ÚTIKRITIKA.HU / Curacao


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Curacao

Curacao dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Hasznos információk | Willemstad | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Playa Lagun - a.t. fotója

Curacao dióhéjban

 • Curacao egy, Hollandiához tartozó karibi sziget. 444 négyzetkilométer a területe, kb. 166 ezren lakják (2023-as becslés).
 • Fővárosa: Willemstad (a hollandok is így ejtik ki: vilemstad). Ez egy szép, hangulatos, koloniális stílusú, egyedi város, az UNESCO kulturális világörökségének a része!
 • Curacao kiejtése kb. így: küraszöu vagy amerikaiasan kjureszo. Nagyon sokféle módon ejtik ki. "Magyarosan": kurászáo.
 • Holland terület, s így értelemszerűen nem kell a magyar/uniós állampolgároknak vízum a szigetre lépéshez. Magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.
 • Az autóbérlés elengedhetetlen, ha igazán fel akarjuk fedezni a szigetet, s főleg a magányos, szép öblöket
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 282 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.
 • A fogyasztói árak átlagban 50 százalékkal magasabbak, mint Magyarországon. Az üzemanyag viszont náluk picit olcsóbb.
 • Egész évben jó a klíma az ottani nyaralásra, mindazonáltal a január és a május közötti időszak valamivel kedvezőbb.

Fő látnivalók:

 • Az Emma királynő híd
 • Willemstad, a főváros

Időjárás

Curacao szigetén egész évben lehet nyaralni, mivel nincs hurrikánveszély, és száraz a klíma csaknem valamennyi hónapban. Csupán október és január között fordulnak elő néha rövid záporok. Az évi átlagos nappali hőmérséklet 27 fok.

Curacao időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jók a sznorkelezési és scuba lehetőségek (pl. Playa Porto Marie), rengeteg vízi sportolási ajánlat
 2. Érdekes a holland-európai behatás keveredése a karib tempóval ("Amszterdam találkozik a trópussal")
 3. Szépek a strandok, kedvencünk a Kenepa Beach (valamint: Knip, Lagun és Cas Abao) 
 4. Könnyen bejárható a sziget bérelt autóval
 5. Egész évben süt a nap
 6. Mindenki tud angolul, lehet dollárral fizetni
 7. Kedvesek, jámborak a helyi népek
 8. Van választék jó hotelekből
 9. A sziget déli részétől 13 kilométerre található meseszép szigetecske, a Klein (Little) Curacao!
 10. A furcsa híd, az Emma királynő pontonhíd

Nem tetszett

 1. Baromi drága a legtöbb minden, a taxi rémesen sokba kerül
 2. Van némi közbiztonsági kockázat (nem vészes)
 3. A mellékutcákban és a sziget belsejében itt-ott a kosz és rendetlenség
 4. Amikor a nagy óceánjárókból kiárad az amerikai tömeg és ellepik a belvárost
 5. A buszközlekedés kiszámíthatatlan
 6. Kevés a szigeten a zöld
 7. Nincsenek olyan strandok, ahol hosszasan lehet sétálgatni
 8. Nem igazán olyan karibi sziget, amilyet az ember magában itthon elképzel
 9. Arubának szebbek a strandjai
 10. A sok szúnyog
 11. A fővárosi strandok túlzsúfoltak, kerülni őket
 12. Az észak-amerikai turisták túl bőkezű borravalózási szokásai miatt minket már szúrós szemekkel néztek az éttermekben ha 15 százaléknál kevesebb jattot adtunk.  

Vélemények

Külsős programra jelentkeztünk. A Fascinating taxi&tours kapcsán Jantree volt a sofőrünk. Elég talpraesett nő, aki a sziget történelméről is beszélt és mesélt a nyelvi sajátosságokról. Elvitt egy hangulatos kis öbölbe, ahol tengeri teknősökkel lehetett úszkálni. Majd egy mesebeli partot mutatott, ami olyan türkizkék volt, mint a képeslapokon. (2022)


,, A hollandok tengerentúli kis ékszerdoboza az egyik legérdekesebb hely, ahol valaha jártam. A főváros, Willemstad az építészete alapján teljesen olyan, mint egy európai város. A nagy része UNESCO védelem alatt áll. A lakosok viszont a karibi sztereotípiáknak felelnek meg, ezen e téren már kevésbé érezhető az európaiság.
Énekelnek és táncolnak az utcán, mindenki mosolyog, nevetgél és a helyiek furcsa nyelvén, a papiamentón duruzsol. Ez a holland és a spanyol mókásan hangzó keveréke, de egyébként ezt a két nyelvet is majdnem mindenki folyékonyan beszéli.

Curaçaót először a spanyol gyarmatosítók hódították meg, de a 17. században végül holland gyarmat lett. A sziget a mai napig a Holland Királyság társult állama, ezért rengeteg holland jár ide nyaralni. Így aztán nem volt meglepő, hogy lépten-nyomon hollandnak néztek. Azon viszont annál inkább csodálkoztam, hogy a csoportom húszfős búvárkülönítménye
cápákkal, delfinekkel és egyéb ritkaságokkal úszott, és megszámlálhatatlan egyedi fajt látott a vízben, ráadásul olcsón. Utólag tudtam csak meg, hogy a szigeten van a világ egyik legkedveltebb búvárdesztinációja. Természetesen a strandok is világhírűek. (2017)" forrás

Odajutás

F. András fotója

Szállás

"Willemsatadban belvárosában tulajdonképpen nincs olyan szálloda, aminek lenne tengerpartja. Ez itt, egy nem elhanyagolható szempont. A Pundai oldalon az első olyan hotel, ami még belvárosinak mondható, és van tengerpartja, az Avila hotel. De már ez is kb. 1 km-re van a belvárostól. A másik oldalon, a Hilton és a Marriott, az első ilyen szállodák, de azok már nem mondhatók belvárosinak. Westpunt, Lagun a sziget északnyugati részén van. Csendes, nyugodt környezet, fürdés, romantika, snorkelling szempontjából ezek a legjobbak. Viszont ide autó kell, ha valamerre el akartok menni, csak azzal fog működni.
Sint Michiel Willemstadhoz sorolható. Mint írtam, én itt nem mentem le a partra, mert a google maps alapján, nem láttam értelmét. Willibrordus a sziget közepén van. Néhány nagyon jó strand a parton. Gyönyörű, falusias hangulat. A másik fő szempont, amit előtérben kell tartani a választással kapcsolatban, hogy az ellátás, hogyan lesz megoldva nektek, és mik az igényeitek." forrás

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

 • Lehet a szigeten buszozni, taxizni, de érdemes autót bérelni, mert sok helyre könnyebben és rugalmasabban lehet eljutni így. Előfordulhat, hogy egy taxizás annyiba kerül, mint egy autó egynapi bérlése.
 • A közlekedésben jobboldali vezetés van, s ez jó nekünk.
 • A taxikban nincs mérőóra, azaz a sofőrrel előre meg kell alkudni, állapodni a viteldíjban.

A szigeten jól működő tömegközlekedés van. Többek között a reptérről is indul busz Willemstadba, így 3,5 guldenből (kb. 650 forintból) megúszom a transzfert. (2020) forrás

Étkezés

Willemstadban a postahivatal mögött található egy régi vásárcsarnok (Marché Bieu, avagy Marshe Bieuw), ahol válogathatunk több egyszerű kifőzde közül. Helyi viszonylatban olcsón ehetünk itt frss, grillezett halakat és mindenféle helyi specialitásokat. Az éttermekben a pincérek jellemzően elvárnak kb. 10% borravalót.

Miket kell megkóstolni?

Kòrsou Piska - A tradicionális curacaói halétel, amelyet főleg vörösbab, hagyma, paradicsom és különféle fűszerek felhasználásával készítenek.

Keshi Yena - Ez egy húsos töltött sajt, amely különböző húsokkal, zöldségekkel és fűszerekkel van feltöltve.

Ayaka - Ez egy hagyományos ünnepi étel, amely egy póréhagyma és csirkehús töltelékkel töltött kukorica pite.

Funchi - Ez egy kukoricalisztből készült sűrű tészta, amely gyakran kíséri a curacaói halételt.

Bolo Preto - Ez egy sütemény, amely egyfajta fűszeres csokoládés kenyér, és az egyik legnépszerűbb desszert Curacaón.

Blue Curacao likőr - Ez a híres curacaói ital, amely kék színű és citrusos ízű, és gyakran felhasználják koktélokban.

Viszonylag olcsó, de nagyon hangulatos vendéglő a főváros régi környékén - t.m. fotója

Vásárlás

A repülőtér nem nagy, pénzváltó sincs benne, viszont nem messze van egy bank, ahol sikerül Holland antillákbeli guldenhez jutnom, amit a helyiek florinnak neveznek. Bár a hotelekben és éttermekben lehet dollárral fizetni, a buszokon, piacokon és kifőzdékben nem megy vele sokra az ember, így leváltok 200 dollárt azt remélvén, három napra elég lesz. Bátor vállalás ez a részemről azután, hogy Trinidadon napi száz dollár volt a budgetem úgy, hogy alig költöttem valamire. (2020) forrás

Narancslikőr - a.a. fotója

Szórakozás

Éjszakai klubok - Curacao számos éjszakai klubbal rendelkezik, ahol élő zenét hallgathat, táncolhat, koktélozhat és szórakozhat. Például a Mambo Beach Club, a Club Spoonz, a Mojitos & Bites és a Bermuda Club.

Kaszinók - Ha szeretne szerencsejátékot játszani, Curacao több kaszinót is kínál. Az egyik legnagyobb a Curacao Marriott Beach Resort kaszinója.

Éttermek és bárok - Curacao számos éttermet és bárt kínál, ahol élő zenét hallgathat, finom ételeket és italokat fogyaszthat, és lazíthat. Például a Saint Tropez Ocean Club, a Wilhelmina Plein bárjai és a Renaissance Curaçao Resort & Casino éttermei.

Fesztiválok - Curacao-n számos fesztivál kerül megrendezésre, amelyek éjszakai programokat is kínálnak. A legnépszerűbbek közé tartozik a Curacao North Sea Jazz Festival, az Éjszakai Piros Pántok Karneválja, és az Éjszakai Táncosok Felvonulása.

Strandpartik - Curacao sok szép stranddal rendelkezik, és sok szervezett strandparti is van éjszaka, ahol élő zenét játszanak, és koktélokat szolgálnak fel.

A világ legjobb mojito bárja - F. András fotója

Hasznos információk

 1. Curacao szigetén a csapvíz nyugodtan iható.
 2. A szigeten - az USA-hoz és Kanadához hasonlóan 110 voltos áramot használnak.

HOLLAND ANTILLÁK (CURACAO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Willemstad

(vilemstad)

A fővárosra a legmegfelelőbb jelző: tarka. Szinte minden ház más színben pompázik. Nagyon látványos az egész. Szépek a gyarmati időkben épült villák. Minden épület jó állapotban van. Jómódot sugall.

A Szent Anna-öböl nyugati partján fekvő Otrobanda a belváros, vagyis Punda túlnépesedése okán jött létre. A 19. századi gettósodás elől menekülve az elit átköltözött az öböl túlpartjára, ahol kellemes villanegyedet alakított ki, de a két városrészt összekötő Emma királynő híd átadása után egyre több kereskedő és iparos is áttette székhelyét az új városrészbe. Otrobanda bár városiasodott, jellegében megmaradt agglomerációnak, ahol egy-két utcát leszámítva szellősen állnak a családi házak és régi villák. Hiába a városrész kétszáz éves múltja, igazi központ nem alakult ki. A negyed jelképének számító Santa Famia templom is magányos ácsorog a színesre festett házsorok között. forrás


Hatalmas, kellemes meglepetés volt a főváros, Willemstadt. Gyönyörűen kiépített sétány, a kikötőtől a belvárosig. Nagyon szépen felújított, színes házak, igényes üzletek.

Egy erődön áthaladva, ami most bevásárló udvarként működik, jutottunk el a pontonhídhoz, amely a város két partját köti össze.

Ezt a gyalogosok számára alakították ki – ez a Queen Emma híd, amely rendszeresen nyílik és zárul, attól függően, hogyan áramlanak a hajók a kikötőbe. forrás

s.k. fotója

f. a. fotója

Strandok

Szerencsére a tengeri fű probléma csak a sziget északi partvonalán van jelen, márpedig a jó strandok nem ott vannak.

Grote Knip (hrote knip)

v.p. fotója

Kleine Knip

r.m. fotója

Blue Bay beach


Nagyon kellemes meglepetés volt, amikor megérkeztünk a Blue Bay-re. Mint kiderült ez egy zárt terület, 24 órás biztonsági szolgálattal, sorompón át lehet csak, ellenőrzötten ide behajtani.

Olyan volt, mintha hirtelen egy másik szigetre csöppentünk volna: gondozott kertek, virágzó növények és ez csak fokozottan így volt, amikor közvetlenül a tengerpart bejáratához értünk. A taxissal megbeszéltük, hogy 2 órára jön értünk, addig élvezhetjük a tengerpartot.

Nagyon szép, rendezett, szolgáltatásokkal ellátott volt a tengerpart. Mi rögtön “elfoglaltuk” az öböl végében lévő nagyobb, fedett házikót, ahol egy hatalmas asztal is volt, amit természetesen, rögtön belaktunk.

Természetesen hoztuk megint a “felszerelésünket” is, nem is bántuk meg, hiszen nagyszerű lehetőség volt a sznorkelingezésre is. Nem azért mondom, de volt olyan nagy hal, amitől egy kicsit tartottam, ha őszinte akarok lenni, arrébb úsztam – biztos, ami biztos! Bár, ha belegondolok, nem valószínű, hogy el tudtam volna menekülni tőle, ha utól akart volna érni 🙂 forrás

r.sz. fotója

Strand a Piscadera-öbölben - sz. a. fotója

Programlehetőségek

Búvárkodás/Sznorkelezés


Szigettúrák

Boka Pistol - Shete Boka nemzeti park - sz. a. fotója

Christoffel nemzeti park


Vízi sportok

Történelem

A Riff-erődöt a Holland Kelet-indiai Társaság építtette az 1630-as években az öböl túlpartján fekvő Amszterdam-erőddel párhuzamosan azért, hogy megvédjék a szigetet a Venezuela felől érkező spanyol hajókkal szemben. Az erődnek nem kellett sok csatát megvívnia, mivel a 17. század második felétől Curacao rabszolga-kereskedelmi központtá vált, így sem a spanyoloknak, sem az angoloknak, sem a franciáknak nem volt érdeke elfoglalni azt. Ez az állapot a 18. század végéig állt fenn, ekkor azonban a Holland Kelet-indiai Társaság csődbe ment, így a sziget a gyengélkedő holland koronára szállt. Hollandia a napóleoni háborúkat követően ugyan visszanyerte függetlenségét, de gazdaságilag megrogyott, így nem maradt energiája Curacaóra.

Az 1795-ös Tula-féle rabszolgalázadás és az 1800-as brit invázió tovább gyengítette a szigetet, és csak az 1815-ös párizsi béke rendezte a helyzetét. Hivatalosan Hollandia gyarmata maradt, de pénz híján továbbra is szabad préda volt. Főleg a függetlenségéért harcoló Venezuelától féltették Curacaót, de Simon Bolívárék végül nem vonultak be Willemstadba, mert nem akartak háborúba keveredni Hollandiával. Bár a 19. században több alkalommal is szóba került a sziget Venezuelához csatolása, a dél-amerikai ország belpolitikai viharai ezt végül nem tették lehetővé.

1863-ban eltörölték a rabszolgatartást, így Curacao gazdasági szerepe megszűnt. A sziget mind mezőgazdaságilag, mind iparilag haszontalan területté vált, az egyetlen pozitívuma az volt, hogy a Szent Anna-öböl környékén rendelkezett édesvizű forrásokkal. A következő ötven év a túlélésről szólt. Néhány vállalkozókedvű földbirtokos kecsketenyésztéssel és gyapottermesztéssel kezdett foglalkozni, de a felszabadított rabszolgákat csak idénymunkára tudta szerződtetni, így azok többsége Kubában és Suriname-ban kötött ki. Ez az időszak Curacaón a szegénységről és a kilátástalanságról szólt, míg nem a Shell 1914-ben olajat nem talált Venezuela partjainál. Az olajtársaság, hogy biztosra menjen, nem csak Venezuelába, de Curacaóra is olajfinomítót telepített, ezzel felpörgetve a sziget gazdaságát. forrás

Manapság

Elég kies tájakon haladtunk, az rögtön látszott, hogy itt nagyon kevés a csapadék, viszont rengeteg kaktusz nő, úton-útfélen. A sofőrünk mondta is, hogy egyik fontos táplálék itt a kaktusz.

Sőt, állítólag a belőle főzött leves növeli a férfiasságot. Rich rögtön megkérdezte, hogy hány gyereke van, majd nagy derültség közepette közölte: egy!

De, aztán megmagyarázta, hogy napi 12-16 órát dolgozik, hogy ki tudja fizetni a ház hitelét, az autó hitelét és a lánya egyetemét…. forrás

Olvasmányos linkek

"Ottjártunkkor szóba elegyedtünk a pincérnővel, aki Hollandiából érkezett. Imád itt lenni, csak az zavarja, hogy az elmúlt hét évben minden nap 32 Celsius fok volt a hőmérséklet, és ezt kicsit unja. Ritkán esik, akkor is legfeljebb pár órát, vagy annyit sem. Jók viszont a helyi ételek, állítólag a borsóleves különösen, meg a banánba göngyölt hús. Levest főznek a kaktuszból is, és kedvelik a roston sült barrakudát, sőt, a hatalmas gyíkokból, az iguanákból is csinálnak pörköltet. Vacsi után jöhet a sajt, desszertnek meg a cukrozott mogyoró." forrás


"A sziget, amelyet előbb a spanyol hódítok, majd a holland Nyugat-Indiai Társaság vont uralma alá, a közelmúltban demokratikusan dönthetett arról, hogy milyen viszonyt szeretne fenntartani Hollandiával. A több szigetből álló Holland Antillák közigazgatási egységének felbomlása után Curacao lakói népszavazáson dönthettek sorsukról. A referendum eredménye az lett, hogy a sziget a Holland Királyság része maradt, de azon belül önálló állam lett, amelynek védelméért és külpolitikájáért Hollandia felel.

Bár apró, Curacao mégis jelentőséggel bír, és nem csak a kék színű koktélok alapanyaga, az országról elnevezett Blue Curacao likőr teszi fel a térképre. Egykor a rabszolga-kereskedelem és a Karib-tengeri kalózkodás egyik központja volt, ma a turisták és az offshore cégek paradicsoma. A 20. század elején ráadásul olajat is találtak a sziget partjainál, amely nem várt gazdagságot hozott Curacaóra. A korábban holland cégek által működtetett olajfúró tornyokat ma Venezuela bérli. " forrás

Fotóegyveleg

Willemstad - d.p. fotója

F. András fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon