ÚTIKRITIKA.HU / Bangkoki templomok (wat-ok)


hirdetes

útikritikák


Bangkoki templomok (wat-ok)

Bangkok Wat

Wat Arun| Wat Phra Chetuphon|Pathum Wanaram templom|Wat Traimit Fotóegyveleg

.

Wat Arun, a nagy kedvencünk - Kriszta fotója

Wat Arun

Meseszép. A Királyi Palotával, hajózással kombinálva érdemes megnézni. A helyieknek ingyenes, ezért ne menjünk hétvégén és nemzeti ünnepeken se.

A külföldinek 100.- baht/fő/belépés. Az árban egy kis palack ásványvíz is benne foglaltatik. Mindenki jobban jár, ha ezt megissza, a templomban nagyon süt a nap, nincs árnyék, folyadékpótlás pedig, kell.

.

Kriszta fotója

" Messze nem volt üres, sok volt a helyi látogató, iskolások is. De farangból összesen négyet láttunk. Plusz mi ketten. Furcsa volt. (Kriszta, 2022. februárban, full Covid-érában)"

Hová tűnt Vili? Kriszta fotói

"A Khaosan Road és a Királyi palota egy fél órás sétára van egymástól, és ezt kétszer tettük meg, ekkorra már eléggé fáradtak voltunk, főleg hogy az utcai árustól vett tésztát is az utcán kellett megennünk hisz se asztal se szék nem volt ott. Már alig bírtuk magunkat elvonszolni a még messzebb eső kikötőhöz, ahol 3 baht-ért (24 forint) átkelhettünk a túlpartra, hogy megtekinthessük a híres és Bangkok top 10 látványossága közé tartozó Wat Arun templomot. Ez egy meseszép templom, ennek a tetejére fel is másztunk, de olyan meredek lépcsők vezettek fel, mintha egy létrán másznék. Olyan nagyot kellett lépni a lépcsőfokok között, hogy nem tudtam, hogy fogok lejönni egyáltalán, de mindenkit megnyugtatok, ügyes okos kislány voltam és élve lejutottam!! :D Mivel Bangkok nem túl dombos, innen tudtuk kicsit megtekinteni fentről Bangkokot, és nem mellesleg kicsit hajókáztunk is 3 bahtért!!!! " forrás


A Wat Arun különlegessége az, hogy a díszítése tengeri kagylókból és porcelándarabokból áll, és nem mellesleg, 67 méteres magasságával Thaiföld legmagasabb temploma. Ebben a XVIII. században épült toronyban állt eredetileg a korábban említett "Smaragd Buddha" szobor. Még egy érdekességet olvastam a helyről, hogy 2005-ben itt avattak fel először szerzetesnek egy nyugati férfit. Nekem úgy tűnt, hogy mostanában imádkozás helyett leginkább fotózkodni járnak ide "díszthaiban" fiatal párok és szingli lánykák. forrás

Kriszta fotói

Wat Phra Chetuphon (Wat Pho)

Egyike a leglátogatottabb bangkoki templomoknak. A Királyi Palota közelsége és a Nagy Fekvő Buddha miatt. A Palotával és a Wat Arun-nal szokták összekötni a meglátogatását. Ez a három együtt egy teljes napot simán igénybe vevő kirándulás. Nagyon el lehet fáradni a tűző napon a gyaloglástól. Fontos a folyadékpótlás, az esernyő és a kényelmes cipő megléte. 

Kriszta fotói

Itt található Thaiföld legnagyobb Fekvő Buddhája. A 46 méter hosszú teljes egészében aranyozott Buddha nagyon impozáns látvány.  Roppantul nagy, de sajnos kevésbé fotogén. Beszorult szegény a fölé épített templomba. A templom együttes története a 16. századra nyúlik vissza. A Fekvő Buddha 1848-ban került a helyére.

Kriszta fotója

Működő templom, ezért a látogatónak tisztelnie kell az ott imádkozó híveket. Nincs kiabálás, lökdösődés, dohányzás. Szigorúan veszik az öltözködési kódot is, sem a vállak, sem a térdek nem látszódhatnak. Természetesen bérelhető ruhákban nincs hiány, de egy nagy kendő is megteszi. A szentélyekbe cipőben nem szabad belépni.

A belépőjegy 200.- baht külföldieknek. Itt is jár vele egy üveg ásványvíz, aminek az elfogyasztása erősen ajánlott.

Kriszta fotói

A csarnokba lépve a 46 méter hosszú, jobb kezével a fejét alátámasztó, az építmény tetőjéig érő, pihenő Buddha szobor mindenkit elkápráztat. Olyan kicsinek érzed magad mellette, olyan törékenynek. És ő csak fekszik ott és néz le rád óriási nyugalommal.

Csak ámulni lehet hatalmasságán, 15 méter magas, aranyba öltöztetett alakján. A Fekvő Buddha a reinkarnációjának lezárását, utolsó állomását, a Nirvána elérését jelképezi.

Ha végig sétálunk e hatalmas szobor mellett, érezzük nagyságának varázsát, sőt a szobor végére is jut a káprázatból: talpa és lábfeje fekete márvány, melynek méretei: 3 méter magas és 5 méter hosszú. 108 darab gyöngyházberakásos jelet találunk a szobor talpán, melyek részletesen bemutatják Buddha kedvező külső, belső tulajdonságait az úgynevezett Lakshanast. forrás

Pathum Wanaram templom

Lenyűgöző ez a 19 század közepén épült templom, ami valósággal úszik az aranyban. A thai királyi család számos tagját temették el itt. A múzeum a Pathmmu Wan nevű modern negyedben található, a Siam paragon és a Central World bevásárlóközpontok között, közel a Sziám térhez. Arrafelé úgyis szokott járni a turista. A templom nagyon kontrasztos a környék szuper-modern épületeinek miliőjében. Emiatt is izgalmas. A templom fás környezetében jó valami kis frissebb levegőt szippantani és élvezni a nyugalmat. Szépek a templom belső falain a hajdani thai életet ábrázoló falfestmények. Ha szerencsések vagyunk, láthatunk helyieket, szerzeteseket ott meditálni. Szóba is lehet állni a szerzetesekkel. Kissé tudnak angolul, ha nagyon akarnak.

Wat Traimit

A Wat Traimit szentély a világ legnagyobb aranyszobrával büszkélkedhet. A hétszáz éves Buddha-szobor értékét (a maga 3,77 méteres magasságával és 5,5 tonnás súlyával) közel tízmilliárd forint értékűre becsülik. Az alkotást évszázadokon át egy gipszréteg borította, és csak 1955-ben, amikor mai helyére szállították, derült ki, hogy az álcaréteg alatt valójában egy 18 karátos, tömör aranyszobor rejtőzik. forrás

Fotóegyveleg

Wat Arun - Kriszta fotói

Wat Jarapadrit Sathitmahasi

Thaiföld egyik legjelentősebb temploma. Mongkut király (IV. Rama) építtette. Az építkezés 1864-ben kezdődött és hét hónappal később fejeződött be. Kis terület zsúfoltan be van építve. Egy keskeny utcában van. Szép mozaikos az épület borítása. Valami szerzetesi rendezvény volt, a káprázatos belső teret kívülről engedték megnézni, fotózni.
Sok fehér egyenruhás férfi ételes tálakat (de milyeneket) hordtak ki-be. Hosszú asztal mögött idősebb szerzetesek ültek, és ezek szerint étkeztek. Körbejártam az épületet, fellépcsőztem a márvány-arany sztupára is. Onnan lenéztem, egy sátortetős térben káprázatos kajákkal megrakott asztalok körül fiatalabb szerzetesek ültek és falatoztak. Én eddig úgy tudtam, hogy a buddhista szerzetesek spártai életet élnek, de ezek szerint ez mára már nem igaz. (T. Endre, 2024)

Wat Ratchabophit

 V. Ráma uralkodása alatt épült. 130 x 130 m-en sok látnivaló. a közepén levő sztupát kör alakú galériakerítés veszi körül, rajta négy
épülettel. Nagy épület, minden felülete gazdagon díszített. Hét évvel ezelőtt renoválták, elkészültek vele, de a szintén gyönyörű belsejét most sem láthattuk. (T. Endre, 2024)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes