ÚTIKRITIKA.HU / Bangkok


hirdetes

útikritikák


Bangkok

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

Ny. Timi fotója

Földrajz

Thaiföld fővárosát a világ Bangkok néven ismeri, de a helyiek Krung Thep-nek nevezik. A Krung Thep azonban csak picike része a főváros teljes thai nevének, ami bizony 169 betűből áll. Nyomatékosan kérjük a Bangkokba látogató magyar turistákat, hogy még véletlenül se lépjenek a thai főváros földjére az alábbi teljes megnevezés biztonságos, alapos memorizálása nélkül.

Íme a tananyag: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit.

Magyarul többé kevésbé így fordítható: az angyalok városa, a halhatatlanok nagy városa, a kilenc ékkő nagyszerű városa, a király székhelye, a királyi paloták városa, az inkarnálódott istenek otthona, amit Visvakarman emelt Indra parancsolatára.

Kriszta fotója

Időjárás

Bangkok klímája nagyon meleg. Jóllehet az évi átlaghőmérséklet, a 28 fok nem tűnik soknak, de március és május között bizony 34 fok körüli a hőség. Bangkokot november és február között a legkellemesebb meglátogatni. Ilyenkor a hőmérséklet elviselhető, sőt az ég is hajlandó kékben tündökölni.

Történelem

Bangkok eredeti magva egy Thonburi nevű kisváros volt, a Chao Praya folyó jobb partján. Ma ez a terület Bangkok része. 1767-ben az Ayutthaya Királyság fővárosát a burmai támadók nagyrészt lerombolták s ezért néhány évvel később a thai hadsereg parancsnoka Thonburiba helyezte át a fővárost. Az elkövetkező évtizedekben a kis település nagyra nőtt és igazi királyi fővárossá vált. 1880 táján Bangkokban még csupán 250 ezren éltek. Először 1947-ben vált Bangkok milliós lakosságú nagyvárossá.

Manapság

  • Bangkok a világ egyik turisták által legnagyobb számban látogatott nagyvárosa: évente 16 millióan jönnek ide.
  • Bangkok persze Thaiföld gazdasági, pénzügyi központja, sőt fő kikötője is.

A turistákat természetesen érdekli a helyi árakat nézve, hogy vajon mennyi lehet a bangkokiak havi átlagfizetése. Előre kell bocsátani, hogy a fővárosiak sokkal jobban keresnek, mint máshol Thaiföldön. A normál, teljes munkaidős fizetések között a 13 ezer bahtos (kb. 96 ezer HUF) fizetés nagyon alacsonynak számít. A magasabban kvalifikált szakemberek bizony 500-700 ezer forintnak megfelelő havi fizetést kapnak. Átlagosnak számít 250-400 ezer forint közötti havi fizetés. Tessék megnézni Bangkokban, hogy mennyi a jól, divatosan öltözött ember, és milyen jó állapotúak a gépkocsik.

"Érkezésünk után engem Bangkok valódi kultúrsokként ért. Már a városba gyorsvasúttal való beérkezésünk alatt is felkaptam a fejem a cölöpökön álló, pálmafák árnyékában elterülő nyomortelepek és az őket felváltó elegáns épületek kontrasztos sziluettjére. Ez aztán a várost járva még hangsúlyosabbá vált - hatalmas, nyugati luxust idéző felhőkarcolók, szállodák és bevásárlóközpontok, míg máshol legyek által belepett, patkányok által uralt sikátorok és omladozó bádogépületek. Egymás mellett él a luxus és a nyomor. Mindezt tetézi a hatalmas zsúfoltság, a kaotikus közlekedés, a páradús levegő (legjobb tudomásom szerint a thaiok napi 3x zuhanyoznak és váltanak ruhát - higgyétek el, szükség is van rá!), a magas hőmérséklet és az enyhén szólva is problémás higiéniás viszonyok.

Miközben a thaiok megőrizték évszázados hagyományaikat, mindezt ötvözték az általuk sikeresnek vélt nyugati vívmányokkal. Nem egyértelműen keleti, a várost inkább a paradox jelzővel jellemezném. A nagy Buddha-szobrok, a thaiok hitbuzgósága és a gyönyörű templomok mellett nyugalomban megférnek a csillogó áruházak és az ötcsillagos, felhőkarcolókban megbúvó luxushotelek.

Összességében 12 millió ember lakja, nagy része thai, a legnagyobb kisebbséget a kínaiak alkotják, akik külön negyedben tömörülnek a szokásoknak megfelelően. A világ legforróbb metropolisza, az éves középhőmérséklet kb. 30 fok!!! A thai város meglehetősen szabadelvű és toleráns, hiszen szimbiózisban él egymás mellett a buddhista hitbuzgóság és az Amszterdam piros lámpás negyedéhez kőhajításnyira másfél évet leélt lelkemet is megbotránkoztató szexizmus.

A thai ember valóságérzékelésének origójában a nemrég októberben meghalt király és a királyi család áll. Elképesztő szeretet és tekintély veszi körbe őket. Ha gyalázni mered őket (figyelem sarkított példa- pl. rálépsz a király arcképével ellátott bankjegyekre, abból a célból, hogy ne vigye messzire a szél) a thai emberek haragjával kell szembesülnöd. A királynak politikai hatalma nincs, ugyanis Thaiföld berendezkedése - 2014 óta történelme során nem először - katonai diktatúra. Bangkok utcáin tömeges a karhatalmi jelenlét, ezt egyrészt a déli elszakadni vágyó muszlim területekről származó terrorfenyegetések (és az utóbbi 2 évben realizált egy-két merénylet), másrészt az imént említett katonai berendezkedés indokolják. (2017)" forrás


"A thai ember ugyanolyan sokarcú, mint a város maga. A buddhista vallás arra tanítja, hogy minden nap cselekedjen valami jót, törekedjen mások segítésére, és mindemellett elégedjen meg azzal, ami neki jutott az életből. Rendkívül udvarias, összetett kezeivel meghajol minden köszönésnél. Turistaként viszont nem lesz egyszerű dolgotok a thai emberekkel. Ne dőljetek be senkinek, csak tettetik, hogy értenek angolul (tisztelet a kivételnek). Sok türelemre lesz szükségetek, és egy kis activity skill-re. Egy dolgot tudnak csak angolul, jól lehúzni a turistát. Ha beszállsz egy taxiba vagy tuktuk-ba, biztos nem a legrövidebb úton fog vinni, és tuti nem annyit fog kérni, mint amennyit a taxióra mutat. Egyébként alkudni mindenhol kötelező, pont úgy, mint borravalót adni. De meg fogtok lepődni, mennyire olcsó a város. (2017)" forrás


,, Sehol nem láttam annyi csinos embert egyszerű hétköznapokon, mint a már említett sky traineken, ahol Bangkok jól öltözött lakói fegyelmezett sorokban állva várják a szerelvények érkezését. Volt olyan napom, amikor elmentem fagyizni a Bangkok Arts and Cultural Centerbe, ahol egyébként a fagyi is jó, de a lényeg az volt, hogy egyszerűen csak néztem a szép bangkokiakat jönni és menni. (2017)" forrás

Turista etikett

  1. Ne lepődjünk meg azon, ha Bangkokban (amúgy Thaiföldön más helyeken is) nem csak férfi és női vécét látunk, hanem olyat is, amit a ladyboyok, azaz a lányokként élő fiúk használhatnak. Ugyan az úti kritikus saját szemével nem győződhetett meg róla, de feltételezi, hogy ebben a harmadik típusú vécékategóriában olyan piszoárok vannak, amiket a fütykösök használnak. A ladyboyoknak szánt vécéken a piktogram egy férfit és egy nőt mutat karöltve.
  2. Van egy törvény, amit nem azért közlünk mert vicces, hanem mert vérkomoly: Súlyos törvénysértés rálépni bármelyik thai pénzérmére vagy bankjegyre, mert azokra a király portréját nyomták!!!
  3. Nem mintha a turistákat kifejezetten érintené a dolog, de közlünk néhány furcsa törvényt, ami valamilyen oknál fogva (pl. feledékenység) még mindig érvényben van Bangkokban: Törvényt sértő dolog otthonról alsónemű nélkül közterületre távozni. Törvénybe ütközik meztelen felsőtesttel motorkerékpározni.
  4. A szerzeteseknek be kell tartaniuk a buddhista szerzetesi kódex szabályit, beleértve azt is, hogy soha ne érintsenek nőt. Ha mi a szebbik nemhez tartozunk, akkor érdemes legalább 1 méterrel távolabb kerülnünk egy szerzetestől a tömegközlekedési eszközökön, és hagyjunk helyet neki, hogy sétálhasson, amikor leszállna. forrás

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Sikátor - i.n.fotója

2022 - Kínai holdújév - a Tigris éve - Kriszta fotója

Wat Pho - A kislányon ,, Louis Vuitton"  pizsama - Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes