ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Rico

Puerto Rico

Puerto Rico dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés|Vásárlás| Közbiztonság | Látnivalók |Strandok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

N.P. fotója


Puerto Rico dióhéjban

 • Puerto Rico az USA társult állama, avagy külső területe, nevezik szabad államnak is. 9104 négyzetkilométer területű, kb. 2,8 milliós lakosságú (2021-es becslés). Fővárosa San Juan. A sziget lakosságának 85 százaléka római katolikus.
 • Puerto Ricóban a hivatalos nyelv a spanyol, de a lakosok többsége tud angolul. Az amerikai dollár a fizetőeszköz.
 • Puerto Rico államfője a mindenkori amerikai elnök, de a helyi kormányfő ellenőrzi igazán a sziget ügyeit.
 • A beutazás feltételei a magyar állampolgárok számára ugyanazok, mint az USA-ba.
 • Látnivalók: San Juan gyönyörű óvárosa, csodás strandok, a koloniális műemlékek
 • La Fortelaza és San Juan óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része!
 • Puerto Rico a turista szempontjából biztonságos hely. Van persze bűnözés, de szinte sohasem irányul a külföldi látogatókra.
 • Átlago nettó havi bér (2021-ben): 1900 USD

N. P. fotója

Időjárás

Puerto Rico időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. San Juan óvárosa példás állapotban, a kékes macskakövek
 2. Isla de Vieques (sziget) természetessége, igazán érintetlen, vakítóan fehér homokos strandokkal
 3. A Playa Flamenco nevű szuper strandjuk és a Playa Sucia
 4. Az El Yunque esőerdő
 5. A sebes iguanák (lüke, aki fél tőlük)
 6. A jó biztonságérzet San Juan óvárosában az erős rendőri jelenlétnek köszönhetően
 7. San Juanban sétálni a szépen rendbe hozott kikötői promenádon

Nem tetszett

 1. A strandokon a törpeszúnyogok csípései (órákkal később érzi az ember)
 2. Rendkívül erős a napsütés, egyikünk leégett
 3. A sok kéregető, lejmolós
 4. Sötétedés után a rendetlenebb utcarészeken a patkányok
 5. Hogy nem mehettünk az amúgy szép La Perla negyedbe este, mert ismerősök nem tanácsolták
 6. San Juanban az óvárosi autós csúcsforgalom
 7. hogy San Juanban meglepően sok bolt bezárt 19 órakor

Vélemények

"Puerto Rico nagyon különbözik azoktól a karibi szigetektől, amiket eddig meglátogattunk. A karibi érzésvilágot valahogy rontja a sziget erősen amerikanizált képe, helyzete. Az jó, hogy a szolgáltatások színvonalasabbak, mint sok független karibi országban (pl. Trinidad és Tobago vagy Jamaica), az is jó, hogy San Juan olyan szépen rendben rakott. Valahogy a szigetben nincs meg az a nyers egzotikusság, mint pl. Kubában vagy a Dominikai Köztársaságban. Van cserébe kényelem, kiszámíthatóság. Azért a karibi feeling nincs száműzve Pierto Ricoból, és ez a helyieknek köszönhető. Ők is lazák, lomhák, kicsit felelőtlenek, mint más karibi szigeteken. Ez San Juanban kevésbé érződik, mint a nem turistás vidéki helyeken.

Van sok természeti szépség, szuper strandok, és kulturális látnivalók, elsősorban a régi városkákban. Amúgy az árak floridai szinten vannak. lehet persze olcsón is kajálni, mivel a szigeten a körutazásunk folyamán rengeteg kajás kioszkot láttunk (úgy nevezik, hogy ramshackle kiosks). Ezek nagyon egyszerű kunyhós étkezdék, büfék, amiket a helyiek kultiválnak. Muci miatt nem ettünk ezeknél, mert kételkedett a higiéniai állapotok dolgában.

Ha van időtök vidékre, akkor a Yunque nemzeti parkot ajánlom programnak. Izgalmas kis vízesések, sűrű tropikus növényzet, rengetegféle fa, páfrányok, orchideák, na is színes nagy Egy természetes medencében meg is fürödtünk.  Voltunk a Culebra szigeten, mert hallottuk, hogy milyen szép a Flamingo Beach. Komppal mentünk át a kis szigetre. A település nem annyira vonzó, de a strand szuper volt. A pálmafák árnyékában bámultuk órákon át a panorámát." (Pociék, 2014)


,, Az El Yunque esőerdő közepén van egy kilátó. Érdemes megmászni azt a pár lépcsőt. A tetejéről belátni az egész erdőt, és ellátni egész San Juan-ig.

A turisták által látogatott tengerpartok tiszták és rendezettek.

                    Sétáink során gyakran összefutottunk a nem túl bizalomgerjesztő, de ártalmatlan iguánával.

San Juan varázslatos hely, nekem nagyon tetszett. Láttunk többemeletes luxusszállodákat, de jártunk olyan helyeken is, ahol szegényebb emberek laknak. Nekem furcsa volt, hogy a házak lapos tetősek és mindenhova rácsot raknak a betolakodók ellen. Olyan érzés lehet, mintha a saját házában rab lenne az ember. De ez nekik természetes.

Az autóval való közlekedés jó. Reggel, iskolakezdés előtt és délután 4 körül azonban sok a dugó. Az autópályák jó minőségűek, de fizetősek. A mellékutakon bizony már figyelni kell a kátyúkra.

Mi többször mentünk át Bayamonból San Juanba kishajóval. Olcsó és kényelmes. A hajóállomás előtt áll meg egy gumikerekű kisvonat ami körbevisz az öreg városrészen. a végállomás az Del Moro erőd bejáratánál van. A kisvonat ingyenes. Egy csodálatos temető van az erőd lábánál.

Tettünk egy körutazást a sziget déli részére is. Ott az időjárás nagyon száraz. A karib-tenger homokos partja szinte fehér. Itt nagyon sok sólepárló telepek vannak.

Útközben megálltunk Arecibóban, ahol a világ legnagyobb obszervatóriuma van. Fantasztikus látvány. Itt forgatták Jodie Fosterrel a Kapcsolat című filmet.

A sziget közepe hegyvidékes. Több édesvízi mesterséges tó is van.

Érdemes ellátogatni a Bacardi gyárba is. A belépő egy kicsit drága. Úgy emlékszem 20 dollár volt, de ebben van egy koktél, és körbevisznek kisbusszal a gyár területén és a múzeumot is meg lehet nézni. Van borsosabb árú belépőjegy is, azzal a gyártást is meg lehet nézni.

Én a Condor légitársaság gépével repültem Frankfurtból. A jegy ára oda-vissza 530 dollár volt, úgy, hogy az odaúton az ablaknál ültem. Én úgy gondolom, hogy ez nem volt drága. Ez egy évvel ezelőtti ár. Persze a jegyet már 3 hónappal az indulás előtt megvettem.

Sajnos a 2017 szeptemberi hurrikán a sziget nagy részét tönkretette, de az újjáépítés már megkezdődött. El kell tennie egy-két évnek, hogy újra a régi legyen. Remélem jövőre újra el tudok menni. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a karibi hangulatot, a finom ételeket. (N. P., 2018)


,, Az érkezés Puerto Ricóba maga a mennyország. Mivel a sziget USA társult tagállam, nincs útlevél ellenőrzési procedúra, nem kérdezget senki, hogy akarunk-e almát becsempészni, egyszerűen csak odamegyünk a szalaghoz, levesszük a bőröndünket és már mehetünk ki taxit fogni. No pánik, ez is szervezetten megy. A sor gyorsan halad a szalagkordon mentén, és amikor előre érünk, egy ember megkérdezi hova megyünk. Ennek alapján egy cetlire ráírja a fix tarifát, amit átad a taxisnak és nincs vita, nincs alkudozás. Mi egy brutális nagy Chevy mikrobuszt kaptunk, ami 26 dollárért vitt el az óvárosba.

Bevallom őszintén, egy éve még, ha valaki azt mondja nekem Puerto Rico, egy lepukkadt karibi országot képzeltem el, tele bűnözővel. Ha nem készültem volna fel rendesen erre az útra, most leesne az állam, milyen modern, fejlett, és tiszta (!) város San Juan. Felhőkarcolók tövében suhantunk a kikötő felé, a háromsávos úton csak úgy hemzsegnek a luxusautók. Alkonyodott már, amikor megérkeztünk Old San Juanba. Ahogy az egy óvárostól elvárható, szűk, macskaköves utcák fogadtak, színes, régi épületekkel és továbbra is feltűnő tisztasággal. A hotelünk vacak volt, de két éjszakát kibírunk itt. Viszont a szemben lévő szálloda tetőteraszán lévő étteremben isteni tortilla-t ettünk, jó áron. (2018)" forrás,, Autóval a sziget gyorsan körbejárható, így érdemes bérelni egyet, és nem csak San Juanban megszállni, hanem felfedezni a szigetet. Mi az Europcarnál béreltünk, nem volt velük probléma.

Fajardo és környéke (főként Las Croabas) tökéletes bázis pár napra strandoláshoz, vitorlázáshoz, sznorkelezéshez, és az őserdőben való túrázáshoz. Szintén jó program, bár nekünk kimaradt, a Cabezas de San Juan természetvédelmi terület bejárása. Csak vezetett túrával lehet menni, amire időben kell jelentkezni, mert főleg az angol nyelvű gyorsan betelik. A túrán elvisznek a világítótoronyhoz is, bár úgy tudom, most bemenni nem lehet.

Rengeteg szúnyog van, erre készüljünk fel, a meleg miatt kalapot és naptejet sem árt vinni.

Ponce példája számomra azt mutatta meg, hogy a Lonely Planet ajánlásait (sem) kell készpénznek venni, érdemes minél több forrásból utánanézni az adott látnivalónak.

A Maria hurrikán által okozott károkat Puerto Rico részben helyreállította, és bár még sok a tennivaló, a turizmust ez nem érinti. (2019)" forrás

Repülés

A legtöbben a szárazföldi Amerika reptereiről jutnak el ide. Európából nincs közvetlen járat a szigetre, azaz 2015. november elsejétől már van: a fapados Norwegian Air heti rendszerességel repül Koppenhágából, Stockholmból és Oslóból Puerto Rico fővárosába, San Juanba. A Norwegian hetente kétszer közlekedik majd a londoni Gatwick repülőtérről. A bevállalós magyar ezekehez a hosszú járatokhoz kombinálhat Budapestről fapados vagy hagyományos járatokat. Repülőjegy foglalása

Szállás

Ajánlott hotelek

Közlekedés

Puerto Rico a Nagy-Antiillák legkisebb szigete: 160 kilométer hosszú és kb. 56 kilométer széles. 

Bérautó

San Juanban roppant nehéz közlekedni a szűk, egyirányú utcákban.

Publico (busz)

Mindig legyen nálunk annyi készpénz, hogy a buszon a sofőrnek ne kelljen visszaadnia (mert nem ad). San Juanban a busz viteldíja pl. 75 cent.

Étkezés

,, A puerto ricoi konyha felhasználja a helyben nagy mennyiségben, olcsón elérhető alapanyagokat, így a banánt is. A főzőbanánból (plantain) többféle étel készül, kisütik (tostones), rakott banánt készítenek belőle (mofongo) stb. Tengerparti ország révén jelen vannak a halak és tengeri herkentyűk, de csirke és a disznóhús is. Kedvelt köretük a rizs és a bab.

Az egyik legjobb street food hely, ahol ettünk a Calizo Kiosko volt Fajardo környékén. Viszonylag olcsón kiváló minőségű ételeket kínálnak, igazi karibi környezetben. Las Croabas parti sétányán rengeteg turistacsalógató étterem sorakozik, egy kicsit távolabb, az El Bohio viszont egy olyan étterem, amelyet halász család üzemeltet, és a napi kapást este megsütik, vagyis garantáltan friss halakat kínálnak. A tulajdonos fia szolgált fel, és mesélt arról, hogyan fog szabad búvárkodással homárt. Hasonlóan jó élmény volt a Mi Vida Café az El Yunque északi bejáratához közel, ahol amerikai-puerto ricoi fúziós konyhát visznek, és első osztályúak az ételek és a kiszolgálás is. (2019)" forrás

Vásárlás

,, Old San Juan takaros kis városrész, még a lakatlan házak homlokzata is fel van újítva. A terek szépen parkosítottak, a szűk utcácskákon egymásba érnek a butikok és kiskocsmák. És ami a fő, van Marshall áruház. Aki ismeri a valódi outlet világát az USA-ban, annak a Marshall név fogalom. Kicsit turkáló fílingje van ugyan, de gombokért hozzájuthatunk eredeti Ralf Lauren pólóhoz, vagy akár egy Michael Kors táskához. Ölik is egymást a népek rendesen. Nem számít, hogy fűzöld, vagy ronda sárga, veszik, mert rajta van az embléma. Milyen érdekes az emberi agy! Ha valaki beadja nekünk, hogy egy egyszerű, kerek nyakú trikón van egy lovaspólós hímzés, akkor az pont ötször annyit ér, mint a hímzés nélküli, (amit ugyanabban a gyárban, ugyanabból az anyagból készítenek). Elég az ízléstelen táskára egy csillogó MC, DG, LV vagy ƆC embléma, és már megőrülnek érte nők milliói. Na és mi kell hozzá? Egy erős marketing, ahol már azzal sem ámítanak, hogy jobb minőséget kapunk, egyszerűen csak elhitetik velünk, hogy akkor vagy menő, ha ilyen termékekben villantasz az utcán. Amikor meg már kiszolgálták a Maslow piramis csúcsán lévő sznobokat, jöhet a plebsz, aki örömmel nyitja meg a pénztárcáját az outlet strore-ban, mert itt csak a dupláját kérik el annak, mint amennyit valójában ér. Ezek után már nem csodálkozom, hogy a politikai marketingben is működik ez a módszer. (2018)" forrás

Közbiztonság

A világ 15 legveszélyesebb helyének előkelő 5. helyén tündököl: La Perla, San Juan - La Perla az egyik leghírhedtebb térség bűnözés szempontjából San Juan városában. Puerto Rico kormánya elhanyagolta ezt a térséget, annak reményében, hogy a lakosok végül majd lehetővé teszik a terület fejlesztését. Azonban ez a politika visszaütött, és a nyomornegyed a bűnözés, erőszak és kábítószer kereskedelemtől vált híressé.

MAYAGUEZ (PUERTO RICO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: Empresas Bechara Building, 637 South Post Street, Mayaguez, Puerto Rico 00681 USA
 • Telefon: +1-787-831-2010
 • Tiszteletbeli konzul: Dennis Bechara ------ E-mail: dennisbechara@hotmail.com

Látnivalók

"Puerto Rico egy egyedülálló hely. Ez egy az egyetlen az USA-ban, ahol a spanyol a hivatalos nyelv. Ezenkívül gazdag történelemmel és gyönyörű spanyol gyarmati építészettel büszkélkedhet, mivel a múltban spanyol gyarmat volt. A Puerto Rico-iak büszke emberek, akik meleg fogadtatásban részesítik a látogatókat és megmutatják milyen a karibi vendégszeretet. Puerto Rico az USA szerves része így az ESTA engedélyed lehetővé teszi, hogy meglátogasd ezt a karibi trópusi szigetparadicsomot. A látogatók számára Puerto Rico első számú belépési pontja Sun Juan lesz, a sziget fővárosa. San Juan-t 1508-ban alapította a spanyol felfedező, Ponce de Leon. A város lakossága épphogy 400,000 alatt van és zúg az energiától. A legtöbb turista Sun Juan megtekintését Old San Juan-ban kezdi. Old San Juan a város spanyol gyarmati magja.

Az Old San Juan-i épületek többségének spanyol cseréptetője, kovácsoltvas erkélye van, az utcák pedig macskakővel vannak borítva és általában nagyon szűkek. Old San Juan fő látnivalói közé tartoznak azok az erődök, amiket a spanyol telepesek építettek, hogy megvédjék a várost a kalóztámadásoktól. Ezek közül a leghíresebb a 16. századi Fort San Felipe del Morro és a 17. századi Fort San Cristobal, melyek a San Juan Állami Történelmi Lelőhely (San Juan National Historic Site) részei.

A legtöbb Puerto Rico-ba érkező látogató a sziget hírek tengerpartjaira fókuszál. San Juan-nak két nagyon szép tengerpartja van Condado-ban és Isla Verde-ben, de a gyönyörű, képeslapokba illő tengerpartok San Juan-on kívül találhatóak. A Bonqueron Beach sziget délnyugati szegletében van és nyugodt vizeket, pálmafákkal övezett fehér homokot kínál, mely tökéletes a családoknak. A szörfözni vágyóknak ott van Rincon Beach, mely a sziget északnyugati sarkában található és remek hullámokat és izgalmakat kínál.

A San Juan-től keleti irányban mindössze 30 mérföldre fekvő Luquillo Beach kókuszligettel szegélyezett kristálytiszta lagúnával vár mindenkit. A fehér homokos tengerpartjai minden fotós álma. Ezen kívül Luquillo Beach közel a Puerto Rico egy legnagyszerűbb kincséhez: az El Yunque Nemzeti Erdőhöz.

Az El Yunque Nemzeti Erdő (El Yunque National Forest) Puerto Rico északkelet részén található kb. egy órás útra San Juan-tól. El Yunque az egyetlen trópusi esőerdő az Egyesült Államok Nemzeti Erdő Rendszerében (United States National Forest System). A magas éves csapadék a parkban dzsungel hangulatot teremt számos folyóval, vízeséssel és buja lombokkal. Lehengerlő látvány fogad minket a park tetején, a Pico El Yunque-n. Az El Yunque Nemzeti Erdő lenyűgöző növény és állatvilággal büszkélkedhet melyek némelyike csak Puerto Rico-ban található meg. Sok fajta béka van itt, például a coqui, mely csak Puerto Rico-ban honos.

Puerto Rico egy kompakt sziget jó infrastruktúrával, így a szigeten történő utazás gyors és zűrzavar mentes. Ha idelátogatsz, kóstold meg az ízletes helyi ételeket és italokat. Puerto Rico leghíresebb fogása a mofongo, egy sült banán alapú fogás. A Piña Colada-t is Puerto Rico-ban találták fel az 1950-es években. Finom ételeivel és italaival, csodás tengerpartjaival és gyönyörű gyarmati építészetével Puerto Rico minden ide utazót elkápráztat." forrás

San Juan

N. P. fotója

Strandok

,, Három helyen voltunk strandolni. Ezek közül a legrosszabb a San Juanban található Isla Verde volt. A strandon méregdrága resort szállodák hosszú sora követte egymást tömve emberekkel, a víz hínáros volt, és a vendéglátó helyek minősége a közelébe sem jár annak, amit az ország más részein lehet találni.

A második legjobb strand számomra a Playa Seven Seas volt Fajardo környékén. Erre a strandra többnyire a helyiek járnak, hátránya, hogy sziklás és csak egy büfé üzemel a nyitvatartási napokon. Természeti szempontból viszont festői, a félköríves park egyik oldalán a távolban látszik a Faro Las Cabezas de San Juan, egy természetvédelmi területen lévő világítótorony. Mi hétfőn jártunk ott, alig volt valaki, szinte mienk volt az egész part. Szerencsére a helyiek inkább június-augusztus között járnak tömegesen a strandra, nekik a január túl “hideg

A legjobban Luquillo beach-en éreztük magunkat. Itt nem volt sem hínár, sem szikla, gyönyörű a strand, átlátszó a víz, megvan a szükséges infrastruktúra, sőt a strand mellett egy hosszú kioszk sor várja az “éhezőket”, amely a puerto rico-i és az amerikai konyha remekeit kínálja. ”. (2019)" forrás

Izgalmas strand - videó (Marbella, Vega Baja)

Olvasmányos linkek

"Az óvárosban végre egészen más kép fogadott minket. Baromi jó utcák, felújított épületek, hangulatos kocsmák, több helyről szól a salsa. Persze ez nem Havanna, annál körülbelül annyival sterilebb (értsd: tisztább, de visszafogottabb is), mint Bécs Budapestnél. De az utcákon mászkálva rá lehet bukkanni egy-két igazán jó helyre. Az első este például egy olyan kocsmába estünk be, ahol CD-ről nyomták a klasszikus salsa-kat, a helyiek pedig saját ritmushangszereken fokozták a hangulatot.

A helyiek egyébként alapvetően nyitottak, segítőkészek. Persze tudja az ember, hogy nagy a bűnözés, a helyi újságban például egy oldal az előző napi gyilkosságokról szól, de én nem éreztem magam veszélyben soha. Persze nem voltunk durva helyeken, meg betartottuk az ilyenkor szokásos szabályokat, de Rio vagy Caracas után ez a béke szigete volt. Nem láttunk koldusokat az utcán, a helyi lapban 500-1200 dollárért kerestek napi pár órás munkára újságkihordót. Az életszínvonalról a rengeteg kocsi is árulkodott, persze viszonylag olcsó ott az autó és a benzin is. Látszott, hogy az USA nyomja bele a segélyeket rendesen. (2013)" forrás


"Könnyű beleszeretni a helybe: nagyjából 10 perc kell hozzá. A város spanyol-karibi hangulatú házai, bougainvileával borított erkélyei, pálmafás sétányai, szökőkútjai csalogatnak városnézésre." forrás


"San Juan, a főváros repterére érkezve két lehetőséggel élhet az időeltolódástól és a pörölyként lecsapó hőségtől kába turista. Taxiba száll, vagy buszra vár. A terminálból kilépve, a tömeg patakban úszó lazacrajként húz a fix tarifával működő taxik felé. Egy hölgy regisztrációs lapot ad, ahol a megadott zónákból ki kell választani az általunk foglalt szállodát. Még a címet sem kell kikeresni, minden érdemleges hely szerepel, az ár már itt a papírra kerül, így a sofőrnek nincs esélye trükközésre. Természetesen nem minden taxi tartozik a fix áron dolgozók körébe, a városban hirtelen bepattanva már indulhat az óra - 1,75 dollár az alapdíj, ami mérföldenként 1,9 dollárral nő, de ez ritkán fordul elő, a díjszabás inkább alku kérdése.

Igazi hátizsákos, ráérő világvándorként választhatjuk a csak a fővárosban működő rendszeres buszjáratok valamelyikét. Messze ez a legolcsóbb megoldás a városba jutásra, mivel minden vonalon 75 cent egy menetjegy, és a buszok nem rosszabbak bármelyik, átlagos, itthon megszokott darabnál. Viszont ezzel kimerültek a szolgáltatás előnyei. Hátránya annál több van. Kerek egy nap alatt sem sikerült kibogoznom, konkrétan melyik járattal juthatok vissza a reptérre, az interneten fellelhető térképek verzióiból egyik sem egyezik a valósággal, a busztársaság honlapja pedig csak spanyol nyelven érhető el. Ráadásul a megállókban csak hozzávetőleges információkat kapunk, nincs pontos lista a megállókat illetően. Mintha a budapesti 9-es buszról csak annyit tudnánk, hogy Budáról Kőbányára tart, átlagosan fél óránként. Vagy még ritkábban.

El lehet kalandozni az ismeretlenbe tartó buszokon, legfeljebb kikötünk egy helyi piacon, plázánál, vagy olyan környéken, ahol első pillantásra nem akarnánk leszállni.Viszont a környező települések, a teljes sziget felfedezése tényleg megoldhatatlan kihívás a közösségi közlekedést igénybe véve. Nincs rendszeres buszjárat, és a vasút is csak San Juan és környéke között képviselteti magát. Egy lehetőség akad csak, a Públicos, vagyis a privát buszok igénybevétele.

Olcsó és biztonságos módja az utazásnak, amivel minden nagyobb település elérhető, azonban itt sem tervezhetünk okostelefonra telepített alkalmazásokkal. Emellett döntve csak telefonon, hús-vér emberektől kérdezve tudjuk megérdeklődni az utazás részleteit, és ahány vonal, annyi cég, tehát úti céltól függően kell megtalálnunk a megfelelő szolgáltatót. A público relatíve olcsó, de hátránya, hogy temérdek időt elvesz. A "járatok" csak meghatározott utasszám esetén indulnak, ez pedig akár tíz perc alatt összegyűlhet, de akár több óra is lehet. Mindenesetre kalandos vállalkozás, ami garantálja, hogy prospektusra nyomott álomkép helyett a valóságot lássuk az ablakból.

A helyiekkel eltöltött többórás zötykölődés élménye csak autóbérléssel kerülhető el, szinte minden ismert név képviselteti magát Puerto Ricón. Hertz, Avis, Budget, valamint több helyi cég kínál négy kereket, némi karosszériát, és automata váltót napi 40-50 dollár körüli induló ártól. A helyiek kedvenc játékszere a duda, szintén köszönésre, vagy a szokásos anyázás kiváltására használják előszeretettel. A zajkeltés másik eszköze a torzításig hangosított latin popzene, többen ezzel oldják a lassú haladás unalmát. Az autópark kevésbé egzotikus, elsöprő többségben tűnnek fel a japán, koreai típusok, rendkívül népszerű a Toyota FJ terepjáró, valamint a különböző pick-upok.(2014)" forrás


,, A Sheraton hotelben lévő autókölcsönzőben kezdtünk, ahol átvettük a már előre lefoglalt kocsinkat. A biztosítás csak egy kicsit volt drágább, mint maga a kölcsönzési díj, de így is megúsztuk 60 dollárból, ráadásul Yaris helyett egy normális méretű Nissan-t kaptunk. A járgányra azért volt szükség, hogy körbe járjuk a sziget keleti részét, de leginkább az El Younge Nemzeti Parkot, ami egy esőerdő vízeséssel és kilátókkal.

A két évvel ezelőtti hurrikán csúnyán megtépázta a szigetet, aminek nyomait a mai napig látni. A nemzeti esőerdejükben úgy oldották meg a veszélyes útszakaszokat, hogy egyszerűen lezárták, és néhány még azóta is zárva van. Néhány vízesés víz hiányában elmaradt, de azért sikerült lencsevégre kapnunk a legnagyobbat. Így, hogy túrázni nem lehetett, az egész körbejárható autóval egy-két óra alatt. Egy esőerdőben a vegetáció igencsak agresszív, ezért a hurrikán okozta sebeket hamar eltakarják a kúszó növények, viszont megdöbbentő volt látni a megcsonkított szélerőműveket, ledőlt istállókat mindenfelé. A napelem farmon is óriási pusztítást végzett a vihar, de azt már helyre állították, csak a törmelékkupac méretéből lehet következtetni a kár nagyságára. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

N. P. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2018. 12. 28. 17:25
Még egy kis Puerto Rico:
https://fikatours.blogspot.com/2018/12/puerto-rico-gazdag-kikoto.html


Strbik Renáta, 2018. 10. 20. 21:44
Sziasztok!Nászút céljából szeretnék eljutni Puerto Ricoba.Esetleg tudna valaki segíteni szervezésben hova érdemes elmenni,melyik hónapok a legideálisabbak ,egyéni szervezésben gondolkozom ezért bármilyen tapasztalat,hasznos információ érdekel :) Köszönöm


Venczel Zoltán, 2018. 08. 06. 20:54
Köszönöm a hasznos információt ! Dohányt vinni kell ! :D A sör mértékkel iható, rumot csak kis pohárral, meg hozni szuvenírként ! Hát nem olcsó ország ! :D Még egyszer köszi !


úti kritikus, 2018. 08. 05. 15:24
Zoltán,

Egy doboz Marlboro 9 dollár, fél literes helyi sör 2-2,50 dollár, egy üveg rum átlagára 13 dollár


venczel zoltán, 2018. 08. 05. 11:23
A hónap végén megyek kb. 1 hónapra a cégem által dolgozni oda Carolinaba, de azért lesz 1 pár szabadnapom. Az érdekelt volna leginkább, milyen ár színvonalon mozog a cigaretta , a sör na és a valódi rum ! De a leírás így is nagyon hasznos volt , köszönöm !


Nagy Piroska, 2018. 03. 05. 20:29
Felejthetetlen két hetet töltöttem ebben a csodás országban. Érdemes megnézni Areciboban a világ legnagyobb obszervatóriumát. Nem kell tartani az útszéli büféktől. Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak! Biztos, hogy visszamegyek mèg! :)


Valéria, 2017. 06. 09. 11:52
Szivessen elmennék,ha volna rá pénzem.Nagyon szép lehet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon