ÚTIKRITIKA.HU / Anguilla


BEVEZETŐ | | | |Anguilla

Anguilla dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Történelem és manapság | Helyiek, turista etikett | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Móló anguillás tengervíz színekkel - l.m. fotója


Anguilla dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 15,340

A sziget Saint-Martintól északra terül el.

 • A világ legszebb fehér homokos strandjainak elit klubjában vannak Anguilla egyes partszakaszai.

c.v. fotója

 • Anguilla kizárólag azoknak való, akik elszigeteltséget, nyugalmat akarnak és a karibi-térség egyik legszebben csillogó tengervízét. A szigeten nincs nyüzsgés, legfeljebb napközben, amikor közeli szigetekről átjönnek turisták leesett állal nézni, hogy itt mennyire szebb a tenger. Nincs semmi érdemleges látnivaló, programozási lehetőség, csak a tenger, az evés, az alvás és a többi privát dolog.
 • Pici sziget, csupán 102 négyzetkilométer, 25 km hosszú és kevesebb, mint 5 km széles.
 • Általános vélemény szerint klíma szempontjából december és március/április között érdemes a leginkább Anguillába utazni. Igaz ilyenkor van itt a turisztikai főszezon is a legmagasabb árakkal. Januárban és februárban van a legkevesebb csapadék, júliustól októberig a legtöbb.
 • A sziget nem mentes a hurrikán veszélyétől, éspedig július és november között.
 • Anguilla lényegében nagy önállósággal rendelkező brit terület, vízum nem kell magyar állampolgároknak. A helyiek angolul beszélnek.

 • Anguilla kiejtése (angolosan): engvile (a v egy kicsit u-nak hangzik)

Időjárás

Anguilla időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A teljes kikapcsolódás, feltöltődés esélye (pláne ha a telefon is ki van kapcsolva és TV híradót sem néz az ember)
 2. Álomszépek, elképesztő színűek a strandok, a homok bársonyosan finom, egy csoda, a víz megbízhatóan meleg
 3. Nem egy felkapott hely, s így nincs tömeg
 4. Az éttermek egy része meglepően magas színvonalú
 5. Jó a terep sznorkelezéshez
 6. Ide nem jönnek tengerjárók kiokádni a sok turistát, a strandokon nincsen sok zajos vízi sport, a nyugalmas pancsolást zavaró tényezők
 7. Jó a közbiztonság (mindenki mindenkit ismer)
 8. Shoal Bay East - álomszép

Nem tetszett

 1. Tényleg világszépek a strandok, de kár, hogy többnyire nincsenek még tengerre hajló pálmafák is, hogy a mesekép tökéletes legyen
 2. Baromi drága, igaz totál különleges, luxus desztináció, igaz a turisztikai infrastruktúra ehhez képest roppant szegényes
 3. Szinte mindent importálni kell a szigetre, így például a kajálás iszonyú drága
 4. Közvetlenül nehézkes eljutni oda repülővel, jellemzős a sok átszállásos megközelítés
 5. Kevés hotel van és azok túlárazottak
 6. Nincsenek szupermarketek, az egyszerű kis vegyesboltokban is drága az élelmiszer
 7. Valóságos paradicsom, ami azért 2-3 nap után akár meg is unható
 8. Teljesen sík a domborzata, nincs benne izgalmasság, változatosság (van egy-két érdekes barlang azért)
 9. Nincsenek programlehetőségek, kulturális látnivalók tekintetében nulla.
 10. A baloldali közlekedés (engem autóvezetésnél zavar)

Vélemények

"Anguilla annyira nyugalmas, meg kicsi, hogyha egy fű ferdén áll, már kiszúrja valaki, és megy rendbe tenni. De tényleg, reggelente emberek hobbiból is összeszedegetik a szemetet a sziget útjain. Nagyjából 35 perc alatt körbeautózható az egész sziget, alig néhány kilométer minden irányba." forrás

Repülés

A legegyszerűbb a szomszédos St. Marteen-re repülni Európából és onnan aztán rövid hajózással (van kompjárat is) ide.

Szállás

Ajánlott hotel:

3 csillagos: Allamanda Beach Club

4 csillagos: Frangipani Beach Resort

5 csillagos: Cap Juluca

,, A luxushotelekkel foglalkozó Jetsetter az év legjobb tengerparti szállodájának választotta az 54 szobát és 9 lakosztályt kínáló Zemi Beach House-t, amit 2016. februárjában nyitottak meg." forrás

Egészség

Egészségi, higiéniai szempontból egyáltalán nem problémás a sziget. Amúgy van egy kórháza.

.

Az állatok nem szemetelnek a tengervízben és a strandokon. Az emberek megteszik.

Kérjük, viselkedjenek úgy, mint az állatok. - c.m. fotója

Közlekedés

Baloldali a közlekedés.

Ha nem akarunk egész időt a szálláshelyen tölteni, viszont szeretnénk felfedezni a szigetet, akkor bizony szükség van autó bérlésére, dacára annak, hogy kicsi a sziget. Egyszerűen a csodás öblök, partszakaszok nem közelíthetők meg busszal. A taxizás viszont drága. A közutak viszonylag jó álllapotúak. Az praktikus lehet, hogy érkezéskor taxival megyünk a szálláshelyünre és csak másnap vagy később bérelünk autót.

A taxikban nincs óra, viszont vannak rögzített árak meghatározott szakaszokra. A taxisokkal meg lehet álllapodni egy többbórás szigettúra kivitelezésében. Anguillában baloldali a közlekedés. 

A kerékpárbérlés nem szokásos, főleg, mert nincsenek az út mentén kerékpárok számára biztonságosan hazsnálható sávok.    

Étkezés

A helyiek körében a legnépszerűbb eledel a galamb borsót és a rizst kombináló étel (pigeon peas and rice).  Az alábbi fotóhoz semmi köze.

Ez csak 25 USD volt, de a legtöbb éttermben dupla annyiba kerül - l.m. fotója

bár és grill - b.s. fotója

Közbiztonság

Anguilla közbiztonsága jó. Előfordulnak azért bűnesetek, de ezeknek ritkán szenvedő alanyai a turisták. Értékes tárgyakat ne hagyjunk őrizetlenül közterületeken, strandon, és széf nélküli hotelszobákban.

Kerüljük a hamisított termékek, és gyaníthatóan lopott cuccok megvásárlását.

Figyelmeztetés a tengerben fürdőzőknek: Vigyázat a vízben hableányok fordulhatnak elő! - c.m. fotója

Történelem és manapság

A lakatlan szigetre először dél-amerikai indiánok vándoroltak át jóval időszámításunk előtt.

Anguilla gazdasága a turizmuson és a halászaton alapul, valamint a sziget egy adóelkerülésre szakosodott paradicsom, sok ide bejegyzett offshore céggel. 

Helyiek és turista etikett

Helyi család ebédel. - s.i. fotója

A nudista fürdőzés a szigeten szigorúan tilos.

Látnivalók és programok

Sandy Island


d.a. fotója

Delfin- és bálnales

Hajós kirándulások

Strandok

Shoal-öböl

l. a. fotója

Rendezvous-öböl

                                                                               r. r. fotója

Meads-öböl


Ervin fotója

Olvasmányos linkek

"Anguilla (Paris Hilton, Jay-Z, Beyonce, Kim Kardashian): A Karib-tenger északi részén fekvő sziget népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy itt fogadott örök hűséget egymásnak Jay-Z és Beyoncé. A 15 ezer lakosú sziget kényelmesen elérhető az Egyesült Államokból és Puerto Ricóból is, a homokos tengerpart és a golfpálya is vonzza a hírességeket. A sziget különlegessége, hogy a helyi önkormányzat a nyugalom megőrzése érdekében nem engedélyezte luxusszállodák építését, ehelyett kisebb, elegáns villák várják az érkezőket. Aki a gasztronómiára hajt sem fog csalódni, az éttermekben az amerikaitól a kínain át a francia és az olasz konyháig minden megtalálható." forrás


"Igazi mese-kék tenger, a türkiz minden árnyalatában, valódi hófehér púderfinomságú homok amerre a szem ellát, és általában nagyon kevés turista - főként előszezonban. (A főszezon, mint általában a karib-tengeri szigeteken, dec. 15-től kezdődik, és nagyjából február közepéig, végéig tart. Ekkor az árak is jóval magasabbak.)

Anguillára eljutni viszonylag egyszerű dolog, ha már eljutottál St. Martinra. Odafelé mi a kompot választottuk, az út nagyjából 25-30 perc. Kis, reteszelt ablakú hajókba kell beszállni, amik maximum 60 fősek, viszont nagyon jól mennek. Mi novemberben érkeztünk Anguillára, amely strandjainak szépségével egyszerűen nem lehet betelni. Nem hiába a világ 10 legszebb strandja között van a Shoal Bay East, mi is ott szálltunk meg. Az Allamanda Beach Hotelt választottuk, amely egyszerűen kifogástalan volt. Saját édesvizű medencéjével, kis trópusi kertjével és csendjével tökéletes a kikapcsolódásra vágyóknak.

Egész Anguillára jellemző a nyugalom, az emberek kedvessége és a stresszmentesség. Nemhiába ez a sziget jelmondata: Tranquility wrapped in blue (Nyugalom kékbe csomagolva). Tökéletesen igaz. 5 napot töltöttünk itt. Aki bulizni akar, az ne erre a szigetre jöjjön, aki viszont romantikusan sétálni a tengerparton sokat, vagy csak egyszerűen fürödni-pihenni-fürödni-enni-pihenni, az igen:)

Tényszerű adatok

Közlekedés: A sziget nagyjából 12 km hosszú, és 2-3 km széles, mégis mindenki autóval jár. St. Martinnal összehasonlítva azonban az autóbérléskor nem kérnek depozitot, csak a szokásos előrefizetés megy, de még egy tank benzint sem foglalnak be, ahogy általában (Európában) szokás. Ugyancsak St. Martinnal ellentétben nincs szemét az utcákon, sőt, reggelente emberek gyűjtik össze amit a szél szétfújt, nincs lopás, a bérautót utolsó nap kulcsostul a reptér parkolójában hagytuk, hogy majd érte mennek. (Természetesen a parkolásért nem kellett ott sem fizetni.) Elvileg vannak buszok is a szigeten, de mi csak iskolásokat és munkásokat szállítókkal találkoztunk. Gyalog sajnos elég macerás bárhova eljutni, a motorbérlés pedig hasonló árban van, mint a klímás autó.

Vízum: Anguilla brit fennhatóság alatt áll, nem önálló szigetország, így szükséges útlevél, de vízum nem kell az uniós országokból érkezőknek. Cserébe viszont lesz szép pecsét az útlevélben:) St. Martinhoz képest 2-szer kevesebbet esik itt az eső, mi egyszer futottunk bele autóban ülve egy 10 perces esőbe, de az is a sziget nyugati részén volt, viszont éget a nap. A legszárazabb hónapok december-március. A tengerpartokon mindig fúj a szél, így szúnyog inkább a belső területeken és a bokrosabb részeken van. Egyéb veszélyes állat nincs:) Téli átlaghőmérséklet: éjjel 23-24 fok, nappal 26-29 fok, de melegebbnek érzed, a víz 28-29 fokos. (Február felé haladva minden csökken 2-3 fokot.)

Amit feltétlenül látni kell: Shoal Bay East, és a Rendezvous Bay. Mindkettő meseszép strand. Sok helyen érdemes sznorizni is, szépek a halak. Medúza néhány van, de nem csíp. A strandok nyilvánosak, akárcsak St. Martinon." forrás


Fotóegyveleg

Morbiditás - Rey's Ravatalozó - Nem kell kapkodnod. Mi megvárunk. - r.n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon