ÚTIKRITIKA.HU / Mallorca


hirdetes


útikritikák


Mallorca

Mallorca

Mallorca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


Port de Sóller stranddal és kisvasúttal - Kriszta fotója

.

Mallorca dióhéjban

Spanyol (castellano)) kiejtés: májorká, a helyi katalán kiejtés: Májárká (hangsúly az első szótagon)

A sziget neve a latin „insula maio” kifejezésből ered, ami annyit jelent, hogy „a nagy sziget”. Ez a név illő, lévén Mallorca a legnagyobb spanyol sziget.

A szárazföldi Spanyolországtól keletre található, 200 kilométerre Valenciától.

477 ezren laknak a szigeten, nem számítva a nyaralókat (2022-es adat).

Területe: 3 640 km² (Éppen akkora, mint Heves megye.) - Ha körbe akarjuk utazni a szigetet, akkor a leghosszabb út az 312 kilométer és megállás nélküli vezetést modellezve hat órát vezetünk.

 • Májustól-októberig érdemes nyaralni a szigeten. A fiataloknak, illetve akik nyüzsgésre vágynak, azoknak inkább a júniustól augusztusig tartó időszakot javasoljuk. A főszezonon kívül (májusban, szeptemberben és októberben) nem nagy az élet, azzaz ilyenkor Mallorca inkább a nyugalmasabb nyaralás és a kirándulások híveinek való a sziget.
 • A COVID előtti utolsó teljes évben, 2019-ben majdnem 14 millióan látogattak a szigetre
 • Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest, repülés Wizzair-rel/Ryanairrel két és fél óra.
 • Gyermekes családoknak való nyugis települések: pl. Alcúdia (a strandon sekély a tenger) és Soller; nyugis Ca'n Picafort is, és általában a Palma-tól (főváros) a szigeten távolabbra eső részek, ahová viszont komplikáltabb a reptéri transzfer.
 • El Arenal a legszokványosabb hely, tele piás némettel és brittel, zajos helyek még: némileg Santa Ponca.
 • A legszebb öblök Cala d'Or-nál vannak.
 • Autóbérlésre feltétlenül szükség van a sziget megismeréséhez, mert a távolsági busszal csak körülményesen vagy egyáltalán nem érhetők el a legszebb helyek. Az autóbérlés nem túl drága, kb. 130-200 euró egy hétre, plusz üzemanyag, kis- és középkategóriás kocsi. Rengeteg autókölcsönző van, és persze lehet egy-két napra is kölcsönözni.

Bármilyen utazási kérdéssel nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! (A Facebook-csoportokba ugyanis gyakran szivárognak be a kereskedelmi érdekeltségű hozzászólások.) E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

"Kellemes, 2 és fél órás úttal megközelíthető apró sziget, tele rejtett szépségekkel. A párommal töltöttünk ott egy kora nyári hetet és elbűvölt minket Mallorca sokszínűsége, a meglátogatásra érdemes apró tengerparti települések és a főváros, Palma szépsége. Előzetes tájékozódásunk miatt az érkezéskor már nem volt meg bennünk a közkeletű előítélet, hogy Mallorca csak a tömegturizmusról és a bulizásról szól és a fővároson kívül nincs is említésre méltó látnivaló. Van, nem is kevés, egy hét akár rövidnek is bizonyulhat, és pontos tervezést igényel, hogy bejárhassuk a javasolt úti célokat a szigeten.

Pár nap Palmai városnézés után mi is autót béreltünk és sziget dél-nyugati csücskétől az északiig mindent bejártunk, a tökéletes minőségű utakon élmény a bérautót terelgetni, lenyűgöző szerpentineken lehet a felhők fölé jutni (Sa Calobra környéke), hogy aztán a mélybe szakadó sziklafalak látványa kísérjen lefelé és elhagyott, csendes öblökben jutalmazzuk meg magunkat az izgalmas rally után. Legnagyobb élményünk Valdemossa apró hegyi városkája volt, ahol isteni mandulatejet ittunk és a Lluc kolostor, ahol szobát lehet bérelni és belekóstolni, abba hogy milyen, amikor az ember a hegyek között a szoba ablaka alatt elvonuló kecskecsorda kolompolására ébred reggel. Elárulom, szenzációs!!" (H. Zsolt)

Mallorca időjárása

A Mallorca-i nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazi mediterrán feeling, tenger, napsugár, színvonalas infrastruktúra, tisztaság
 2. A fenékáztatáson kívül sok kirándulási lehetőség van, kulturális látnivalók
 3. Korrektek a szálláshelyek, fejlett a szigeten belüli közlekedés, jó közbiztonság
 4. Látványos, változatos, szép zöld a táj, hangulatosak a hegyi falvak, lagúnák, dús növényzet
 5. Kellemesek, barátságosak a helyi emberek, hangulatos vidéki birtokok
 6. Nagy a bulizási választék, Palmában mozgalmas az élet
 7. Szuper tágas, tiszta, szép homokos strandok (kedvenceink: Cala Deia és Calo des Moro), sok nyugis szeglet
 8. Finom borok, sangria és kaják
 9. Sokféle generációnak, ízlésvilágnak, érdeklődésnek, szempontnak képes megfelelni
 10. Életem legfinomabb frissen facsart narancslevét Sóllerben ittam (helyi narancs).
 11. A Platja de Formentor (strand)

Nem tetszett

 1. Több helyen túlerőltették a turisztikai fejlesztést, a nyári főszezonban nagy a tömeg (főleg a sziget déli részén)
 2. Az iszákos britek és a zajos németek túlsúlya
 3. Drágább, mint a spanyol szárazföld
 4. A tengervíz túl sós ahhoz, hogy sokáig legyen benne az ember
 5. A turisták kiszorítják a helyieket, Palma túlzsúfolt
 6. A turistás települések jellegtelensége
 7. Vannak szálláshelyek, amelyek környéke unalmas
 8. Nyáron sok a zajos, mulatós környék a pihenni vágyók szempontjából
 9. A turisták lehúzására szakosodott szolgáltatók
 10. Sok bulihely fantáziátlan
 11. Parkolás, drága benzin
 12. Nyilvános wc-k szinte teljes hiánya
 13. Szieszta mindenek előtt. Ez akkor ciki, ha valamire szüksége volna az embernek.

Vélemények

"Nagyon tetszett a sziget, beleszerettem, beleszerettünk. Csalódást semmi nem okozott. Tetszett a sziget élővilága, a színek. Leginkább El Arenal strandjait jártuk be, ott is a kiépített részeket. Egy alkalommal megnéztünk egy nem kiépített partszakaszt, de az fürdőzésre teljes mértékig alkalmatlan volt. Mi kicsi gyerekekkel voltunk a szigeten, így fontos volt a kiépített strand a biztonságuk érdekében. A közlekedés terén minden rendben volt. Busszal, vonattal nagyon sok helyre el lehet jutni a szigeten. Mi a buszozást részesítettük előnyben El Arenal és a főváros között. Az emberekkel kapcsolatban is pozitív a véleményem. Nagyon kedvesek, mosolygósak, segítőkészek voltak. Egy hét kevés a szigeten, így minimum 2 hétre menjenek. Egy körutazás ajánlott a szigeten, akár autót bérelve, akár fakultatív programként. El Arebalban található egy Aquapark, ami kicsiknek, nagyoknak ideális, nagy élmény. Marinelandbe is érdemes ellátogatni a kicsi gyerekkel érkezőknek (delfin-, fóka-, madárshow, illetve egy mini vízi vidámpark a legkisebbeknek). A fővárost mindenképpen meg kell nézni, szombatonként piac van (bolha is), kihagyhatatlan élmény." (Kriszta)


"Mallorcán összpontosul a leginkább a turizmus a négy Balear sziget közül (Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera). Ennek megfelelően ezt tartják a legzsúfoltabbnak és sajnos a legtöbb utazási iroda a frekventált helyekre szervezi az útjait, ahelyett hogy egy picit autentikusabb részre utaztatnának, ahol még jelen vannak az igazi mallorcai érzések, ízek és hagyományok. Túlerőben vannak a német, brit, észak-európai látogatók, és sokaknak már saját ingatlanuk is van, hogy egész szezonban élvezhessék a sziget adottságait." (Orsi)


Hírességek szigete:

 • Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones – amerikai színészek, Valdemossa és Deiá között van egy privát házuk, szinte tiszteletbeli lakosok, folyamatosan promotálják a szigetet USA-ban és Angliában

 • Rafael Nadal – teniszező, volt ranglista vezető világelső, Mallorca szülöttje, Manacorban él családjával

 • Claudia Schiffer – német szupermodell, Cap Andritxola-ban fél millió négyzetméteres terület az övé, ahol nem csak egy háznak, de egy középkori toronynak is a tulajdonosa, hogy messziről észrevegye az érkező kalózokat… (ugyanis ez volt a funkciója régen)

 • Velük is gyakran "összefutni": Elle McPherson és Francois-Henri Pinault, Salma Hayek

 • Joan Miró


"Mallorca nem felelt meg az elvárásainknak. Az előző úti célunk (Korfu) sokkal többet nyújtott fele ennyi összegért cserébe. Az éttermek, büfék árai a csillagos éghez konvergálnak. Az éttermekben, büfékben angolul nem nagyon kommunikálnak, ezáltal általában nem azt hozták, amit rendeltünk. Nagyon drága, zsúfolt strandok, melyek sokszor szemetesek. A víz sok szemetet hoz a partra, melyet nem megfelelő sűrűséggel távolítanak el. Szerettünk volna helyi halakat fogyasztani, nem tudtunk. A táj, valamint az egész szigeten egy darab strand tetszett. Nincsenek helyi halspecialitások elérhető áron, iszonyatosan drága, egy normális strand van az egész szigeten, a reklámok és a valóság rendkívüli mértékben eltérnek egymástól. Összességében azért jól éreztük magunkat, sok szép helyet láttunk." (Vista-utazó)


"A Marineland-be sikerült paypall-n keresztül jegyet vennünk,mindenkinek csak ajánlani tudom (főleg családosoknak),van pingvin etetés,papagáj show (mondjuk ez számunkra kicsit uncsi volt), később fóka- és delfin show. Ez utóbbi pazar volt, az idomárok eszméletlen jól összedolgoztak a delfinekkel és maga a helyszín is gyönyörű! Érdemes online jegyet venni nekünk így "csak" 61,5 eoró volt (2 felnőtt és egy 12éves gyerek), a helyszínen pedig 24 eoró/fő, 11év alatt olcsóbb.

Valldamossa,csodás kis hegyi városka,szűk,hangulatos virágos utcácskákkal,csodás kilátással,ahol a mandulatejet is megkóstolhatod (3,5eur)
Deia, éppen csak megálltunk egy-két fotó kedvéért,a hegyoldalba épített terméskőből készült házaik idillikusak,tele citromültetvényekkel,csendes,szép kis városka.
Sollert is csak érintettük idő hiány miatt,viszont a kacskaringós úton mentünk visszafelé a hotelbe,szinte egy lélek sem jött velünk szembe,a legtöbben a fizetős alagúton mentek,ha jól láttam a kiírást 4eur volt.Érdemes inkább vonattal ideutazni,ami Palmából indul.

A Formentor-fok, szép de kihagyható,legalábbis mi utolsó előtti nap mentünk és előtte már annyi szépet láttunk,hogy ez a rész annyira már nem hatott meg. 7-kor indultunk Palmanovából és 3/4 9-re fel is értünk, pedig 2 helyen is megálltunk odafelé. Érdemes 10 előtt érkezni, mert ekkor még nyugis, alig van forgalom, csak a tréningező bicajosok jöttek fel velünk ,ill a kecskékre kell nagyon vigyázni,sokszor az út közepén fekszenek. Sajnos a világítótoronyba nem lehet felmenni, pedig onnan lenne csak igazi a kilátás!:)

Es trenc beach: fehér homokos,tiszta,sekély vizű csodás karibi hangulatú strand.Ami nem tetszett, hogy túl zsúfolt, Wc csak a helyi büfében van, a napágyat árusító ürge szerint 1-2 euróért, A parkolásért fizetni kell 1óra=1eur,2 óra=2euró stb......,egy napra 5 euró.Sok a monokinis!

A szállásunk Palmanovában volt,a Tropico hotelben,all inclusive,sajnos mi ezt nem tudtuk kihasználni,mert folyamatos mozgásban voltunk. Aki szeret aludni,az ne ide jöjjön, mert nagy az éjszakai élet ,a brit fiatalok ordibálnak, hajnalban pedig a tengerben próbálnak regenerálódni, nem csendben.Az ételek nagyon finomak,a reggeli szinte mindig ugyanaz, az ebédnél és a vacsinál mindig próbálnak valamii újdonságot feltálalni,személyes kedvencem a paella. Délután is mindig volt valami kis nasi,chips,szendvics,jégkása,,fagyi. Klímát ha nem muszáj ne használd,nagyon koszos!

A Palmanovai beach homokos,viszont vannak kissé sziklás részei a szélén,ahol voltak tengeri sünök,sőt a helyi gyerekek szabad kézzel gyűjtögették,az egyiket meg is szúrta (de semmi komoly nem történt). Ami meglepett,szúnyogok,engem és a lányomat nagyon szerettek:(

Na és a végére hagytam a család kedvencét Sant Elm-t. Hát ez valami csodás kis halászfalucska ,a fővárostól nyugatra kb.30km. ,Lehet fürödni, hajókázni, hajóról a vízbe ugrálni.A falucskával szemben található egy kis lakatlan sziget ,természetvédelmi terület, hajóval átvisznek. Parkolni a beach mellett fizetős, 4eur,de ha hajlandó vagy kicsit gyalogolni akkor a hegytetőn megállva ingyenesen is leteheted a kocsit.

Mallorca úthálózata kiváló, pikk-pakk oda lehet érni bárhová,ritka a dugó,kátyúkkal sehol sem találkoztunk. Rengeteg a körforgalom, ha véletlenül eltévedsz, nem kell kilométereket menned,a legközelebbi körforgalomnál vissza tudsz fordulni. A gyalogátkelőket megemelték, amin a spanyolok szinte átrepülnek,viszont a gyalogosoknak szigorúan megállnak. Indexet általában nem használják,tempósan vezetnek :) Parkolni ingyen a fehér vonalas útszélén tudsz,a kék fizetős,a sárgán tilos megállni.

A strandok közvetlen közelében szinte csak fizetős parkolók vannak,viszont egy utcával feljebb általában már ingyenes. Az ívó vizet nem ajánlják,mi ásványvizet vettünk.Lidl, Aldi,Spar rengeteg van,a kisebb szupermarket a part mellett fekszenek,ami kicsit drágább. Ha szerencséd van nagyon jó kis napernyőre,felfújható matracra tehetsz szert a beach-n ugyanis sokan a nyaralásuk végén nem viszik haza,hanem a parton hagyják, általában a kukák mellett. (H. A.)


"Az autóbérlés a repülőtéren a legolcsóbb, de a hotel közelében lévő kölcsönzök is adnak kedvezményt, és ha valaki amúgy is meg akarja nézni a szigetet akkor megéri, Palma de Mallorca-tól kocsival 15-20 perc az út a hotelig. Az utak nagyon jó állapotban vannak, a közlekedés kulturált, nagyon jó a közúti tájékoztatás. A hotel környékén lévő éttermek fantasztikusak - az ételek kitűnőek és nem drágák, a látvány az éttermekből fantasztikus. A hotel konyhája (ebéd, vacsora) annyira nem nyerte el a tetszésemet. A közbiztonság kitűnő, a látnivalók fantasztikusak érdemes a szigetet bejárni autóval." (2015)


Pozitívumok:

A sziget valóban gyönyörű, tényleg úgy néznek ki a partok, mint a katalógusokban.
Ciprushoz, vagy Máltához képest rengeteg zöld található Mallorcán.
Finomak az ételek, és viszonylag olcsón is meg lehet vacsorázni a szigeten.
Mindenki feltalálja magát Mallorcán – akár bulizni szeretne, akár nyugodt nyaralásra vágyik
Palma valóban pörgős város, éjjel és nappal sem lehet ott unatkozni.
A katedrális Palmában külön megér egy említést, ez a legszebb épület az egész szigeten.
Mirador es Colomer kilátópontja lehengerlő kilátást nyújt a Formentor-öbölre.
Mallorcán nagyon megéri kerékpárt bérelni, remekül lehet tekerni a jól kiépített biciklis utakon.

Negatívumok:

Megértem, hogy a szieszta a spanyol kultúra része – ennek ellenére nekem tele volt a tököm vele.
Alapból nincs bajom a britekkel és a németekkel, de itt sokszor úgy viselkednek akár az állatok.
Ha WC-re kell menned, akkor többnyire hiába keresed. A legtöbb parton a WC-t nélkülöznöd kell.
A boltok tele vannak kínai bóvlival. Ha autentikus szuvenírt kerestek, akkor a falvakban tegyétek.
Egy idő után ismétlődnek az éttermek étlapjai. Ugyanazt a 10 ételt kínálja minden egyes étterem.
Sok az idegesítő utcai árus, akik hamis karórákat, vagy épp túlárazott dinnyéket akarnak ránk sózni.
Bármennyire is közhely, de az ember nem akar innen hazamenni a nyaralás végén.
A parkolás nagyon nehézkes. A szomszéd még a rendőröket is kihívta rám és megbüntettek a parkolásért.
forrás

Mennyire ajánlja 8-10 éves gyerekekkel érkezőknek?
A szigetet? Nagyon gyerekbarát, több gyerekek számára ajánlott látnivaló és program van (csúszdapark, vízi állatkert, stb.), valamint összességében jellemző a spanyol emberekre, hogy gyerekbarát családszerető nép. (válasz: orsolya)

,, A transzferrel kapcsolatban én is azt javasolnám, hogy bontsák meg a kint tartózkodást és pár éjszakát a Palma-öbölben a fővárosban vagy ahhoz közeli helyen töltsenek, így a reptérről is könnyebben eljutnak majd a szálláshelyre, illetve a sziget túrák és Soller felfedezése is egyszerűbb lenne, ha csoportos kirándulásokban gondolkodnak. Colonia da Sant Jordiból azért nehezebben mozognának, ott inkább a pihenésé a főszerep.

Ha nem a fővárosban szállnak meg, akkor javasolnám a reptér közeli Can Pastillat vagy Playa de Palmat. Innen akár egy biciklibérléssel is neki lehet indulni a főváros felfedezésének. Az út egy csodás biciklis szakaszon, a tengerparti sáv mentén halad.

Tudok ajánlani magyar idegenvezetős túrákat, Palmaba félnapos városnézést, mely hétfő délutánonként indul (ára kb. 13 900 Ft/fő), vagy egy egész napos szigettúrát melynek keretében megismerhetik Soller narancsligeteit (szombati indulással, kb. 22 500 Ft/fő).

Ha az egyszerűbb taxis megoldás nem lenne megfelelő, akkor reptéri gyűjtőtranszfert tudok ajánlani (itt a várakozási idővel kell számolni), ez kb. 3900 Ft/fő/retúr buszos transzfer lenne a repülőtérről a Palma-öbölbe.

Szállásajánlatokat is nagy szívesen küldök, de ehhez szükségem lenne egyéb infókra, hogy milyen kategóriájú szállást keressek, milyen ellátással. (orsi)

-----------------------------------------------------------


Fürdés: Mivel tengerről lévén szó, a víz lassan melegszik fel és lassabban is hűl ki, vagyis szezon előtt még nem olyan meleg a vízhőmérséklet, mint szezon végén, ősszel. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne fürdeni, elég sajátos az, hogy kinek mi a hideg. Átlag hőmérséklet júniusban: 25 C, vízhőmérséklet: 20 C

Település: a Palma öbölben szép hosszú homokos standok a jellemzőek, én Playa de Palma és Can Pastilla környékét ajánlanám, ez csendesebb környék, nem sok buli hely van, inkább bárok, éttermek, kis boltok. Gyerekkel utazóknak kifejezetten jó a strandja. Erre a részre a repülőtéri transzfer a legegyszerűbb, mivel Can Pastillan van a repülőtér. (orsi)


,, Mallorca igazán nagy meglepetés volt számomra, az az alapvető kép élt a fejemben hogy itt semmi mást nem lehet csinálni a bulizáson és a strandoláson kívül, ez a sztereotípia azonban már az első nap szertefoszlott. Itt minden adott egy igazi mediterrán nyaraláshoz, gyönyörű azúrkék víz, homokos tengerpartok, pálmafák. Családoknak is nyugodt szívvel ajánlható a desztináció, de semmiképp sem El Arenal vagy Magaluf, inkább a keleti, dél-keleti rész.

A sziget természeti szépségekben is bővelkedik, ami kedvez az aktív kikapcsolódást keresők számára is, a Serra de Tramuntana hegység kihagyhatatlan látnivaló a természetet kedvelők és kirándulni vágyóknak, ami egyébként az UNESCO Világörökség része. Ide azonban csak a gyakorlott sofőrök menjenek, kacskaringós, szerpentines, keskeny utakra kell számítani, ahol sajnos igen gyakoriak a balesetek az útviszonyokból adódóan. Mallorca a felszín alatt is bővelkedik csodás természeti szépségekkel, a Sárkány-barlangot sem érdemes kihagyni.

A sziget egy igazi gyöngyszem, a baleár szigetek közül a legnagyobb a maga Heves-megyényi méretével, ebből adódóan egy hét alatt felfedezhető, persze ha az ember autót bérel, ami sokkal jövedelmezőbb mind anyagilag és élményekben is sokkal többet nyújt, mint egy egész-napos szigettúra, ami lényegében egész napos,, közlekedést” jelent. A bérlés is egyszerű, a legtöbb helyi kölcsönzőben nem is depozitálják a kártyát, ha esetleg valakit ez tartana vissza a bérléstől, hogy átverik. Egy napos bérlés kb. 37 €.

Tetszett:
1. A sziget földrajzi sokszínűsége, természeti látványosságai
2. Széles homokos standok, gyönyörű kék víz
3. Valldemossa és Deia, pici kis városkák festői környezetben, Valldemossa házai telis tele vannak színes kaspókban elhelyezett virágokkal, amik a házfalakat díszítik, jóleső érzés itt bóklászni
4. Alapvetően tisztaság van az utcákon és biztonságban érzi magát az ember, kevés a kéregető és a kétes arc
5. Sokféle igénynek, elvárásnak meg tud felelni maga a desztináció, akár nyugodt pihentető nyaralás, akár bulis fiatalok
6. Mirador es Colomer kilátópont rálátással a Formentor-öbölre
7. Pálma katedrálisa amin még Gaudi is munkálkodott
8. A mandulából készült termékeik, a mandula fagyit és a mandula likőrt mindenképp kóstoljuk meg , illetve a frissen facsart narancslevük isteni
9. Alcúdia óvárosa
10. A mallorcai építészet egyszerűsége

Nem tetszett:
1. Mallorca híres az itt előállított mesterséges gyöngyről, aminek néha az ára vetekszik az igazgyöngyével, ebből rettentően sok a gagyi copy,csak szaküzletben vásároljunk
2. Sok a gagyi szuvenír bolt, nehéz találni valami eredetit
3. A turisták sokasága Alcudia óvárosában
4. Alcúdiai piac- iszonyat sok a gagyi replika táska és kiegészítő, kissé kőbányai bazár feeling
5. A Palma Akváriumtól többet vártam, kissé unalmas volt
6. Az A-ból B-be való buszozás során néha úgy érzi, az ember mintha a senki földjén lenne
7. A vendéglátó egységekben kissé ráérősek, ha sietnék egy espresso-ra számoljunk kb. 20 percet, míg kihozzák
8. A csapvíz minősége, iható ugyan de inkább fürdésre és fogmosásra alkalmas, ajánlatosabb palackozott vizet venni
9. A mediterrán vezetési kultúra itt is érezhető, a sofőrök eléggé sportosan vezetnek, szerpentines utakon kissé ijesztő tud lenni

(Wéber Noémi, 2019)


,, Mallorcával kapcsolatban azt a tippet kaptuk, (mivel saját szervezéssel mentünk) hogy időben foglaljuk szállást, mert a jó ár-érték arányú szállások hamar elfogynak. Nos, ez így is volt, így időben cselekedtünk. .
Augusztusban voltunk,feleségemmel és 5 éves kisfiammal. Sa Comában laktunk, autót a Vanrelltől bérleltem itthonról. Csak ajánlani tudom.
Szuperek a tengerpartok, gyönyörű hatalmas leanderek virágok mindenhol. A tömegre felkészültünk, de nem volt zavaró. A közlekedési morál is példamutató volt. Senki nem sietett sehová, pedig olyan autók voltak amik nem nagyon szeretnek lassan menni!
Aki Marinelandbe is ellátogat, mindenképp csináltasson, közös képet a delfinnel, fókával. Örök emlék! Ja, és egy bankkártyával az egész szigeten mindenhol tudtam fizetni! Nekünk nagyon tetszett minden!" (Csaba, 2019)


Amiért mindenhol rosszul éreztem magam az a tömeg. Biztosan nem ajánlanám augusztusban Mallorcát, mert tényleg volt olyan, hogy egy törcsit nem tudtunk letenni a partra kényelmesen. Megfogadtam, hogy más időpontban vissza fogok térni és akkor Caló des Moro-t is meg tudjuk nézni közelebbről is. (2021) forrás


Ami nem tetszett vagy csalódás volt számunkra:
-Mercat Artesanal:Lehet hogy rosszkor mentünk ,de kb 4 vagy 5 asztal volt kirakva kézműves ékszerekkel és ebben ki is merült a piac.
-Castell De Bellver:szép a kilátás a felső szintről ,de teljes mértékben kihagyható látnivaló,a Capdeperában lévő vár szintén ugyanez.
-Az Illetas beach hatalmas csalódás volt. Meg sem közelíti azt amit elképzeltünk a fotók alapján.Nagyon kicsi öböl ,koszos víz.
-El Arenal Beach:Rengeteg ember és nagyon sekély a víze(jó messzire be kell menni hogy úszni tudjon az ember)
-Jardines De Alfabia:Nagyon kicsi kert nem túl sok látnivalóval. Nem éri meg az árát.
A strandokon hiányoltuk a wc-t és jó lett volna legalább egy tusoló vagy slag mindegyiken.
Illetve sajnos nem nagyon találtunk olyan öblöt ahol ne heringparty lett volna. (2022)

Érdekességek

1. Kis korodban te is tengerész filmeken nőttél fel? Furcsa vonzalmat érzel a világítótornyok iránt? Mallorca a te helyed! Összesen 14 darab világítótorony található a szigeten. Némelyik öregebb, mások újabbak. Egy viszont biztos: a tengerre gyönyörű kilátás nyílik bármelyik világítótoronyból. A Porto Pí-ben található torony a 3. legöregebb máig működő világítótorony az egész világon!

2. Mallorca sok híres ember szülőhelye, akiknek a szülőházaik ma a legnépszerűbb helyi látnivalók közé tartoznak. Egy itt született sportoló viszont világviszonylatban is kiemelkedik. Rafael Nadal teniszező Manacor falujában született. Nadal azért, hogy Mallorca továbbra is remekeljen a teniszben egy tenisziskolát nyitott a szigeten.

forrás

Olvasmányos linkek

Mallorca egy turistasziget. A Baleár kultúra már csak jelekben található meg Mallorcán és az is főleg csak a hegyi falvakban. A sziget eredeti őslakosai már vagy elköltöztek, vagy pedig átálltak a turizmusra felépített üzletre. Én, amikor életemben először megérkeztem Mallorcára, akkor nem követtem már el azt a hibát, amit Máltával kapcsolatban korábban. Pontosan utána olvastam, hogy mi az amire számíthatok. Ennek fényében tudtam azt is, hogy itt nem találok ókori romokat, vagy pedig hatalmas múzeumokat. Képben voltam azzal is, hogy a strandjai világszinten kiválónak minősülnek. És az sem okozott meglepetést, hogy nem ez lesz az a nyaralás, ami után mindenkinek a helyiek vendégszeretetéről fogok beszélni. Végül pedig nem is csalódtam! A sziget pont olyan pompás volt, mint ahogy elképzeltem. Az ételek fenomenálisak, a plázsok tiszták, a tenger gyönyörű, az időjárás pedig tökéletes volt.

A napjaink többnyire fürdőzésből álltak, ennek ellenére viszont egyáltalán nem unatkoztunk. Pedig higgyétek el, ha valaki, akkor én hajlamos vagyok két óra után az ereimet vagdosni unalmamban a tengerparton. Mallorcán viszont minden annyira adott volt, hogy napokon át eszembe sem jutott, hogy mi lehet otthon, vagy épp mit kellene csinálni munkában. Azt azért fontos megemlítenem, hogy minden nap más és más tengerparton fürdőztünk. Ez segített túlélnem a tűző nap melegét. forrás


"Jó idő volt, de nem strandon barnulós, így városnézés mellett döntöttünk: bementünk Mallorca gyönyörű fővárosába, Palmába. Palma városképét a tenger felől szinte mindenhonnan jól látható La Seu katedrális uralja, egyedi ízt kölcsönözve a városnak. A fővárosba vezető utak meglehetősen jók, de ez jellemző az egész szigetre: rossz úttal szinte sehol nem találkoztunk. A monumentális méretekkel rendelkező, homokkőből épült Katedrális távolról és közelről is gyönyörű, élmény volt körülötte sétálni, meg-megállva megcsodálni. A spanyolok gondoskodnak a megfelelő körítésről, ugyanis a La Seu-t mindenfelől rendben tartott parkok, virágoskertek, pálmák szegélyezik. Az óváros felőli sikátoros részen is hangulatos sétálgatni, főleg este, amikor kivilágítják az épületeket, köztük magát a Katedrálist is. Számítani kell rá viszont, hogy ezen a környéken minden napszakban sok a nézelődő.

A közbiztonság a főváros központjában kiválónak értékelhető, ezt is egész Mallorcára jellemzőnek tapasztaltuk. A rendőri jelenlét szinte mindenhol érezhető, viszont sosem éreztük zavarónak. Úgy tűnt, hogy ők valóban segíteni és megelőzni vannak ott, nem pedig bírságolni és büntetni - sokan közülük még a turistáknak is szívesen segítenek. Az árak terén a főváros központi része viszonylag drágának mondható, volt ahol 3 euróért ittunk 2 dl ásványvizet. Aki nem akar túl sokat haszontalan dolgokra költeni, az tényleg nézze meg, mire ad ki pénzt. Tapasztalatom szerint az éttermekben főleg a vízzel érdemes vigyázni, ugyanis annak az árazását előszeretettel hagyják le az étlapokról, és 4-5 fő, ha csak fejenként egy pohár vizet kér is, az akár 10-20 euróval is megdobhatja a számlát. A fenti esetnél nálunk konkrétan többet számoltak fel összesen a vízre, mint a rendes ételekre - ha üdítőt rendeltünk volna, felébe sem került volna.

Végül felhők ide, borult idő oda, már az első nap is megmártóztunk a tengerben a főváros megtekintése után, mégpedig az S'Arenal kikötője mögött található sziklastrandoknál. Itt a magaslatra felsétálva luxus villanegyedbe jutunk, ahonnan 100-200 méterenként vannak lejáratok a tengerhez. Másnap rögtön egy igazi nagyágyút céloztunk be: sokak kedvenc strandját, a fővárostól mindössze húsz perces autózásra lévő Es Trenc beach-et. Megtalálni egyszerű, miután belőttük a térképen az irányt: GPS nélkül, csupán a táblákra hagyatkozva is sima az út. Sa Rápita álmos, de idilli üdülővároskáján átutazva meg is érkezünk Ses Covetes-be. Parkolni egyszerű, mindenki az út mellett áll meg, bár innen még pár száz métert kell sétálnunk a strandig.

Miután leértünk a homokfövenyre, örömmel konstatáltuk, hogy a stranddal kapcsolatos leírások tényleg nem túloznak, itt valóban karib-tengeri érzése lehet a nyaralónak. A tenger a zöld és a kék minden árnyalatában pompázik, a homokföveny fehérbe hajló, a fürdőzők pedig pálmalevéllel fedett napozóágyak alatt hűsölhetnek. A strand mögött nádkerítéssel elkerített homokbuckák teszik teljessé a látványt. A tenger gyönyörű színeit természetesen itt is az erős napsütés hozza ki a legjobban, így ide mindenképpen forró, napsütéses időben jöjjünk. " forrás


"Mallorcát leginkább az üdülőturizmus jellemzi. Hatalmas strandok az öblökben. Ezek egy részét feltöltötték homokkal(!), hogy kellemesebb legyen a fürdőzés. A leírásomból majd olvasható lesz, voltunk egy kavicsos strandon is. De az annyira kellemetlen volt, hogy nem sokáig bírtuk. A nagyobb kavicsok után kis pici kavicsok, amikor megy az ember a tengerbe, bokáig süllyed bennük. Mi homokos partra akartunk menni. A homokosság viszont nem ad olyan tiszta vizet, mint ahol sziklás a rész. Nagyon sok emberi hulladék úszott reggelenként a vízben. Ezek többnyire nejlonzacskót jelentettek. Volt növényi hulladék is, de nem volt zavaró. A víz reggel a part mellett inkább a hideg felé hajlott (lehet mi voltunk a hisztisek erre), délutánra kellemesebbé vált. A hullámok sem voltak zavaróak. Amikor az utat vettük, akkor a szállodákat nézve ajánlatokat kaptunk. A tőlünk picivel nyugatabbra lévő Magaluf városában nagyon sok német és brit fiatal szórakozik. Ezek természetesen elengedik magukat, estére felfordítanak mindent. A drog és az alkohol állattá teszi őket. Ide semmiképp nem akartunk menni. Ezért maradtunk Palmanova városában. A távolságot Palmanova és Magaluf között annyi lehet, vagy még kevesebb, mint Debrecen és Józsa. Gyalog járható. " forrás


,, A fővárosban, Palma de Mallorcán lakik a népesség fele, mintegy négyszázezer ember. Egyik fő látványossága a homokkő katedrális, amely még világi funkciót is betöltött, a falak a hajdani kalóztámadások ellen is védelmet nyújtottak. Manapság ilyesmitől már nem kell tartani, a turisták nyugodtan sétálhatnak a remek közbiztonsággal rendelkező, nyüzsgő, izgalmas mediterrán városban. A szigeten számos olyan település van, amelyek régi, patinás házain látszik, jómódban éltek az elődök, az egyik ilyen Soller, amely a narancsligeteinek köszönheti több száz év óta a jólétet. A fővárost és Sollert vasútvonal köti össze, amelyet a XX. század elején adtak át annak érdekében, hogy a narancs minél gyorsabban eljusson a fogyasztókhoz, a vonat manapság elsősorban turisztikai célokat szolgál.

Az egyik legszebb rész a Formentor-félsziget, és maga a Formentor-fok, ahol szép időben negyven-ötven kilométernyire is ellátni. Tavasszal és ősszel kicsit szeles lehet a sziklák tetején, idegenvezetőnk szerint megtörtént már, hogy a turistacsoport egy része négykézláb jött vissza a kilátóról. Ám kihagyni semmiképp nem szabad, miként Deia és Valdemossa hegyi falvak meglátogatását sem, utóbbi településben található az a karthauzi kolostor, ahol annak idején Chopin és Sand meghúzta magát – nyaranta, nem véletlenül, nemzetközi zongorahangversenyt rendeznek itt. (2012)" forrás


"A nagy turistaáradat ellenére hamar feltűnt az egységes utcakép és a koncepcióba ágyazott tájépítészet. Nincsenek kirívó épületek, mindenki meg van elégedve a hagyományos módszerekkel, formákkal, az égetett cserepekkel. Ez az egységesség annak is köszönhető, hogy náluk nincs minden sarkon Tecsó, vagy halál-Osan gagyi bádogváros. Itt kérem piacok vannak, amik szemet gyönyörködtetőek. " forrás,, A fővárosa, Palma de Mallorca mellett mindkét irányban több kilométer hosszan fekszenek a hatalmas „mű” üdülővárosok. Több ezer hotelről és milliónyi turistáról beszélünk, főszezonban hömpölyögnek az utcákon és a tengerparton sincs egy törölközőnyi hely. Mi az egyik ilyen üdülővárosban voltunk, El Arenalban. Továbbá ezek hatalmas partyközpontok ….pont olyan partyvadállatokkal, mint amilyen én is voltam a régi szép időkben.A baráti társaságommal a kiRAJsággal mondjuk egy legénybúcsúra kiváló választás lenne, de barátnővel vagy családdal szerintem nem fless.

El Arenalt „kis Németországnak” is nevezik, mert rengeteg a német turista kb. minden németül van kiírva. Itt van a sziget legnagyobb aquaparkja is. Amin meglepődtem, hogy a németek mellett rengeteg a magyar is, akiket legtöbbször a hangos beszéd és öltözet alapján ki lehet szúrni, pláne ha a hasitasi vagy a zokni-szandi kombó is bejátszik.(nem akarok ezzel senkit megsérteni, de az NAGYON nem menő) A másik magyar ismertetőjel, hogy az all inclusive étteremben több púposra szedett tányért rak maga elé az aszaltra, mintha versenyezni kellene a kajáért, természetesen mindenből pakolva, amit csak talál. Ezzel nem is lenne semmi probléma, ha meg is enne mindent.

Ne értsetek félre, nem a magyar honfitársaim ellen beszélek, mert tök jó volt velük spanolni, de sajnos általánosságban nem túl jó a megítélésünk turistaként.

Mallorca partyfővárosa Magaluf elvileg még Ibizán is túltesz. Itt gyakran túltolják a bulikat a főként angol turisták. (2015)" forrás


,, A keleti part németekkel van tele, míg a nyugati parton főként angolokba botolhatunk. Ennélfogva nem volt meglepő, hogy a szállásadóink spanyolon kívül németül kommunikáltak velünk. Amit még megfigyeltünk erre és őszintén szólva nem volt nehéz nem észrevenni, hogy a hölgyek nem szégyenlősek. Nagyon sokan monokiniztek. Sőt, nem messze a szállásunktól egy nudista strandra is bukkantunk.

Cala Brafi nagyon szép, de igazából ez mindegyik területre elmondható. A mi esetünkben a megközelítés és a nudistastrand jellege miatt nem volt opció. Aki szereti az elhagyatott helyeket és nem ijed meg, ha le kell kapni a fürdőruhát, annak viszont kiváló választás ez az öböl. (2021)" forrás

 • Fotóegyveleg

Aranyos kis Fornalutx falu helyi nénivel és kutyával- Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kiss Andrea, 2019. 09. 27. 12:22
2019. szept.16-22-ig voltunk Mallorcán a férjemmel. A sziget lenyűgözött mindkettőnket, biztosan visszatérünk, mert nagyon sok mindent szeretnénk még megnézni. A Hotel JAVA Playa de Palma-ban szálltunk meg. Nagyon super hotel, közel a repülőtérhez. Nagyon jó a buszközlekedés a Hoteltől kb. Palma 15 perc a busszal, de mi biciklit béreltünk /4 órára ez 5 euro/bicikli volt/ és a tengerpart melletti bicikli úton bebicikliztünk Palmaba a katedrálisig, ami kb. félóra volt.
A szálloda super volt, fantasztikus kedves a személyzet a szobák tisztasága is nagyon rendben volt. Naponta cserélték a törölközőket is és naponta takarítottak. Mi félpanziós ellátást fizettünk be, hiszen sokat mentünk kirándulni így az allinclusive ellátás nekünk felesleges lett volna. Bőséges és változatos volt mind a reggeli, mind a vacsora. A szállodától a homokos strand. kb. 60 méterre van és nagyon sok szobából (mindegyik erkélyes) kilátás a tengerre nyílik.
Biztosan visszatérünk még ide.


Kata323, 2019. 07. 20. 17:05
Formentor-Világítótorony/Mallorca: A kilátás fantasztikus, érdemes felmenni. 2019 júliusban jártunk ott. Autóval érkezőknek javaslom, hogy Platja de Formentor-ig menjenek autóval (útközben érdemes megállni Mirador es Colomer-nél (nagy kilátóhely), utána pedig a Platja de Formentor - Formentor világítótorony szakaszon menetrend szerinti busszal (2019.07. hóban a 353sz. busz ment arra). Júliusban és Augusztusban ez az útszakasz 10-18 óra között le van zárva az autóforgalom elől (az utat kamerával is figyelik), csak a menetrend szerinti buszok és az engedéllyel rendelkező autók mehetnek fel. A tilalom megsértői 200 Euro bírságra számíthatnak. (Mi a 353 számú busszal mentünk, a menetidő kb. 25 perc, a buszjegy erre a szakaszra egy útra: 1 Euro/fő, gyerekjegy nincs, jegyet a sofőrtől lehet venni, 20 Euros bankjegynél nagyobbat nem fogadnak el). Indulás előtt érdemes a menetrendet tanulmányozni (letölthető), mert a buszok nem járnak egész nap folyamatosan. A Világítótoronyba nem lehet felmenni, a köré épített épületben van egy cukrászda-étterem-kávézó-ajándékbolt egyben, ami 10-16 óráig van nyitva. + A helyhez tartozik egy ételt kunyeráló hegyikecske :-)


Amanda, 2019. 06. 21. 08:14
A beszamolok es a hozzaszolasok donto tobbsege meg 2019ben is helytalloak.


Tenyleg szep, a kis favak autentikusak, Cala Odor gyonyoru az obleivel, Es Trenc pedig egy szenvedes, de ha mar ott vagy, lehuztak a parkolassa, akkor mar midegy. Tul van tolva ennek a partszakasznak a jelentosege. A tomeg miatt kifejezetten idegesito.

De minden napra jutott valami, ami bosszanto volt. Az jut eszembe, hogy mindig Balatonozunk, hogy mennyire lehuzzak a turistakat a semmiert, ez szinte igaz az egesz szigetre. Hihetetlennek tartom, hogy mennyire dilettansok a pincerek, bolti dolgozok. Angolul nem beszel, csak a dolgozok kb.20%a. A nyaralas 2. feleben mar spanyol szavakat szotaraztam, hatha... a Beer nem ment angolul. a Cerveza nagy bologatas utan majdnem. Sangria lett belole mire kihozta. De nem hibaztatom oket, mert mindenki 100%ig lelkes, es csinalta, akarta, csak hat nem ment. Az ilyen hozzaallas otthon pl a munkahelyen felbosszant, itt mosolyogtam.
Itt is nyomatjak a rosszul visszaadast, resen kell lenni. 1 percenkent jon valaki Rolex orat arulni a strandon. Ez mar zavaro. 'masszaz' es a 'melooonee' rikkancs is, de a sarki marketben a 1,2euros jeghideg sor ellazit es leszarod.

Ami nagyon tetszett, Port de Soller (ha sajnalod a 7euro per fo villamos jegy arat Sollerbol a partra, menj le autoval. Semmi pluszt nem ad.)
Port de Valdemossa, izgalmas szerpentin visz le a hegyrol. Bizonytalan soforok inkabb ne induljanak le. Szep taj, kavicsos obol, jo kaja. a Parkolas necces lehet.

Sok a kinai souvenires, ha valami szep targyi emleket akarsz hazavinni, legyel kitarto es idovel biztos talalsz helyi kezzel keszitett valamit. A Wong Souvenirbe biztos nem, vagy az arab arusoknal sem.


Marta, 2019. 04. 17. 09:19
Meglepodtem,hogy Korfu szebb,mint Mallorca???
Egy Korfun elo ismeros szerint a sziget a legkoparabb es a gorog kormany altal legkevesbe tamogatott,fejlesztett. Mint mondta,Korfu regi fenye a multe sajnos,egyedul az ott elo emberek kedvessege ami megmaradt.


Mónika, 2018. 09. 12. 22:24
Magalufot nem ajanlom, nekem csalódás volt, a képen teljesen más ...
Az időjárás sem volt a legjobb eső szél napsütés váltakozó, de ami miatt nem tetszett az a sok szemét ...mindenhol...


Gàbor, 2018. 06. 09. 21:26
Nem szép a tàj Korfun szebb volt???Ez jó vicc, talàn a Karib tengeren talàlsz még szebb strandokat de Mallorcàn csodaszép a part.Voltam Görögorszàgban, Korfun példàul de elbújhat Halkidiki mellett... Vagy Horvàtorszàg... De Mallorca toronymagasan a legszebb... De ha nem tetszett neked meg a pàrodnak, akkor a Holland Antillàk se fognak tetszeni... Üdv:Vilàgutazó


krolik, 2016. 12. 29. 18:04
Annak a baromnak uzennek aki a magyar turistak nem jo megiteleserol vartyog,hogy bejartam egesz Europat es mindig kedvesen fogadtak mert magyar vagyok. 9 eve elek Irorszagban tudnek meselni az ir, angol, es amerikai turistakrol akik szetverik a barokat es az egesz vilag utalja oket mint a szart de elnezi mert rengeteg penzt ott hagynak. A feher zokni szandas viselet pedig angol es amerikai. Nagy kar,hogy olyan emberek irnak velemenyt a Magyarokrol akiknek semmi koze hozzank es soha nem tartozkodtak a "nagy"Nyugat Europaban egy hetnel tobbet. AKkor tudnad mennyire szarevoek,alkoholista lusta tetu nepseg csak tele vannak penzel ami messze nem az atla ember javara irhato.


Eve R, 2015. 04. 14. 11:31
Vista-utazónak:

Nyilván, mindenkinek megvan a saját egyéni véleménye a szigetről, de azt gondolom, Mallorca ettől jóval több mint amit leírt az olvasó. Semmi konkrétumot nem olvastam az írásában (pl. melyik partokon járt, miket látott, stb.) Mallorcának több mint 200 öble van... nehéz elhinnem, hogy egyet sem sikerült találni, ami szép..


Eve R, 2015. 04. 14. 11:20
"Szuper tágas, tiszta, szép homokos strandok (kedvencünk: Cala Deia)"
- ez picit félreérthető, mert Cala Deia nem homokos part, hanem ugyancsak kavicsos. De ettől még gyönyörű szép. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA