ÚTIKRITIKA.HU / Bonaire


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Bonaire

Bonaire dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Vízum | Közlekedés | Egészség | Étkezés | Szórakozás | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Időjárás és földrajz | Történelem | Manapság | A helyiek és a turista etikett | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

g.a. fotója

Bonaire dióhéjban

Holland kiejtés: bonére (kissé raccsolt r hanggal), az amerikaiak kb. így: baoner (gyenge a-val)

A Karib-tenger déli részén, a venezuelai partoktól nem túl messze (80 km) található.

Bonaire egyedi, nagy önállóságot biztosító státussal Hollandiához tartozik. A már hivatalosan nem létező, földrajzi fogalomként még létező Holland Antillák része, együtt Arubával és Curacao-val (ABC-szigeteknek is nevezik kezdőbetűik alapján).

 • Pici sziget, mindössze 288 négyzetkilométer, ami kb. akkora mint a fővárosunk pesti része. A sziget 39 km hosszú és 11 km széles.
 • Mindössze 24 ezer lakosa van (2024-es becslés). 80 százalékuk holland állampolgár, 60 százalékuk a Holland Antillák valamelyik szigeté született.
 • A világ turizmusában kevéssé ismert, annál inkább búvárkörökben. A világ 10 (egyes források szerint 5) legszebb merülési helyszíne között tartják számon. A sziget körül 80 kijelölt búvárkodási övezet található (ebből kb. 50 partközeli).
 • Érdekes látványosság a Bonaire körüli vizekben nagy számban élő tengeri teknősök. Az amatőr búvárok kedvükre sznorkelezhetnek szuper korallos területek tájékán. Jó hely szörfösöknek is, és lehet szuper körülmények között tanulni kite szörföt!
 • Bonaire szimpla egzotikus tengeri nyaralás céljára a Karib-szigetek közül nem számít a legalkalmasabbnak. Más szigeteken vannak szebb strandok (karibi álmok), partvidékek. Búvároknak, sznorkelezőknek, szörfözőknek, kite szörfösöknek, vitorlázósoknak viszont szuper hely. Aki ezeket a sportokat nem űzi, annak a sziget könnyen unalmassá válhat. A sziget szárazföldi látnivalóit egy 4 órás kirándulással ki lehet pipálni.
 • A magyar állampolgároknak nem kell a beutazáshoz vízum, ha az ott-tartózkodás nem haladja meg a 90 napot. Magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.
 • Az optimális időzítés a január és május közötti szárazabb időszak. A tengervíz egész évben alkalmas vízi sportokhoz.
 • Bonaire-n a közbiztonság szuper, bűnözés lényegében nincs. Higiéniai problémák nincsenek, nincsenek különleges, nem szokványos fertőzési veszélyek, oltásra nincs szükség.
 • A Bonaire-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nyugis, romlatlan, lelassult légkörű sziget, igazi, egyedi utazási csemege
 2. A parti úton bicajozni a nem túl nagy hőségben (27-28 fok), bár a déli part részen nincs árnyékos szakasz
 3. A világ legjobb búvárterepeinek egyike, csodásak a korallszirtek, a búvárkodás költségei nem túl drágák, a búvárkodást nem zavarják kellemetlen víz alatti áramlatok
 4. Kellemes a klíma
 5. A sziget szárazföldi részein is vannak természeti szépségek (pl. Brandaris Hill), érdekes madarakat lehet kémlelni
 6. Csodás strandok fedezhetők fel, jó meleg a tengervíz
 7. Van néhány egész jó vendéglő
 8. Nincs még sok turista, barátságosak, lazák a helyiek, nem egy sznob hely
 9. Nincs miért és hol stresszelni
 10. Jókat lehet szörfölni (Lac Cai és Lac Bay)
 11. Klein Bonaire

g.a. fotója

Nem tetszett

 1. Szárazföldi turista programok alig vannak, aki nem búvárkodik, sznorkelezik, vízi sportol, az csak napozhat, és ha az sem érdekli, akkor unatkozhat
 2. Túl nagy a nyugalom, nincs semmi nyüzsgés, csiszolatlan a turisztikai infrastruktúra
 3. A szívós szúnyogok
 4. Éjszakai szórakozási lehetőségek a hoteleken kívül nincsenek, nincs terep a menőzéshez (már, aki ilyesmit szeret)
 5. Drága oda az eljutás, nincs nagy választék a repülés tekintetében
 6. A gyakori passzátszelek betesznek a szabadtéri programok, sportolás egy részének
 7. Elég drágák a hotelszobák (főleg januártól áprilisig és július, augusztusban)
 8. Túl pici a sziget, nincs változatos táj
 9. A strandokon nincsenek árnyékot kínáló fák
 10. Az üzletek a hétvégéken zárva tartanak

Vélemények

,, Bonaire nem ,,képeslap minőségű", részben tán azért, mert a sziget kétharmadát a természetre hagyták, nem alakítatgatták a turisták kedvére való csinosságra. Ez a nyersesség nekem éppenséggel pont bejött. Viszont zavaró a drágaság. Állítólag közel 40 százalékkal drágább szinte minden, mint Hollandiában. De hát a szigeten szinte semmit sem termelnek.

KIte szörf miatt választottam a szigetet, de - őszintén - 5 nap után már uncsi volt, hogy mindig ugyanott, ugyanazt programoztam. Nyilván a lelkesedésemmel volt a baj. Későn derült ki, hogy több időt kellett volna fordítani a sznorkelezésre. " (aji, 2021)


11 OK, AMIÉRT ÉRDEMES BONAIR-RE UTAZNOD!
1. A világ egyik első számú búvárparadicsoma. Közvetlen a partról besétálva, 85 kijelölt merülőhellyel.
2. 57 féle korall és 350 féle hal található meg.
3. A szigeten több flamingó él mint helyi lakos.
4. Annyira sok kaktusz terem a szigeten, hogy Kadushi likőrt készítenek belőle.
5. Rengeteg papagáj nagy ricsajjal vonul végig a naponta több alkalommal.
6. A szigeten szabadon és rezervátumban körülbelül 500 csacsi él.
7. A sókitermeléshez használt baktérium pinkre színezi a vizet vékony földnyelv egyik oldalán, a másik oldalt pedig a kék óceán ezer árnyalata látszódik. Tökéletes insta helyszín.
8. Szinte az egész szigeten körbe fürödhető strandok vannak. Emberekkel csak a népszerű merülőhelyek környékén találkozni, a többi strandon egymagad élvezheted a napsütést, a fehér homokos partot és a csodás vizet.
9. Ha teknősökkel szeretnél úszni, akkor itt garantáltan sikerrel jársz.
10. Venezuela partjaitól 100 mérföldre fekszik.
11. Bonaire Hollandia különleges községe, hasonló életszínvonallal. Megtalálható a szigeten Van Den Tweel supermaket is.

(t. á.)

Repülés, repülőjegy

A KLM Amszterdamból hetente ötször repül Bonaire-re. A repülés időtartama kb. 9 óra. No és ehhez persze hozzá kell számolni a Budapest-Amszterdam repülést és a csatlakozásra várakozást. Kb. 13-14 óra repülésre kell kalkulálni.

Szállás

Nincsenek nagy hotelkombinátok, a legtöbb szálláshely kevesebb, mint 15 szobával rendelkezik. Színvonalban van luxus szint és egyszerű panzió. A takarékos búvárfanatikusok gyakran egyszerű kunyhót (cabana) bérelnek a búvár bázis közvetlen közelében.

Vízum

Fontos, hogy a beutazáshoz olyan érvényes útlevélre van szükség, mely a beutazás időpontjától számítva legalább hat hónapig érvényes! A belépésnél megkérdezik a beutazni szándékozó állampolgár ottani tartózkodási helyét. Nincs szükség az ott tartózkodáshoz szükséges pénzügyi fedezet igazolására. A gyerekeknek is rendelkezniük kell saját útlevéllel.

Közlekedés

 • A repülőtérről a taxizás költsége a hotelhez 10 és 30 USD között mozog, persze függően a szálláshely elhelyezkedésétől.
 • A taxisok elsősorban a cruise-ok turistáira vadásznak. A luxus tengerjárók viszont többnyire október és április közötti időkben érkeznek.
 • A személyautó bérlése napi 30-45 USD-be kerül, vagy heti 180-280 USD-be kerül.
 • A szigeten könnyedén közlekedhetünk kerékpárral is.

Az autókölcsönzők széles választékát kínálják a turistáknak, így egyszerűen lehet bérelni autót a szigeten.

Az autóval való utazás a Bonaire-n kényelmes és élvezetes módja annak, hogy felfedezze a sziget különböző területeit, beleértve a nemzeti parkokat, a tengerpartokat és az üdülőhelyeket. A sziget közlekedési rendszere nagyon jól szervezett, és az autóval való utazás könnyű és biztonságos.

Az autóval való utazás lehetővé teszi a turistáknak, hogy magukkal vigyék a búvárkodási vagy szörf felszerelésüket, és hogy szabadon látogassanak meg különböző helyszíneket a saját ütemükben. Az autóval való utazás lehetővé teszi a turistáknak, hogy fedezzék fel a helyi kultúrát és hagyományokat, és hogy meglátogassák a helyi piacokat és éttermeket is.

Az autóval való utazásra vonatkozó tippek Bonaire-n:

    Az autóvezetőknek érdemes figyelniük a sebességkorlátozásokra, mivel a rendőrség gyakran ellenőrzi őket.

    a kátyúkra és az utak állapotára, mivel a sziget útjai néha rossz állapotban vannak.

   a forgalomra, különösen a fővárosban, Kralendijk-ban.

     az állatokra, különösen az állatokat, amelyek az úton sétálnak.

    a parkolási szabályokra, és ne parkoljanak tiltott területeken vagy a tűzcsapok előtt.

Egészség

Az egészségügyi ellátás színvonalára kellő garancia a Hollandiához való tartozás.

Napvédelem: Bonaire meleg és párás éghajlatú hely, így fontos, hogy a turisták védelmezzék magukat a napsugaraktól. Ajánlott a naptej használata, és viseljenek kalapot és napszemüveget.

Hidratáltság: A meleg és párás éghajlat miatt fontos, hogy a turisták elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, különösen a forró időszakban.

Egészségügyi ellátás: Bonaire-n van egy kórház, amely az orvosi segítségnyújtásra specializálódott, valamint van néhány magánklinikája is. Ajánlott, hogy a turisták utazás előtt ellenőrizzék az utazási biztosításukat, és ismerjék az egészségügyi szolgáltatásokat a szigeten.

Ivóvíz: Bonaire-n a csapvíz fogyasztása általában biztonságos, de ajánlott az üveges víz használata.

Étkezés

A kajáldák nyitva tartási ideje elég korlátozott. Nem szakadnak meg a munkától a vendéglátósok. Sok étterem a héten egyszer zárva tart.

Bonaire szigete számos étkezési lehetőséget kínál, amelyek a helyi konyhától a nemzetközi ételekig terjednek. A sziget gasztronómiája ötvözi az európai, a karibi és a latin-amerikai ízeket, így a turisták széles választékban találhatnak étkezési lehetőségeket.

A helyi ételek közé tartoznak a tengeri ételek, például a sült hal, a grillrákok, a ceviche és a kagylók. A helyi konyha másik fontos része a főtt banán, a kukorica és a kókuszos rizs. A turisták nem hagyhatják ki a helyi főzés stílusát, amelyet a "kadushi" nevű örökzöld cserje leveleiből készített szürke színű szószok jellemzik, amelyeket gyakran tengeri ételekkel szolgálnak fel.

A szigetnek számos étterme és kávézója van, amelyek az egyszerűbb, helyi ételektől az exkluzívabb nemzetközi ételekig terjednek. A turisták kipróbálhatják a helyi konyhát számos étteremben, például a Rose Inn vagy a Cuba Compagnie étteremben, amelyek nagyszerű helyek a helyi konyha élvezetére.

A sziget számos élelmiszerboltja és piaca is van, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket és helyi termékeket lehet vásárolni. A turisták vásárolhatnak helyi készítésű szószokat és fűszereket, mint például a piquant "Lora" szósz, amelyet a kadushi leveleiből készítenek, vagy a helyi rumot.

Szórakozás

A cruise-ok turistái éjszaka már nincsenek a szigeten, az aktív nyaralást űzők pedig kellően kifáradnak nappal ahhoz, hogy még éjszaka bevessék magukat az éjszakai életbe. Így aztán nem is alakult ki tényleges éjszakai élet. A nyaraló legfeljebb kiül egy tengerparti teraszos vendéglőbe holland sört inni. Aki mégis nagyon akar mulatni, annak a fővárosban fülelnie kell, hogy hol van egyáltalán hangos zene. A helyi zenekarok amúgy pendliznek, sokszor egy-egy hotelben nyomják a zenét.

Pénzváltás és vásárlás

A főváros boltjai, vendéglátó helyei nem annyira a helyben nyaralók kiszolgálására vannak berendezve, hanem az ott kikötő óceánjáró luxushajók utasaira összpontosítanak. Még a nyitvatartási időket is ehhez igazítják.

g.a. fotója

Közbiztonság

Nincs miért aggódni. A potenciális tolvajnak, rablónak nincs igazán kellő menekülési terep, azaz senki nem próbálkozik. Jó, hogy ezzel nincs gond. Előfordult már kisebb lopás turista sérelmére, de ez igazán ritkaság. A szokványos elővigyázatosságra azért szükség van.

Magyar külképviselet

Nincs Bonaire-n magyar külképviselet, de előnyt jelenthet, hogy a magyar állampolgár uniós állampolgárként egy az unióhoz tartozó ország kvázi területén tartózkodik.

Időjárás és földrajz

 • Szuper a klíma, mivel soha nincs elviselhetetlen hőség.
 • Egész évben 25 és 31 között mozog a nappali hőmérséklet.
 • Éjszaka soha nincs 20 fok alatti hőmérséklet.
 • A tengervíz hőmérséklete 25-27 fok körüli.
 • Augusztus és december között van több csapadék, de nem vészes mértékben. Március és április a legszárazabb.
 • Jó dolog, hogy a sziget nincs kitéve hurrikán veszélyeknek.

Történelem

A sziget első lakói, a Caiquetio indiánok a 11. század legelején települtek ide Venezuelából. A konkrétan követhető történelem 1499-ben kezdődött, amikor egy Bonaire nevű spanyol felfedező megtalálta a szigetet. A 17. század első felében a sziget holland kézbe került, a 19. század elején véglegesen is. Jól jártak az itt élők, hogy nem váltak függetlenné, hiszen így számíthattak - máig is - a jómódú Hollandia gondoskodására.

Manapság

A Holland Antillák 2010-ben megszűntek, jogutódként Curacao és Sint Maarten államai jöttek létre. Ezek az 1986. óta "status aparte" államként létező Arubával és az ún. „B.E.S.-szigetekkel” (Bonaire, Sint Eustatius, Saba) együtt a Holland Királyság részét képezik. Bonaire, Sint Eustatius és Saba jogállása egy holland városi önkormányzatnak ("gemeenteraad") felel meg.

Az élet Bonaire-n általában nyugodt és békés, az emberek barátságosak és segítőkészek, és a helyi kultúra és hagyományok fontosak.

A sziget gazdasága főként a turizmusra és a búvárkodásra épül, és sok helyi vállalkozás a turisták szolgálatában áll. A koronavírus-járvány azonban jelentős hatással volt a turizmusra, és sok vállalkozás és munkahely veszélybe került. Ennek ellenére a sziget folytatja a turizmus és a búvárkodás népszerűsítését, és az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba.

A helyi kultúra és hagyományok továbbra is fontos szerepet játszanak a sziget életében, és a helyiek büszkék a papiamento nyelvre és az őslakos Arawak-kultúrára. A sziget sok kulturális és sporteseménynek ad otthont, amelyek vonzzák a helyieket és a turistákat is.

Az élet Bonaire-n általában lassabb és nyugodtabb, mint a nagyvárosokban, és az emberek élvezik a sziget nyugodt és természetes környezetét. A helyiek nagyon barátságosak és segítőkészek, és szeretik megosztani a kultúrájukat és életmódjukat a turistákkal.

A helyiek és a turista etikett

A szigeten a nudista strandolás nem engedélyezett és a topless napozást sem nézik jó szemmel, mármint hivatalosan. De nem hivatalosan általában nézik, még rossz szemmel is :D

    Tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és hagyományokat: Bonaire egy kis sziget, ahol a helyi kultúra és hagyományok fontosak. A turistáknak javasoljuk, hogy tartsák tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat.

    Viselkedjünk tiszteletteljesen a helyiekkel: A helyiek barátságosak és segítőkészek, és javasoljuk, hogy a turisták is tiszteletteljesen viselkedjenek velük.

    Ne zavarjuk a tengeri életet: Bonaire híres korallzátonyairól és tengeri életéről. Javasoljuk, hogy a turisták ne zavarják a tengeri élőlényeket és ne dobjanak semmit a tengerbe.

    Tartsuk tiszteletben a természetet: Bonaire egy természeti gyöngyszem, így javasoljuk, hogy a turisták tartsák tiszteletben a természetet, ne hagyjanak szemetet a strandokon és az egyéb nyilvános helyeken.

    Viseljünk megfelelő öltözéket: Bonaire egy meleg és párás éghajlatú hely, így javasoljuk, hogy a turisták viseljenek könnyű és kényelmes ruhákat, és ne felejtsék el a napvédő krémet és a fejfedőt.

    Ne fotózzuk a helyieket engedély nélkül: A helyi lakosokat tiszteletben kell tartani, így javasoljuk, hogy a turisták ne fotózzák őket engedély nélkül.

    Ne hagyjuk ki az adókat és a borravalókat: Bonaire-n az adók és a borravalók általában nem szerepelnek a számlákon, így javasoljuk, hogy a turisták tartsák szem előtt ezeket az extra költségeket.

Látnivalók és programlehetőségek

Kralendijk, a főváros

Nyugis, álmos kisváros, szép, színes homlokzatú épületekkel. Az élet csak akkor pezsdül fel, ha éppen kiáradnak az ott kikötő luxus tengerjárókból a turisták.

r. j. fotói

Flamingó park

A Flamingo Sanctuary Bonaire egy természetvédelmi terüle, amely a világ egyik legnagyobb flamingótelepüléseinek otthona. A park egyedülálló és csodálatos látványt nyújt a látogatóknak, és lehetővé teszi számukra, hogy közelről megfigyeljék ezeket a csodálatos madarakat a természetes élőhelyükön.

A park területe több mint 600 hektár, és az északi part közelében található, ahol a tengeri áramlatok tiszta és lassú vízzel táplálják a területet. A területen találhatók sós tavak, mocsarak és vizes területek, amelyek ideális élőhelyet biztosítanak a flamingóknak, amelyek itt táplálkoznak és fészkelnek.

g. n. fotója

A parkban számos kilátó és megfigyelőpont található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelről lássák a flamingókat, anélkül, hogy zavarják őket. A flamingók mellett a parkban számos más madárfaj is él, mint például a színpompás sárga-oroszlánszájú seregélyek, a kiskócsagok és a madársirályok.

A parkban lehetőség van vezetett túrákra és sétautakra is, amelyeket helyi szakemberek vezetnek, és a látogatók számára lehetőséget biztosítanak a park és a madárvilág megismerésére. A parkban található látogatóközpontban interaktív kiállítások, információs táblák és egy ajándékbolt is található, ahol a látogatók további információkat szerezhetnek a parkról és a környező területekről.

Bonaire Marine Park

A Bonaire Marine Park egy tengeri természetvédelmi terület,több mint 2700 hektár,on és a sziget part menti vizeit és korallzátonyait öleli fel.

A parkot 1979-ben alapították, hogy megvédje a sziget tengeri ökoszisztémáját, és azóta az egyik legjobban megőrzött korallzátony rendszerré vált a világon. A parkban élő tengeri élet gazdag és változatos, és számos különböző hal-, rák-, kagyló-, tengeri teknős- és cápa faj él itt.

Aji fotója

A parkban lehetőség van búvárkodásra, sznorkelezésre és hajókirándulásokra is, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelről megismerjék a tengeri életet és a sziget szépségeit. A búvároknak több mint 60 különböző búvárhely áll rendelkezésre, amelyek közül sok a parttól csak néhány méterre található.

A parkban találhatók különböző oktatóközpontek és búváriskolák is, amelyek segítségével a látogatók búvárkodni vagy sznorkelezni tanulhatnak, illetve továbbfejleszthetik tudásukat. A park igazgatósága szigorú szabályokat határoz meg az érintetlen természeti környezet megőrzése érdekében, és a látogatóknak ajánlott betartani ezeket a szabályokat, hogy a park természeti értékei megőrizhetők legyenek.

További látnivalók:

 • Szamár menhely
 • Little (Klein) Bonaire sziget

Klein Bonaire - g.a. fotója

Búvárkodás, búvárterepek

Bonaire a Karib-tenger egyik legjobb búvárkodási helyszíne, és híres a kristálytiszta vízéről, valamint az érintetlen korallzátonyairól és a tengeri élet gazdagságáról. A sziget búvárszállodái és búváriskolái a világ legjobbjai között tartanak számon, és a szigetet rendszeresen választják a legjobb búvárkodási célpontok közé.

A búvárkodás Bonaire-en egész évben elérhető, a tenger vize pedig általában meleg és kellemes hőmérsékletű. A szigetet körülvevő korallzátonyok gazdagok a tengeri életben, és tartalmaznak számos tengeri állatfajt, mint például halakat, teknősöket, kagylókat és rákokat.

A Bonaire Marine Park a világ egyik legjobban megőrzött korallzátony-rendszere, és több mint 80 búvárterep található itt. A területet a karibi területi kormányzat védetté nyilvánította, hogy megőrizze a környezetet és a korallzátonyokat a jövő generációi számára. A búvároknak meg kell vásárolniuk az éves búvárlengyelát, amely lehetővé teszi számukra, hogy bármelyik búvárterületet látogassák a parkban.

A sziget búváriskolái és búvárszállodái kiváló oktatást és búvárfelszereléseket kínálnak, valamint segítenek megszervezni a búvártúrákat és a búvárszafariakat. A búvárkodás és a sznorkelezés Bonaire-en igazán fantasztikus élményt nyújt a természetszeretőknek és a tengeri kalandokat keresőknek.

Strandok

Krandelijk, a főváros strandjai nem igazán kellemesek, mert a parti föveny tele van éles koralltörmelékkel. Napozni nem igazán lehet.

Bachelor Beach

A Bachelor Beach a sziget déli részén található homokos tengerpart, amely a világ egyik legjobban megőrzött és legvadregényesebb partvidékéhez tartozik. A strand nem túl látogatott, így a látogatók itt élvezhetik a nyugalmat és a csendet, miközben a kristálytiszta vízben úszkálnak vagy a homokos parton napoznak.

Micsoda színek! - f. j. fotója

A Bachelor Beach kristálytiszta és kellemesen meleg vize ideális a búvárkodáshoz, a sznorkelezéshez és más vízi sportokhoz. A strand békés és elszigetelt helyen található, és a látogatók megszámlálhatatlan tengeri állatfajjal találkozhatnak, beleértve a halakat, teknősöket, kagylókat és rákokat.

A strand környéke egyébként számos látványossággal és túraútvonallal is rendelkezik, például a Washington-Slagbaai Nemzeti Parkkal és a Gotomeerrel, amelyek tökéletes lehetőséget kínálnak a természet szerelmeseinek.

Witte Pan

A White Pan Beach egy vadregényes, természetvédelmi területen található homokos tengerpart. A strand neve a homokos partszakaszon található természetes sótavakról, az ún. "pan"-ekről ered.

A White Pan Beach egy nagyon csendes, békés és kevésbé látogatott strand, így ideális a kikapcsolódásra, a pihenésre és a nyugalomra vágyóknak. A kristálytiszta és meleg víz ideális a búvárkodáshoz, a sznorkelezéshez és más vízi sportokhoz, és lehetőség van hajókirándulásokra is.

A strand közelében található a Bonaire Nemzeti Park, amely kiváló lehetőséget kínál a természet és a madarak megfigyelésére, valamint túrákra a sziget csodálatos tájain.

Sorobon Beach

A Sorobon Beach Bonaire egyik legismertebb strandja, és ideális hely a szörfözésre, a kiteszörfözésre és a strandolásra. A strand homokos és sekély vize a türkizkék Karib-tengerbe nyúlik, és a látvány gyönyörű.

A strand közelében található a Lac Bay tó, amely különösen népszerű a szörfösök körében. A tó kicsi, sekély és meleg vize miatt ideális az oktatóknak és a kezdő szörfösöknek is. A szél erőssége és iránya miatt a tó nagyon stabil szélállomássá vált, amely lehetővé teszi a kiteszörfözést is.

cs. h. fotója

A Sorobon Beach és a Lac Bay környékén található számos szálloda, vendégház és étterem, így a látogatók számos lehetőséget találnak a pihenésre, az étkezésre és a szórakozásra. A strand közelében lehetőség van bérelni szörfdeszkákat és kite-táblákat, valamint búvártúrákra is lehet jelentkezni.

A Sorobon Beach és a Lac Bay egy olyan hely, amely minden szörfös és vízisport kedvelő látogató számára ajánlott, valamint azoknak, akik csak szeretnének egy szép strandot és türkizkék tengerre nézni.

Szörfölés & kite szörf

A szörfölés és a kiteszörfözés kiválóan működik Bonaire szigetén, és különösen népszerű a Sorobon Beach és a Lac Bay környékén. A sekély és meleg víz, valamint az állandó szélviszonyok miatt Bonaire ideális helyszín a szörfözés és a kiteszörfözés kedvelőinek.

A Sorobon Beach és a Lac Bay egy nagyon stabil szélállomás, így a szörfösök és a kiteszörfösök bármikor szörfözhetnek, és nem kell aggódniuk a változó szélviszonyok miatt. A tó kicsi mérete miatt a kezdő szörfösök és kiteszörfösök is biztonságosan gyakorolhatnak, míg a tapasztaltabbak kihívást jelentő szélsebességet és hullámokat találhatnak.

A Sorobon Beach és a Lac Bay környékén számos szörfiskola található, ahol a kezdők megismerhetik a sport alapjait, és fejleszthetik szörfös vagy kiteszörfös képességeiket. A strand közelében lehetőség van szörfdeszkák és kite-táblák bérlésére is, valamint búvártúrákra és más vízi kalandokra.

Olvasmányos linkek

"Bár Bonaire kicsi, saját reptere van, a hurrikánövezeten kívül esik, így egész évben érkezhetnek a turisták ide. Utaznak is szép számmal a barátságos, a holland kapcsolatok miatt fejlett infrastruktúrával rendelkező szigetre. Elsősorban az amerikai turisták szeretik, akik számára nem nagy költség elugrani a Karib-tengerre. A víz egész évben meleg és tiszta, egy vékony búvárruhában is kényelmesen el lehet merülgetni. Ráadásul van is mit nézni. Bonaire volt az egyik első hely a világon, ahol védeni kezdték a tenger élővilágát. Már 1961-ben védelem alá helyezték a teknősöket, 1971 óta tilos szigonnyal halászni, 1975-től minden korall védett. 1979-ben indult el a projekt, aminek a célja a tengeri nemzeti park létrehozása volt, és az eltelt több, mint három évtized alatt a sziget körüli védett korallzátonyok nagyon szép állapotban maradtak." forrás


"Bonaire növény- és állatvilága nem túl változatos, de annál egzotikusabb és bájosabb. A leguánok valósággal hemzsegnek az autóutakon, a betelepített, és ma már jobbára szabadon élő szamarak pedig az út széléről gyanakvóan tartják szemmel a túristákat. A bozótosok körül apró kolibrik rajai repkednek. Az akár 10 méteresre megnövő óriáskaktuszokból a helyiek kerítéseket készítenek, hogy kíváncsi és éhes szamarakat távol tartsák gondozott kertjeiktől. Ha jobban megnézzük a sziget autóinak rendszámát, észrevesszük, hogy mindegyiken szerepel: Divers paradise. Nem véletlenül hirdeti a sziget szlogenje, hogy Bonaire a búvárok paradicsoma, hiszen a kivételes adottságokkal rendelkező, változatos és igen gazdag tengeri élővilággal rendelkező szigorúan védett korallzátony rengeteg látnivalót és búvárkalandot tartogat a merülés szerelmeseinek. A nagytestű ragadozóhalaktól a teknősökön, rájákon át a zöld murénáig szinte miden érdekes vízi élőlénnyel találkozhatunk, látványos nyíltvízi akváriumi élményben lehet részünk a felszín alatt, sőt, még az elsüllyedt Hilma Hooker hajó roncsán is kalandozhatunk kedvünkre. A szigeten eltöltött pár hét után garantáltan másképpen tekintünk majd rohanó nyugati világunkra." forrás

Fotóegyveleg

g.a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó Brigitta, 2019. 12. 08. 14:19
Jó a leírás, de néhány dolog hiányzik belőle. Szuperül el lehet lenni a kite-os, igazi karibi hangulatú védett kis öbölben, a “Jibe city”-ben, ahol remek dolgokat lehet enni-inni, szörfözni, stb. Ha előre lefoglalja az ember, akkor lehet kajakozni a gyönyörű mangrove erdőkben. A búvárkodás a világon Bonaire-en volt eddig a legjobb, csodálatos élővilág, simán lehet csak ketten merülni bármelyik kijelölt merülőhelyen, amiket a part mentén sárgára festett kövek jeleznek. A búvárbázisokon egész nap lehet palackot cserélni korlátlan nitrox használattal, 150 dollár 6 napra!!! Segítőkész holland személyzet, búvároktatók. Mi 5-en mentünk búvárok, házat béreltünk és egy pickup-ot. Szuper volt az egész. Aki nem a féktelen bulikra vágyik annak ideális hely a kikapcsolódásra szerintem.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon