ÚTIKRITIKA.HU / Anguilla


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Anguilla

Anguilla dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Történelem és manapság | Helyiek, turista etikett | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Móló anguillás tengervíz színekkel - l.m. fotója


Anguilla dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 15,900

A sziget Saint-Martintól északra terül el.

 • A világ legszebb fehér homokos strandjainak elit klubjában vannak Anguilla egyes partszakaszai.

c.v. fotója

 • Anguilla kizárólag azoknak való, akik elszigeteltséget, nyugalmat akarnak és a karibi-térség egyik legszebben csillogó tengervízét. A szigeten nincs nyüzsgés, legfeljebb napközben, amikor közeli szigetekről átjönnek turisták leesett állal nézni, hogy itt mennyire szebb a tenger. Nincs semmi érdemleges látnivaló, programozási lehetőség, csak a tenger, az evés, az alvás és a többi privát dolog.
 • Pici sziget, csupán 102 négyzetkilométer, 25 km hosszú és kevesebb, mint 5 km széles.
 • Általános vélemény szerint klíma szempontjából december és március/április között érdemes a leginkább Anguillába utazni. Igaz ilyenkor van itt a turisztikai főszezon is a legmagasabb árakkal. Januárban és februárban van a legkevesebb csapadék, júliustól októberig a legtöbb.
 • A sziget nem mentes a hurrikán veszélyétől, éspedig július és november között.
 • Anguilla lényegében nagy önállósággal rendelkező brit terület, vízum nem kell magyar állampolgároknak. A helyiek angolul beszélnek.
 • Az Anguilla spanyolul annyit jelent, hogy angolna. Állítólag azért kapta s ziget ezt a nevet, mert angolnaszerű alakja van.
 • Függetlenül attól, hogy repülőnl vagy hajón hagyja el a szigetet 20 USD adót hajtanak be, és csak készpénzben lehet fizetni, szóval ügyeljenek arra, hogy legyen ennyi kéznél!
 • A szigetnek 33 strandja van, és mindegyik gyönyörű, fehér homokfövenyes

 • Anguilla kiejtése (angolosan): engvile (a v egy kicsit u-nak hangzik)

Időjárás

Az év nagy részén meleg és nedves az időjárás, a hőmérséklet általában 25 és 30 Celsius fok között ingadozik. Az időjárás jellegzetességei közé tartozik a magas páratartalom és a gyakori esőzések, különösen az esős évszakban, ami júniustól novemberig tart.

Anguillának van hurrikánszezonja, ami általában júniustól novemberig tart, a legnagyobb aktivitást pedig szeptemberben és októberben tapasztalhatják. Ez idő alatt a sziget érzékeny lehet a hurrikánokra és trópusi viharokra, amelyek súlyos károkat okozhatnak az infrastruktúrában és az életben.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A teljes kikapcsolódás, feltöltődés esélye (pláne ha a telefon is ki van kapcsolva és TV híradót sem néz az ember)
 2. Álomszépek, elképesztő színűek a strandok, a homok bársonyosan finom, egy csoda, a víz megbízhatóan meleg
 3. Nem egy felkapott hely, s így nincs tömeg
 4. Az éttermek egy része meglepően magas színvonalú
 5. Jó a terep sznorkelezéshez
 6. Ide nem jönnek tengerjárók kiokádni a sok turistát, a strandokon nincsen sok zajos vízi sport, a nyugalmas pancsolást zavaró tényezők
 7. Jó a közbiztonság (mindenki mindenkit ismer)
 8. Shoal Bay East - álomszép
 9. Nincsenek magánstrandok, azaz minden strand közstrand
 10. A Sandy Island meglátogatása hatalmas élmény volt.

Nem tetszett

 1. Tényleg világszépek a strandok, de kár, hogy többnyire nincsenek még tengerre hajló pálmafák is, hogy a mesekép tökéletes legyen
 2. Baromi drága, igaz totál különleges, luxus desztináció, igaz a turisztikai infrastruktúra ehhez képest roppant szegényes
 3. Szinte mindent importálni kell a szigetre, így például a kajálás iszonyú drága
 4. Közvetlenül nehézkes eljutni oda repülővel, jellemzős a sok átszállásos megközelítés
 5. Kevés hotel van és azok túlárazottak
 6. Nincsenek szupermarketek, az egyszerű kis vegyesboltokban is drága az élelmiszer
 7. Valóságos paradicsom, ami azért 2-3 nap után akár meg is unható
 8. Teljesen sík a domborzata, nincs benne izgalmasság, változatosság (van egy-két érdekes barlang azért)
 9. Nincsenek programlehetőségek, kulturális látnivalók tekintetében nulla.
 10. A baloldali közlekedés (engem autóvezetésnél zavar)
 11. Túltengenek a kecskék, akadályozzák a közúti forgalmat, a resort előtti gyepen ürülékeikre léptünk
 12. Nincs semmi tömegközlekedés

Vélemények

"Anguilla annyira nyugalmas, meg kicsi, hogyha egy fű ferdén áll, már kiszúrja valaki, és megy rendbe tenni. De tényleg, reggelente emberek hobbiból is összeszedegetik a szemetet a sziget útjain. Nagyjából 35 perc alatt körbeautózható az egész sziget, alig néhány kilométer minden irányba." forrás

Repülés

A legegyszerűbb a szomszédos St. Marteen-re repülni Európából és onnan aztán rövid hajózással (van kompjárat is) ide.

Szállás

A szigeten nincs több 20 hotelnél. Van még néhány Airnbn és bed & breakfast.

Ajánlott hotel:

3 csillagos: Allamanda Beach Club

4 csillagos: Frangipani Beach Resort

5 csillagos: Cap Juluca

,, A luxushotelekkel foglalkozó Jetsetter az év legjobb tengerparti szállodájának választotta az 54 szobát és 9 lakosztályt kínáló Zemi Beach House-t, amit 2016. februárjában nyitottak meg." forrás

Egészség

Egészségi, higiéniai szempontból egyáltalán nem problémás a sziget. Amúgy van egy kórháza.

.

Az állatok nem szemetelnek a tengervízben és a strandokon. Az emberek megteszik.

Kérjük, viselkedjenek úgy, mint az állatok. - c.m. fotója

Közlekedés

Bal oldali a közlekedés.

Ha nem akarunk egész időt a szálláshelyen tölteni, viszont szeretnénk felfedezni a szigetet, akkor bizony szükség van autó bérlésére, dacára annak, hogy kicsi a sziget. Egyszerűen a csodás öblök, partszakaszok nem közelíthetők meg busszal. A taxizás viszont drága. A közutak viszonylag jó álllapotúak. Az praktikus lehet, hogy érkezéskor taxival megyünk a szálláshelyünre és csak másnap vagy később bérelünk autót.

A taxikban nincs óra, viszont vannak rögzített árak meghatározott szakaszokra. A taxisokkal meg lehet álllapodni egy többbórás szigettúra kivitelezésében. Anguillában baloldali a közlekedés. 

A kerékpárbérlés nem szokásos, főleg, mert nincsenek az út mentén kerékpárok számára biztonságosan használható sávok.    

Étkezés

A helyiek körében a legnépszerűbb eledel a galambborsót és a rizst kombináló étel (pigeon peas and rice).  Az alábbi fotóhoz semmi köze.

Ez csak 25 USD volt, de a legtöbb éttermben dupla annyiba kerül - l.m. fotója

bár és grill - b.s. fotója

Szórakozás

A Pumphouse (Szivattyúház) szuper hangulatos bár a reggae kedvelőinek. Nagyon jó a zene és lehet snack féleségeket enni.

Közbiztonság

Anguilla közbiztonsága jó. Előfordulnak azért bűnesetek, de ezeknek ritkán szenvedő alanyai a turisták. Értékes tárgyakat ne hagyjunk őrizetlenül közterületeken, strandon, és széf nélküli hotelszobákban.

Kerüljük a hamisított termékek, és gyaníthatóan lopott cuccok megvásárlását.

Figyelmeztetés a tengerben fürdőzőknek: Vigyázat a vízben hableányok fordulhatnak elő! - c.m. fotója

Történelem és manapság

A lakatlan szigetre először dél-amerikai indiánok vándoroltak át jóval időszámításunk előtt.

Anguilla gazdasága a turizmuson és a halászaton alapul, valamint a sziget egy adóelkerülésre szakosodott paradicsom, sok ide bejegyzett offshore céggel. 

Helyiek és turista etikett

Anguilla lakói általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. Fontos, hogy a turista tiszteletteljesen és barátságosan viselkedjen a helyiekkel.

A lakossága az afrikai és európai származásúak keveredéséből alalkult ki. A bőrszíne lehet világosbarna, közepes vagy sötétbarna.

Jóllehet a sziget trópusi klímájú, azonban a nyilvános helyeken a megfelelő öltözködés fontos. Tiszteletben kell tartani a helyi kultúrát és hagyományokat, ezért viseljünk visszafogott ruházatot, és fürdőruhában csak a strandon, a fürdőhelyeken mutatkozzunk.

Anguilla egy kis, természeti szépségekben gazdag sziget, ezért fontos, hogy a turisták környezettudatosan viselkedjenek. A szigeten történő kirándulások során ügyeljenek arra, hogy ne hagyjanak maguk után szemetet, és tartsák tiszteletben a természetet.

Helyi család ebédel. - s.i. fotója

A nudista fürdőzés a szigeten szigorúan tilos.

Látnivalók és programok

Sandy Island


d.a. fotója

Delfin- és bálnales

Hajós kirándulások

Strandok

Shoal-öböl

Sokak szerint a sziget legszebb strandja.

Ez a legszebb strand, amit valaha meglátogattam. Ó, Istenem! Ez a tengerpart annyira gyönyörű volt, hogy szavak nélkül maradtunk. Csak ültünk a homokban éjszakáig, és még mindig nem akartunk elmenni. Tiszta, festői és smaragdzöld (?) víz. 15 USD a napozógy+napernyő szett.

l. a. fotója

Rendezvous-öböl

(Rendezvous Bay Beach)

                                                                               r. r. fotója

Meads-öböl


Ervin fotója

Olvasmányos linkek

"Anguilla (Paris Hilton, Jay-Z, Beyonce, Kim Kardashian): A Karib-tenger északi részén fekvő sziget népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy itt fogadott örök hűséget egymásnak Jay-Z és Beyoncé. A 15 ezer lakosú sziget kényelmesen elérhető az Egyesült Államokból és Puerto Ricóból is, a homokos tengerpart és a golfpálya is vonzza a hírességeket. A sziget különlegessége, hogy a helyi önkormányzat a nyugalom megőrzése érdekében nem engedélyezte luxusszállodák építését, ehelyett kisebb, elegáns villák várják az érkezőket. Aki a gasztronómiára hajt sem fog csalódni, az éttermekben az amerikaitól a kínain át a francia és az olasz konyháig minden megtalálható." forrás


"Igazi mese-kék tenger, a türkiz minden árnyalatában, valódi hófehér púderfinomságú homok amerre a szem ellát, és általában nagyon kevés turista - főként előszezonban. (A főszezon, mint általában a karib-tengeri szigeteken, dec. 15-től kezdődik, és nagyjából február közepéig, végéig tart. Ekkor az árak is jóval magasabbak.)

Anguillára eljutni viszonylag egyszerű dolog, ha már eljutottál St. Martinra. Odafelé mi a kompot választottuk, az út nagyjából 25-30 perc. Kis, reteszelt ablakú hajókba kell beszállni, amik maximum 60 fősek, viszont nagyon jól mennek. Mi novemberben érkeztünk Anguillára, amely strandjainak szépségével egyszerűen nem lehet betelni. Nem hiába a világ 10 legszebb strandja között van a Shoal Bay East, mi is ott szálltunk meg. Az Allamanda Beach Hotelt választottuk, amely egyszerűen kifogástalan volt. Saját édesvizű medencéjével, kis trópusi kertjével és csendjével tökéletes a kikapcsolódásra vágyóknak.

Egész Anguillára jellemző a nyugalom, az emberek kedvessége és a stresszmentesség. Nemhiába ez a sziget jelmondata: Tranquility wrapped in blue (Nyugalom kékbe csomagolva). Tökéletesen igaz. 5 napot töltöttünk itt. Aki bulizni akar, az ne erre a szigetre jöjjön, aki viszont romantikusan sétálni a tengerparton sokat, vagy csak egyszerűen fürödni-pihenni-fürödni-enni-pihenni, az igen:)

Tényszerű adatok

Közlekedés: A sziget nagyjából 12 km hosszú, és 2-3 km széles, mégis mindenki autóval jár. St. Martinnal összehasonlítva azonban az autóbérléskor nem kérnek depozitot, csak a szokásos előrefizetés megy, de még egy tank benzint sem foglalnak be, ahogy általában (Európában) szokás. Ugyancsak St. Martinnal ellentétben nincs szemét az utcákon, sőt, reggelente emberek gyűjtik össze amit a szél szétfújt, nincs lopás, a bérautót utolsó nap kulcsostul a reptér parkolójában hagytuk, hogy majd érte mennek. (Természetesen a parkolásért nem kellett ott sem fizetni.) Elvileg vannak buszok is a szigeten, de mi csak iskolásokat és munkásokat szállítókkal találkoztunk. Gyalog sajnos elég macerás bárhova eljutni, a motorbérlés pedig hasonló árban van, mint a klímás autó.

Vízum: Anguilla brit fennhatóság alatt áll, nem önálló szigetország, így szükséges útlevél, de vízum nem kell az uniós országokból érkezőknek. Cserébe viszont lesz szép pecsét az útlevélben:) St. Martinhoz képest 2-szer kevesebbet esik itt az eső, mi egyszer futottunk bele autóban ülve egy 10 perces esőbe, de az is a sziget nyugati részén volt, viszont éget a nap. A legszárazabb hónapok december-március. A tengerpartokon mindig fúj a szél, így szúnyog inkább a belső területeken és a bokrosabb részeken van. Egyéb veszélyes állat nincs:) Téli átlaghőmérséklet: éjjel 23-24 fok, nappal 26-29 fok, de melegebbnek érzed, a víz 28-29 fokos. (Február felé haladva minden csökken 2-3 fokot.)

Amit feltétlenül látni kell: Shoal Bay East, és a Rendezvous Bay. Mindkettő meseszép strand. Sok helyen érdemes sznorizni is, szépek a halak. Medúza néhány van, de nem csíp. A strandok nyilvánosak, akárcsak St. Martinon." forrás


Fotóegyveleg

Morbiditás - Rey's Ravatalozó - Nem kell kapkodnod. Mi megvárunk. - r.n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon