szépen lassan kedvessé vált. A megszámlálhatatlan kolostor, a járdán ülő utcai árusok és kiskocsin ebédet kínálók elvegyülnek a globalizációval együtt megjelent McDonaldsokkal, Starbucksokkal, Kentucky csirkésekkel, Mango és H&M üzletekkel együtt a toronyházak és plázák tövében.

Az egész város hangulata eklektikus. Jól öltözött irodaházból hazaigyekvő lányok kosztümben pattannak fel a kedvelt kismotoros taxis mögé a hátsó ülésre – természetesen oldalra fordulva ahogy egy hölgynek illik és - bukósisak nélkül. Öltönyös úriember iPhone 5-tel a kezében a 60 emeletes irodaház árnyékában veszi meg az ebédjét idős nénitől aki a többiekkel együtt árulja a füstölt pálcás húsgolyót, polipot, levest és pad thait.

A város szíve a gyorsan fejlődő üzleti negyedek által határolt terület (Silom, Sathon és Asok kerületek) mind tele vannak magas irodaházakkal és a közlekedés is ezen a részen a legfejlettebb a magasvasutak és metró hálózatával. Emellett furcsán hat a katmandui utcákat idéző irtózatos mennyiségű kaotikus, villany- és telefon vezeték hálózat ami ezeknek a házaknak az infrastruktúráját adja. " forrás


Bangkoktól 80 km-re jobbra-balra már minden be volt építve. Sok a látszólag elhagyott gyár, vagy raktártelep. Beértünk Bangkokba, és valami elementáris anarchia tombolt a 3-6 sávos utakon. A busz itt araszolt 40 percet. Közben elszörnyedve láttam, mire is értette Sandokán, hogy ez a város nem szép. Gyerekek, ehhez a városhoz képest Pattaya csupán a kunágotai búcsú. Mellbevágóan igénytelenül tervezett épületek, a légkábelektől nem lehet látni, redva, rendetlenség, lábasokból ételt kínálók, padon bealvók mindenhol.
Taxit fogtunk, ez 550 bahtért teljesített 10 km-t egy óra alatt. Mindezt úgy, hogy a sofőr minden trükköt kihasznált (hajmeresztő volt), hogy elkerülje az állandósult dugót, jóformán sakkból ismert lóugrásokkal. A sofőr egy jóképű fickó volt, folyamatosan randivonalazott a tabletjén, amit időnként megszakított egy-egy fültisztítással.
A szállodánk (Boonsiri Palace) a legbelváros, az összes látnivaló gyújtópontjában van, gyakorlatilag a Wat Arunt kivéve minden 1 km-en belül. Ennek ellenére a mai napra kiírt penzumot a két órás késés miatt csak 80%-ban teljesítettük. A séta közben láttuk a járdákat, részben az úttesteket is elfoglaló árusokat, pokrócon evőket, akiktől lépni nem lehet. És ez a környező kis utcában végig így. Ez az öreg városrész, csomó szűk utcával, melyek elvileg kétsávosak, de a mindenhol parkoló autók miatt csak egy. Az viszont kétirányú! (Endre, 2017)

Fotóegyveleg

Ny. Timi fotója

v.j. fotója

Ny. Timi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 02. 01. 17:06
Friss bangkoki élmények: https://fikatours.blogspot.com/2023/01/thaifold.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes