ÚTIKRITIKA.HU / Curacao

Curacao

Curacao dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Hasznos információk | Willemstad | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Curacao - Utazás és nyaralás

.

Curacao dióhéjban

 • Curacao egy Hollandiához tartozó karibi sziget. 444 négyzetkilométer a területe, kb. 164 ezren lakják (2021-es becslés).
 • Fővárosa: Willemstad (a hollandok is így ejtik ki: vilemstad). Willemstad egy szép, hangulatos, koloniális stílusú, egyedi város, az UNESCO kulturális világörökségének a része!
 • Curacao kiejtése kb. így: küraszöu vagy amerikaiasan kjureszo. Nagyon sokféle módon ejtik ki. "Magyarosan": kurászáo.
 • Holland terület, s így értelemszerűen nem kell a magyar/uniós állampolgároknak vízum a szigetre lépéshez. Magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.
 • Az autóbérlés elengedhetetlen, ha igazán fel akarjuk fedezni a szigetet, s főleg a magányos, szép öblöket

Fő látnivalók:

 • Az Emma királynő híd
 • Willemstad, a főváros

Időjárás

Curacao szigetén egész évben lehet nyaralni, mivel nincs hurrikánveszély, és száraz a klíma csaknem valamennyi hónapban. Csupán október és január között fordulnak elő néha rövid záporok. Az évi átlagos nappali hőmérséklet 27 fok.

Curacao időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jók a sznorkelezési és scuba lehetőségek (pl. Playa Porto Marie), rengeteg vízi sportolási ajánlat
 2. Érdekes a holland-európai behatás keveredése a karib tempóval ("Amszterdam találkozik a trópussal")
 3. Szépek a strandok, kedvencünk a Kenepa Beach (valamint: Knip, Lagun és Cas Abao) 
 4. Könnyen bejárható a sziget bérelt autóval
 5. Egész évben süt a nap
 6. Mindenki tud angolul, lehet dollárral fizetni
 7. Kedvesek, jámborak a helyi népek
 8. Van választék jó hotelekből
 9. A sziget déli részétől 13 kilométerre található meseszép szigetecske, a Klein (Little) Curacao!
 10. A furcsa híd, az Emma királynő pontonhíd

Nem tetszett

 1. Baromi drága a legtöbb minden, a taxi rémesen sokba kerül
 2. Van némi közbiztonsági kockázat (nem vészes)
 3. A mellékutcákban és a sziget belsejében itt-ott a kosz és rendetlenség
 4. Amikor a nagy óceánjárókból kiárad az amerikai tömeg és ellepik a belvárost
 5. A buszközlekedés kiszámíthatatlan
 6. Kevés a szigeten a zöld
 7. Nincsenek olyan strandok, ahol hosszasan lehet sétálgatni
 8. Nem igazán olyan karibi sziget, amilyet az ember magában itthon elképzel
 9. Arubának szebbek a strandjai
 10. A sok szúnyog
 11. A fővárosi strandok túlzsúfoltak, kerülni őket

Vélemények

,, A hollandok tengerentúli kis ékszerdoboza az egyik legérdekesebb hely, ahol valaha jártam. A főváros, Willemstad az építészete alapján teljesen olyan, mint egy európai város. A nagy része UNESCO védelem alatt áll. A lakosok viszont a karibi sztereotípiáknak felelnek meg, ezen e téren már kevésbé érezhető az európaiság.
Énekelnek és táncolnak az utcán, mindenki mosolyog, nevetgél és a helyiek furcsa nyelvén, a papiamentón duruzsol. Ez a holland és a spanyol mókásan hangzó keveréke, de egyébként ezt a két nyelvet is majdnem mindenki folyékonyan beszéli.

Curaçaót először a spanyol gyarmatosítók hódították meg, de a 17. században végül holland gyarmat lett. A sziget a mai napig a Holland Királyság társult állama, ezért rengeteg holland jár ide nyaralni. Így aztán nem volt meglepő, hogy lépten-nyomon hollandnak néztek. Azon viszont annál inkább csodálkoztam, hogy a csoportom húszfős búvárkülönítménye
cápákkal, delfinekkel és egyéb ritkaságokkal úszott, és megszámlálhatatlan egyedi fajt látott a vízben, ráadásul olcsón. Utólag tudtam csak meg, hogy a szigeten van a világ egyik legkedveltebb búvárdesztinációja. Természetesen a strandok is világhírűek. (2017)" forrás

Szállás

"Willemsatadban belvárosában tulajdonképpen nincs olyan szálloda, aminek lenne tengerpartja. Ez itt, egy nem elhanyagolható szempont. A Pundai oldalon az első olyan hotel, ami még belvárosinak mondható, és van tengerpartja, az Avila hotel. De már ez is kb. 1 km-re van a belvárostól. A másik oldalon, a Hilton és a Marriott, az első ilyen szállodák, de azok már nem mondhatók belvárosinak. Westpunt, Lagun a sziget északnyugati részén van. Csendes, nyugodt környezet, fürdés, romantika, snorkelling szempontjából ezek a legjobbak. Viszont ide autó kell, ha valamerre el akartok menni, csak azzal fog működni.
Sint Michiel Willemstadhoz sorolható. Mint írtam, én itt nem mentem le a partra, mert a google maps alapján, nem láttam értelmét. Willibrordus a sziget közepén van. Néhány nagyon jó strand a parton. Gyönyörű, falusias hangulat. A másik fő szempont, amit előtérben kell tartani a választással kapcsolatban, hogy az ellátás, hogyan lesz megoldva nektek, és mik az igényeitek." forrás

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

 • Lehet a szigeten buszozni, taxizni, de érdemes autót bérelni, mert sok helyre könnyebben és rugalmasabban lehet eljutni így. Előfordulhat, hogy egy taxizás annyiba kerül, mint egy autó egynapi bérlése.
 • A közlekedésben jobboldali vezetés van, s ez jó nekünk.
 • A taxikban nincs mérőóra, azaz a sofőrrel előre meg kell alkudni, állapodni a viteldíjban.

Étkezés

Willemstadban a postahivatal mögött található egy régi vásárcsarnok (Marché Bieu, avagy Marshe Bieuw), ahol válogathatunk több egyszerű kifőzde közül. Helyi viszonylatban olcsón ehetünk itt frss, grillezett halakat és mindenféle helyi specialitásokat. Az éttermekben a pincérek jellemzően elvárnak kb. 10% borravalót.

Hasznos információk

 1. Curacao szigetén a csapvíz nyugodtan iható.
 2. A szigeten - az USA-hoz és Kanadához hasonlóan 110 voltos áramot használnak.

HOLLAND ANTILLÁK (CURACAO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Willemstad

(vilemstad)

A fővárosra a legmegfelelőbb jelző: tarka. Szinte minden ház más színben pompázik. Nagyon látványos az egész. Szépek a gyarmati időkben épült villák. Minden épület jó állapotban van. Jómódot sugall.

Strandok

Grote Knip (hrote knip)

Programlehetőségek

Búvárkodás/Sznorkelezés

Szigettúrák

Christoffel nemzeti park

Vízi sportok

Stand Up Paddle board - állva evezés

Olvasmányos linkek

"Ottjártunkkor szóba elegyedtünk a pincérnővel, aki Hollandiából érkezett. Imád itt lenni, csak az zavarja, hogy az elmúlt hét évben minden nap 32 Celsius fok volt a hőmérséklet, és ezt kicsit unja. Ritkán esik, akkor is legfeljebb pár órát, vagy annyit sem. Jók viszont a helyi ételek, állítólag a borsóleves különösen, meg a banánba göngyölt hús. Levest főznek a kaktuszból is, és kedvelik a roston sült barrakudát, sőt, a hatalmas gyíkokból, az iguanákból is csinálnak pörköltet. Vacsi után jöhet a sajt, desszertnek meg a cukrozott mogyoró." forrás


"A sziget, amelyet előbb a spanyol hódítok, majd a holland Nyugat-Indiai Társaság vont uralma alá, a közelmúltban demokratikusan dönthetett arról, hogy milyen viszonyt szeretne fenntartani Hollandiával. A több szigetből álló Holland Antillák közigazgatási egységének felbomlása után Curacao lakói népszavazáson dönthettek sorsukról. A referendum eredménye az lett, hogy a sziget a Holland Királyság része maradt, de azon belül önálló állam lett, amelynek védelméért és külpolitikájáért Hollandia felel.

Bár apró, Curacao mégis jelentőséggel bír, és nem csak a kék színű koktélok alapanyaga, az országról elnevezett Blue Curacao likőr teszi fel a térképre. Egykor a rabszolga-kereskedelem és a Karib-tengeri kalózkodás egyik központja volt, ma a turisták és az offshore cégek paradicsoma. A 20. század elején ráadásul olajat is találtak a sziget partjainál, amely nem várt gazdagságot hozott Curacaóra. A korábban holland cégek által működtetett olajfúró tornyokat ma Venezuela bérli. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon