ÚTIKRITIKA.HU / Kajmán-szigetek

Kajmán-szigetek

Kajmán-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Nagy-Kajmán | Kis-Kajmán | Cayman Brac |Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kajmán-szigetek utazás és nyaralás

.

Kajmán-szigetek dióhéjban

 • A Kajmán-szigetek egy karibi-szigetcsoport, ami Nagy-Britannia tengerentúli területe. Három szigetből áll és ezek összterülete mindössze 262 négyzetkilométer. Mindössze közel 65 ezres a lakossága (2020-as becslés) nem számítva a turistákat, akik főleg az USA-ból jönnek.
 • A Kajmán-szigetek Jamaikától északnyugatra fekszenek, kb. 290 kilométer távolságban. A legnagyobb sziget, a Grand Cayman Miamitól délre, kb. 775 kilométerre fekszik.
 • Hivatalos nyelv persze: az angol. A Nagy-Kajmánból (Grand Cayman), Kis-Kajmánból (Little Cayman) és a Cayman Bracból álló terület 1670 óta brit koronagyarmat, ma azonban nem titulálják gyarmatnak, hanem így: United Kingdom Overseas Territory (Egyesült Királyság Tengererentúli Terület).
 • Fővárosa: George Town, ami a legnagyobb szigeten, a Nagy-Kajmánon található. A lakosság csaknem egésze ezen a szigeten él. A Kis-Kajmánon kb. csak 120-an laknak, a Cayman Brac-on kb. 1200-an. 
 • Hivatalos fizetőeszköz: Kaiman dollár
 • A sziget kílmája egész évben kellően meleg: 30 fok körül. Januárban és februárban van a leghidegebb, de ez is 25 fok körüli hőmérsékletet jelent. Az esős évszak május és november között van. Ilyenkor sem esik az eső egész nap, jellemzőbb a pár órás zuhi. Szerencsés a Kajmán-szigetek fekvése a karibi térség nyugati részén, mert ritkábban, gyengébben érik hurrikánok.  
 • Búvárok szerint világ szinten is fantasztikus merülőhelyek vannak a Kajmán-szigeteknél. 
 • December és április között a Nagy-Kajmán sziget túlságosan is zsúfolt turistákkal. Az októbertől áprilisig tartó időszak számít főszezonnak.
 • Baloldali a közlekedés.
 • 6 hónapnál rövidebb idejű tartózkodás esetén nem kell vízum a magyar állampolgároknak.

Kajmán-szigetek térképe


Carnival Horizon - Nyugat-karibi hajóút Miamiból

MSC Opera - Nyolc napos hajóút Havannából 

Karibi hajóút Havanna felfedezésével            MSC Seaside - 8 napos karibi varázslat

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Személyesen meggyőződni arról, hogy a világhírű és csodaszép Seven Mile Beach (hétmérföldnyi strand) valójában csupán 5,2 mérföld hosszú (kb. 8,3 kilométer)
 2. A zöld tengeri teknősök látványa (rengeteg van belőlük)
 3. Nagy-Kajmánon a Mastic Trail nevű kiránduló ösvényen túrázni (mangrove mocsár stb.) 
 4. Cayman Brac szigeten az elképesztő tarka színekben pompázó madarak sokasága
 5. A helyi népek szeretnek csevegni a turistákkal
 6. Seafood (Tenger gyümölcsei) téren maga a mennyország!

Nem tetszett

 1. Stingray City-nél a vízben a túlzsúfoltság
 2. Vigyázni kell, hogy nehogy megcsapjon egy elektromos rája
 3. Georgetown túl pici és ami van az is túlságosan amerikanizálódott a gyorséttermekkel és egyebekkel stb.
 4. Nem elég egzotikus. Túlságosan fejlett. Főleg az offshore üzletnek köszönhetően.

Vélemények

,,Ahogy kisétáltunk a kikötőből George Town – a főváros – utcáira, az volt az első benyomásunk, hogy minden annyira rendezett, tiszta, kiépített. Érdekes volt látni a kontrasztot Jamaica és Grand Cayman között – milyen közel vannak egymáshoz, és mégis, mennyire mások.

A Kajmán-szigeteken mindenképpen tengerparti programot szerettünk volna, hiszen gyönyörűek a partszakaszok, valamint az egyik leghíresebb látnivaló a Stingray City így ezzel szerettük volna összekötni a többi látnivalót. Ezért foglaltunk egy helyi társaság által szervezett katamarános kirándulást. Először az óceánjárók kikötőjéből átutaztunk egy másik, kisebb kikötőbe, ahol a katamaránok vártak minket.

Ezalatt nézelődhettünk kicsit a szárazföldön is, láthattunk a meseszép utcákat, házakat. A katamaránra felszállva körülbelül 30-45 percig utaztunk a tengeren első állomásunkig, miközben láthattuk a kék ezer árnyalatát. Annyira gyönyörű volt a víz, mintha egy álom lett volna.

Végül elérkeztünk egy korallzátonyig, ahol sznorkelezés lett volna a program, viszont annyira nagy hullámok voltak, hogy nem volt alkalmas a hely a búvárkodásra, ezért elindultunk keresni egy csendesebb szakaszt – és nagyon bíztam benne, hogy találunk, hiszen csodálatos itt az élővilág. Kis idő után találtunk is egy alkalmas helyet, csobbantunk a vízbe, és ahogy lenéztünk a tenger fenekére, egyszerűen elképesztő volt a látvány: gyönyörű színes korallokat láttunk, halak úszkáltak mellettünk, sőt, hatalmas ráják is – ami először elég ijesztő volt, de mivel tudtam, hogy a sziget a rájákkal való barátkozásról híres, nem volt mitől félni. Nagyon nagy élmény volt ilyen közelről látni ezt a csodás állat- és növényvilágot.

Ezután tovább indultunk a fő attrakcióhoz – amit már korábban is említettem – Singray City-hez. Ez egy sekélyebb homokpad jó néhány kilométerre a parttól, ahol számtalan barátságos rája úszkál. Régen az ott állomásozó halászok etették az állatokat, így szoktak oda és ezért nem tekintenek ellenségként az emberre. Beleúsznak az ember ölébe, meg is simogathatjuk őket, és ami fontos, hogy nincsenek fogságban tartva, ez a természetes élőhelyük, ahonnan bármikor elúszhatnak.

A Kajmán-szigetekre utazni szintén télen vagy kora tavasszal a legjobb időjárás szempontjából, ez a főszezon is. Viszont a március és június közti időszak is alkalmas az utazásra és jóval olcsóbb is. Ezt követően jön az esős évszak és a hurrikán szezon egészen október/novemberig. Budapestről általában elég drága ide a repjegy, de több hajótársaság útvonala is érinti a szigetet, úgyhogy egy hajóút keretein belül érdemes lehet beiktatni, vagy akár egy Miami nyaralás során néhány napra átrepülni a szigetre. (2019)" forrás

,, Idő híján a biztosra mentem éspedig az úti célunk a Seven Mile Beach lett a túlzsúfolt buszunkkal. Gondoltam a tengerparttal nem lehet mellé lőni ilyen melegben, pláne kisgyerekkel. A pattogó, zajos buszos út végül elnyomta kisfiunkat az ölemben és megismételve Jamaikát megint bealudt, mielőtt célt értünk volna.

Ha már így alakult, a part menti Calico Jacks Bar pultjánál helyet foglaltunk és jöhetett a kamillázás. Közben megkóstoltuk a kajmán Caybrew nevű sört és gyönyörködtünk a hétmérföldes tengerparton. Ha nem bereggelizve jöttünk volna ide, akkor minden bizonnyal megkóstoljuk az ízletes tengeri fogásokat is, mint pl. a kókuszos garnélát, a kagyló- vagy akár a teknőspörköltet is. Tele hassal viszont maradt a sörözés és a lazulás. Ez a hely azóta már bezárt, de nem kell szomorkodni, mert sok más szuper bárt és éttermet is lehet itt találni. Van karibi, amerikai, kubai, mexikói, indiai és még olasz kajálda is.

A Seven Mile Beach mellesleg a nevével ellentétben csak hat mérföld, azaz tíz kilométer hosszú strandot jelöl George Towntól északra, a Nagy Kajmán sziget nyugati oldalán. A panoráma elragadó, az a tipikus fehér homok és hozzá a gyönyörű, világos kék színű tenger. A bárból a látványt ugyan rontotta a sok száz beszuszakolt napernyő, de azért így is tudtuk élvezni a pillanatot.

Egyébként minél északabbra megy az ember, annál kevesebb a tömeg a parton. Így, aki teheti menjen fel egészen a West Bay Beach irányába. Lévén, hogy egy kicsi, keskeny szigetről beszélünk, olyan érdekességet is megtekinthetünk, mint a Cemetery Beach, azaz a temető strand. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tengerparti sáv mellett van közvetlenül a temető. Számunkra érdekes, mert mindössze egy kis fehér kerítés választja el a sírköveket a fürdőzőktől. Mi ugye maradtunk a zajosabb, élettel teli helyünkön és időközben felébredt kisfiunk, Milován is. Fürödtünk és játszottunk egy nagyot, valamint stíröltük a kakasokat. Mert, ha a temető nem elég, még kakasok is vannak mindenfelé, szabadon a strandon. Ergo ez a gyerekeseknek egy külön ingyenes program. Sőt, szintén kajmán-szigeteki jellegzetességek a papucsos fák, amik a strand bejáratánál fogadtak minket.

Utólag megtudtam, hogy ezek a fák az óceánok és a tengerek szennyezése elleni küzdelmet hivatottak szimbolizálni. A leginkább felkapott ilyen jellegű fa a Flip Flop Tree névre hallgat és a kajmán fővárostól délre található. Miután túltettük magunkat a látottakon, a buszos fuvarunkkal visszamentünk a városba, ahol sétáltunk még a hajóra szállás előtt. Mit ad Isten, nemcsak a strandon, de az utcákon is kakasokba botlottunk. Bár vidéki gyerekekként hozzá vagyunk szokva ehhez a házi állathoz és nem újdonság az utcán látni, de eddig se a tengerparton, se Budapest utcáin nemigen találkoztunk velük.

George Town habár nem az a tipikus látnivalókkal teli főváros, azért el lehet sétálgatni az utcáin. A hangulatos színes épületeinek és kakasainak megnézése mellett leginkább a boltjaiban lehet eltölteni az időnket. A többi karibi kikötővároshoz hasonlóan itt is kedvezményesen lehet vásárolni exkluzív órákat, parfümöket és ruhákat is.

Ha a nagy melegben hűsölni támad kedvünk és még a művészet iránt is érdeklődünk, akkor a Nemzeti Galériában nézelődhetünk a kajmán művészek alkotásai között. További két benti program még a Caybrew sörfőzde és a Cayman Spirits rumgyár meglátogatása. Előbbiben a sör-, míg utóbbiban a rumkészítés folyamatát kísérhetjük végig és természetesen meg is kóstolhatjuk a helyi italokat. Ha időnk van és még mindig nem ettünk, akkor pedig a főváros egymás mellett sorakozó éttermei közül válogathatunk. Mi a vacsorát már a hajón ettük meg, ugyanis nem akartunk kapkodva étkezni, így a sétánkat követően mentünk is a kikötőbe, ahonnan jókedvűen hajóztunk el a szállásra. (2021)" forrás

Megközelítés

Szállás

Hotel

Május és július között vannak a legalacsonyabb hotelárak. A főszezon a legmasabb árakkal télen van, és kora tavasszal.

A hotelek többsége a Seven Mile Beach térségében található.

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

Baloldali a közlekedés! Néhány mikrobusz kb. iránytaxi formában járja be a sziget egy-egy részét. Jellemtően 2 dollár a viteldíj.

A szigetek közötti közlekedés hajókkal történik.

Akár börtönbüntetést is kaphat, akit rajtakapnak azon, hogy részegen vezet! 

Étkezés

Az éttermek árai magasak. Sok étteremben az amerikai turisták étkezési szokásaihoz igazítják a választékot. 

Az éttermekben 15% borravalót várnak el, ha az árban nincs már eleve belefoglalva valami extra szervízdíj.  

Vásárlás

Alkoholt nem lehet vásárolni este 10 után.

"Amikor pár évvel a hurrikán előtt ott jártam, egy barátságos, kicsit “elveszett” szigetbe szerettem bele. Minden olyan kicsi, egyszerű és családias volt. Ez fogott meg, ezért akartam ide visszatérni. Soha nem szerettem a pompát, a fényűzést, hiszen a becsületet, a hűséget tartom szem előtt a mai napig. (Talán ezért köveznek meg néhányan?!)

Mára a Kajmán-szigetek egy valódi kis ékszerdoboz lett. Emlékezetem szerint minden ugyanoda került vissza, ahol volt. Azzal a különbséggel, hogy szemmel felmérhetetlen számú luxusszálloda épült a 7 mérföldes tengerparton. Új, légkondicionált üzletek kerültek a kis trafikok helyére, és nagy árudömpinggel, haszontalan használati tárgyakkal veszik le a turistákat a lábukról. Egyik kedvenc szlogenje a turistaparadicsomnak a következő: „Az áru kicserélhető a vásárlástól számított fél éven belül”. Én nem tudom, hogy ez hogyan valósítható meg, de nem tudtam ellenállni annak, hogy bele ne kössek... Mert ugye, nem mindenki tervez 3-4 utat ugyanarra a helyre... Felvilágosítottak, hogy minden drága terméket árusító boltnak, van egy weboldala, ahol a vásárolt, megunt termékünket visszaválthatjuk hazaérkezésünk után is. Pénz visszafizetés nincs, csere van. Tehát, mondjuk az Arizonában lakó házas asszony a repülőn megunja a terméket, hazamegy, visszapostázza a Kajmán-szigeteki címre, és a weboldalon választ magának egy másikat, amit postafordultával küldenek is neki. Nade... Ha utazása előtt tájékozódott volna a szigeteki gyémántárakról, akkor nem esett volna bele a csillogás extázisába, és nem döbbenne rá, hogy a „boldogító igen” gyűrűért hajszálpontosan a dupláját fizette. Az amerikaiak szinte mindent interneten keresztül vásárolnak. Nincs olyan dolog, ami manapság ne lenne interneten keresztül megrendelhető. Még a hajóutazást, repülőjegyeket is. Ezért nem értem, hogy miért áll meg a józanész ezeken a szigeteken?

A gyémántberakású telefontartók itt is nagy sikert aratnak, mint Mexikóban. A pompás, csillogó-villogó üzletekbe az ember szinte be sem mer menni, hiszen többségünk úgy van kódolva, hogy onnan tele pénztárcával ki nem jövünk, az biztos. De az átlag amerikainak, a hajón lévő eligazítás alkalmával 5 olcsó üzletet megemlítettek, amit nem szabad kihagyni, hát az hétszentség, hogy azokat ki nem hagyta. Mi több, még nézni is mókás volt azt, hogy még a boltokban való vásárlás sorrendjét is betartották. Konkrétan a hajó kikötésekor kb. 100 ember irdatlan iramban vonszolta magát a tikkasztó melegben a csillogó boltok felé, hogy ők vehessék meg a legnagyobb és legolcsóbb gyémántot, ha netalán nem vettek már egyet Mexikóban. Sajnos az amerikai nőknél a karikagyűrű melletti gyémánt kísérőgyűrű nagysága a házasságon belüli boldogságot jelképezi (ha ez ilyen egyszerű lenne…), legalábbis a társadalom felé. Az amerikai családok, házasságok mintája talán nem állná meg a helyét néhány Európai országban, az biztos. Szerintem a gyűrűnek ehhez semmi, de semmi köze sincs. De ha ők így érzik jól magukat, ám legyen. (2012)" forrás

Szórakozás

Közbiztonság

A Kajmán-szigeteken a közbiztonság teljesen jó. A Karib-térség egyik legjobb közbiztonságú területe.

Egyéb hasznos információk

1. A Kajmán-szigeteken tilos a monokinizés.

2. Keményen büntetik a korall élővilág rongálását.

3. Nincs a szigeteken nudizás! A karib térségben e téren St Martin és (kisebb mértékben) a Dominkai Köztársaság a legmegengedőbb.

4. Sokat elárul a Kajmán-szigetek egzisztenciális álllapotáról, hogy a kajmán dollár erősebb, mint az amerikai:

1 amerikai dollár = 0,82 kajmán dollár.

Így néz ki a helyi dollár

Nagy-Kajmán

Itt forgatták Tom Cruise főszereplésével a The Firm (A cég) című filmet.

Seven Mile Beach

Kis-Kajmán

Cayman Brac

Ekkorák a teknősök

Búvárkodás

A Kajmán-szigeteken kb. 160 búvár merülő helyet tartanak számon.

Érdekességek

1. A lakosságnak legfeljebb a fele nevezhető őslakosok leszármazottjának.

2. Kolumbusz Kristóf, amikor ott járt (1503), a szigeteket Las Tortugas-nak, azaz Teknősöknek nevezte el, mert sok tengeri teknőst látott úszni a vízben. 

3. Van egy városuk, aminek az a neve, hogy Hell, azaz Pokol. Sokan szeretnének abban a ,,pokolban" időzni.

4. Grand Cayman a világ ötödik legjelentősebb poénzügyi központja London, Tokió, New York és Hongkong után.

Olvasmányos linkek

"A parton rögtön megállítottak, hogy szeretnénk-e taxit. Szeretnénk, így megkértek, hogy várjunk picit. A célpont a Seven Mile Beach volt, ahová $10-ért vittek el minket. A kiszemelt partot kb. 15 percnyi taxizás után értük el. Csak átlátszó halakat sikerült lesni, nem volt sem korall, sem semmi érdekesebb. A parton találtunk elhagyatott napozóágyakat, így azokat sajátítottuk ki. Kicsit strandoltunk, beültünk egy parti bárba is egy frissítőre, ahol még ingyen WiFi is volt (a fizető vendégeknek :) ). 4-kor várt a taxi, visszamentünk a kikötőbe, ahol megszereztük a következő hűtőgép mágnesünket és még pár ajándékot, majd visszakompoztunk a hajóra és picit lepihentünk a kabinban. (2013)" forrás


,, Aki nem elégszik meg a fürdéssel és bározással, annak itt a Kajmán-szigetek egyik leginkább keresettebb programja a Stingray City, amely a parttól néhány kilométerre élő rájákat jelöli. Az ideszoktatott ráják szabadon vannak a vízben és egyáltalán nem félnek az emberektől. Olyannyira nem félnek, hogy sokszor maguktól másznak fel az emberekre egy kis eleség fejében. A helyiek szerint szerencsét hoz, ha megpusziljuk őket. Természetesen vannak, akik még ezt is bevállalják.

Nem messze a rájáktól, úgy 15 percre található a Coral Garden, ami egy kiváló sznorkelező terület. Az áttetsző víz lehetőséget ad, hogy saját környezetükben tekintsük meg a rengeteg színes korallt és halat. Sőt a két program mellett még a tengericsillag helyet (Starfish Point) is szokták a helyi programszervezők felkínálni. Így a pár órás programban akár három klassz területre is eljuthatunk. Utóbbi helyen lehetőségünk van közelebbről megtekinteni a világ egyik legszebb tengericsillag fajtáját, a párna tengericsillagot. S, ha már itt járunk érdemes elidőzni a gyönyörű Rum Point névre hallgató partszakaszon is.

Hogyha az állatos és vízi programok nem kötnek le vagy csak egyszerűen megnéznéd milyen a pokolban, akkor erre is van lehetőséged a Kajmán-szigeteken. A fősziget északi részén ugyanis van egy település, melynek az a neve, hogy Hell, azaz magyarul Pokol. A fekete mészkőiről elhíresült helyen az ajándékbolt mellett még posta is van, ahonnan akár pokoli pecséttel ellátott levelet is küldhetünk haza.

A Pokolhoz közel van egy teknősfarm is, ami több ezer teknősnek ad otthont, ugyanis a Kajmán-szigeteken rengeteg teknős van jelen. Következésképp nem csoda, hogy Kolumbusz Kristóf 1503-as felfedezésekor teknősbékák szigetének nevezte el a Kajmán-szigeteket. Amúgy a nemzeti zászlójukban is megjelenik a teknősbéka. A Pokoltól, ha másik irányba indulunk, akkor pedig egy delfinparkba juthatunk, ahol akár úszhatunk is a kedvelt állatokkal. Ahogy láthatjuk a sziget nyugati oldalán vannak főként a turistacsalogató helyek, de a sziget keleti része is nyújt látnivalókat, mint pl. a II. Erzsébetről elnevezett botanikus park, ahol nemcsak gyönyörű növényeket, de olyan állatokat is megtekinthetünk, mint a veszélyeztetett iguana. Ha ugyanakkor tőle északabbra megyünk, akkor a sziget egyedülálló kristálybarlangjait is megnézhetjük Old Man Baynél.

Aki szereti a különlegességeket megkóstolni annak ajánlom a Kajmán-szigetek híres italát avagy koktélját, ami a Mudslide. Nem egy sima koktél, hanem egy ún. desszert koktél, melynek alapja a vodka és a kávélikőr. Szerintem itt minden bárban szerepel az itallapon és egyébként javarészt raknak hozzá fagyit is, így még inkább egy desszertnek fogható fel - egy kis alkohollal fűszerezve. Na persze, aki tengerjáró hajóval érkezik, annak van lehetősége a hajón is válogatni a sok-sok koktélból. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Teknős farm - E-O. Ágnes fotója

Nagy-Kajmán - Rum Point

,,Stingray City"

Nagy-Kajmán


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon