ÚTIKRITIKA.HU / Karib-szigetek


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Karib-szigetek

A Karib-szigetekről folyamatosan újabb információkat teszünk közzé!

Az egyes szigetekről tájékozódjon a sziget-választó menüben!

A Karib-szigetekről dióhéjban

Turisztikai látogatottság tekintetében ez a top lista:

  • a Dominikai Köztársaság
  • Kuba
  • Puerto Rico
  • Jamaica
  • Bahamák

  • A Karib-térségben novembertől áprilisig tart a turisztikai főszezon.
  • Legolcsóbb karibi szigetek: Kuba és a Dominikai Köztársaság (nem számítva az all inclusive resortokat), valamint Haiti (de oda nem mennek turisták)

A turisták szempontjából a legdrágább karibi szigetek 2024-es listája:

1. Barbados

2. Antigua és Barbuda

3. Curacao

4. Brit Virgin-szigetek

5. Turks és Caicos

6. Kajmán-szigetek

7. Aruba

8. Saint Kitts és Nevis

9. Saint Barthelemy (sok más forrás szerint ez a legdrágább)

10. Grenada

2024. közbiztonsági rangsor, a legbiztonságosabbak: 

1. Saint Barthelemy

2. Anguilla

3. Kajmán-szigetek

4. Virgin-szigetek (US és Brit- egyaránt)

5. St. Lucia

6. Martinique

7. Montserrat

8. Grenada

9. Turks and Caicos

10. Bonaire

------------------------

2024. A legrosszabb közbiztonságú karibi szigetek:

Haiti, Jamaica (főleg Kingston), Trinidad és Tobago, Dominikai Köztársaság (inkább a turisták által nem frekventált térségékben)

Kuba megítélése e szempontból nagyon vegyes. Kubában a súlyos bűnesetek száma nem nagy, de sok a kisebb fajsúlyú.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Aki még egyáltalán nem járt a Karib-térségben és először tervez oda utazást, az többnyire ezt keresi: itthoni télen ott meleg, pálmafás strand, trópusi koktélok. Szerintem ha ez az elképozelés lényege, akkor a Dominikai Köztársaságot érdemes választani. Ha valaki a nyaralást kulturális turizmussal akarja kombinálni akkor Kuba és a mexikói Yucatan az ajánlott, mert mindkét helyen adottak egy szuper trópusi nyaralás ,,díszletei", ugyanakkor van kulturális látnivalók tekintetében tartalom. Kubában Havanna és egy vidéki kirándulás, Yucatan esetében pedig, maja romvárosok (pl. Chitzen Itza és Tulum). Kubába és mexikóba nem érdemes csak nyaralni menni, mert kár kihagyni az említett egyéb attrakciókat." (K. S.,) 


,, Bár a Karib-térség szigetei viszonylag kicsik, közel vannak egymáshoz, és a klímájuk is hasonló, számomra meglepő volt, mennyire eltérő a karakterük. Nyolc egy kupacban lévő szigetet jártam végig, és mindegyiket más-más érdeklődésű utazóknak tudnám ajánlani.

Míg Guadeloupe a könnyű kirándulásokat kedvelő, tömegeket kerülő utazók kedvelt célpontja lehet, Barbados inkább gondtalan strandolásra és bulizásra termett, bevonzva az all inclusive szállók tehetősebb vendégkörét.

Trinidad a madarászok paradicsoma, Grenadán viszont az ültetvények varázsoltak el, ahol a kakaótermesztés folyamatával is megismerkedhettem. St. Vincentet a békés, barátságos, multikulturális vendégköre miatt kedveltem meg, St. Lucián pedig lenyűgözött, hogy egy lanovkából olyan kényelmesen fedezhettem fel a dzsungelek rejtélyes világát, mint a világ kevés más pontján. (2016)" forrás


,, A Karib-szigetek között rengeteg a hasonlóság, mégis mindegyiknek más a hangulata. Az egyik meglepő közös vonás, hogy az összes szupermarket, kivétel nélkül, kínai kézben van. Egyik szigeten sem találtunk olyan boltot, amelyet helyiek üzemeltettek volna. Az élet szeretete is mindenütt jelen van, ami nem is csoda, hiszen állandó a nyár, türkizkék a tenger, a strandok gyönyörűek, a gyümölcsök ízletesek. Így könnyű boldognak lenni. (2017)" forrás


,, Karibi legjobb / legrosszabb dolgok listája

Sokkal többet is fel tudnék sorolni, de legyen most elég ennyi pozitívum:

egész évben kellemesen meleg az idő, éjszaka is
a helyiek barátságosak, lazák, sokat nevetgélnek, családcentrikusak
a dzsungel gyönyörű élénkzöld, buja, sok a pálmafa

nincs szükség kabátra, csizmára, takaróra, hajszárítóra
a tenger meleg és kristálytiszta

nincs fűtésköltség
a meleg eső csak rövid ideig tart és gyorsan kitisztul az ég

mindenki muzikális, az emberek akármikor, akárhol simán elkezdenek énekelni és táncolni
nincsenek veszélyes állatok

a pezsgő éjszakai élet és a nyugalom is megtalálható
a gyümölcsök sokkal ízletesebbek és különlegesebbek

a francia-kreol konyha isteni

remek helyeket lehet találni búvárkodáshoz

változatos természeti szépségekben sincs hiány: sok vízesés és folyó található a szigeteken, működő vulkán is van

itt vannak a legjobb táncosok a világon

a férfiak nagyon szeretnek és tudnak bókolni

Jóval kevesebb negatívum van:

a csótányok nagyok és bárhol megjelenhetnek
a magas páratartalom miatt többet izzad az ember
a tömegközlekedés ritka és megbízhatatlan

magasabbak az árak, mert sok mindent importálni kell
a trópusi klíma miatt minden hamarabb tönkremegy

viszonylag gyakran előfordul, hogy nincs vezetékes víz
az internet nem mindig megbízható és nem túl gyors
ősszel hurrikán időszak van

túl sok az autó, emiatt gyakran van dugó
Európából hosszú és nem olcsó az út idáig

(2017)" forrás

Szigetek közötti repülés

,, A francia Guadeloupe után dél felé vettem az irányt, egykori angol gyarmati területekre látogattam el. Talán nem tűnik logikusnak, ahogy ide-oda ugráltam a szigetek közt, de jó okom volt rá. Az utazás tervezése során ugyanis hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gyenge láncszem a helyi légitársaság, a LIAT lesz.

Sajnos teljesen nem lehet megkerülni őket, pedig szinte csak rossz vélemények köröznek róluk az interneten. Az ügyfelek a lehetséges tíz pontból átlagosan mindössze háromra értékelik a céget, és a közvélekedés szerint a légitársaság neve a "luggage in another terminal" (a csomag egy másik repülőtéren) vagy a "leave island any time" (bármikor lehet az indulás) kifejezések rövidítése, utalva a leggyakoribb kellemetlenségekre.

Ezért aztán úgy igyekeztem összeállítani a programomat – nyolc szigetet néztem ki magamnak –, hogy főként hajóval közlekedjek, vagy ha az nem megy, akkor a másik légitársasággal (Caribbean). Ha pedig mégis a LIAT-ra kényszerülök, akkor csak közvetlen járattal utazom, átszállásnál ugyanis esély sincs arra, hogy megkapjuk a csomagunkat. Persze utazhattam volna kézipoggyásszal, de hiába pakoltam be a bő egy hónapra egy igazán kompakt bőröndbe, a LIAT kicsi gépei miatt kénytelen voltam azt is feladni. (2016)" forrás

Egészség&Kellemetlenségek

A Karib-térségben a strandolást gyakran zavarják a homoki legyek (sand flies). Csípéseik vacak allergiás reakciót is kiválthatnak.  A fürdőruhák alá is bújnak. Következmények: Vörös kiütések, apró hólyagok. Védekezés ecettel, hidrokortizon kenőcsökkel.   

Érdemes minden Karib szigetre otthon előre megkötött utasbiztosítással érkezni, egy esetleges betegség nagyon mélyen és kellemetlenül érintheti az utazók pénztárcáját. Kommentek

Kocsis Aranka, 2017. 04. 24. 17:24
A karib térségben nem a "tengeri tetvek" csípnek. A homoki légy, -"sand flies- egy apró, szabad szemmel nem látható kis "szörnyeteg" a felelõs a kellemetlenségekért. A napon és szeles idõben nincs veszély, de az árnyékban éjjel-nappal csípnek.
Amikor megcsípnek, akkor tūszúrás szerū érzés, de sokszor nem is érezhetõ. Komoly allergiás reakciókat válthat ki. Betegségeket terjeszthet. Bizonyos szunnyogriasztókkal lehet ellenük védekezni. Sötétedés után célszerü hosszú nadrágot, hosszú ujjú pulcsit viselni. Mindenképpen érdemes komolyabb allergia ellenes szerekkel felszerelkezni az utazazás elött mint pl a Medrol és Claritin. Helyiek szerint a babaolaj is hatásos ellenük.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sandfly


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon