ÚTIKRITIKA.HU / Saint Vincent és a Grenadine-szigetek


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Megközelítés hajóval | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Lártnivalók és programlehetőségek | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ott szemben Bequia (a Grenadine-szigetek második legnagyobb szigete 7 négyzetkilométeren) - t.r. fotója

Saint Vincent és Grenadine-szigetek dióhéjban

 • A Saint Vincent és Grenadine-szigetek szigetcsoport a Karib-térség keleti részén fekszik és a a Kis-Antillák része. Az ország államfomája a parlamenti monarchia. A Nemzetközösség (Commonwealth of Nations) azon tagjainak egyike, amelynek államfője a mindenkori brit uralkodó, tehát jelenleg II: Károly.
 • a karibi ország Saint Vincentből és a 32 szigetből álló Grenadine-szigetekből áll. Délen Grenada, északon Saint Lucia van a közelében.
 • A volt brit gyarmat fővárosa Kingstown.
 • A karibi ország összterülete mindössze 389 négyzetkilométer, és kb. 103 ezer lakosa van (2024-es adat). A hivatalos nyelv az angol és a kreol angol. A lakók 47 százaléka az anglikán egyház híve, 28% metodista, 13% katolikus. A lakosság kb. 66 százaléka fekete bőrű, mert afrikai rabszolgák leszármazottai. Kb. 19 százalék származásilag afrikai-európai keverék, mondhatni mulatt.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum, ha tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot. Az útlevélnek az ország elhagyásától számított 90 napon belül még érvényesnek kell lenni.
 • A Karib-tenger kalózai című filmek közül háromnak sok jelenetét itt forgatták. Például a Holtak kincse filmben (2006) a La Soufrière vulkánnál és környékén bukkannak fel élőholtak egy hátborzongató jelenetben.

           A három zöld rombusz arra hivatott utalni, hogy milyen ékkövei vannak az országnak természeti és multietnikai vonatkozásban

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Korszerűbb, jobb infrastruktúrájú, mint Grenada
 2. Kingstownban a biróság műemléképülete, a Court House, és a különleges katedrális (Mária Mennybemenetele)
 3. A kompozás (Bequia Express Ferry) át a legnagyobb Grenadine-i szigetre, Bequiára (szerencsére éppen akkor nem voltak nagy hullámok)
 4. Bequia szigeten a kicsit nehezen elérhető, viszont csodálatos Princess Margaret Beach
 5. A falusias karibi feeling
 6. A településeken a meglepően sokféle és szemet gyönyörködtető virágdiszítés.
 7. A zenélés a lételemük, sok helyen találkozunk utcai zenéléssel és a turista nyugodtan becsatlakozhat az eféle buliba.
 8. A fotogén virágokat és fákat kimondottan kedvelők itt nagyon jól járnak.

Nem tetszett

 1. A vulkanikus talajú, azaz fekete fövenyű strandok látványával nehéz megbarátkozni
 2. Saint Vincent-re visszafelé a kompozás a nyugtalan vizeken (azért nem dobtam ki a taccsot)
 3. A tengerpartokon több helyen sok a szemét.
 4. Nagy a drágaság
 5. A kis teherautók sofőrjei életveszélyesen vezetnek 

Vélemények

A reggae zene ott is nagyon népszerű - b.e.

Repülés és repülőjegyek

Sait Vincenten az Amos Vale repülőtér a főváros kikötőjétől és központjától kb. 30 perc gyalogtávolságra (!) van.

Megközelítés hajóval

Szállás

"Karib napjaim során St. Vincent volt az első hely, ahol sehogy sem tudtam kicselezni a gazdag nyugati turistákra belőtt árakat. Ha az ember a légitársaság késéseinek köszönhetően este tizenegyre verekedi át magát a reptéri útlevél-ellenőrzésen, már nem nagyon tud cselezgetni. A fővárosban, Kingstownban elvileg léteznie kellett egy olcsó szálláshelynek, de az kívülről nem úgy nézett ki, mint ahol az utóbbi években járt bárki, így kénytelen voltam több mint egy év legdrágább szobáját kivenni aznap éjszakára. Amikor másnap a kikötőbe lefuvarozó taxis megemlítette, hogy ő pont negyede annyiért ad ki szobákat, különös fájdalmat éreztem vesémben.

Előre tudtam, hogy errefelé nehéz lesz spórolni, de St. Vincenten (és a Grenadine-szigeteken) találkoztam először a turizmus speciális, pénzes, karibi változatával. A Karib-térségnek ezen a részén a szigetek egyszerűen nem elég nagyok ahhoz, hogy a Földközi-tenger partvidékéről ismert óriási hotelek tömegét lehessen rájuk felhúzni. A kézenfekvő megoldás a helyhiányra a gazdag turisták tengerbe szorítása, hiszen attól, hogy nem a szárazföldön alszanak, még bőven nyílik lehetőség a megcsapolásukra. (2012)" forrás

Egészség

 • A szigeteken a kórházi ellátás színvonala nagyon alacsony. Az egyik legismertebb kórház a Milton Cato Memorial Kórház (telefonszám (784) 456-1185), ugyanakkor a súlyosabb esetek sérültjeit általában a közelben lévő nagyobb szigetekre szállítják, magas költségen. A búvárbalesetek sérültjeit megfelelő felszerelés hiányában mindenképpen más szigetekre szállítják.
 • Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjairól. A helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek!
 • A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása tanácsos.
 • A Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának.
 • Ha hazatérésünk után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue-veszélyes területen tartózkodtak.

Közlekedés

Bal oldali a közlekedés.

A turisták számára (is) a tömegközlekedés meglehetősen kaotikus és nem biztonságos. Csak a hivatalos taxitársaságokat vegyük igénybe. Illegális fuvarozók autójával utazni kockázatos, mert előfordult néhányszor, hogy a turistát kirabolták. Az utak minősége eltérő, a vidékien sok helyen a közutak egyszerűen használhatatlanok.

Étkezés

s.v. fotója

Csirke rizs, zöldség - m.a. fotója

Ez nem ananász, hanem kenyérfa gyümölcse (breadfruit) sütve  - m. a. fotója

Pénzváltás

Pénzt lehet váltani bankokban, a szállodákban és az utcai hivatalos pénzváltóknál.

Vásárlás

Szórakozás

m. a. fotója

Közbiztonság

A szigeteken előfordulnak a turisták ellen elkövetett lopásos, rablásos esetek, valamint egyre több a felügyelet nélkül hagyott jachtok elleni rablások száma. Éjszaka nem ajánlaton elhagyatott területeken járkálni, közlekedni. Értékeinket ne hagyjuk a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben felügyelet nélkül. Amennyiben a szigetek belsejébe tervezünk kirándulásokat, tanácsos ezt helyi idegenvezetővel csinálni, mert ezek a területek elhagyatottak és a rendőri jelenlét is csekély. A helyi segélykérő hívószám a 911/999.

Egyéb hasznos információk

 1. Az országban nincs magyar külképviselet.

Látnivalók és programlehetőségek

Layou, egy kisváros Saint Vincent szigetén - m.k. fotója

Bequia

Bequia strandjai és jachtkikötője - m.s. fotója

Strandok

Bequia - Lower Bay Beach - m.s. fotója

Földrajz és időjárás

Június és november között van hurrikánveszélyes időszak. Ha ebben az időszakban utazunk oda, akkor fontos előre tájékozódni az időjárási előrejelzésekről. A november nagyon csapadékos.

s.v. fotója

Történelem

A benszülött lakosság a karibi térség viszonylatában meglepően keményen álltak ellen az európai gyarmatosításnak. A 18. századig nem sikerült az eruópaiaknak itt uralkodni. A térség más szigeteiről afrikai rabszolgák menekültek a főszigetre, St. Vincentre. A fekete afrikaiak és a benszülöttek keveredéséből egy egészen új etnikum jött létre: a garifunákavagy a fekete karibok. 

A 18. század elején francia telepesek kezdek el kávét, dohányt, gyapotot és cukort termeszteni afrikai rabszolgákat dolgoztatva. 1763-ban brit gyarmattá vált St. Vincent. A 18. század második felében folyamatosak voltak a csatározások a britek és a garifunák között. A félvérűeket a háttérből francia radikálisok ösztönözték. A fekete karibok húzták a rövidebbet, s több mint 5 ezer félvér Honduras egy szigetére vándorolt át. A garifunák később több közép-amerikkai ország lakosságát növelték.

St. Vincent és Grenadines területén 1834-ben törölték el a rabszolgaság intézményét. Ezután a korábbi rabszogák és betelepedő mások bérmunkásként dolgoztak nagyon embertelen körülmények között.

1969-ig a brit gyarmatosításnak, uralkodásnak számtalan formája létezett. 1969-ben vált önrendelkező országgá. Többpárti demokrácia létezik az országban hosszú évtizedek óta.

Az ország fejlődését a 20. században több természeti katasztrófa (vulkánkitörés, hurrikán stb.) akadályozta.

Manapság

Alig 20 percre motorcsónakkal Union Island partjaitól, ahol megérkezünk, máris a türkizkék vízben vagyok, orromat szinte hozzáérintve a tengeri fűben legelő cserepeshéjú és zöld teknősökhöz a Tobago Cays Tengeri Parkban.

Ez az érintetlen védett terület volt a „Karib-tenger kalózai” sorozat egyik forgatási helyszíne. Kikerüljük Petit Tabac partjait, azt a pálmafás homokos nyelvet, ahol Keira Knightley Elizabeth Swanja kiabálva veszekszik Johnny Depp rumtól részeg Jack Sparrow kapitányával „A Fekete Gyöngy átka” című filmben.

A szomszédos Petit Bateau szigeten megkóstolom a sötét, fűszeres Vincentiai rumot, amit a 17. századi bandita, John 'Sparrow' Ward után neveztek el. Az ő személye ihlette a filmeket.

A tengerészek régóta kedvelik ezt a kis szigetet rumos punccsal, kagyló- és homárgrillezéssel. „Apám idejében ez még csak egy tábortűz volt a tengerparton. Azóta megváltoztak a dolgok” – mondja Carlos Peters, miközben mosolyogva mutat egy újonnan épített konyhai menedéket gázgrillekkel. Carlos vezet egy 22 „csónakos fiúból” álló egyesületet, akik a vendégeket jachtjaiktól a partra szállítják, hogy friss fogásokból készített ételeket fogyasszanak. „Próbálunk mindent jobban szabályozni – hány hajó működik, mennyi halat fognak és árulnak. Néhány öregnek ez nem tetszik, de ez az egyetlen módja annak, hogy mindenki valahogy megéljen. – mondja.

A helyi üzletek létfontosságúak a Grenadine-szigetek közösségei számára – egy olyan helyen, amit önellátó hajók keresnek fel, és ahol híresek az exkluzív üdülőszigetek, mint Mustique (a 70-es évek kedvence, mint Jagger, Bowie és Margit hercegnő) és Canouan (ahová, a helyi vicc szerint, a milliomosok elől menekülnek a milliárdosok).  (2024)

s.v. fotója

A helyiekről

A lakosság kb. kétharmada fekete bőrű, közel 20%-a félvér, 6%-a dél-ázsiai (angolul East Indian-nek nevezik őket) , kb. 4%-a fehér. A lakosság kb. 75 százakéka protestáns. A lakosság nagy része kis falvakban él. 

A helyi emberekről azt tartják, hogy a nagyvonalúságot sokra becsülik. 

Egyes látogatók azt hiresztelik (megalapozottan vagy nem?), hogy nagyon gyakori a helyi nők ellen a heliyek által elkövetett nemi erőszak. 

A srác az Istenben higgyél feliratú talicskával - s.v. fotója 

Turista etikett

1. Ha be akarunk vágódni a helyieknél, akkor nagyon dicsérjük az országuk természeti szépségét, mert arra fölöttébb büszkék.

2. A helyiek utálják, ha a turisták előzetes engedély nélkül lefényképezik őket, vagy ilyet kisérelnek meg.

3. Furcsa dolog, hogy nagy sértésnek számít hangosan, idegen emberek előtt nevén nevezni egy jelen lévő személyt. 

Olvasmányos linkek

,, Bequia még karibi viszonylatban is különleges atmoszférájú sziget. Varázsa talán abban rejlik, hogy helyiek, turisták, tíz-húsz éve visszatérő törzsvendégek és ideköltözött külföldiek tökéletes harmóniában és békében élnek itt együtt.
A legtöbben egy nyaralás során szerettek bele annyira a szigetbe, hogy végül itt telepedtek le,
ebben a kis paradicsomban.

A sziget elég fejlett ahhoz, hogy turistaként kényelmesen érezzük magunkat, minden árkategóriában van pár szállás, kis falatozók a parton, remek kávézók wifivel, ugyanakkor itt nem állnak meg tengerjáró hajók, és főszezonban sincs tömeg. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Grenadines - Clifton - Canouan Island - m.s. fotója

v.k. fotója

m. a. fotója

o. j. fotója

Union-sziget - Clifton-kikötő - o.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon