ÚTIKRITIKA.HU / Dominikai Közösség


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Dominikai Közösség

Dominikai Közösség (Dominica) dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés, vásárlás | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Közbiztonság és kellemetlenségek | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Roseau, a főváros - d.p. fotója

Dominikai Közösség (Dominica) dióhéjban

 • Ne legyen félreértés! Ez nem az a Dominika! Mármint az ismertebb, sokkal nagyobb, turisztikailag felkapott, spanyol nyelvű, ugyancsak karibi Dominikai Köztársaság. A Dominikai Közösség a szerényebb, kicsi névrokon. Szokták úgy is megkülönböztetni, hogy a fejezetünkben tárgyalt szigetet Dominica-nak nevezik, írják.
 • Dominica a Kis-Antillák térségének egyik szigete, két nevesebb karibi sziget közelségében található. Északra tőle fekszik Guadeloupe, délre tőle Martinique.
 • A Dominikai Közösség köztársaság, a Brit Nemzetközösség tagja (angol a hivatalos nyelv), 754 négyzetkilométer, igazán nem nagy, de nem is apró. Lakosság: 72 430  (2023-as adat) Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Dominikai Közösségbe történő belépéséhez 90 napnál rövidebb tartózkodásra. Viszont az útlevélnek az onnan való kilépéstől számított 6 hónapion keresztül érvénesnek kell lenni.
 • Dominica egyetlen jelentős települése a főváros: Roseau.
 • A Dominikai Közösség forgószelek (ciklonok) által veszélyeztetett sziget. Június és november között áll fenn a veszély. 2015 augusztusában óriási pusztítást végzett az apró szigeten az Erika trópusi vihar. 38 centiméternyi eső esett. 20 ember meghalt. Több száz ház, híd és út rongálódott meg. A helyreállítási munkálatok azóta folynak és még évekig el fognak tartani. 
 • Mi az érdekes Dominicában? Nagyon szép zöld a természete, elsősorban a természet kedvelőinek való a sziget. A sziget északi és déli részén van egy-egy nemzeti park, ahol érdekes, kellemes kirándulást lehet tenni érintetlen természeti környezetben. Szuperek a gejzírek, termál források, érdekes a Mome Trois Pitons nemzeti park, a vízesések (Middleham Falls, Victoria Falls) és a szurdokok (pl. Titou Gorge).
 • Szépek a tengeri panorámák, főleg a naplementék.
 • A Morne Trois Pitons nemzeti park az Unesco természeti világörökségének a része!
 • Mi nincs Dominicán? Többnyire nincsenek "képeslap minőségű", csodás, fehér homokos strandok.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sok szép madár, lepke és virág, a természet nyers szépsége
 2. Van a sziget egyszerűségének, szerény világának valami speciális bája, egyszerű Édenkert
 3. A sok friss, helyi trópusi gyümölcskülönlegesség
 4. A friss halak
 5. Vannak azért szép strandok is
 6. Mérsékelt árak, kevés globalizáció
 7. Jóságosak a helyiek, békés élet, jó közbiztonság
 8. Jó kirándulási lehetőségek (esőerdők), vízesések
 9. Nincsenek bazi nagy hotelkomplexumok
 10. Sokat tanulni a természetről a Papillote Tropical Gardensben
 11. Az általam oly imádott banyánfák sokasága
 12. A főváros aranyos, minden olyan színes.

Nem tetszett

 1. Zömében nincsenek szép fövenyű, idilli strandok
 2. Unalmas, hogy az állat műfajban a tehenek túltengenek, náluk csak a szúnyogok vannak többen
 3. Sok helyen a rendetlenség, rendezetlenség, elhanyagoltság, lepukkantság
 4. Az ijesztő leszállás a kis repülőtérre
 5. A tengerjárókról kiáramló sokaság felveri a sziget nyugalmát
 6. Kevés az olcsó szálláshely, de all inclusive resortok sincsenek
 7. Elég rosszak a közutak, kátyúk
 8. Bérelt autó nélkül a szigeten belüli közlekedés körülményes
 9. Nincs választási lehetőség szórakozóhelyekből és jobb éttermekből, sőt általában megfelelő evőhelyet találni elég nehézkes
 10. Sok a szerencsétlen, ráadásul eléggé csúnya kóbor kutya
 11. A sok eső

A gigantikus Queen Mary 2 túlságosan dominálja a városképet. p.j. fotója 

A legnagyobb helyi katolikus templomot súlyosan megrongálta a 2017-es hurrikán - p.j. fotója

Vélemények

"Két nap alatt könnyedén, szisztematikusan bejártuk a szigetet. Tetszettek a tipikus karibi hangulatú kis falvak, amelyeket körbeölelnek hegyek és az intenzív zöld természet. Roseau a főváros picike hely, nem igazán mozgalmas, legfeljebb (ahogy hallottuk) szombatonként. A városokban lehet utcai árusoktól venni kis töltött lepényeket. Laktató, de nem nagy szám. Mindenképpen akartunk sznorkelezni, bár tudtuk, hogy ilyen szempontból Dominica nem csúcs hely. Azért a Champagne Bay-nél jót búvárkodtunk, a szigeten ez a legjobb hely sznorkelezéshez.

Előre készültünk, hogy Dominica-n túrázni fogunk, azaz hoztunk túrabakancsot, meg ilyesmiket. A sziget déli részén található a terebélyes Morne Trois Pitons nemzeti park, ami az UNESCO természeti világörökségének a része. A túrán láttunk vízeséseket, szurdokokat. Tetszett, hogy nyers természetet élvezhettünk, nem volt annyira turistáknak kitaposott, mesterkélt terep. Voltunk egy kis leguán néző túrán is. A szigeten (északon) az egyik csúcs élményünk az Indian River volt. Csónakkal mentünk a folyó őserdős környezetében. Strandolás nem volt számunkra központi cél, de azért a Woodford Hill Beach nevű szép homokos strandot jól kiélveztük. Mázlink volt, mert nem voltak veszélyes áramlatok. A szigeten gyakran az ilyesmik miatt veszélyes a fürdés." (Geri)


4 napig az északi oldalon voltunk, majd 3 napig délin. Ha újra megyek, többet fogok időzni az északi végén. Csendesebb és kevésbé őrült ott. Ha szeretsz túrázni és strandolni, akkor kezdetben nyüzsgő lehet, de ez egy olyan sziget, amely kihívásokkal jár. Nem olyan, mint más szigetek. Lesz szemét a strandokon és általában kevesebb infrastruktúra. Több mint egy hétnél hosszabb ideig maradnék, de nem egy hónapot.(aji, 2023)

.

A helyi Munkáspárt székháza - d.p. fotója

Repülés

Nincs sok járat ide, azok is többnyire karibi regionális járatok, kis gépekkel. Érkezéskor nagyon látványos a sziget panorámája fentről.

A LIAT nevű regionális légitársaságnak rossz a híre. Gyakran késik és a csomagok is gyakran elkeverednek. 

Alternatíva: hajóval jönni St Luciából, de ez még kényelmetlenebb.  

Szállás

Ajánlott hotel:

 • Pagua Bay House (szuper kilátás a medencéből)

Közlekedés

Baloldali a közlekedés. A közlekedési morál elég gyenge a szigeten, ezért ha bérelt autóval közlekedünk számítsunk arra, hogy a helyi autóvezetők közül sokan veszélyesen hajtanak.

s.a. fotója

Étkezés, vásárlás

Egyéb hasznos információk

 • Dominica szigetén nincs magyar külképviselet. Diplomáciai szempontból a havannai nagykövetségünkhöz tartozik a sziget.
 • Az egészségügyi ellátás nagyon szerény. Ebből a szempontból is jobban járunk, ha elkerüljük a betegséget vagy a balesetet.

Roseau, a főváros

(kiejtés: rázá)

Lakosság: 16,700 (2022-ben)

b.e. fotói

Látnivalók és programlehetőségek

Nemzeti parkos kirándulások

d.p. fotója

Carib Indian Village (indián falu)

Strandok

A legtöbb strand fövenye ezüstszürke és fekete vulkáni homok, csak kevés strandot terít sárga homok. A sziget teljes keleti partja alkalmatlan a fürdésre az erős atlanti áramlatok miatt.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Nem rossz a közbiztonság, de azért előfordulnak zsebtolvajlások, gépjárműből történő lopások. A vásárok, mulatságok, karneválok idején tanácsos az értékeinket a hotelszobában hagyni. Egyébként se viseljünk ékszert magunkon, ne tegyük közszemlére azt, hogy milyen drága cuccaink vannak. A pénzkiadó automatáknál legyünk körültekintőek. Ha a sziget elszigetelt helyeire megyünk, akkor nem árt helyi személy kíséretében programozni. Az útleveleket ne hordjuk magunknál, hagyjuk a hotel széfjében.

 • Rablásoktól nem kell tartani.
 • Tanácsos elkerülni a keleti partszakasz strandjait (La Plaine, Bout Sble, Rosalie), mert veszélyesek a tengeráramlatok.
 • A folyók menti túrázást hagyjuk inkább ki az esős évszakokban, ugyanis a folyók vízszintje hirtelen, váratlanul, veszélyesen megemelkedhet. Hegyi túrákra ne menjünk helyi kíséret nélkül.
 • Június és december között helyben mindig tájékozódjunk, hogy várható-e valami szélsőséges időjárás, van-e hurrikánveszély.

Földrajz és időjárás

Dominica az Antillák szigetvilágának egyik legzöldebb szigetének számít. A természet szerelmesei itt jól elidőznek.

s.v. fotója

Történelem

Dominicát a 17. század első felében gyarmatosították az angolok. Aztán jöttek a franciák, de végül ismét brit birtokká vált a sziget. Hivatalosan 1805-ben vált brit gyarmattá Dominica. Csupán 1978-ban vált függetlenné. 

A régi piac, ahol hajdan a rabszolgákat adták-vették. A franciák vezették be a rabszolgatartást, aztán a britek még bővítették is egészen a 19. század harmincas éveiig - p.j. fotója 

Manapság

 • A Dominikai Közösség többpárt rendszerű parlamenti demokrácia. Az államfőt ötévente választják meg.

Ilyen az ország nemzeti lobogója - m.j. fotója

A Parlament épülete - van alsóház és felsőház is Westminster-rendszer alapján - p.j. fotója

.

 • A sziget problémái közül az egyik legnagyobb a drogkereskedelem és annak árnyoldalai.

A helyiekről

A srác tűzhalat (más néven oroszlánhalat) mutat fel friss zsákmányként - m.j. fotója

Olvasmányos linkek

,, A fővárosba sötétedéskor érkeztem, de szerencsére előrelátóan a kikötőhöz közel foglaltam szállást. Vendéglátómmal gyorsan meg is beszéltem, hogy másnap kirándulni szeretnék, ő pedig azonnal intézkedett, szerzett nekem egy túravezetőt.

Másnap hajnalban indultunk. Utólag nem is értem, hogy lehettem ilyen balga, miért nem vártam még egy napot a túrával. Türelmetlen voltam, alig vártam, hogy lássam a világörökséggé választott Morne Trois Pitons Nemzeti Parkot,
ami számomra a fő vonzerőt jelentette ezen a szigeten. A konkrét célpont a Boiling Lake, azaz a Forró-tó volt, amelyet hét-nyolc óra alatt lehet megjárni a fővárosból.

A túra igen erős emelkedővel indult. Hol sok-sok, előre kialakított lépcsőn kellett felfelé kaptatni, hol pedig a fák kitüremkedő gyökerein lépkedni. Miután felkapaszkodtunk a hegyre, a másik oldalán ereszkedhettünk rögtön lefelé, a Reggeli folyóhoz. Ez arról kapta a nevét, hogy az általában korán induló túrázók itt állnak meg először hosszabb szünetre.

Ezután ismét erős kaptató jött felfelé, és elvileg a hegy másik oldalán leereszkedve jutottunk volna el a Sivárság völgyébe. Itt meglehetősen kietlen tájon még egy óra túrázás várt volna ránk a Forró-tóig. Erről azonban sajnos már lemaradtam, mert a második hegyre kapaszkodva egyre kimerültebb lettem, és azon kezdtem agyalni, hogy fogok remegő lábakkal visszamenni.

Bár az időjárás elég kegyes volt hozzánk, nem volt forróság, és az eső sem esett, a páratartalom rettentő magas volt, úgyhogy izzadtam rendesen. Ráadásul az állandó nedvesség miatt a túraösvény és a lépcsők brutálisan csúsztak. Egy pillanatra sem lankadhatott a figyelem, nehogy leszánkázzon az ember a sokszor igen keskeny ösvényről a szakadékba.

Sóhajtottam egy nagyot, és meghoztam a döntést: forduljunk vissza. Nem árt, ha az ember ismeri a saját határait, mert az ilyen hegymászó túrákon sokszor a visszaúton történik baleset, amikor már kimerült az ember. És én nagyon fáradt voltam.

Összeadódott az előző nap hánykolódása a tengeren, hogy nem tudtam vacsorázni (vasárnap lévén szinte minden zárva volt), a kora hajnali indulás miatt kiadós reggelire sem volt idő, csak egy banánt és pár darab kekszet ettem. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem vagyok edzésben, bár máskor (például Norvégiában) rákészülés nélkül is sikeresen teljesítettem hasonló nehézségű távokat. Valószínűleg az itteni párás levegő külön nehezítette a dolgomat.

A bizarr, bugyborékoló tó így kimaradt, de különösebben nem keseredtem el, hiszen a nap így is fantasztikus élmény volt. Minden nehézség dacára élveztem a túrát, hiszen nem mindennap sétálhat az ember ilyen vadregényes körülmények közt. Órákat kellett volna várnunk a fővárosba tartó buszra, de szerencsére a túravezetőm ismert egy épp arra járó teherautó-sofőrt, így felülhettünk a platóra, és hamarosan hazaértünk.

Másnap jóval könnyebb kaland várt rám, a Trafalgar-vízesés felkeresése. Dominikán erősen behatárolja a kirándulási lehetőséget, hogy az autóbérlés és a taxi rém drága, tömegközlekedéssel meg nem lehet sok helyre eljutni – de azért van pár opció. Ilyen a Trafalgar-vízesés is, amely a szokásos minibusszal könnyedén megközelíthető.

A minibuszokat főleg helyiek használják, nagyon olcsók, és akkor indulnak, amikor megtelnek. Mivel a megállóban épp én voltam az első utas, a sofőr megpróbálkozott azzal, hogy átalakítja a járatot taxivá. Ha adok neki 10 USA dollárt (2720 Ft), ajánlotta fel, azonnal elindul velem. Én azonban nem siettem sehova, inkább megvártam, míg elegen lettünk ahhoz, hogy normál áron utazhassunk.

A busztól csak pár percet kellett gyalogolni a vízesésig, és az ösvény végén nem is egy, de két szép zuhatag várt. Régen le lehetett menni néhány lépcsőn egészen az aljára, és akinek kedve szottyant, akár meg is mártózhatott a vízben. A legutóbbi hurrikán azonban úgy megrongálta a lépcsőket, hogy ez a rész jelenleg le van zárva a látogatók elől.

A vízesés közelében néhány gyógyfürdőt is felkerestem, de meglepően kevés látogató volt, a legtöbbet pedig zárva találtam. Dominikán is megfigyeltem, amit már a többi szigeten is: a látnivalók nyitvatartási ideje az erre járó hatalmas tengerjárókhoz igazodik. Amikor az óriáshajók több ezer utasa kiözönlik a szigetre, minden kinyit és felélénkül, előtte és utána viszont kifejezetten lassan csordogál az élet.(2016)" forrás

Fotóegyveleg

Roseau kikötője - d.p. fotója

Kilátás a Bruce-hegyről - d.p. fotója

s.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon