ÚTIKRITIKA.HU / Martinique


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |


útikritikák


Martinique

Martinique dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Látnivalók | Strandok | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Fort-de-France - j. cs. fotója

.

Martinique dióhéjban

 • Martinique (ejtsd: mártinik) karib-sziget, földrajzilag a Kis Antillákhoz tartozik, közigazgatásilag Franciaország tengerentúli területe. Jópofa, hogy Martinique szigetén az Európai Unió területén tartózkodik az ember.
 • Martinique fővárosa: Fort-de-France (fort dö fransz)
 • A sziget területe csupán 1100 négyzetkilométer. Az észak-déli legnagyobb távolság 63 kilométer, kelet-nyugati viszonylatban 11 kilométer a legkeskenyebb, és 32 kilométer a legszélesebb része.
 •  lakosság kb. 375 ezres (2023-as becslés), 95 százalékuk római katolikus. Francia a hivatalos nyelv, de a helyiek a kreol nevű köznyelvet beszélik inkább.
 • A szigeten az euró a hivatalos fizetőeszköz.
 • A száraz évszak januártól áprilisig tart, júliustól decemberig van - különböző mértékben - esős évszak.
 • Északon Dominica (nem az ismertebb Dominikai Köztársaság!), délen Saint Lucia helyezkedik el a közelében.
 • A sziget déli részén vannak a szebb strandok. Északon az esőerdők valamint a fekete homokos strandok a jellemzőek.
 • A közbiztonság nem rossz, de azért az értékeinket tanácsos a hotel széfjében hagyni.
 • A Martinique-i  utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni
 • Átlag nettó havi fizetés (2022): 2200 euró

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strandolást lehet kombinálni kirándulásokkal (esőerdők)
 2. Nem zsúfolt, nyugis, gyér a lakosság
 3. Érdekesek a francia civilizációs hatások egy trópusi szigeten, erősebb a francia hatás, mint Guadeloupe-on
 4. A strandon a pálmafák látványa, a nyugati szigetrész Karib felé néző partjai, Trinité strandjai
 5. A francia hatásokkal teli kreol konyha a jobb éttermekben
 6. A csodás madarak az esőerdős kiránduláson
 7. Scuba búvárkodás Pointe Figuier-nél
 8. Martinique talán színpompásabb, zöldebb, mint Guadeloupe
 9. Gyorskomppal át lehet menni közeli szigetekre: Dominica, Saint Lucia, Guadeloupe
 10. A piacokon a gyönyörű friss virágok látványa
 11. Vicces, hogy a klasszikus francia építészetű templomok belső részén karibi jellegű diszítések (pl. bambuszfonatok) láthatók. 
 12. A fővárosnak kellemes hangulatú utcái vannak, igaz hosszasan nem lehet bolyongani, mert akkor mindig ugyanoda lyukadunk ki...
 13. A főutca és a rakpart sarkán van egy bolt, ahol fantasztikus fagyasztott joghurtot (yaourt glacé) lehet venni.
 14. A városokban a helyiek minden alkalmat megragadnak, hogy valami utcai népünnepélyt rendezzenek, vagy akár improvizáljanak. A turista nyugodtan csatlakozhat a bulihoz, a helyiek még örülnek is neki.
 15. Gyönyörűek a kisgyerekek, de még a fiatalok és a felnőttek is csinosak. A gyerekeket gond nélkül lehet fotózgatni.    

Nem tetszett

 1. Guadeloupe szebb és érdekesebb, Martinique elég álmos hely
 2. A bérelt autóval nehéz volt megbirkózni a keskeny, tekergő, meredek közutakkal, a helyiek vadul közlekednek (vadabbul, mint Guadeloupe-on)
 3. Ez is egy drága karibi sziget (pl. a taxi)
 4. A turista infrastruktúra nem kellően fejlett
 5. Többnyire nem beszélnek angolul (spanyolul inkább)
 6. A fővárosban a meglepő közlekedési dugók
 7. Kockázatosak a vendéglő választások, mert több helyen vacakul főznek
 8. Szorgalmasan utánozzák a franciák szokásait: pl. sztrájkok
 9. Több strandon a nagy hullámok miatt olykor nem lehet fürödni
 10. Guadeloupe-pal ellentétben, Martinique szigetén vannak mérgeskigyók (pl. a lándzsakigyó, egy agresszív vipera), igaz a mongúzok "sakkban tartják" őket, szóval no para (túrázásnál túracipő kell és hosszú nadrág, plusz egy éber, tapasztalt kísérő)
 11. Az óceájárókról kiszálló turistákat fogadó ceremóniák kissé unalmasak, egyfajta formalitás jellegűk van.
 12. A helyiek közül sokan (főleg a 20-40 év közötti nők) túlságosan átvették az anyaföldi franciák arrogáns nagyképűségét.

Vélemények

Szerencsére jó a közbiztonság, egy pillanatra se éreztem magam veszélyben. A helyiek nagyon kedvesek és segítőkészek, habár angolul nem beszél mindenki, viszont kis francia tudással nagyon könnyen el lehet boldogulni.

Az éttermek viszonylag drágák, 20-30€ alatt nem nagyon lehet megúszni. Én olyan szálláson voltam, ahol volt konyha, így tudtam magamnak főzni. A bolti árak nem vészesek, talán egy hajszálnyit drágábbak, mint itthon. Ha valaki szereti az egzotikus gyümölcsöket, mindenképp érdemes meglátogatni a piacokat, rengeteg helyi finomságot lehet ott találni.
A strandok jellemzően homokosak, ingyenesek és szerencsére egyáltalán nem zsúfoltak, illetve elég békések, nyugodtan be tudtam menni pancsolni anélkül, hogy rettegnem kellett volna, hogy elviszik a cuccaimat. 

Mindenképp érdemes megnézni a Jardin de Balatat, ami egy gyönyörű botanikus kert. Ezen kívül befizettem egy erdei ételkóstolós túrára, ahol több helyi süteményt, italt és szendvicset is megkóstolhattam, illetve sok érdekességet megtudtam a sziget történetéről. Részt vettem egy delfin néző motorcsónakos kiránduláson, aminek a második felében búvárszemüveggel lehetett teknősöket is nézegetni, illetve kikötöttünk egy strandon, ahol helyi gyümölcsöket, rumokat és rumos koktélokat szolgáltak fel, amitől persze mindenki jól fejre is àllt, volt a hajón zene meg tánc is, aki szeretne egy jó karibi bulit, annak mindenképpen ajánlom 😉

(2024)


"Gyönyörű vulkanikus sziget. Franciaország egyik megyéje. A Kis-Antillák második legnagyobb szigete (1102 km²), 1946 óta Franciaország tengerentúli külbirtoka, ezért igazgatási rendszere és nyelve szorosan összefügg az anyaországéval. Északi része hegyvidék, számtalan vulkán emelkedik rajta. Az 1397 m magas Mount Pelée legutóbb 1902-ben tört ki. A sziget laposabb déli részén mezőgazdasági termelést folytatnak, a parton gyönyörű strandok sorakoznak. A sziget belsejében karib-indián őslakosok laknak, máig megőrizve őshonos kultúrájukat. Hatalmas felhők által borított vulkánok (pitonok.) A patinás fővárosi koloniál centrumon kívül a szegény negyedek. A szép kilátású helyeken hatalmas villák. Aki erre jár, ne hagyja ki az arborétumot. Ez gyönyörűen gondozott útjaival, fák között függő folyosójával mutatja be a sziget növényvilágát. Jellemzőnek találtam a szigeten mindenfelé tűzpiros-narancssárga színekben pompázó, virágzó dzsakaranda (avagy jacaranda) fákat. Taxisofőrünk megmutatott egy vízesést, és mintha a Montmárton lennénk a hegyoldalban a Sacré Coeur másolatát.(2014)" (L. Csaba karibi hajótúrájáról szóló élménybeszámolóból)


,, Nekem Fort-de-France lett a kedvenc városom (bár Havanna tavaly letaszította az első helyről). Sem Martinique sem Guadeloupe sincs tele óceánjárós turisták tömkelegével, és mindkettő bőven tartogat mindenféle nyaralótípust kedvelő embernek programokat, tömegnyomor nélkül. Igazából a franciák nyaralóhelye. Guadeloupen azt tapasztaltam, hogy francia tudás nélkül nem szeretnek szóba állni veled, míg Martiniquen sokkal barátságosabbak az emberek. Legalábbis velünk azok voltak. A szállás drága, én utólag olvastam valamelyik csoportban, hogy francia oldalakon kell próbálkozni, úgy olcsóbb. Mi a szállodában béreltünk autót, Europcar, de csak egy napra. Szerintem érdemesebb itthonról. (K. Cs., 2018)


,, Martinique nagyon szép hely és rengeteg az érintetlen természet. Nincs is sok ember, legalábbis most nem igazán, nem tudom, hogy a főszezonban milyen. Drágának drága minden, de maga a hely engem nagyon megfogott.
Nem tudom, hogy az autóbérlés hogy működik, mert mi mindenhava sétáltunk, illetve tegnap egy az uticélunknál megismert helyi elvitt minket vissza kocsival :) Buszok nagyon ritkán, de vannak, csak nem sokáig, meg hát nem igazán tudsz kiigazodni magadtól, csak ha a helyiek segitenek.
Amúgy szerintem hangulatos a hely, ha szereted az olyan városokat, melyek tele vannak elhagyatott, üres vagy éppen bomladozó lakóházakkal és gyönyörű természettel. (stl, 2018)


,, Martinique-en több mindent lehet csinálni, mint Guadeluope-on és talán a partok is jobbak. És ha már ott vagy, akkor esetleg érdemes átmenni komppal St Lucia-ra is. Ott jobb az "island vibe", mint Martinique-on. De ha inkább kirándulgatni-túrázgatni szeretsz, akkor Guadelopue. (csédé, 2018)" 

Repülés

Párizsból jönnek közvetlen járatok (Air France stb.).

Szállás

Ajánlott hotelek:

jön.

Látnivalók

Fort-de-France

Lakosság (2022-ben) közel 90 ezer

Fort-de-France Martinique szigetének fővárosa, és az egyik legfontosabb gazdasági és kulturális központja a szigetnek. A város egy lenyűgöző kikötőváros, és számos érdekes látnivalóval várja a látogatókat.

A városban található a híres Schoelcher Könyvtár, amely egy csodálatos épület a város központjában. Az épület eredetileg Párizsban állt, majd szétszedték és újra összeszerelték Martinique-on. A könyvtárban számos fontos történelmi dokumentum és könyv található.

A város számos történelmi és kulturális látnivalóval is büszkélkedhet, többek között a Saint-Louis Katedrálissal és a La Savane parkkal. A La Savane park egy nagyon szép park a város központjában, amely nagyon népszerű a helyiek körében, és lehetőséget nyújt a piknikezésre és a szabadidős tevékenységekre.

A városban található a híres Grand Marché nevű piac is, amely egy nagyon fontos turisztikai célpont a látogatók körében. A piacon számos helyi termék, élelmiszer, fűszerek és kézműves termékek kaphatók.

Fort-de-France szép strandokkal is rendelkezik, mint például a Plage de Madiana és a Plage de la Française, amelyek mind nagyon kellemes környezetet nyújtanak a pihenéshez és a tengerparti tevékenységekhez.

p.a. fotói

Fort-de-France - vár az öbölben - s.v. fotója

----------------------------------------

 • Mont Pelée: a mai napig aktív vulkán, melynek 1902-es kitörése megölt 26 000 embert, és eltörölte a Föld színéről a sziget akkori legnagyobb városát, St Pierre-t. A hegy egy órányi autóútra található Fort-de-France-tól, az utolsó parkolótól még kb másfél km-t kell gyalogolni a csúcsig, gyakran sáros az út, csúszós és vizes sziklákkal- de a kráter látványáért megéri az erőfeszítés.

 • St-Pierre: valaha "karibi Párizs" volt a beceneve, 1902 óta ez "karibi Pompei-re" változott. De a városkában nem csak a romok érdekesek - az újjáépült részek hangulatáért is érdemes idelátogatni.

s.v. fotója

 • Jardin de Balata & Anse Latouche: egy kertész, két kert: Jean-Philippe Thoze két csodás parkot is létrehozott Martinique szigetén. A Balata-kert Fort-de-France közelében található: színpompás trópusi virágok, óriási bambuszok, százfajta pálma várja a látogatókat, akik az új függőhíd-rendszeren a fák ágai közé is beleshetnek. A sziget északi részén található Anse Latouche valaha cukornád-ültetvény volt, melyet a hírhedt vulkánkitörés rombolt le. A romokon csodálatos parkot hoztak létre, ahol egzotikus növények, vízesések, csatornák között lehet felüdülést keresni.

 • Savane des Esclaves: a sziget déli részén, Les Trois-Ilets mellett található park és múzeum az egykori rabszolgák életének állít emléket. Az eredetivel megegyező fakunyhók, kertek és múzeum is található itt.

 • Habitation Clément: 18. században épült ház, 17 hektáros parkjában 300 növényfajta, rum-lepárló üzem, kiállítás. Ja, és itt találkozott Bush és Mitterand 1991-ben - csodás helyet választottak, az biztos.

forrás

Strandok

Sokak szerint a legszebb strand a Les Salines nevezetű. Álomszép, jó hosszú és képeslap minőségű a pálmafákkal. Hátrányok azért vannak: kevés a parkolóhely, sok a moszat és gyakran a nagy hullámok miatt nem lehet a vízben pancsolni.

Martinique számos gyönyörű stranddal rendelkezik, amelyek közül néhány a világ legszebb tengerparti helyszíneinek közé tartozik. A sziget körülbelül 50 strandot kínál a látogatók számára, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és az ízlésének megfelelő strandot.

A sziget déli partján található Les Salines strand egyik a legismertebb és legnépszerűbb strandok közül. A homokos strand környezete nagyon szép, és türkizkék vízzel öleli körbe. A strand nyugodt vizei kiváló lehetőséget biztosítanak úszásra és snorkelingre.

Egy másik nagyon szép strand a Caravelle-félsziget északi részén található Tartane. Ez a széles, fehérhomokos strand a sziget legkedveltebb helye a szörfösök és a kitesurfosok számára.

Az Anse Noire és az Anse Dufour strandok a legjobb helyek a búvárkodás szerelmeseinek, mivel ezek a strandok sok korallokkal és tengeri élővilággal rendelkeznek. Az Anse Dufour sziklás és vadregényes környezete is nagyon szép.

A sziget nyugati partján található Anse Mitan strand és a Grand Anse du Diamant strand is népszerűek a turisták körében. Ezek a strandok nagyon szép környezetben helyezkednek el, és több vízi sportolási lehetőséget is kínálnak, például a jetskizést és a banánhajózást.

Anse Noir - r.e. fotója

Közlekedés

Bérautó nélkül nem lehet a szigetet felfedezni, legfeljebb szervezett túrák keretében. A távolsági buszokra nem érdemes hagyatkozni, mert kiszámíthatatlan a menetrendjük. Ami van, az inkább minibuszos iránytaxik. Kényesebb turistáknak nem valók.

.

                                                                                 m.s. fotója

A repülőtérről csak taxival vagy bérautóval lehet eljutni a szállásokhoz. Nincs buszjárat. A taxizás a szigeten drága. A bérautóval való közlekedés Martinique-n nem komplikált. A karibi szigetek többségéhez képest itt nem közlekednek a helyiek olyan vadul, veszélyesen. Hétköznap reggel és késő délután egyes útszakaszokon - a látogató meglepetésére - előfordulhatnak közlekedési dugók.

Az autóbérlés elég drága: napi 50 amerikai dollárnál kezdődik.

2024. februárban egy liter benzin: 1,73 euró

,, A közlekedésről annyit hogy a főváros külterületére járnak városi buszok. 1.56 euró a viteldíj. A többi városba iránytaxi jellegű kisbuszok mennek Fort de Francból az erőd mellől, ahol a buszvégállomás is van. Innen mennek a kompok is 5 településre. Egyébként kocsi nélkül marad a taxi. 6.50-ről indul és kb 2 euró /km. Viszont a kisvárosokban nem nagyon vannak. (H. É., 2018)"


A szállásom pedig Fort-de-France városközpontjában volt. Ami a szállás elhelyezkedésével kapcsolatban mindenképp pénztárca barát, hogy a reptérről van busz, illetve a városból a sziget többi részére is vannak helyi buszjáratok, tehát nem muszáj kocsit bérelni, illetve a taxizás költségei is megúszhatók. Városon belül a vonaljegyek ára 1,5€, amiket automatákból, illetve kioszkokban lehet megvenni, habár az érvényesítést általában nem vették túl komolyan, többször is volt, hogy az érvényesítő masina nem működött, a sofőr pedig mondta, hogy üljek le nyugodtan. A városon kívüli járatokon 2€ a jegy, amit a sofőrnél lehet kp-ban megvenni. (2024)

Étkezés

Martinique híres a karib szigetvilágban arról, hogy átlagon felülien nagy az éttermi választék. A bárokat nem is számolva legalább félezer étterem és kávézó üzemel a szigeten. A kínálatban dominálnak a francia és a kreol konyha remekei.

"A szigeten néhány helyi tulajdonú szupermarketet és kis fűszerest leszámítva (lolónak hívják a garázsdiszkontokat) csak francia láncot találunk. Nyolc(!) nagy hipermarket mellett számtalan szupermarket és francia diszkont is nyílt az elmúlt 10 évben. A legnagyobb forgalma a főváros (Fort de France) melletti Carrefournak van. A felületes szemlélő szerint a helyiek 2 dolgot szeretnek: vásárolni és autókázni. A reggeli budaörsi dugó „kismiska” a Fort de France-i dugóhoz képest, pedig ott is autópálya van a főváros környékén.

Szerda délelőtt, a túloldali képen látható Carrefour parkolójában nem találunk szabad helyet. A hipermarketbe belépve messziről ugyanolyan érzésünk van, mintha bármely más francia boltban lennénk. Ha azonban közelebb megyünk, akkor sok mindent felfedezünk: a 2 literes gyümölcslevünk több mint 1 euróval kerül többe, mint Európában. A 30 centes szállítási költség mellett a fent említett importsarc is ront a helyzeten. A helyi gyümölcsök, a guava, banán, ananász, mangó nagy halmokban hever, de nem olcsóbb, mint itthon: a francia agrárfizetés nem versenyezhet az afrikai banántermelő parasztokkal… A guavalé nemzeti italnak számít: a szállodában, a szigetek közti repülőn is ezt szolgálják fel. Érdekes, hogy Martinique a legnagyobb franciapezsgő-fogyasztó (champagne). Az „egyszer élünk” életfelfogás tükröződik itt is: lepusztult viskókban laknak, de 7 ezer forintos pezsgőt isznak… Érdekes termék a kocsonyában úszó disznófarok. Magyar szemnek kicsit szokatlan, mert mindezt szobahőmérsékleten, átlátszó, 5 literes „diszperzites” vödörben árulják. Zseniálisak viszont a tengeri herkentyűk. A languszta kilója 27 euró, de még így is töredéke az európai árnak."  forrás

kávézó a fővárosban - p.a. fotója

Vásárlás

Az árak kb. 12 százalékkal magasabbak, mint az anyagországban (Franciaország).

p.a. fotói

Közbiztonság

A szigeten elég jó a közbiztonság, a külföldi turistát nem fenyegetik komolyabb veszélyek. Elvétve előfordulnak lopások, rablások, mert azért persze van egy-két rossz fiú, aki minden külföldi látogatót eleve gazdagnak gondol. Nem kell drága holmikat viselni, és a bérelt autó ülésein értékeket hagyni. Az itt megálló óceánjárókról tömegesen leszálló kirándulóknak azért tanácsos az értékeket a hajón lévő széfben hagyni. Ilyen kis szigeteken kockázatos a bűnözés, mert könnyen elkapják a tetteseket. Martiniqe sokkal, de sokkal biztonságosabb karibi hely, mint Jamaica, a Dominikai Köztársaság, vagy akár Kuba. Ha valami veszélyes Martinique-n a turista számára, az az, hogy leég a bőre, szóval kell napolaj és valami tökfedő.

Saint-Pierre városkában a Pokol utcája

Egyéb hasznos információk

 1. Meglepő, de Martinique szigetén a csapvíz iható.

               

Földrajz

A szigetet az 1397 méter magas Pelée vulkánikus hegy uralja. A szigeten a táj meglepően változatos: meredek hegyek, tropikus erdők, , a tengerpartra hajoló dombok, parti sziklafalak, sok-sok fa, magányos strandok. A Kis-Antillák szigetei közül talán a Martinique a legizgalmasabb a tájképet illetően. A sziget északi és déli része kicsit két külön világot alkot. A Dél magasabb fekvésű, erősen dombos, a föld szikárabb, a vegetáció nem gazdag. Dacára mindennek a déli rész a turistásabb. Az észak hegyesebb. A nyugati parton a strandok vulkáni (fekete) homokosak.

Mont Pelée - t.t. fotója

Időjárás és éghajlat

Egész évben nyár.

Martinique trópusi éghajlattal rendelkezik, és az egész évben meleg időjárás jellemzi. Az átlagos hőmérséklet egész évben körülbelül 27-28 Celsius fok, de az éjszakák általában kicsit hűvösebbek. Az esős évszak június és október között tart, de az esőzések általában rövidek és átmenetiek.

Az időjárás Martinique-on a trópusi hurrikánokkal is összefüggésbe hozható, különösen az északi parton. Az hurrikánszezon júniustól novemberig tart, és bár a szigetet nem minden évben éri el hurrikán, érdemes tájékozódni a helyi hírekről és időjárás-előrejelzésekről, különösen ha az ember az esős évszakban utazik.

Az időjárás a sziget különböző részein változhat, mivel Martinique hegyes területeket is tartalmaz, amelyek magassága meghaladja a 1300 métert. A sziget északi részén az időjárás általában nedvesebb, mint a déli részen, ahol a napsütéses időjárás dominál.

Martinique teljesen kiegyensúlyozott hőmérsékletű hely, alig van hőmérsékleti különbség az évszakok között. Annál inkább az eső tekintetében. Február és március a legszárazabb időszak, a július-november közötti 5 hónap kifejezetten esős. Nem trópusi felhőszakadást kell elképzelni, hanem órákig tartó csendes esőt rövid szünetekkel.

Történelem

A szigetet 1502-ben fedezte fel Kolumbusz Kristóf. 1635-ben foglalták el a franciák.1848-ban szüntették meg a rabszolgaságot. 1902-ben a szép szigetet hatalmas természeti katasztrófa sújtotta. Az akkori fővárost, a 30 ezres lakossáágú Saint-Pierre-t a szigetészaki részén lévő Mont Pelée vulkán kitörése teljesen megsemmisítette. Minden lakos meghalt! Borzasztó, hogy a vulkán kitörésére nyilvánvaló jelekből számítani lehett, de a városi vezetés egy küszöbönálló választás miatt nem intézkedett a lakosság evakuálásáról. Fatális döntés volt ez. Állítólag csak egy cipészmester és a helyi börtön egyik cellájában egy fogoly maradt életben. 1946-ban vált Martinique a 6835 kilométer távolságban lévő Franciaország tengerentúli területévé, azaz nem gyarmat, de nem is önálló állam.

Manapság

A szomszédos független szigetországokhoz képest Martinique infrastruktúrája fejlett. A lakosság nagy része némileg szegény (nem nyomorgó), viszont a szociális védőháló a metropolnak (így említik Franciaországot) köszönhetően erős, biztonságos. Az élelmiszerárak magasak, ennek ellenére a szupermarketekben komoly vásárlóerő mutatkozik. Sokszor inkább a kínálattal van baj (még sorban állások is előfordulnak). A fizetések 40 százalékkal alacsonyabbak, mint Franciaországban, igaz ez a szint még így is magasabb, mint sok környező karibi szigeten. Egy-két (évszázadok óta itt élő) fehér család birtokolja a sziget gazdaságának jelentős hányadát. Az egyik ilyen családé a termőterületek fele (!), 10 szupermarket és az élelmiszeripar 90 százaléka.

"A beruházások, szép autók, magas pezsgőfogyasztás ne tévesszen meg senkit. A helyi fehér arisztokraták nagyon gazdagok, a szegények viszont a francia állami munkanélküli-segélyből élnek, ami a magas árak miatt nem egyszerű. A lakások 50 százalékában nincs meleg víz, és vannak negyedek, ahová nem javaslom, hogy betévedjenek fehér bőrrel. A magyar vasutasok figyelmébe ajánlom a martinique-i kikötő munkásainak sztrájkjait: évente háromszor 2 hétig nem dolgoznak, élelmiszerhiányt, gazdasági káoszt okozva, de a kikötői munkások fizetése 5 ezer euró körül mozog: nem csoda, hogy csak „családi” alapon lehet bekerülni oda. A turizmus sem fejlődik olyan gyorsan, mint Kubában vagy Dominikán. Dolgozni ugyanis nem nagyon szeretnek a helyiek. A sörömre, amit a pincértől négyszer kértem, azóta is várok. A másik helyen meg a visszajárót felejtette el a pincér. (Ilyen esetben különösen bő a francia nyelvtudásom: hamarosan kezemben volt a 10 euró.) (2008)" forrás

A helyiekről

A lakosság mintegy 90 százaléka fekete vagy mulatt (fekete-fehér keveredésből. A fehérek aránya alig 5 százalék. Van még indiai, libanoni, szír, kínai kisebbség is.

Martinique sziget lakói, akiket "martiniquais"-nek hívnak, barátságos és segítőkész emberek, akik szeretik megismertetni a sziget kulturáját és hagyományait a látogatókkal. Az emberek általában nagyon büszkék a szigetre és annak értékeire, és szívesen osztják meg tudásukat a látogatókkal.

A martiniquais emberek szokásai és életmódja erősen befolyásolja a francia kultúra, mivel Martinique egy francia tengerentúli terület. Az emberek általában beszélnek franciául, és a francia konyhát és kultúrát is nagyra értékelik.

Ami a turistákkal való kapcsolatot illeti, a martiniquais emberek általában nagyon barátságosak és nyitottak a látogatókkal való interakcióra. A turisták számára azonban fontos, hogy tiszteletben tartsák a helyi kultúrát és szokásokat, és igyekezzenek megismerkedni az alapvető francia kifejezésekkel, mivel a francia a hivatalos nyelv.

s.v. fotója

h.andrás fotója

o.bandi fotója

Marci fotói

Turista etikett

 1. Kézrázással üdvözlik egymást. A közvetlen kapcsolat kifejezése a franciás puszilkodás (mármint az orcára), kétszer, háromszor, akár négyszer is. A karibi lomhaság a puszilkodásban is megnyilvánul, mert lassan, komótosan bonyolítják le a műveletet.
 2. Ha valaki franciául tud, ne kezdje tegeződéssel idegenekkel találkozva.
 3. Ne várjuk el automatikusan, hogy a helyi megérti azt, amit angolul próbálunk mondani neki.
 4. Az udvariasságot, jó modort viszonozzák, de a hepciáskodást, nagyképűsködést, fölényeskedést, balhézást is, kellő arányossággal.
 5. Kéretik tolerálni a szolgáltatásaik karibi komótosságát, nem kell folyton pattogni, ha lassú a kiszolgálás. Azaz lehet pattogni, de nincs sok értelme.
 6. Az újjal mutogatással legyünk óvatosak, mert nem tudni, hogy a szigeten mit értelmeznek esetleg sértésnek. A helyiek nagyon nagyon önérzetesek, akár az európai franciák.

Gasztronómia

Martinique örökölte Franciaországtól a kifinomult gasztrónómia iránti szenvedélyt. A helyi gyökerű kreol konyha nem nagyon változatos, de a francia hatásra a kreol étkekket ,,újragondolták" és a jobb vendéglőkben jó értelemben véve rafináltabb változatokat kínálnak, főleg a hal- és húsételek frontján.

Olvasmányos linkek

"Martinique még európaibb, mint Guadeloupe. Én - ha francia nyugdíjas lennék -, Guadeloupe-t választanám. Ott még tapinthatóbb a kreol lét, a kreol mentalitás, a lazaság, a nyugalom. A táj is izgalmasabb, érdekesebb, zöldebb. Nekem már Martinique túl domesztikált. (2010)" forrás

a franciás Városháza - p.a. fotója


,, Ezen a szigeten nagyon gyatra a tömegközlekedés, kénytelen voltam autót bérelni, és akkor már alaposan körbejártam a szigetet. A csodás strandok mellett a legnagyobb élmény a Jardin de Balata volt. Bár láttam már jó pár botanikus kertet a nagyvilágban, ráadásul itt jó nagy zuhét kaptam a nyakamba, így is hatalmas élménynek bizonyult. A kert több eltérő hangulatú részből áll, amelyeket könnyen követhető sétaútvonalakon járhatunk körbe.
Külön szekciójuk volt a bambuszoknak, a broméliáknak, a pálmáknak, és a fák lombjai között kötélhíd is vezetett.

Martinique egyértelműen a legkényelmesebb, legeurópaibb karibi sziget. Aki minőségi szállással, remek utakkal, iható csapvízzel, jól felszerelt szupermarketekkel szeretné élvezni a karibi hangulatot, annak itt a helye. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

St. Louis katedrális a fővárosban - m.v. fotója

m.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon