ÚTIKRITIKA.HU / Mallorca


hirdetes


útikritikák


Mallorca

Mallorca közlekedés

Közlekedés | Autóbérlés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kockázatok | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Közlekedés

Az autópálya ingyenes. Csupán a Soller-i alagút használatáért kellett régen fizetni, ez 2021-ben ingyenes. Azaz lehet, mert ki is lehet kerülni, csak akkor időigényes az út, sok a kanyargó út, és többet kell fizetni üzemanyagra. A közlekedés szuper, bátran lehet autót bérelni. Kerékpártúrára csak a profik vállalkozzanak, mert kemény szerpentineken vezet az út a legszebb helyek felé. Nem véletlen, hogy sokszor itt edzőtáboroznak a nagy kerékpárversenyekre készülő versenyzők is. A tömegközlekedés jó és gusztusos. Uber nincs, csak taxi. Ami viszont van: kisvonat és metro. Ínyenceknek.

Google maps jól működik, bár néha a gps és a net is feladja. A tömegközlekedést is érdemes abban követni, bár a járatok érkezése-indulása eléggé elnagyolt benne. De nagyon hasznos, sokszor jobban áttekinthető, mint a helyi tömegközlekedési oldal.

A közlekedési kultúrájuk normál vagy inkább "balkáni" jellegű?
Normál, inkább mediterrán jellegű :)

- Milyenek a nagyvárosokban a parkolási lehetőségek főszezonban; vannak szabad parkolóhelyek a fizetős parkolókban?
A szigeten található több mélygarázs is, főleg a főváros Palma környékén, a többi településen inkább a fenti nyitott parkolóhelyek a jellemzőek. Azt lehet mondani, hogy a szigeten fél éven át főszezon van, erre fel vannak készülve, de ahogy a nagyvárosokban általában a helyekre vadászni kell.

(Orsi válaszai)

Autóbérlés

A Covid utáni állapotokra a legjellemzőbb a hiány. A kölcsönzők sok lízingelt autót vissza adtak a kovid alatt, így 2022-ben hiány mutatkozik bérautóból. Ami persze a magas árakban mutatkozik meg. Bérléshez mindig legyen nálunk egy hitelkártya, sokszor azzal boldogítják a látogatót, hogy, ha nincs, külön biztosítást kell kötnie.

 • Töménytelen sok autókölcsönző van a turistás körzetekben. Nem kell feltétlenül a repülőtéren, érkezéskor kezdeni az autóbérlést, mert nagyobb választék kínálkozik a hotelek környékén. Főszezonban előfordul, hogy a reptéren érkezéskor túl sokat kell várni az autókölcsönzős pultoknál.
 • Kb. 40-45 euró/nap körül vannak az autóbérlés árai biztosítással együtt. 25 év alattiakkal és 70 felettiekkel plusz összeget fizettetnek!
 • Egyesek szerint a Goldcar autókölcsönző nem kellően korrekt. Jó vélemények olvashatók a Centauro-ról.
 • A legbiztonságosabb és legpraktikusabb autókölcsönzés azonban itt van.
 • Az autókölcsönzők nem fogadnak el akármilyen bankkártyát. A dombor-nyomott betéti kártyák (Mastercard, Visa) még működnek, A Maestro és a Visa Electronic nem . Revolutot nem szeretik az autókölcsönzők. Nem szeretik az úgynevezett debit kártyákat. A források ellentmondásosak, és megbízhatatlanok. A legbiztonságosabb itthonról intézni .
 • Ha nem találunk autót a nagy cégeknél, meg kell nézni a helyi kicsi autókölcsönzőket. De mindig előre, írásban legyen a teljes körű biztosítás megléte és a km-re vonatkozó limit.
 • A parkolás nehézkes és szinte mindenhol fizetős. A sárga felfestésű járda széleknél tilos. Mindig meg kell nézni pontosan, szabad-e és mikor? Van olyan, ahol a siesta alatt ingyenes mindenkinek, de előtte és utána is fizetős. Az utcák/utak szűkek, a helyi sofőrök idegesek és dudálnak. Nagy autót pedig csak az béreljen, akinek valóban szüksége van rá. A szerpentineken 5 cm is számít.

"Lefoglaltuk a helyi kis irodánál egy napra az automata kisautót. 85.- eur volt mindennel, biztosítássa, km limit nélkül. Másnap szépen a megbeszélt időben hozták a cuki kis opel corsát. Csak éppen félautomata volt, amitól a nap első órájában frászt kaptunk. Szerpentin plusz váltogatni, váltót lökdösni fel vagy le, kellett egy kis idő, amíg hozzászoktunk. Soha többet ilyet nem, maradok a rendes váltósnál inkább. Kriszta 2021 szeptember"

"Érdemes itthonról előre lefoglalni autóját, mivel főszezonban a nyaralóhelyeken nem biztos, hogy elérhető éppen a választott kategória, illetve ahogy fogynak az elérhető autók egy bérbeadónál, úgy emelkednek a bérlési díjak is. Ezt az oldalt ajánlanánk Önnek foglalásra, amely több helyi és nemzetközi autóbérlő cég ajánlatait gyűjti össze, és foglalása véglegesítése előtt a feltételeknél tájékozódhat a letét összegéről is. Az oldalon mindenképpen a vezető nevére kell, hogy készüljön a foglalás, illetve a vezető kártyájával tudja fizetni/véglegesíteni is azt. A letét összege mindig függ a bérelni kívánt autó kategóriájától is, Mallorcán általában 600-1200 EUR közötti összeget zárolnak a kártyán az autó felvételekor. A kártya a vezető nevére szóló, dombor-nyomott kártya (VISA, Mastercard) kell, hogy legyen. A kölcsönzéshez Európán belül a kártya formátumú magyar személyi igazolvány, és vezetői engedély is elegendő. Utóbbinál a feltétel, hogy latin betűkkel legyen feltüntetve minden adat (magyar vezetői engedély ennek megfelel), ennek hiányában nemzetközi engedélyt kell kiváltani." (Bagdi Ági)


"Sajnos rosszul indult a Mallorca-i nyaralásunk...,még itthonról kifizettünk egy kicsi gazdaságos autót alapbiztosítással,viszont mivel nem dombnyomott a kártyánk,ill.nem hitelkártya ezért nem akarták kiadni az autót a reptéren (Record Go). Csak azt nem értem,hogy akkor miért szedték le a pénzt még itthon? Még a szerződésben is benne van,hogy ugyanezt a kártyát vigyük magunkkal a letét miatt, amit ugye betéti kártyáról nem tudtak levenni,így csak nagy nehezen full biztosítással, ami 140 euró volt (ha előre szólnak,akkor még ezt is otthon megkötöm olcsóbban) és 25 euró kezelési ktg-el drágábban sikerült kivenni az autót :( Előtte persze végéig jártuk a többi autókölcsönző céget a Palmai reptéren,de rá kellett jönnünk,hogy kint még drágább a kölcsönzés :( Szóval otthon béreljen mindenki autót,teljes körű biztosítással és hitelkártya feltétlen legyen nála!!!!" (H. A.),, Általában lehet készpénzben fizetni, de én még nem hallottam olyan cégről, aki kp-ban fogadná el a depozitot (kauciót), de ettől függetlenül előfordulhat ilyen kisebb helyi autókölcsönzőknél.
Az autóbérlő cégek nagy általánosságban a vezető nevére szóló dombornyomott bankkártyát kérnek a depozit fizetésekor és a leadást követő 2-3 héten belül oldják fel. Ez egy automatikus rendszer, általában nem sietik el, nem érdemes miatta aggodalmaskodni.

A fizetős parkolóhelyekkel kapcsolatban pedig: a fővárosban számos földalatti parkoló van, ugyan ezek mindegyike fizetős, de az utcán nehézkesebb a parkolás, így én inkább a garázsokat ajánlanám.
Nem tudom milyen típusú mozgáskorlátozott kártyájuk van, de ha nem nemzetközi, és csak magyarul van feltüntetve rajta a szöveg, akkor kétlem, hogy elfogadnák. " (Orsi) 


,, Mallorcán az autóbérlés valóban nem egyszerű dolog, de megfelelő tájékozódás mellett, azért ki lehet választani a számunkra megfelelő autót és bérlő céget.
A kártyával kapcsolatban az a fontos, hogy bankkártyával vagy hitelkártyával rendelkeznek-e. Sok helyen hivatalosan, főleg a nagy multi cégeknél (pl. Europcar-nal) csak a hitelkártyát fogadják el, mert ott a zárolásnál kisebb a kockázat. Sima bankkártyával is meg lehet próbálni, de olyankor sokszor még a helyszínen meg kell venni plusz biztosításokat is, de ez helyszín és szolgáltató cég függő. Online foglalás során elvileg minden tudnivalót és bérlési feltételt felsorolnak, ez mindig változik, cégenként, úti célonként és autókategóriánként is.
Másik lehetőség a helyszínen való bérlés, ott a nagy cégeken kívül sok kisebb bérlő cég is jelen van, sokszor kedvezőbb és lazább feltételeket kínálva." (Orsi)


,, A nemzetközi repülőtéren az érkezési teremben, a vám zónából kilépve látni több autóbérlő cég pultját. Pl. Avis, Hertz, Enterprise, Thrifty, Godlcar, Budget, Record, OK rent-a car. Jellemző, hogy bankkártyára terhelve kérik a kauciót. Meg lehet persze próbálni a pultokat járva, hogy van-e kivétel. Azért nem tudom megmondani, hogy melyik, mert nem verik nagy dobra, ha nem bankkártyás a kaució. Az biztos, hogy valamilyen kaució nélkül nincs autóbérlés. Az autót a reptér egyik parkolóházának földszintjén lehet felvenni.

Tudomásom szerint a Sunny Cars az az autóbérlő cég, amelyik a leginkább hajlandó készpénzes kauciót elfogadni, sőt 5 napos előfoglalás esetén még kaució nélkül is megy. Íme egy link: https://www.sunnycars.de/deen/no-deposit/

Ezeken kívül vannak még más autóbérlőcégek is( Click Rent Baleares, Centauro Rent a car és Hasso rent a car), de ezeknek a telepe nem a reptéren van, és ingajárati busszal viszik a klienseket oda.

Főszezonban nagy a kereslet és kisebb a választék. Sokan még itthonról foglalnak. (aji, 2018)


,, Ahogy igértem megírom a tapasztalatunkat autóbérléssel kapcsolatban. Rengeteg fórum és komment olvasáss után, egy mondhatni kisebb, de igen pozitívnak tűnő cég, a Vanrell mellett tettuk le a voksunkat. A foglalás simán ment, teljesen korrekten informál az oldal. Telephelyük, vagy pultjuk tudtommal nincs a repteren, ehelyett találkozó a foglaló által megadott időpontban a parkolóház 4-dik emeletén, az autó pedig, a megadott parkolóban. Készpénzben fizetés lehetséges, előre semmit nem kértek, a helyszínen pár papírt kitöltöttünk, megbeszéltuk a fuel policy-t és miénk volt az autó. Teljesen meglepett az állapota, mert egy szinte vadiúj Ford Fiestát kaptunk 18 ezer km-rel, ahhoz képest hogy kisebb cégről beszélünk. Karcok voltak rajta, ezeket biztos ami biztos körbefotóztam mielőtt beinditottuk az autót. Egy hét 140 euró volt, de pluszba kötöttünk rá extra 30 euróért teljeskörű biztositást, amit erősen ajánlanék mindenkinek. E-mailben leirják a drop off (leadás) helysízínét is, rendkívül egyszerű az egész. Mindenkinek aki Mallorcára megy, nyugodt szívvel tudom javasolni ezt a ceget. Az ár különbözhet szerintem, a mi esetünkben “young driver” (fiatal vezető) besorolást kaptunk. (Edmond, 2018) "


,, Kinttartózkodásunk idejére béreltünk autót, így tudtunk eljutni sok helyre. Aki hozzánk hasonlóan sok helyet akar felfedezni, az mindenképp béreljen autót. Ha csak a pihenés a cél, akkor viszont felesleges autót bérelni. Én szinte mindennap használtam az autót, ergo megérte a bérlés. Jelenleg a kocsibérlés nem olcsó Mallorcán, amit azzal magyaráznak, hogy sok autót kivontak a forgalomból és a kereslet pedig, nagy. (2021) forrás


Autóbérlés- Erősen ajánlott!

Nagyon jó a tömegközlekedés, de az igazán jó helyekre nem visz el a helyi busz. Felszállásnál rögtön kártyával tudtok fizetni 1 kártyával, akár 5 utasnak is. Mi végig revolutot használtunk és az elején volt egy kis öröm, mert több mint 1 napig nem vont le semmit az utazásunk miatt, de aztán megjelent az összeg

Az utolsó 2 napra béreltünk autót, hogy a reptéri transzfert egyszerűen meg tudjuk oldani.

A Vanrell mellett döntöttünk, egy rossz szavunk nincs rájuk, ahhoz képest, hogy előtte való nap foglaltunk egész jó áron kifogtunk az autót. De mindenképp javaslom, hogy még utazás előtt foglaljatok, mert úgy nagyobb kedvezmény jár. (2021) forrás


Felmerült, hogy egy autót bérlünk a távoli pontokhoz, mivel olcsóbban jön ki mint a buszozás. Érdekesség, mi is meglepődtünk, egy autó bérlése olcsóbb, mint akár egy robogó (ennek a miértjére rá is jöttünk később), ugyanis nagy szerencsének kell történnie ahhoz, hogy az autónak parkoló helyet vadásszon az emberfia. Kicsit sem túlozva olyan 2-3 km-re a szállástól tudtuk lerakni a kocsit. Így már világos is lett a történet: a robogókkal járdán is szinte bárhol lehet parkolni. (2019) forrás


Sokan kérdezik tőlem, hogy kell-e autót bérelni Mallorca szigetén. Én idáig minden egyes alkalommal ott jártam mindig béreltem autót és a jövőben is így tervezem. Az a szabadságérzés, amit egy autó jelent itt az megfizethetetlen. De hasonlítsuk össze mind két opciót és látni fogjátok, hogy miért éri meg a töbletköltséget egy bérelt autó:

A tömegközlekedéssel alapjáraton nincs semmi baj sem. Ha valakinek esetleg nincs jogosítványa, vagy a maximális kikapcsolódás érdekében úgy döntenek, hogy nem bérelnek autót a buszjáratokkal is eljuthatnak bárhova a szigeten. Legfeljebb egyszer át fog kelleniük szállni a fővárosban, de cserébe nem kell az őrült spanyol sofőrökkel bajlódniuk. A repülőtérre két busztársaság is közlekedik. Nagyon egyszerűen meg lehet őket különböztetni. Az első cég neve az EMT airport buses, amely kék, fehér és zöld buszokat üzemeltet. A második cég neve pedig a TIB airport buses (AEROTIB), amely piros és sárga buszokkal rendelkezik.

Az EMT aiport buses két buszjárata közlekedik a repülőtérről:

A1 busz – Palma de Mallorca repülőteréről Palma városába.
A2 busz – Palma de Mallorca repülőteréről El Arenal városába.

Az AEROTIB buses járatai a következők:

A11 busz – Palma de Mallorca repülőteréről közlekedik Camp de Mar városába (megállói: Palmanova, Magaluf, Santa Ponca and Peguera)
A32 busz – Palma de Mallorca repülőteréről közlekedik Can Picafort városába (megállói: Alcudia, Playa de Muro)
A42 busz – Palma de Mallorca repülőteréről közlekedik Cala Bona városába (megállói: Cala Millor).
A51 busz – Palma de Mallorca repülőteréről közlekedik Campos városába (megállói: S’Arenal és Llucmajor)

A buszok a repülőtéren közvetlenül az érkezések bejárata előtt állnak meg. Ha a 4. ajtón mentek ki, akkor pontosan szembe találjátok a buszmegállót. A jegyet egyenesen a sofőrnél lehet megvenni. Arra figyeljetek oda, hogy legyen nálatok €20-nál kisebb bankjegyetek. A nagyobbat bankjegyeket nem köteles elfogadni. A buszjegy ára a távolságtól függ. Pár konkrét példa 2023-ból:

Reptér – Palma városa: 5 euró irányár
Reptér – El Arenal városa: 5 euró irányár
Reptér – Camp de Mar városa: 9 euró készpénzben; kártyával viszont csak 5,40 euró
Reptér – Can Picafort: 13,50 euró készpénzben; kártyával viszont csak 8,10 euró
Reptér – Cala Bona: 13,50 euró készpénzben; kártyával viszont csak 8,10 euró

A szigeten belül a repülőtéri buszokon kívül több hagyományos buszjárat is közlekedik. Hasznos információ lehet a számozás, amely azt jelzi, hogy melyik régióban közlekednek az egyes buszok:

Mallorca 100-as buszok (dél-nyugati régió): Andratx, Peguera, Santa Ponsa, Magaluf, Palma Nova
Mallorca 200-as buszok (nyugati régió): Valdemossa , Soller
Mallorca 300-as buszok (északi régió): Puerto de Pollensa, C’an Picafort, Alcudia, Puerto de Alcudia
Mallorca 400-as buszok400 (keleti régió): Cala Ratjada, Cala Millor, Porto Cristo, Manacor
Mallorca 500-as buszok (dél-keleti régió): Cala D’Or, Cala Figuera, Ses Salines, San Jordi, Llucmajor
Mallorca 800-as buszok: különleges járatok a rendezvényekre a szigeten.

Aki nem szeretne buszozni, csak egyszeri taxis szolgáltatást keres, az a Suntransfers weboldalon megtudja nézni az aktuális ajánlatokat és előre le is tudja foglalni a taxit az úti céljára. Ha náluk foglaltok, akkor a sofőr már a repülőtéren vár majd névjegytáblával. A legtöbb mallorcai szállás is ezen az oldalon keresztül foglalja a taxit a vendégeinek, csak még ráteszi a saját jutalékát is. Ha te egyenesen a weboldalon foglalsz, akkor azért 15-20%-ot könnyedén megspórolhatsz.
Autóbérlés Mallorcán

Ahogy már korábban említettem, szerintem az autóbérlés elengedhetetlen részét képezi egy mallorcai nyaralásnak. Mallorca területe 3,640.11 km2. Csak érdekességkép Budapest ennek az egy hetede(!). Ebből kifolyólag könnyű elképzelni, hogy mekkora távolságok is vannak a szigeten. Ha például a déli parton szállsz meg, akkor az északi part csak nagyon bonyolultan elérhető tömegközlekedéssel. Gondolom az emberek többsége nem azzal szeretné tölteni az idejét egy nyaraláson két autóbuszos csatlakozás közben a megállóban üldögéléssel. Az autóbérlés nyáron egy hétre megfelelő időben lefoglalva nagyjából 200-250 euró. Ez természetesen csak a legkisebb Opel Corsa vagy hasonló kategóriájú járművekre vonatkozik. Bérlés előtt mindenképp ajánlatos az egyes autókölcsönzők árait összehasonlítani a Rentalcars és a Discovercars weboldalakon is. Mallorcára nem jellemző, hogy igen át akarnának verni az autókölcsönzők a klienseket, de azért nem árt itt sem résen lenni. Pár további spórolási trükköt az autóbérléssel kapcsolatban ebben a posztban találhattok. forrás

Kerékpározás

Mennyire toleránsak a biciklis közlekedőkkel szemben?
Mallorcán a biciklizés nagyon elterjedt tevékenység, nem csak közlekedésre szolgál, hanem rendszeresen tréningeznek a versenykerékpárosok is, mivel a szigetnek nagyon jó klímája és különböző nehézségi fokú útvonalakkal ellátott biciklis hálózata van. A helyiek hozzá vannak szokva az itt-ott tekerő bicajosokhoz, persze a biciklisek is felkészült rutinos közlekedők. Igen nagyon sokan vannak, furcsa módon sok köztük az 50+-os. Ami, látván a szerpentineket, amiken tekernek, igen szép teljesítmény tőlük. 

Vonat

Csak a Palma de Mallorca Soller viszonylatban létezik. Érdemes rászánni egy teljes napot Palmából. Napi négy indulásból lehet választani és nagyon érdemes kombinálni a strandra közlekedő helyi érdekű villamossal.Reggel Palma- Soller, délelőtt séta, utána villamossal a strandra. Strandolás és ebéd az öbölben, gyors zuhany és villamossal vissza Sollerbe. 

Metro

Csak Palma de Mallorcában jár, alapvetően az elővárosok és a központ között.

Busz

Távolsági és helyi egyaránt bőségesen van, általában a sofőrnél lehet fizetni vagy 10 alkalmas jegyet venni rá. A palmai buszra 2021 szeptemberében a jegy 2.- eur/fő/út, a 10 alkalmas jegy 10.- euró. A nyugdíjasok nem utaznak ingyen, de kedvezményesen sem, csak akkor, ha helyi lakosok.

Étkezés

Mallorcán a csapvíz iható, mégis szinte mindenki palackozott vizet iszik helyette, mert a csapvízüknek egyszerűen ,,csapnivalóan" rossz az íze.

"A szállodák és panziók ételkínálata sokszor sem ízben sem választékban nem tükrözi a helyi konyha választékosságát. Érdemes csak szobát foglalni és az étkeztetésünket a helyi profikra bízni, így nem szenvedünk majd hiányt mesterien elkészített bárány- és sertéshús ételekben (pl. véres hurka mallorcai módra – isteni!), a frissen fogott halak, csigák, kagylók különböző változataiban, amelyeket a szigeten előszeretettel ízesítenek mandulával, mazsolával, fenyőmaggal. Sokak kedvencei az apró tapas éttermek, ahol azután fizet a vendég, hogy hány kistányér magasodik az asztalán az étkezés után. Kerüljük a közvetlen part menti és belvárosi éttermeket, minél szűkebb a sikátor, annál finomabb helyi falatokat kaphatunk emberi árakon! Kedvenc falatokat természetesen isteni spanyol borokkal kísérhetjük, de az édesebb ízeket kedvelőknek ott a helyi ánizspálinka a palo és a kedvelt nyári hűsítő, a jeges mandulatej, melynek alapanyagát a szigeten található hétmillió mandulafa egyike adta (a valamikori córdobai kalifa mallorcai helytartójának felesége igen szerette a hóesést, de mivel itt a klíma miatt ez nem lehetséges, betelepítették a fákat, melyek virágzásakor fehér lepel fedi a tájat.)" (H. Zsolt)

,, Mallorcán a tömegturizmus miatt a vendéglátóhelyek képtelenek megfelelő színvonalon kiszolgálni a rájuk zúduló tömegeket.
2017-ben a hatóságok összesen 3071 vendéglátóegységben végeztek ellenőrzést Spanyolország legnagyobb szigetén, az eredmények pedig sokkolóak voltak: 2618 üzletben találtak higiéniai vagy élelmiszerbiztonsági problémákat. Az ellenőrök 14 étteremben egyenesen „rettenetes, katasztrofális” állapotokat találtak, 23 vállalkozást azonnal bezárattak, 125 másik ellen pedig eljárás indult.
A helyi lapnak nyilatkozó szakember, az itthoni ÁNTSZ-nek megfelelő hatóság vezetője maga is megdöbbent a lesújtó eredményen.
Egy turizmusra épülő régió nem engedheti ezt meg magának” – jelentette ki. Buades szerint a katasztrofális helyzetet éppen az okozza, hogy a főszezonban a helyi vállalkozók nem tudnak megbirkózni ekkora forgalommal. Problémát jelent az is, hogy az alkalmazottak többsége nem rendelkezik megfelelő képesítéssel és ismeretekkel. (2018)" forrás

Vásárlás

Vásárlásnál helyi kézműves termékeket kevésbé, viszont a spanyol divatmárkák és kis szériás designer cuccok széles választékát találjuk, persze főleg a nagyobb városok boltjaiban és piacain. Érdemes még jó minőségű olívaolajat és bogyót vásárolni és hasonló háztáji terméket az apróbb falvakban. Támogassuk a helyi öko- és agroturizmust és gasztronómiát, ez a mi egészségünknek és a helyi gazdáknak is jót tesz! A városokban a boltok általában reggel 9-től 1-ig vannak nyitva, majd a sziesztát követően délután 4-től este 8-ig, 9-ig is akár.

Egy félliteres ásványvíz: 0.50-0,60 euró, másfél literes palack: 0.90 euró.

"Nincs többé éjszakai alkoholárusítás Mallorca fővárosában, ugyanis megtiltották az éjszakai alkoholárusítást a turisták körében legnépszerűbb hét, főként tengerparti övezetben. Óriási bírságot határozott meg büntetésként a szabályszegőknek, hogy így vegye elejét a csoportos utcai italozásoknak és a randalírozásoknak.

Mallorca több üdülővárosával együtt Palma is jó ideje küzd a főként brit és német fiatalokra jellemző viselkedés ellen, amely nemcsak a helyieket, hanem a többi nyaralót is zavarja, és ez sok összetűzést is okozott már az elmúlt években.A helyi önkormányzat ezért elfogadott egy úgynevezett köztérhasználati szabályzatot, ebben nevesítve azokat a területeket, ahol sem boltban, sem italautomatából, sem mozgóárusoktól nem lehet alkoholt vásárolni éjfél és reggel nyolc óra között.

A meghatározott zónákban táblák figyelmeztetnek majd a tilalomra, és növelik a rendőri jelenlétet is. Áprilistól pedig 1500-3000 euró bírsággal sújthatják azt, aki megszegi a szabályokat. Az elmúlt évben az említett hét övezetben összesen 669 rendőrségi eljárás indult a részegeskedők ellen, akik közül nem egy fiatalkorú volt." forrás


Az alapvető élelmiszerek (kenyér, tej) a magyar árakhoz képest mennyivel drágábbak?
Az alapvető élelmiszerek nagyjából ugyanolyan árban vannak (csak az euró miatt mindig picit drágábbra kell számítani), ugyanúgy mint nálunk minél kisebb boltba téved be az ember annál drágábban kapja meg a dolgokat. Érdemes a helyi termékek közül választani és nem az importált dolgokat választani. (válaszolt: orsi)


,, Akik szeretik a tradicionális termékeket és a helyi élelmiszereket, alapanyagokat azoknak ajánlom, hogy menjenek el Mallorcán piacozni. Ha nem is vásárolsz, akkor is érdemes elidőzni a vásári forgatagban. Mi Santanyíban csöppentünk bele a piaci forgatagba, ami mindannyiunknak nagyon tetszett. Némelyik településeken mindennap van piac, mint a fővárosban, illetve Magalufban és Santa Ponçán. A legtöbb helységen pedig, meghatározott napokon lehet piacozni. (2021) forrás

Néhány "spanyolicum”:

 • Zománcozott edények - mallorica
 • vörösagyagból készült tárgyak
 • fúvott üvegáru, az üvegfújásnak nagy hagyományai vannak a szigeten
 • olajfából készült fatárgyak
 • gyöngytenyésztés - főleg Manacorban

Szórakozás

 • Ha Mallorca nem is éri el az ibizai party fellegvár szintjét, azért erősen közelíti! A Palmától délre fekvő Magaluf város BCM Planet Dance nevű szórakozóhelye például Európa legnagyobb diszkója, tömegrendezvények és féktelen őrjöngés jellemzi, mindez közel 30 eurós belépőért, amit legszívesebben a brit fiatalok fizetnek ki a bejutásért.
 • Ha a nem kevésbé életvidám helyi fiatalokkal akarunk inkább bulizni, akkor a híres Pacha diszkó helyi egységét keressük fel Palmanovában. Elegáns étterem és elegánsan magas árak tartoznak a helyhez.
 • Azok, akik inkább a szerencséjüket tennék próbára, a szintén Magalufban található Casino de Mallorca vendégei lehetnek, az útlevélre szükség van, anélkül nem engednek be bennünket!
 • A gyermekes családok is megtalálják a helyüket, ha ellátogatnak a Katmandu nevű élményparkba. Ez is Magalufban van és 4D élmény mozit, elvarázsolt kastélyokat, mini golf pályákat kínál.

 

Kevesebb internetezés, több Cabernet - Kriszta fotója


"Kimerítő fotóriport készült Magalufról – tudják, a spanyol üdülőhely, ami mostanában arról híres, hogy fiatal lányok szopnak ott italért, és mindenki bambi-részeg. A képeken öntudatlan britek hevernek utcaszerte, felcsúszott szoknyával, másokat épp hordágyra tesznek." forrás


"2015. júniusában betiltották az éjszakai utcai iszogatást Mallorca egyik népszerű üdülővárosában, Magalufban, ahol az utóbbi időben egyre több problémát okoztak éjjel az ordítozó és részegen az utcán fetrengő turisták. Az intézkedés szerint este 10 és reggel 8 óra között tilos az utcán iszogatni, éjféltől pedig az alkohol árusítását sem engedélyezik. A tilalom megszegésének egyelőre azonban semmilyen következménye nem lesz, abban bíznak, hogy így is sikerül visszaszorítani a tömeges utcai piálását. Az utcákon tiltótáblák hívják fel a figyelmet az új szabályra, illetve az utazásszervezők és a szállodák bevonásával az önkormányzat kampányt indít a turisták tájékoztatására.

Pénzbírsággal sújtják viszont azt, aki közterületen végzi el a dolgát, és jelentős, akár 1500 eurós (470 ezer forintos) büntetésre számíthatnak azok, akik a szállodai szobájuk erkélyéről ugrálnak a hotel medencéjébe. A "balconing" népszerű a külföldi fiatalok között, számtalan videót készítenek és tesznek közzé az interneten az ugrásról. A mutatványnak minden évben van halálos áldozata, tavaly például egy 20 éves francia lány halt bele az ugrásba." forrás

Közbiztonság és kockázatok

Az általános közbiztonság nyugat-európai szintű, de a nagyszámú turista miatt rengeteg trükkös lopás, rablás történik. Ezek általában nem erőszakos természetűek, inkább az átverésre, az ittas turisták kirablására irányulnak. Sokakhoz mennek oda egy szál virágot árulva, vagy telefonálási lehetőséget kérve, ilyenkor mindig érdemes résen lenni. Éjszaka, ittas állapotban érdemes együtt nekivágni a szálláshely megkeresésének, ez így viccesebb is, mint egyedül bolyongani. A nem kijelölt fürdőhelyeknél érdemes megnézni a vizet, mielőtt mélyebbre úszunk, sokszor lehet medúzákba botlani, akik tömegesen és fájdalmas csípéseket okozva lepik el a sziklás öblöket. Mallorca partjainál veszélyes víz alatti áramlatok vannak, amelyek még a gyakorlott úszók számára is életveszélyt jelentenek. Nem véletlen, hogy minden jelentősebb strandon van életmentő. Figyelni kell vízbe menetel előtt, hogy milyen színű zászló van kitéve: a pirosnál tilos a vízbe menni, a sárga óvatosságra int, a zöld jelzi a veszélymentességet.

"Amire figyelni kellett, ha lementél a partra fürdőzni, oda kellett figyelni mit viszel magaddal, mert ha felügyelet nélkül hagyod mire kijössz a tengerből, nem biztos hogy meglesz... láttunk egy-két turistát, aki így járt, szóval semmi értékeset nem szabad a partra vinni, de ez más tengerparti országokra is igaz, ahol ekkora a tömegturizmus. De nekünk nem volt semmilyen rossz tapasztalatunk. Minden 10. percben lehet látni rendőrt, úgyhogy biztonságos hely!!!" (Vista-utazó, 2013)

Milyennek mondható a közbiztonság autó- illetve kerékpárlopás szempontjából?
A közbiztonság nem rossz Spanyolországban, viszont a lopás egy elterjedt fogalom, ezért nagyon kell vigyázni az értékekre (kerékpárokra is), főleg a nagyvárosokban. A sziget sem kivétel, ügyelni kell arra hogy jó helyen (általában több kerékpár parkoló van) és lelakatolva hagyjuk a kerékpárokat. (A kérdésre válaszolt: orsi)

-------------

2021. október: VIGYÁZAT! Tegnap a Mallorca legdélibb pontján fekvő világítótorony (Cap de Ses Salines) parkolójában - 20 percen belül - feltörték a bérelt kocsinkat, és elvittek 5 csomagunkból 3- at!
Nem tudom, mit tanácsoljak, miután látom, hogy mástól magával vitt személyes iratokat loptak...
Vigyázzatok Magatokra! (cs. i. )

-------------

Kockázatok és veszélyek

Medúzák, tengeri sünök

"Mallorca térségében - más mediterrán tengeri területekhez hasonlóan - a nyári hőség idején van a legtöbb medúza. Előljáróban le kell szögezni, hogy Mallorca strandjainál a tengerben nincsenek halálos veszélyt jelentő medúzák. Csípésük kellemetlen, de nem rontja el a nyaralást. Sajnos nem lehet pontosítani, hogy mikor és melyik mallorcai strandon kell jobban tartani a medúzáktól. Bármelyik strandon, öbölben bármikor lehet belőlük több vagy kevesebb. A medúza csapatok ugyanis vándorolnak (azaz inkább sodródnak) ide-oda.

Vannak ott több hónapos nyaraláson tartózkodó külföldiek, akik egy adott szezonban teljesen megússzák a medúzacsípést. Amúgy amikor kimegyünk egy mallorcai strandra, akkor észrevehetjük, hogy van-e ilyen veszély, ha másképpen nem, akkor azért, mert a gyerekek szívesen dobálják a medúzákat. Vagy lehet látni, hogy más strandolók nagyon óvatosan méregetik a vizet. Ha mégis megcsíp a medúza, akkor csakis tengervizet öntsünk a csípésre, ne csapvizet. Ecet, bor, alkohol is szóba jöhet. Doktorhoz csak akkor kell menni ha a szemünket éri medúzacsípés. A tengeri sün más probléma, mert ott nem a csípés a gond, hanem a nehezen kiszedhető tüske. A tengeri sün szúrása nem mérgező. Mallorca sziklásabb öbleiben fordul elő tengeri sün. Földrajzilag nem lehet behatárolni a tengeri sünökkel kapcsolatos veszélyövezeteket a sziget vonatkozásában." (K. J.)

"Allergiás reakció esetén érdemes orvoshoz  fordulni. Persze az orvosi ellátás itt sem olcsó, erre ott  az utasbiztosítás. Kriszta "

Magyar külképviselet

Mallorcán van hazánknak egy magyar tiszteletbeli konzulja: Carlos de la Mata Alzina

Cím:Calle Can Puigdorfila 2 2º,07001 Palma de Mallorca Balears

E-mail cím: hungriaib@gmail.com
Telefonszám: +34657056517

Fotóegyveleg

Ivóvíz Alcúdiában - R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

László Orsi, 2017. 07. 26. 20:58
Az autóbérléssel kapcsolatban, sok mindenki gondban van, nem meglepő, mert ahány autóbérlő cég, annyiféle ajánlat és feltételek. Ha előre szeretnétek autót bérelni és foglalni, akkor nagyobb nemzetközi cégeket ajánlom, ott minden esetben fel van tüntetve az adott bérlésre vonatkozó feltétel és tudnivaló. Az is, hogy hányan vezethetnek, hogy van-e a második sofőrnek felára, hogy kell-e dombornyomott bankkártya, stb.

Lehet helyben is a kisebb helyi cégektől bérelni, ezeknél általában nincs vagy kevesebb a depozit. Viszont az a hátrány megvan, hogy nem biztos hogy van elérhető kocsi az adott időpontra.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon